2017-06-29 103 瀏覽
愛麗詩 一個都幾夢幻既餐廳😝終於可以同男朋友去浪漫下😝😝一入到去 好似入左個童話世界甘 幾特別同有氣氛 坐低即系叫左個2人set沙律💕三文魚 豆腐雞肉💋幾fresh但個人覺得芝麻醬吾夠😝因為我極度中意食😝😝叫左個三文魚蟹籽青瓜飯👍👍佢既料一啲都吾少 勁多蟹籽😝送飯一流不過食完有啲滯 share食就最好😝😝再叫多個意粉😝青口又大隻啲汁有吾會太流🙈尼個值得一試飲品都幾特別 好多都系特飲🙈夠大杯啲名全部都系圍繞愛麗詩💋💋龍蝦湯是必叫的😝😝不過偏咸😂可以淡少少 裹面有隻龍蝦仔 吾錯既😝😝甜品叫左雪糕😂裹面又有爆炸糖🙈好得意😝😝影得食得又睇得仲有故事書同其他道具比人影相👍👍👍

愛麗詩 一個都幾夢幻既餐廳😝終於可以同男朋友去浪漫下😝😝
啲名全部都系圍繞愛麗詩💋💋

甜品叫左雪糕😂裹面又有爆炸糖🙈好得意😝😝影得食得又睇得

仲有故事書同其他道具比人影相👍👍👍
2017-06-27 197 瀏覽
從網上得悉有呢間Cafe~未去前真的十分期待!!!!終於約到朋友一齊黎,最好gei係可以網上先訂座,感覺方便,又唔使擔心要排隊。當日去試食係星期六,約好3pm Tea Time,去到一入內已經感覺非常童話Feel~甫入Cafe,一嚟感覺好似走進童話書中安排坐到窗前的位置,雖然空間感覺有點細,不過環境尚算寬敞與舒適~跟著白兔先生  $62講完環境梗係要講講食物,一嚟我地都係試沙律先~個樣係真係好靚,而且個環境影相都一流,不過沙律菜感覺略生,同平時食開GEI好唔同,口感認真麻麻地~好彩都有鮮橙同其他配料調和下,不過份量就有點少!!!魚傭人之花  $126呢個意大利飯就真係非常推介~味道濃郁,芝士味OK,三文魚都算厚身,無論味道同口感都令人想一食再食!Rose Latte $48呢個玫瑰鮮奶咖啡,真係極度推介~超香玫瑰花味,飲落口咖啡味唔算濃,不過入口好滑好香!!!紙牌兵  $48呢杯野飲剩係賣相已經拎滿分,其實佢係水蜜桃、草莓、乳酸梳打,飲落少少酸味,幾開胃~最後要介紹呢個影相打卡位~地下放滿道具比大家狂影,影出黎GEI相好靚,同朋友約呢間CAFE,除左聚聚傾計,又可以狂影相,女生們一定L
從網上得悉有呢間Cafe~未去前真的十分期待!!!!
甫入Cafe,一嚟感覺好似走進童話書中

跟著白兔先生

跟著白兔先生  $62
講完環境梗係要講講食物,一嚟我地都係試沙律先~
好彩都有鮮橙同其他配料調和下,不過份量就有點少!!!
魚傭人之花

魚傭人之花  $126
呢個意大利飯就真係非常推介~
Rose Latte

Rose Latte $48
呢個玫瑰鮮奶咖啡,真係極度推介~
超香玫瑰花味,飲落口咖啡味唔算濃,不過入口好滑好香!!!
紙牌兵

紙牌兵  $48

最後要介紹呢個影相打卡位~
地下放滿道具比大家狂影,影出黎GEI相好靚,同朋友約呢間CAFE,除左聚聚傾計,又可以狂影相,女生們一定LIKE!!!!

最後講講個menu~
設計都幾特別,整到好似故事書咁.....
佢有Tea Set或者套餐~
不過講真,價錢係略貴左少少,感覺唔係太值~
對於女士們黎講,為左影相可以去到幾盡?!
都值得一試GEI~
2017-06-24
魚傭人之花
Rose Latte
2017-06-17 540 瀏覽
一直都想和朋友來這間愛麗絲Cafe,經過幾次都摸門釘之後,決定真係要bk先有位XD所以如果大家也想去這間Cafe的話,記得要提早預約喔!看到色彩繽粉的門口,就推門而入,走廊也滿佈愛麗絲的故事。一些生動的指示牌,像是通往夢幻世界般。當然少不了精緻的佈景板,看到這塊可愛的愛麗絲板,就會不自覺走上前拍照~旁邊也會有一些小飾物,例如帽子,撲克牌,皇冠等.令到我也能投入這個愛麗絲世界♥而室內也會滿佈愛麗絲的感覺,不論坐位或是空中的吊飾。餐單也很配合愛麗絲的主題,只要打開那書本,就會介紹愛麗絲和食物,趣味感滿分。每張枱子也會有可愛的裝飾,陪伴我的左右。而這個發光的愛麗絲枱燈真的好漂亮,好吸引!作為愛麗絲的粉絲的我,已經被迷倒了♥我和朋友點了二人餐~分別有二碟前菜,二碟主餐和二個甜品,自選飲料二杯。跟著白兔先生 - 甘藍羽衣香橘沙律使用甘藍羽衣做主菜的沙律,感覺很清新,也會有一些小蕃茄和橙肉夾雜當中,看到色彩繽粉,也會覺得幾開胃,不過甘藍羽衣就比較硬身一點,而且也會有少許的苦味(甘藍羽衣的特性),要食得耐D,先可以完全咬碎吞下。白皇后花園 - 有機豆腐香煎雞肉芝士沙律這個沙律就是雞肉,豆腐,芝士和沙

