2011-09-04 299 瀏覽
Pre birthday dinner with 舊同學半個月前才吃完個飯, 今日好手尾上來補返個食後感才驚見已結業???!!?不理鳥, 照寫啦......刺身都好新鮮所謂的冰火三文魚壽司...是三文魚包著一舊炸飯早知會是這樣的配搭, 我是不會冒險嚐新的......魚生冷麵 炎夏好物好creamy的甜蝦蒜炒帆立貝竟然是一殼兜住五粒小小帆立貝, 味道也是可以的軟殼蟹卷, 如果不是靠這個, 整個晚餐是不會飽的幸好都好足料啊 以此作結

Pre birthday dinner with 舊同學

不理鳥, 照寫啦......
刺身都好新鮮

所謂的冰火三文魚壽司...是三文魚包著一舊炸飯
早知會是這樣的配搭, 我是不會冒險嚐新的......
魚生冷麵 炎夏好物
好creamy的甜蝦
蒜炒帆立貝
竟然是一殼兜住五粒小小帆立貝, 味道也是可以的
軟殼蟹卷, 如果不是靠這個, 整個晚餐是不會飽的
幸好都好足料啊 以此作結
2011-08-15
2011-07-10 45 瀏覽
已經唔係第一次黎呢度食喇,每次黎親都會嗌碟三文魚刺身,當然仲會嗌埋春文魚冷麵啦真係食過一次之後就會想食第二次。今次試左個清酒煮硯,酒味唔會太濃,恰到好處:-)仲有碗天婦羅拉麵好食但係都有待改進。整體黎講唔錯架喇,價錢方面都仲係貴左少少
2011-07-03
2011-02-06 34 瀏覽
3個人dinner, 一人叫一碗手打烏冬: 牛肉烏冬, 天婦羅烏冬同seafood烏冬牛肉好有味, 似安格斯牛, 好"林", 天婦羅炸得好香, 蝦好鮮, seafood個就普通啦....青口好鮮, 但蟹柳就好普通....至於手打烏冬, 唔夠滑, 份量亦都唔夠, 食完返到屋企已經肚餓...

牛肉好有味, 似安格斯牛, 好"林",

天婦羅炸得好香, 蝦好鮮,

2011-02-05
2011-01-12 25 瀏覽
辛勤了整天,最開心就是和b*吃晚飯 =)早陣子終於一嚐b*時時嚷著回味無窮的魚湯烏冬~可惜......店面裝修和價位都走中檔路線,不過食品質素只是一般炸軟殼蟹不夠香口,牛肉鍋牛肉好香口...香口膠那種香口...方包般大片的豆腐......菜卻只得兩條千呼萬喚的魚湯烏冬......一上桌腥味撲鼻,入口雖不至腥,卻沒有魚湯應有的鮮味,失望 唯一可取的是鰻魚小卷,簡單如鰻魚小卷也做不好的話應該提早結業~劣評一番過後,其實.......也不是十分不濟,只是若以價錢而論,這個價位應該有更好的水準而不應該讓我發現大快活$49的肥牛火鍋表現更佳......(汗)後記其實吃什麼哪裡吃不是重點,自問也不是太咀勺的人重要的是和誰在吃,b*喜歡就好了~~ (笑)所以說昨晚的大快活我吃得很滿足~
辛勤了整天,最開心就是和b*吃晚飯 =)
早陣子終於一嚐b*時時嚷著回味無窮的魚湯烏冬~
可惜......
店面裝修和價位都走中檔路線,不過食品質素只是一般
方包般大片的豆腐......菜卻只得兩條

劣評一番過後,其實.......
也不是十分不濟,只是若以價錢而論,這個價位應該有更好的水準

後記
其實吃什麼哪裡吃不是重點,自問也不是太咀勺的人
重要的是和誰在吃,b*喜歡就好了~~ (笑)
所以說昨晚的大快活我吃得很滿足~
2010-10-24
2011-01-08 37 瀏覽
約了友人看JOHNNY DEPP的TOURIST,求其找個最近的地方吃個飯!剛好在惠比壽附近,喜見是日的SET LUNCH是蒲燒鰻魚飯!正合我心意呢!!鰻魚很厚肉而且體積大,肉質嫩滑!配上日本珍珠米,黏口的質感!正!很像在日本吃的鰻魚飯!滿意到不得了。連鰻魚皮也吃個清光!最讚的是飯不太多,對女孩來說,就是可以減少罪惡感~由於是SET LUNCH,可選三文魚壽司或吉列炸蠔,久未吃蠔,於是點了個吉列炸蠔‥‥炸蠔麵包糠太厚,炸皮與蠔之間有空間!另外還配布麵豉湯。以$52的價錢吃到日本質素般的鰻魚飯,抵丫!

