2021-10-06 271 瀏覽
11點都未食早餐,但係又唔想食午餐,見到呢間餐廳竟然仲有早餐供應(供應到11:30)。二話不說就入去坐低,佢嘅早餐都好多選擇。我哋兩個人都揀咗歐陸早餐,一個要豬扒一個要雞扒,原本係有茄汁豆嘅,不過走咗。早餐放低嘅時候有少少嚇咗一跳。係大份到嚇咗一跳。可能因為佢將啲嘢放平晒,冇疊起,而且多士又用另一隻碟,我一望就覺得自己會食唔晒,點知食下食下又比我食晒。全部食物都係正常水準,不過唔知點解粟米同埋雞蛋都覺得係甜嘅,唔通個廚師落砂糖當係鹽?我真心有咁嘅懷疑,因為粟米甜都唔出奇,點解雞蛋會係甜嘅呢。定係我食咩都覺得甜?我就唔係幾鍾意食甜野嘅。應該係個廚師鍾意食甜野。咁大份早餐先至$36一份,冇投訴,有下次。
早餐放低嘅時候有少少嚇咗一跳。
係大份到嚇咗一跳。

我真心有咁嘅懷疑,因為粟米甜都唔出奇,點解雞蛋會係甜嘅呢。
咁大份早餐先至$36一份,冇投訴,有下次。
2021-08-09 494 瀏覽
意八餐廳今天和朋友做完義工後到意八餐廳吃午餐。我們點了墨西歌瘋狂辣肉醬焗扁意粉及香辣蕃茄帆立貝扁意粉、凍奶茶。墨西歌瘋狂辣肉醬焗扁意粉是焗的熱烘烘的,吃焗的東西最忌不夠熱,以這個意粉的中心也是熱呼呼。辣肉醬味道酸甜,亦有肉香,加上有微辣感覺,吃的時候十分刺,也十分醒胃。面頭上的焗芝士,經一輪烘焗後,有焦脆感,而且芝士味極是香濃。香軟拉絲的芝士配上爽口的意粉,締造出分明的口感層次。至於香辣蕃茄帆立貝扁意粉,蕃茄醬也是帶有辣感,刺激人的食慾。帆立貝大小適中,易於入口,其味鮮甜。扁意粉質地也是Al dente ,整體質素良好。
意八餐廳

2021-07-11
2021-06-18 602 瀏覽
話說今日去買外賣,收銀姐姐幫前面阿叔落緊單,我咪跟住排係後面等囉。點知有個阿姐走咗去八達通機前面。收銀姐姐幫阿叔落完單,居然同個姐姐落,完全冇視我嘅存在。我就話唔洗排隊架?但佢兩個冇理過我,佢哋落完單後,我再話唔洗排隊架?我要一個xxx,跟住收銀姐姐手指指住我,叫我等陣。咩態度?唔好意思都唔講聲?排隊咁基本嘅規矩都唔識?我做錯咗d咩?最後嬲都唔買,唔想用我d血汗錢出糧俾佢囉。之後都唔會嚟幫襯。好嬲丫
外賣自取
2021-05-27 595 瀏覽
想食平價西式野食 我通常都會揀佢尤其係佢個下午茶時段真係超值 我最鐘意食佢個百里香雞扒忌廉天使麵 雞扒煮得好腍滑 佢個忌廉汁亦好香口 令到我食到停唔到口 再配埋杯凍咖啡 咖啡奶味會比較重 岩哂我口味
2021-02-05
2021-04-06 968 瀏覽
作為曾經做過西廚嘅人,平時好少上OpenRice評價餐廳嘅食物,今次真心失望到第一次要上網評論,先可以平息我浪費我錢嘅小小不甘。因為有朋友住藍田,然後成日聽佢話意八啲野食都幾ok下。之前都有來過1次,叫嘅野食係卡邦尼,食物還好一般啦,但係真心未到會推薦俾人嘅程度。咁今日咁啱係藍田,話睇下試下意八其他食物,想叫個叫“活蜆香草魷魚忌廉意粉”嘅食物。落單時,職員複述返我落嘅order,可能佢講嘢太快,因為多人,比較都忙嘅,然後我聽錯耳,然後最後係飯來。ok,尼個都冇問題,因為係我自己冇聽到。但係餐牌係意粉,咁by default,應該係意粉,而不應該係飯,right?!接住,重點來啦!對食物好失望,大伏!!!!!!可能係我自己私下問職員拿左芝士粉加,成碟野係有小小奶騷味。我有聞左職員比嘅果隻芝士粉。原來小小嘅奶騷味來自芝士粉。其實懷疑啲成隻芝士粉用左好耐都未用嗮,然後又keep住用,然後繼續發酵,所以有奶騷味。Anyway,本身食物上到客面前嘅樣係沒有芝士粉嘅,因為我自己加嘅芝士粉,所以唔可以話係食物味道嘅問題。咁講到食物本身,啲奶味cream味好重,cream味重到係你feel到種crea

