啱啱喺日本返嚟,食拉麵條癮仲未夠喉😚走去大坑試下呢間小店,位置都幾隔涉不過店入面嘅裝修有種懷舊嘅味道😛感覺良好於是決定試試佢魂之一杯 $98得獎拉麵🍜仲要限量供應!咁架勢嘅拉麵應該會好好食自己係重口味人士所以揀咗濃湯🤩上枱個湯真係超級杰身濃濃嘅豚骨湯底掛湯功力一流的確係好滋味🤟🏻再加埋啲炸蒜蔥花同雲耳,口感更加豐富叉燒表現就中規中矩😐😐整體嚟講味道都唔錯,但又未到好突出😂金:濃厚豚骨湯 $82雖然呢款都揀咗濃湯版但湯嘅濃稠度同魂之一杯相比就差好遠🤣唔偏好太濃味嘅可以選擇呢款拉麵味道方面尚可,叉燒同配料都正常但價錢略貴💸好味指數:
啱啱喺日本返嚟,食拉麵條癮仲未夠喉😚
走去大坑試下呢間小店,位置都幾隔涉
不過店入面嘅裝修有種懷舊嘅味道😛
感覺良好於是決定試試佢

魂之一杯 $98
得獎拉麵🍜仲要限量供應!
咁架勢嘅拉麵應該會好好食
自己係重口味人士所以揀咗濃湯🤩
上枱個湯真係超級杰身
濃濃嘅豚骨湯底掛湯功力一流
的確係好滋味🤟🏻
再加埋啲炸蒜蔥花同雲耳,口感更加豐富
叉燒表現就中規中矩😐😐
整體嚟講味道都唔錯,但又未到好突出😂

金:濃厚豚骨湯 $82
雖然呢款都揀咗濃湯版
但湯嘅濃稠度同魂之一杯相比就差好遠🤣
唔偏好太濃味嘅可以選擇呢款拉麵
味道方面尚可,叉燒同配料都正常
但價錢略貴💸

好味指數:
2018-12-02 153 瀏覽
火 - 激辛豚骨湯麵🍜🔥.本身唔係好鍾意食拉麵同埋因為要減肥所以而家盡量少食澱粉質不過呢個真係忍唔到好好食😍 湯底香濃 應該充滿骨膠原加上麵質彈牙 蒜蓉任加 夠晒重口味🤗唔好問我辣唔辣 因為你一定知我話唔辣😂
火 - 激辛豚骨湯麵🍜🔥
唔好問我辣唔辣 因為你一定知我話唔辣😂
激辛豚骨湯麵🍜
激辛豚骨湯麵🍜
2018-11-18 186 瀏覽
期間限定 山葵蟹肉伴麵 HKD128. 手繪 Menu,唔知係乜,即管試吓.麵到. 吓? 係蟹粉唔係蟹肉?幾多蟹粉,其實幾好味. 但上海蟹粉撈日本拉麵? 不如去上海舖食碗蟹粉伴麵比較平啲.下次再去呢間試啲普通嘅拉麵
期間限定 山葵蟹肉伴麵 HKD128.
手繪 Menu,唔知係乜,即管試吓.
麵到. 吓? 係蟹粉唔係蟹肉?
下次再去呢間試啲普通嘅拉麵
山葵蟹肉伴麵
2018-11-17
10 分鐘 (堂食)
2018-11-12 231 瀏覽
今天到大坑覓食,因為找不到車位,迫於無奈之下決定到這家可以看到暫時停在門外的車的拉麵店我點了這𥚃的得獎拉麵,魂之一杯!這拉麵只會在週末限量供應!我挑了濃湯底,真的濃得杰撻撻,加了大量木耳,口感一流!整體來說,味道不錯,但很滯,我吃不下整碗另外也點了金拉麵,相對之下就比較普通結帳時店員給我一張咭片,凡惠顧拉麵一碗即可獲得印花一個。儲齊第10個印花即可獲贈金拉麵一碗。須於三個月內儲滿印花,方可獲取優惠!

