1K
心滿意粥:西環健康乾淨粥鋪
2025-09-28
關注
餐廳:心滿意粥地點:西環堅尼地城菜式:粥店餐牌:即熱粥品、生滾粥品、腸粉、油器、特色小食、飲品,都有生滾三餸湯飯。蠔豉肉片粥 $42生滾粥大大碗,粥煮得好綿,係專業粥鋪應有水準,正!而且粥底已經夠鹹香。三隻蠔豉好有蠔味,餸粥一流。大大塊肉片係超彈牙,份量有好多塊。粥面加上花生粒同蔥花加添味道口感。加鮮牛肉 $8鮮牛肉份量至少有三大塊,夠厚切有口感,牛味都唔錯。加滑雞 $8連皮連骨滑雞有四件,雞有雞味。回味炸兩 $18炸兩一碟三大條,超大份。滑溜腸粉包住少脆油炸鬼,已經加上豉油,可以自己再加枱上面甜醬等。食完飽到一個點。美味鮮蝦腸 $23美味鮮蝦腸一客三大條,每條切開兩半方便食用。腸粉滑溜,每條有兩隻爽脆大蝦,如果加埋韭黃就完美啦。豉油甜甜地,夠嗮調味。叉燒腸粉 $21叉燒腸粉都係一客三大條,每條切開多段,叉燒碎份量都唔少。蛋黃鹹肉粽 $23蛋黃鹹肉粽大大隻,熱辣辣上枱,果然足料,有綠豆,蛋黃同肥肉。跟有豉油比你自己加。雪碧,無糖可樂 各$7汽水夠凍。今餐食物都唔錯,食完感覺好健康,唔口渴。查看更多
+ 9
堅尼地城光猛乾淨粥店:心滿意粥
2025-06-08
1K 瀏覽
關注
餐廳:心滿意粥地點:西環堅尼地城菜式:粥店餐牌:即熱粥品、生滾粥品、腸粉、油器、特色小食、飲品,都有生滾三餸湯飯。瑤柱滑雞粥 $42生滾粥大大碗,粥煮得好綿,係專業粥鋪應有水準,正!連皮連骨滑雞有四件,有雞脾,雞胸同雞翼位,雞有雞味。瑤柱好滑又帶鹹香,份量有好幾粒。粥面加上花生粒同蔥花,粥入面都食到蔥段。加鮮牛肉 $8鮮牛肉份量好幾塊,夠厚切有口感,牛味都唔錯。加魚片 $6 魚片薄片唔大塊,味道鮮甜,好少骨,伴有薑絲。美味鮮蝦腸 $23美味鮮蝦腸一客三大條,每條切開兩半方便食用。腸粉滑溜,每條有兩隻爽脆大蝦,如果加埋韭黃就完美啦。豉油甜甜地,夠嗮調味。叉燒腸粉 $21叉燒腸粉都係一客三大條,每條切開多段,叉燒碎份量都唔少。蛋黃鹹肉粽 $23蛋黃鹹肉粽大大隻,熱辣辣上枱,果然足料,有綠豆,蛋黃同肥肉。我叫左走糖同豉油。都好好味!上湯油菜 $21上湯油菜我揀左生菜,都可以揀菜心。份量大大碗,清湯好健康,味道帶微微鹹香,夠味。雪碧,無糖可樂 各$7汽水夠凍。今餐食物都唔錯,食完感覺好健康,唔口渴。查看更多
瑤柱滑雞粥
健康之選❤️
darlingyan
2025-10-27
關注
有時食得多熱氣嘅嘢都會想食清淡少少可以感覺會健康啲 🥰特別呢排開始轉季喉嚨都會容易唔舒服😢今次就去咗位於堅尼地城嘅心滿意粥❤️見到餐牌上面有好多唔同粥嘅種類 ☺️另外你仲可以因應自己鍾意啲乜嘢去加錢😆我地就叫左荔灣艇仔粥加鹹蛋 !同埋蠔豉粥加豬潤!😝啲粥好足料 唔會太鹹 又唔會太淡啲碎牛仲十分多添而且啲豬膶夠舊都好大件!簡直係健康之選😝另外 我哋仲叫左炸兩嚟到嘅時候熱辣辣 少少脆口😍炒麵撈埋甜醬,好好味查看更多
FoodPilgrimageGps
➲ 堅尼地城 心滿意粥
FoodPilgrimageGps
2025-10-13
關注
