2017-06-01 302 瀏覽
新墟嘅麵店都唔少,呢間位置就唔太起眼,但店面幾乾淨企理,所以我地喺度都幫襯過幾次。睇個門面都幾新式,店內就同一般麵店分別不大,但位置都唔少。下午茶時間黎到,人流都不少,所以都好大機會要搭枱。餐牌都係以粉麵為主,有湯麵、撈麵、湯飯、碟頭飯等,價格正常,唔係特別平價。鮮蝦雲吞河 $27河粉份量都幾多,雲吞唔係好大粒,食落有少少蝦醬味道,不過不失。油菜心 +$10油菜唔會太老,合格。凍檸茶 +$8餐牌:

鮮蝦雲吞河 $27

油菜心 +$10
油菜唔會太老,合格。

凍檸茶 +$8

餐牌:

2017-05-21
2017-01-09 373 瀏覽
I went there for tea time around 5:20pm on a Monday. Not many people in shop and ordered a bowl of 牛肚魚蛋米粉。其實味道可以,不過食了2/3發現有蟲子,即刻走人,未必再去。
牛肚魚蛋米粉
2016-05-14 606 瀏覽
四時多到了此店吃下午茶,人不多位亦寬敞。只召了個腩河跟老婆淺嘗,$28屬中價,單是看陳設在枱面的彩繪磚已發覺頗有心思,碗來了比平時吃慣的大,原來河粉底特多,對一位OL的胃口確是挑戰,但對我倆朝下午茶而來則是剛好夠分享,粉質軟硬剛好而不油膩,作為健食是值得推介,牛腩及湯底從五香中卻帶有一種藥材味,估計有當歸、玉桂或類似成份,不過藥味輕微可以被大眾接受,而牛腩選用的部位是瘦腩,入口即溶而不太鞋,算是吃過腩河中比較理想中上的貨色了。順帶一提如須附加熱飲只用多付$5,店子望落光鮮整潔無蒼蠅。
2016-05-14
  • 餐飲
  • 腩河
2016-04-03 437 瀏覽
看到店內衛生不錯就進去吃碗牛雜麵(有牛筋,牛肚及牛腸),湯底牛腩湯幾濃郁,有少許辣的感覺,不是麻辣那種,是薑汁那般辣的味道。牛雜每樣都煮得軟身,而且都能吸收湯底味道,不過份量有點少,如果可以再多一點就好了。整體來說,牛雜都是新鮮又洗得乾淨,不會有多餘的渣滓,而且食材更是爽口的,口感都不錯的。不過米線就煮得不夠軟身,雖然米線很幼長,但是咬下去有少少硬的感覺。而且未能完全吸收湯底味道~另外加錢就有一碟油菜,雖然份量不多,但菜都是嫩口的,不會遞上老的菜(已幫襯小店五次左右,每次點的油菜都是老的)。而油菜都煮得軟身,不會起渣滓,味道都算是鮮甜。整體來說,食物都是便宜又抵食。不過座位較細,有點兒難坐,不能慢慢享受牛雜麵。
2016-01-08 500 瀏覽
間唔中都想食下牛腩粉,就會到新墟的愛麵子. 星期一至日11:30am前有早餐優惠,惠顧麵食奉送熱飲一杯,都幾划算的. 牛三寶河 ($28)牛三寶已包括: 牛腩、牛肚、牛筋,一次滿足3個願望,湯頭比較鹹,而牛腩水準亦不及初開業般用上靚料; 至於河粉則很嫩滑,份量亦多,以這個價錢仍然值得一試的.墨魚丸河 ($27)有時不想吃牛三寶時,亦會吃墨魚丸河,一碗有5粒之多,雖然是來貨的,但墨魚丸也有墨魚粒,尚有咬口,加上腩汁的河粉,更為美味.熱檸茶檸茶茶色清澈,茶味濃,水準不俗.熱奶茶奶茶茶、奶比例恰當,個人幾欣賞. 上年年初開業至今,我想已幫襯十多次了,食物水準也算中上,如果住在屯門,也不妨一試呢!屯門明藝街12號地舖2430 9986
牛三寶河 ($28)

墨魚丸河 ($27)

熱檸茶

檸茶茶色清澈,茶味濃,水準不俗.
熱奶茶

奶茶茶、奶比例恰當,個人幾欣賞.

