2025-03-27 172 瀏覽
同媽咪睇完醫生,見肚餓,睇吓附近有咩好嘢食,見到麼地道樓上有間Fusion齋鋪,啱晒我哋,老人家可以食傳統齋點心,我又可以試吓新式齋菜。我哋叫咗香煎腐皮卷,煎得好香脆。燒賣,估唔到齋燒賣都咁好食。黑松露蘿蔔糕,有好多蘿蔔。珍珠雞,大大隻。意大利香草忌廉天使麵,估唔到喺齋舖都可以食到西式嘅天使麵,份量都好多。粟米濃湯佐湯翡翠苗,呢個菜都好有特色,粟米湯同翡翠苗都好夾,可以避左草青味。我同媽咪都好滿意呢一餐。
我同媽咪都好滿意呢一餐。
2025-03-27 168 瀏覽
#🐒😋又到咗我每月食素嘅時候今次意外發現呢間素食店 我真心大推 因為真係好好食 ── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ── ✦ ── ✦── ✦ ʚ #京都片皮鴨 ɞ 素片皮鴨表皮炸到香脆 好似食緊真嘅片皮鴨咁以假亂真 配上青瓜 紅椒 黃椒以及醬料 口感豐富ʚ #意大利香草忌廉天使麵 配素豬扒 ɞ使用植物肉片製成嘅豬扒炸過後口感香脆 配上香草忌廉汁口感夠Creamy天使麵嘅軟硬度適中 亦好掛汁ʚ #燒賣 ɞ 素燒賣睇落同真嘅燒賣無分別但入面以香菇及素肉炮製香氣逼人 值得再試ʚ #黑松露蘿蔔糕 ɞ 即叫即炸嘅蘿蔔糕 表面酥脆 內裡軟嫩加上有大大碟黑松露 添加咗一種高級嘅感覺ʚ #香菇竹笙菜膽翅湯 ɞ 呢個湯以熱辣辣嘅燉盅上枱 素翅意想不到咁彈牙 配上香菇 竹笙及白菜膽味道唔會太濃郁 養生首選ʚ #蜂蜜薑茶 ɞ蜂蜜再加上幾片薑好啱最近變化無常嘅天氣 補身一流── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ── ✦ ── ✦── ✦
#🐒😋

ʚ #蜂蜜薑茶 ɞ
蜂蜜再加上幾片薑
好啱最近變化無常嘅天氣 補身一流
2025-03-25 137 瀏覽
今日同朋友去咗尖沙咀嘅慈素小聚試下佢哋嘅素食👍,真係有被驚艷到!📍 慈素小聚喺尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓,環境好舒服,裝修好有格調。🥢椒鹽白靈芝菇 Salt and Pepper White Ferula Mushrooms,你唔講我都以為自己食緊雞軟骨😋,咬落卜卜脆,又香又惹味,平時唔食菇嘅朋友都讚不絕口!琵琶豆腐 Stuffed Pipa Shape Fried Tofu 都好出色🤩,豆腐炸得金黃香脆,入面嘅餡料好豐富,味道調得剛剛好,一啖咬落去好滿足。素食串燒配秘制沙爹醬(奶)Vegetarian Skewer with Secret Satay Sauce (Dairy),呢個串燒一上檯,陣陣沙爹香就直鑽鼻腔🤤,串燒上面嘅食材好豐富,有豆腐同埋素雞,咬落去,食材被沙爹醬裹得入味十足,個沙爹醬嘅味道濃郁又有層次,微微嘅奶香更是為整個口感加分不少,好似一秒去到馬來西亞街頭食沙爹串燒咁!飲品我哋試咗紅韻玲釀 山野疑香HAWTHORN SODA蜂蜜味Honey 🍯,山楂梳打水好清新解膩,蜂蜜就好滋潤,同個餐好夾。

