餐廳: 意樂餐廳 (曼坊)
資訊:

2021-12-16 570 瀏覽
交通方便,地點就腳, 係選擇去呢間餐廳食早餐嘅原因。每次重遊舊地, 會回想起曾經同邊一位朋友到此一遊, 享受美點。記得當日與他 在此分享生活, 分享 amazing grace, so warm and sweet.每次同朋友去到一間餐廳 ,會拍照留紀念,最重要嘅唔係打唔打卡, 喺社交平台有冇人like, 最重要係 留著此美好時光, 難能的一刻。曾經去過呢間集團餐廳,港九新界分店好多次, 食物和環境清潔度 keep 住水準, 唔會有太大嘅驚喜, 侍應生服務一般水準。反而欣賞佢哋嘅選址, 地點真係好方便, 值得讚。
交通方便,地點就腳, 係選擇去呢間餐廳食早餐嘅原因。

反而欣賞佢哋嘅選址, 地點真係好方便, 值得讚。
2021-09-22 851 瀏覽
嗰日去搵朋友一齊食飯,佢就推介左意樂:咁一去到兩個人都睇中左個黑松露炒飯,跟餐有嘢飲我就飲咗杯奶茶。然後再叫個芝士薯條。個黑松露炒飯有煙肉有蘑菇,煙肉同蘑菇嘅味道我食得出。但係落足咁多黑松露落去我係小小味都食唔出。香味來講呢算係中規中矩啦。個飯係好大份嘅,一個普通嘅炒飯來講呢算係值回票價。但係$43唔使旨意食到啲好靚嘅黑松露炒飯。芝士薯條個方面呢,薯條粗身咬落去啖啖都係薯仔,但係數量呢就少咗啲。芝士醬係非常之足料嘅,好大盤。食得出嘅芝士味有巴馬臣芝士同埋車打芝士。食完啲薯條仲剩低半盆芝士醬,最後可以拎佢嚟撈飯。不得不提芝士醬配黑松露炒飯,其實個口感都唔錯。
嗰日去搵朋友一齊食飯,佢就推介左意樂:

。不得不提芝士醬配黑松露炒飯,其實個口感都唔錯。
黑松露煙肉炒飯
芝士薯條
芝士薯條
2021-09-15 421 瀏覽
【 份量十足的早餐 】🍳好鍾意去美孚意樂餐廳食早餐,佢哋的早餐選擇好多樣化,而且每份都勁大碟,好抵食!🍞今日我試左「千島吉列脆魚柳早餐」,吉列脆魚柳外脆內軟,脆卜卜的外層勁鬆化,魚柳好嫩滑。早餐仲有兩片牛油厚多士,少少薯蓉和沙律菜。另外還有煎蛋,煙肉,午餐肉,腸仔,可以4選2,真係好豐富,好抵食。🐟整個早餐的味道不錯,尤其係個千島海鮮醬,同魚柳好夾。☕️餐飲揀左熱檸檬茶,佢哋唔係用一片片的檸檬,比較特別。
【 份量十足的早餐 】

🐟整個早餐的味道不錯,尤其係個千島海鮮醬,同魚柳好夾。

☕️餐飲揀左熱檸檬茶,佢哋唔係用一片片的檸檬,比較特別。
2021-09-07
早餐
2021-09-10 395 瀏覽
呢排天氣熱到一個點😬,喺街行到身水身汗,搵個地方坐下先☺️。咁啱附近有間意樂,食個午餐休息下先,其實呢個集團D裝修都係一式一樣,工業風,坐位之間都好濶落,坐得好舒服😊。今次order左個lunch龍蝦湯海鮮扁意粉 $65呢個龍蝦湯都好香濃,有少少蝦既鮮味喺湯底度,味道好啱我😋,都有D帶子,蝦,青口既海鮮,不過當然係急凍既,無咩味道😅。反而比較喜歡個扁意粉,吸收湯既精華,幾好食😍😍。另外蒜香豬扒滑蛋蓋飯 $54豬扒煎得幾香口,都鬆化既😉,蛋都好香滑,不過略嫌個汁太多。如果呢個價錢既西式餐廳,真係又多元化又坐得舒服,覺得相比起同一集團,另一間以茶餐廳食物為主既,意樂係出色好多😄。

