2023-07-18 1161 瀏覽
放左工同朋友去左荔枝角D2,睇下手作仔精品,行到晚飯時間,見到水牌有間新開台灣小店,於是上去試下---捌捌陸環境一個開放空間餐廳模式,而且都係pet friendly,戶外重有個大花園,可以選擇在外用餐,不過怕熱嘅我地都係選擇留番喺室內涼冷氣😆台灣滷肉飯套餐 | $68+$28花雕醉雞卷滷肉飯+涼伴小黃瓜+仙草凍奶茶雞肉帶酒香,肉質嫰滑,滷肉香軟入味,滷汁咸甜適中,配飯一流,加上配菜和半隻蛋,份量十足。仙草奶茶冰冰涼,炎夏好選擇湯麵套餐 | $78+$28紅燒半筋半肉麵+涼伴小芽菜+黑糖珍珠奶茶紅燒牛肉湯底出色,味道夠濃,牛筋牛腩煮得淋身軟糯又入味,配上清甜小豆芽可減低肉嘅油膩感。黑糖珍珠奶茶味道出色,珍珠Q彈口感好酥香花枝丸 | $48香脆可口又彃牙,真係食唔停,個人最喜歡嘅小食,有泰式甜辣醬加持,真係無得頂台式三杯雞雞煲+鴨血 | $138 + $38一開煲蓋香噴噴,九層塔香料同雞肉味道相得益彰,食落啖啖肉,醬汁惹味,食完雞件加湯再煮鴨血,掛哂湯汁超入味,大滿足黑糖仙草芋圓(小) | $20仙草冰涼可口,黑糖甜度適中,芋圓無粉感,煙韌有咬口
台灣滷肉飯套餐 | $68+$28
花雕醉雞卷滷肉飯+涼伴小黃瓜+仙草凍奶茶
湯麵套餐 | $78+$28
紅燒半筋半肉麵+涼伴小芽菜+黑糖珍珠奶茶
酥香花枝丸
酥香花枝丸 | $48
鴨血
台式三杯雞雞煲+鴨血 | $138 + $38
黑糖仙草芋圓(小)
黑糖仙草芋圓(小) | $20
仙草冰涼可口,黑糖甜度適中,芋圓無粉感,煙韌有咬口
2023-07-13
酥香花枝丸
鴨血
黑糖仙草芋圓(小)
2023-07-14 57 瀏覽
本人叫了一個魯肉飯套餐,魯肉竟然可以做到好像蔗渣一樣,咬到很辛苦。只怪被裝修欺騙…而且不但難食,還要加10%服務費(沒服務可言)不明白為何這麼多人排隊食….唯一優點是送餐快,如果想快快趣食個飯,對食物冇要求可以一試
而且不但難食,還要加10%服務費(沒服務可言)
不明白為何這麼多人排隊食….
唯一優點是送餐快,如果想快快趣食個飯,對食物冇要求可以一試
2023-07-14 127 瀏覽
睇戲前諗住食少少嘢,上次同女朋友經過呢間佢話想試 好啦,今日下午茶時段就出嚟試吓啦坐低 擺低個QR code 掃碼下單但要收+1服務費 👍我心諗你都係捧個餐俾我 憑咩收多10幾蚊服務費好啦 嘢食嚟到 女朋友揀咗下午茶迷你紅燒牛肉湯麵 係呀個碗細啲囉我揀咗午餐 貴$20個碗大啲囉但係啲面同埋啲餸嘅份量係一樣 少幾啖食完 好味又唔見得上 唔係難食囉人哋對面億利樓上果間台灣野好食過佢兩個人埋單,加埋一 $172無下次 超級伏伏伏伏伏
睇戲前諗住食少少嘢,上次同女朋友經過呢間佢話想試
好啦,今日下午茶時段就出嚟試吓啦
坐低 擺低個QR code 掃碼下單