2025-03-25 53 瀏覽
第一次帶媽咪食素食,是一間環境寧靜的小店,內裡有7-8張枱,職員很有禮貌,也很有笑容,有賓至如歸的感覺。台式滷肉飯($98)個人覺得比肉版滷肉飯更好食,少了油膩感,那塊仿五花肉也做得很迫真,肉燥味道真的一絕,配上甜甜酸酸的鹹酸菜真的很開胃。翡翠生菜包($128)配料用了3色椒粒、沙葛粒、雞髀菇粒,配上酸酸甜甜的醬汁混合而成,非常開胃。加上爽脆的生菜包着,味道清爽又健康,食多都唔會有罪疚感。琵琶豆腐($88)非常驚喜的一道菜,外脆內軟。豆腐猜成蓉,包着芫荽,還有一些食落去似菇粒的配料,再經油炸,蘸上黑醋,味道超開胃。平時不愛食芫荽的我,也一粒接一粒地食!越南法包三文治($88)法包鬆脆,配上酸甜的紅蘿蔔條、白蘿蔔條和醃製的辣椒,再加上仿肉,味道一流,食完又想食😋花生鹹蛋湯圓($28)第一次食有鹹蛋的花生湯圓,花生味濃,配上鹹香味的鹹蛋蓉,甜而不漏。再加上熱辣辣的薑汁湯,暖胃又醒神。香芋鮮奶($38)、熱朱古力($38)超濃郁的芋頭鮮奶,職員很細心把冰搞溶了,既冰涼又沒有減弱芋頭的濃度。朱古力奶非常香濃。

台式滷肉飯($98)

翡翠生菜包($128)

琵琶豆腐($88)

越南法包三文治($88)

花生鹹蛋湯圓($28)

香芋鮮奶($38)、熱朱古力($38)
朱古力奶非常香濃。
尖沙咀慈素小聚是一個專注於素食的餐廳,提供多樣化的創意菜品,讓素食者和非素食者都能享受到美味,可惜這次的體驗未有驚喜,不過整體來說也是不錯的。😂香芒天婦羅炸豆腐天婦羅外皮金黃酥脆,裡面的豆腐則嫩滑。不過,搭配的香芒醬和豆腐的口感並不十分協調,兩者的味道有些衝突,讓人感覺不太合拍。🍤台式素叉燒刈包素叉燒刈包讓人感受到熟悉的台式風味。素叉燒的香氣撲鼻,口感豐滿,包子外皮柔軟,內餡的味道十分誘人,特別適合喜歡台灣小吃的朋友。😋粟米濃湯佐湯翡翠苗粟米濃湯的口感滑順,甜味適中,搭配湯翡翠苗增添了清新的味道,讓這道湯品更加美味。這道湯尤其適合開胃,喝完讓人感到舒心。🥰珍貴苜蓿芽手卷這款手卷內含素三文魚、牛油果及沙律醬,素三文魚的像真度非常高,不僅色澤吸引,口感也巧妙地模仿了真正的三文魚。搭配豉油和wasabi,鹹香的豉油與微辣的wasabi相互交融,讓整體味道更加立體,為這道手卷增添了不少層次感。素食串燒拼盤配秘制沙嗲醬素串燒拼盤的味道也很不錯,特別是搭配的秘制沙嗲醬。沙嗲醬偏甜,但不辣,讓整體味道更加圓潤,適合不同口味的食客。🍢鮮竹蒸牛肉球這道鮮竹蒸牛肉球的陳皮味較重,牛肉球的口感柔嫩,但對於不