屯門明藝街12號地舖

2430 9986

$28 (早餐)
2015-11-20 322 瀏覽
又時D野唔係話你唔好食....水餃牛雜可食到一肚火....牛雜同可粉本身係冇問題的....隻水餃一食落口...吐都吐唔切..酸嘅 ⋯⋯咁我細細聲同個仕應啊姐講(好似變左啵)本來你換番兩粒雲呑比我咪算數羅 ...點知啊姐回應係(係咁架)我地D水餃加左筍係會酸架 ....開始火起(我未食過用筍包嘅水餃會有酸味羅) 如果有我真係孤陋寡聞.大鄉里...我唔係食緊(紅油抽手)呀⋯⋯下次都係唔好貪方便就腳.....去返紅橋(新興)食.......包冇鑊氣.....
....隻水餃一食落口...吐都吐唔切..酸嘅
...點知啊姐回應係(係咁架)我地D水餃加左筍係會酸架
....開始火起(我未食過用筍包嘅水餃會有酸味羅)
2015-11-15
2015-10-07 195 瀏覽
尋晚約左朋左喺屯門嘅巴倫紐米睇戲,襯未開場於是一條友去食D野醫下個肚,戲院附近有間叫"愛麵子"嘅麵舖,見到有我最鐘意食嘅牛腩做招牌菜,於是走入去試試。打開餐牌有成六十幾個粉麵款式揀,確實多花款,於是我點左個"牛三寶麺"加底,三寶有牛腩、牛肚同牛根。等左三、四分鐘就有碗熱騰騰、香噴噴嘅麵放喺枱面了。先飲啖腩湯,好重嘅牛骨味,但略嫌鹹左些少,牛腩好腍,食完唔痴牙,而牛肚就好爽,加D辣椒油同食仲正,可惜牛根就腍左少少,冇左最重要嘅彈牙口感,佢嘅麵底就做得夠爽口彈牙了,煮得啱啱好,成碗麵十零分鐘就食完了,跟住埋單走人,盛惠$34。整體黎講食物水準算可以,但個人認為湯底鹹左少少,下次去睇戲前再黎試下其他嘅粉麵。

2015-04-09 338 瀏覽
某次想去蕃茄濃湯專門店時發現旁邊開了一間粉麵店,由於蕃茄濃湯要等位的關係,隔鄰麵店又可以直入,而且裝修不俗,愛嚐新的我當然是試試新店.店內的坐位是方桌的,比一般麵店的圓桌坐位較為舒適,環境亦較濶落. 新開張的關係,地方很整潔又乾淨,不知食物又如何呢?單一碗粉麵如魚片頭河$27,至於牛腩河則要$28,相對附近的街坊粉麵店只需$19一碗粉,定價貴得多. 但新張期內有優惠,可加$10 配油菜/蘿蔔及飲品,即$37 就可配成套餐,價錢又算合理.潮州四寶米 $27內有魚皮餃、墨魚丸、豬肉丸等,就是行貨丸類,沒甚特別,但是米粉份量很多,不會過淋亦有咬口,加上店方的獨家的辣椒油,水準中上. 蘿白碟頭相當大的蘿白,多達十多件,炆得淋身亦入味,相當抵食.牛三寶麵 $28爸爸選了牛三寶麵,包括牛筋、牛腩及牛肚,賣相相當吸引,爸爸不停讚好牛肉質素佳,賣$28實在相當抵食,令到沒有點選牛類麵食的我相當無癮!菜心菜心份量也多亦相當淋身,最怕吃硬菜心的我也吃了很多.熱檸茶檸檬有4片之多,茶底亦晶瑩透切,想不到在麵店也能喝到足料熱檸茶.其後店員說他們才開業兩天,還叫我們喜歡吃的話請多點幫襯呢!翌日 (1/3/201
潮州四寶米 $27

蘿白

碟頭相當大的蘿白,多達十多件,炆得淋身亦入味,相當抵食.
牛三寶麵 $28

菜心

菜心份量也多亦相當淋身,最怕吃硬菜心的我也吃了很多.
熱檸茶

其後店員說他們才開業兩天,還叫我們喜歡吃的話請多點幫襯呢!

翌日 (1/3/2015) 已急不及待再訪,實情是爸爸想回國內工作前,再一次回味美味的港式粉麵,他實在是牛腩粉麵的superfans!!
牛三寶飯 $36

由於父親乘的國內航班誤點是常有的事,而且班機也沒有晚飯供應,只有青豆一包,有必要在上機前吃飯打底呢!

飯類食品還送一碗紫菜湯,不過就是味精湯,少喝為妙.

三寶飯的三寶超級多,看着也興奮,爸爸當然非常滿意!
牛三寶河 $28

至於我,今次一定要吃爸爸極力推介的牛三寶米,牛筋有彈性、牛肚軟淋、牛腩入味有咬口,各有特色,牛類麵食比丸類行貨實在出色得多.
熱奶茶

熱度不足,可能是加了淡奶令奶茶轉凍,雖然茶香奶滑,但如果熱點會更佳.

其後也三訪、四訪,不過感覺食物有點每況愈下,不及新張時來得好,而且食物份量減少了亦加了價.

現在一碗粉麵仍是$28,但油菜/蘿蔔 $10碟,熱飲另加$5. 即$43才能吃到一碗麵、菜及飲品,價錢以街坊麵店則有點貴.

第四訪時間: 3/4/2015
牛三寶米 ($28)

牛腩實在肥得過份,肥脂太多,與之前吃的分別很大.
蘿蔔

份量亦由初訪的十多件變為只有7件,而且也加價到$10 一碟,份量少了價格亦貴了

我想暫時也不會再到愛麵子了,因為水準實在飄忽,而且食物也是每況愈下,下次再訪,會否是數月後爸爸回港的時候呢? 我也不知道.