早兩日好"闖咄"咁買咗團購$80共兩張價值$160 coupon,相約好甜品天使去食我先決定買,因為我想約甜品天使食飯之餘又想試呢間。去之前我都上網望吓menu計計數叫邊幾款係around $160因為無得book位,原本約喺港鐵站等,皆因我遲咗少少,甜品天使就去攞位先。打開餐牌已經心裏有數叫咩,米比薩一定唔少得啦我同甜品天使都係鍾意食辣之人,有芥辣味之餘唔會"公"鼻,不過北寄貝係切唔開,原隻食都幾和味呀,餅底係用米製成,好似飯焦咁。成個大約8吋,size一開四,細食人士啱啱好。米比薩嚟o既時候上面啲......以前Pizza Hurt出過o既郁郁批嗰啲郁郁北海道冰管酸酸甜甜好似桃味,送兩支太少了,唔夠喉!和風炒野菌什菜:普通炒雜菜,無乜特別,size都係啱細食人士和風煎焗山葵野菜豬肉餃子:好得意o架,有少少芥辣味,唔點醬反而重好味成餐飯total$170-coupon$160,只係比$10就走得人啦,甜品天使話從來未試過食餐飯只係比$10,哈哈餐飯只係$90咋,有coupon係抵o既,但如果正價去食就要諗諗咯,我係慳妹呀嘛

打開餐牌已經心裏有數叫咩,米比薩一定唔少得啦
青芥辣三文魚北寄貝紫菜米比薩$95.80(regular)
杯墊
送o既北海道冰管
北海道冰管酸酸甜甜好似桃味,送兩支太少了,唔夠喉!
前:和風煎焗山葵野菜豬肉餃子$29.80 後:和風炒野菌什菜$28.80
結帳只需付現金$10
2011-05-20
送o既北海道冰管
青芥辣三文魚北寄貝紫菜米比薩$95.80(regular)
2011-05-29 9 瀏覽
被米比薩呢三個字吸引左, 一行三人走去食返餐...北海道冰管其實係西柚味汽水, 用冰管係得意 d , 但份量太少和風吉列生蠔漿厚蠔細, 麻麻地和風咖喱薯餅普普通通, 冇乜咖喱味帆立貝大板燒叫迷你帆立貝大板燒比較貼切, size 比較細, 都唔知有冇 6吋, 係面頭 d 醬汁好味 d 之外, 內涵我地三個都接受唔到, 迷你帆立貝只有三粒(細到差 d 搵唔到), 四個人係唔夠分o架....海鮮米比薩主角出場喇... =.=" 又細又薄, 睇相就好得囉, 現實真係..., 面對現實的時候又到喇, 成個批直徑大約 7-8吋, 得三隻冇味蝦, 成個米比薩都好淡, feeling = 冇味冇道又乾又硬又細又薄, 仲要成 $88.80 冇下次和風吉列芝士球又被騙, 外皮吉列又硬, 內裡是龍蝦丸的物體, 中心層才有少量芝士, 佢地又攪錯左, 應該叫和風吉列龍蝦芝心丸才對安培川黑芝麻年糕既麻麻地, 又普普通通, 年糕好硬, 黑芝麻好甜Black List 又多一間
米比薩呢三個字吸引左, 一行三人走去食返餐...