香芒天婦羅炸豆腐

台式素叉燒刈包

粟米濃湯佐湯翡翠苗

珍貴苜蓿芽手卷

素食串燒拼盤配秘制沙嗲醬

鮮竹蒸牛肉球
這道鮮竹蒸牛肉球的陳皮味較重,牛肉球的口感柔嫩,但對於不喜歡陳皮味的人來說,可能會有點偏重。🌿

天婦羅綜合蔬菜球
天婦羅綜合蔬菜球外脆內嫩,搭配的特製醬汁,應該是芝麻醬,增添了濃郁的香氣,雖然比起其他醬汁來說稍微淋油,但整體味道依然讓人愉悅。🥗

菠蘿氣泡特飲
這款菠蘿氣泡特飲的味道有點麻麻地,雖然不算特別驚艷,但作為餐後飲品,還是能帶來一絲清爽。🍍
2025-03-24 109 瀏覽
同朋友食飯,位於尖沙咀麼地道餐廳佈置簡潔自然素食餐廳,多國菜式食物選擇多,我們點選了京都片皮鴨、香芒天婦羅炸豆腐、燒賣、香煎腐皮卷、黑松露蘿蔔糕、海鹽焦糖拿鐵、花生鹹蛋湯丸。片皮鴨以素製鴨件加入紅黃甜椒絲,青瓜條同素海鮮醬,外軟內脆,清甜好食。香芒天婦羅豆腐以炸醬包裹豆腐脆炸,好香脆,豆腐嫩滑,芒果醬汁濃郁而解膩。香煎腐皮卷,腐皮包住蔬菜同粉絲香煎,調味合適好香口。黑松露蘿蔔糕切粒脆炸,外脆內軟,一啲都唔油膩,跟甜辣醬同黑松露醬,好香好好食。海鹽焦糖拿鐵,即叫即製特調飲品,味道好平均而香濃。最後叫咗花生鹹蛋湯丸,好香咸蛋黃加糖粒,煙煙韌韌。
香煎腐皮卷,腐皮包住蔬菜同粉絲香煎,調味合適好香口。
海鹽焦糖拿鐵,即叫即製特調飲品,味道好平均而香濃。
最後叫咗花生鹹蛋湯丸,好香咸蛋黃加糖粒,煙煙韌韌。
2025-03-24 132 瀏覽
餐廳主打健康素食,有小食、湯品、甜品、點心、麵和沙律等等俾大家選擇。我喜歡坐卡座,感覺舒服闊落。珍貴苜蓿芽手卷苜蓿芽係健康食物,手卷用紫菜包住苜蓿芽、牛油果和三文魚,配有wasabi和醬油。台式叉燒刈包叉燒刈包內有素魚餅和素叉燒粒,像真度高,包身軟綿好味道。燒賣外型和口感像真度高,配有辣椒醬。香煎腐皮卷腐皮卷餡內有素菜,配有喼汁,腐皮卷清脆爽口。四川擔擔麵擔擔麵裡有花生粒、香蔥、芫茜和花生醬。擔擔麵麵身幼滑,每條麵沾滿花生醬。牛油果雜菜沙律沙律有車厘茄、牛油果、蔬菜和黑甜醋汁。沙律菜新鮮,牛油果綿滑。花生鹹蛋湯圓花生鹹蛋湯圓味辛,熱辣辣上桌,冬天熱飲好暖胃又驅寒。

我喜歡坐卡座,感覺舒服闊落。

珍貴苜蓿芽手卷

台式叉燒刈包
叉燒刈包內有素魚餅和素叉燒粒,像真度高,包身軟綿好味道。

燒賣
外型和口感像真度高,配有辣椒醬。

香煎腐皮卷
腐皮卷餡內有素菜,配有喼汁,腐皮卷清脆爽口。

四川擔擔麵

牛油果雜菜沙律

花生鹹蛋湯圓
花生鹹蛋湯圓味辛,熱辣辣上桌,冬天熱飲好暖胃又驅寒。

2025-03-23 135 瀏覽
平時的素菜來來去去就是齋滷味、芋頭酥卷、素鵝… 這次帶媽媽來尖沙咀體驗一下完全不同的創意素菜。整間餐廳以綠色白色為主,座位不多,但是不會很逼,給客人一種休閒、寧靜、舒適的感覺。光餐牌我們兩個已經研究了很久,因為他們的菜式真的是太!特!別!了!北京片皮鴨、三文魚手卷、枝竹羊腩煲… 花多眼亂,但是胃只有兩個XD。北京片皮鴨 $128吸睛打卡之選,這個片皮鴨十分精緻,充滿了儀式感,用麼麼皮包着鬆軟的鴨皮,加上青瓜紅椒黃椒,再點上片皮鴨醬,口感十分豐富,真的以為在吃片皮鴨呢!台式叉燒刈包 $68包子本身已經很鬆軟,裏面有沾滿醬汁的素叉燒,再夾上一塊肉扒(我覺得比較像魚柳),咬下去醬汁+叉燒+肉扒的味道充斥整個口腔,這道菜是我最喜歡的!越南湯河粉 $98三顆肉丸有點孤單,但是味道很好!!不說的話真的不會發現是素肉丸。河粉十分幼滑,份量充足。鮮竹蒸牛肉球 $48樣貌、口感、味道幾可亂真,肉球有馬蹄,再配上陳皮,加上喼汁,是酒樓蒸牛肉球的味道!!!椒鹽白靈芝菇 $88這個是我們另一個喜愛的菜色,簡簡單單的白靈芝菇,揸得十分香口,但吃上去沒有油膩的感覺,配上椒鹽,出色!!青梅子氣泡特飲 $38賣相漂亮

北京片皮鴨 $128

台式叉燒刈包 $68

越南湯河粉 $98

鮮竹蒸牛肉球 $48

椒鹽白靈芝菇 $88
吃上去沒有油膩的感覺,配上椒鹽,出色!!

