德釗記茶餐廳

德釗記茶餐廳 (已結業)

Tak Chiu Kee Restaurant
德釗記茶餐廳 (已結業)
sum0043
食常餐送咗條毛😵
sum0043
2019-06-08
關注
我男友叫咗個常餐,嗰塊牛油麵包裡面加送咗一條毛係裡面囉!!望到直頭想反胃咁滯!!(好彩係打開塊包望一望先.,仲未食...我見到咁情況亦都唔想換個塊包,怕佢拎起條毛.,比返呢一塊包我哋.,所以走嘅時候先向個侍應反映)...最乞人憎嘅係佢嘅態度,完全當無事發生...扮睇唔到仲向d 燈下面照~扮要睇清楚,仲講咗句:啊~頭髮嚟嘅啫~{跟本一望已經望到條毛啦~仲扮睇唔到,唔好意思都無句”唔會有下次囉!!...}查看更多
Tac11
乾淨企理抵食茶餐廳
Tac11
2018-08-08
關注
呢間茶餐廳咁多年來都一直咁乾淨企理 坐得舒服又自在留意佢D糖,辣椒油D樽咁乾淨就知 台下放碗筷既櫃都好乾淨 下午茶抵食 份量不小奶茶一流 最少俾出名既蘭記個杯又黑又苦的好好多又香又滑 又夠熱 佢杯奶茶係要嘆 炒粉麵好夠鑊氣 唔好以為下午茶無誠意好細 個炒飯都OK 唔會太油 飯亦炒得粒粒分明干牛河就係叫午餐既 大大碟 好夠鑊氣 肉亦不少 有個阿姐好好人 見我大肚 主動俾多杯熱水叫我洗餐具 街坊茶記都可以好Warm 提一提佢下午茶星期六2:30-6點都有做 值得一試查看更多
achan1
態度差
achan1
2017-09-10
關注
以後都唔會再黎.......... 一碗雙拼牛腩牛筋麵得一舊牛筋..... 同叫雲呑魚蛋麵得一粒魚蛋有乜分別.......同個吖姐講仲要唔理人 態度差...... 劣評😡😡😡😡😡查看更多
煮食男
用心幫人客走飲筒嘅阿姐
煮食男
2017-08-25
關注
喺香港地食早餐A係一件平常不過嘅事,來來去去都係火腿通粉、煎蛋煎香腸配牛油方包,再加多杯凍檸茶。呢道嘅火腿通粉湯底一向偏淡,淡口啲感覺都健康啲,但嗜味者如我,會稍為調一調味,其實,除咗落鹽之外,大家可以試吓落豉油再加少少糖再加少少胡椒粉,試吓你就知道好味道!不過我始終都係鍾意火腿係碎上,而呢度就係切成三角形有兩片。至於煎蛋,喺食唔同嘅茶餐廳都不停咁講,今時今日啲水吧好少再用煎pan煎蛋,所以煎蛋脆邊難求!而煎香腸火喉亦唔係太夠,其實,所謂嘅煎香腸根本就係放落去油鑊炸,炸得火候夠嘅香腸因為收乾咗少少水,所以味道好香濃好好食,可能又係製作時間嘅關係,炸得夠香嘅香腸已經好少食得到。呢兩個要求,喺我細細個住公共屋邨樓下嗰間茶餐廳,每朝都做得到,只係基本要求!!講到呢度個早餐A咁普通,點解仲要介紹呢?其實,我好欣賞呢度侍應阿姐嘅服務態度,非常殷勤有禮,當我提出想支持環保要求走飲筒,佢真係聽咗入耳,完全唔會係耳邊風,今次已經唔係第一次要求走飮筒,佢每次都能做到。利申:就梗係要帶返個頭盔先,因為我比較晏落嚟食早餐,所以算係非繁忙時間,所以,如果要見證阿姐真正嘅實力,可能下次要試吓午餐繁忙事時!阿姐,好欣賞你對工作嘅熱誠,加油!查看更多
DerHo
無四季豆既四季回鍋肉
DerHo
2017-06-25
關注
真係好耐冇嚟呢間食飯,原因係食晏時間真係唔想爬門口果幾級樓梯.今日見到好少人完全唔使等位,而且覺得自己腳力充足,精神飽滿,就再去食多次.今朝早起身已經決定咗要食回鍋肉,入到去二話不說即刻點左份,叫做四季回鍋肉飯.呢間比起其他茶餐廳好似貴咗少少.首先嚟咗例湯,係豬骨紅蘿蔔蜜棗湯,一開始望落去以為冇乜料,用匙羹𢳂一下先至發覺原來非常多湯渣,都算係真材實料.飲到材料既味,唔似有味精.回鍋肉好快就跟住上,叫得做四季回鍋肉,我預計應該有四季豆喇,竟然無.咁到底個"四季"係乜嘢意思呢.回鍋肉超級肥,每塊肉差唔多有一半都係肥膏,當然唔係縱橫相間嗰種,純粹係左邊肥,右邊瘦.偶爾會有瘦少少嘅肉,但係外面鋪滿油,肉質就非常乾同埋鞋.我以為回鍋肉必有嘅豆腐乾就不見蹤影.雖然我鍾意食肥膩嘢,但都覺得可以倒走一啲油先至上碟.辣椒切碎同豬肉一齊炒,但豬肉唔入味,沾到辣椒嘅肉非常辣,沾唔到嘅就完全唔辣.椰菜軟硬適中,青椒紅椒就過生,仲好脆口.可能因為坐得近門口完全感覺唔到有冷氣,食完即刻埋單走人.查看更多
+ 1
閣下已經算好彩, 本人曾試過沒有肉的回鍋肉, 你話點算?