北海道冰管
其實係西柚味汽水, 用冰管係得意 d , 但份量太少
西柚味汽水
和風吉列生蠔
漿厚蠔細, 麻麻地
和風咖喱薯餅
普普通通, 冇乜咖喱味
上面:吉列生蠔 下面:咖喱薯餅
帆立貝大板燒
帆立貝大板燒
海鮮米比薩
冇下次
海鮮米比薩
和風吉列芝士球
安培川黑芝麻年糕
既麻麻地, 又普普通通, 年糕好硬, 黑芝麻好甜
和風吉列芝士球 + 安培川黑芝麻年糕
Black List 又多一間
2011-05-21
西柚味汽水
2011-05-18 29 瀏覽
是夜9時多, 記起有團購COUPON快要到期, 身在尖沙咀就順路到ISQUARE在EXPIRE前把COUPON用去.$50的COUPON似乎連一個DISH都不夠COVER,已經晚上9時30分, 也不見肚餓,就試一試(生招牌?!)RICE PIZZA!打開MENU, 很多款式, 很多配搭,七上八下打算看看有沒有什麼廚房推介,幫幫手.但一整頁下來,沒被推介/人氣的只有兩三個...點了咖哩雞肉RICE PIZZA ($80-$90)先到的是 冰管飲料, 巨峄提子.基本上是一只玻璃杯+3-4冰塊 +兩支一口渴得下的巨峄提子冰管. ( 味道: 巨峄提子梳打)然後等, 等, 等, 等,一直等等等...全場就只有三桌子客.結果PIZZA來了, 玻璃杯裡的冰已變水.PIZZA 好細個是第一反應, 好鬼薄是第二反應.材料可以,芝士也足, 雞肉硬硬,是雪雞粒的味道.咖哩味不突出, 但整體味道是好的。問題是RICE PIZZA, 很薄於是很香,也同時很硬, 當米飯和少少飯焦,那是有趣的咬口,當飯焦和飯焦,那是牙齒的難受。每一口,一咬下去,就感受到飯焦塞進牙縫...塞住牙縫...塞實牙縫...我想,同樣的味道
$50的COUPON似乎連一個DISH都不夠COVER,
但一整頁下來,被推介/人氣的只有兩三個...

點了咖哩雞肉RICE PIZZA ($80-$90)
先到的是 冰管飲料, 巨峄提子.
然後等, 等, 等, 等,
一直等等等...
全場就只有三桌子客.
結果PIZZA來了, 玻璃杯裡的冰已變水.

PIZZA 好細個是第一反應, 好鬼薄是第二反應.
材料可以,芝士也足, 雞肉硬硬,是雪雞粒的味道.
咖哩味不突出, 但整體味道是好的。

問題是RICE PIZZA, 很薄於是很香,也同時很硬,
當米飯和少少飯焦,那是有趣的咬口,
當飯焦和飯焦,那是牙齒的難受。
我想,同樣的味道,如果是炒飯, 應該會相當不錯!

用了$50COUPON後,付了$44.
只是一個細PIZZA, 也太OVER PRICED了.(飲料是送的)

2011-05-17
$34 (宵夜)
2011-05-03 7 瀏覽
我見到它這麼少笑面, 一定要為它大平反雖然它的食物沒有令你好像卡通片嘩一聲大叫出來但你是會輕易被它的真誠所感動用了團購優惠享用二人下午菜餐waiter 的態度很禮貌 很殷勤食物終於來了小食拼盤很可愛薯條,雞球 剛炸出來, 脆!蒜茸包也是新鮮的沙嗲烤肉卻有點冷了遠超合格水平impress 我的是意粉青口雖然很普通很意粉al dente (有嚼勁的)so yummy with the 菠菜sauce!!再加上甜品很可愛creme brulee 是用蛋白的! 有心思連器皿也精心排選我一定再來
我見到它這麼少笑面, 一定要為它大平反
雖然它的食物沒有令你好像卡通片嘩一聲大叫出來
但你是會輕易被它的真誠所感動

用了團購優惠
享用二人下午菜餐
waiter 的態度很禮貌 很殷勤

食物終於來了
小食拼盤很可愛
薯條,雞球 剛炸出來, 脆!
蒜茸包也是新鮮的
沙嗲烤肉卻有點冷了
遠超合格水平

impress 我的是意粉
青口雖然很普通
很意粉al dente (有嚼勁的)
so yummy with the 菠菜sauce!!

