2024-01-09 211 瀏覽
🔅🔅🔅之之好去處🔅🔅🔅小吃播又要介紹好嘢食啦🤤之之知道媽咪鍾意食日本嘢今次去到連鎖居酒屋🍣🍤🍶德美壽司 @tokumi.sushi點咗個二人餐🥗🥘🍤🍙🫘同壽司盛盒拼盤🍣🍱第一次食枝豆嘅之姐唔知點解用老練嘅手勢好快起哂啲豆🫘係咪發夢個陣食過枝豆😅😅好快上到成枱食物和風沙律🥗天婦羅🍤牛肉鍋🍲好入味嘅炒飯同鹽燒鯖魚🐟仲有好足料嘅大蜆湯🥘食家之之👶🏻食到停唔到基本上係留返啲殼同食剩先比媽咪👩🏻😅😆佢開心到成晚大聲唱歌🎤同講嘢🗣係咪飲醉咗😂😂📍紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖(仲有其他分店啊)@tokumi.sushi @kola_pr#sumchibb #hazel #kids #hkkids #hkkidsmodel #parenting #blogger #mamablogger #小吃播 #日本菜 #香港bb #親子好去處 #育兒日記
🔅🔅🔅之之好去處🔅🔅🔅

食家之之👶🏻食到停唔到
基本上係留返啲殼同食剩先比媽咪👩🏻😅😆
佢開心到成晚大聲唱歌🎤同講嘢🗣
係咪飲醉咗😂😂

📍紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖(仲有其他分店啊)

@tokumi.sushi @kola_pr

今日收工同Mina爸去黃埔一齊剪頭髮,剪完後已經天黑,我哋自己去搵食啦,老公話想食日本壽司,我哋就去咗OpenRice超多人推介嘅德美壽司!德美壽司位於黃埔新村德民街31號地下,黃埔站A出口步行2分鐘就到!德美壽司其實係一間日式居酒屋,鋪外及鋪內的裝修充滿日式風情,座位寬敞,卡位多,坐得好舒服!每一款食品的擺盤同味道,都好高質數,性價比非常高嘅日式居酒屋🏮我哋今次點左以下食物:🌟 特上壽司拼盤(B)$298一共有10款壽司,帶子、魚生壽司味道鮮美、玉子上面印上德美兩個字,擺盤精緻又美味嘅壽司拼盤,最愛壽司的老公都食到好滿足🌟海膽魚生飯 $138一碗裏面包括咗海膽,魚生、帶子、蝦、蟹柳及魚子,所有刺身都非常新鮮,一口刺身一口飯咁食,豐富又滿足😌🌟香煎鵝肝 $98鵝肝煎得外層香脆,口感肥美濃郁,再配上脆卜卜嘅多士,令口感提升,食完都唔會覺得好油膩,我同老公都推薦🌟風味海鮮鍋 $98海鮮鍋包括蝦、帶子、金菇、豆腐、蜆同蟹柳等等,結合咗多種海鮮炮製而成,我哋另外仲加咗烏冬底,個湯底好清甜,岩晒我呢類鐘意食海鮮嘅人!

我哋今次點左以下食物:

🌟 特上壽司拼盤(B)$298
🌟海膽魚生飯 $138

🌟香煎鵝肝 $98
🌟風味海鮮鍋 $98

2024-01-03
  • 特上壽司拼盤
2023-12-28 208 瀏覽
餐廳以日式木系為主題,門面有佈置日式紅燈籠,仲做左仿瓦片門面,座位舒適,用餐環境優雅,令客人可以放鬆身心,享受精緻嘅料理🪿🔥火炙鵝肝鵝肝入口即融,質地絲滑,脂肪豐富,有一種濃郁嘅口感&獨特嘅風味。火炙之後,外層微焦,內部保持融化嘅狀態,提升鵝肝嘅香氣&口感🐂🥬野菜牛肉鍋超級喜歡個壽喜燒牛肉湯底,味道非常濃郁,甜度啱啱好,材料包括大葱、洋蔥、冬菇、白菜、金針菇、麵條、溫泉蛋,當然唔少得主角厚切牛肉片,成個湯底明顯係靠食材既清甜熬製而成,所以好好飲,食完都唔會好口渴,牛肉片份量好多,吸咗個湯更加juicy,冬菇彈牙,麵條煙韌有咬口🐟🍚 鰻魚飯有塊葉包住,一打開出曬煙熱辣辣,賣相超靚蛋絲切得超靚米飯粒粒分明,口感一流,有葉ge香味,最後比我哋食到一粒都無剩,調味恰到好處〰️店員服務都好好,食物就係用QRCode落單,但飲品就係通知店員幫手落單的,職員上菜同收碟時都好有禮貌,鰻魚飯幫我哋揭蓋嗰下有啲煙噴出出嚟真係好有心思🤤