所以如果大家也想去這間Cafe的話,記得要提早預約喔!

看到色彩繽粉的門口,就推門而入,走廊也滿佈愛麗絲的故事。
一些生動的指示牌,像是通往夢幻世界般。

旁邊也會有一些小飾物,例如帽子,撲克牌,皇冠等.
令到我也能投入這個愛麗絲世界♥

而室內也會滿佈愛麗絲的感覺,不論坐位或是空中的吊飾。

趣味感滿分。

每張枱子也會有可愛的裝飾,陪伴我的左右。
而這個發光的愛麗絲枱燈真的好漂亮,好吸引!
作為愛麗絲的粉絲的我,已經被迷倒了♥

我和朋友點了二人餐~
分別有二碟前菜,二碟主餐和二個甜品,自選飲料二杯。

跟著白兔先生 - 甘藍羽衣香橘沙律

白皇后花園 - 有機豆腐香煎雞肉芝士沙律
這個沙律就是雞肉,豆腐,芝士和沙律菜為主題,雞肉略略輕輕煎過,有一些芝麻醬淋在上面,味道就惹味一點,而且雞肉和芝士也切得小巧,對於嬌齒的我來說,這個菜方便進食一點♥♥♥

大蘑菇下的生活 - 黑松露田園野菌意大利面
看到時鐘圖案的碗,令人會心微笑,又為可愛感加分。
這是一個素食的意粉,主要是蘑菇為主,配上黑松露的扁身意粉,意粉爽身不會太淋,而醬汁也能均勻沾滿意粉,整體都不錯。
黑松露的份量不多,但就可以作為調味的效果。

魚傭人之花 - 飛魚籽煙三文魚燴意大利飯
圓圓碌碌的飯粒,每粒飽滿又有醬汁,
看似細小的一碟,其實份量也幾多,所以我和朋友食了一大半,已經覺得好飽!
而煙三文魚份量也算多,毫不馬虎的一碟意大利飯。

甜品,因為是隨機抽選,令人覺得好似買六合彩的感覺,也令我很期待是什麼甜品!
原來是紅心皇后的餡餅(荔枝軟心雜莓慕絲蛋糕)和 愛麗絲杯子蛋糕
造型相當別緻,看到已經不停地拍照,差點也忘記食用。
果然來到愛麗絲,打咭就是重點!

紅心皇后的餡餅
荔枝味並不重,比較清新的甜品,而慕絲也算細滑,在炎炎夏日,品嚐這個甜品確實不錯。

愛麗絲杯子蛋糕
玩味性很高的Cup Cake,朋友看到已經大笑不停。
在那雙腿和裙子下,蛋糕面會有少許的忌廉,而本身的Cup Cake就比較硬身和乾,但幸而蛋味還算濃厚。

玫瑰鮮奶咖啡
看到圖案超漂亮,漂亮得朋友不捨得飲,直到差不多臨走時,才願意飲掉~XD
飲下去有一種淡淡的玫瑰香,令到整杯咖啡的味道變得更豐富和具有特色。
即使有玫瑰的香味,也不會掩住咖啡的香濃。

時光怪客 - 巨峰提子梳打
看到玻璃杯子掛著"Drink Me",真的很有模仿愛麗絲的故事裡的魔法藥水的味道。
梳打一定要拌勻才飲用,否則就飲不到巨峰提子的味道。
一邊飲的時候,一邊在想飲完會否像愛麗絲一樣變大縮小呢...嘻嘻...

