2021-06-08 0 瀏覽
嗰日唔知發生咩事腦細叫咗勁多餸,佢好似係食艇仔粥,我就叫炒米粉,另外再加咗炸兩、牛利蘇、油炸鬼同蒸蘿蔔糕🤰🏻每樣嘢份量都極多,搞手蝕住做咁,月尾絕對可以嚟幫襯🍲🍲艇仔粥 $15🍜炒米粉 $9🥖油炸鬼 $7🥐牛利蘇 $7🥖炸兩 $9🥕蘿蔔糕 $9

🍲艇仔粥 $15
🍜炒米粉 $9
🥖油炸鬼 $7
🥐牛利蘇 $7
🥖炸兩 $9
🥕蘿蔔糕 $9
2021-03-30 343 瀏覽
💬:⁣⁣⁣⁣ 依間係荃灣既粥店絕對係老字號,而且仲係24小時營業,岩哂宵夜去買碗粥!⁣⁣▫️皮蛋瘦肉粥($19)⁣⁣⁣⁣粥底非常綿,味道岩岩好,唔會好淡亦唔會太咸,不過入面既料就唔算多,但甘既價錢其實質素都叫唔錯!⁣⁣▫️炸兩 ($10)⁣勁抵食!大大份都係十蚊,一定要嗌!⁣

▫️皮蛋瘦肉粥($19)⁣

▫️炸兩 ($10)⁣
勁抵食!大大份都係十蚊,一定要嗌!⁣
2021-03-23 360 瀏覽
今日收工行過得華公園見到呢間粥舖好多人所以就走左入去試下。入到去d職員都好似打仗錦去應付d客。幾經辛苦先搵到位。我叫左碗雞粥同炸兩。炸兩入面嘅油炸鬼仲係脆嘅雞粥d雞鮮嫩,錦嘅組合都係47,抵食

炸兩入面嘅油炸鬼仲係脆嘅
雞粥d雞鮮嫩,錦嘅組合都係47,抵食
2021-01-25 519 瀏覽
話說平均每星期都一定會幫襯,次次嗌嘅野都一樣,但價錢就成日唔同。諗住唔係咩錢都冇叫佢對價錢,但每次d阿姐都叫人零頭換燒賣,一蚊一粒,尾數8蚊又叫人加2粒,1蚊尾數又叫人加9粒。每次都問每次都拒絕又俾佢黑面係咩玩法😥平時d態度都唔係好架喇,成日唔理面前排隊嘅人,俾d欄杆外大嗌嘅人打尖兼做後來嘅單先。今晚仲衰,學人寫飛仔落單,先收錢話後找續,唔明點解唔可以即找。之後越嚟越多人你又要出餐又唔記得邊個打邊個咁點找錢先?最後咪同人地拗囉我仲慘,飛仔就45,出餐嗰時就出晒後面嗰d,出到5x都冇我份。諗住可能人地單少食物d就唔催啦,點知最後一問,竟然話整緊?我都係兩粥一炸両一小食啫,即係點?乖乖排隊就唔值得認真對待嘅?即係以後靠打尖靠嗌就得?P.S. 仲未計冇俾匙羹冇走青嗰d,唉

P.S. 仲未計冇俾匙羹冇走青嗰d,唉
2021-01-25
30 分鐘 (外賣自取)
2021-01-08 488 瀏覽
德發粥店24小時營業 而且有30年歷史!!足料又抵食 $30有找 仲好有良心 宜家凍冰冰食碗熱辣辣嘅粥真係好滿足🥰.👉🏻皮蛋瘦肉粥($18)粥底綿密 上枱嗰陣仲係熱辣辣配料份量都好足夠 調味適中食到接近碗底 都仲有皮蛋瘦肉🤤👉🏻炸兩($10)炸兩食落幾香口 腸粉皮質感嫩滑内裏偏鬆軟 如果脆番少少更加好但呢個價錢性價比係幾高!可以自己加芝麻 甜醬等等調味🤪—————德發粥品專家 (荃灣)荃灣四陂坊9B號地舖

