餐廳: 意樂餐廳 (+WOO嘉湖一期)
資訊:

話說今日去食早餐,叫咗個白汁雞絲湯扁意粉張單係10點21分落嘅(有埋相) 啲食物都幾快就嚟咗,質素都還好,係同相有啲分別,味道唔錯咁樣,係意粉有少少偏硬,少少難咬開。重點嚟啦,早餐包嗰杯熱奶茶就一直都未到。🙄🙄我食咗半個鐘之後都見佢未到,就吹咗一次,個呀姐話: 好,我幫你問問點知又過多勁耐,佢仲未到,途中見到其他人啲野飲左出右出,就係我嗰杯未到,我吹咗第二次,問多次個呀姐。佢話: 熱奶茶呀?好,好我而家叫廚房沖比你。然後終於到咗11點搭3,杯奶茶仲未到🙄我真係忍唔住,有少少惡咁叫啲呀姐,又叫經理,最後個"部長" 都嚟埋。哈,我杯奶茶等咗1個鐘,終於都到個部長又係話咩野叫啲員工下次唔好,會教佢地真係覺得我咁就可以當咩事都冇發生架喎?有冇搞錯?啲服務差到咁?做咩飲食業姐?話忙話忙,又唔見其他人拎唔到杯野飲?有人吹就好心搞咗吹單嗰個先然後啲道歉又一啲誠意都冇真係差勁黑名單(附上一張有時間嘅單據證明)P.S. 杯奶茶一到就即刻寫食評真心,服務水準一百個差評
話說今日去食早餐,叫咗個白汁雞絲湯扁意粉
張單係10點21分落嘅(有埋相)
重點嚟啦,早餐包嗰杯熱奶茶就一直都未到。🙄🙄
佢話: 熱奶茶呀?好,好我而家叫廚房沖比你。
然後終於到咗11點搭3,杯奶茶仲未到🙄
哈,我杯奶茶等咗1個鐘,終於都到
部長又係話咩野叫啲員工下次唔好,會教佢地
真係覺得我咁就可以當咩事都冇發生架喎?
有冇搞錯?
啲服務差到咁?做咩飲食業姐?
話忙話忙,又唔見其他人拎唔到杯野飲?
有人吹就好心搞咗吹單嗰個先
然後啲道歉又一啲誠意都冇
真係差勁
黑名單
(附上一張有時間嘅單據證明)
P.S. 杯奶茶一到就即刻寫食評
真心,服務水準一百個差評
2021-01-12 220 瀏覽
週末最啱就同屋企人去食吓嘢吹吓水🎈千島吉列脆魚柳 $31超抵食下午茶💲💲雖然佢平但係質素絕不求其👍🏻 魚柳唔會炸到乾晒柴🐟薯條係用連皮個隻🍟仲帶有小小薯仔香味住附近一定要試下😎另一樣值得讚嘅係佢杯凍檸茶幾好飲,完全冇檸檬皮嘅澀味因為佢係用新鮮檸檬汁嚟代替檸檬🍋🙈
週末最啱就同屋企人去食吓嘢吹吓水

🎈千島吉列脆魚柳 $31
住附近一定要試下😎

2020-11-13 265 瀏覽
九州叉燒很不錯,份量很大,份量很大,牛肉很新鮮,又嫩又美味! 三文魚非常新鮮嫩! 以後會再回來吃其他菜,湯底唔算濃, 加埋蛋黃都幾好飲,飲完唔太口渴, 烏冬彈牙無酸味.
飲完唔太口渴, 烏冬彈牙無酸味.
2020-11-11 214 瀏覽
自從住近左天水圍之後就成日四圍揾野食😉😉今日行遠左少少,去左置富嘉湖因為冇食中午飯嘅關係我地下午茶時段都叫左好多野食👾和風柚子厚切西多士 $28✨佢喱間嘅西多士都有好多變化有用唔同口味嘅糖漿我揀嘅和風柚子厚切西多士其實就係柚子茶嘅糖漿,食落有驚喜!😛上面仲有少少柚子,好清甜配埋即炸嘅西多士,外脆內軟,正!👾氹仔風味豬扒包配滋味薯條 $33✨連鎖小餐廳食到咁好食嘅豬扒包都係第一次首先個包烘得好好,啲醬同牛油平均溶喺個包上面喱點已經好正豬扒即煎,所以熱辣辣,冇滲油成個包咬落去口感贏晒😌😌如果豬扒大塊多少少,貴多2蚊都有人食👾水牛城辣汁烤雞翼 $9(加配價)✨喱個有啲失望,唔係因為唔好食係因為佢真係唔係水牛城唔要求佢跟傳統嗰隻做法但連個味都唔係真係有啲難搞😅👾柚子蜜味芝麻烤雞翼 $9(加配價)✨喱個反而好食😍😍雖然佢同個西多士同一個味(應該係同一個醬汁)但我都係覺得喱個配搭係有驚喜!@meaty_monsters#勇敢作反食肉獸 #mm天水圍 #mm港式快餐店
自從住近左天水圍之後
就成日四圍揾野食😉😉
今日行遠左少少,去左置富嘉湖
因為冇食中午飯嘅關係
我地下午茶時段都叫左好多野食

