2022-02-03 168 瀏覽
🐳再次回到以前住的地方”淘大花園”,發現這裡開了很多餐廳,而這家素食餐廳還在,以前沒有來過,今次決定一試!🐳有如扒飯(無基因改造)💰54🐳滷東坡飯(無基因改造)💰49🐳悠樂春卷💰24🐳伯爵茶慕絲杯💰25🐳朱古力蛋糕杯💰25🐳由於第一次在素食餐廳用膳,所以不是很懂為什麼那麼多人喜歡吃素?最後經店員解釋後,原來吃素不但可以節省很多資源和成本,而且又健康,食物還可以很美味的。今次是出乎意料之外的好吃😋雖然沒有吃肉的惹味,但食物原來是不錯的,仿真度也很高,感覺自己在吃肉一樣。我老公就最喜歡吃蛋糕,因為都不是用牛奶做的,但出來的效果非常像正常的蛋糕🎂!值得嚐試!

🐳有如扒飯(無基因改造)💰54
🐳滷東坡飯(無基因改造)💰49
🐳悠樂春卷💰24
🐳伯爵茶慕絲杯💰25
🐳朱古力蛋糕杯💰25

2022-01-20 159 瀏覽
今日約咗朋友去淘大商場買嘢,順便去「愛家素食」lunch 。「愛家素食」是快餐店形式,但環境舒適;店內亦有素食材等賣。老火湯,清清甜甜,無味精,不錯!咖喱薯仔洋樂飯,咖喱汁很香少許辣,好惹味!洋樂應該是羊肉諧音🤪重冬菇味,口感似肉質🤭不錯!薯仔紅蘿蔔煮得好夠淋👍🏻悠樂湯河粉,似越南湯河,湯底清甜,河粉份量不少,而且好滑!炸紫菜,一層層的紫菜,入口好鬆脆😋熱咖啡,用咗豆漿,味道都幾夾,不用加糖😚

老火湯,清清甜甜,無味精,不錯!

悠樂湯河粉,似越南湯河,湯底清甜,河粉份量不少,而且好滑!

炸紫菜,一層層的紫菜,入口好鬆脆😋

熱咖啡,用咗豆漿,味道都幾夾,不用加糖😚

呢間素食店喺淘大屹立多年,健康得嚟味道都唔錯。.每間分店嘅菜式都好唔同,而九龍灣店則以中式素食為主。每份餐都有附送餐湯,是日餐湯係南瓜湯🎃。因為係純素嘅關係,質地冇蛋奶湯咁滑,不過食到唔少南瓜碎,味道都好香甜。我幾欣賞佢哋嘅配菜有足夠調味,椰菜同白蘿蔔味道唔會青。🥢滷東坡肉飯 $49素東坡肉口感比起豆腐緊實,有少少彈牙似魚腐。呢款仲有紅腰豆做配菜,清甜好味。🥢脆皮炸腐皮扒飯 $57炸腐皮香脆唔油膩,加上醬汁更惹味。
呢間素食店喺淘大屹立多年,健康得嚟味道都唔錯。
每間分店嘅菜式都好唔同,而九龍灣店則以中式素食為主。

🥢滷東坡肉飯 $49

🥢脆皮炸腐皮扒飯 $57
炸腐皮香脆唔油膩,加上醬汁更惹味。
2022-01-08
外賣自取
2022-01-06 92 瀏覽
講起「素食」,就諗到羅漢齋、芋頭魚、酸齋、齋燒鵝、齋叉燒等舊派素菜。但宜家好多新派素食餐廳,就推翻這種舊觀念,雖然都係用上蔬菜、菇、豆類製品為主,但會加上新派煮食技巧,以至「素食」,都包含有色、香、味等元素。 「愛家」素食,除希望客人食得健康之餘,亦希望帶出「素食」對環保的重要。 「愛家」素食, 以快餐店形式營運。另有幾個冰櫃,出售自家製素食材料、調味料等。 🥢印尼沙嗲串燒煎蛋飯,串燒三串、煎蛋、菜、及小量青瓜、蕃茄伴碟,配以紅白米飯 串燒以菇類串成,入口有似肉纖維的咬口,沙嗲汁有好香香茅、花生、芝麻清香,串燒蘸上沙嗲汁,健康又好味。 🥣素湯,湯底濃郁,入口清爽,味清甜。 🥟炸新豬肉菜餃,饀料有菜、素肉、粉絲等,外層炸至金黃香脆,香口唔油膩。 🥢炸紫脆(即炸紫菜),香炸層層疊疊紫菜,入口口感鬆化,添加了少許醬汁調味,有益又好味的小食。 ☕豆漿咖啡,咖啡溝上自家製豆漿,比例適中,入口軟滑。