厚肉鰻魚飯

以$52的價錢吃到日本質素般的鰻魚飯,抵丫!
2011-01-08
厚肉鰻魚飯
一心諗住呢間野咁貴, 水準應該不錯, 但係原來價錢同食物quality係唔成正比點左:huffy 黑豚肉串 $28/2pc: 食落ok, 但係賣相唔得,huffyBeef Sukiyaki+ Set $59+$28, 我咁大個女未食過咁難食的sukiyaki, 係一d sukiyaki味都無, 成個湯淨係同粉絲同豆腐加2片牛肉,,,,, 個set有飯有湯有橙有燉蛋, 佢d飯仲差過我番大陸食d未熟哂嘅飯lor, 又唔熱, 又好硬, 佢d米係好cheap, 一定唔係日本米, 佢個所謂的燉蛋, 我係未試過喺香港日本餐廳食d要入口咬嘅燉蛋, 人地d燉蛋係滑到好似水咁, 入口即溶咁, 佢地呢個係好似食布丁要咬lor .... 再一次重申, 呢一個sukiyaki係超級無敵難食!!!!huffy芝麻chicken wings $25/2: 唔趣不特止, d皮仲甩出嚟, 我唔知有咩咁特別, 仲話係人氣?!?!?!??!?!?!shockedhuffy 蒜片牛柳粒, $59; TOTAL RIPPED OFF!!! 呢個野10粒都無佢夠膽收$59, 一放上檯係O咀LOR,個幾件牛肉係隻碟嘅1/6SIZ
點左:
huffy 蒜片牛柳粒, $59; TOTAL RIPPED OFF!!! 呢個野10粒都無佢夠膽收$59, 一放上檯係O咀LOR,個幾件牛肉係隻碟嘅1/6SIZE,咁都算啦,心諗應該唔錯,點知d牛肉'UN' 到咬唔開,我自問自己都幾鍾意食蒜片牛柳粒,就算唔好食都會食多幾件, 我畀左呢碟野兩次機會,食兩粒都係哎唔開,牛肉又無味,d汁又無味,一粒咁嘅牛肉收我$5.9/1粒再加一,再去食第二次嗰個真係正白痴
huffybaked new zealand oyster $22/pc: 食到火都嚟埋,都唔記得自己叫左,食哂所有野之,收埋檯,諗住叫埋單先到,諗住食焗蠔都應該唔會差得去邊,點知又出事,食落去係成口薯蓉,仲要又係一d味都無,我喺我個口裡面搵嚟揾去都揾唔到隻蠔lor,不過肯定係極細隻Lor,如果唔係都唔會放咁多mashed potatoes 入去。。。。

不過最衰都唔係食物,而係嗰度d侍應,d女仔問多佢兩句就唔鍾意,唔係一個係每一個lor... 埋單時候,有一個女過嚟,浮係講左個銀碼:[277蚊]呢4個字,連唔該或多謝都無聲,我唔知係間餐廳有問題唔識train人,定係個別人仕連最基本的禮貌也無, 我張我張卡放左係檯面instead of 佢本野上面以示我自己不滿,佢就黑面走左,仲畀我見到佢講我不是,番嚟打開本野,乜都唔講,見我簽完名就走左, 係一句說話都無講,走時候入面無一個人識講byebye, 見住你走企係度都無野做唔識講。。。。真係不禁令我諗:抵人地一世做侍應。。 我真係未試過咁大個女去食d咁難食嘅野要受人氣, 你話你好好食,唔優做串得起,我無野講,一間叫自己做居食屋,連咁簡單嘅日本餐廳禮貌都唔識,仲要10級難食,呢間野簡直係極品。。。。不知所謂
2010-10-17 8 瀏覽
今日honey同我慶祝生日,因為佢返夜,見openrice啲食評話呢間ok, 而且上年某一個星期日lunch,我同媽媽食過,又唔好覺得難食,所以我哋7:00已經去到,好彩唔駛等位!!!我哋叫咗6樣食物,可以話無一樣有水準,真係用"唔惦"來形容1)什錦天婦羅(3件蝦,1件蕃薯,1件茄子,1件南瓜)~日本食品之中,本人最愛食天婦羅,不過今次真係未食過咁難食,啲粉有羞,仲要蕃薯,茄子,南瓜每一件都油淋淋,係完全放唔到入口,簡正係大失所望2)三文魚+八爪魚刺身~兩樣一啲都唔新鮮,而且啲wasabi一啲味都無,我第一次食無味wasabi3)北寄具壽司~覺得唔係太新鮮4)三文魚壽司~已經無驚喜5)鹽燒海蝦~除咗夠鹹,完全食唔到蝦味.....bad6)軟殼蟹手卷~紫菜淋,軟殼蟹唔脆,叫佢換完,再來第二件,都係一樣,最終都無食所以我同honey唔會再有下次!!!!
我哋叫咗6樣食物,可以話無一樣有水準,真係用"唔惦"來形容

