2021-07-03 757 瀏覽
甚少去石硤尾,難得路過麵包店,見到咁得意嘅birthday cake,忍唔住影咗幾張相,尤其係iron man嗰隻,佢個頭仲識得搖,好搞笑。。後來我send俾d小朋友睇,佢哋都好興奮🤣講真,真係好少見到屋邨有咁用心嘅麵包店,平時都係清一色舊式菠蘿包、雞尾包、牛油蛋糕。。。雖然呢間都有,我都求其買咗個提子包食,味道正常,但係佢嘅卡通生日蛋糕真係好特別,見到都想買。。真係冇expect街坊麵包店會有咁靚嘅生日蛋糕。。雖然今次冇試到味,但見到咁得意,下次有小朋友生日都會過黎訂。
2019-08-25 868 瀏覽
在石硤尾看完中醫,因為今天地鐵去不了官塘,於是行去搭巴士,在巴士站前的麵包鋪買了個蛋撻,估唔到食了人生以來最差最難食的蛋撻,完全污辱了香港嘅地道食品. 希望其他人不要中伏. 再看麵包袋,發現佢有幾間分店,大家小心
再看麵包袋,發現佢有幾間分店,大家小心
2017-09-25 945 瀏覽
以前在附近上班,經常在這𥚃為同事慶生而訂製生日蛋糕,既多選擇,芒果蛋糕、黑森林蛋糕和鮮果忌廉蛋糕⋯悉隨尊便,可以任揀多種款式,價錢合理,新鮮製造。雖然這裡的蛋糕不及新派餅店的新穎設計,但勝在夠平實,最適合我等老餅的囗味!適逢長兄登六,便在這店訂了一個約兩磅的生日蛋糕,寫下: ~頌獻九如.賀兄耳順~祝他身體健康,生活幸福快樂!

芒果蛋糕
黑森林蛋糕
栗子蛋糕

適逢長兄登六,便在這店訂了一個約兩磅的生日蛋糕,寫下:

~頌獻九如.賀兄耳順~

祝他身體健康,生活幸福快樂!