在到這裡,也和朋友瘋狂拍照,店員也會很樂意友善幫忙拍照,所以大家也拍得不亦樂乎。
這裡真的滿足到少女心,也滿足到踏進夢幻世界的感覺,可說是很治療的Cafe啊!
先旨聲明,小妹影相從來算不上好所以有很多靚景去到我手都打折扣,不好意思。(笑)不過這間愛麗絲的秘密花園的確是漂亮。幫襯得心花怒放,尤其是不小心摧毀愛麗絲的時候。(笑, 不想看字可以skip到甜品)老老實實,我很少幫餐廳影咁多環境相不過這間真係太多野影由天花板到窗邊剪影都是裝飾過的牆身有漂亮的裝飾投映著愛麗絲的電影椅子每張也不同動物枱面上的裝飾碗和餐具單是影裝飾影了好一陣子點餐比較隨意,點了二人餐($428)之後可以自己order,多了錢的補差價就好白皇后花園—有機豆腐香煎雞肉芝士沙律($52)相當特別的一個沙律中間有切成細片粒狀的豆腐入口輕怡配上芝麻醬很清新易入口作為頭盤很開胃掉進兔仔洞 - 鮮製菠菜忌廉雞肉長通粉($138)用青瓜片捲成一個洞的樣子,旁邊擺了兔仔餅乾賣相特別這個醬汁做得很好,菠菜忌廉味道濃厚得來不膩,長通粉索了醬汁之後變得十分滋味入口又滑溜值得推介!特偉兄弟孖寶—牛肉芝士迷你漢堡+雞肉豆腐迷你漢堡($78)有一黑一白的漢堡配薯條薯條略嫌不夠硬身,不過醬汁不錯我吃的黑漢堡中間是充滿肉汁的牛肉芝士味道濃厚竹炭的面包亦比較特別size比較小,女生亦可以一口一個(來,張開血盆
先旨聲明,小妹影相從來算不上好
所以有很多靚景去到我手都打折扣,不好意思。(笑)
不過這間愛麗絲的秘密花園的確是漂亮。幫襯得心花怒放,

老老實實,我很少幫餐廳影咁多環境相
不過這間真係太多野影

由天花板到窗邊剪影都是裝飾過的

牆身有漂亮的裝飾

投映著愛麗絲的電影

椅子每張也不同動物

枱面上的裝飾

碗和餐具

單是影裝飾影了好一陣子
點餐比較隨意,點了二人餐($428)

之後可以自己order,多了錢的補差價就好

白皇后花園—有機豆腐香煎雞肉芝士沙律($52)
白皇后花園—有機豆腐香煎雞肉芝士沙律

相當特別的一個沙律
中間有切成細片粒狀的豆腐

入口輕怡
配上芝麻醬很清新易入口
作為頭盤很開胃

掉進兔仔洞 - 鮮製菠菜忌廉雞肉長通粉($138)
掉進兔仔洞 - 鮮製菠菜忌廉雞肉長通粉

用青瓜片捲成一個洞的樣子,
旁邊擺了兔仔餅乾
賣相特別
這個醬汁做得很好,
菠菜忌廉味道濃厚得來不膩,
長通粉索了醬汁之後變得十分滋味
入口又滑溜
值得推介!

特偉兄弟孖寶—牛肉芝士迷你漢堡+雞肉豆腐迷你漢堡($78)
特偉兄弟孖寶—牛肉芝士迷你漢堡+雞肉豆腐迷你漢堡

有一黑一白的漢堡配薯條

薯條略嫌不夠硬身,不過醬汁不錯
我吃的黑漢堡中間是充滿肉汁的牛肉
芝士味道濃厚
竹炭的面包亦比較特別
size比較小,女生亦可以一口一個(來,張開血盆大口~)

公爵夫人的寶盒—野牛肝菌藍青口燴意大利飯($118)
公爵夫人的寶盒—野牛肝菌藍青口燴意大利飯

risotto 最緊要個汁
這個汁就做得不錯
濕得來不會水汪汪

菇味香濃。
但相比之下, 掉進兔仔洞比較好吃。

點題之作
愛麗絲杯子蛋糕Alice cupcake

(笑, 前方高能注意)

很特別的甜品
影了很多相
其實條腿和裙子是糖霜做的
一碰就會軟掉

一個側手翻
愛麗絲就要自己站起來了

應該冇人會想吃糖霜吧
於是拔出來, 原來是靠兩根籤插進cupcake

愛麗絲就變成這樣了(笑)
我都不好意思了
我讓她優雅地翹了腳
cupcake倒是幾香幾新鮮,
沒有溢油感
而且面頭的奶油亦不算太甜
比我想像的要好吃
而且好好玩
笑死了

是日甜品
紅心王后的餡餅—雜莓荔枝軟心慕絲蛋糕($56)

面頭的紅色糖漿我不太喜歡,
帶點藥水味,不過裡面的餡不錯
慕絲很smooth
士多啤梨味明顯
荔枝部分亦很可口

左:妙妙貓—凍青檸藍梳打($52)
右:時光怪客—凍巨峰提子梳打($46)