今次order左個lunch
龍蝦湯海鮮扁意粉 $65

另外蒜香豬扒滑蛋蓋飯 $54
豬扒煎得幾香口,都鬆化既😉,蛋都好香滑,不過略嫌個汁太多。

2021-08-13
2021-09-07 349 瀏覽
今日既下午茶決定行遠少少去曼城既意樂餐廳食。叫咗個香烤雞扒包配薯條/柚子茶,個包面有查牛油同烤過,好脆同時有d硬,唔知點解;雞扒肉質好嫩,好好食。薯條一開始食係脆的,好食,但好快就變硬。柚子茶比較重柚子味,完全無甜味。環境好舒服,地方大。
。柚子茶比較重柚子味,完全無甜味。
環境好舒服,地方大。
2021-09-07
2021-08-18 241 瀏覽
早餐不想在公司Canteen食,選擇了附近的意樂,這是食到懷疑人生!點了黑松露之選嘅早餐,早晨包括黑松露炒滑蛋、煙肉、腸仔、沙律菜同埋蒜茸牛油多士。坦白講,我一直都唔鍾意食煙肉,點呢個都係為咗個黑松露炒蛋,當我食完沙律菜同埋條腸仔後,正想慢慢品嘗個黑松露炒蛋嘅時候發現完全無黑松露喺面,然後好自然會以為自己點錯落錯單,對單又無錯,又以為黑松露放咗喺底,反轉再反轉點搵都無嘅時候就問吓職員,點知佢哋同我講係炒埋喺蛋入面,黑色一點點嘅就係,一個無近視無散光嘅我,點搵點睇都見唔到黑色一點點,炒蛋內嘅味道亦都無黑松露味,比多$3食咗個無黑松露嘅炒蛋!仲要有個鄉音職員叫我自己睇清楚D!

2021-08-18
$43 (早餐)
2021-05-25 801 瀏覽
點了安格斯牛扒,牛扒都几好食的,$128價錢來計,至少不會覺得不值。但點了杯紅豆冰,個人覺得好難飲,奶太多,而且味道酸酸地,我以為變壞了😓另外冇提供小匙羹,食紅豆好不方便,不夠細心。另外點了雞肉pizza,薄餅底脆既,但我覺得啲餡好怪🥲有温泉蛋、冬菇、雜菇、洋蔥等,不太搭既感覺😅最後點了三文魚炒飯,味道好一般,又加了很多雜菇,怪怪地。除左牛扒,我覺得都不值得食😂重點:千祈、千祈、千祈不要點紅豆冰!