3)北寄具壽司~覺得唔係太新鮮

4)三文魚壽司~已經無驚喜

5)鹽燒海蝦~除咗夠鹹,完全食唔到蝦味.....bad

所以我同honey唔會再有下次!!!!
2010-10-16
生日
2010-09-20 3 瀏覽
時間又回到八月某個晚上,入開屯門, 就搵家住屯門的朋友Y飯聚....想食日本野,結果隨意入左唸間惠比壽...叫左個二人前套餐再加一客清酒煮蜆...清酒煮蜆- 唔太覺有清酒味, 蜆味亦都唔強...二人前套餐, 內容幾豐富, 包括有:刺身拼盤, 6件鰻魚小反卷,麵豉湯,炸蠔炸薯餅炸雞翼拼盤, 海鮮烏冬, 燒牛柳粒,加飯後果咁多樣野中, 刺身拼盤最為突出,幾鮮甜~至於其他野...味道唔係差, 不過只可以話係一般貨色~食得飽飽地走, 但埋單每人$190左右, 以量0黎講...都算叫做可以0既, 不過...以質素0黎講, 就唔多抵喇~ 以$190 呢個價...其實都夠去食d食物質素差不多, 但量就冇限制0既放題了~
想食日本野,結果隨意入左唸間惠比壽...
叫左個二人前套餐再加一客清酒煮蜆...
清酒煮蜆- 唔太覺有清酒味, 蜆味亦都唔強...

二人前套餐, 內容幾豐富, 包括有:
清酒煮蜆
二人餐
2010-08-29 13 瀏覽
今日同男朋友去食晏,我叫咗個壽司便當,男朋友叫咗個咖哩豬排飯。等得耐都無所謂,個咖哩好有問題,簡直稀同湯無分別,仲冇乜味。我同個店員講,諗住佢會換過比我地,點知佢話: "最近呢批貨係咁ga"! 我地呆晒... 覺得好似係佢地開稀咗,但問都唔問下就咁答!最後食晒d豬排, d飯無食! 我地以為都唔會再去食!
2010-08-29
2010-08-29 6 瀏覽
作為我第一篇食評, 我當然揀我最鐘意去既日本餐廳惠比壽啦!!我都幫襯左佢地有5,6年, 佢地中間亦都有裝修過, 但係仍然都能夠保持到水準, 真係好欣賞!上星期又同屋企人去左食, 每次都一定會叫呢幾個野食:大和魚生冷面--> 每次必點, 好好味, 冷面夠凍, 個汁酸味味咁, 加D 沙律醬, 唔覺意就食哂一個大既~軟殼蟹卷-->軟殼蟹好脆好香, 夾埋牛油果都好好味!!魚湯烏冬鍋-->魚湯濃, 烏冬煙UN.牛肉火鍋-->有隻生雞蛋打左O係上面, 打埋落個湯到又係好滋味.另外仲叫左幾客手握壽司, 魚生都好新鮮!!好滿足=)

上星期又同屋企人去左食, 每次都一定會叫呢幾個野食:
軟殼蟹卷-->軟殼蟹好脆好香, 夾埋牛油果都好好味!!
魚湯烏冬鍋-->魚湯濃, 烏冬煙UN.