顏色漂亮
味道正常
不愛喝甜的話, 我建議喝左邊的凍青檸藍梳打
因為糖漿是自己加的

總結
我自己不算是愛麗絲的粉絲,但是在這間餐廳度過了非常愉快的一個晚上。
座位不算多,記得訂檯
另外臨走仲有一個拍照位,有佈景和道具可以拍照
這一點我覺得很好
另外,以「gimmick型cafe」而言,這裡的食物算是相當好食
女生應該會喜歡
2017-06-14
掉進兔仔洞 - 鮮製菠菜忌廉雞肉長通粉
2017-06-16 110 瀏覽
有個愛麗絲粉絲既朋友介紹我黎呢度食,話呢度d食物質素唔差,本身都唸緊會唔會係佢中意愛麗絲先咁講,點知d食物又真係幾好食噃一上到開門望到都好有愛麗絲feel,d佈置好靚,真係好似準備行入個花園度首先我叫左個2人餐set for two,都係428蚊,包括有頭盆2個,餐湯2個,主菜2個,2個是日甜品,餐飲2杯,其實2個人都好夠食飲品名叫時光怪客,佢係一杯巨峰提子梳打,本以為會好藥水味,結果又唔會都幾好味添。另外呢杯係叫獨角獸,係玫瑰荔枝梳打,又非常出色,最特別係飲之前一定要搞匀,佢係會變色架,好得意頭盆係有機豆腐香煎雞肉沙律,佢d沙律菜好新鮮,豆腐口感好得意,雞肉都唔會鞋身,都不過不失。另一款頭盆係秘製紅黑鴛鴦雞翼,隻味好得意,酸酸甜甜咁,中意食雞翼既朋友一定要黎試下。隻味出面食唔到主菜拿破侖大虎蝦蕃茄扁意大利面,隻蝦都幾大隻,幾彈牙,個意粉汁都整得唔錯,好開胃。另一款主菜貴妃荔枝薈意大利飯,呢個飯黎到一定要試下,隻味好特別,出面唔會有機會食到,佢飯裡面有d荔枝肉,又出奇地同個飯好夾,好好味最尾係甜品,一個係cupcake,一個係焦糖蘋果肉朱古力慕絲,個cupcake唔錯,但個朱古力慕絲略

都幾好味添。

最尾係甜品,一個係cupcake,一個係焦糖蘋果肉朱古力慕絲,個cupcake唔錯,但個朱古力慕絲略嫌太甜
不過中意食甜野既朋友都可以一試,因為可能我自己唔中意食甜野

環境裝修得好靚
真係好似置身係愛麗絲花園咁呀

仲因爲當天冷氣維修驚我地會投訴熱所以都送左呢2個愛麗絲襟針,好靚,服務態度都好好,下次都會再食。

2017-06-10
5 分鐘 (堂食)
2017-06-16 95 瀏覽
友人話帶我到樓上cafe食野,誰知上到去看到的是童話般的樂園不論是裝修佈置,還是餐牌食物都充滿了「愛麗絲秘密花園」電影中的感覺我地揀左二人set dinner 跟前菜或小食各一款,主菜係長通粉同什菌炒意粉,每碟主菜中都隱藏了隻酥皮兔仔,好似玩捉迷藏一樣,真像置身秘密花園中飲品有近期大熱的藍蝶花所製成的乳酸飲品,外觀很好,但味道還有進步的空間每張枱均用故事中的相關飾物,用來影相呃like一流就連跟餐甜品都用心創作,而且cupcake味道恰到好處,有驚喜

每張枱均用故事中的相關飾物,用來影相呃like一流

• 羽衣甘藍沙律
  • 特色cupcake
  • 水牛雞翼
可以像愛麗絲般,跟著兔子先生一起漫遊夢幻世界相信是許多人小時的幻想而日本早早就有了愛麗絲CAFE現在香港終於也有愛麗絲CAFE了立刻就約上朋友來參與到夢幻世界中內裡裝修主題當然就是以愛麗絲為主了桌上、牆上全是大型的撲克牌和愛麗絲的精品還有一面巨型的主題牆,絕對是打卡必備的Paint the Rose Latte (HKD 48)玫瑰牛奶咖啡漂亮到讓人不忍破壞咖啡上飄浮著乾燥的玫瑰花瓣淡淡的玫瑰花香,陪隨著香滑的牛奶咖啡少女心滿足到極點The Caucus Race (HKD 40)蜜桃紅茶帶來淡淡的桃香感覺很清新The Garden of Five Flowers (HKD 56)用上時鐘碟盛裝的沙律店家精心地把三文魚化成玫瑰橂樣就如同紅心皇后的玫瑰花園般清新的沙律配上味道濃郁的三文魚很健康的選擇Lobster Quadrille (HKD 38)內裡有粒粒的蝦肉帶來豐富口感The Looking-Glass House (HKD 142)時鐘碟再次出現,這次是盛裝著Carbonara 意粉卡邦尼醬汁香濃,沾滿每條意粉再加上小配料,如火腿、蘑菇、小蕃茄等口感味道更為豐富Mad Hatt

可以像愛麗絲般,跟著兔子先生一起漫遊夢幻世界
相信是許多人小時的幻想
而日本早早就有了愛麗絲CAFE
現在香港終於也有愛麗絲CAFE了
立刻就約上朋友來參與到夢幻世界中

內裡裝修主題當然就是以愛麗絲為主了
桌上、牆上全是大型的撲克牌和愛麗絲的精品
還有一面巨型的主題牆,絕對是打卡必備的

Paint the Rose Latte (HKD 48)
玫瑰牛奶咖啡漂亮到讓人不忍破壞
咖啡上飄浮著乾燥的玫瑰花瓣
淡淡的玫瑰花香,陪隨著香滑的牛奶咖啡
少女心滿足到極點