兩個人埋單,加埋一 $172

無下次 超級伏伏伏伏伏
2023-06-29
2023-07-13 63 瀏覽
放假去開D2place行街,行到咁上下見有啲餓就搵下有冇好嘢食啦。好耐冇食台灣野,一上三樓就見到依間,唔揀Lu就佢啦舖頭都算闊落,都坐得幾舒服,唔會太逼夾。加分加分我同朋友呢,就叫咗幾款小食一個主食,味道都幾唔錯woo花雕醉雞捲($48)花雕酒味都幾出,雞肉都算幾嫩身。唔會浸到過左龍。黑糖地瓜條($38)呢個其實都幾好味,唔好睇佢係黑糖,但係其實佢一啲都唔會太甜,加埋啱啱炸好嘅地瓜條,都幾夾,不過份量都幾大份,建議可以同多幾個朋友一齊share☺️地道台灣腸($38)台灣腸不嬲都出名脆皮又juicy ,原來加埋蒜片一齊食個味道都幾特別,好似多左一種風味咁。主食呢我就叫左個滷水豬手麵($68)平時唔係好食豬手嘅我都連續食咗3,4舊。因為佢真係滷得好腍身又入味,一放入口就已經好易食到啲肉,呢個係意料之外嘅😍我哋最後仲叫咗個糖水-七色彩雲($38)入邊呢就有三色芋圓,紅豆,珍珠,蒟蒻,丸子,仙草凍同豆腐花,都幾豐富架。😋Overall依間都幾好味,好似去左台灣夜市咁,選擇又多又性價比高😚😚

舖頭都算闊落,都坐得幾舒服,唔會太逼夾。加分加分

我同朋友呢,就叫咗幾款小食一個主食,味道都幾唔錯woo

花雕醉雞捲($48)
花雕酒味都幾出,雞肉都算幾嫩身。唔會浸到過左龍。

黑糖地瓜條($38)

地道台灣腸($38)

主食呢我就叫左個滷水豬手麵($68)

我哋最後仲叫咗個糖水-七色彩雲($38)

2023-07-10 76 瀏覽
荔枝角D2 Place嘅一間台灣嘢食,去到3樓就見到好方便,都幾多位置選擇,啲位好闊好開揚✋🏾必食紅燒牛肉麵,擺盤整體都好靚,一上菜就見到四塊大牛肉,牛肉好入味,又大塊,加個溏心蛋,仲要有菜,好食又入味,想辣小小可以倒埋啲腌菜~至於麵,稍為淋咗小小,68$冇得輸咁大碗🙈雙色地瓜球超級驚喜😭👍🏼👍🏼唔會覺得好油,仲要好香番薯味!好有咬口!配埋沙律醬,少少鹹鹹地味道更新鮮,本餐至愛😻加多個肉燥青菜,mix埋肉燥食,都別有一番風味😼🤲🏼超級大驚喜嘅係有得食雞煲!有麻辣同正常味選擇!雖然話麻辣味,但係都係少少辣,比較推薦!而且塊塊都係入味嘅雞肉,食到個嘴麻麻地好正😍價值138$值得一試,抵食🤗飲品叫咗蜂蜜柚子茶,唔想邪惡地飲珍珠奶茶嘅朋友可以選擇,仲有奶蓋仙草紅茶,又一大愛😍

加多個肉燥青菜,mix埋肉燥食,都別有一番風味😼🤲🏼

2023-07-03
2023-07-10 52 瀏覽
怀念在台湾的质朴小日子,于是选了一家评价不错的台湾餐厅来寄托思念。地点易搵,荔枝角地铁站出来走几步变到商场,稍微扶梯而上便来到三楼。装修简单质朴,十分台湾风,想念值拉满。店里的服务员小哥哥小姐姐颜值都很高,也十分nice,落座便立刻收到他们递来的扫码单,快速扫二维码下单食物,开始我的舌尖美食之旅。先上来的是盐酥鸡卤肉双拼饭,盐酥鸡外脆里嫩,卤肉入口即化,浓淡相宜,配上一口爆满的珍珠米,出品实在出彩!到台湾餐厅,不可以错过的当然也有脆皮肠啦!蒜片和肠一口混合吃下去,解腻又更添丰富层次,推荐。健康的卤肉青菜,很爽脆新鲜的食材,为用料用心点赞。甜品高颜值七彩祥云和黑糖珍珠奶茶,我个人口感上芋圆可以更Q弹些,甜度可以低些,给老板一个建议。总体来说,都是一家值得来试的地道台湾菜,可以给平淡生活嵌入一丝温暖气息的店铺。

