2024-01-13 34 瀏覽
喂喂喂,我今次就係大家口中嗰個食神來瞓一轉土耳其風情既餐廳!起頭,果碟沙律開胃嘅程度啱啱好,唔會過於眼花繚亂,食落口感清新得嚟仲帶點微酸香,正喎!跟住嚟嘅Mersin chicken,喂,個雞皮烤到啖啖香脆,一咬落去,啲汁水juicy到出嚟,叫人 stop 唔到口!咦,啲紅米飯又香又入味,嗌到你一啖接一啖😍。特別話事份乳酪醬,滑溜溜嘅口感配埋烤雞,真係相得益彰,頂級享受!烤薯角茄子淋到滿滿嘅醬汁,啖啖茄子烤得入味,咸香夠哂格,一食愛上!焗大啡菇呢,真係芝士控嘅最愛,啖啖芝士,差啲話天堂感覺。土耳其雪糕口味清新,畫出嘅城堡圖案又靚仔到不得了,真係畫龍點睛嘅存在🍨。最後啱啱好完美收尾嘅就係嗰杯土耳其咖啡啦,煮法特別,飲落去香氣濃郁,完全冇酸澀感,典型港式讚口味!食完呢餐,肚皮滿足,心靈都暖笠笠,認真食得開心!👍🏻🍽🎉
2019-08-27 1480 瀏覽
呢間主要食土耳其特色私房菜位置喺旺角樓上舖位置到菜式都勁神秘,唔上枱都唔知嗰日食乜,好有驚喜感!室內佈置好有土耳其風格,好似一秒穿越咗去土耳其咁一定要預約先有得食首先要揀咗食邊個價錢嘅餐先,揀一個價錢就全枱斷人頭計,每位都俾果個價錢份量都會對應設人數,我哋當日5個人揀咗250$,所以有5樣嘢店員提我哋有咩特別需要同有咩唔食得都可以講低飲品就有5款可擇比較推介土耳其咖啡(熱)、土耳其石榴茶(凍)土耳其石榴茶味性酸甜幾開胃,又可以解膩土耳其咖啡即係沙上咖啡喺沙爐上面煮係土耳其最傳統烹煮咖啡方式我覺得咖啡味偏甜仲可以試試自己整沙上咖啡!土耳其特色沙律菜沙律菜好開胃醒神…有蕃茄、青瓜、乾果、羽衣甘藍、薄荷etc加上淋埋蘋果醋,更加酸甜開胃土耳其芝士拉絲薄餅舖滿濃濃芝士+土耳其牛肉腸做餡薄餅比較薄容易入口土耳其炒羊肉有羊肉+茄子、薯仔、洋蔥、蕃茄、青瓜、乳酪etc新鮮之餘,羊肉竟無膻味,反而好香秘製招牌燒雞配紅白米飯燒雞你餐廳招牌菜之一特別配乳酪蘸雞燒雞加上少少酸味燒雞事前已醃製好,唔會太鹹外皮幾脆,雞肉好嫩滑,又軟腍焦香脆皮好香口惹味烤焗芝士啡菇大蘑菇嚟架!上面好多芝士烤焗完芝士溶咗落蘑菇度特
呢間主要食土耳其特色私房菜
位置喺旺角樓上舖
位置到菜式都勁神秘,唔上枱都唔知嗰日食乜,好有驚喜感!
室內佈置好有土耳其風格,好似一秒穿越咗去土耳其咁
一定要預約先有得食

店員提我哋有咩特別需要同有咩唔食得都可以講低
飲品就有5款可擇

比較推介土耳其咖啡(熱)、土耳其石榴茶(凍)
土耳其石榴茶味性酸甜幾開胃,又可以解膩

土耳其咖啡即係沙上咖啡
喺沙爐上面煮
係土耳其最傳統烹煮咖啡方式
我覺得咖啡味偏甜
仲可以試試自己整沙上咖啡!