The Caucus Race (HKD 40)
蜜桃紅茶帶來淡淡的桃香
感覺很清新

用上時鐘碟盛裝的沙律
店家精心地把三文魚化成玫瑰橂樣
就如同紅心皇后的玫瑰花園般
清新的沙律配上味道濃郁的三文魚
很健康的選擇

Lobster Quadrille (HKD 38)
內裡有粒粒的蝦肉
帶來豐富口感

時鐘碟再次出現,這次是盛裝著Carbonara 意粉
卡邦尼醬汁香濃,沾滿每條意粉
再加上小配料,如火腿、蘑菇、小蕃茄等
口感味道更為豐富

Mad Hatter's Hat (HKD 54)
朱古力味濃郁,又不會過於甜膩
講起Birthday相信大家都會想起 Alice in the Wonderland 入面 Alice,Mad Hatter,the March Hare and the Dormouse 慶祝佢地既364 Days UnBirthday! 今次 Mire 同 BFF J 一齊慶祝6月生日,食飯日子剛好就係我地既Birthday中間日子,即係大家既 Unbirthday!由大開門一刻已經被帶入 Wonderland 既世界,睇得出小店既用心佈置,大約4-5個打卡位,當中花牆更有小道具提供,BFF J 就拎左發光書Menu 分 À la carte 同 Set menu,Set menu 有 for 1 & for 2,有appetizer,main,dessert and drinks。2人份入面包2個Main對女仔有點full,所以我地決定散叫,雖然價錢差唔多,但可以避免浪費食物。菜色名都好特別,「The Duchess's Treasure Box(公爵夫人的寶盒)」野牛肝菌藍青口燴意大利飯,牛肝菌味好香濃,飯亦沒有過硬或水汪汪,份量很足; 最吸精既當然係兩杯特飲,分別是 「時光怪

菜色名都好特別,「The Duchess's Treasure Box(公爵夫人的寶盒)」野牛肝菌藍青口燴意大利飯,牛肝菌味好香濃,飯亦沒有過硬或水汪汪,份量很足; 最吸精既當然係兩杯特飲,分別是 「時光怪客」 和 「Alice」 大家都加左蝶豆花,超級Fancy。甜品揀左「焦糖蘋果肉朱古力慕絲蛋糕」很喜歡入面有粒粒蘋果果肉!
時光怪客

當日見到有人walkin 訂位,其實大家可以 Online booking,慳番腳骨力同時間,因為樓下等電梯都差唔多要10分鐘
2017-06-06
慶祝紀念
生日
香港人咁大壓力,放咗工緊係要脫離現實,尋找吓兒時夢想嘅~就好似呢間Wonder Garden Cafe就係以「Alice in the Wonderland」 為主題佈置成間cafe~無論裝飾、餐具定食物,全部都係同愛麗絲夢遊仙境個故事有關架,非常夢幻同可愛~ 一上到去,就會見到一片森林,枱枱凳凳全部都有小動物陪坐,周圍仲有好多紙牌同花花,好似置身故事入面咁~ 而呢度嘅餐牌頭幾版亦有講Wonder Garden 其實係愛麗絲第二次回到仙境時,為咗逃避紅心女王嘅追捕,同一班森林好朋友喺度聚餐所建立嘅秘密花園~食物更全部都有魔法架~ 由於佈景實在太可愛,所以隊長B淨係影相都已經用咗半粒鐘~終於回過神來正正經經睇餐牌,立刻被佢嘅二人餐吸引到~事關都真係幾多嘢食,兩個前菜兩杯嘢飲兩個主食再加兩個甜品~仲要樣樣都咁靚,選擇困難嘅隊長B完全係棄械投降⋯ 雖然認真講菜名同食物本身無咩關連,但全部菜式擺碟同材料都好colourful ,絕對有細心研究過~為大家介紹下啦,前菜有Follow the rabbit(跟着白兔先生)同Smile of Cheshire Cat(咧嘴貓的微

雖然認真講菜名同食物本身無咩關連,但全部菜式擺碟同材料都好colourful ,絕對有細心研究過~為大家介紹下啦,前菜有Follow the rabbit(跟着白兔先生)同Smile of Cheshire Cat(咧嘴貓的微笑)~前者係拉齊納多羽衣甘藍香橘沙律,正如餐牌特別註明,羽衣甘藍味道有少苦,但係好fresh同做starter 好適合,七彩繽紛的顏色令人見到已經開胃~後者則係紫薯牛角包,牛角包好鬆脆,淡淡的紫薯味不加糖,唔太甜更有種天然的感覺~包中間加入融開的棉花糖,完全是融化了女生的心~~

呢度上菜過程好好,逐樣逐樣黎,有充分的時間比隊長B嘆完兩個前菜先上飲品同主食~主食係The Looking-glass House(神秘鏡中屋)同The Duchess's Treasure Box(公爵夫人的寶盒)~前者係手作卡邦尼海鮮意大利麵,扁滑的意粉掛汁力極強,啖啖卡邦尼rich rich 的味道充滿口腔,即使配料不多,但卻令人好滿足;後者係野牛肝菌藍青口燴意大利飯,菇味好香濃,但跟意粉一樣配料相對少,不過隊員W清晒就知不錯吃啦!

