2022-07-06
「志Kokorozashi」我total食過六次由於拖延症嘅理由依家先終於寫食評,四次lunch兩次night,當然compare午市晚市性價比lunch抵食夾玩冇得彈啦Menu: seasonal omakase 13品 $580 / omakase sushi set 13/10 $350/300 omakase sashimi set 7點14切 $300由於季節性選材問題佢嘅有時lunch用嘅材料都唔係特別高級或處理得好,不過勝在新鮮,本次係兩位十三品Feb冬末第二次再訪質素頗為下降嘅一個record起手依然係茶碗蒸,用料有唔同到,應該係seasonal change,上次係鹹口湯質今次係甜口醬感,之前係light啲今次就重口味啲1. 鹿兒島油甘魚腩刺身 紋路分布得好均勻,色澤粉嫩口感鮮滑2. 釜山瑩光魷魚首先瑩光魷魚都係日本北陸果邊更加出名,採用不知名嘅釜山產瑩光魷魚可能係control costs?捕漁季節係一年得春夏時節會湧上岸交配果幾個月先有嘅瑩光魷魚係completely seasonal menu 唔知去處理方法問題定係醃製方法問題完全冇魷魚鮮味甚至口感唔爽脆完全冇
釜山螢光魷魚
2. 釜山瑩光魷魚首先瑩光魷魚都係日本北陸果邊更加出名,採用不知名嘅釜山產瑩光魷魚可能係control costs?捕漁季節係一年得春夏時節會湧上岸交配果幾個月先有嘅瑩光魷魚係completely seasonal menu 唔知去處理方法問題定係醃製方法問題完全冇魷魚鮮味甚至口感唔爽脆完全冇咩味
熟龍蝦刺身
3. 熟龍蝦刺身師傅話因為疫情問題怕龍蝦會帶菌將龍蝦刺身蒸熟咗配芽蔥,層次豐富咗,但龍蝦甜鮮並唔突出,唯一優點就係幾抵飽同幾有嚼口
低溫慢煮鴨胸
4. 低溫慢煮鴨胸去左幾次就知和食係Kokorozashi signature menu lol the sauce still too sweet並比起之前細舊咗,最後唔啱我口味俾咗男朋友食
北海道鮫鰈魚
5. 北海道鮫鰈魚壽司通俗講就係比目魚、扁魚,學名叫鰈科,肉質緊實白身魚,爽脆又夠鮮甜
北寄貝
6. 北寄貝壽司 maybe my problem again對我嚟講係又腥又難嚼既一款
7. 金目鯛刺身 可能因為唔係上次果個師傅已經冇刀花了,金目鯛大眼仔點整都好難唔好食,不過不失啦
八爪魚
8. 八爪魚I don’t got it😓好似嚼香口膠咁😓點解Omakase會有咁鬼cheap嘅材料,就算八爪魚春季產卵期當造都唔應該有兩種同一科嘅刺身或者吸物啦,我又唔係食全八爪魚宴
炙燒腦天
9. 炙燒腦天壽司吞拿魚天靈蓋位,成條魚得兩三舊,滑身味淡,熟成完之後用灸燒逼出油脂會更重吞拿魚鮮味,基本上點做都好食
10. 千葉鰹魚刺身 not bad at all
11. 灸燒鰈魚邊 咬落去成口肥美油脂,入口即溶
雲丹海膽杯
12. 雲丹海膽杯貴價雲丹口感一流唔使多講,基本上唔關師傅事係原材料靚到冇得彈,加兩啖仔左右嘅飯,海膽同飯嘅分量都比上次少咗三分之一,第一次甚至係三文魚子海膽杯,本回合就only雲丹海膽,雖然我明白雲丹海膽costs太高,但係呢種明顯嘅分量下降係會令人唔開心
蔥拖羅手卷
13. 蔥拖羅手卷香、嫩、滑、超好食,同海膽杯同一個問題,飯同拖羅份量都比起我第一次食少咗同質感鬆散咗啲
14. 麵豉湯
15. 唔記得咩味雪糕