接住,重點來啦!對食物好失望,大伏!!!!!!

咁講到食物本身,啲奶味cream味好重,cream味重到係你feel到種cream嘅甜味,其實又唔係甜喔,因為忌廉汁係唔會落任何糖嘎。同埋可能係飯嘅原因,啲汁係會好平均分布係每粒飯嘅表面。然後啖啖都成口食到嘅係cream。作為一個唔係咁鍾意甜食嘅人,真心接受唔到尼樣食物嘅味道。

所以成碟嘢嘅味道,極度重嘅cream味加奶騷味,係擺入口會嘔嘅,最後,我勉強食嗮啲魷魚,蜆同埋菇。飯幾乎⋯⋯
果種味道,依家回想都仲想嘔。

最後,買左個華御結飯團解決一餐。

我估意八我就冇下次啦
活蜆香草魷魚忌廉義大利飯
2021-04-06
3 分鐘 (堂食)
2021-04-02 457 瀏覽
幫襯呢間餐廳已經好多年,份量開始減少但價錢就一直加價。每次都會叫既柚子蜜雞翼同辣芝士薯角今次有dd失望啦,等候時間已經耐,點知上到黎份量縮水,雞翼唔夠味,薯角個底lon晒,痴甩哂d薯角皮,而且芝士份量不足
2021-03-14 532 瀏覽
今日放下午去行街shopping ,經過啟田ITAMOMO 又唔太多人,去試下先,門口禁飛仔15分鐘有位,首先order 百里香忌廉雞皇焗珍珠飯同芝士焗米蘭長通粉,好快熱辣辣上枱,焗飯醬汁好香,珍珠米粒粒分明,唔爛!芝士長通粉芝士味好濃,好食,覺得唔夠再order瘋狂辣肉醬芝士脆薯皇,餐牌話辣但唔覺好辣,唔夠熱再熱D就好,整體食物滿意!
今日放下午去行街shopping ,經過啟田ITAMOMO

又唔太多人,去試下先,門口禁飛仔15分鐘有位,

首先order 百里香忌廉雞皇焗珍珠飯同芝士焗米蘭長

通粉,好快熱辣辣上枱,焗飯醬汁好香,珍珠米粒粒

分明,唔爛!芝士長通粉芝士味好濃,好食
,覺得唔

2021-02-24 511 瀏覽
藍田呢間意八餐廳已經開咗好幾年,由於佢嘅價錢非常之貼地,所以一直都有好多街坊幫襯。🤗我就非常鍾意食呢度嘅茄汁焗豬扒飯😄,因為佢係先用蛋炒飯底,煎左豬扒,然後再放入個兜度,加上芝士蔬菜放入焗爐,呢個就係好好味嘅豬扒焗飯。由於我係食下午茶呢個餐只須$39再加多$2凍咖啡,成為$41性價比非常之高,抵食!先講豬扒比較切得厚身,有啲實。但係先茄焗完之後就非常之好味同個炒飯配合得天衣無縫,通常多汁Juicy!個飯入邊有好多唔同嘅蔬菜,有紫色嘅椰菜,翠玉瓜,南瓜等等!
性價比非常之高,抵食!