土耳其特色沙律菜
沙律菜好開胃醒神…
有蕃茄、青瓜、乾果、羽衣甘藍、薄荷etc
加上淋埋蘋果醋,更加酸甜開胃

土耳其芝士拉絲薄餅
舖滿濃濃芝士+土耳其牛肉腸做餡
薄餅比較薄容易入口

土耳其炒羊肉
有羊肉+茄子、薯仔、洋蔥、蕃茄、青瓜、乳酪etc
新鮮之餘,羊肉竟無膻味,反而好香

秘製招牌燒雞配紅白米飯
燒雞你餐廳招牌菜之一
特別配乳酪蘸雞
燒雞加上少少酸味
燒雞事前已醃製好,唔會太鹹
外皮幾脆,雞肉好嫩滑,又軟腍
焦香脆皮好香口惹味

烤焗芝士啡菇
大蘑菇嚟架!上面好多芝士
烤焗完芝士溶咗落蘑菇度特別香濃

當日我哋有朋友生日
預約時已向餐廳提出……
所以有小小嘅壽星禮遇

• 烤焗芝士啡菇
  • 招牌燒雞
  • 土耳其石榴茶
2019-07-21 702 瀏覽
真係未食過土耳其菜,今次嚟到呢間餐廳,主要係因為有朋友突然之間話想食,黎到OpenRice睇評價覺得呢家好有趣就定左座。土耳其作為一個歐亞中東國家,佢嘅口味同香港人可能會有啲分別,未嚟到之前其實都想像唔到會有啲咩特別嘢食到。真係要講嘅呢一間餐廳個位真係好夾攝⋯⋯⋯真係搵咗一排先知道邊度係門口,我去嘅時候都有啲驚驚俾大家睇嗰個外面個樣真係有啲驚㗎但係上到去個環境係令人驚艷嘅,個老闆定係服務員好Nice,佢會講好多關於土耳其菜嘅知識俾我哋聽,佢話其實佢係好想建立一個土耳其同香港之間嘅橋樑, 多啲人去感受土耳其嘅文化。我哋試咗佢個土耳其咖啡,佢話其實好少人會有專登呢部機,佢個原理係用啲沙嘅熱力令到啲咖啡可以上到嚟,所以會有一種啲咖啡係個壺度會越來越多嘅錯覺嘢食嘅方面佢哋係一個統一嘅價錢, 然後食套餐咁樣土耳其菜多羊肉食真係有特色得來又唔差佢個烤雞雞肉好滑嫩,係一個烤得好好嘅雞肉,每個人仲有一杯特色飲品,可以自己每人揀一杯,我點左呢杯係接骨木花茶, 唔會好甜得來又好特別最後食飽飽臨走之後會有張$50 coupon,依家好適合嗰啲已經對普通日本料理啊火鍋啊中菜有少少厭嘅人,除咗個位置真係好難搵之

真係要講嘅呢一間餐廳個位真係好夾攝⋯⋯⋯
真係搵咗一排先知道邊度係門口,我去嘅時候都有啲驚驚

俾大家睇嗰個外面個樣真係有啲驚㗎

真係有特色得來又唔差

最後食飽飽臨走之後會有張$50 coupon,依家好適合嗰啲已經對普通日本料理啊火鍋啊中菜有少少厭嘅人,除咗個位置真係好難搵之外我覺得係值得一試嘅
2019-06-21
生日
2019-06-23 585 瀏覽
本來想試新菜式,在openrice見到這間好評的餐廳,就想試試土耳其菜。雖然餐廳環境麻麻,不過仍在可接受範圍。一步入餐廳。我們選擇了4個items的套餐,侍應沒有解釋是哪4個items。誰知道第一道菜是沙津,第二道菜是燒雞,但第三及第四道菜竟然是一小碗焗薯菜和"一粒"大蘑菇。本以為還有其他主菜,誰知以上4項已經是整個套餐!!非常失望,加上味道著通,原全不值250元的一餐。不會再試。🤯😠🤬😡😡😡😡
2019-06-12 486 瀏覽
最近都好小出街,感覺香港依排都好多事,約朋友既地點都要細心選下上星期好友說要帶我去試特色菜,原來是我平日較小機會吃的土耳其小店,店子於旺角女人街的樓上鋪,環境舒適亦夠方便就腳。今日約左晚上7:30黎到,老師已經準備好,可以隨時教學。由於佢係cooking school,所以一定要早預約,如果唔係WALK IN應該招呼唔到人我地都早一星期約好嫁,BOOKING好FULL店家推介必試的土耳其咖啡,咖啡味好香濃,配棒子微甜恰到好處。杯子超美的,充滿異國風情胡蘿蔔沙拉,特色沙律,記得混合一起才吃,材料新鮮爽脆,配上酸酸的醬汁特別開胃土耳其羊肉小麥球,羊肉非常嫩滑,帶淡淡香料味口感很好,超惹味,很醒胃而且味道夠獨特 很特別的一餐
今日約左晚上7:30黎到,老師已經準備好,可以隨時教學。
我地都早一星期約好嫁,BOOKING好FULL