健康的卤肉青菜,很爽脆新鲜的食材,为用料用心点赞。
2023-07-09 47 瀏覽
又食台灣野啦😍今次去到D2 place 行市集啱啱好,里間去到5點都仲係好多人🤣認真誇張!不過店員非常友善,不停同小朋友玩或者寵物玩好有愛心🫶🏻台式鹽水雞滷肉飯鹽水雞好嫩滑!而且有啲雞皮多咗啲啫喱口感,好味道,送飯一流👍🏼滷肉亦都唔係cheap cheap,超有誠意,有大大個肉粒冬菇,調味唔算甜!幾好食👍🏼紅燒牛筋腩台灣麵超正湯底😆好重藥材味,好濃真材實料!!湯麵軟硬度適中👍🏼仲有半隻滷蛋(可惜唔係流心🥺)牛筋腩質素都好高㗎!!係牛𦟌同牛根黎!牛根勁淋滑!!由於係午餐,佢仲有小食嘅,有涼拌黑木耳同涼拌大豆芽😍👍🏼同埋+$10有珍珠奶茶!!勁抵食!鹽酥雞相對無咁吸引,比較乾身啲!不過就大大粒,仲要好薄粉🤣芝士肉鬆蛋餅里個推薦咼👍🏼👍🏼芝士有拉絲㗎!!熱辣辣食軟綿綿好好味😝

台式鹽水雞滷肉飯

紅燒牛筋腩台灣麵

鹽酥雞
相對無咁吸引,比較乾身啲!不過就大大粒,仲要好薄粉🤣

芝士肉鬆蛋餅
里個推薦咼👍🏼👍🏼芝士有拉絲㗎!!熱辣辣食軟綿綿好好味😝
  • 紅燒牛肉麵
  • 芝士肉鬆蛋餅
2023-07-06 100 瀏覽
同事2人去食,我點花鵰醉雞卷伴麵加套餐$28跟青瓜同凍蜂蜜柚子茶,同事叫牛根肉麵加$28套餐跟豆芽同凍冬瓜茶。我見侍應拿碗麵黎見到個湯甘黑甘深色諗住個湯幾好,應該會較濃味,點知係超級咸,但佢話d肉幾冧好食既,。我個伴麵都有足夠湯汁,醉雞卷就唔係切出黎圓型,似係醉雞片,雞有酒味少凍都唔太差,但我地都覺得加得$28個餐就唔好甘孤寒小食得青瓜,豆芽,雲耳比人選,小食個餐牌甘多款野,比多少少款人食下,份量可以唔駛太多啫,飲品基本係無料就唔駛加錢,但飲品份量都叫大杯,有料如珍珠個d就加$10,其實都幾貴,選一項就加一項錢好似唔太抵食 。我最欣賞係張枱夠大,坐位都唔係好迫
我最欣賞係張枱夠大,坐位都唔係好迫
2023-07-05 62 瀏覽
平日放工時間相約朋友到附近餐廳享用晚餐~經過門口一陣雞煲的香氣撲鼻而來~於是我與友人便選擇這間台式料理作晚餐進門便看見十分有台式風味的菜單~不過坐底就會告知你用QR code落單十分方便~可選室外或室內座位因為大熱天時又想食雞煲於是選擇左室內位😛出面位置好靚只唯有下次天氣涼小小再去打卡晚間用餐繁忙時間餐廳室內位亦機乎滿座小菜選擇左涼拌大豆芽同埋花雕醉雞卷而飲品有台灣菠蘿啤酒同埋捌捌陸水果茶涼拌大豆芽好清爽 醬汁帶些醋味 十分開胃花雕醉雞卷入口有濃濃酒味!涼涼既雞肉好入味適合夏天食用十分推薦呢個小菜台灣菠蘿啤酒捌捌陸水果茶兩個飲品都與每個菜式都好相襯呢主菜方面我與友人選擇了台式三杯雞雞煲加了一份娃娃菜與皇帝菜當然記得要加埋跟餐價既芋圓!台式三杯雞雞煲味香葉味道濃郁雞肉有咬口,肉質彈牙軟滑用料亦是十分新鮮醬汁味道亦調教得不錯能增加雞肉香氣!享用完雞煲後加水打邊爐既話湯底味道都不錯!加牛肉一定好好味不過真係胃容量不足下次約多些朋友再嚟一試今次加菜煮出黎味道都好好仙草芋圓好好食推薦一定要食
平日放工時間相約朋友到附近餐廳享用晚餐~
經過門口一陣雞煲的香氣撲鼻而來~
於是我與友人便選擇這間台式料理作晚餐