飲品緊係叫咗故事嘅主角Alice啦:凍藍忌廉溝鮮奶,口感好smooth,夢幻嘅紫藍色仲要好靚添!仲有另一杯The Playing Card:凍水蜜桃草莓乳酸梳打,明顯的草莓味加上乳酸的酸甜,視覺跟味覺都有雙重享受~

至於甜品,係有兩個嘅,一個係是日精選,今次係朱古力慕絲,好重朱古力味同時唔算好甜,慕絲好滑幾好味的說~另一個係一定有嘅Alice Cupcake~造型相當搞笑,十足有食美腿之嫌哈哈~(隊員W都猶豫左好耐要唔要食lol⋯話驚比隊長B教訓咁話喎)喜歡童話故事嘅女生們絕對不能錯過啦!

-----------------------

油麻地彌敦道577號高氏大廈6樓B室
-------------------------
2017-05-26
2017-06-07 133 瀏覽
走進這條時光隧道,到達秘密花園 每個角落也佈置得很夢幻,擺放著不同的道具,四處很好拍照 這次點上了二人套餐,包含了2道頭盤、 2款主菜、是日甜品、愛麗絲 杯子蛋糕 及2杯飲料,感覺挺豐富 $428/set for 2 快速點了頭盤、主菜,卻又陷入了 該選擇哪一款「drink me」飲料的 甜蜜煩惱中⋯每款名字都很吸引 女店員nice地推介這杯 《填上顏色的玫瑰鮮奶咖啡》 果然真的好美~~而且散發著 很香的玫瑰花味,喜歡喝咖啡 ,又愛玫瑰的妳一定要試試看 男友則點上了菊花茶,單是這 精緻的茶杯已經加分了 前菜方面點上了一客沙律跟一杯 龍蝦湯~龍蝦湯的龍蝦鮮味未算突出, 忌廉比重偏多,伴隨一點蝦肉,整體 算是奶滑的不錯喝的忌廉龍蝦湯 沙律方面配料豐富,伴隨適量 沙律醬,整體味道可口不單調 接續兩大碟主菜登場 先來菠菜忌廉雞肉長通粉, 長通粉混上菠菜忌廉汁, 味道與口感也算不錯的, 假若雞肉細滑一點更好 事實上邊吃邊在想魚尾跟愛麗絲 的故事有什麼關聯呢? 吃到底始知 那塊脆餅原來是兔子的剪影,對應 以青瓜條弄成的洞口,成件事通哂 青蘆筍雞肉燴意大利飯 飯粒圓圓大大,整體口感

走進這條時光隧道,到達秘密花園

每個角落也佈置得很夢幻,
擺放著不同的道具,四處很好拍照

這次點上了二人套餐,包含了2道頭盤、
2款主菜、是日甜品、愛麗絲 杯子蛋糕
及2杯飲料,感覺挺豐富 $428/set for 2

快速點了頭盤、主菜,卻又陷入了
該選擇哪一款「drink me」飲料的
甜蜜煩惱中⋯每款名字都很吸引

女店員nice地推介這杯
《填上顏色的玫瑰鮮奶咖啡》
果然真的好美~~而且散發著
很香的玫瑰花味,喜歡喝咖啡
,又愛玫瑰的妳一定要試試看

男友則點上了菊花茶,單是這
精緻的茶杯已經加分了

前菜方面點上了一客沙律跟一杯
龍蝦湯~龍蝦湯的龍蝦鮮味未算突出,
忌廉比重偏多,伴隨一點蝦肉,整體
算是奶滑的不錯喝的忌廉龍蝦湯

沙律方面配料豐富,伴隨適量
沙律醬,整體味道可口不單調

接續兩大碟主菜登場
先來菠菜忌廉雞肉長通粉,
長通粉混上菠菜忌廉汁,
味道與口感也算不錯的,
假若雞肉細滑一點更好

事實上邊吃邊在想魚尾跟愛麗絲
的故事有什麼關聯呢? 吃到底始知
那塊脆餅原來是兔子的剪影,對應
以青瓜條弄成的洞口,成件事通哂

青蘆筍雞肉燴意大利飯
飯粒圓圓大大,整體口感
creamy,而味道也算okay。
份量偏多,不用擔心餓著離場

是日甜品:紅心皇后的餡餅
(荔枝軟心雜莓慕絲蛋糕)