很特別的一餐

• 胡蘿蔔沙拉
  • 土耳其羊肉小麥球
1K
2019-06-11 346 瀏覽
一直都好想去歐洲,特別係去土耳奇旅行,不過真係太貴,對於岩岩工作既我,會有D難度但家姐知我鍾意依D異國風味既野,就成日幫我留意下.今次係俾佢留意到開左係旺角既呢一間土耳其CAFE 我己經覺得好開心!!記憶中係土耳其食過好多好味既野食 加上土耳其既咖啡味道好特別 所以超級期待呢一餐食得好開心 呢度係要預先訂位, 而且要問清楚佢邊日休息 ! 我地想整土耳其羊肉小麥球,所以早一星期同店主講定,要特別預約嫁.由於我地去得比較早,所以個陣未有其他人一入門口店員就好友善同我地打招呼~然後就問我地怕唔怕貓原來入面養左四隻貓 !!! 之後佢放左其中一隻叫sasa既貓出黎同我地玩好好好好好得意!佢好乖但又好攪笑甘一出黎就爬左上另一張枱上面訓覺哈哈哈如果鐘意貓既你黎呢度會好開心!!!好啦等我講反食物先!點餐前店員推介左土耳其咖啡同食燒雞 好似係午市好受歡迎既野食!!!!但最特別係今次學左整一個土耳其羊肉小麥球,個賣相好靚 因為口味既問題所以羊肉我係好喜歡的配埋小麥球 感覺真好!! 鐘意食羊肉既不妨試下哈哈 極度推薦 !!!!!雖然望落唔算好大份 但係如果一個人食的話 係會好滿足幸福同有飽肚感的食飽之後
呢一餐食得好開心
呢度係要預先訂位, 而且要問清楚佢邊日休息 !
由於我地去得比較早,所以個陣未有其他人
一入門口店員就好友善同我地打招呼~然後就問我地怕唔怕貓
好好好好好得意!
佢好乖但又好攪笑甘一出黎就爬左上另一張枱上面訓覺哈哈哈
如果鐘意貓既你黎呢度會好開心!!!
好啦等我講反食物先!
但最特別係今次學左整一個土耳其羊肉小麥球,個賣相好靚
因為口味既問題所以羊肉我係好喜歡的
食飽之後同SASA玩左一陣 (佢終於醒la!!)
周圍影下相, 店入面擺左好多土耳其既POSTCARD, 相, 同咖啡杯具等等
仲有我覺得好靚既土耳其燈 !! 有得食飲玩睇超級滿足!
臨走既時候, 店長岩岩反黎, 應該係土耳其人!
打到呢度laaaaaa! 呢篇食評雖然有D長 哈哈
但係簡單黎講 舒服 ! 店員好NICE ! 野食好味 ! 咖啡正! 貓貓好得意!!
呢一個係好開心既午餐 令我好掛住係土耳其既時候~
推薦大家都去試下!!
另外店長話佢地黎緊係馬灣會開分店,到時睇下佢D裝修靚唔靚先
2019-06-05 157 瀏覽
好耐無黎旺角,自從變曬金鋪同藥房,又變得好多人,所以好小黎今日會黎全因為朋友話有間土耳其私房菜,所以先試下餐廳位於女人街,上到1樓,好似住宅咁,果然係私房菜既格局 禁門鐘入去後,店主問我地怕唔怕貓,梗係大大聲話唔怕,而且好鍾意原來d 貓係哂籠 佢放左隻出黎招呼我地好 講番野食先, 可以算係無菜單料理,但都講明有D咩食,由煮食教學過程同製作方法都會係大家面前見到既沙律 好有口感而且2人份黎講算大,但調味別均,整體感覺唔錯pizza皮薄薄地,脆脆地咁,食落幾清新,而且真係好飽,好有麵粉既味道玫瑰特飲味道好清新,好特別同場加映主角:肥貓一隻上去記得book 位(用whatsapp)因為好多客,如果要等位就麻煩啦!可以搵機會去多次另外佢地原來準備開分店,係馬灣係港鐵葵芳站 搭:NR332 ,10分鐘左右就到啦我愛伊斯坦堡(旺角店)旺角豉油街36號附近我愛伊斯坦堡(馬灣店)馬灣大街東村11號地舖
好耐無黎旺角,自從變曬金鋪同藥房,又變得好多人,所以好小黎
今日會黎全因為朋友話有間土耳其私房菜,所以先試下

沙律 好有口感而且2人份黎講算大,但調味別均,整體感覺唔錯

玫瑰特飲味道好清新,好特別

同場加映主角:肥貓一隻

上去記得book 位(用whatsapp)
因為好多客,如果要等位就麻煩啦!