另外也點了金拉麵,相對之下就比較普通

金:濃厚豬骨湯加味付玉子
魂之一杯
2018-11-04
  • 魂の一杯
2018-11-05 106 瀏覽
汤汁浓厚,食材分量实在,叉烧尤其好吃。额外加的浇头分量都很足。晚上九、十点钟去,客人不少,但是速度还是很快。就餐环境整洁,店面虽小但不是特别拥挤。服务人员礼貌。
  • 骨膠原雞白湯拉麵
2018-10-12 208 瀏覽
食好味既拉麵🍜去左大坑食拉麵來❤️泥左兩次大坑覺得感覺吾錯!就算星期五晚都吾算太多人😆好難得架成為今晚第一位顧客喎😄係一間好多日本情懷佈置既餐廳!但位置就吾係木多,兩邊麵係吧台!叫左一碗金拉麵(豚骨湯)同一碗火拉麵(辛辣豚骨湯)另外$17加左隻蛋(有啲貴)同$25飲蘋果梳打!加完大概$100一碗麵!留意返呢到只收現金架咋!梳打就正正常常!邪惡既半肥瘦叉燒😈碗麵我就揀左淡既口味同走蔥,所有嘢都好balance👍🏻
食好味既拉麵🍜
去左大坑食拉麵來❤️
泥左兩次大坑覺得感覺吾錯!
就算星期五晚都吾算太多人😆好難得架
叫左一碗金拉麵(豚骨湯)同一碗火拉麵(辛辣豚骨湯)
梳打就正正常常!邪惡既半肥瘦叉燒😈
碗麵我就揀左淡既口味同走蔥,所有嘢都好balance👍🏻
金拉麵  火拉麵  蘋果梳打
2018-10-12
金拉麵  火拉麵  蘋果梳打
  • 原味豚骨湯麵
2018-09-20 232 瀏覽
這間鋪頭很好味,食咗好多年成日返嚟食,我們覺得值五星!我哋很久已經冇食啦,竟然有進步!除咗拉麵之外,啲小食其實都好好食,食咗雞翼沙律,隻雞翼係無骨,啲肉柔嫩又多汁😋

2018-09-18 268 瀏覽
拉麵在香港實在深受香港人歡迎,無論在哪一區總是有一所拉麵店進注。上午在北角區的工作完畢後,特此長途跋涉逛到香港島隱世美食的大坑區,品嚐一吓人氣的拉麵店。魂之一杯 $98剛巧來到 的期間限定拉麵當然要品嚐一下。湯底黏度十足,非常濃厚。 拉麵麵底用上幼身的蛋白麵, 依然非常掛湯。叉燒肥瘦厚度合宜。Asahi品嚐過濃厚的拉麵, 當然要喝一口啤酒, 但味道就不多描述。總體而言,大坑分店的拉麵品質素是非常出色的。
魂之一杯

魂之一杯 $98
Asahi

Asahi
品嚐過濃厚的拉麵, 當然要喝一口啤酒, 但味道就不多描述。

總體而言,大坑分店的拉麵品質素是非常出色的。
2018-08-21 282 瀏覽
濃厚豚骨湯拉麵 湯底仍是豚骨作主,味道實在非常濃郁,質地杰身帶黏,不過味鮮不咸,跟我在日本吃過的有過之而無不及。面條是每天自家製的幼面,粗幼度適中也很掛湯汁,吸湯能力十分強,質感帶少許煙韌;而叉燒肉質十分柔軟。激辛火藥肉豚骨湯拉麵 基本上整個麵是跟剛才的豚骨湯拉麵一樣,只是多了一份激辣肉團;把肉團加進湯中,嚐了一口,確是辛辣無比,非常的刺激,不過肉碎十分惹味,加在湯頭內吃更是非常讚,雖吃得大汗搭細汗不斷說很辣﹐但最後又吃得光光。

