餐廳: 意樂餐廳 (啟朗苑)
資訊:

2022-06-22 659 瀏覽
閒日放假下午茶比假日去下午茶吾需要等位已可以入座假日去要等幾張先有今日有限定炸雞脾配薯條或沙律菜(各一份)凍檸檬茶雞脾好大隻仲要係即叫即整薯條炸到好脆每條食落都聽到脆脆的聲音沙律菜一點都吾麻苦,係外國用的沙律菜價錢又吾算貴
閒日放假下午茶
比假日去下午茶
吾需要等位已可以入座
假日去要等幾張先有

今日有限定

炸雞脾配薯條或沙律菜(各一份)凍檸檬茶
雞脾好大隻仲要係即叫即整
薯條炸到好脆每條食落都聽到脆脆的聲音
沙律菜一點都吾麻苦,係外國用的沙律菜
價錢又吾算貴
2022-06-20
2022-05-25 426 瀏覽
放工後同朋友係附近食個晚餐,被前成日食下午茶,比較少食佢地既晚餐。而我朋友覺得佢個拉麵幾好,所以我地就入左去食晚飯。晚餐餐牌固定,成幾個月都見到同一張餐牌😂😂😂可以考慮下轉轉款式,冇咁悶。我地叫左地獄辣炸雞配拉麵,同鮮茄芝士焗豬扒飯。味道:⭐️⭐️⭐️但佢個檸檬茶一流,檸檬汁加茶,唔會有苦澀味,而且一早攪拌好,冇檸檬俾你拮。好飲過茶餐廳,大家都知檸檬茶品質差,容易有苦澀味,難入口。真係一半半好食,炸雞個醬汁怪怪地,吾可以話係辣汁,但個拉麵好彈好,而且豬骨湯底唔油膩,吾會湯面浮油。而焗豬扒飯個飯真係要改進下,吾係乾身炒飯,偏濕而且感覺似撈過下而吾係炒過😂😂吾知你地想吾想像到?但芝士同茄汁爆多,豬扒冇乜肥肉,岩晒我哩d吾食肥豬肉既人。感覺上,豬扒配拉麵更好食,下次可以拉麵配其他,焗飯真係個飯底伏。

2022-05-25
  • 凍檸茶
2022-04-17 265 瀏覽
復活節下午茶都係好少人吾洗按飛又吾洗等就已經有位氹仔風味豬扒包配田園沙律凍檸檬茶豬扒包爸爸一路食一路滴醬汁粗粒花生醬厚切西多士配凍檸檬茶花生醬吾會過份多剛剛好不過本人食左半份已經飽🙈🙈
復活節下午茶都係好少人

剛剛好不過本人食左半份已經飽🙈🙈

2022-04-15
下午茶
2022-04-08 425 瀏覽
今日行過怡樂餐廳見到有個二人外賣晚市套餐幾抵食🍊柚子蜜汁芝麻烤雞翼:雞翼好大隻😍外皮落咗柚子蜜汁酸酸甜甜,加咗芝麻炸得香脆,內裏肉質嫩滑juicy🧀芝士白汁煙肉焗西蘭花🥦:西蘭花都幾新鮮,焗完出嚟都仲係翠綠,加上芝士白汁同煙肉都幾夾,不過唔知係咪調味料分布唔平均,某幾處食到好鹹的醬汁🐮安格斯牛柳炒珍珠飯:炒飯材料幾豐富,有牛柳粒,粟米,洋蔥,香菇,整體炒得幾有鑊氣,香味十足,米飯粒粒分明,牛柳粒牛味香濃,肉質結實但容易咬開🐤慢煮秘製咖喱烤雞配珍珠飯:咖喱雞香而不會太辣,醬汁唔似平時普通食到印度咖喱雞咁濃厚,配以焗薯仔🥔,味道不錯只係略嫌醬汁比較多油附送嘅羅宋湯都唔錯,蔬菜材料豐富,味道濃郁,酸酸辣辣好開胃
今日行過怡樂餐廳見到有個二人外賣晚市套餐幾抵食