可以搵機會去多次

另外佢地原來準備開分店,係馬灣
係港鐵葵芳站 搭:NR332 ,10分鐘左右就到啦

我愛伊斯坦堡(旺角店)
旺角豉油街36號附近

我愛伊斯坦堡(馬灣店)
馬灣大街東村11號地舖
  • 玫瑰特飲
2019-06-02 1159 瀏覽
朋友十分喜歡特別的東西,今天放假跟他去了旺角一間土耳其菜教學中心,可以吃晚餐,又可以學點廚菜的技巧,對於不太懂煮食的我,十分有趣如何做土耳其家常菜丶土耳其咖啡和他們不同特色文化。還介紹我們甚麼產品可以用來製作它們。非常多樂趣一天!這天是我們第一次美妙煮食體驗,大家當晚非常開心,他們的活動教學,一邊教我們如何製作一邊介紹,一起烹飪和朋友共進晚餐一個非常特別體驗,這也是我的第一次煮食體驗。老師也非常友善,老師經常在當地學習不同廚藝,教我們如何製作當地的家常菜。知道當地人喜歡每餐都會做沙律,真的好健康,愛吃蔬菜丶乳酪丶芝士丶乾果丶甜品丶土耳其茶丶咖啡丶烤雞丶羊肉和牛肉的家常菜。玫瑰乳酪味道不錯,味道清新薄餅餅底香脆,用的都是較好的麵粉,材料配搭和味道也是一流土耳其烤雞絕對是重中之重,一定要吃的,雞肉香滑,雞味濃郁,外皮也有脆脆的感覺價錢不貴,值得一試的異國風情另外老闆說他們的馬灣門市6月中會開幕!位於馬灣大街東村11號,是香港首創唯一一間已素食做主題的土耳其菜,另外還有今次沒有試的熱沙上煮的土耳其咖啡 Coffee on the Sand。6月有空也要一訪呢

玫瑰乳酪味道不錯,味道清新

薄餅餅底香脆,用的都是較好的麵粉,材料配搭和味道也是一流

價錢不貴,值得一試的異國風情

• 梅爾辛紅飯釀烤雞
講起土耳其🇹🇷, 我都會諗起用雪糕整蠱人🍦😂 當然今次唔係俾人玩, 而係約左一班舊同學一齊聚聚!! 咁啱俾我搵到一間位於旺角鬧市女人街附近嘅樓上鋪有土耳其餐廳, 就打算試試😋餐廳訂位用WhatsApp, 另外因為人多需收取訂位費$500俾餐廳提前準備食物🍽 訂金可以銀行過數, 電子錢包或現金👛因為餐廳比較難搵, 所以店主都好好, 係WhatsApp send 啲圖過黎俾我地容易啲搵今晚難得我地小學三個班一齊食飯聚吓 (我地總共11人), 所以好高興搵左間有特色嘅餐廳黎慶祝🎉 因為大家黎嘅時間都唔同, 所以我地其中4個人到左就揸主意叫嘢食先😋 呢度嘅menu係餐廳自己設計,價錢由顧客揀 ($520 per person只可以預訂先有得叫) 因為人多, 所以叫左$350有多幾款嘢食試試😋🤘🏻提提大家埋單只收現金/電子錢包 👛餐廳得老闆同店員(老闆娘?🤔)二人, 所以上菜需時, 但係值得等嘅因爲嘢食好好味😋 估計土耳其菜大部分都有沙律嘅緣故🥗 所以啲嘢食係暖暖地嘅, 計埋甜品, 一共有7個course, 我甚少食羊肉但餐廳煮出黎嘅烤羊肉茄子薯仔好好食, 茄子薯仔烤得脆脆地, 加埋香料和yog

