2020-10-18 542 瀏覽
今日我地又返兜我杯茶,都係無試仙草面,都係食蔥油雞。今次食評嘅主打就係大少嗰個蕃茄黑毛豬飯。聽個名真係有啲期待,但係嚟到個飯,不過又係好似咖喱豬扒飯咁,半煎炸嗰啲豬扒,跟住放啲蕃茄汁上去。我試過大少啲番茄汁,個味道有啲似金寶ABC罐頭湯d味。唔好咁大期望就OK吖。
今日我地又返兜我杯茶,都係無試仙草面,都係食蔥油雞。

我試過大少啲番茄汁,個味道有啲似金寶ABC罐頭湯d味。

唔好咁大期望就OK吖。

2020-09-03
2020-09-14 1019 瀏覽
今日響灣仔附近做完野,未食lunch,索性就去食個下午茶三點幾去到,估唔到平日呢個時候竟然都咁多人!點左個沙爹牛蛋治,個包超軟熟,雞蛋好香。好多人覺得三文治要烘底先好食,但其實你塊包夠新鮮,就咁食都好正!大部分人食沙嗲牛肉都係響早餐配麵食,但其實配包食都好正㗎奶茶好香濃,啲冰好細粒,好味另外叫左個沙嗲牛肉飯,賣相好得。有幾條生菜、洋葱、仲有隻好靚嘅煎蛋。飯比較多,已經食到好飽啦呢到價錢唔算平,一杯奶茶都要22蚊,不過人地就係sell呢樣野有興趣可以試下哦
今日響灣仔附近做完野,未食lunch,索性就去食個下午茶

三點幾去到,估唔到平日呢個時候竟然都咁多人!

點左個沙爹牛蛋治,個包超軟熟

奶茶好香濃,啲冰好細粒,好味

有興趣可以試下哦
2020-09-14
  • 經典奶茶
  • 鮮牛肉蛋治
2020-08-30 922 瀏覽
這間店基本上變了我另一飯堂,午飯好多時也去這裡食,今日唔太餓,叫了佢個黯然銷魂叉燒皇蛋脆脆豬加芝士(個名好長🤣)$40,這裡地方細細,客人主要買外賣,食過這𥚃幾次,個男職員(疑似老闆)可能也認得我,啲食物基本上即叫即整,但也好快上枱,個脆豬香脆,我篤爆個蛋用個包點D蛋漿食😋,叉燒好味,半肥瘦,不會硬,因為本人係芝士控,所以加埋芝士食,味道係夾的,個男職員好好,見我無叫嘢飲,主動斟了杯熱水過我,非常細心,加分,會再幫襯.
2020-08-27 734 瀏覽
去完律敦治覆診,搵個地方食個輕便下午茶。行到去春園街,見到個舖名叫‘我杯茶’ ,似係啲新式茶記,就入去試吓。 本來諗住要雙黃鴛鴦三文治,好似好特別咁,不過又驚炒蛋+鹹蛋黃太‘漏’, 結果要咗個黯然銷魂叉燒皇蛋脆脆豬,見有位,就堂食。攞張單寫大大隻字‘外賣’,跟著又寫‘堂食’,我有啲confuse,心諗其實佢哋唔confuse就得啦⋯⋯地方唔太大,自己揾位,自己聽號碼攞嘢食,我坐bar枱,張bar枱係有啲窄,還可以啦⋯⋯ 要讚嘅係張bar枱凳有得‘挨’,又可以轉,算唔錯。嘢食到,個賣相幾好,脆豬都幾脆,叉燒半肥瘦,個脆豬同舊叉燒已預先切開一半👍🏻,不過大家記住要先自己預備好濕紙巾,因為你一定會用手食,而個脆豬唔知係咪有啲叉燒蜜汁,笠笠哋。整體來講係好食嘅 最唔好嘅係我明明係堂食,都俾支膠叉我,好唔環保囉 😤