🪿🔥火炙鵝肝

🐂🥬野菜牛肉鍋

🐟🍚 鰻魚飯
有塊葉包住,一打開出曬煙熱辣辣,賣相超靚蛋絲切得超靚

2023-12-26 183 瀏覽
今次會撈到呢間氣氛舒服嘅餐廳,真係撞啫喱!🍱 係咁嘅,我點咗雜菜牛肉鍋同雜錦三文魚飯。牛肉鍋好正,一啖牛肉,腍滑過翁,入口即溶,牛味濃郁得嚟唔膩口。雜菜新鮮,食落脆口爽滑,加埋一啲粉絲,一啲咸香啲咋,好搭嘅!至於三文魚飯,真係度諾大小姐呀!三文魚好新鮮,一d都唔腥,肥美滑口,與炊飯嘅香味完美融合。撈埋件鵪鶉蛋,蛋黃流心洒落,每口飯都變得更滑潤,好正啊!喺呢度食飯,除咗啲餐點好食,店員服務都很友善,令人食得好開心。整體黎講,呢家餐廳嘅午市套餐真係超值又滿足,隨時仲會掛住再嚟轉場!食客朋友,記住預早啲嚟,唔好錯過呢些澎湃美食嘅剎那!🍲🥢🥗

2023-12-22 164 瀏覽
今次揾食揾到嚟黃埔😆😆想食高質日本野❓想坐得舒服慢慢嘆❓想同成班FD包間房Happy❓🍣德美壽司🥢就啱哂啦😃😃雖然個名叫壽司但其實係居酒屋嚟🏮除咗壽司🍣仲有鍋物/爐端燒/一品料理/炸物等好多選擇再加上我地係用手機落單📱一路睇一路㩒㩒㩒…一唔小心就嗌到成枱都係😂😂店家仲特別增設二人餐👫🏻👭🏻👬🏻二人同行唔洗煩惱🥰🥰另外如果鐘意飲日本酒🍶都啱哂~呢間有好多日本酒選擇👍👍😄加上店面都大有吧枱,有包廂,有卡位可以滿足到唔同人數嘅需要👍👍👍另外值得讚賞嘅係店家出菜速度好快賣相同食物質素都Keep到高質😋👌而且我去嗰陣係晚市嘅繁忙時間但都無影響店內同事嘅服務態度💁🏻‍♀️~SO NICE🥰🔻食評時間🔻✴️雞泡魚干🐡😋下酒菜/前菜必食酥酥香脆好開胃👍👍💟特上刺身拼盤🐟🦐🈶有呑拿魚腩、油甘魚、赤貝、帆立貝、海膽、牡丹蝦💛仲有印住「德美」嘅玉子💛😋呑拿魚腩厚身得嚟入口即溶😋油甘魚肉質柔嫩,魚香濃而不腥😋赤貝同帆立貝鮮味十足,好爽口😋海膽好新鮮,味道濃郁,口感柔軟,配埋紫菜一齊食好正👍👍😋牡丹蝦個蝦頭仲可以揀生上/炸/跟湯上😍我就揀咗跟湯上,好好味😋😋💟香煎鵝肝🥠質地嫩滑,口感鮮嫩配埋麵包一齊食更增添風味☺️💟
今次揾食揾到嚟黃埔😆😆