除左牛扒,我覺得都不值得食😂

重點:千祈、千祈、千祈不要點紅豆冰!
2021-05-16 453 瀏覽
多次光顧,這天點了兩個下午茶餐。西西里式鮮茄烤豬扒焗珍珠飯:這鋪在上面的蕃茄醬汁,真的有點意大利風味,豬扒很滑,味道不錯,飯夠乾身,不會太濕,整體來說水準算是不錯。香草鮮野菌忌廉天使麵:這忌廉汁不夠濃稠,不太能掛在天使麵上,所以吃的時候就覺得味道不太足夠,天使麵軟硬度適中,野菌很多,但野菌味不算香。飲品點了兩杯凍咖啡,這店的咖啡一向香濃,這天卻淡淡的,不及以往好喝。這店面積環境不錯,坐的說是木椅,但因為座位寬闊,所以也坐得舒服。服務也不錯,店員雖然很忙碌,但也盡力回應客人的訴求。
多次光顧,這天點了兩個下午茶餐。
西西里式鮮茄烤豬扒焗珍珠飯:
香草鮮野菌忌廉天使麵:
服務也不錯,店員雖然很忙碌,但也盡力回應客人的訴求。
2021-03-08 810 瀏覽
到咗下午茶時間係美孚搵個地方坐下,行到曼克頓山商場見到呢間餐廳,地方又大餐牌又多選擇,就決定試吓啦!我哋發現有一個下午茶餐好抵,只係$25 已經有蒜蓉方包、漢堡蕃茄湯天使麵、熱飲(我叫咗熱奶茶),雖然平~但味道、份量唔差喎!抵👍🏻服務都好好呀!
服務都好好呀!
2021-01-10 816 瀏覽
去完附近公園影紅葉,經過商場見呢間🈶️下午茶餐就入嚟試。選擇算多,終於叫左蛋牛治加熱鴛鴦。餐牌寫叫三文治自動烘底,不用加錢,啱晒我。蛋幾厚同滑,咸牛肉可以多D。杯飲品就多左少少奶。另店員態度幾好。
2020-11-15 805 瀏覽
星期六早上09:00兩個人來吃早餐(因為經常去太興吃,有點膩了!),發現大嘅坐滿了一半人。點了一個芝蛋治+咖啡,一個沙爹牛肉意粉+朱古力,結果到09:30還沒見蹤影。其間一直打算找伙記問是否漏單,結果當然冇人理你...直到忍唔住,捉住一個看似較為和善的伙記,叫佢重新落單。09:33到齊開吃!所以建議大家千萬千萬千萬千萬不要在繁忙時間來!
所以建議大家千萬千萬千萬千萬不要在繁忙時間來!
2020-11-15
早餐
2020-07-12 958 瀏覽
真係每間駐場嘅廚師都唔同之前去過同一品牌嘅餐廳食到我都唔算太高興不過今日又真係幾好味首先叫咗個 海鮮拉麵湯味濃沃 面底夠彈牙海鮮味亦都好鮮甜跟住叫咗個自由配搭嘅通粉通粉底都好爽口彈牙不太林亦不太硬湯底亦都好清甜之後叫咗個玉子牛肉飯牛肉個汁好好味加埋個玉子撈埋碗飯簡直係無械可擊最後啲杯飲品 真係值得一讚佢用鮮檸檬 再加利賓納利賓納本來好甜 但係加咗好酸嘅檸檬肉加檸檬汁大熱天時剛好有解渴清新嘅感覺整體而言食物唔係好特別不過勝在所有味道都配搭得好好所以都有下次
真係每間駐場嘅廚師都唔同

食物唔係好特別
不過勝在所有味道都配搭得好好
所以都有下次
2020-06-22 669 瀏覽
Weekend,生活節奏自自然然的放慢!睡飽飽,自然醒,美好的一天,由早餐開始!Itamomo Cafe,家門口的店,差不多每個星期六都來吃早餐!今次發現,重量級珍寶早餐,調整了,如下:1)牛角包換成蒜蓉多士,從健康的角度,是加分項!牛角包脂肪含量,高於蒜蓉多士!但我喜歡吃牛角包,所以,我不喜歡這個調整!2)小杯粟米,換成薯蓉,2樣我都喜歡!這個調整,算平手!3)多了蔬菜沙律,多吃蔬菜,對身體有益!是加分項!
Weekend,生活節奏自自然然的放慢!
睡飽飽,自然醒,美好的一天,由早餐開始!

2)小杯粟米,換成薯蓉,2樣我都喜歡!這個調整,算平手!
3)多了蔬菜沙律,多吃蔬菜,對身體有益!是加分項!
2020-05-30
$39 (早餐)
2020-06-10 660 瀏覽
知道有這個推介(特價)已幾星期,今晚终於一支公試一試。味道不過不知,豬手入味又有薯條又有沙律菜,如果同主力賣德國風味嘅餐廳比較,輸啲啲但可以接受,因為個價錢成正比。同區有間叫"牛車水",這間好好多份量可以考起一位男仕,可能我细食啦!個湯呢有口感但唔夠野菌香味,可以再好味啲就正啦。職員見我食完嘢仲問我需唔需要水都好細心呀。
知道有這個推介(特價)已幾星期,今晚终於一支公試一試。