🥣素湯,湯底濃郁,入口清爽,味清甜。

☕豆漿咖啡,咖啡溝上自家製豆漿,比例適中,入口軟滑。

2021-12-30 69 瀏覽
很喜歡到愛家素食用膳,除了餐點美味,餐廳內還設有急凍櫃和雜貨區,讓顧客可買食材回家自己烹調素食👍🏻點了兩個主食一個小食,主食叫了菠蘿咕嚕玉飯,用麵筋製成的咕嚕肉食完都唔覺油,加上菠蘿和茄汁都是開胃之選,不錯~另一個是叻沙百頁豆腐上海麵,湯底香濃,百頁豆腐絕對是索汁之選,上海麵質地比較帶嚼勁,比米線更好食。小食方面叫了串燒再加配紫菜脆,用紫菜脆夾串燒口感更豐富,串燒的沙爹醬雖然是素食但依然好香濃。

2021-12-23
-🔸紅燒玉燥豆腐飯🔸青紅蘿蔔老火湯🔸沙嗲串燒-是日放假,瞓醒覺懶洋洋咁落街搵嘢食,見依間素食餐廳係以快餐形式幾有趣,又想食清淡少少就試試佢啦!紅燒玉燥食得出係香菇,煎豆腐係用咗有機豆腐,底下仲有上湯津白,配紅白米飯非常健康。串燒配沙嗲醬同平時食嘅味道相差無幾,都係好香花生味,好香口。不得不提店主連泡菜都係自家製作,照顧唔食大蒜大葱嘅人客,所以泡菜味道雖然偏淡口,但就增加咗一份清新感。最後飲埋碗老火靚湯,好清甜嘅青紅蘿蔔湯,非常感謝店主落足心機嘅出品呢!
🔸紅燒玉燥豆腐飯
🔸青紅蘿蔔老火湯
🔸沙嗲串燒

2021-12-29 646 瀏覽
自己都好鍾意食素食,所以當我知道一個地方如果有素食舖頭嘅話,都會特登走去試吓。九龍灣呢度有一間素食舖,行入去嘅時候,店員好殷勤地去介紹店舖嘅特色,當我茫無頭緒嘅時候,店員亦都會向我推介他們的招牌菜。餐廳推廣素食,其中一個佢哋要highlight嘅位係環保。呢度亦都有好多款符合素食人士嘅蛋糕,好似聽聞佢哋連選用牛油嘅類別都有唔同嘅考慮。我自己幾鍾意食佢呢度嘅炸紫菜,新鮮炸起,非常脆。佢哋呢度嘅咖啡,唔係用牛奶沖,而係用豆奶沖,豆奶亦都係用有機嘅豆奶,店員極力推介我去飲佢哋呢度嘅咖啡,我飲完之後,我又覺得味道雖然冇用牛奶沖咁濃郁,但係就個理念層面而言,用豆奶係健康啲,我就幾鐘意。之後我叫咗一份佢哋呢度嘅客飯,我特別鍾意佢嘅沙嗲汁,將個沙嗲汁倒落去飯嘅時候,味道非常濃郁,有特別濃郁嘅花生味。佢嘅串燒亦都係好好食,唔係用牛肉,而係菇菌類,咬落去嘅時候脆卜卜。佢呢度嘅春卷亦都炸得非常香脆。老火湯係老黃瓜湯,冇落到味精,成碗湯都有好濃郁嘅味道。