進門便看見十分有台式風味的菜單~
不過坐底就會告知你用QR code落單

而飲品有台灣菠蘿啤酒同埋捌捌陸水果茶

涼拌大豆芽好清爽
醬汁帶些醋味 十分開胃

花雕醉雞卷

入口有濃濃酒味!
涼涼既雞肉好入味
適合夏天食用
十分推薦呢個小菜

台灣菠蘿啤酒

捌捌陸水果茶
兩個飲品都與每個菜式都好相襯呢

主菜方面我與友人選擇了台式三杯雞雞煲
加了一份娃娃菜與皇帝菜
當然記得要加埋跟餐價既芋圓!

台式三杯雞雞煲味香葉味道濃郁

雞肉有咬口,肉質彈牙軟滑
用料亦是十分新鮮
醬汁味道亦調教得不錯
能增加雞肉香氣!
享用完雞煲後加水打邊爐既話湯底味道都不錯!

加牛肉一定好好味
不過真係胃容量不足
下次約多些朋友再嚟一試
今次加菜煮出黎味道都好好

仙草芋圓好好食

推薦一定要食

2023-07-05 44 瀏覽
捌捌陸餐廳的食物真心好吃!他們的招牌菜藥膳排骨真的是超級香,肉質也很嫩滑,配上特調醬汁,一口接一口根本停不下來。還有他們的日月潭紅茶,我一定要點,加了點牛奶和糖,味道醇厚順口,夏天喝最適合了。甘蔗青茶也是他們的招牌,裡面有鮮嫩的甘蔗和椰果,喝起來超清爽,甜度不算太高,我一定會叫少冰少糖。如果你喜歡吃火鍋,他們的火鍋蛋餃也超級好吃,餃子皮薄有彈性,肉香十足,配上火鍋湯底,真是絕配!除了招牌菜,他們的皇帝菜也非常健康,用清蒸的方式烹調,保持了食材的原味,蔬菜和肉類都很新鮮,吃起來很清爽。還有他們的台式三杯雞雞煲,口感濃郁香氣十足,非常適合喜歡吃台式美食的人。最後,我一定要介紹他們的鹽水手撕雞蔥油乾伴麵,真的是太好吃了!麵條煮得剛剛好,配上手撕雞肉和蔥油,讓人食指大動。總之,捌捌陸餐廳的食物真的是非常好吃,你一定要去試試看!

2023-07-05 41 瀏覽
在離開荔枝角工作區之前,來一個下午茶餐。誤打誤撞嚟咗呢間餐廳,感覺開陽,悠閒,尤其下午茶時段,沒有太多人,加上餐廳不停播新進的台灣歌,感覺猶如在台灣。(不過音樂的聲浪可以較細一點,因為有時聽不到朋友的聲音)我與朋友每人叫咗一碗牛肉麵,牛肉入味,右面嘅口感彈牙,配合龍龍的湯,與台灣的牛肉麵冇分別。因為三點才有下午茶,最後我哋都係叫咗午餐,而佢嘅午餐一定包一個小食,以及一杯嘢飲我哋叫咗芽菜,雲耳絲,小食出乎我哋期望嘅好食,不過飲品就一般。雖然成個餐差唔多$100 ,不過好味,都算抵返。值得推介!
2023-07-01 56 瀏覽
我今日去咗捌捌陸食餐廳食飯,真係唔錯呀!我哋叫咗兩份拼盤,一份係台式滷水拼盤,仲有一份係台式小食拼盤。台式滷水拼盤裡面有好多款肉,包括牛肚、牛筋、豬手、牛𦟌同百葉豆腐,全部都入味。而台式小食拼盤就更加豐富,有花枝丸、甜不辣、番薯條、台灣腸同蝦膠油條,每樣都好好味,好滿足。我另外叫咗兩碗麵,一份係滷水豬手麵,我揀咗王子麵同紅燒牛肉湯底,湯底好香濃,麵條十分掛湯,豬手就更加腍身,好食!另一份係鹽水手撕雞麵,我揀咗台灣麵同紅燒牛肉湯底,雞肉好滑好嫩,麵條又彈牙,湯底仲有啲微微咸咸地味道,真係啱啱好!我哋仲叫咗一份肉燥燙青菜,青菜好新鮮,肉燥醬又係香甜好味!最後嚟杯飲料,我揀咗水果茶同黑糖珍珠奶茶,水果茶有好多款水果,飲落去好清新,而黑糖珍珠奶茶就好濃郁好香甜,珍珠又好Q彈,真係好好味!總括嚟講,捌捌陸嘅食物好好味,嘢食多款價錢又抵,份量又夠,真係值得一試!