餐廳得老闆同店員(老闆娘?🤔)二人, 所以上菜需時, 但係值得等嘅因爲嘢食好好味😋 估計土耳其菜大部分都有沙律嘅緣故🥗 所以啲嘢食係暖暖地嘅, 計埋甜品, 一共有7個course, 我甚少食羊肉但餐廳煮出黎嘅烤羊肉茄子薯仔好好食, 茄子薯仔烤得脆脆地, 加埋香料和yoghurt別有一番風味👍🏻😋 另外我亦鍾意pizza同焗蘑菇, 香料+芝士好香又惹味😋 有幾位朋友叫嘅鹹yoghurt飲品夠晒風味🥛

Course 1 - 沙律 🥗 (個醬令人幾開胃)

Course 2 - 烤雞配飯 🍖

Course 3 - 烤羊肉茄子薯仔🍆

Course 4 - 土耳其薄餅 🍕

Course 5 - 芒果番茄魚柳 🐟
Course 6 - 芝士焗蘑菇 🍄

Course 7 - 土耳其特色甜品 + 咖啡 ☕️ (Turkish delight有特色但對我黎講太甜, 雪糕同其他雪糕唔同, 比較黏🍨)

我地咁多個人食都好夠!! 食完甜品, 土耳其大廚化身為咖啡師, 詳細地講解同用土耳其方式黎沖咖啡 (夜晚驚訓唔著嘅人放心, 咖啡係decafe嘅😆)

總括而言今次嘅聚會我地都印象深刻, 餐廳又夠靜我地大家慢慢catch up吓, 價錢方面可以叫咁多嘢食算好抵, 下次黎想試試呢度嘅lunch同埋飲多次土耳其咖啡☕️😋
2019-05-24
  • 烤羊肉茄子薯仔
  • 土耳其雪糕
2019-05-27 148 瀏覽
與朋友生日飯聚,地點選在旺角,由於不熟悉旺角餐,上網查找了很久才找到這一間餐廳,因其供應特別的土耳其菜式。在女人街找了很久才找到這個入口,非常隱蔽。餐廳內裏裝修像是家庭式的經營,地方細細,可取之處是養了幾隻可愛的貓咪,對我這個喜愛動物的人來說絕對是一個加分點。餐廳還送明信片給我們。這天聚會是慶祝朋友生日,當然要點$300六道菜的套餐(包甜品)慶祝,和貓咪玩了一會兒後,開始上第一道菜。第一道菜是沙律,所有蔬菜都細心切成小粒,伴以香草丶醋及橄欖油,味道清新。第二道菜是薯仔茄子。薯仔及茄子經過油炸再伴上乳酪。薯仔香脆,拌以乳酪增加清新氣息,可惜茄子太油,令這道菜失色不少。第三道菜是燒雞飯。燒雞用香草醃過,味道不錯,可惜下面的紅米飯煮得實在太爛,沒有米飯粒粒分明的感覺。第四道菜式是烤魚,最底層是蕃茄,配上千島汁丶炸魚、罐頭水蜜桃,組合特別,不過並不算夾,味道普通,加上只是微溫,份量也少,吃得有點莫名其妙的感覺。第五道菜,也是所有鹹點的最後一道,是烤大啡菇。底層配上鹹乳酪醬,大啡菇多汁美味,兩個人分一隻份量不夠。吃到這裏覺得上菜次序很奇怪,第四度及第五度的菜式份量很少,應該放在烤雞前才合理,現在