🐮安格斯牛柳炒珍珠飯:
安格斯牛柳炒珍珠飯

🐤慢煮秘製咖喱烤雞配珍珠飯:
慢煮秘製咖喱烤雞配珍珠飯

附送嘅羅宋湯都唔錯,蔬菜材料豐富,味道濃郁,酸酸辣辣好開胃
羅宋湯
外賣自取
柚子蜜汁芝麻烤雞翼
安格斯牛柳炒珍珠飯
慢煮秘製咖喱烤雞配珍珠飯
羅宋湯
2022-04-06 95 瀏覽
今日清明節處理好屋企大少事務已經中午煲晒湯整好當晚要煮的餸已經差吾多一點爸爸話太多人無去到交租2點落去食個下午茶先平時閒日假期都好多人今日吾洗等位已經有位照燒雞肉湯流心蛋即食麵配蒜香牛油多士凍檸檬茶千島吉列脆魚柳滋味脆薯條熱咖啡魚柳脆脆又夠熱
今日清明節處理好屋企大少事務

魚柳脆脆又夠熱

2022-04-05
下午茶
2022-01-09 245 瀏覽
星期六下午茶時間去到那裡都必定多人到係在家附近食好了店內桌子都比較靈活4人、2人桌選擇比較多點香烤雞扒包配田園沙律熱咖啡量份都幾大份雞扒非常juicy一邊吃雞扒的油脂一邊滴到盤子上沙律醬係另一盤子上可按個人喜好加醬吾想食沙律可以選薯條西西里式鮮茄烤豬扒焗珍珠飯配熱奶茶最上層鋪滿左滿滿的芝士豬扒滑溜溜飯煮的淋左少少不過蕃茄炒飯加番少少分千島吉列脆魚柳配薯條熱檸檬茶也是可以配沙律或薯條魚炸得脆脆下刀已聽到脆脆的聲音炸魚沒有太多油份,薯條也是千島醬用了一個小碟子盛放檸檬茶有點澀😥
星期六下午茶時間去到那裡都必定多人

飯煮的淋左少少不過蕃茄炒飯加番少少分

千島吉列脆魚柳配薯條熱檸檬茶
也是可以配沙律或薯條
魚炸得脆脆下刀已聽到脆脆的聲音
炸魚沒有太多油份,薯條也是
千島醬用了一個小碟子盛放

檸檬茶有點澀😥

2022-01-08
10 分鐘 (堂食)
去啟德站準備搭巴士上郵輪,好肚餓所以試左間平價茶記「意樂」。睇佢價錢下午茶都幾抵,$33有個沙嗲牛麵+蒜蓉多士+熱飲。沙嗲牛份量唔算多,得幾粒,不過下午茶係咁上下掛,味道正常唔難食可以接受。個麵好硬,好似落一落水無10秒就撈返起咁,變左好似食泡麵咁。蒜蓉多士好精彩,好大件仲要厚切,似正價散叫咁,蒜蓉仲要好新鮮,不過味道好淡,如果佢焗下先應該會香好多。奶茶正常無驚喜,但都唔差,唔苦澀。最近寫食評都好求其😂😂😂😂貴野先影靚d 平野就求其影 平野唔想花太多時間構圖🤣🤣🤣
睇佢價錢下午茶都幾抵,$33有個沙嗲牛麵+蒜蓉多士+熱飲。

奶茶正常無驚喜,但都唔差,唔苦澀。

最近寫食評都好求其😂😂😂😂
貴野先影靚d 平野就求其影 平野唔想花太多時間構圖🤣🤣🤣
2021-12-19 198 瀏覽
帆立貝海鮮意大利飯夠熱 似湯飯 凍咗之後就無咁水流流極多芫荽 洋蔥粒份量可以檸茶跟隔離間一樣, 唔係用切片檸檬員工態度尚好環境清潔廚房出菜比較慢較欣賞用舊樽裝胡椒粉及鹽 - 環保
帆立貝海鮮意大利飯
夠熱 似湯飯 凍咗之後就無咁水流流
極多芫荽 洋蔥粒

