2018-01-14 388 瀏覽
唔一定餐餐都大魚大肉既,間中食下粥,都係唔錯嘅選擇!皮蛋瘦肉粥係我既最愛😉仲叫咗腸粉同炸兩,同屋企人share!呢間粥店食過幾次,又平又抵食,d粥好杰的,唔會好水,抵讚👍🏻👍🏻
唔一定餐餐都大魚大肉既,間中食下粥,都係唔錯嘅選擇!
皮蛋瘦肉粥係我既最愛😉
仲叫咗腸粉同炸兩,同屋企人share!

2017-11-11 626 瀏覽
打算荃灣簡單醫肚,食個下午茶,所以去咗茶餐廳,叫咗個艇仔粥同炸兩~ 艇仔粥味道一般,比較淡,而且材料唔算多,一般般~炸兩比較好,腸粉皮算滑,油炸鬼少少多油,配上醬料都唔錯~ 整體來說,食物質素一般般~
艇仔粥味道一般,比較淡,而且材料唔算多,一般般~
炸兩比較好,腸粉皮算滑,油炸鬼少少多油,配上醬料都唔錯~
整體來說,食物質素一般般~
2017-10-17 580 瀏覽
平時經過買早餐,啲姐姐態度勁差點餐佢聽到當聽吾到,吾會應你周圍啲人打尖佢又吾理,選擇性理邊個客先試過買早餐,最早黎到點餐,啲姐姐企哂系度傾偈吾理人,跟住不停有人黎打尖點餐,姐姐就做左佢地嗰啲先,試過等5~10分鐘先買到幾粒燒賣今日同平時一樣買十蚊燒賣做早餐,點知食到尾二嗰粒先發現加左料⋯⋯即刻冇哂胃口冇乜必要真係吾會再幫襯
平時經過買早餐,啲姐姐態度勁差
點餐佢聽到當聽吾到,吾會應你
周圍啲人打尖佢又吾理,選擇性理邊個客先

冇乜必要真係吾會再幫襯
燒賣
2017-10-17
外賣自取
早餐
  • 燒賣
2017-09-30 563 瀏覽
食粥,我的興趣不大。會光顧粥舖,是為了炸兩。到粥舖品嚐炸兩,要看彩數。彩數好的話,你叫的時候,碰到炸兩剛造好;彩數不好,炸兩已造好一段時間,凍冰冰的。德發有選擇,可選即叫即蒸炸兩,價格貴一倍。已一把年紀了,要對自己好一點。要了即叫即蒸炸兩腸。賣相很不錯,份量是比一般炸兩要多,豉油另上。皮是即拉的,溫度還在,熱呼呼的。油條還是要看彩數,如能遇上剛炸起,就很圓滿了。今次雖不是剛炸起,新鮮度是可接受的。
食粥,我的興趣不大。會光顧粥舖,是為了炸兩。
德發有選擇,可選即叫即蒸炸兩,價格貴一倍。
即叫即蒸葱花炸腸病毒
2017-09-18
$18 (早餐)
2017-09-15 503 瀏覽
好耐冇食粥,即刻諗起呢間粥店,今次仲專程去新舖試試。叫左豬潤粥,油炸鬼,D粥新鮮滾熱辣,加小小胡椒粉仲正,但係由於碗粥太熱,所以食左好耐。油炸鬼脆卜卜,好味新舖比舊舖坐得更舒服,唔錯
好耐冇食粥,即刻諗起呢間粥店,
今次仲專程去新舖試試。
叫左豬潤粥,油炸鬼,
油炸鬼脆卜卜,好味

新舖比舊舖坐得更舒服,唔錯

2017-08-22 516 瀏覽
勁耐冇去德發啦,24小時營業超堅!黎到11點幾都勁多人食加外賣,這裡亞姐一見到我地坐下,就勁快手已落單,今次我地叫左 蠔豉 雞 粥 , 綠豆沙, 炸両 ,粉果和糉。粥都綿而有蠔豉味,雞都滑但冇咩味。糉有失望,竟然沒有咸蛋,綠豆也不多。炸両話即整但黎到係凍,好彩入面油條仲保持到脆度。粉果都係凍,失望但辣椒油堅好食,竟然感到有香草味。綠豆沙正常吾錯足料又起沙。這個價錢每人吾洗50蚊都吾錯。而且這裡仲有好多粥款選擇,怪不得夜麻麻都吾少人黎食。

而且這裡仲有好多粥款選擇,怪不得夜麻麻都吾少人黎食。
宵夜
早安啊!來一點營養師避之則吉的邪惡早餐吧!炸兩:個人很推薦德發的炸兩,因為人流多,師傅使勁的炸,所以尤其早上繁忙時段就可以吃到新鮮炸好的油炸鬼,配自己任意添加的混醬是一大享受呢。艇仔粥:軟綿好吃,如果配料多一點就好了!燒賣:質素普普沒有什麼特別等等地方。反而值得一提的是粥店提供超級多選擇地點粥款和生滾粥,您想到的材料他們都會有,例如帶子、鮑片生滾粥(哇)不過最受食客歡迎就當然是價廉物美的傳統粥品,可能有一點忽然想款待自己會心血來潮叫一趟生滾粥試試吧。還有炒麵、發糕、等傳統粥店都有的小吃,怪不得一直人流不絕啦~
早安啊!來一點營養師避之則吉的邪惡早餐吧!