👾和風柚子厚切西多士 $28✨
佢喱間嘅西多士都有好多變化
有用唔同口味嘅糖漿
我揀嘅和風柚子厚切西多士
其實就係柚子茶嘅糖漿,食落有驚喜!😛
上面仲有少少柚子,好清甜
配埋即炸嘅西多士,外脆內軟,正!

👾氹仔風味豬扒包配滋味薯條 $33✨
連鎖小餐廳食到咁好食嘅豬扒包都係第一次
首先個包烘得好好,
啲醬同牛油平均溶喺個包上面
喱點已經好正
豬扒即煎,所以熱辣辣,冇滲油
成個包咬落去口感贏晒😌😌
如果豬扒大塊多少少,貴多2蚊都有人食

👾水牛城辣汁烤雞翼 $9(加配價)✨
喱個有啲失望,唔係因為唔好食
係因為佢真係唔係水牛城
唔要求佢跟傳統嗰隻做法
但連個味都唔係真係有啲難搞😅

👾柚子蜜味芝麻烤雞翼 $9(加配價)✨
喱個反而好食😍😍
雖然佢同個西多士同一個味
(應該係同一個醬汁)
但我都係覺得喱個配搭係有驚喜!

@meaty_monsters
#勇敢作反食肉獸
#mm天水圍 #mm港式快餐店
  • 氹仔風味豬扒包
2020-05-28 809 瀏覽
好耐冇自己一個出街食飯喺銀座行左好耐諗緊今晚食乜好最後都係選擇食呢間以前食過一次,覺得食物都唔錯今次第二次嚟食餐牌嘅選擇種類繁多我都諗咗幾分鐘先決定食咩好最後決定食飯食~香草雞扒滑蛋蓋飯配熱朱古力叫熱飲嘅話熱飲就半價侍應好有禮貌做嘢好爽手好快幫我落order嘢食等左大概5至8分鐘就上台了!賣相同餐牌嘅係一模一樣,Perfect啊佢嘅滑蛋真係入口即溶,我連咬都唔使咬滑到不得了!名副其實嘅滑蛋,配埋啲好有咬口嘅珍珠米簡直係天作之合佢嘅王牌蒜蓉汁都好好味雖然食落感覺上並冇太濃郁嘅蒜蓉味,比較偏向淡味啲,但個醬汁依然係好香好特別嘅味道,同啲滑蛋飯撈埋一齊真係食到我食指大動而且佢嘅雞扒都煎得啱啱好好脆好香口,脆得來又唔會燶係我暫時食過嘅餐廳入邊最好味嘅雞扒而且佢嘅熱朱古力味道都超級濃郁飲落去就知,唔係是但溝出嚟嘅飲品我好鍾意朱古力,所以成杯飲晒成碟飯我幾乎全部食晒咁濟哈哈個雞扒都俾我吞晒好高質嘅餐,十分滿意
好耐冇自己一個出街食飯
喺銀座行左好耐諗緊今晚食乜好
最後都係選擇食呢間
以前食過一次,覺得食物都唔錯