自己喜歡這件蛋糕,
酸酸甜甜的口感不會膩,
雖然慕絲感覺未算很順滑,
配合海綿蛋糕及荔枝果餡,
為整體味道加添一份清新~

後方的愛麗絲杯子蛋糕,
賣相一流,唯太飽的關係,
相機吃完便算了

女生來這邊相信必會瘋狂拍照,
食物來到又來一輪相機食先,
冷掉了的主菜難免會有落差~
然而來這邊的女生意不在吃,
填飽相機就已經很滿足了
2017-06-06 100 瀏覽
同朋友興祝生日,泥試下呢間cafe la之前都試過台灣果間~ 首先, 室內環境 唔錯, 但可惜地邊方太細,如果可以有更大既空間就好啦之後講下野食啦, 野食如下:左邊 叫白皇后,係水蜜桃味, 而右邊就唔記得左叫咩名, 幾好飲我地冇叫set 餐, 都係單點既, 感覺上單點同set 餐都係差唔多價錢呢個就係生日蛋糕個人認為,主菜同小食既味道都ok,但蛋糕就冇乜選擇,如果可以加多幾款會更好另外,有一個有紋身既服務員 態度好好,好有禮貌, 值得不讚
同朋友興祝生日,泥試下呢間cafe la

之前都試過台灣果間~

之後講下野食啦, 野食如下:

左邊 叫白皇后,係水蜜桃味, 而右邊就唔記得左叫咩名
, 幾好飲

呢個就係生日蛋糕

另外,有一個有紋身既服務員 態度好好,好有禮貌, 值得不讚

2017-06-04
慶祝紀念
生日
2017-06-02 111 瀏覽
5月26日,生日!其實一早已經知老婆係有安排,但係因為5月頭就去完旅行,都洗左好多錢,就打算食餐好少少就算。咁老婆大人又話要留番正日個dinner時間比佢,於是就七點零鐘搞店晒d野就去接埋老婆收工。其實我係直到上到去我先知係去Wonder Garden既,雖然樓下門面麻麻地,上到去一入門口,竟然係世外桃園,恍如置身夢境當中,牆身全部係花同草,仲痴左好多大大張紙牌,就好似真係入左愛麗斯夢境咁。坐低影相果陣,店員仲攞本魔法書比我地影相tim,真係夠晒細心。玩完一輪影夠相就係時候要坐低食野喇!店員好細心逐一同我地介紹,我地有問邊樣好食,又問邊樣夠靚for影相,店員真係好有耐性逐一回應。最後叫左個二人餐加左兩個湯。等左幾句說話既時間,已經有野食,首先係煙三文沙律同雞翼。沙律尼講,煙三文魚大大舊之餘,最難得係仲要有四舊。一人有兩舊,唔會唔夠喉!至於雞翼呢,係有兩隻味既,其中一隻應該係EuroGoGo既汁,好好味,另一隻食唔出,總之好味必食,唔試走寶。然後上既就係龍蝦湯,係超多蝦肉既龍蝦湯,超級足本,而且係好濃味,唔似係粉開出尼既味,應該用心煲左好耐時間。跟埋上既係飲品,係我杯魔法藥水,其實係藍色

跟埋上既係飲品,係我杯魔法藥水,其實係藍色既青檸梳打水,非常特別,影相扮野一流。一齊尼既仲有主菜野牛仔菌藍青口燴意大利飯,足本四隻大大隻青口都算,意大利飯落足芝士超級犯規,非常邪惡,唔食唔得果隻!另一個主菜就叫左黑松露田園野菌意大利面,超重黑松露味,中和番個意大利飯,冇咁濟,十分良好既配答。

食飽飲醉後,就當然係時侯開放第二個胃啦,就緊係叫甜品啦,餐係包左一個必有既而且十分特別既愛麗斯美腿CupCake既,影相呃like絕對會大成功。至於另一個係ramdom出既朱古力cake,極之軟屬,入口即溶。

甜品都食埋就真係都差不多,去埋個靚靚愛麗斯廁所就走嚕。下次見!
2017-05-31 89 瀏覽
今日約左好耐冇見嘅中學同學 去左好靚嘅愛麗絲cafe一入到去就已經感受到好有alice氣氛 門口仲有個影相位 可以俾大家拍照留念 我地叫左一個有機豆腐香煎雞肉芝士沙律 豆腐係一粒粒感覺好cute ***我地仲叫左個迷你漢堡 同學比較中意雞肉豆腐 感覺好似手打咁 但我就比較中意肉質香嫩嘅牛肉 大家唔會爭住食😂***主食就揀左飛魚籽煙三文魚risotto risotto好有忌廉味 三文魚亦好新鮮 算係咁多樣野之中最好食嘅一樣***當然我地兩個人就各自叫左杯熱宇治抹茶鮮奶同凍柚子梳打 個杯真係好靚係漸變色 最後就食埋個alice cup cake 好滿足
***
孩童時,總會迷上幾套童話故事,童話永遠也是童話,活在書本裡...... 當然不是,早前,BeautySearch 終於有機會,走進「愛麗絲的秘密花園」,由於這餐廳開業初期太受歡迎,經常引來長長的人龍等候,最怕排隊的 BeautySearch 唯有耐心等候,等候大家瘋狂過後,再來參觀及品嚐。 甫進入店子,便有一種走進童話世界的感覺。走過短小的童話隧道,便是「愛麗絲的秘密花園」,最吸晴的,要是那大大的草坪 Backdrop,不少女生也愛在這處留影,當然,BeautySearch 也不例外,而且更貼心地預備了不少拍攝用的小POPs 呢! 店子每一處都充斥著童話的氣息,不但每一張桌子上都附上小擺設,椅背全是動物的可愛圖案,就連天花位置也裝飾得美輪美奐,令人不自覺地憶起故事中的不同場景。加上店內的大電視還不斷地播放著有關電影,情節一幕又一幕,掀動心弦。 餐牌方面,亦十分花心思,頭數頁是一些故事簡介,而內容方面,每款菜式都精心打造了一個特別的名字,讓每位客人都能從中找到不少樂趣! 我與好姊妹揀選了二人套餐,當中包括兩份前菜/ 餐湯、兩分主菜、兩份甜品及兩杯飲品,而且套餐份量和單點是相