餐廳還送明信片給我們。

吃到這裏覺得上菜次序很奇怪,第四度及第五度的菜式份量很少,應該放在烤雞前才合理,現在放在最後令整個菜單的起承轉合未能承接,吃完有一種莫名的失落感。

套餐包一杯特飲,店員推薦了這個無花果冰茶,我天真地以為是用新鮮無花果造成的,比較期待。可惜上桌時使用乾無花果,味道平平。

最後甜品是雪糕,細心地為我朋友寫上生日快樂。可惜雪糕沒有什麼味道,純粹是色素。反而半碟的乾果類味道不錯。
2019-05-19 144 瀏覽
食黎食去都係西餐或者日本野,今次我同朋友尋幽探秘,尋找新的餐廳,支持小店。今日友人忽然來電,說有一間特式餐廳想找我一起去試一試,我心想,大部分的餐廳我也去過,認識過,更何況是一間位處旺角的餐廳?但想不到的是,到最後,我真的感到一份驚喜。餐廳位於旺角通菜街 (即民間統稱「女人街」),行下行下,朋友就帶佐我上一棟感覺像唐樓的大廈。 餐廳雖小,但五臟俱全,座位不多,只有少少的4-5張枱,步入餐廳,感覺似一個家多過似一間餐廳。另外餐廳有一陣香芬味,帶出土耳其的感覺。 打開餐牌,食物設計很特別,是用價錢去決定你的食物,而不是自選食物的,餐廳設計的套餐有多款。用價錢定的,有$178,$200,$250,$300,$350,520 亦款選擇,但揀完你都唔會知自己有咩食既。亦都有健康素食餐單,美味同減肥係可以並全梅爾辛紅飯釀烤雞 菜式上桌時我們以為是燒春雞,但把雞打開後才發現原來內有乾坤,有紅飯釀於雞的裡面。烤雞是用上了超過十種不同香料烤制而成的,所以吃入口感覺很有層次,不算太濃味。而紅飯的底部有少少近似甜豉油既醬汁,配上吸盡雞味的紅飯,十分好味,但略嫌飯的分量不夠多,有點不夠喉全素薄餅,薄餅很乾身,

但想不到的是,到最後,我真的感到一份驚喜。

另外餐廳有一陣香芬味,帶出土耳其的感覺。

亦都有健康素食餐單,美味同減肥係可以並全

梅爾辛紅飯釀烤雞

全素薄餅,薄餅很乾身,不會有油膩的感覺,素食也是很新穎的吃法,素食跟薄餅原來可以成為朋友,整體來說是一款吃可口既菜式。

總體來說,$250左右食到一餐異國風情重既餐廳,真係一d都唔貴
而要注意既係餐廳座位真係比較少,大家記得要預先訂位,以免吃閉門羹

另外,餐廳7月至10月會舉辦土耳其之旅,享受陽光與海灘,有興趣既朋友一定要試試
2019-05-17 646 瀏覽
今晚係女友生日,佢鍾愛土耳其菜,之前我黎過覺得氣氛幾好,所以帶左佢黎依度慶祝生日,佢好奇我做咩咁神秘帶佢上樓,到左佢先知道係cafe,仲有佢好鍾意既貓咪陪住食飯,佢表示高興佢地主打健康素食餐單,岩曬我依D瘦身男女因為我地唔食羊,所以預先係落單時講左,老闆娘會預先設計菜單問我地,服務好好<<特色沙律配白芝士>>入面有生菜、蕃茄、青瓜,食落酸酸甜甜,配埋白芝士一齊食幾夾,口感好清新同開胃蕃茄味道比較清新,入口鮮甜,佢地用既菜好新鮮,所以食出黎特別有味道土耳其南瓜蓉很好吃,放在蘑菇上焗出來更有味道,中間的土耳其芝士十分惹味,配上底部的秘制醬汁,食落個肉質好滑同多汁,味道好香,配埋雞肉幾惹味,好好食,可說是一個驚喜菜式東歐牛肉腸薄餅PIZZA,PIZZA底好香好脆,牛肉腸好有味道整體而言,餸菜係一道道咁上,唔係一次過上哂,似食緊私房菜咁,靜靜地同貓咪玩,食個飯幾舒服,整體味道確實唔錯,下次會再同黎幫襯另外見佢地有告示會組團去土耳其,可以一邊旅遊一邊學土耳其菜,好似幾得意,我都好鍾意陽光與海灘另外一定要試既就係coffee on the sand,熱沙煮熱咖啡,成

佢地主打健康素食餐單,岩曬我依D瘦身男女

<<特色沙律配白芝士>>

另外一定要試既就係coffee on the sand,熱沙煮熱咖啡,成個過程都好有趣,杯具好靚。飲到最尾會有少少微粒,幾特別。
  • 特色沙律配白芝士
  • 東歐牛肉腸薄餅PIZZA
  • coffee on the sand
2019-05-16 105 瀏覽
行經旺角見到一間樓上cafe , 非常有特色。 曾經在電視上 聽說過這間店 ,本應想一試,不過一直沒有什麼時間,這天終於和朋友約好時間,可以來了內裡環境十分有特色,浪漫氣氛十分濃厚,環境十分好前菜係蘭花園池,賣相好得意,入面材料有牛油果,南瓜,紅菜頭,紅飯,味道清新鮮甜開胃,賣相也是十分漂亮!另外當然要試佢地一款招牌雞 和其他特色土耳其咖啡 和甜品。 土耳其咖啡非常特別在沙上製作, 非常有地道風味, 此外就是他們的招牌雞 香香的 烤焗 香味 和帶點番茄嘅味道, 好味道。 也 為我們設計其中一款鱈魚 菜式, 非常美觀 也好味。 羊肉烤餅 加少許沙律薄餅 非常好的配搭。 土耳其酥皮開心果 甜品 加上廚師的 藝術 令我們整個晚上非常開心 建議 朋友 最好提早 訂枱 廚師會有更多驚喜🥰🥰🥳
內裡環境十分有特色,浪漫氣氛十分濃厚,環境十分好