另外仲叫左幾客手握壽司, 魚生都好新鮮!!
好滿足=)
2010-08-24
  • 大和魚生冷面
2010-07-29 10 瀏覽
好耐都無試過同肥面二人世界lu,所以就突登揀咗惠比壽食佢嘅和風三文魚冷麪。惠比壽嘅和風三文魚冷麪嘅配料就梗係唔少得三文魚魚生啦!另外仲會有墨魚刺身做點綴。食嘅時候加埋沙律醬同冷麪豉油,確實好好味,只可惜三文魚冷麪嘅價錢雖然無乜點樣加到,但係份量就好似一次比一次少咁,無咗以前一嚟到好澎湃嘅感覺。宜家整個冷麪嘅三文魚刺身同墨魚刺身好似好唔夠咁,好彩食材方面算幾新鮮,而且亦都好夠凍。是晚除咗點咗冷麪外,仲叫咗個推介嘅串燒黑豚肉。嚟嘅時候見到啲肉肉白雪雪咁,但係食落又出奇哋夠味,而且肉質真係好靚,好滑,相當有驚喜!可以encore嘅!另外仲叫咗串燒鹽燒牛舌,雖然望落去有好多黑椒同鹽,但係食落唔會覺得好鹹,牛舌本身亦相當出色,味道非常濃郁。唯一不足嘅可能係比較薄切,所以係送到嚟嘅時候如果唔快手啲食,就會好快凍晒!最後,我哋仲叫咗款牛肉炒北海道拉麪。拉麪嚟到時我哋先知原來係鐡板上嘅,不過係怕有少少熱氣之外,都無乜問題。拉麪嘅份量比預期中為多,惹味得嚟又頗為香,牛肉嘅質地亦都唔錯,唔會太老身。整個拉麪可謂色香味俱全。是晚晚飯大體都為滿意嘅,唯獨店內嘅所有員工都好似啱啱瞓醒咁,無一個係好笑容啲嘅!

配料奇少嘅冷麪
鐡板牛肉炒拉麪
正 -- 串燒黑豚肉
鹽燒牛舌
2010-07-25
正 -- 串燒黑豚肉
  • 串燒黑豚肉
2010-07-17 3 瀏覽
今日同喵小姐機緣巧合之下黎左惠比壽食野,一直都想黎好耐,今日終於俾我地把握左LEE個機會今日我同喵小姐分別叫左三文魚飯盒同九州豬骨烏冬~嗯,食落去幾好味,用料足!! 三文魚飯盒就有成五片三文魚刺身,一個「正」! 加埋LUNCH SET兩個餐都係55蚊,性價比高!! 我地仲叫左魚子花之戀,喵小姐話中意食就上網搵左幾間好味GE帶佢黎食,終於等到花之戀上抬,WOW,喵小姐一食之下猛話正! 三文魚勁好味,用料靚,7.75/10分!!唯一美中不足花之戀冇CREAM係入面,唔緊要,下次再帶佢去另一間有CREAM GE!!今日都係幾值得紀念GE一日,亦都希望喵小姐可以係黎緊每日開心多一點,前程之錦
今日同喵小姐機緣巧合之下黎左惠比壽食野,一直都想黎好耐
,今日終於俾我地把握左LEE個機會

2010-07-17
2010-06-08 12 瀏覽
今個晚上,我吃了大阪海膽,嘩哈哈!不是來自大阪的海膽,而是大板海膽,看到宣傳牌嗎?蠻無聊的!說回正題,海膽看樣子不太討好,但吃下來十分鮮甜,讓我懷念起日本來!三文魚手卷和軟殼蟹手卷很普通,最重要的紫菜有點軟,可能是要等炸軟殼蟹?不過軟殼蟹又不是熱騰騰,而三文魚又很薄的一片片。。。。。。燒三文魚頭最抵食,又夠熱又大碟,而且味道很好呢,推!大板海膽  :$98(原價$148)三文魚手卷 :$28軟殼蟹手卷 :$36燒三文魚頭 :$4X結帳二百多,以這樣的質素,不太划算!環境和服務還好,但大廳的空調很猛!
今個晚上,我吃了大阪海膽,嘩哈哈!

不是來自大阪的海膽,而是大板海膽,看到宣傳牌嗎?蠻無聊的!
不過軟殼蟹又不是熱騰騰,而三文魚又很薄的一片片。。。。。。
燒三文魚頭最抵食,又夠熱又大碟,而且味道很好呢,推!

