2023-12-07
餐廳:我也愛你咖啡館 (大埔) 地址:大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G08號舖 大埔藝術中心地下呢間我也愛你咖啡館Cafe Je T’aime 2 @cafejetaime2.tp ,由被殺校嘅大埔官立中學改建而成,接近4000呎pet-friendly嘅室內外空間,以森林、木製品為主題🌴,配上花藝師設計嘅乾花擺設💐,比人置身大自然嘅感覺🌳。同時保留學校操場嘅地下、高樓底建構嘅空間感,加上落地大玻璃,充滿藝術氣息。雖然餐廳外圍做緊工程⚠️,但坐喺餐廳裏面已經好Cozy🥰,相信完工後呢度絕對更上一層樓 如果仔細發現,咖啡館其實充滿本土同環保️特色♻,例如由志記鎅木廠出品、有過千年歷史嘅長木枱,同回收舊木頭整成嘅牛角櫈🪵;由本地有機農場同海魚養殖場提供、竭力保持零污染嘅農作物同食材🥬;都喺希望推廣珍惜同愛護大自然嘅訊息,同時喚起更多人關注本地嘅出產同創作🇭🇰 而臨近聖誕,咖啡館將會喺平安夜24/12(星期日)推出只限一日嘅8-Courses Christmas Menu($798+10%),由前大館餐廳大廚親自炮製Fusion咗本地元素嘅創意新派菜式,由湯到醬汁以致甜品基乎所有嘢都喺自家製,
地址:大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G08號舖
如果仔細發現,咖啡館其實充滿本土同環保️特色♻,
而臨近聖誕,咖啡館將會喺平安夜24/12(星期日)推出只限一日嘅8-Courses Christmas Menu($798+10%),由前大館餐廳大廚親自炮製Fusion咗本地元素嘅創意新派菜式,由湯到醬汁以致甜品基乎所有嘢都喺自家製,最重要喺每道菜都有無限驚喜🎉,喺我近期食過性價比高、食物質素同環境都做得比較出色嘅餐廳😎
🎄Christmas Menu:
5️⃣火雞柳伴蔓越莓醬
6️⃣龍蝦海鮮清湯泡飯
7️⃣聖誕栗子撻
8️⃣香料紅酒茶 / 薑汁鮮奶咖啡
✝️鴨肝慕斯 有別於傳統煎香鵝肝/鴨肝就咁放喺多士上面,咖啡館用意大利黑醋同柚子鍍咗一層閃閃發光嘅膜✨,
✝️地中海魚湯 將本地魚用地中海做法整成濃稠魚湯,除咗湯頭濃郁有陣陣香料同微辛辣之外🌶,
✝️釀本土石䱽魚柳伴本土香水檸檬白酒牛油汁 由本土魚養殖場專門嘅處理方法,令一般俾人印象帶有魚腥味嘅石䱽魚整成一啲都唔腥,加上仿日式釀製方式,
✝️火雞柳伴蔓越莓醬 有兩個部分,
✝️龍蝦海鮮清湯泡飯 用咗日本越光米整成泡飯同脆米,再加入本地海鮮,