再加上甜品很可愛
甜品
小食拼盤
青口意粉
2011-02-01 20 瀏覽
今日同墨丸米去剪髮,剪髮前當然要去醫醫肚啦,我們選擇了這間餐廳,因為有米pizza想試試我們點了:海鮮蕃茄米pizza - 賣相不錯其實有點像芝士焗飯,有好香芝士味,飯吸收了芝士同蕃茄味好正蝦,尢魚同蛋味道都不錯自選飯 - 茄汁漢堡,咖哩吉列豚肉蛋包飯, 賣相也不錯, 茄汁香濃但漢堡肉質略嫌硬了少許,咖哩汁不太香,豚肉肥了點,但炸得鬆脆蕃茄湯 - 湯太杰,好像飲蕃茄醬汁一樣,略酸 蒜蓉包香脆
我們點了:

海鮮蕃茄米pizza - 賣相不錯
其實有點像芝士焗飯,有好香芝士味,飯吸收了芝士同蕃茄味好正
蝦,尢魚同蛋味道都不錯
自選飯[醬汁+餸料] - 茄汁漢堡,咖哩吉列豚肉蛋包飯, 賣相也不錯, 茄汁香濃但漢堡肉質略嫌硬了少許,咖哩汁不太香,豚肉肥了點,但炸得鬆脆
蕃茄湯[跟餐] - 湯太杰,好像飲蕃茄醬汁一樣,略酸
蒜蓉包香脆
2011-01-24
因為朋友幫襯開這間店, 於是就跟他們入去試一試啦~見到餐牌有pizza, 我們點了一客, 意粉就一人一份~點了煙三文魚沙律, 泡菜蜆肉意粉, 蕃茄三文魚意粉, 白汁南瓜八爪魚意粉, 咖哩雞肉pizza, 雜姑炒椰菜:煙三文魚沙律: 只有四件"三文魚仔".......而菜得少量.....d菜好似好貴咁.......(60分)泡菜蜆肉意粉: 這是我點的, 還以為唔係好辣, 點知一食落口.......好似嘖噴火咁(60分)蕃茄三文魚意粉: 無咩特別.......$78好似貴左......(55分)白汁南瓜八爪魚意粉: 八爪魚好韌........有牙都好難咬.........(50分)咖哩雞肉pizza: 無乜咖哩味.......仲細過pizza hut的細批........(55分)雜姑炒椰菜: 呢道菜最搵笨, 少少雜姑+少量椰菜就炒好.......(50分)這間店的食物份量又少, 味道又唔掂........價錢更加唔使講.........無咩好推介..........最好唔好去試啦.......
因為朋友幫襯開這間店, 於是就跟他們入去試一試啦~

見到餐牌有pizza, 我們點了一客, 意粉就一人一份~

無咩好推介..........最好唔好去試啦.......
煙三文魚沙律
泡菜蜆肉意粉
蕃茄三文魚意粉
白汁南瓜八爪魚意粉
咖哩雞肉pizza
雜姑炒椰菜
2011-01-19
2011-01-06 43 瀏覽
吃完餐大餐, 其實未夠飽, 在商場行完一輪, 更加疲倦, 就再來這裡吃吃雪糕. 見有個新推介的北海道牛油酥皮玉子, 好, 又試試吧.抹茶聖代 $41.8: 4分, 滿心歡喜來食軟雪糕, 怎知道這裡的水準實在相當差, 軟雪糕是啖啖冰, 不夠滑, 也不夠奶味. 還好加上的抹茶醬是不俗的. 而抹茶雪糕也是水準之下, 無乜抹茶味.北海道牛油酥皮玉子 $15: 7分, 其實這個好像怪怪的, 但吃下去又幾好, 酥皮幾香, 是用上北海道牛油之故? 底下的玉子熱辣辣, 幾滑, 跟酥皮同吃, 不算太匹配, 還是各有各吃對味一點.想吃的目標令人失望, 但另一個選擇反而有驚喜. 人生有時就是這樣, 意想不到.
  • 北海道牛油酥皮玉子
2010-12-30 26 瀏覽
當天睇完早場找地方食lunch, 見到該店係食米pizza, 好似幾有特色, 我同友人都未食過呢類, 所以選擇了內進午膳.叫了兩個餐share. 沙律份量好少, 唔比好過, 味道一般 Rice Pizza ~ 脆卜卜的, 有口感, 又唔燶, 幾特別, 味道都ok呀 黑椒雞肉意粉 ~ 意粉太乾身了, 整碟味道唔夠 之後叫了my favorite 咖啡做餐飲, 發覺原來呢個係呢餐裡最好味道的.