今次第二次嚟食

配熱朱古力

叫熱飲嘅話熱飲就半價

侍應好有禮貌做嘢好爽手

好快幫我落order
嘢食等左大概5至8分鐘就上台了!
賣相同餐牌嘅係一模一樣,Perfect啊

佢嘅滑蛋真係入口即溶,
我連咬都唔使咬
滑到不得了!
名副其實嘅滑蛋,配埋啲好有咬口
嘅珍珠米簡直係天作之合

佢嘅王牌蒜蓉汁都好好味

雖然食落感覺上並冇太濃郁嘅蒜蓉味,
比較偏向淡味啲,但個醬汁依然係好香
好特別嘅味道,同啲滑蛋飯撈埋一齊
真係食到我食指大動

而且佢嘅雞扒都煎得啱啱好
好脆好香口,脆得來又唔會燶

係我暫時食過嘅餐廳入邊最好味嘅雞扒

而且佢嘅熱朱古力味道都超級濃郁
飲落去就知,唔係是但溝出嚟嘅飲品
我好鍾意朱古力,所以成杯飲晒

成碟飯我幾乎全部食晒咁濟哈哈
個雞扒都俾我吞晒

好高質嘅餐,十分滿意

2020-05-27
2020-04-13 470 瀏覽
好開心終於食到海鮮墨魚汁意粉呀,之前黎嗰幾次都賣晒㗎!第一次食到佢,估唔到真係咁好食,好滿足!呢個意粉有蕃茄汁喺度再配埋墨魚汁,濃郁得來又好開胃!嗰意粉醬真係冇得頂🤤每一條面都掛住啲汁,好正!意粉覺得煮得啱啱好,唔會煮過頭,有咬口。而且啲海鮮份量都幾足,唔係求其俾兩三嚿你嗰啲。除咗意粉之外,佢哋其他嘅主食都唔錯!我地今次同上幾次一樣都叫咗蒜蓉汁豬扒滑蛋飯(之前個食評有相),同樣都係咁好味!🤤好抵食呀!坐得又舒服!cp 值爆高!回頭率100呀!
好開心終於食到海鮮墨魚汁意粉呀,之前黎嗰幾次都賣晒㗎!
第一次食到佢,估唔到真係咁好食,好滿足!

好抵食呀!坐得又舒服!cp 值爆高!回頭率100呀!
2020-02-11 411 瀏覽
食物質素正常, 只係職員態度差,餐牌上圖片或文字冇寫明有芝士,要求退換反被責怪自己沒有事前要求,堅持更換,餐廳亦顧客稀少,但等咗15分鐘以上都未有,想被人玩既值得一試😡食物質素正常, 只係職員態度差,餐牌上冇寫明有芝士先叫, 廚房多手落左, 唔肯換仲叫我食左佢, 想被人玩既值得一試ps.有圖但唔知點post 出來
ps.有圖但唔知點post 出來
2020-02-11
2020-01-09 263 瀏覽
夜晚九點,好多餐廳都閂門,咁岩意樂仲有開,我地二人就決定入去試一試。環境幾好喎,坐得好舒服,唔會迫,有幾有feel。打開餐牌,有好多選擇,好興奮!本身想叫墨魚汁嘅意粉,不過冇晒,所以轉咗白汁蒜香蜆肉意粉(唔記得咗佢真正個名🤣)。估唔到呢個價錢,出品都幾高質喎!賣樣勁靚,好吸引!意粉al dente,嗰汁可以掛住啲意粉,蜆肉都有好多隻。蒜蓉汁豬扒滑蛋飯認真好味!滑蛋好滑,好濕潤,豬扒大塊,煎得啱啱好唔會好油,嗰蒜蓉汁都好香撈飯一流!總括來講,價錢合理,味道好,選擇多,環境又坐得舒服,會encore!

蒜蓉汁豬扒滑蛋飯

2019-11-06 489 瀏覽
得閒無事入天水圍,香港另一邊嘅邊邊,到夠鐘食飯時間,起天水圍較旺嘅+woo穩食,呢間望上去價錢幾抵嘅西餐,就入去啦。入面裝修偏暗嘅感覺,格局似宜家普遍新開嘅冰室啊茶餐廳咁,用木,金屬同餐廳日常用具醬汁來組成餐廳嘅自己風格。今次就試左三樣野,一個dinner set,一個意粉,同一杯特飲。先來個帆立貝海鮮菌皇龍蝦汁意大利飯,個名就幾長嘅,哈哈,份量都有番咁上下,成個海鮮味道都唔錯,幾夾,不過如果個人就喜歡個口感可以再厚身D就perfect啦;跟住就上左Set湯,好濃嘅菌湯,品嚐到有雞髀菇,冬菇嘅味道幾足料;接落來就上比較特別嘅美國豬鞍斧頭扒跟牛肝菌汁配薯條,份量係夠大嘅,個人感覺塊扒可以燒得淋少少就配埋個汁更加正啦,薯條係偏脆嘅;最後就係跟餐特飲,跟餐有半價嘅利賓納者喱冰冰,者喱真係大大粒咖。埋單都係200蚊左右,西餐來講我自己覺得就唔係太平又唔係貴嘅,平民西餐嘅Standard。