最唔好嘅係我明明係堂食,都俾支膠叉我,好唔環保囉 😤
2020-08-27
  • 黯然銷魂叉燒皇蛋脆脆豬
2020-08-18 433 瀏覽
這間店之前食過佢嘅三文治、沙嗲牛肉及叉燒也不錯,今日試吓佢個蕃茄黑毛豬飯$58,落order時個男職員(應該係老闆)依舊好熱情,勁push我落order,老實講,我覺得有D over咗,有時也未諗清楚要食咩😂,太過chur。。講返食物,餸同飯分開上,個餸好熱辣辣,有好多黑毛豬,大大舊,不過我覺得有啲位有少少韌,不太易咬開,個汁撈飯食不錯,少少酸幾開胃,雖然這個飯也不錯,不過我覺得佢嘅沙嗲牛肉、叉燒及三文治出色D,當然仲有經典奶茶,下次我都係食返這些食物😃
2020-08-10 426 瀏覽
第二次食這間,今次叫佢的黯然銷魂仙草麵加雙黃鴛鴦三文治,主要係俾佢這個雙黃鴛鴦三文治吸引住,但又覺浄食三文治可能唔夠飽,所以叫多個黯然銷魂仙草麵,因為上次叫了佢個沙嗲牛肉飯食,今次想試吓其他嘢,黯然銷魂其實即係叉燒,叉燒半肥瘦,正,仙草麵似幼麵,湯底清甜,雙黃鴛鴦三文治🥪即咸蛋黃及炒蛋造成的三文治,炒蛋幾滑,與咸蛋黃夾埋食也ok,但好似咸蛋黃味唔夠出,整體而言,這間店一開始我以為只係主打奶茶,但原來其他食物也好味,真心推介👍🏻
2020-08-05 314 瀏覽
之前經過好幾次也無入去食,因為覺得好似無咩位堂食,而且見佢主打奶茶同包類食品,本身我對奶茶咖啡又一般,午餐只食包類又怕食唔飽,但今日也決定試吓,地方細細,先在收銀處落order,見佢menu有飯同麵,叫了個沙嗲鮮牛肉飯配招牌奶茶(熱),奶茶好快沖好,之後上餐,碗飯有幾條菜及一隻太陽蛋,撈飯一流,啲沙嗲牛肉好入味,甜甜辣辣,好惹味,牛肉肉質鮮嫩,厚薄適中,送飯一流,杯奶茶好滑,不錯,總體而言有驚喜,會再幫襯.
2020-07-25 784 瀏覽
#我杯茶 #我杯茶港式奶茶鴛鴦專門店 ——————————————————————#無骨蔥油雞飯好多蔥油🤤d蔥油同平時食開味道有分別,唔會太咸,有佢本身既特色,而雞肉都算嫩,份量岩岩好🍚好味指數:8.1/10#沙嗲鮮牛肉飯沙嗲味幾濃配合埋鮮牛肉系一個唔錯既選擇!好味指數:8/10#絲襪奶茶 ☕️舖頭最出名既經典奶茶☕️奶茶唔會太甜亦都唔澀,飲完仲有回甘既感覺✨✨好味指數:8.8/10抵食程度:8.5/10回頭度: 8.5/10——————————————————————📍地點:灣仔春園街6號永興樓地下⏰營業時間:星期一至星期日07:30-19:30#美食 #foodie#薑蔥雞飯 #蔥油雞飯 #絲襪奶茶 #鴛鴦 #沙嗲牛肉飯 #灣仔美食#wanchaifood #mliktea #chickenrice #hongkong #food #foodssss___
#我杯茶
#我杯茶港式奶茶鴛鴦專門店
——————————————————————
#無骨蔥油雞飯
好味指數:8.1/10
#沙嗲鮮牛肉飯
沙嗲味幾濃配合埋鮮牛肉系一個唔錯既選擇!
好味指數:8/10

——————————————————————
📍地點:灣仔春園街6號永興樓地下
⏰營業時間:星期一至星期日07:30-19:30
2020-07-19 588 瀏覽
上年同大少已經試過呢度嘅午餐,之後一直都只係經過買外賣奶茶,直至上次買奶茶嘅時候,見到佢有新嘅午市套餐所以決定返兜。本來我一直都想試吓佢個仙草麵,後尾入到舖頭,心大心細最後決定叫咗薑蔥雞飯,大少就叫咗咖喱豬扒飯。平時我哋飲凍奶茶,今次決定一齊飲凍鴛鴦。個咖喱豬扒飯,都係半煎炸完啲豬扒上面,放咖喱汁,嗰啲咖喱汁又同茶餐廳冇乜分別。我個碗飯就鋪滿蔥油雞,頭嗰一,两舊雞比較嚡,之後嗰幾舊就滑返啲。薑蔥再唔係太鹹,我都用咗少少嚟撈飯。可能疫情關係,所以舖頭都冇乜人食飯,我哋兩個都坐得比較鬆動,$60一個餐有飯有凍飲都可以講係平靚正。