但其實係居酒屋嚟🏮
除咗壽司🍣
仲有鍋物/爐端燒/一品料理/炸物等好多選擇
再加上我地係用手機落單📱
一路睇一路㩒㩒㩒…
一唔小心就嗌到成枱都係😂😂

店家仲特別增設二人餐👫🏻👭🏻👬🏻
二人同行唔洗煩惱🥰🥰

另外如果鐘意飲日本酒🍶都啱哂~
呢間有好多日本酒選擇👍👍

😄加上店面都大
有吧枱,有包廂,有卡位
可以滿足到唔同人數嘅需要👍👍

✴️雞泡魚干🐡
😋下酒菜/前菜必食
酥酥香脆好開胃👍👍

💟特上刺身拼盤🐟🦐
🈶有呑拿魚腩、油甘魚、赤貝、帆立貝、海膽、牡丹蝦
💛仲有印住「德美」嘅玉子💛
😋呑拿魚腩厚身得嚟入口即溶
😋油甘魚肉質柔嫩,魚香濃而不腥
😋赤貝同帆立貝鮮味十足,好爽口
😋海膽好新鮮,味道濃郁,口感柔軟,配埋紫菜一齊食好正👍👍
😋牡丹蝦個蝦頭仲可以揀生上/炸/跟湯上😍
我就揀咗跟湯上,好好味😋😋

💟香煎鵝肝🥠
質地嫩滑,口感鮮嫩
配埋麵包一齊食更增添風味☺️

💟風味海鮮鍋🍲
😋有魚、蝦、魷魚、蟹柳等好足料
湯底夠味,唔濃唔淡啱啱好
仲可以加錢加稻庭烏冬😍
D烏冬索埋湯汁一齊食好滋味🤤🤤

💟日式海鮮茶碗蒸🍵
😋茶碗蒸都好足料
而且口感滑嫩,鮮味十足👍

💟鹽燒油甘魚鮫🐟
😋魚皮燒得好香脆
肉質嫩滑,魚味香濃
配埋青檸汁🍋️真心正👍

💟是日甜品-奶凍🍮
雖然已經食到好飽
但我仲有第二個胃食甜品😝
😋嫩滑嘅奶凍奶香味重,我鐘意😍
食埋就係一個完美嘅終結🔚

除咗黃埔,
觀塘、尖沙咀、沙田、大埔都有分店架👍👍
不妨約埋親朋好友去試一試😄😄
2023-12-20 165 瀏覽
星期六終於有機會出去食lunch,1點幾去到,都幾full 天氣轉凍,叫左兩個熟食lunch set 都唔貴,幾大份。同叫左一份帶子壽司 不錯 😌滑蛋吉列豬扒定食推薦度:☺️☺️☺️味道幾好 份量足夠男子食用 炸皮會浸淋jor 天婦羅+牛肉烏冬定食推薦度:☺️☺️☺️☺️天婦羅係有蝦同3件菜 都係我鐘意既蔬菜 Lunch set 都係有麵豉湯 沙律 茶碗蒸 仲有甜品雪米糍 好飽好滿足 性價比幾高 會再食! 天氣冇咁凍 下次要試多d 壽司😂
星期六終於有機會出去食lunch,
同叫左一份帶子壽司 不錯 😌