青梅子氣泡特飲 $38
賣相漂亮,而且夠冰凍,酸酸的, 十分清新。

每樣食物都是即叫即煮,所以全部都熱辣辣,味道亦很適中,價錢相宜,值得一試。
2025-01-04
下午茶
👨‍🍳慈素小聚👨‍🍳👣 值得科勞指數:🏃🏻‍🏃🏻🏃🏻🏃🏻‍🏃🏻第二次探訪這家厲害的素食餐廳,上一次品嚐過素三文魚拼盤,實在讓我這個素食新人大開眼界,今天再來嚐嚐回憶的美好。🍽 素食三文魚拼盤造型精美,打卡一流。素三文魚從造型上已99%似,沾上刺身醬油和wasabi,完全覺得自己食緊真三文魚!🍽 日式芥辣蝴蝶蝦雖然是素食,但這道菜的口感和味道卻讓人驚艷,芥辣的刺激感與蝦的鮮香相得益彰。🍽香菇竹笙菜膽翅湯今日VIP!!!!!超級好飲!!! 每一口湯都帶有自然的甘甜,適量的鹽和胡椒,恰到好處地提升了湯的風味,香菇和竹笙是這道湯的主角。香菇的濃郁香氣與豐富的口感,為湯品增添了層次感。相信下一次再探訪這家,是為了這湯而來。🍽黑松露蘿蔔糕蘿蔔糕的質地滑嫩,搭配黑松露的獨特風味,讓這道菜充滿了奢華感,令人回味。🍽椒鹽白靈芝菇香脆的白靈芝菇外皮裹著椒鹽,帶來微微的辛辣感,口感極佳,是開胃的小食選擇。🍽蜂蜜薑茶茶帶有濃郁的薑香,蜂蜜的甜味恰到好處,溫暖身心,特別適合寒冷的天氣。📍 地址:尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓#慈素小聚 #尖沙咀美食 #尖沙咀飲食 #香港美食 #香港必吃 #香港點心
👨‍🍳慈素小聚👨‍🍳

🍽黑松露蘿蔔糕
🍽椒鹽白靈芝菇
🍽蜂蜜薑茶
📍 地址:尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
#慈素小聚 #尖沙咀美食 #尖沙咀飲食 #香港美食 #香港必吃 #香港點心 #食評 #尖沙咀探店 #尖沙咀餐廳 #followme #followmetasting #素食三文魚拼盤 #日式芥辣蝴蝶蝦 #香菇竹笙菜膽翅湯 #foodie #高質 #黑松露蘿蔔糕 #椒鹽白靈芝菇
  • 香菇竹笙菜胆翅湯
2025-03-21 139 瀏覽
平日吃太多肉,腸胃負擔太重。偶爾來個Green Dinner不失為好選擇。於是今晚決定一試尖沙咀的慈素小聚。餐廳以綠色為主調,清簡雅致,給人一種舒服感覺。這裡的素食選擇十分多元化,非常新派。🦆京都片皮鴨~片皮鴨像真度十足,連青瓜條,薄餅及甜醬也恍如於京菜店吃到的一樣。香脆美味,口感像真。🍣素食三文魚拼盤~另一像真度高之素食!擺盤精美,連三文魚的乾冰效果也做到十足。口感煙韌爽口,像吃着真的刺身一樣。🍤日式芥辣蝴蝶蝦~蝴蝶蝦炸得香脆可口,配搭芥辣及蜂蜜,感覺惹味。🫕椰汁雪耳無花果燉湯~燉湯清甜滋潤,非常足料。🥢黑松露蘿蔔糕~蘿蔔糕就像坊間吃到的XO醬蘿蔔糕一樣,但XO醬換上了黑松露,更顯矝貴。🍰New York Cheese Cake~現在只要於社交平台讚好餐廳,便可免費獲贈是日甜品一份。芝士蛋糕充滿芝士香味,質感軟糯。🍹百香芒果烏龍茶~烏龍茶清香回甘,清新怡人。
🫕椰汁雪耳無花果燉湯~燉湯清甜滋潤,非常足料。
🍹百香芒果烏龍茶~烏龍茶清香回甘,清新怡人。