餐廳推廣素食,其中一個佢哋要highlight嘅位係環保。

我自己幾鍾意食佢呢度嘅炸紫菜,新鮮炸起,非常脆。

佢呢度嘅春卷亦都炸得非常香脆。

老火湯係老黃瓜湯,冇落到味精,成碗湯都有好濃郁嘅味道。

2021-12-17
2021-12-20 98 瀏覽
昨天和友到九龍灣淘大的~愛家素食店午饍,友和我食後也說好食啊!叻沙百頁豆腐河粉,配豆漿咖啡,加炸紫菜一碟,百頁豆腐豆味重軟中帶質感,很好吃,讚!而舖上(蛋白粒)狀似花生,及有銀牙墊湯底,小小帶辣的湯底,買相及味道都好,而炸紫脆紫菜放入口中更是清脆可人!配上靚熱熱豆漿咖啡,合配!滷東坡紅米飯,配上牛蒡紅蘿白老火湯,雖然是素菜但湯味濃,也要了羊肉串,點上特制花生芝麻醬,果然不錯!再要了两甜品,低糖的百爵茶慕絲及朱古力慕絲,適量甜味也精彩愛家素店內環境清潔,舒服宽敞,也感家在中似的,而服務員也細心專業介紹食物,和蔼霭可親,而在此吃時也有在家中食飯感覺…我們都說下次要再來聚,也齊說要推薦這食素或非素食者,此是好店!

再要了两甜品,低糖的百爵茶慕絲及朱古力慕絲,適量甜味也精彩

2021-12-20 55 瀏覽
係淘大開左好多年嘅素食餐廳,價錢合理。門口唔單止有即食健康食品,仲有啲個人護理產品賣。招牌咖喱吉丁 咖喱汁甜甜地好易入口,拌飯一流,平時好少食咁多汁,今次差唔多食曬啲汁,薯仔煮到好腍,菇睇落好似雞肉粒!喇沙麵湯底酸辣,材料簡單,有幾片百頁同生菜,百頁好入味,吸曬湯底啲汁,小食 每款小食都想試啲,於是每樣都叫左串燒- 睇落好似牛肉,像真度極高紫菜- 好厚口感鬆脆,唔會太油春卷-皮薄餡料好足老火湯好清甜,有雪耳,飲完唔會覺得鹹,證明應該無添加味精咖啡奶茶用左椰漿代替牛奶,椰子味香濃,同咖啡好夾

招牌咖喱吉丁
咖喱吉丁飯

喇沙麵

小食 每款小食都想試啲,於是每樣都叫左
串燒- 睇落好似牛肉,像真度極高
紫菜- 好厚口感鬆脆,唔會太油
春卷-皮薄餡料好足

老火湯
好清甜,有雪耳,飲完唔會覺得鹹,證明應該無添加味精

咖啡
奶茶
用左椰漿代替牛奶,椰子味香濃,同咖啡好夾

2021-12-14 84 瀏覽
這間主打純素的愛家是一間走平價路線的素食快餐店,餐牌上有飯有麵有小食,選擇頗多,餐廳標榜以天然為主,不加色素及添加劑。除了堂食,店內有售賣很多的素食產品及食品。叉燒扒併有如扒飯,配餐飲$56,份量大份。扒飯可選不同的醬汁,當中的叉燒醬汁都是自家調配的,香濃無添加。叉燒是以紅麴調配的醬來醃製,天然的色素令叉燒外表更似,烤焗至外皮香脆,夠入味。而有如扒口感就好似扎肉般。配上大量蔬菜墊底,加上紅米飯,食得更健康。Beyond meat 至尊漢堡包配上豆漿咖啡($68),他們的漢堡包特意將包跟配料醬汁分開,食客可按自己喜好來食,又可以自己控制醬汁(沙律醬及植物牛油)的份量多少。他們的漢堡包及純素沙律醬都是自製的。包身烘得香脆,Beyond meat是近年大熱的植物肉,煎得香身,口感味道跟真肉很接近。配有生菜及蘑菇。整體配撘很健康,食完一整個都沒有邪惡感。他們的豆漿咖啡都很推介,用豆漿代替奶,更健康。另外點了炸春卷及炸紫菜作小食,炸得香脆,不油不膩。