2017-06-25
回覆
豬骨紅蘿蔔蜜棗湯
cwlchowinnoe
第一次令我食唔哂個午餐
cwlchowinnoe
2016-08-12
關注
話說其實我都算係胃口大既女仔,每次Lunch都可以食哂個飯咁濟,成日都比同事笑我女仔人家大食 但係我今日Lunch竟然食唔哂個飯 平時好鐘意食窩蛋牛肉飯,今日Lunch見到Meun有就叫左佢 點知黎到有少少失望 其實其他野都算OK,但係因為個飯唔夠熱,所以隻蛋打左落去都唔識熟呀 如果好鐘意隻蛋咁生既朋友可能會冇所謂既 同埋啲牛好似唔重牛味 但原諒我果陣太肚餓冇影到相 同事就叫左北菇滑雞飯 同事就話佢個飯都幾OK,見到都算幾多餸,而且佢都話個雞幾夠味 結果個窩蛋牛肉飯令我果日食唔哂個Lunch,睇黎下次叫北菇滑雞飯好喇 查看更多
ktalanchan
食物質素一般
ktalanchan
2014-08-26
關注
今早又嚟到蘇坑街覓食,呢間《德釗記茶餐廳》應該係全條街唯一一間我未幫襯過嘅茶記,主要因為佢門口無放置任何餐牌,我唔知佢啲餐有咩食同理價錢多少。早餐點咗份煎蛋多士併火腿通粉配凍檸茶,煎蛋算滑但個邊有好多黑色物,應該係燶咗;多士烘得唔脆;火腿份量多,有兩片,但味道偏咸;通粉口感還可以不太腍,凍檸茶嘅茶味都算合格啦。查看更多
技巧樹熊
爭氣點可以嗎?
技巧樹熊
2013-09-27
關注
口裡說不吃東西要減肥,但身體卻很誠實,本來想今天在公司吃個麥皮做午餐,不過當同事叫我去吃午飯的時候,我還是逃避不了,一於去吃個午飯,最多吃輕一點吧。本來想吃孖沙的,三個男人平靚正的最好選擇,點知人龍起碼半小時,放棄,在隔離的德釗記吃過快食。因為我要減肥,所以放棄了我的好友沙爹牛肉麵,轉吃雪菜肉絲米。誰知這裡的雪菜肉絲米很不爭氣,淡淡的雪菜肉絲,疑似是罐頭製品,肉絲好硬,米粉也煮得不夠淋,和我喜歡的昌記是兩個世界的故事。火腿煎雙蛋和牛油多士是典型的無神無氣類型,不好吃,冷冰冰,完全感受不了一點誠意,純為填肚子而吃。奶茶是唯一可取的,茶味濃,奶香一流,就是這個才令我安慰一點。上環茶餐廳多,這樣差也算少見,之前在這裡吃沙爹牛麵也沒有這樣惡劣的...爭氣點可以嗎?查看更多
推薦的茶餐廳
2012-07-24
關注
今日星期日是兌換中銀紀念鈔大日子, 賺左h$1000, yeah!!!! 意外之財。老公仔提議到上環吃lunch, 雖然未決定去哪間,不過上環有那麼多的選擇,去到才算吧! 他推薦經常光顧的德釗記茶餐廳。我選了魚湯肉鬆金銀蛋莧菜配白飯。金銀蛋莧菜,份量很多.上面有大量肉碎蛋白, 湯底清甜, 可以一飲的, 味道不錯, 很喜歡他的飯, 爽口彈牙 。大食如我真是飽得不得了!!! 蘿蔔牛腩飯都是一讚, 很好吃, 牛腩很稔, 卥水味很重不鹹, 蚊得好入味。蘿蔔煲得好稔, 把卥水汁的精華充充吸收, 一口咬下去, 汁液從蘿蔔標出來, yummy!!! 查看更多
蘿蔔牛腩飯: 讚! 牛腩很稔, 蚊得好入味。蘿蔔煲得好稔, 汁液從蘿蔔標出來
魚湯肉鬆金銀蛋莧菜配白飯
魚湯肉鬆金銀蛋莧菜
蘿蔔牛腩飯
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
推薦的茶餐廳
2012-07-10
關注
今日星期日是兌換中銀紀念鈔大日子, 賺左h$1000, yeah!!!! 意外之財。老公仔提議到上環吃lunch, 雖然未決定去哪間,不過上環有那麼多的選擇,去到才算吧! 他推薦經常光顧的德釗記茶餐廳。我選了魚湯肉鬆金銀蛋莧菜配白飯。金銀蛋莧菜,份量很多.上面有大量肉碎蛋白, 湯底清甜, 可以一飲的, 味道不錯, 很喜歡他的飯, 爽口彈牙 。大食如我真是飽得不得了!!! :)蘿蔔牛腩飯都是一讚, 很好吃, 牛腩很稔, 卥水味很重不鹹, 蚊得好入味。蘿蔔煲得好稔, 把卥水汁的精華充充吸收, 一口咬下去, 汁液從蘿蔔標出來, yummy!!! 查看更多