➲ 堅尼地城 心滿意粥西環街坊晨型人食堂,清晨六點開門已經坐滿熟客。王牌粥品火候十足,分量大碗,足料抵食。腸粉皮薄透唔爛,餡料新鮮飽滿。➳ 皮蛋瘦肉粥𝙿𝚒𝚍𝚊𝚗 & 𝚂𝚊𝚕𝚝𝚎𝚍 𝙻𝚎𝚊𝚗 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝙲𝚘𝚗𝚐𝚎𝚎 粥底綿滑到無朋友!米花煲到完全融化,皮蛋溏心流漿,瘦肉醃得鹹香軟嫩。慢火熬製,傳統老火粥風味。➳ 叉燒腸粉|美味鮮蝦腸𝙱𝚊𝚛𝚋𝚎𝚌𝚞𝚎𝚍 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝚁𝚒𝚌𝚎 𝙽𝚘𝚘𝚍𝚕𝚎 | 𝚂𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝚁𝚒𝚌𝚎 𝙽𝚘𝚘𝚍𝚕𝚎 𝚁𝚘𝚕𝚕 腸粉皮薄透出內裡誘人餡料。叉燒腸選用半肥瘦梅頭,鮮蝦腸每條包覆彈牙蝦仁。醬油鹹甜適中,即拉即蒸口感唔錯。➳ 白糖糕|牛脷酥𝚂𝚝𝚎𝚊𝚖𝚎𝚍 𝚁𝚒𝚌𝚎 𝙲𝚊𝚔𝚎 | 𝙾𝚡-𝚃𝚘𝚗𝚐𝚞𝚎 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚛𝚢 懷舊點心雙寶!白糖糕氣孔均勻帶微酸、牛脷酥金黃酥脆,外脆內軟不油膩,蘸粥食絕配。➳ 上湯油菜𝚅𝚎𝚐𝚎𝚝𝚊𝚋𝚕𝚎𝚜 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚂𝚘𝚞𝚙 簡單見功力!上湯灼唐生菜鮮甜清爽。➳ 可樂|豆漿𝙲𝚘𝚕𝚊 | 𝚂𝚘𝚢𝚊 𝙼𝚒𝚕𝚔經典配搭!冰凍可樂解膩一流,豆漿濃郁帶焦香,傳統粥店完美句號。⤵ @delightcongee西環堅尼地城卑路乍街102-114號聯友新樓地下A號舖#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #西環美食 #堅尼地城 #腸粉 #皮蛋瘦肉粥 #白糖糕 #心滿意粥查看更多
Food Mad
粥與炸兩
Food Mad
2025-10-13
關注
準備跟在西環的客戶開會,不想吃得太飽,午餐便簡簡單單吃碗粥。碎牛粥都頗大碗,兼且端上枱時還是勁熱的,小人第一口已差點燙嘴!粥底算綿滑,米的香氣絲絲透出,調味亦足,予人療愈的感覺。粥裡的牛肉也不少,碎牛的肉感豐腴。食粥的最佳拍檔不是油炸鬼就是豬腸粉,小人當然要個合拼版炸兩是也。油炸鬼仍然甚是酥脆,腸粉拉得又薄又滑,必然要淋上的精髓豉油之後,進一步增添鹹香。對於本身並非一名粥控的小人來說,這碗粥和炸兩皆很滿意。查看更多
碎牛粥
炸兩
enniroc
下午茶仲貴過正價
enniroc
2025-10-09
關注
今日下午茶時段去食,見到有下午茶套餐於是叫咗,坐下見張歺牌下午茶d粥貴過正價3蚊,雖然可以配小食但大多數都要加5蚊。 我覺得佢咁樣做唔係太好。 如果我知道正價粥係平啲,我就咁齋嗌一碗粥。查看更多
Vivianycy
抵食街坊粥店
Vivianycy
2025-08-31
關注
今日經過堅尼地城見到呢間街坊粥店,突然想食暖胃既野,於是入去試下。今日試嘅幾款都幾滿意~生菜鯪魚球粥(另+皮蛋) 粥底綿密濃稠,鯪魚球手工打製,仲食到粒粒蝦米,好特別且鮮彈紮實,加上皮蛋同爽脆生菜,食完一碗好飽肚! 美味鮮蝦腸 腸粉薄透滑溜,蝦仁大隻爽甜,豉油唔會太鹹,簡單好味。蛋黃鹹肉粽 糯米軟糯鹹香,蛋黃油潤起沙,豬肉入味化開,阿嫲的味道完美升級! 上湯菜心 菜心嫩綠冇渣,上湯清甜,唔會油膩,配粥一流熱豆漿 豆香味濃,口感順滑,甜度適中,飲得出係每日新鮮製後生一代接手老店,保持到傳統味道之餘,用料同製作都用心,整體價親民,會再回頭支持~查看更多