我與好姊妹揀選了二人套餐,當中包括兩份前菜/ 餐湯、兩分主菜、兩份甜品及兩杯飲品,而且套餐份量和單點是相同的,識揀,當然是揀套餐。

最先上桌的,不是任何食物,而是精緻可愛的餐具。

再來,是兩杯感覺夢幻的特飲,分別是「時光怪客」HK$46 和「愛麗絲 Alice:凍藍忌廉溝鮮奶 」HK$52。

BeautySearch 是『紫色控』,而且喜愛巨峰提子,但真的沒想到,原來巨峰提子梳打在這裡取名為「時光怪客」,真是奇怪呢!為何會有這獨特的名字!?

我們揀選了一客「黑松露芝士忌廉烤多士」HK$58 作餐前小食,甫上桌,已聞到淡淡的黑松露氣息,混合芝士忌廉,份外香口惹味。

小杯子而上的「龍蝦起舞」,是一人份量的龍蝦濃湯,相當精緻,而且餡料豐富,有蘑菇、洋蔥、香草,還有蝦肉等,味道香濃又有口感,真材實料的龍蝦湯絕對不能錯過。

主菜方面,我倆每人揀選了一款,SHARE 吃!

好姊妹揀選了「公爵夫人的寶盒」HK$118,是惹味非常的野牛肝菌藍青口燴意大利飯 ,四隻青口,剛好每人兩者,鮮味不俗,沒有沙,而意大利飯的軟硬度適中,口感相當creamy,蠻不錯喔!

而 BeautySearch 則點選了「輝煌日的空龍」HK$128,造型相當有氣勢,吸睛度甚高!

這空龍其實是拿破崙香草鮮茄油虎蝦意大利麵,採用了小蕃茄,煮出整碟意大利麵的茄香,搭配清香的香草汁,酸酸甜甜,非常濃郁。虎蝦方面非常大一隻,成了意大利麵的亮點之餘,份量更足夠二人分享,雖然蝦味十分,但卻乾身了一點,令虎蝦失去彈牙口感。

驚喜的是,盛載美食的碟子原來是時鐘造型,很精緻!

是日甜品分別是「荔枝軟心雜莓慕絲蛋糕」及 Cup cake,心心造型的「荔枝軟心雜莓慕絲蛋糕」充滿少女味道,顏色鮮艷,散發著鮮紅色的光澤,紅色糖衣包裹著雜莓慕絲,味道酸酸甜甜,入口軟滑,並透出淡淡的荔枝香氣,口感清新。

Cup cake 的甜度略高,BeautySearch 只作淺嚐。
2017-05-29 146 瀏覽
餐廳名為「愛麗斯的秘密花園」,故名思義,是以《愛麗斯夢遊仙境》這本小說為主題。推開餐廳的門,走廊上看到以書頁和插畫為裝飾的佈置,踏入餐廳內,便看到有動物圖案的椅子,植物的裝飾,桌上也有小小的愛麗斯、兔子等可愛的擺設,牆上和窗上還有書中角色的剪影,以及播放着不同版本的愛麗斯電影的影像。食物方面的造型也別出心裁,餐具和盤子都以可愛風為主,碟子是時鐘,餐具用玻璃瓶子擺放,飲料的容器都以剔透的玻璃為主,凍飲則仿製《愛麗斯》裡的變大縮小藥水瓶,上面掛着"Drink Me"的小字條。食物的顏色配搭很不錯,看上去很吸引人,不過味道呢⋯⋯店員都穿着可愛風的女僕服,但這裡不是女僕咖啡店,店員只會普通地和你打招呼。店面雖然不大,但坐滿的話似乎能容納二十多人,但店員只有兩個,似乎有點人手不足,不大聲招呼店員的話他們實在忙得沒空理你。雖然店裡的佈置和裝飾上花了不少工夫,但食物和服務這些基本方面卻讓人覺得可惜,只能說,如果不是愛麗斯迷或是熱衷於打卡的話,大概樓下的咖啡店更適合與朋友聚腳長聊。

食物的顏色配搭很不錯,看上去很吸引人,不過味道呢⋯⋯

2017-05-22