天婦羅係有蝦同3件菜
都係我鐘意既蔬菜

• 牛肉湯烏冬
2023-11-09 564 瀏覽
朋友即將移民加拿大,臨別在即,我地4人請客歡送。他說會懷念日本食物,就去了德美食多一次。哈哈,其實加拿大的日式料理比香港的更好喔。我哋點左好多野食:蟹子沙律牛油果軟殼蟹卷大盛B-壽司24件自家制燒腐皮餃七味燒墨魚咀李白 桃花仙人酒大蝦天婦羅客蟹棒卷安格斯牛肉串大蔥雞肉三文魚腩刺身食完叫做飽。其實都食過呢間好多次,很遺憾佢既食物質素每況愈下,令人痛心,唔覺佢有心做。收費就中上,食物就叫比爭鮮好啲,唔夠新鮮。服務態度可以話係差,根本跟唔上現代嘅步伐。最後一共食左$1785。
我哋點左好多野食:
客蟹棒卷
安格斯牛肉串
大蔥雞肉
三文魚腩刺身
收費就中上,食物就叫比爭鮮好啲,唔夠新鮮。
服務態度可以話係差,根本跟唔上現代嘅步伐。
最後一共食左$1785。
2023-09-28 607 瀏覽
今次嚟到德美食晚餐,都爆場,等咗一陣就有位喇,佢舖位都算大,我哋就叫咗個牛肉 shabu shabu, 餃子和一條帶子卷,牛肉shabu shabu都算多牛肉,湯底甜甜的好啱送飯,餃子炸得都好香脆,係即場炸的熱辣辣,帶子卷都包得好好沒有散,都好新鮮
2023-08-22 523 瀏覽
菜單上真的有很多選擇 選好後QR code落單上菜也是超快的👍🏻選了個精選二人餐(星期五、六、日暫停供應)只售$338 有10款食物(前菜、枝豆、刺身、魚、鍋物、天婦羅、湯、炒飯、甜品)可以吃到超級飽飽 真的超值!·先來說說前菜 🥗和風沙律:蟹籽蕃茄粟米粒沙律菜 沒有任何醬汁搭配 清淡🫛枝豆:哈哈 真的是會讓人上癮 🥜日式前菜:小碗子的小魚乾配合桃 真的很好食 有想去問店員可不可以添加一點的衝動 哈哈🍣三文魚刺身:厚切的4片👍🏻🐚大蜆味噌湯:有幾只蜆在味噌湯𥚃 🍤什錦天婦羅:有兩只蝦 有南瓜🎃蕃薯🍠冬菇🍄 全部都炸得好吃😋🍲野菜牛肉鍋:足料的一鍋 超甜的湯頭 牛肉嫩滑 菜也很多 粉絲很Q彈 真的真的很好吃😋🐟鹽燒鯖魚:肉質厚實 咸淡適中 加上檸檬更鮮味👍🏻🍛日式炒飯:巨香巨好吃的炒飯 用石鍋裝著的原因 保持著溫熱 而且帶點焦香 真的推薦!😋👍🏻甜品:奶涷🥛清淡的奶香 口感Q滑😋(但要叫店員拿才有的)另外還點了個黃金汁焗蠔🦪 [$38/只] 不是很大的蠔 但味道還算不錯
菜單上真的有很多選擇 選好後QR code落單
先來說說前菜
🥗和風沙律:蟹籽蕃茄粟米粒沙律菜 沒有任何醬汁搭配 清淡

🫛枝豆:哈哈 真的是會讓人上癮
🍣三文魚刺身:厚切的4片👍🏻

🐚大蜆味噌湯:有幾只蜆在味噌湯𥚃

🐟鹽燒鯖魚:肉質厚實 咸淡適中 加上檸檬更鮮味👍🏻

甜品:奶涷🥛清淡的奶香 口感Q滑😋(但要叫店員拿才有的)

2023-07-25 450 瀏覽
雖然呢排好似多番啲餐廳開夜少少,但喺黃埔區,想夜晚9點半後搵嘢食都唔係易事,湊巧經過民泰街附近,被一個個紅噹噹的燈籠吸引目光。呢間食日本嘢的餐廳喺黃埔區內似乎幾有名氣,喺OpenRice亦見熱烈討論,於是就入去幫襯下。壽司盛合約有十貫,分別有吞拿魚、三文魚、池魚、油甘魚、帆立貝、鰻魚、熟花竹蝦、三文魚籽、沢庵卷(即醃漬蘿蔔壽司)。除咗魚類壽司味道有點blank之外,其他壽司味道都算鮮美,我最鍾意係甚有口感的三文魚籽壽司,以及味道幾fresh的沢庵卷。牛油果軟殼蟹卷最愛item!分量多多的軟殼蟹炸得香脆而不硬,配埋香氣十足的牛油果,好夾!大蔥雞肉串燒、帶子串燒除咗壽司、炸物,都叫咗串燒試一試,分別有大蔥雞肉、帶子。兩款食物燒完都依然keep住juicy,抵讚!炸雞軟骨常見的日式炸物,平常發揮!始終都臨近收舖時間,侍應及大廚的服務、上菜、埋單的速度都相當快手。

壽司盛合

牛油果軟殼蟹卷

大蔥雞肉串燒、帶子串燒

炸雞軟骨
常見的日式炸物,平常發揮!