大板海膽  :$98(原價$148)
三文魚手卷 :$28
軟殼蟹手卷 :$36
燒三文魚頭 :$4X

結帳二百多,以這樣的質素,不太划算!
環境和服務還好,但大廳的空調很猛!
「大阪」海膽
「大阪」海膽
明無?
三文魚手卷 軟殼蟹手卷
燒三文魚頭
好唔好食又睇落去 258 回: 惠比壽篤篤撐!http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=31930去左屯門"惠比壽"食日本野, 好唔好食? 又睇落去?地址: 屯門錦華商場16-17號 刺身: 刺身係跟烏冬一 set, 加十元就有, 尚算新鮮, 抵食!牛肉烏冬鍋: 生牛肉上鍋, 生或熟隨意, 打隻生蛋, 令湯底無咁 "齋"! 中規中矩!蟹子沙津: 原本 TS 強力推介既雜果蟹子沙津賣哂, 所以轉食蟹子沙律, 相信雜果甜甜地會令單調既蟹子沙律更好食! 燒銀鱈魚: 好味! 熟魚少食, 不過呢個銀鱈魚又甜又滑, 食到眉飛色舞! 甜: 令我諗起 FIONA 首新歌 "甜蜜蜜", 好甜!滑: 令我諗起一個有關滑蛋蝦仁既超級大爛 GAG...從前有碟滑蛋蝦仁, 佢地0係度傾計!隻蝦仁同滑蛋講: "哇! 滑蛋呀! 你真係好滑既姐!"滑蛋同番隻蝦仁講: "YEE...你好衰既...你蝦人既..."爛到 O 咀了嗎?! 金芝麻雞翼: 如果係大隻雞翼就好了! 啖啖肉芝麻脆皮, 一定更好咬! 跟烏冬牛肉鍋 SET 連既開邊橙。 唔少食評話惠比
好唔好食又睇落去 258 回: 惠比壽篤篤撐!

去左屯門"惠比壽"食日本野, 好唔好食? 又睇落去?
地址: 屯門錦華商場16-17號
甜: 令我諗起 FIONA 首新歌 "甜蜜蜜", 好甜!
滑: 令我諗起一個有關滑蛋蝦仁既超級大爛 GAG...
從前有碟滑蛋蝦仁, 佢地0係度傾計!
隻蝦仁同滑蛋講: "哇! 滑蛋呀! 你真係好滑既姐!"
爛到 O 咀了嗎?!
跟烏冬牛肉鍋 SET 連既開邊橙。 唔少食評話惠比壽必食既係 "魚生沙津", 去食既時候要試試!
環境: 3 (和風設計, 簡約佈置。)
衛生: 3.5 (上枱食物整潔, 餐具排列整齊, 唔見烏蠅。)
服務: 3 (正常)
設計: 2.5 (Menu 文字為主, 有"人氣"同 "推介", 方便選擇; 上枱食物擺位見心思!)
味道: 3 (以港式日本居食屋味道算不錯。)
價錢: 2.5 (埋單三百多, 價錢同旺區差唔多, 0係屯門黎講價格算貴。)
最終評分: 3 味道 ok, 相信係屯門其中一間可以一吃既日本野食店!
2009-10-20 5 瀏覽
今晚kevin為我同老公慶祝生日,在此多謝佢.1.三文魚刺身:好甜美.2.蟹子炒飯:我覺得佢比較淡,炒得唔香同乾身左d.3.清酒煮蜆:沒有醉我feel,清淡的味道.4.蝦天婦羅:味道不過不失.5.海膽sushi:我唔食海膽,覺得佢個樣好核突.6.三文魚sushi:無份食.7.牛油果軟殼蟹卷:無左上面既牛油果會好d囉.8.海膽:佢地兩個食得津津有味.
今晚kevin為我同老公慶祝生日,在此多謝佢.
1.三文魚刺身:好甜美.
2.蟹子炒飯:我覺得佢比較淡,炒得唔香同乾身左d.
3.清酒煮蜆:沒有醉我feel,清淡的味道.
4.蝦天婦羅:味道不過不失.
5.海膽sushi:我唔食海膽,覺得佢個樣好核突.
6.三文魚sushi:無份食.
7.牛油果軟殼蟹卷:無左上面既牛油果會好d囉.
8.海膽:佢地兩個食得津津有味.
2009-10-17