2017-09-25
生日
2016-06-03 1061 瀏覽
好喜歡食尼個包,遇到新鮮出爐一定要食呀,法 蘭 克 福 腸 $9尼個包又大又抵,真係大過隻手入面既醬其實幾重口味架,有茄汁、芝士、沙律醬同香草加埋條大腸~不過好好味好正,茄汁同沙律醬都酸酸地,加埋芝士好夾,因為有酸味所以有芝士都會唔溜,中和番個包。條腸仔就大大條個包都係,食一個一定飽啊放過夜或整番熱真係會冇咁好食架!但岩岩出爐真係要推介喜歡食醬食包既你!
好喜歡食尼個包,遇到新鮮出爐一定要食呀,
法 蘭 克 福 腸 $9尼個包又大又抵,真係大過隻手
2014-09-12 883 瀏覽
上次食完覺得幾ok今次再黎買2件唔同味XD加埋14蚊做茶點唔錯啦 好過食魚蛋燒賣LOL今次叫左舊抹茶同strawberry抹茶唔洗講都知同紅豆最夾啦, 就好似tofu同火腩一樣!不過呢舊蛋糕味我覺得一般...d茶味唔太鮮!strawberry就唔錯ge, d果jam好好味, 甜得黎又有strawberry味!個蛋糕都係有味ge!
上次食完覺得幾ok今次再黎買2件唔同味XD
加埋14蚊做茶點唔錯啦 好過食魚蛋燒賣LOL
今次叫左舊抹茶同strawberry
抹茶唔洗講都知同紅豆最夾啦, 就好似tofu同火腩一樣!
不過呢舊蛋糕味我覺得一般...d茶味唔太鮮!
抹茶
strawberry!
2014-09-08
strawberry!
2014-09-07 591 瀏覽
食開美X聖安X西餅黎黎去去個D西餅真係好悶...所以要試下第間 XD今次呢間都有OK多款, 返工之前係咁以買左二款一款係朱古力, 另一個係栗子朱古力個個幾有驚喜 好濃朱古力味栗子個個就正正常常啦二件西餅都唔會太"漏", 都OK好味價錢都好OK整體黎講都OK會再黎叫!
食開美X聖安X西餅黎黎去去個D西餅真係好悶...
所以要試下第間 XD
今次呢間都有OK多款, 返工之前係咁以買左二款
一款係朱古力, 另一個係栗子
朱古力個個幾有驚喜 好濃朱古力味
栗子個個就正正常常啦
二件西餅都唔會太"漏", 都OK好味
價錢都好OK
整體黎講都OK
會再黎叫!
朱古力!
栗子
2014-09-02
2012-10-28 544 瀏覽
甜品幾時都容易打動大多數女生: 昨天傍晚路過的我,前後拍照一輪, 項目花多眼亂終於買下脆皮燉蛋, 芒果班戟, 芝麻飽, 五殼飽, 提子條同有趣嘅雞仔條 (雞仔餅嘅變奏版) , 合計都係$51, 除咗朱古力皮唔再脆, 但濃郁蛋香勝在滑溜唔太甜味班戟皮厚咗D 食落都合格雞仔條讚= 傳統南乳香味四溢 vs 現代手法+層次分明+新鮮感+企理+ 清新唔油膩, $1 / 條, 超扺食芝麻飽, 五殼飽都採用輕 /鬆手法表現其港式風格, 特別是後者具有蜂蜜甜味蓋在顆粒之上, 相對突出香脆口感!提子條雖然油份較重, 造就粒粒提子可以中空地方寬敞招呼有禮, 整體印象唔錯 另一有趣西餅: 上方是雙併~ 即黑森林併芒果蛋糕, 合多心想一次食兩款嘅食客原來共有4 間餅店
甜品幾時都容易打動大多數女生: 昨天傍晚路過的我,
前後拍照一輪, 項目花多眼亂
除咗朱古力皮唔再脆, 但濃郁蛋香勝在滑溜唔太甜味

班戟皮厚咗D
食落都合格

芝麻飽, 五殼飽
提子條
雖然油份較重, 造就粒粒提子可以中空

地方寬敞
招呼有禮, 整體印象唔錯

原來共有4 間餅店
題外話/補充資料: 鋪位超大, 唔會驚互相撞倒 , 但極可能會撞到為食嘅 sunflowerting, 另計^^!
2012-10-27
3 分鐘 (外賣自取)
  • 雞仔條
  • 脆皮燉蛋
2012-10-27 399 瀏覽
周末的上午,未能放假,仍要上班工作,路經這間其實開張了不是太久的麵包店,決定入內買點東西留待晚些肚餓時頂肚之用。在店中售賣的各款麵包西餅中,瞥見當中的「迷你Muffin」原價四元一個,但三個就只售 $10,都幾抵食,而且賣相也不錯,以有士多啤梨印花的小紙杯包裝,Muffin 上還有半圓的塑膠蓋子蓋著,看來清潔衛生,於是便買來三個回辦公室享用。這裡的「迷你Muffin」有數款口味,包括有合桃、香橙、咖啡和朱古力等,這一天,難得地我沒有選擇一向最喜歡的朱古力味,只是要了其他三款味道的「迷你Muffin」。簡單來說,這三件 Muffin的口感和味道都挺不錯,蛋糕口感鬆軟不乾硬,以杏仁片裝飾的咖啡 Muffin有咖啡味,以彩色糖霜條作裝飾的香橙 Muffin也有橙味,而合桃 Muffin呢?雖然沒有合桃味,但就有合桃果仁擺放在蛋糕上。才賣十元三個的「迷你Muffin」,水準不差,實在抵食呢!
店舖外觀
十元三個迷你Muffin,抵食
這天的午餐就是它們了
這裡的「迷你Muffin」有數款口味,包括有合桃香橙咖啡朱古力等,這一天,難得地我沒有選擇一向最喜歡的朱古力味,只是要了其他三款味道的「迷你Muffin」。簡單來說,這三件 Muffin的口感和味道都挺不錯
迷你咖啡Muffin
迷你香橙Muffin
迷你合桃Muffin
才賣十元三個的「迷你Muffin」,水準不差,實在抵食呢!