叫了兩個餐share.

沙律份量好少, 唔比好過, 味道一般

黑椒雞肉意粉 ~ 意粉太乾身了, 整碟味道唔夠

2010-12-19
今日3個人等左一陣,待應見有排都可能無位就將D 2人位拼做3人位,所以唔駛等太耐叫左個北海道toro黑豚肉2人前set食($218.8+10%)個set的湯和北海道toro黑豚肉米pizza 真係唔錯幾好食,個甜品雪糕就無乜驚喜,算不過不失沙律一般水準但其它野(如意粉/照燒豚小排)送到來時又唔係太熱,味道又真係麻麻地飲品方面,凍檸檬茶似乎d茶味唔太夠如果俾我再來的話,我會建議可以試下叫d 米pizza食其它野就唔駛試太多P.S.: 待應有keep住幫我地加水飲,見到有人跌左D 湯匙/打瀉飲品又會好快有反應,呢D野都值得一讚. 不過記性好一點,唔好落錯單,又話O者問完又問就更好.
甜品雪糕就無乜驚喜,算不過不失
沙律一般水準

飲品方面,凍檸檬茶似乎d茶味唔太夠

如果俾我再來的話,我會建議可以試下叫d 米pizza食
其它野就唔駛試太多

10 分鐘 (堂食)
2010-11-14 19 瀏覽
一早訂左位7:00pm 3位, 侍應仲話等枱只等10分鐘, 我地去到根本就冇乜人, 得3,4圍枱咋, 餐牌有好多2人,4人既套餐選擇, 但我地決定散叫, 因為套餐既食物選擇唔多, 我地叫左漢堡拼吉烈豬扒蛋包飯, 蕃茄海鮮意粉, 八爪魚大板燒, 士多啤梨雪糕, 杏仁朱古力雪糕漢堡拼吉烈豬扒蛋包飯 - 呢款好似鴛鴦飯咁既, 有兩邊, 我地揀左一邊係漢堡配蕃茄汁, 另一邊就吉烈豬扒配咖喱汁, ;漢堡幾好食, 同埋件漢堡都好厚, 吉烈豬扒一般, 蛋包飯啲飯有啲生米, 但總括味道都唔差既蕃茄海鮮意粉 - 好多蕃茄汁, 酸酸甜甜好開胃, 海鮮料唔算太多八爪魚大板燒 - 八爪魚都好大粒, 大板燒裡面全部包住啲生菜絲, 撈埋啲沙律醬咁, 味道唔錯士多啤梨雪糕 - 切粒士多啤梨唔太酸, 士多啤梨雪糕幾好食, 杯內仲配有小丸子粒, 煙煙un un咁幾好食杏仁朱古力雪糕 - 杏仁粒加朱古力醬淋落軟雪糕面, 佢地寫名係北海道牛奶軟雪糕, 確實係幾滑既, 杯底果啲係好似布甸黎既, 因為質地似豆腐花咁, 但味道唔差家埋單$280 本人應為甜品好食過正餐