吃貨四眼妹
食完粥令人心滿意足
吃貨四眼妹
2025-08-29
關注
今日想健康啲清下腸胃,所以走咗去食粥。免治牛肉腸外皮幼滑,內餡滑嫩多汁,咬下去時有彈性,豉油唔會太多,好健康。手打肉丸粥粥的口感滑順,肉丸緊實而彈牙,清腸胃之選。而且份量都幾多,性價比唔錯!鴛鴦米麵一次過食到銀芽炒麵加銀芽炒米,兩者一啲都唔油膩,好啱我胃口。油炸鬼油炸鬼外酥脆內軟,咬下時有明顯的層次感,比起市面的油炸鬼冇咁油膩。白糖糕口感柔軟綿密,帶有彈性,甜而不膩,出色!豆漿豆香濃郁,超級少糖,正!查看更多
手打肉丸粥
白糖糕
jetso4yau
心滿意足
jetso4yau
2025-08-13
關注
今日經過西環堅尼地城「心滿意粥」,見這間粥舖光光猛猛,有梳化的卡座位,環境舒適衛生,價格實惠,加上想食得健康清淡啲,入去試試。生滾魚片粥+豬潤:即叫即煮,粥底綿滑有米香,魚片鮮甜嫩滑,豬潤入口滑嫩,富含豐富鐵質蛋白質,粥底亦加入蔥花、薑絲、炒花生等調味,味道鮮甜美味,滋陰潤肺、健脾養胃。油條:油條炸至金黃酥脆香口,店家已貼心剪成小條,油條兩吃,一吃:就咁食香脆可口,二吃:放入粥內,吸滿充滿米香粥水,有點軟綿,又有少少酥脆,食粥必備配料。美叶鮮蝦腸:軟滑煙韌的腸粉,包住新鮮彈牙鮮蝦,加上甜甜的豉油,皮薄餡靚,十分美味。凍豆漿:豆味香濃,清凉微甜,解渴降火,健康富有豐富蛋白質。「心滿意粥」還推出夏日限定的冬瓜粒湯飯,消暑解渴又清爽健康,還有富高蛋白質的肌蛋粥。咁健康,唔怪之得咁多街坊幫襯,食完還外賣一份返屋企啦。心滿意粥 (西環)西環堅尼地城卑路乍街102-114號聯友新樓地下A號舖#西環堅尼地城 #心滿意粥(西環)#西環美食 #生滾魚片粥 #美叶鮮蝦腸 查看更多
Eggish
堅尼地城艇仔粥鮮牛肉腸
Eggish
2025-08-06
關注
今日専程坐車嚟呢間位於堅尼地城既心滿意粥食早餐,早餐時段都差不多有一半枱坐滿食客。揾到個卡位坐低,望一望個餐牌,跟住就點了艇仔粥同埋鮮牛肉腸。一陣两樣野就嚟到,試一啖粥,足料,有少少味道,清清地都ok。佢呢個鮮牛肉腸係我食咁多間粥店中最好食既牛肉腸,這個不是碎牛腸,係一片片既鮮牛腸,本身牛肉醃過,再加上豉油,夾上嚟唔散,又夠滑,我十分之喜愛。[米饭]口味:🥚🥚🥚🥚[薄荷]环境:🥚🥚🥚🥚[服务铃]服务:🥚🥚🥚🥚[糖果]性价比:🥚🥚🥚查看更多
+ 7
有誠意兼乾淨企理小店
kaman0920ng30
2025-07-25
關注
夏日炎炎都有鋪食粥癮🤣食完心滿意粥真係會心滿意足架~本身鍾意食粥企好怕個環境太暗太迫同地下痴笠笠嘅鋪頭,呢度係完全相反,感覺好乾淨簡潔,仲好年輕有活力果種感覺😉極力推介下午茶去食,最平$25一個粥加一個小食👍🏻今次嗌左皮蛋瘦肉粥拼炸一(+$5),仲follow 社交平台送多半份油炸鬼。下午茶入去食都係為左滿足心癮,小店真係好仁慈,一個大人加兩個小朋友嗌一個下午茶餐,加支豆漿,盛惠$43大洋,居然好好服務之餘仲冇比面色我地睇查看更多
+ 4
食粥