K11 Art mall 對面有一間上樓素食餐廳,口碑唔錯,經常滿座。今日稍為早少少到,可以安排卡位。是日菜式之中,最特色係「羊腩煲」!椰汁雪耳無花果燉湯|鮮粟米忌廉濃湯無論中湯或者西湯都有,任君選擇,個人比較鍾意中湯,滋潤d。枝竹羊腩煲羊腩用植物肉代替,因為本身羊腩煲調味用南乳,味強烈,令植物肉都入味,再沾上腐乳 ,幾可亂真。台式叉燒刈包刈包鬆軟,除了素叉燒,亦有炸魚餅在內。琵琶豆腐琵琶豆腐炸得好香,食落感覺有魚肉味,份量就有5粒。

今日稍為早少少到,可以安排卡位。
是日菜式之中,最特色係「羊腩煲」!

椰汁雪耳無花果燉湯|鮮粟米忌廉濃湯
無論中湯或者西湯都有,任君選擇,個人比較鍾意中湯,滋潤d。

枝竹羊腩煲

台式叉燒刈包
刈包鬆軟,除了素叉燒,亦有炸魚餅在內。

琵琶豆腐
琵琶豆腐炸得好香,食落感覺有魚肉味,份量就有5粒。
招牌秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵這道菜真的是一吃難忘!秘製茄汁酸甜適中,搭配上三重奏芝士的香濃滑順,再加上Q彈可口的天使麵,每一口都是享受!黑松露蘿蔔糕黑松露的香氣與蘿蔔的清甜完美融合,讓人一啖下去就會愛上這種獨特的口感。餅皮酥脆內裡嬌嫩,每一口都能感受到黑松露的濃郁香氣粟米湯翡翠苗湯頭濃郁醇厚,配上清脆可口的翡翠苗,清新解膩,真是一口熱湯溫暖心房。雖然看似簡單,卻能讓人喝出幸福的味道。四川擔擔麵是辣而不燥,麻而不苦,辣味和麻味在舌尖上彈跳著舞,絕對能夠滿足四川擔擔麵愛好者的口味。每一根麵條都沾滿了麻辣的醬汁,吃起來過癮又帶感!拿鐵咖啡香濃滑順,綿密的奶泡加上適中的咖啡香氣,為整餐畫下完美的句點。花生鹹蛋糖丸吧外層酥脆的花生和裡面的蛋黃餡料結合得恰到好處,再撒上一些糖粉,甜中帶點鹹,真的是讓人欲罷不能的口感!總之,尖沙咀慈素小聚無論是從環境、服務到菜品質量都相當不錯。無論是和朋友小聚還是個人用餐都不錯哦!快來試試吧!

招牌秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵

黑松露蘿蔔糕

粟米湯翡翠苗

四川擔擔麵

拿鐵咖啡

花生鹹蛋糖丸吧

2025-03-20 116 瀏覽
同屋企人食飯,成日都想食啲健康啲嘅嘢,中菜通常都太油膩,今日慶祝咗屋企人生日,咁就揀咗呢一間素食餐廳。一去到已經見到好多人都食緊呢個素食三文魚拼盤,我見佢個賣相好靚,咁就一於叫咗黎試吓啦。估唔到佢上枱仲會有啲乾冰,好似食緊放題嘅刺身咁靚。而且三文魚食落好真,點埋豉油芥辣真係同三文魚一模一樣。而且食落仲比普通三文魚更加厚,嗰個都讚呢個三文魚好似呀。呢個日式芥辣蝴蝶蝦都好值得一讚,雖然佢上枱嘅時候好似蟹柳咁,但係咬落同蝦好相似。唔知佢嘅食材係咩,但係食落好彈牙,屋企人仲話佢比真正嘅客更加好食同埋彈牙。值得一讚嘅,仲有呢個黑松露蘿蔔糕。雖然本身蘿蔔糕就唔係肉類,但係呢個蘿蔔糕炸得好脆,點埋黑松露同埋辣醬食,真係好夾。而且佢入邊雖然冇臘肉,但係食落好香口,比平時嘅蘿蔔糕更加好食。呢間素食餐廳又靚又抵食,而且佢嘅素食食物同肉類真係好似,同埋食落一啲都唔油,感覺好健康,真係好適合同屋企嘅長輩一齊嚟食。