我哋仲叫咗一份肉燥燙青菜,青菜好新鮮,肉燥醬又係香甜好味!

要去長沙灣拎啲嘢俾人順便食飯點知一出地鐵站口就落雨即刻閃入去D2 Place 喺裡面是但搵間餐廳入面都幾多選擇不過朋友就話想食台灣嘢所以就入咗去呢一間886(聽到就諗起薛凱琪)😆開放式嘅設計啲枱凳都幾闊落寬敞舒適度高午市套餐有一個主食+一個小食+一杯飲品我地就叫咗個花雕醉雞卷滷肉飯同紅燒半筋半肉蔥油乾拌麵拼涼拌木耳同涼拌小黃瓜飲品就係珍珠奶茶🍛($68)首先個醉雞滷肉飯係幾好食雞肉應該係用雞髀肉所以唔會鞋口煮得幾滑但係就重手咗啲啲花雕酒味太濃濃到有啲苦唔夠香同埋遮蓋左啲雞嘅鮮味滷肉就正正常常不過可能炆得得唔夠爛比較痴牙🍜($78)個紅燒半筋肉乾拌麵牛肉入味炆得透徹麵條煙韌乾身有油香份量都好大食唔哂😆🥒🍄 (套餐附送)涼拌青瓜同埋木耳又係落料落得太重手超級鹹不過食完就唔係太口渴應該無味精🧋(套餐+$10)杯珍珠奶茶就真係麻麻哋茶底好濃但係偏向苦澀唔夠奶香珍珠係好林無煙靭嘅口感好似一pat嘢喺個底度咁🙄🍠($38)逢親去台灣我每一日都要食地瓜球呢度嘅地瓜球係偏向實心厚重外皮鬆脆中間煙韌有豐富嘅番薯味個質感可以話有啲似麻糬波波我覺得幾好食但係就唔係太抵食我俾燈💡7/10 (太鹹)
要去長沙灣拎啲嘢俾人順便食飯點知一出地鐵站口就落雨