先講豬扒比較切得厚身,有啲實。

個飯入邊有好多唔同嘅蔬菜,有紫色嘅椰菜,翠玉瓜,南瓜等等!
2021-02-05 423 瀏覽
想當初仲係中學生嘅時候,午餐就好大機會去呢間食!!意八嘅學生餐真係比午餐抵食,學生都唔會覺得太貴。但其實佢平時嘅餐單都好平價,而且啲野食都好好食!上餐嘅速度都非常快,唔會要等太耐!唔知食乜都係一個好選擇!
2019-12-24
2021-01-10 526 瀏覽
每次放工諗唔到晚餐食咩嘅話,我都會搭去藍田食呢一間餐廳,因為呢間餐廳真係非常抵食,晚餐嘅性價比好高👍🏻今次就叫左呢一個扒餐,黑椒汁牛扒配飯,配菜有芝士蕃茄、節瓜同埋南瓜,仲有一隻太陽蛋,都幾豐富。牛扒唔會韌,都幾易切,而且有咬口,有牛味,但唔係話非常濃郁,黑椒汁好香,用嚟撈飯一流。女仔食嘅話,其實食到一大半已經好飽特別推介飲品可以叫鹹柑桔蜜,好好飲,如果平時返工用聲多嘅話,飲完喉嚨會舒服好多。整體來講,呢間嘅晚餐性價比好高,另外佢嘅天使麵都好好食,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻

女仔食嘅話,其實食到一大半已經好飽

2020-11-14 704 瀏覽
喺藍田做完嘢,突然諗起啟田嘅意八,好耐都冇食過墨汁意大利粉,立即前往!意八一直係我心目中嘅平民西餐選擇之一,餐牌選擇豐富,味道唔差,價錢仲好平添!不過藍田呢間舖頭,職員態度麻麻,成日大呼小叫唔用mic,喺餐廳大大聲對話,好嘈😅每一次去都係點呢個墨汁海鮮意大利飯對上一次食意八,已經係好耐之前,個飯多咗好多海鮮同埋配料!上菜有驚喜!上面係滿滿嘅八爪魚墨魚等,仲有好多菇類。意大利飯墨汁味都幾出架!食到成個嘴唇同埋牙齒都係黑色,好有趣🤣跟餐所有嘢飲都係半價

每一次去都係點呢個墨汁海鮮意大利飯

跟餐所有嘢飲都係半價
2020-11-12
2020-11-14 353 瀏覽
其實呢度拉麵都整得唔錯 拉麵湯底頗濃 加上其他配菜生色不少 而酥雞分量看上去少 但其實可能會食唔曬㖭 雖然酥雞唔算脆 但係加埋沙律醬呢都幾好味 而且兩者配搭好似冇見過都幾新穎㗎
2020-10-22 411 瀏覽
今日難得放假 自己一個走左去自己最愛的餐廳 意八餐廳 最鐘意就係下午茶的時段過去食 次次都人山人海 因為佢價錢夠哂親民 我就會推薦百里香忌廉雞扒焗飯 佢個汁夠哂濃郁 而飯底仲用我鐘意食既珍珠米 搭配上黎真係超正 而雞扒亦十分juicy 唔會乾身
佢個汁夠哂濃郁 而飯底仲用我鐘意食既珍珠米
搭配上黎真係超正 而雞扒亦十分juicy 唔會乾身
2020-10-21
  • 下午茶
2020-10-09 330 瀏覽
見佢有甜品所以入咗去,但最後話而家無做甜品😔但湯質感有啲怪,但味道唔差㗎嘢飲方面我哋去咗牛乳抹茶紅豆冰,正正常常不過不失啦🤔總括嚟講啲嘢食係對得住個價錢,但味度真係麻麻地。
見佢有甜品所以入咗去,但最後話而家無做甜品😔

但湯質感有啲怪,但味道唔差㗎

嘢飲方面我哋去咗牛乳抹茶紅豆冰,正正常常不過不失啦🤔

總括嚟講啲嘢食係對得住個價錢,但味度真係麻麻地。
卡邦尼長通粉
2020-01-28 1642 瀏覽
同家人去食飯等枱共5人。等左大約30分鐘有多,跟門口員工反映後完全沒有改善。最後都係比4人枱加多張櫈。地方細,如果人數大過4強烈建議你去其他地方食。至少唔會等太耐。