2018-07-23 321 瀏覽
雖然長期都係港島區活動,但係大坑真係一個唔會經常去的地方😂 今日難得去行下,當然要去出名多野食既食街食下。其實大坑都係一個幾舒服的地方,樓與樓的密度唔算高,而且有好多小店,頗有上環的感覺。今次決定食拉麵來,小小的店舖位置唔多不過幾有日本feel。平時都係食開普通口味,今次決定嘗試下白松露拉麵🍜 濃郁的豬骨湯底加埋一大堆白松露,成個湯底好想,令到平時唔會飲太多湯底的我都忍唔住係咁飲❤️ 叉燒肥瘦比例剛剛好,而且配料有平日好少見既雜菇😃好滿足的一餐呀!
2018-06-29 255 瀏覽
剛巧人在港島,又到覓食時間,友人建議不如到大坑看看,於是又去了新地區。走了走,看到拉麵來,忽然想食拉麵,於是就進去試試看。店子小巧,擺設都是舊時的海報與玩具,蠻有氣氛的。麵分了金木水火土,不過我們只掛著吃,也沒有考究為何以此命名呢。我們分別叫了屬於土的海蝦拉麵及木的豚肉拉麵,像一般日本拉麵店一樣,有點餐紙,可以選擇麵質,湯汁濃薄等。海蝦拉麵故意點了濃湯,結果非常驚喜,蝦味濃厚,非常惹味,豚肉拉麵雖沒有驚喜,但也美味。唯一可惜是店內提供的水,並不是冰水,如果是冰水,配合度會更高呢。

走了走,看到拉麵來,忽然想食拉麵,於是就進去試試看。

店子小巧,擺設都是舊時的海報與玩具,蠻有氣氛的。

2018-06-29
極上海老吟釀湯麵恰巧到天后上堂襯著還有點時間就到大坑吃碗拉麵吧。進店後,因為時間尚早所以不用等待,坐低看著菜單有點選擇困難症,既然想不到就直接選一碗自己覺得最濃郁的味道吧!菜單中說湯底由日本甜蝦,海虎蝦、蝦味噌和清酒餚製而成。整個湯的顏色是就是很深的啡紅色,而質地比較杰身,麵質適中而且非常的掛湯,所以令每一口的拉麵都沾滿了濃濃的蝦味,令人回味無窮。吃著吃著,大蔥都浸泡在湯裡,把一點點香味滲進湯裡,而大蔥又吸收了湯的味道,把一束大蔥放進口的時候微微的辛辣把濃濃的蝦味沖淡了一點點,為其帶來了一點清新的感覺,滿足。但有一樣不知道是不是不足的地方,因為湯的味道真的有點太濃了,雖然真的覺得很好喝,但濃郁的味道使我真的不能完全喝完,有點可惜。
極上海老吟釀湯麵

恰巧到天后上堂襯著還有點時間就到大坑吃碗拉麵吧。

2018-05-24
2018-03-29 385 瀏覽
之前曾經嚴選出黎冠軍拉麵🍜❗今次再度encore 睇下水準如何.🌟極上海老吟釀湯麵 $104湯底依舊比其他店鋪濃郁👍 蝦香味十足😍😍但湯底相對上次略嫌淡身了希望唔會愈做愈淡😭蝦肉仍能保持新鮮爽口彈牙🍤呢間拉麵店最值得一讚係湯底唔會得死鹹味食完唔會覺得口渴😌.明太子糯米卷🍙呢個係拉麵來新推出嘅款式😌其實就係糯米卷上面鋪左明太子口感黏黏的 飽滯感十足明太子份量唔算好多下次應該都會叫返餃子🥟😂
之前曾經嚴選出黎冠軍拉麵🍜❗