店舖外觀
十元三個迷你Muffin,抵食
2012-10-25 261 瀏覽
在石硤尾村居住,想吃麵包的時候,第一時間當然是到那多年屹立不倒,而且有保證的【占美餅家】光顧!今天早上時段,吃過早餐,但還未滿足我那巨胃的慾望,然而麵包癮發作,就像餓狼似的一支箭地沖向麵包店,此時突然想起,已開張多月的【拓比歷】卻一直沒曾光顧過它們出品的麵包,因此趁著這次的機會來品嚐一下這間麵包店的麵包實力如何店內環境顏色柔和單調,利用了橙黃色的燈光,給客人非常舒服的感覺!至於,衛生程度尚算不錯,麵包擺放整齊,讓顧客能一目了然。走到店面,已看到多款蛋糕陳列在蛋糕櫃裡,再甫進店內也看到出售的麵包種類繁多,大部份都是大路款式,售價屬街坊舖的中等較高價格,看到麵包款式不太能吸引我,本來打算對麵包大開食戒的我,就把目標轉移到「蛋糕」的部份。看見蛋糕櫃裡陳列了多款十分精緻的凍餅,凍餅分別有$6、$9、$13...的款式。另外,還出售一些簡單的甜品,例如:芒果布丁($8)、士多啤梨撻($12)、芒果雪米糍($12)和朱古力木糠杯($15)等等。當第一眼看到這蛋糕櫃時,最為吸引我的目光就是用金色鋁紙和摺盒作承托的朱古力流心慕思蛋糕($13)及藍莓乳酪蛋糕($13)。藍莓是我最愛的口味,但看到朱古力的

當第一眼看到這蛋糕櫃時,最為吸引我的目光就是用金色鋁紙和摺盒作承托的朱古力流心慕思蛋糕($13)及藍莓乳酪蛋糕($13)。藍莓是我最愛的口味,但看到朱古力的「流心」也是十分吸引,各具特色,要在這兩個之中作出決擇,真是一件極度困難的事情!最後好不容易才磨磨蹭蹭選擇了藍莓乳酪蛋糕,離開時,看到芒果班戟很不錯,亦買了一件回家品嚐。
店員服務態度親切,看見客人想要購買的蛋糕會主動幫忙拿出,擺放蛋糕時更是小心翼翼,不讓蛋糕有絲毫機會損傷,繼續保持漂漂亮亮的外表,實在值得一讚!
首先品嚐的是藍莓乳酪蛋糕($13),外形就是平滑得很的半圓球體,一共五層的藍莓乳酪蛋糕,外層用上藍莓啫喱作面,帶有少許藍莓粒,增加其口感豐富度!放在第一層以及第三層的主角「藍莓乳酪」,更是要大力稱讚,放在舌頭上不足兩秒鐘會自動地溶化
,甜度剛好不過份,雖然富有乳酪味濃郁,但卻沒有蓋過藍莓原本的酸甜味,而且不失乳酪應有的口感,清新宜人,兩者的平衡恰到好處,無疑是甜品間的最佳組合。至於,所用作襯托的蛋糕底更是配合得宜,鬆軟綿密,可可味濃香,令藍莓乳酪的味道盡出,加上了忌廉在藍莓乳酪和蛋糕之間,令口感更添豐腴!最適合在夏天食用
已經多年沒有與這「老朋友」見面了,已開始漸漸忘記它那熟悉的味道。以前,曾經有一段時間瘋狂愛上了芒果班戟,每天至少吃一個才能止癮
(很誇張吧
),但當一個人逐漸成長的時候,喜好各方面也會跟著改變,因此只是一段短暫的相遇而且。
是次到訪看到所售的芒果班戟價錢相宜,只需$8就有成交,所以決定今天重拾那些年的滋味