2020-07-17
2020-07-04 476 瀏覽
次次黎都一定要飲凍檸茶/奶茶,佢有個下午茶set $38 一杯野飲加一個三文治,叫左個鴛鴦蛋治,佢係雞蛋炒咸蛋,然後包都用埋麥包同麵包,佢個咸蛋都幾香,岩岩炒完好香,估唔到又幾得意,個包軟,可以試下呢個鴛鴦蛋治。茶就唔洗講,行過唔飲台式茶飲都可以試下凍檸茶/凍奶茶,茶底好濃,你可以揀少甜,佢即場落少啲糖,檸檬佢都同你篤埋,但又會放番一塊檸檬比你,總括嚟講,茶味濃,甜度適中,檸檬酸度配合得恰到好處,行過一定要試。

2020-05-01 899 瀏覽
这店以奶茶最有名,所以特登去尝试。店铺唔大,只有10几个座位,点左热奶茶和黯然销魂叉烧蛋脆脆猪。热奶茶系几香甜同滑溜,但可能我唔太好奶茶,所以感觉同外面嘅差唔多。叉烧蛋脆脆猪几特别,面包皮好脆,叉烧好肥厚,不过食得多有D滯。不过整体上还可以。

2020-05-01
  • 奶茶
2020-04-27 768 瀏覽
老實說我已經唔係第一次光顧這裡的奶茶。一直都覺得合乎水準。可以算係有質素。之前已經想試一試它們的三文治,但因為環境太差。又迫坐位又細,所以都無試。最近因為疫情關係,四圍都少咗返工和返學的人潮。所以我都想試一試。何況這裡的三文治又做套餐優惠。那就去試吓做個下午茶啦⋯碎牛治那些碎牛好油。我食完後因爲太油,最後都嘔了一大餐。我已經因為想件治好食點加了烘底錢。最後其實有點失望。我本來以為應該會和深水埗間傳統碎牛蛋治比一比。點知今次連奶茶都退步了。我今次用餐經驗都係麻麻。這裡咩都要自己一手一腳拎⋯坐位很窄,沒有地方擺東西。有個房位會坐得較舒服。但原來已經比職員佔來食東西傾心事。客就在出面坐到迫一迫。最後提示大家:唔建議買奶茶卷。因為根本唔係太抵。買完如果執咗就更加唔抵。
老實說我已經唔係第一次光顧這裡的奶茶。
一直都覺得合乎水準。可以算係有質素。
碎鹹牛肉治

2020-03-31
碎鹹牛肉治
  • 鹹牛肉治
2020-04-24 472 瀏覽
行過經過見話奶茶正宗身為奶茶控既我忍唔住入去試下 真係唔錯 係我飲過咁多間黎講最正宗茶同奶比例好好,我唔落糖都覺得好夠香下次想再試下啲野食真心推介👏🏻👏🏻👏🏻
行過經過見話奶茶正宗
身為奶茶控既我忍唔住入去試下
真係唔錯 係我飲過咁多間黎講最正宗
茶同奶比例好好,我唔落糖都覺得好夠香

下次想再試下啲野食

真心推介👏🏻👏🏻👏🏻
2020-03-26 598 瀏覽
最近肺炎係香港漫延,人心惶惶,同班同事出去食野都要諗過度過。知道最近灣仔附近有間茶餐廳買滿$300 就送外賣,可以同班同事夾份,叫外賣至安全,一於就試下啦;預先叫定一放飯就有得食。我點左個沙爹牛蛋三文治超好吃,又唔會話好辣,最後唔少得叫左最愛既奶茶,奶茶茶味夠香。哈哈,之後午餐有著落啦。
最近肺炎係香港漫延,人心惶惶
,可以同班同事夾份,叫外賣至安全
,又唔會話好辣,最後唔少得叫左最愛既奶茶
,奶茶茶味夠香。哈哈,之後午餐有著落啦。
2020-03-25
外賣送餐
  • 奶茶
2020-02-25 764 瀏覽
極邪惡!~不嬲都對菠蘿包🍍呢樣野有情意結🤣🤭灣仔經過見到呢間港式地道茶鐺,決定去食個TEA! 佢哋有個煎蛋叉燒菠蘿包,好正咁,出面少有。果然冇叫錯到,好juicy,叉燒燒得好香,肥瘦適中,個醬汁同個包好夾最後呢間奶茶都好出名,都唔錯幾好飲
極邪惡!~

不嬲都對菠蘿包🍍呢樣野有情意結🤣🤭

最後呢間奶茶都好出名,都唔錯幾好飲