份量可以

檸茶跟隔離間一樣, 唔係用切片檸檬

員工態度尚好

環境清潔

廚房出菜比較慢

較欣賞用舊樽裝胡椒粉及鹽 - 環保
2021-12-18
2021-10-03 940 瀏覽
屯馬線開通真係好興奮㗎😍啟德站附近有個商場不過就奇怪啲商場冇電梯要行樓梯。。行唔係正常樓梯呢係後樓梯。。😅😅 肚餓吖嘛搵食冇辦法啦😁😁上到去都幾多人㗎因為lunch hour見到呢一間幾靚裝修幾清新咪同埋一家人入去睇下有咩食囉啲嘢又唔貴喎咁佢d午餐好抵食喎💯龍蝦湯海鮮湯珍珠飯,飲凍檸茶都係加三蚊咋👍 個龍蝦湯飯好香龍蝦汁味,仲有好多冬菇、魷魚同埋魚肉仲有蝦架,d配料都好多喎59蚊抵食呀!鮮茄豬扒焗珍珠飯😋飲雪碧加五蚊, 鮮茄焗豬扒飯嚟啦😋😋好大兜呀💯同埋塊豬扒好大塊好厚切呀小朋友食到舐舐脷呀58蚊抵食香脆魚柳滑蛋蓋飯配西西里汁,飲檸檬茶又係加三蚊 嘩🌞不得了塊魚柳幾大塊脆卜卜💯仲有埋滑蛋喎👍👍我同我小朋友一齊sharing都食唔曬呀👍👍好正呀💯53蚊仲抵食再加配半溶芝士配滋味脆薯條都係再加16蚊咋 個薯條簡直冇得輸啦👍幾大兜芝士汁👍 啲芝士汁熱辣辣連埋脆卜卜嘅薯條一齊食簡直係絕配啊呢度呢間店真係平靚正喎💯💯#katkatfoodies
屯馬線開通真係好興奮㗎😍
見到呢一間幾靚裝修幾清新咪同埋一家人入去睇下有咩食囉
啲嘢又唔貴喎

咁佢d午餐好抵食喎💯

59蚊抵食呀!

小朋友食到舐舐脷呀
58蚊抵食

香脆魚柳滑蛋蓋飯配西西里汁,飲檸檬茶又係加三蚊

再加配半溶芝士配滋味脆薯條都係再加16蚊咋

呢度呢間店真係平靚正喎💯💯

#katkatfoodies
5 分鐘 (堂食)
  • 半溶芝士配滋味脆薯條
  • 香脆魚柳滑蛋蓋飯配西西里汁
  • 鮮茄豬扒焗珍珠飯
  • 龍蝦湯海鮮湯珍珠飯
2021-09-19 293 瀏覽
呢間野d人真係有病,我夜晚成8點幾,拖住個小朋友,一袋二袋野,已經好攰,明明門口同入面都有好多位,係都要我坐2人位,你話入面少人唔開,我未去返門口位,明白既,但同佢強調咗要放野,d4人位係未有鬼坐緊,唔俾得人坐呀,個個8點幾就好似等收工,黎過3次,3次都有奇怪野,唔叫套餐,散叫都要問下收銀得唔得,肯唔肯做,連單都唔想落,想知散叫同套餐落單既程序係未複雜好多?火都黎,最後唔食去第二間,果個鐘數唔會有d白痴員工專登為難人,人地都識做安排俾4人位,人多就話姐
2021-09-19
2021-08-09 326 瀏覽
本人在8/8星期日早上10:41到啟德,啟朗店意樂用早餐,食物上以意大利式早餐為主,可以接受,但店內侍應、經理、店長的服務態度非常差,先是由穿上黑色制服的職員帶你入坐,坐了不久我以點餐,早餐都未到齊那侍應要求我換另一位置,方便另外三人入坐,我也明白星期日繁忙我也理解,我就幫忙換了另一個位置,但我咖啡都未飲,又有另外一位經理來要求我換位,當時係11:00正,試問句食一個早餐15分鐘就要換三個位,可以食得舒服嗎?我唯有咖啡都未飲完就起身走,我去埋單時同櫃檯職員投訴,那位店長(黃萍)俾一個回覆我,另我聞所未聞,星期日繁忙係咁架啦,第一這間餐廳管理層非常有問題,店長、經理、侍應都好有問題
2021-08-08
6 分鐘 (堂食)
$38 (早餐)
2021-08-03 216 瀏覽
今日又同另一班好耐沒見既朋友出嚟,因為朋友最近出咗部車,所以我哋食嘢都好方便,可以避開啲旺區,去啲比較靜嘅區,我知道呢間餐廳有好多分店,今次係我第一次食,感覺係麻麻地,我唔係好明白點解有咁多人排隊,講返個食物質素雞扒滑蛋飯佢個汁非常唔好食,一pat pat蒜蓉味唔突出,豆粉落得太多太重,好結,豬扒滑蛋飯就好啲,但佢啲蛋都好似溝咗啲乜嘢整,食得出冇乜蛋味,價錢亦都唔係十分抵,六七十蚊,呢個性價比可以食啲好啲嘅,完
今日又同另一班好耐沒見既朋友出嚟,
雞扒滑蛋飯佢個汁非常唔好食,一pat pat
蒜蓉味唔突出,豆粉落得太多太重,好結
,豬扒滑蛋飯就好啲,
呢個性價比可以食啲好啲嘅,完
2021-07-30
2021-07-04 270 瀏覽
星期六黎啟德行下,點知原來冇咩野食,就是但入黎itamomo,得2張飛10-15分鐘到有位,不過都要搭枱,但係成個體驗都麻麻地。d侍應好似好亂咁,落單既時候,樣樣都冇,又唔係個menu寫,結果又要重新諗過食咩,送菜又好快,不過有幾次送錯枱,之後又過嚟換menu,換完又話換錯左,成餐飯不停有侍應過黎都幾煩,枱又唔係大,仲要搭枱。食物方面都過得去,$5x左右,牛肉飯都幾多牛肉,仲有隻溫泉蛋,都幾好食,另外黑松露雞肉飯份量都多,不過食得多就膩,呢個價錢仲包飲品都ok。