埋單$280 本人應為甜品好食過正餐

2010-11-08
2010-10-12 8 瀏覽
睇完戲經過,見呢度唔洗等,環境幾好就試下啦。叫左個味噌椎茸野菌米pizza,好多雜菌,面頭有芝士同沙律醬,餡料都豐富。用米飯做底,側邊係飯焦,口感都幾特別。另外食左個南瓜忌廉海鮮意粉,好淡,海鮮都係一兩隻蝦仔。招牌米pizza OK,其他就麻麻地,唔會特登再黎食喇。
2010-09-02
也有一段時候沒有同太太於下班後逛街了. 是日兩口子約了在尖沙咀. 先係i-square食行, 再入harbour city. 7點多, 肚子餓了. 二人先係i-square, 找家特別少少既日式餐廳. 先把肚子填飽.本來想找兩間名字浪漫的餐廳, 看見有什麼夢見屋, 什麼浪漫館, 好似好sweet. 不過對比之下, 而且太太是素食者. 看了幾間既門口menu, 似乎呢一間米比薩比較多選擇, 而且這亦是她每次係銅鑼灣經過此店的分店門前, 常常話要去試的一間. 兩個人入去, 安排了窗口位, 由高處望返落尖沙咀鬧市, 是另一番的景色.米Pizza, 要了全素的味噌椎茸野菌米比薩, 名字是味噌, 所以Pizza本身帶有麵豉的咸香味. 加上不同種類的雜菌, 上面再加了沙律醬. 啊!! 原來米Pizza就是這樣字的, 第一次食, 係有少少大開眼界既. 一塊薄薄的PIzza, 餅底是用日本米壓成的米餅. 焗過之後帶點焦, 有少少爽脆. 本來以為是整塊都是脆米餅, 怕佢又乾又硬, 食落, 原來除了烤焦了的米餅邊, 成塊米餅依然帶著日本水晶米的軟綿綿口感. 饀料都夠, 不過二人一致覺得, 要勁落芝士粉才好

一塊薄薄的PIzza, 餅底是用日本米壓成的米餅. 焗過之後帶點焦, 有少少爽脆. 本來以為是整塊都是脆米餅, 怕佢又乾又硬, 食落, 原來除了烤焦了的米餅邊, 成塊米餅依然帶著日本水晶米的軟綿綿口感. 饀料都夠, 不過二人一致覺得, 要勁落芝士粉才好食.

之後是來了我點的吉列豬扒. 而意粉大概是漏了單, 我們吃完Pizza, 豬扒都俾我吃了半份, 催了兩次. 才來.

意粉, 是鮮粟米牛油溫泉蛋意大利粉. 味道非常之淡. 牛油味其實不重, 而溫泉蛋只是一"pat"蛋漿咁, 起初是有點失望的. 食落, 因為又是需要芝士粉來增強味道. 所以感覺都只係一般般.

吉列豬扒, 扒身絕對不是什麼靚豚肉. 有點硬身的一件扒. 味道算是可以. 感覺只是比一般港式快餐店做得好少少咁解.

話咁快, 又到了甜品時間, 而甜品, 正是今餐令我們最開心的一件食物. 我們點了安倍川紅豆年糕. 非常煙韌的年糕, 糕子帶甜, 咬落外面軼, 裡面帶少少實但完全不硬, 沒有起粉. 加上甜甜的紅豆. 若不是飽肚, 真想多吃一件.

總結來說, 米Pizza既concept是不錯的, 不過, 還是覺得正宗的Pizza好食多. 而意粉, 始終是味道帶creamy比較好食. 有時把國外食物, modify得太過份, 未必是好事. 就以今次的食歷為例, 我們食得最開心的, 就是日本年糕, 正宗日本的食物.
2010-08-30 12 瀏覽
今天下午放假,約了朋友在iSquare睇戲及食飯. 睇戲前,便先和朋友在iSquare行行,揀揀我們今晚想食什麼?今晚,我們有三間餐廳想試試的,其中一間便是日本料理,因我們也很想吃魚生刺身,但我們只有半個多小時食晚飯,之後便要入場睇戲,所以也不想花了很多錢在這麼急的情況下,就是這樣,看見戶井北海道米比薩的pizza十分吸引,加上職員誠意地介紹餐廳及招呼我們,這樣我們便決定入座了.看見menu上很多pizza也很吸引,我們真的不知揀選那一款,最後我們也決定了1)三文魚椎茸米比薩-$85.8不用等很久,職員便送上這一個三文魚椎茸米比薩. 嘩,外表真的和menu上一樣同樣吸引,不會貨不對辦的感覺.不過也要試試才知道是外表及內表是否同樣吸引?咬了第一口,才知道這一個不是麵包底,原來是飯來的,嘩,第一次在不知情的情況下吃到米飯焦的pizza,感覺很新鮮,飯焦脆脆的,不是很硬,加上材料十足,暖暖地吃下,真的很好味.2) 溫泉蛋意粉本人因為這一隻溫泉蛋才決定order這一個意粉.雖然溫存蛋給我感覺很特別,但可惜這一碟意粉很油膩,當我們把這碟意粉吃光後,便會看到碟的底部真的很油,再加上我們吃完後的咀唇