明太子份量唔算好多
下次應該都會叫返餃子🥟😂
明太子卷
2018-03-10 409 瀏覽
同Honey兩個難得過海食飯,基於Honey特別鍾意食中餐,而難得佢今次話食拉麵,緊係二話不說即刻入去啦!點知未入門口就叫我地快D order話師傅就收工,其實我地都無咩所謂,都係諗住食碗麵啫,點知一坐低就覺得好似瀨嘢,煮麵個師傅好似唔想我地入去食,阻住佢收工嘅感覺!老實講,呢間拉麵店由佢開到而家,我起碼幫襯過超過10次,以前煮麵個師傅係日本人嘅時候真係好好食,個湯好好飲,每次食完個碗都見哂底飲哂D湯!但今次真係令我決定以黎都唔會再去!第一: 入到去就即刻Last order係咁催我地落單第二: 我坐喺Bar台位置,睇住佢將一隻用過嘅湯匙放喺淥麵嘅水去洗隻湯匙,而當時仲煮緊第二枱客嘅拉麵第三: 雪櫃拎塊叉燒出黎,只係放喺微暖嘅湯到浸咗兩下就放喺麵到,叉燒係凍嘅!第四: 成碗湯(無叫濃湯)咸到不得了其實我食咗三啖開始覺得有少少想嘔,飲兩啖水諗住無咩啦,再食多兩啖,我同Honey講我頂唔順,越食越想嘔,Honey叫我唔好再食,一出門口連步路都差D行唔到,因為真係超想嘔,唔知真係以為自己有咗BB...直到去7仔買咗罐可樂,D胃氣出到黎我先無事,不過Honey就慘D,食完呢一餐之後個肚痛咗兩日
但今次真係令我決定以黎都唔會再去!
第一: 入到去就即刻Last order係咁催我地落單
第四: 成碗湯(無叫濃湯)咸到不得了

2018-03-02
2017-10-26 598 瀏覽
黎到美食林立既大坑小編始終揀返最鐘意食既拉麵之前幫襯開旺角既分店今日既一人晚餐都選舉左拉麵來餐廳拉麵同小食既選擇都好多之前食開辣味拉麵今日想轉下口味 食白松露拉麵木$110木代表白松露拉麵濃郁既豬骨湯湯底加入意大利白松露醬無花無假 真係有一大堆係拉麵上面呢個意日組合論味道同外觀都好夾此外 配料有紫椰菜絲 炒雜菇 叉燒 木耳絲 紫菜叉燒係餐廳自己製作 出面既拉麵店係食唔到叉燒瘦肉同脂肪比例岩岩好 味香得黎口感唔會太油太膩客人可以根據自己既喜好選擇麵既軟硬 湯底既濃度如果唔食蒜 唔食蔥 唔要香油都可以係點餐既時候選擇加點叉燒2片(+$25)小編覺得餐廳既自家製叉燒太好食所以多點左兩片綠茶可樂$22綠茶加可樂究竟會擦出咩火花呢?其實小編覺得汽水味居多 無咩綠茶味總括而言 大坑分店既食物同旺角分店既水準都係一樣 好食呢道絕對係一人晚餐既首選!
黎到美食林立既大坑

叉燒係餐廳自己製作 出面既拉麵店係食唔到
叉燒瘦肉同脂肪比例岩岩好 味香得黎口感唔會太油太膩

客人可以根據自己既喜好選擇麵既軟硬 湯底既濃度
如果唔食蒜 唔食蔥 唔要香油都可以係點餐既時候選擇

加點叉燒2片(+$25)

小編覺得餐廳既自家製叉燒太好食所以多點左兩片

綠茶可樂$22

綠茶加可樂究竟會擦出咩火花呢?
其實小編覺得汽水味居多 無咩綠茶味

總括而言 大坑分店既食物同旺角分店既水準都係一樣 好食
呢道絕對係一人晚餐既首選!
2017-08-26
15 分鐘 (堂食)