2021-06-06 285 瀏覽
今午去啟德探新居入伙的親友,見 oasis 啟德附近有此西餐廳, 未試過便一同吃下午茶餐。星期日3:30左右, 有7成食客, 很快有位。環境ok, 枱面亦清潔。點了4個下午茶餐1) 即焗肉醬扁意粉即焗, 要約等8分鐘, 熱,扁意粉唔乾, 亦唔會多味精。比一般連鎖西餐廳質素好, 有8分。2) 西多士 不油膩, 炸得香口6分。3) 氹仔風味豬排包配薯條豬排包香脆, 豬排不會像其他茶餐廳般乸到鬆而冇味,煎得香,讚有9分, 4) 柚子蜜雞翼配薯條雞翼煎炸得好熱, 只是面淋上一些柚子蜜, 有少許hea.沒有太大特色, 普通d。得5分。以上各配餐茶。下午茶份量足, 夠飽, 飲品ok.此餐廳食物質素及價錢比一般連鎖餐廳好, 比8分。

星期日3:30左右, 有7成食客, 很快有位。
環境ok, 枱面亦清潔。

點了4個下午茶餐
1) 即焗肉醬扁意粉
即焗, 要約等8分鐘, 熱,扁意粉唔乾, 亦唔會多味精。
比一般連鎖西餐廳質素好, 有8分。

2) 西多士
不油膩, 炸得香口
6分。

3) 氹仔風味豬排包配薯條

有9分,

4) 柚子蜜雞翼配薯條
雞翼煎炸得好熱, 只是面淋上一些柚子蜜, 有少許hea.
沒有太大特色, 普通d。
得5分。

以上各配餐茶。
下午茶份量足, 夠飽, 飲品ok.

此餐廳食物質素及價錢比一般連鎖餐廳好, 比8分。
2021-01-05 711 瀏覽
意樂既早餐選擇都幾多,要決定食咩都要花啲時間。😂.✨香煎雞扒太陽蛋湯即食麵雞扒煎得皮脆肉嫩,太陽蛋既蛋汁撈埋公仔麵一齊食好正。.✨熱檸檬茶,檸茶係用鮮榨檸檬汁,所以唔會有檸檬塊,幾特別。.✨熱即磨咖啡,唔錯。.🏠 意樂餐廳🛤️ 九龍城啟德沐安街18號啟朗苑101號舖-----#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodieblogger #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodies #hkfoodpic #hkig #hkigfoodie #hkigfood #hkeats #hkfinedining
意樂既早餐選擇都幾多,要決定食咩都要花啲時間。😂
✨香煎雞扒太陽蛋湯即食麵
雞扒煎得皮脆肉嫩,太陽蛋既蛋汁撈埋公仔麵一齊食好正。
✨熱檸檬茶,檸茶係用鮮榨檸檬汁,所以唔會有檸檬塊,幾特別。
✨熱即磨咖啡,唔錯。
🏠 意樂餐廳
🛤️ 九龍城啟德沐安街18號啟朗苑101號舖