題外話/補充資料: 餐廳客人都幾多下,Staff忙起上來都唔係一叫就有
2019-11-01
第一次幫襯意樂, 食到貨不對辦但又美味嘅焗飯,, 真搞笑!夜晚 9:00後,已過繁忙時間, 餐廳寬敞, 燈光昏暗, 寧靜舒暢, 意外發現有不少一家大細光顧。菠蘿梳打特飲, 罐頭菠蘿粒打直砌碎, 相信加入了罐頭糖水及梳打水, 甜味足夠, 透心涼, 不錯。帆立貝海鮮龍蝦汁焗珍珠飯, 好難相信係焗飯,頂多都係燴飯, 多水多汁, 廚房未免太....... 內有帆立貝,大青口,大蝦各1件,蜆4件, 調味不錯,醬汁濃淡適宜,用燴飯角度已經相當滿足。
第一次幫襯意樂, 食到貨不對辦但又美味嘅焗飯,, 真搞笑!

菠蘿梳打特飲

帆立貝海鮮龍蝦汁焗珍珠飯, 好難相信係焗飯,頂多都係燴飯
帆立貝海鮮龍蝦汁焗珍珠飯 + 菠蘿梳打特飲
2019-09-05
帆立貝海鮮龍蝦汁焗珍珠飯 + 菠蘿梳打特飲
2019-08-25 274 瀏覽
琴日收工餓餓地,想食個下午茶先返屋企,就即刻諗起意樂。意樂係一間價錢大眾化既意日餐廳,裝修係復古工業風格。近呢兩年係天水圍都開左幾間分店,吸引左唔少街坊幫襯。我叫左煙鴨胸+煙肉意大利蕃茄濃湯扁意粉,湯底略淡但勝在有真蕃茄粒;扁意粉唔會太腍,有咬口。+$3有大大份既蒜香牛油多士,每次黎都必加!屋企人叫左香草烤雞茄子忌廉焗珍珠飯同埋西西里式鮮蜆魷魚扁意粉。焗珍珠飯有拉絲既效果,雖然話係迷你焗飯,但份量都唔細;另一個扁意粉都樂足料,而且醬汁非常開胃😋一行3人下午茶total食左$120,抵食!
一行3人下午茶total食左$120,抵食!

2019-07-18 216 瀏覽
這家是唯一一家在天水圍未去過的分店所以在晚飯時間去試試 等了一會兒就有位·蛋黃煙肉卡邦尼長通粉 HKD$55味道/醬汁還可以的 挻香的味道不過不失吧還有很多野菌可以食🤣而擺盤有點混亂感覺·蒜香豬扒野菌雞蛋蓋飯 HKD$54我點的是雞扒 不知為何變了豬扒算吧換過又要等 不想再等 豬扒很韌很"鞋"🌚·酥皮湯 加購價HKD$10這個味道不錯 很重的黑松露味道 難得好飲的湯三樣食物最好的食物 酥皮很脆😋放去湯食也不錯·凍/熱柑桔檸檬 HKD$11熱:檸檬被浸到苦 而且味道很淡 飲了幾口就不想飲凍:飲品不冷 再拿冰要收錢 味道很甜🌚🌚這次真的很失望 應該不會再去這分店食了🙄🙄
這家是唯一一家在天水圍未去過的分店