2023-07-21
2023-07-25 337 瀏覽
開左好多年,亦都經常黎食,質素都保持到👍🏻日本居酒屋既裝修,第一印象已經融入咗當地,有有幾間日式榻榻米房間,俾客人傾生意,唔錯食過呢度既午餐,有沙律、麵豉湯、燉蛋、壽司、烏冬、甜品,多元化今次晚餐叫左個三色魚生飯配沙律加面豉湯,原來只係想搵間店食宵夜,估唔到咁夜,啲魚生都仲咁新鮮,朋友另外再叫左個加洲卷,話要食少啲減肥,點知一黎到係咁大份🤣仲要配料多過飯,好抵食😵一時興起再點枝清酒🍶,店員仲推介邊款岩我哋,好貼心,酒味同魚生好配👍🏻👍🏻👍🏻
開左好多年,亦都經常黎食,質素都保持到👍🏻
2023-06-13 450 瀏覽
本身冇乜嘢,食到尾聲想叫起甜品,咁啱著涼鞋發現隻腳痕痕哋,一望原來係手指公咁長咁粗嘅🪳爬咗上腳😱😱😱嚇死咗嘅我既刻同員工講啦,佢完全冇任何回應就咁處理隻嘢,一粒聲都冇出,最後我都即刻頭也不回咁走咗。人生中第一次打食評,想反映嘅係:衛生情況真係一個問題,但係員工嘅處理手法都係一個問題囉🫣🤣救命我真係仲驚緊,點解可以咁恐怖(我自己食+坐喺吧檯最邊,其他食客可能完全唔為意而且個員工好明顯想當冇咗件事,所以覺得要分享出黎🙈)
2023-06-04 388 瀏覽
途經黃埔嘅德美和食餐廳,入咗去食午餐,叫咗兩個定食,價錢其實都非常吸引。銀鱈魚西京燒定食$118兩片銀鱈魚,加埋都有一個手板咁大,加一啲雜菜,去麵豉湯、蒸水蛋同埋沙律,CP值好高網燒安格斯牛扒定食$99上枱第一個感覺就覺得牛扒唔夠靚,但以咁嘅價錢配埋麵豉湯、蒸水蛋同埋沙律,份量十足,都係可以接受嘅。環境裝修就係舊咗一啲,但和風味十足嘅裝修,絕對係八九十年代時興過。
銀鱈魚西京燒定食$118
銀鱈魚西京燒定食

網燒安格斯牛扒定食$99
網燒安格斯牛扒定食

銀鱈魚西京燒定食
2023-05-30 357 瀏覽
住左紅磡廿幾年嘅我 未食過呢間嘢😂俾一個搬咗嚟冇耐嘅朋友帶我去食~~仲要笑我未食過…餐廳環境嘅好 好闊落好舒服,朋友傾偈食飯一流~食物種類都有好多,刺身 壽司 串燒 爐端燒 鍋物 等等🤣🤣🤣個人最喜歡係野菜牛肉鍋加烏冬👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💸💸野菜牛肉鍋 ((鍋內加烏冬)) $92+$30壽司拼盤B $298冷-綠茶味 $58牛油燒帶子串 $38汁燒雞心 $22牛肉炒烏冬 $118牛油果軟殼蟹卷 $82📍德美壽司紅磡黄埔新村德民街31號

個人最喜歡係野菜牛肉鍋加烏冬👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2023-05-26
壽司拼盤B
野菜牛肉鍋
牛油燒帶子串
午飯想吃日本菜,所以就到這間已多次光顧的德美壽司,因其菜式選擇多,食物水準也不錯。我們中午12時40分左右到達,幸好仍未客滿,立即獲安排座位,但餐廳於1時多已滿座,可見在區內相當受歡迎。午餐有不少壽司、魚生飯、便當、日式熟食料理選擇,真的令人心大心細、眼花撩亂。日替便當三段 ($99)這個套餐有沙律、茶蒸碗、味增湯、豬軟骨、天婦羅、三式刺身,真的是應有盡有,非常豐富。茶蒸碗非常滑溜;豬軟骨炆得入味,味道甜甜的,用來配飯吃一流;帶子和三文魚刺身都算厚切,味道也鮮甜;天婦羅款式多,有南瓜、蕃薯、茄子和蝦,唯茄子吸油較多,頗油膩。餐後還送上一個小小的維記雪榚糯米糍,真的是大滿足~

日替便當三段 ($99)

餐後還送上一個小小的維記雪榚糯米糍,真的是大滿足~