2018-09-22 100 瀏覽
自從畢業之後就好少去紅磡la, 所以我今次特登約左班大學同學仔一齊去紅磡既意粉狂熱食dinner, 順便聚一聚舊。黄金四重芝士pizza (配蜜糖)芝士味好濃,但出奇地我食左3塊都唔膩。😍 所以我好好奇餐廳點做到出黎。😂鮭魚菠菜忌廉意粉鮭魚係我favourite, 以前锺意食生,但依家人大左反而鐘意食熟。配埋忌廉汁,呢個意粉真係無得彈,必叫!!和風雜菌照燒雞蛋黄醬意粉真係唔怪得餐廳叫意粉狂熱,因為呢個意粉都好好食 呢個意粉好和風,所以配上好多紫菜,而已個汁又唔咸,同埋意粉上唔只雜菌,仲有肉。 必叫too!!strawberry frozen (紅色) matcha frozen (青色) apple tango english tea (白色)上次去銅鑼灣果間都係叫呢3個,今次都無令我地失望。xd照燒雞蛋黄醬pizza意粉狂熱除左意粉好食之外,pizza 都好好食 香烤黑安格斯一口牛柳原來靚既牛真係一d 都唔韌,仲配埋香脆熱辣辣既薯角,真係好好食!!必叫!!😍食到最後有d 飽既關係,所以飯都係朋友食,不過賣相真係幾靚。

黄金四重芝士pizza (配蜜糖)

鮭魚菠菜忌廉意粉

配埋忌廉汁,呢個意粉真係無得彈,必叫!!

和風雜菌照燒雞蛋黄醬意粉

真係唔怪得餐廳叫意粉狂熱,因為呢個意粉都好好食
必叫too!!

strawberry frozen (紅色)
matcha frozen (青色)
apple tango english tea (白色)

上次去銅鑼灣果間都係叫呢3個,今次都無令我地失望。xd

照燒雞蛋黄醬pizza

意粉狂熱除左意粉好食之外,pizza 都好好食

香烤黑安格斯一口牛柳

2018-09-19
  • 香烤黑安格斯一口牛柳
  • strawberry frozen
  • apple tango english tea
  • 照燒雞蛋黄醬pizza
2018-09-20 82 瀏覽
朋友係紅磡返工,話有間鋪新開無耐想去試試😂原來我之前係銅鑼灣食過一次分店,非常有信心咁衝入去食返餐好嘅😆香草烤雞雜菌蕃茄意粉@雞肉烤完都唔會好乾身,肉質仍然juicy,再以香草突出烤雞嘅惹味,配上雜菌令成碟意粉更加香!呢到嘅蕃茄汁唔會多到浸住啲意粉,而且酸味唔會太重,有啲甜甜地,好開胃~意粉軟硬度適中,軟得黎有嚼勁,掛上蕃茄汁好好味煙肉牛油果山葵醬意粉@呢個意粉比較乾身,唔係好食得出山葵醬嘅味道,但係牛油果同煙肉嘅份量好足,鋪滿成碟意粉。牛油果入口細滑,煎香嘅煙肉帶點油香,同味道偏清淡嘅牛油果互相補足鮭魚牛油果羅勒披薩(一人)@即叫即整嘅Pizza個皮好薄好脆,餡料都好足,每一塊都食到牛油果同三文魚,一人前嘅分量兩個人食真係剛剛好,滿足得黎唔會覺得太膩香烤香草羊架@羊架火喉控制得啱啱好,羊架大件厚身,羶味唔係太重,表面煎香封住內裡嘅肉汁,切開肉質呈粉色,熟度啱啱好,好嫩滑,脂肪比例都適中,軟腍惹味。伴菜嘅薯角好粗身,炸得好乾身脆口,無乜油膩感,但係調味嘅鹽落得多左啲,味道偏鹹Strawberry peach frozen@杯飲品未放到好近已經聞到好香士多啤梨味,色澤亦都好靚,粉紅帶點鮮