凍:飲品不冷 再拿冰要收錢 味道很甜🌚🌚

這次真的很失望 應該不會再去這分店食了🙄🙄

2019-07-13
2019-06-21 209 瀏覽
雖然意樂餐廳,擺明是連鎖品牌,各區都會見到,但是確實是良莠不齊,參考一下我上次在長發的經歷,就知道他們出單混亂。這次,在天水圍,沒有想到什麼好吃,有沒有發現什麼地區名食,於是來到,看一看水牌,便去了意樂。想不到,或者拿着電子機,好像吉兩野,然之後廚房便收到單度因為一邊落單,基本上廚房都已經可以拿出熱飲、凍飲來,電子化服務,看似方便。但是當出現有些餐賣光,有些餐要改的時候,阿姐便顯得慌亂,即使電子單也沒有能幫上什麼手,有點兒驚惶失措的樣子。😅迷你焗豬扒飯,的確比起普通的體積細一點,飯的份量其實不少,阿姐原本還在說,「迷你的焗豬扒飯和正常的沒有分別」,那真是天大的笑話🤣,如果餐廳下午茶與平日的午餐沒有分別的話,人們豈不會全部都等到下午茶才叫,那有人會叫正價餐牌上面的焗豬扒飯呢?🤦🏾‍♀️但對我來說份量充足,其後到友人家玩耍也久久不肚餓這個焗豬扒飯,上面有青豆、南瓜、茄子,除此之外,上邊的芝士份量也多得嚇人,肥膩到連我也沒法把全部芝士吃光。飯份量也不少,豬扒難免是用粉醃至鬆軟,肉質一般,味道普通而已利賓納啫喱冰冰,我之前都試過,感覺上味道也不錯,不會太甜,亦都感覺到豐富的利賓納味道,補充一下維

但對我來說份量充足,其後到友人家玩耍也久久不肚餓

這個

利賓納啫喱冰冰,我之前都試過,感覺上味道也不錯,不會太甜,亦都感覺到豐富的利賓納味道,補充一下維他命C,並且有巨大的啫喱在內,味道也不錯。

下午茶
2019-03-28 532 瀏覽
唔係第一次光顧呢間連鎖餐廳,但打食評就第一次。今晚3人晚膳。主食:$54 77105意式蕃茄豬扒小鍋配珍珠飯 +野飲半價$11芒果JELLY冰冰蕃茄醬超足夠,食晒飯D醬汁都重係多,賣相都唔係差。豬扒味道中規中舉,唔算係好特別...$51 77025墨西哥瘋狂辣肉醬溫泉蛋焗意粉 +野飲半價$11抹茶紅豆冰冰唔好睇少佢既辣醬,真係好堅秋,食得辣都覺得辣呀!!!但辣同芝士係好夾~ 食落完全無違和感~$64  77118 安格斯牛柳炒珍珠飯+野飲半價$9熱即磨咖啡炒飯係無咩特別,但係粒粒飽滿既珍珠米,配一粒粒既牛柳粒,令每一啖都零捨飽肚小食: $28 77123瘋狂辣肉醬芝士焗脆薯條個醬係同我個意粉一樣嫁~鐘意呢到係因為價錢夠平,而且食物質素唔差,份量又夠,希望一直保持水準。 飲品都整得有誠意,家人對即磨咖啡亦表示可以。出面食個意大利飯閑閑地都過$100,呢到幾十蚊就食到意樂餐廳地址:天水圍天恩路12-18號置富嘉湖地下G77-78A號舖電話號碼:24509100

小食: $28 77123瘋狂辣肉醬芝士焗脆薯條
個醬係同我個意粉一樣嫁~

意樂餐廳
電話號碼:24509100
2019-03-23
2019-03-12 266 瀏覽
下午三時多,跟家人到了意樂餐廳試試它的下午茶☕️翻開餐牌,看到它們的選擇頗多,有西式如西多士丶三文治等;有意式焗飯和意粉,如番茄蜆肉扁意粉丶芝士雞肉焗飯等;亦有茶餐廳系列如流心蛋丶雜菌湯米粉等,食物選擇多元化😊今天我點了漢堡扒雜菌湯意,湯底清新,意粉不會太"林"。媽媽點了招牌雞扒包拼沙律,雞扒包味道出色,中間夾有番茄和千島醬,新鮮丶夠熱,口感不俗👍🏻。沙律有青瓜丶生菜丶車厘茄等,配上胡麻汁,好味😋爸爸吃雞扒包配薯條,薯條略為乾和硬身。價格方面,都算抵食,三十至四十元一份,包有餐飲一杯😍
爸爸吃雞扒包配薯條,薯條略為乾和硬身。
價格方面,都算抵食,三十至四十元一份,包有餐飲一杯😍
2019-03-12
  • 招牌雞扒包