滷肉就正正常常不過可能炆得得唔夠爛比較痴牙

🍜($78)
個紅燒半筋肉乾拌麵牛肉入味炆得透徹
麵條煙韌乾身有油香份量都好大食唔哂😆

🥒🍄 (套餐附送)
涼拌青瓜同埋木耳又係落料落得太重手超級鹹
不過食完就唔係太口渴應該無味精

🧋(套餐+$10)
杯珍珠奶茶就真係麻麻哋

外皮鬆脆中間煙韌有豐富嘅番薯味
個質感可以話有啲似麻糬波波
我覺得幾好食但係就唔係太抵食

我俾燈💡
7/10 (太鹹)
2023-06-27 95 瀏覽
捌捌陸長沙灣長義街9號D2 Place 1期3樓306號辅D2 place係荔枝角站對出 地點位置方便作為一個活化左嘅文化藝術氣息商場有別於其他大型連鎖商場 連鎖品牌呢度特別多嘢睇 喺3樓有間食台灣菜有兩大區域俾你揀 室內室外同樣精彩鹽水手撕雞麵王子麵+特濃蕃茄湯底有雞肉既鹽焗風味,又有番茄湯底的酸甜王子麵有D似媽咪麵煮熟嘅口感 可以一試藥膳排骨豬排骨 雞腳為主要材料,加入多種中草藥和調料,烹制出口感鮮美、營養豐富用文火慢慢燉煮,直到排骨熟透、湯汁濃郁係時候補一補身台式鹽酥雞炸得好香脆,鹽酥係特別惹味捌捌陸水果茶鮮橙 蘋果 火龍果肉 有著鮮明的口感和濃郁的香氣茶葉的清香與水果的甜味相得益彰口感清新 消暑解渴一流
捌捌陸
長沙灣長義街9號D2 Place 1期3樓306號辅

D2 place係荔枝角站對出 地點位置方便
作為一個活化左嘅文化藝術氣息商場
有別於其他大型連鎖商場 連鎖品牌
呢度特別多嘢睇 喺3樓有間食台灣菜
有兩大區域俾你揀 室內室外同樣精彩

鹽水手撕雞麵王子麵+特濃蕃茄湯底
有雞肉既鹽焗風味,又有番茄湯底的酸甜
王子麵有D似媽咪麵煮熟嘅口感 可以一試

藥膳排骨
用文火慢慢燉煮,直到排骨熟透、湯汁濃郁
係時候補一補身

台式鹽酥雞
炸得好香脆,鹽酥係特別惹味

捌捌陸水果茶
鮮橙 蘋果 火龍果肉 有著鮮明的口感和濃郁的香氣
茶葉的清香與水果的甜味相得益彰
口感清新 消暑解渴一流

2023-06-27 51 瀏覽
#fafafoodblog台灣菜 #fafafoodblog荔枝角🍴花鵰醉雞卷滷肉飯 68 蚊🐥🍚加20 蚊套餐 有野飲同小食小食點左大豆芽野飲再加12 蚊 轉珍珠奶茶🥤小食大豆芽夠大碟 質感幼身爽口 加 d辣椒好惹味 , 花鵰雞卷雞味幾夠 花鵰味入味 口感偏彈牙 滷肉比較大粒 肥瘦大慨73 都好夠豬油香 撈埋飯一齊食 仲有隻蛋 🥚 一啖放落口 正👍🏻 珍珠奶茶溝得唔錯 奶味香 少甜都夠 珍珠幾彈牙👍🏻🍴紅燒半筋半肉麵78 蚊🐂加5 蚊轉蕃茄湯底 🍅加20 蚊轉套餐 熱甘庶鮮奶🥛牛筋好軟林 牛展好彈牙 麵轉左闊麵 好爽口 個湯底好夠蕃茄味 好香濃 點 d辣粉都好好味👍🏻🍴麻辣雞煲 138 蚊呢個麻辣雞煲好台式 佢係偏香辣 d麻味比較少 雞好夠肉 大部分都係近脾位 好夠彈牙 辣汁好入味 要黎撈飯或打邊爐都正🍴台式小食拼盤 88 蚊酥炸花枝丸 花枝足料好彈牙 點 d 甜醬好食🦑, 地道台灣腸 皮夠爽口 豬肉夠香咸🐷好煙 un 既酥炸甜不辣 , 黑糖地瓜條 個地瓜切成條狀 好軟熟 黑糖醬好香甜 仲有 蝦膠油炸鬼 一半香脆 一半彈牙蝦膠 好夠口感 🦐 正#台灣菜 #花枝丸 #牛展 #雞卷 #滷
🍴花鵰醉雞卷滷肉飯 68 蚊🐥🍚

加20 蚊轉套餐
熱甘庶鮮奶🥛
🍴麻辣雞煲 138 蚊
🍴台式小食拼盤 88 蚊
#台灣菜 #花枝丸 #牛展 #雞卷 #滷肉 #雞煲 #麻辣 #甜不辣 #台灣腸 #闊麵 #牛筋
Score 平均分< 7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#捌捌陸
荔枝角長義街9號D2 Place一期3樓306號舖
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog荔枝角
=====================

2023-06-27