另外當然要試佢地一款招牌雞 和其他特色土耳其咖啡 和甜品

2019-05-16 102 瀏覽
由於平時都只是吃中日韓越泰等菜色,有點悶,想嘗試新口味,於是在OpenRice尋找到這神秘的餐廳由於怕他們休息或full booking ,便於whatsapp 預先訂位(岩哂我哩啲賴鬼)他們會預先問好我們的budget,到達餐廳後,我們不需再點菜,他們已經設計好了。佢地主打健康素食餐單,估唔到土耳其菜都可以食得咁健康土耳其沙津感覺酸酸甜甜,挻開胃,份量亦都多,食完已經有種滿足既感覺另一款沙律食材好豐富,有紅菜頭丶牛油果丶土耳其香草,紅糙米飯丶全麥包等多種食材。非常豐富,而且佢真係減肥餐單,食完會飽但又唔肥,紅菜頭口感唔錯,牛油果很甜,每款食物都好新鮮依家訂10張餐券,原價$108/每張, 特價後每張$69,性價比十分高甜品是玫瑰雪糕和芫荽雪糕,味道十分特別,雪糕口感不錯,大滿足!!!! 吃飽飽後 老闆娘會放小貓出來活動 好可愛啊!老闆娘說 小貓會上枱吃我們的食物 所以 要我們吃完才會放出來 亦給我們跟他們互動式他是貓爸爸 整頓飯主要工作是 訓訓訓起初真的很怕不適合吃 始終是 土耳其菜 完全沒有概念應該是怎樣 但吃完這頓飯 感覺不錯 比起外邊的連鎖餐廳 這裏多了一份人情味老闆娘很熱情,

佢地主打健康素食餐單,估唔到土耳其菜都可以食得咁健康

老闆娘很熱情,食物真的好吃,服務很好
而老闆娘的先生是土耳其人 所以食物準則有一定的水準

真心推介! 價錢合理,環境舒適,食物特別亦適合港人口味

另外佢地8月至10月會組團去土耳機,體驗當地風土人情,好特別,攪到我都心思思添
  • 土耳其雪糕
  • 梅爾辛紅飯釀烤雞
2019-05-14 101 瀏覽
之前朋友去過他們的餐廳, 他們賣的咖啡是土耳其的煮法, 是在熱沙上煮的說, 所以知道朋友會再來, 就跟來一試幫襯啦~地方不算大, 但五臟俱全, 又有BoardGame 玩之餘都有好多士耳其貓, 所以鐘意貓的可以來玩啊~我們叫了廚師Simple Design Set, 由廚師決定我地食咩, 先來個士耳其沙律, 先攪拌好再食, 蔬菜新鮮, 而比平時的沙律帶多點酸 (沙律醋味較濃)來這裏一定要飲他們的士耳其咖啡啦, 傳統的士耳其煮咖啡法, 用上明火煮, 其咖啡味非常甘香之餘沒有咖啡的酸味, 加上傳統一啖咖啡, 一啖冰水, 再一啖土耳其玫瑰糖, 細細啖慢慢飲, 人生最Relax 的時候. 自家士耳其乳酪芝士炸物, 貌似炸雲吞, 皮脆, 而裏面有口感濃厚的乳酪芝士, 加上蔬菜配料, 外脆內軟, 一流口感. 巴里島招牌巴東牛肉配烤餅, 這個牛肉加上特別香料醃製, 帶辣之餘都非常野味, 將巴東牛肉放於烤餅再一齊食飽肚又好味.最後當然要吃士耳其龍鬚糖, 這個同中式不同的地方就是土耳其的是無餡的, 但絲絲的龍鬚糖入口即溶, 加上甜味剛好, Yummy~