份量可以考起一位男仕,可能我细食啦!
個湯呢有口感但唔夠野菌香味,可以再好味啲就正啦。
職員見我食完嘢仲問我需唔需要水都好細心呀。
德國咸豬手
食唔曬咸豬手
德國咸豬手
食唔曬咸豬手
晌美孚區,試過食早餐大大細細嘅餐廳都有近30家,所以,造就咗呢個「我的星期六美孚早餐」系列嘅食評,而當中小弟覺得性價比相對較高嘅喺「意樂」、「MaCafe」及「翠河」。時隔幾個月,疫情緩和咗,就再同老婆落嚟食早餐,當然,就揀咗心水之一嘅「意樂」啦。環境又喺唔多講喇,因為之前嘅食評都介紹過,走點點工業風。雖然疫情緩和咗好多,但是日朝早嚟到,入座率都唔算好高。鍾意呢度,除咗嘢食深得我哋心之餘,幾次嘅光顧,都覺得服務唔錯。而餐廳嘅管理,感覺亦幾好,好似依家晌疫情之下,睇餐廳嘅室內環境,就見到到防疫措施甚足,而入門口,已有個資訊牌講講餐廳點樣齊心抗疫,室內周圍更將啲間板貼上防疫「貼士」,增加大家嘅防疫意識。早餐選擇,對比之前影過嘅餐牌,大致上差唔多,4大版紙,有即製三文治、地道厚多士、忌廉湯粉麵餐、美式早餐、松露之選、意大利蕃茄濃湯、桂格燕麥片……等等,包基本餐飲,睇落就好似無咗轉特飲嘅選項。整體而言,大部分都喺三十零蚊有交易,最平嘅多士餐賣$24,最貴嘅都喺松露之選賣$42,好就好在有晒服務都唔收加一嘛。煎焗流心蛋喺佢哋嘅名物,其實上次老婆嘅通粉都食過,今次,就輪到小弟揀佢做主角。鮮野菌‧意
鮮野菌‧意式蕃茄濃湯通粉 $28

老婆就一向喺蕃茄濃湯系列嘅粉絲,上次嚟都喺食佢。雞湯底再加入大大殼蕃茄蓉,出嚟嘅效果個茄味都算濃郁,而野菌果然喺新鮮貨,唔喺啲罐頭白菌,所以,菌味突出啲,又香啲,而通粉保持咬口,唔會煮到腍晒。
鮮野菌‧意式蕃茄濃湯通粉
Double煎焗流心蛋‧蒜香牛油多士 $34

單睇賣相一啲都無hea做,以小煎鑊做餐碟,伴有少少沙律菜,砌到成份迷你輕盈版全日早餐咁款,而配料就4揀2,小弟就揀咗配煙肉、餐肉。
Double煎焗流心蛋‧蒜香牛油多士
食味就更有驚喜,沙律菜搵啲胡麻醬撈過,煎焗流心蛋都出色,半凝嘅蛋黃寧舍有蛋香;煙肉同餐肉都喺啲平價貨,夾埋啲蒜蓉多士食就更加正。最估唔到,底下仲有一球香草薯蓉,又香又滑,呢個餐性價比甚高
即磨咖啡、好立克

上次嚟嘅餐飲又喺呢個選擇,老婆話佢哋沖嘅好立克比出面茶記特別濃,而且,可能喺先落水,後加粉,所以,啲好立克唔會黐到一嚿嚿沉晌底。小弟就例牌要杯即磨咖啡,飲落醇香濃厚,好穩定嘅質素。
再幫襯,都喺無失望,仍保持晌小弟心目中,心水嘅美孚餐廳之一。可能疫情關系係,感覺人手好似少咗,上餐時出現咗小插曲,嚟餐飲時嚟咗兩杯咖啡,但跟落單嘅店員跟進,佢一下子就記得我哋落乜,立時換過杯好立克,唔會好似一啲餐廳,可能即時黑面或搵藉口解釋。
$31 (早餐)
鮮野菌‧意式蕃茄濃湯通粉