1)三文魚椎茸米比薩-$85.8

2) 溫泉蛋意粉
本人因為這一隻溫泉蛋才決定order這一個意粉.雖然溫存蛋給我感覺很特別,但可惜這一碟意粉很油膩,當我們把這碟意粉吃光後,便會看到碟的底部真的很油,再加上我們吃完後的咀唇也是油油的,有點失望.

不過,今天真的很驚訝,在不知道的情況下吃到pizza是用飯焦來做底部,不是麵包. 原來pizza都有很多款式的.下一次有機會再order另一個飯焦pizza.
三文魚椎茸米比薩
溫泉蛋意粉
2010-06-01
  • 三文魚椎茸米比薩
2010-08-11 10 瀏覽
買好飛睇戲一去到take order 已經話in hurry 要快 佢話10mins 可以咁就ok 啦朋友叫了 野菌炸魚柳蛋反我叫了 野菌吉豬野菌炸魚柳蛋反 5mins左右到左(感覺好好食的)我等左一陣 朋友食左half吹左一次 (staff 話3mins 就有)我等到我個fd 食完都未黎再問(staff 話3mins 就有)岩岩又3mins e+ 又3mins 咩事!!佢話落錯汁(near my desk 都係叫curry 吉豬 遲過我到早過我食)就e+算黎都食5切啦 仲要等一order 都話左in hurry好嬲 比我cancel左 野菌吉豬check the bill 我係5會再係isquare 呢間食ge 啦!!!!
買好飛睇戲
咁就ok 啦
朋友叫了 野菌炸魚柳蛋反
我叫了 野菌吉豬
野菌炸魚柳蛋反 5mins左右到左(感覺好好食的
我等左一陣 朋友食左half
吹左一次 (staff 話3mins 就有)
我等到我個fd 食完都未黎
再問(staff 話3mins 就有)
岩岩又3mins e+ 又3mins 咩事!!
就e+算黎都食5切啦 仲要等
一order 都話左in hurry

好嬲
比我cancel左 野菌吉豬
check the bill

我係5會再係isquare 呢間食ge 啦!!!!
2010-08-11
2010-07-26 12 瀏覽
平時很少去尖沙咀, 昨天看完反斗奇兵後到 i square 看看有甚麼好吃的, 發現這間店的米pizza好像很特別, 餐牌上的選擇亦多, 所以就決定食這間, 點了 :芒果黑椒雞肉米pizza味道不差, 最出色的是芒果很香甜, 但黑椒味不太明顯, 反而青椒味則太濃, 不過最敗筆的是餅底不夠脆, 一拿起來就散了南瓜汁海鮮pasta味道一般, 除了蝦之外其他的海鮮size比較少, 意粉不夠熱, 只是微暖雜錦天婦羅完本對這個有些期望, 心想在尖沙咀這裏的天婦羅應該不俗, 但是很失望, 粉太厚及炸得太久了, 跟我在元朗吃的差劣天婦羅好不了多少總括而言, 這間食肆的質素只是正常一般而已, 雖然又不可以說很差, 但是結合價錢之後, 只可說試了一次便夠, 不會再來了

芒果黑椒雞肉米pizza
味道不差, 最出色的是芒果很香甜

南瓜汁海鮮pasta

雜錦天婦羅