另外點了炸春卷及炸紫菜作小食,炸得香脆,不油不膩。
2021-12-12
2021-12-14 75 瀏覽
愛家愛家係區內出名嘅素食店,選擇多元化,大部份食材都自家製,只因對客人一個承諾,店家堅持食材無蛋、無奶及無味精,令客人食得放心❤️🌀印尼沙爹串燒煎蛋飯素食賣相都可以好靚㗎!第一次見識素蛋,原來係以綠豆同黃豆做成,大開眼界😍素蛋仲有冷藏版可以買走添!串燒用冬菇腳加大豆纖維做成,口感類似羊肉串;沙爹醬係廚師自家製,帶陣陣南薑、香茅嘅香味,仲有花生粒提昇香味,整體感覺香濃惹味,值得回頭再encore😋🌀叉燒鰻魚飯叉燒同鰻魚兩種各具特色嘅食材,廚師都還原到佢地嘅精髓,叉燒煙韌帶甜味,加上自家製叉燒醬更為惹味鰻魚製作時加上紫菜,單睇外表像真度極高,入口軟腍口感亦同鰻魚有幾分相似跟餐有紅米飯同清甜嘅素湯,十分健康🌀悠樂湯麵湯底以丁香、八角、草果及薑等材料熬製,帶淡淡嘅香料味,食完暖笠笠❤️🌀春卷 春卷外皮香脆,餡料豐富,裡面有粉絲、冬菇、西芹等等,配上酸酸地嘅醋汁,香口得嚟感覺輕盈🌀炸紫脆炸紫脆,即是炸海藻,脆口唔油膩,簡單的以鹽作調味,十分清爽🌀朱古力mousse 朱古力mousse香濃幼滑,口感creamy,無加蛋、奶,唔會覺得heavy,下次想食甜品都會首選再食呢個朱古力mousse❤️
愛家

🌀印尼沙爹串燒煎蛋飯
素食賣相都可以好靚㗎!

🌀叉燒鰻魚飯
跟餐有紅米飯同清甜嘅素湯,十分健康

🌀悠樂湯麵

🌀春卷
春卷外皮香脆,餡料豐富,裡面有粉絲、
冬菇、西芹等等,配上酸酸地嘅醋汁,香口得嚟感覺輕盈

🌀炸紫脆
炸紫脆,即是炸海藻,脆口唔油膩,簡單的以鹽作調味,十分清爽

🌀朱古力mousse
尋日同朋友去左淘大行,因為太耐無去行,而且朋友想睇錶,佢就話我知淘大有間素食,佢都食過幾次,所以晚餐就決定去食。因為呢家啲舖頭都好早就閂門,所以打算早啲去食,但估唔到已經6點去食,但都超多人,呢間餐廳都好受歡迎,我哋揀左一個樂悠湯河配冬菇麵,一個素叉燒素配萬如便當飯,樂悠春卷小食同炸紫菜,朋友揀左飲個青紅蘿蔔馬蹄湯,而我就揀左即磨咖啡,因為Vegan,可以比你揀加配有機豆奶定椰漿,我覺得豆奶正啲,所以揀左豆奶。樂悠湯河的湯底有啲似越南湯河的底,有少少香料味,冬菇麵比較少食,所以揀左食冬菇麵,雖然麵底冬菇味唔叫重,但好彈牙,麵質幾特別,又好食,而且係Vegan,就覺得佢更正啦,湯麵的配料係素扒、素丸、素扎肉,仲有唔少菜蔬,所以就更加正啦。素叉燒萬如飯係配紅米飯,已經係健康好多啦,叉燒雖然質感唔係叉燒質地,但係甜甜地帶少少鹹,醬汁方面一定唔比出面的叉燒輸蝕,素鰻魚先正,佢有啲覺我食開的素牙帶魚一絲絲好似魚的質感,但佢個鰻魚燒汁好好味,絕對令人覺得素食都有好多不同口感,而且底下配有炒菜,有很多不同享受。樂悠春卷脆卜卜,而且入面好多料,有木耳絲、韓國粉絲、豆干等,而且調味剛剛好,的確不確,仲有