芒果班戟($8):班戟皮看起來顏色正常,只嫌不夠四方,問題不大,賣相先過一關。之後,用叉輕輕一戳,甜美的忌廉從叉與班戟皮中的空隙即慢慢湧出,可見班戟內藏有不少的忌廉呢!班戟皮富有清淡的芒果味,配合著幼滑可口的忌廉一起食用,滋味滿載!
名為「芒果班戟」,當然不少得「芒果」這位主角,但一路吃來,仍然不見芒果的蹤影,令人失望
。在失望之際,卻突然間出現一塊大大的芒果粒,新鮮甜美,為之驚喜!
繼續吃下去,被我看見除了用芒果、忌廉的材料外,以及加入創新的食材「海綿蛋糕」作內餡
,讓人驚喜不斷
而且,海綿蛋糕的部分做得也算出色,不消片刻就給我幹掉了,味道比起傳統的芒果班戟更具特色,真是一款驚喜連連的甜品

【拓比歷】只是一間普通的麵包店,麵包沒有嚐過,所以不敢妄下判斷,但是蛋糕的質素是挺不錯的,售價便宜,值得一試!除了【占美餅家】,【拓比歷】成為了石硤尾村的麵包店中另一好選擇!
  • 藍莓乳酪蛋糕
  • 芒果班戟
2012-10-03 155 瀏覽
約咗屋企人,又喺一年一度上鑽石山墳場拜祭嘅日子,大家先約晌石硤尾等齊再坐巴士去。無過嚟石硤尾一排又變咗,隨著幾幢公屋落成,多咗啲商鋪,就喺晌等巴士期間,見依間麵包鋪新開,支持吓地區小店,買件西餅試試。芒果卷 $6簡單而言,就喺少忌廉,多芒果。除面頭有兩大片芒果,一片夠熟,好甜,另一片少少生,有啲酸,而卷心仲有芒果肉添。卷蛋部份亦做得鬆軟,最緊要喺忌廉少,啱晒我老婆,小弟覺得喺有心之作。大大件多料嘅芒果卷,真喺唔知佢賣一件可以賺幾多;賣幾多西餅、麵包先可以頂得住鋪租、人工……呀!祝小店拓比歷繼續有好嘅出品,生意就蒸蒸日上啦!
餅櫃內都喺啲大路凍餅
芒果卷 $6
芒果卷大大件只賣$6一件!
兩大片芒果,卷心仲有芒果肉添!

$6 (其他)
餅櫃內都喺啲大路凍餅
兩大片芒果,卷心仲有芒果肉添!
2012-09-10 138 瀏覽
晚上時份取車之前又來到此店買個麵包回家作明早早餐.上次覺得佢地整既香蕉蛋糕已經唔錯.今次這個奶皇菠蘿包同樣出色.奶皇餡料夠多而且甜度適中唔會太甜.翻叮既麵包同樣鬆軟, 晚上來買麵包仲要每個都減1蚊
晚上時份取車之前又來到此店買個麵包回家作明早早餐.

上次覺得佢地整既香蕉蛋糕已經唔錯.

今次這個奶皇菠蘿包同樣出色.

奶皇餡料夠多而且甜度適中唔會太甜.

翻叮既麵包同樣鬆軟, 晚上來買麵包仲要每個都減1蚊
2012-09-08
外賣自取
$5.5 (早餐)
2012-08-21 131 瀏覽
見到這間麵包店都好光猛, 忍不住又走入去買左個香蕉蛋糕食.包裝都好乾淨又有蓋一早翻叮來作早餐, 估唔到加熱後香蕉既味道更加突出好香, 加上蛋糕本身夠鬆軟好好味.下次都要試埋其他包點.
見到這間麵包店都好光猛, 忍不住又走入去買左個香蕉蛋糕食.

包裝都好乾淨又有蓋

下次都要試埋其他包點.
2012-08-14
$7 (早餐)