elaine20326
2025-07-23
關注
心滿意粥 (西環)西環堅尼地城卑路乍街102-114號聯友新樓地下A號舖減肥想食清淡些想唔咁油膩,食下粥品清清腸胃都唔錯!即叫即整腸粉$21,叉燒 腸粉夠滑落埋甜鼓油,米氣足。竟然有瑤柱肉片粥$36, 再加蛋$3是鹹香味道出,食到有瑤柱絲,加埋蛋營業高,粥底特別香,綿綿粥底好滑,有米香,耐左都唔會出水!食一碗飽肚及弟粥有內藏,材料豐富,同唔腥處理得幾好洗得乾淨油器有傳統黃糖糕,炸煎堆都有$10 ,我就叫粥支豆漿啦$10查看更多
avocuddle
由90後打理的傳統粥舖|足料三餸湯飯🍚家的味道|雞胸肉肌肉粥💪🏻白糖黃糖糕
avocuddle
2025-07-14
關注
以為粥舖只係老一輩先食?NoKtown有呢間由90後青年接手嘅粥店❤️‍🔥勁多粥選擇、腸粉、小食、白糖黃糖糕▶️ 生滾三餸湯飯 ($47)蕃茄、皮蛋、慢煮雞胸 (+$3)湯底清清地,充滿鮮蕃茄🍅全部多汁唔酸,熟到皮肉分離雞胸肉有五大片🐔入口唔嚡雖然白雪雪,但有調過味,個人覺得夠晒鹹皮蛋原隻切片,冇一般皮蛋咁鹹但好有彈力,餸飯啱晒白飯一大碗🍚啲餸多到可以食晒成碗飯▶️ 上湯油菜 ($21)揀咗菜心🥬咬落新鮮清脆湯底夠味,唔使特別落豉油▶️ 凍豆漿 (+$7)支裝上,大支抵飲-味道雖然普通,但感覺天然健康無加工似足屋企食飯💗佢哋有高蛋白質「肌肉粥」💪🏻超適合gym友環境都坐得舒服嘅,平日晚餐時段好多街坊嚟食,坐滿之餘仲好多外賣訂單價錢平民,一碗粥$20左右,大份抵食亦有唔少街坊淨係嚟買白糖糕,估計應該唔錯~簡簡單單想食個住家飯可以食呢間😙查看更多
ngkk60
以熱攻熱☀️☀️
ngkk60
2025-07-09
關注
🌥️ 西環天陰陰,最啱就係食碗熱辣辣嘅靚粥暖胃暖心~心滿意粥~🍚 心肝寶貝粥膶片厚切但又夠滑身,完全冇內臟腥味,仲煮到啱啱熟,保持鮮嫩。啖啖都係暖笠笠、好補身嘅感覺~特別啱返工前或者轉季時食,食完真係覺得「起返身」!🦪 生滾蠔豉粥啲蠔豉唔鼓🤣粒粒都大大嚿,唔係得個樣,咬落去係真材實料嘅海鮮味~啖粥一啖蠔,鮮味同鹹香融合得啱啱好,唔會太重口味,但又好夠味。唔少得鹹煎餅!煎得夠香脆,鹹鹹甜甜中間帶少少煙韌,配粥一齊食係完美配搭~ 蔥花炸兩同齋腸粉,甜醬+麻醬+豉油三重奏,每一啖都係童年味道😋😋💬 如果你都鍾意老派港味、手煲粥底同港式小食,可以嚟試下心滿意粥,你都會心滿意足💯#心滿意粥 #西環美食 #港式粥品 小店探店 #生滾粥推薦 #炸兩必食 #HKfoodie查看更多
ZenkiNg
堅尼地城高質粥舖
ZenkiNg
2025-06-26
關注
心滿意粥西環堅尼地城卑路乍街102-114號聯友新樓地下A號舖經開堅尼地城,老友推介地道粥舖,環境舒適,食材新鮮,入去嘆下先!😸生滾魚片粥大廚即叫即製,白粥底原材料味道更出,粥底夠綿,面層放了香蔥和香脆花生,內層有鮮味十足的魚片和薑絲,下火一流。😽美味鮮蝦腸又香又滑,口感鬆軟,蝦肉爽口彈牙,鹹度適中,豉油另上,份量可以調節,好味道!😋上湯油菜 (菜心)菜心新鮮爽口,鮮甜多汁,原汁原味,份量十足,健康之選。😙冰凍豆漿豆味香濃,甜度適中,支裝夠凍,消暑解渴。😃心滿意粥 環境舒適,食材新鮮,侍應服務態度好,回頭率高。🤘🏻😎查看更多
+ 6