樂悠春卷脆卜卜,而且入面好多料,有木耳絲、韓國粉絲、豆干等,而且調味剛剛好,的確不確,仲有脆炸紫菜都係好正,唔會太鹹,而且脆卜卜,亦都好有咬口,加上對食素人士來說,紫菜又可以吸引足夠碘質,所以作為小食也不錯(當然不可以吃太多😂)。

湯水因為係用青紅蘿蔔加埋馬蹄嚟煲,所以好清甜,而且飲得出好夠火候,係老火靚湯。

有機豆奶即磨咖啡好香咖啡味,即使用豆奶沖,亦沒有減低咖啡味道,相信用了濃厚的豆奶先可以沖到,好飲得嚟因為係豆奶,對卡路里負擔都低好多。

因為係枱面見到啲純素cake好似好正,加上又見到隔離枱有食,所以我哋加左一個藍莓蛋糕,一個朱古力蛋糕,因為vegan,本身整的甜品就好花功課,要做到佢軟熟其實未必容易,朱古力味好濃郁,始終無加奶,濃度相對一定比較大,但係佢唔會因而變成好苦的朱古力,所以都唔錯,而藍莓味同樣好濃好甜,入面的蛋糕有少少似Tirumisu入面的手指餅,比較腍身少少,唔會乾爭爭,呢種整法更吸收藍莓的味道,我自己個人本人去好鍾意藍莓,所以我個人比較鍾意食呢個多啲。
食得多肉都想食得健康點,均衡飲食好緊要~ 呢晚試下淘大呢間素食店,以快餐店形式,先點餐後取餐。店家推行純素理念,不含五辛、無蛋、無奶。木瓜雪耳南北杏湯每日會有唔同湯品提供,呢日既木瓜雪耳南北杏湯用上有機木瓜,味道清甜無味精,好滋潤~好有媽媽煲湯既感覺! 咖喱薯仔洋樂飯用上星加坡咖哩汁,金黃濃香咖哩汁用香茅、黃薑粉、胡椒等調製免治肉粒質感一絲絲,真係好有肉既纖維感,原來係由大豆蛋白、菇腳製成。滷東坡飯用非基因改造大豆做既百頁豆腐,充滿豆香,質感有彈性,好飽滿既口感! 拌菜有越南紅皮花生,比平時食既花生味道更濃印尼沙嗲串燒煎蛋飯串燒同樣有肉感沙嗲汁用花生粒、芝麻、香茅、南薑調製,好惹味!第一次食素蛋入口質感真係唔講唔知係素蛋蛋黃係南瓜蓉,蛋白仲有燶邊幾香口栗子蛋糕用杯裝住方便食栗子好香滑creamy同樣係無蛋奶純素甜品升糖指數不上升,糖尿患者都可以食㗎!
食得多肉都想食得健康點,均衡飲食好緊要~
呢晚試下淘大呢間素食店,以快餐店形式,先點餐後取餐。
店家推行純素理念,不含五辛、無蛋、無奶。

木瓜雪耳南北杏湯
每日會有唔同湯品提供,
好有媽媽煲湯既感覺!

咖喱薯仔洋樂飯
用上星加坡咖哩汁,金黃濃香
咖哩汁用香茅、黃薑粉、胡椒等調製

滷東坡飯
用非基因改造大豆做既百頁豆腐,充滿豆香,
質感有彈性,好飽滿既口感!
拌菜有越南紅皮花生,比平時食既花生味道更濃

印尼沙嗲串燒煎蛋飯
串燒同樣有肉感
沙嗲汁用花生粒、芝麻、香茅、南薑調製,好惹味!
第一次食素蛋
入口質感真係唔講唔知係素蛋
蛋黃係南瓜蓉,蛋白仲有燶邊幾香口

栗子蛋糕
用杯裝住方便食
栗子好香滑creamy
同樣係無蛋奶純素甜品
升糖指數不上升,糖尿患者都可以食㗎!