炸兩

艇仔粥:軟綿好吃,如果配料多一點就好了!
艇仔粥

燒賣:質素普普沒有什麼特別等等地方。
豆漿

豆漿
2017-07-04 526 瀏覽
呢到有好多種不同配搭嘅粥, 我嘅柴魚花生粥$17, 花生煲到好淋, 好似紅豆沙咁. 另外的蔥花雞蛋腸粉$16, 即叫即做夠多蔥花, 加雞蛋也多了一層口感!Here have many different match congee, my Dried fish peanut congee $17, the peanut have boiled become soft that good👍🏻.And Chopped green onion egg rice roll$16 is good enough😋

柴魚花生粥
菜乾豬骨粥
蔥花雞蛋腸粉
2017-07-04
蔥花雞蛋腸粉
2017-05-29 339 瀏覽
叫了魚片粥,艇仔粥同葱腸粉。魚片粥好味,艇仔粥可以,粥底冇乜落味精,本人愛吃較杰身粥!不過蔥腸粉沒有其他人說的好吃!我叫全走,卻倒了很多很多好鹹的豉油!我去開的粥店的腸粉好過尼間好多!24小時營業,啱晒夜晚肚餓人士!
24小時營業,啱晒夜晚肚餓人士!
2017-05-28
2017-04-25 471 瀏覽
捱完一日驢仔收工又有D肚餓,咪去呢間開通宵既粥店食嘢囉,入到去落單叫嘢,炸兩、及第粥(呢度D阿姐個樣好似嬲咗成村人咁又冇禮貌)先講及第粥……試一啖粥,淡嘅,只係有味過白粥DD,好事黎既咁應該冇乜味精,但可惜D料如無意外應該都係雪藏嘢呢,滾出黎既粥都係冇味嘅,食埋D料依然係無乜味,呢個粥真係夠哂清淡但完全唔好味囉,粥底亦比較希!至於炸兩,放到唇邊已感覺係冰凍嘅,唔知整好咗幾耐,食落油炸鬼部分係淋部分仍有DD脆,而味道嘗算正常,食就真係非常一般,但半夜三更仲有得食加上價錢真係平(加埋只係三十幾蚊)還可以接受題外話,食緊嘢既時候,同場加插一剎那……米奇路過腳邊,真係比佢嚇到心到震一震
2017-04-24
$33 (宵夜)
2017-02-27 733 瀏覽
這兒的葱花腸,出奇好吃,走的是軟滑一路,和廣州芳記可以一拼,豉油也是一樣味道。不過,那油膩都是如出一轍,邪惡之選。立馬加點雞蛋腸,這倒失色了,沾上蛋漿就拉得偏厚了,滑溜的口感大減。艇仔粥倒普通,不過份量十足。這兒的腸粉,值得一吃。
葱花腸
葱花雞蛋腸
艇仔瘦肉粥
葱花腸
  • 腸粉
2017-01-16 678 瀏覽
快樂係平平地都可以食一餐好味ge晚餐。天氣凍凍地,即刻諗起黎呢度食番碗暖粒粒ge粥。平時食菜乾豬骨粥,今次食皮蛋魚片粥,粥底好綿,好味道再加牛脷蘇!真係大滿足!朋友叫豬紅魚片粥,再加豬潤腸粉,腸粉好滑,好味道!係一間成日都想黎食ge餐廳!
快樂係平平地都可以食一餐好味ge晚餐。
皮蛋魚片粥
2017-01-16
$28.5 (晚餐)
皮蛋魚片粥
2016-12-23 683 瀏覽
是2家在附近及同樣簡陋陳舊的粥店,我多數幫襯横巷內有桌椅放門外,見到有炸油條工房的這家吃粥。今早吃葱花蝦子腸及艇仔粥,盛惠29元,這店可用八達通付款。蝦米葱米腸好多蝦及葱,很美味及香滑。粥入面很多料。

蝦米葱花腸
2016-12-23
蝦米葱花腸
  • 腸粉
2016-12-06 683 瀏覽
今午因為要代家人拿新買的手表去荃湾給廠家維修, 路過此粥舖入内吃午餐。叫了一碗碎牛粥和一隻蛋黄咸肉糭。粥煲得很稠充滿米香、碎牛肉很新鲜和調味適中、容量足夠。那隻糭如果煲得稔一些就較好入口、但蛋黃就很多和酥香。但枱面樽蔴醬就調較得太稀, 所以吃不出其味道來。
2016-11-18 632 瀏覽
除左賣粥之外,門口仲有賣糕點,砵仔糕,白糖糕,發糕,黃糖糕等等。我咁岩行過就俾佢個芝麻砵仔糕吸引左,黑芝麻味嘅砵仔糕試都未試過,好創新。5蚊一個唔算貴,因為佢比一般砵仔糕大小小。第一啖咬落好,有小小失望,係有小小芝麻味嘅,但唔太濃,第二啖開始已經食唔出芝麻味,而且我覺得甜左小小。至於依個砵仔糕嘅口感係比較淋,食落好削,完全唔夠Q彈,砵仔糕都係有小小Q韌先好食嘅。所以依個砵仔糕完全唔符合我要求呀,唔係我杯茶。唯一可以讚下嘅係佢都有幾多紅豆,而且分報都幾平均。

芝麻砵仔糕
芝麻砵仔糕