魚湯肉鬆金銀蛋莧菜配白飯
蘿蔔牛腩飯都
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
鳳凰丸
打工仔午市可以選擇這裡, 中規中拒
鳳凰丸
2012-05-15
關注
lunch 選了這間來試, 已經來過好幾次了, 今次叫了滑蛋肉片飯. 滑蛋花配有肉味而且鬆軟既肉, OKAY之前試過涼瓜班球飯, 涼瓜好食, 不算太苦.班球就一般, 始終炸粉佔了一部份, 不過亦不會太誇張, 屬於不過不失的.可惜冷氣就有時滴水了, 要小心冷氣水加料, 環境要改善下啦.:(奶茶 就很一般了:(打工仔中午lunch可以選擇這裡, 不過不失, 價錢份量尚算合理的餐廳. 查看更多
璧君
漂亮荷包蛋
璧君
2012-05-15
關注
   雖然是半個上環人,但我對上環的認識還很有限,很多街道都沒有逛過,很多食店都還沒有嚐過。今天才有機會發掘到這裏有家茶餐廳,在外面看招牌,先是感到環境清新,而且很乾淨,光線充足,人又不太多,於是便進去坐下。  恰好是五點幾六點的時間,他們在打掃,地剛拖過,散發著清潔劑的氣味,這讓我感到這家餐廳很注重清潔衛生。而服務生恰好又到了吃飯時間,各自捧著一碟飯佔據著不同的座位,看著電視,一邊吃飯。  我點了個常餐,牛油多士火腿煎蛋牛肉公仔麵配奶茶。  才叫了,才發覺自己忘了說明要的是太陽蛋,煎蛋的話我偏愛太陽蛋,因為若不如此說明,很有機會端上來的是蛋汁濺了出來,而且蛋黃熟透,又或者是蛋黃煎穿了,極其難看的蛋。  他們正好合我心意地沒有把黃煎穿,而且是荷包蛋,蛋白夠多,攤放在火腿上面,不是太油膩,但多士很薄,牛油滲透在其中,是一種水乳交融的狀態,佳!  公仔麵的麵質不錯,有嚼頭,不是一咬即散的那種,但牛肉明加了很多梳打粉,一咬即散。  駌鴦夠甘香,夠滑和香濃,不錯!查看更多
=架架麵=
你德唔德?
=架架麵=
2010-05-02
關注
四月廿九日(星期四)今日老公仔提議到上環吃lunch,雖然未決定去哪間,不過上環有那麼多的選擇,去到才算吧見到左面有似是比較新的德釗記,老公仔說試一試店子已經很多人了,坐了卡位的一邊老公仔點了金銀蛋通菜客飯餐我要了常餐先講常餐炒蛋火腿麵包,炒蛋可以,麵包鬆軟,牛油很多,美味沙嗲牛肉米線,味道不錯,牛肉很稔,份量適中金銀蛋通菜,份量很多.上面有肉碎的...湯底算清甜,可以一飲的,比較淡,味道不錯凍檸茶的茶味都很濃!整體不錯!有下次呢...查看更多
金銀蛋通菜客飯餐
CFN
「意外」德釗記的叉燒煎蛋飯
CFN
2010-02-23
關注
:)本來是要在附近吃生記與九記,結果因為過年都沒開,實在是餓到不行就發現了這家茶餐廳裡面還滿多人的,就進去了,因為是中午時間,有午餐精選我選了叉燒煎蛋飯配上一杯涷檸檬!叉燒煎蛋飯,飯香Q、叉燒略偏甜但肉嫩、煎蛋是半熟的蛋黃而且是將三顆煎成一個大的、旁邊還有配上氼燙青菜,很划算也很大一盤;涷檸檬清爽也不會沒有茶味,真的是意外的發現!查看更多
Mathy
可以呀
Mathy
2008-10-07
關注
2008-10-02因為同事一心要食常餐,最後落腳於此$28 o既常餐 - 沙嗲牛一丁、炒蛋、火腿、多士、熱飲都無邊樣唔好食,慶幸牛肉不像有"na" 過不過"老師"的蘿蔔牛腩睇落唔掂,蘿蔔牛腩睇落唔入味,牛腩亦見"乾睜"反之舊老闆的叉蛋飯看上去不比孖沙遜色我俾ok 啦,紙巾亦都唔係勁cheap 透明三角巾查看更多