經開九龍灣,想清下腸胃,晚飯時間到咗愛家素食開餐。以素食來講,呢一度都算幾得意,以快餐形式運作,亦都算多選擇,亦有很多素食的食材發售,另外衛生情況非常好,會用藍光消毒過嘅水給客人飲用,相當貼心。同老公叫咗滷東坡飯及印尼沙嗲串燒煎蛋飯,另外加多兩個小食,悠樂春卷和炸紫脆,滷東坡飯用百頁豆腐製成,拼紅皮花生,百頁豆腐滷得入味,裏面豆腐易夠軟滑Creamy,花生是驚喜之作,很軟綿起沙的質感,不經不覺食晒;沙嗲串燒煎蛋飯,串燒很重香菇味,營造羊肉的質感,配上食星加坡咖喱汁,層次豐富,有咖喱的香味和東南亞味道的酸味,由於素食關係,不會有五辛,所以用印尼的香草亞參營造酸味,而裏面亦有花生碎,撈埋紅米飯一起吃非常醒胃,還有用鮮竹南瓜素食芝士所製成的煎蛋,口感煙煙韌韌, 主菜有驚喜,但配菜亦很新鮮,例如旁邊的炆冬瓜、蕃茄和青瓜,平時出街食飯未必會吃,但這裏的配菜,雖然用很簡單的烹調方法,但蔬菜新鮮的話,就已經10分好吃。另外叫了那兩項小食,春卷餡料豐富,食得出有粉絲、冬菇、西芹和素火腿,就算我們吃了主菜才吃,外皮亦保持鬆脆;另外炸紫脆,即是炸海藻,沒有油炸的油膩,吃下來亦10分清爽,簡單的鹽作調味,就
經開九龍灣,想清下腸胃,晚飯時間到咗愛家素食開餐。

另外叫了那兩項小食,春卷餡料豐富,食得出有粉絲、冬菇、西芹和素火腿,就算我們吃了主菜才吃,外皮亦保持鬆脆;另外炸紫脆,即是炸海藻,沒有油炸的油膩,吃下來亦10分清爽,簡單的鹽作調味,就已經一口接一口地吃光。

最後叫了一杯熱豆漿紅茶,沒有外邊的死甜,感覺到豆漿的豆味和紅茶味混在一起很和諧,喂今日的晚餐畫上一個完美的句號。

行到出面,經過一張海報,發現餐廳成立的使命,不是為了宣揚宗教,而是宣揚素食文化,取之成界,回饋世界,為世界永續而努力,所以所有菜式盡量以有機食材和不用防腐劑的醬料烹調,這是我第一次吃飯會感覺到為地球出一分力,再經過嘅話一定會再幫襯。
2021-12-05
  • 滷東坡飯
  • 印尼沙嗲串燒煎蛋飯
  • 悠樂春卷
2021-09-02 655 瀏覽
素食愈來愈普及我都好鐘意食架愛家啲出品唔錯可惜灣仔店已經結業如果唔係可以成日去估唔到星期六下午喺九龍灣店都幾多人食大多數係老人家個漢堡包係需要自己夾架但食落有驚喜wo個素肉唔係hea煎得好香無豆腥味個番茄醬食得出係自家製好鮮好甜隻味好自然配落個包度更加好多不過配餐嘅薯波就無咩味道質地有少少粉素餃子就正常無咩特別出眾嘅地方素叉燒蛋飯亦都一般我覺得叉燒個質地唔討好似係好多層腐皮加埋一齊無咩咬口而且個叉燒醬俾得太多啦令素叉燒過份入味反而有啲咸要撈返多啲飯先得啦
素食愈來愈普及
我都好鐘意食架