一去到已經見到好多人都食緊呢個素食三文魚拼盤,我見佢個賣相好靚,咁就一於叫咗黎試吓啦。估唔到佢上枱仲會有啲乾冰,好似食緊放題刺身咁靚。而且三文魚食落好真,點埋豉油芥辣真係同三文魚一模一樣。而且食落仲比普通三文魚更加厚,嗰個都讚呢個三文魚好似呀。

• 素食三文魚拼盤
  • 黑松露蘿蔔糕
2025-03-20 94 瀏覽
近排有個朋友轉咗蛋奶素,所以約佢食飯就想搵啲新式素食,我唔太悶之餘,佢又食得好。今次喺OpenRice上面見到呢間餐廳,啲食物外觀都幾吸引,所以就去咗試吓。食完之後問朋友,佢都話係食過咁多間新式素食之中,10分唔錯嘅一個選擇。我哋叫咗忌廉蘑菇湯菠菜苗,片皮鴨,日式芥辣蝴蝶蝦,椒鹽白靈芝菇同埋芝士蛋糕。菠菜苗擺盤好靚,食落去好嫩冇渣,配上蘑菇湯,加少少鹹味,食落更惹味更好食。至於個日式芥辣胡椒蝦,食落第一啖真係好似蝦,加埋個日式芥末醬一齊食,真係好惹味,估唔到齋菜都可以做到咁嘅感覺。之後嚟嘅係京都片皮鴨,儀式感十足,有個蒸籠配上幾塊餅皮。佢個片皮鴨做到表皮有少少香脆,配埋青瓜同埋個醬,真係好似食緊片皮鴨咁,以假亂真。最後就係椒鹽白靈芝菇,佢做得好嘅係個菇唔會太大嚿,好似白飯魚仔咁嘅size,會令到人追住嚟食。好快就食晒。甜品亦都10分唔錯,個芝士蛋糕好濃嘅芝士味,如果餅皮亦都有少少脆口嘅感覺,唔係成舊完全係cream cheese 咁朋友話從素食角度,個味道唔錯。係一個素食者同非素食者可以大家都滿足到嘅餐廳。我嘅角度就係估唔到素食可以咁有創意,咁好食。即使我唔係素食者,我都覺得呢間餐廳可

朋友話從素食角度,個味道唔錯。係一個素食者同非素食者可以大家都滿足到嘅餐廳。我嘅角度就係估唔到素食可以咁有創意,咁好食。即使我唔係素食者,我都覺得呢間餐廳可以返轉頭再幫襯!
2025-03-20 71 瀏覽
餐廳是素食餐廳,食物種類選擇也多,座位舒服,採取自然光,感覺很舒服,食物方面,整體也很滿足味覺,令人感到吃素也能很享受~北京片皮鴨~片皮鴨炸得很香脆,沾上醬料、青瓜、黃椒及紅椒同吃,味道很好~黑松露蘿蔔糕~蘿蔔糕包裹著脆漿去炸,外脆內軟,蘿蔔味道香濃,再沾上黑松露、甜醬及辣醬吃,味道原來很夾~台式叉燒刈包~刈包除了夾上甜甜的叉燒外,還夾上了香脆的炸魚,味道及口感豐富,很滿足~意大利香草風味酥皮Pizza~酥皮餅底酥香香脆,相比傳統的麵包餅皮更好吃,材料也多,有整片的火腿鋪滿整片餅底,加上大量填滿的芝士及橄欖,很豐富~秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵~芝士味香濃,每口也有芝士香味,菇菌及醬汁也很足夠,能拌勻整碟天使麵吃完~