Strawberry peach frozen@杯飲品未放到好近已經聞到好香士多啤梨味,色澤亦都好靚,粉紅帶點鮮紅嘅果肉,睇落已經覺得好吸引~飲落士多啤梨味好濃郁,好香甜清新,另外加左啲cream喺表面,令口感更加smooth
2018-09-19
2018-09-19 72 瀏覽
朋友好耐無番黎香港,見佢有時間,就食餐便飯來個短聚,由於佢番黎香港都係工幹,為左唔洗佢周車勞動,都係搵番紅磡附近既野食,太耐無見唔知佢口味,都係食個西式就好了,揀左呢間pastaholic,貪佢多選擇,可以叫多d唔同款😆叫左2個pasta,一個小食,係炸雞配三文魚,個人鍾意個炸雞多d,可能前幾日咁岩諗起都想食🙊仲要唔知點解有三文魚係伴菜,幸好2樣野食都唔會太唔match😆雖然呢到覺得有d似x利亞,不過呢到都算係一個聚腳既好地方,應該我同朋友一路食,一路傾計,都坐左好耐先走👍🏻
2018-09-19 63 瀏覽
放工來到紅磡覓食,喺新都會廣場雖然選擇不多,但一般都唔洗等位。呢間意粉狂熱3/9新開張,見價錢唔貴,而且環境幾舒服,就入去了。好鐘意個彩色玻璃水樽!好令!同男朋友share食,點左一個意粉同一個pizza share.和風燒雞pizza 味道好咸叫意粉的話可以加$10要1.5倍份量,我們都有點但個意粉都有少少偏咸
好鐘意個彩色玻璃水樽!好令!

和風燒雞pizza 味道好咸

叫意粉的話可以加$10要1.5倍份量,我們都有點
但個意粉都有少少偏咸

2018-09-18 418 瀏覽
十號風球的後一天,工作ot了比較長,再加上交通未完全順暢。巴士塞了很久很久都還未到家,就同同事決定係紅隧下車食晚飯先返去!大家都放了屋企飛機一晚,哈。又塞車又累又餓,先解決一樣都好呀!最近過海巴士站同火車站就係置富廣場,就擇定係依食!根據經驗,七樓一定有野食!擇左之前食過既pastaholic,依間分店大d同枱布靚靚,格仔狂!主廚精選沙律$78三文魚、雞肉、小蕃茄、黃紅辣椒、半似糖心蛋,芝士粒同滿滿芝士絲。三文魚係刺身嚟,日式mix咁,仲有好脆既小麵包粒。份量多種類多,抵食!照燒雞蛋黃醬披薩 $78照燒雞甜度夠,正!雞肉中薄,以為唔好咩?唔係嫁,披薩都係薄薄地,一齊食都輕盈既感覺,食多兩件!比人偷左件雞呀,嗚嗚!佢叫pizza,但有食印度餅滋味,邊邊有d層次少鬆咁,有好少少因麵粉而煙銀既感覺,暖中帶硬?!蛋黃醬好肥呀,但依個有d似沙律醬多d。鮭魚忌簾菠菜意粉 1.5倍 $78+$9 =$87忌簾菠菜加落意粉後,忌簾去哂意粉度添!三文魚少少地,但87蚊嚟講係超值,外面西餐一個意粉都過一百蚊啦!依個意粉硬度勝出過芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉,但後者鮮製就食手感味道。芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉 $78

主廚精選沙律$78

照燒雞蛋黃醬披薩 $78

鮭魚忌簾菠菜意粉 1.5倍 $78+$9 =$87

芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉 $78

鮮製意粉有d似食日本稻亭烏冬,扁扁有口感,但未到q。我係愛讚打烏冬既人,所以會嫌棄唔q既麵,嘻嘻。牛肝菌中既辣椒圈咬到辣!蕃茄酸度中,

因為咸左d,所以落左自家魔法辣粉,希望可以中和下。

紅酒 (120ml) $38
平日都飲下酒放鬆下,一杯唔靚,仲平過特飲少少添,微乾。

Japanese sakura english tea $38
勁香櫻花味,開左一次蓋但香氣撲鼻好耐。飲落就綠茶濃底,伴隨着櫻花味道,甘甘地少女味。

整體比上次食好食左,性價比好!食到21:30都仲有人入嚟!
  • 照燒雞蛋黃醬披薩
  • Japanese sakura english tea
2018-09-08 168 瀏覽
叫了一個魷魚露筍意粉,白汁海蜆意粉,磨菇湯。等左20分鐘先到,客又唔係多,廚房眼見都有8個人,完全起唔到菜,侍應就企哂响度冇野好做。催了一次終於來了磨菇湯,其實都係罐頭湯兼白茫茫一片,唔明點解要咁耐先上到。魷魚意粉上枱,我第一個反應以為黎錯,找到條魷魚鬚就確定冇黎錯了,雖然圖片只供參考,但都太過分了吧~ 就係比4條鬚我,連圈都冇一個! 我真係覺得十分離譜,而且味道偏咸。另一個白汁海蜆意粉,完全食唔到白汁,係好稀既湯汁,水汪汪咁。唔會再幫襯第二次。只會上番樓上食Reactor coffee。
叫了一個魷魚露筍意粉,白汁海蜆意粉,磨菇湯。
魷魚露筍意粉
2018-09-08