👉🏻皮蛋瘦肉粥($18)
粥底綿密 上枱嗰陣仲係熱辣辣
配料份量都好足夠 調味適中
食到接近碗底 都仲有皮蛋瘦肉🤤

👉🏻炸兩($10)
炸兩食落幾香口 腸粉皮質感嫩滑
内裏偏鬆軟 如果脆番少少更加好
但呢個價錢性價比係幾高!
可以自己加芝麻 甜醬等等調味🤪
—————
德發粥品專家 (荃灣)
荃灣四陂坊9B號地舖
2021-01-07
  • 炸兩
晚上行經該店,見多人,諗住去試下啦。去到見個個都排緊隊,甘我就跟隊尾,前面有4-5人,之後,排到前面得1個客人時,又開始有人,點知,店面個2個人,原全無事我,系甘點新來的客人要什麼,有個客人還是站左欄杆後大叫,店務個2個都照做!甘排緊隊既我,點丫,好啦,個2個客都算,我以為大叫先可買啦,之後,我行去店務人員前面大叫,無應我,照問新來既客人!!!甘姐系點丫,之後,佢話無“癡飯”買!甘你講句“無”,好難咩,你忙,你手忙,個口都答到我姐!!!!超差!!!多人幫襯都吾系甘嫁
外賣自取
2020-12-10 434 瀏覽
呢排天氣涼左,成日食茶記想轉下口味,所以就去下D傳統粥店食下!!想食碗熱辣辣既粥我揀左皮蛋粹牛粥, 炒麵, 炸両!!講真味道同巿面上粥鋪差唔多,出面有既呢度都有得食!!不過呢度價錢真係街坊良心價!!粥18蚊, 炒麵10蚊, 炸両10蚊!!TOTAL都係38蚊咋!!仲要飽到LUNCH都唔駛食,而且呢D老鋪又有人情味,D落單姐姐個個都好傾得整體黎講好抵食, 正!!
呢排天氣涼左,
成日食茶記想轉下口味,
所以就去下D傳統粥店食下!!
想食碗熱辣辣既粥

我揀左皮蛋粹牛粥, 炒麵, 炸両!!
講真味道同巿面上粥鋪差唔多,
出面有既呢度都有得食!!
不過呢度價錢真係街坊良心價!!
粥18蚊, 炒麵10蚊, 炸両10蚊!!
TOTAL都係38蚊咋!!
仲要飽到LUNCH都唔駛食,
而且呢D老鋪又有人情味,
D落單姐姐個個都好傾得

整體黎講好抵食, 正!!
2020-12-10
$38 (早餐)
2020-12-03 263 瀏覽
兩個人60蚊晚餐可以食到啲咩?一碗皮蛋瘦肉粥一碗皮蛋碎牛粥一個煎堆一條新鮮炸起牛脷酥一碟自己可以瘋狂落醬同芝麻嘅白布腸粉食到咁飽平均一個人都只不過係30蚊絕對係儲錢/糧尾人士嘅福音

兩個人60蚊晚餐可以食到啲咩?
一碗皮蛋瘦肉粥
一碗皮蛋碎牛粥
一個煎堆
一條新鮮炸起牛脷酥
一碟自己可以瘋狂落醬同芝麻嘅白布腸粉
食到咁飽平均一個人都只不過係30蚊
絕對係儲錢/糧尾人士嘅福音
2020-11-27 249 瀏覽
呢一間粥舖啲嘢真係好抵食呀!皮蛋瘦肉粥+皮蛋碎牛粥+腸粉+煎堆+牛脷酥=60蚊😱而且味道好好😋最開心係腸粉啲醬係自己落,可以落勁多麻醬同芝麻👍🏻另外樓面叔叔嘅服務態度都好值得一讚😊
呢一間粥舖啲嘢真係好抵食呀!
皮蛋瘦肉粥+皮蛋碎牛粥+腸粉+煎堆+牛脷酥=60蚊😱
而且味道好好😋
最開心係腸粉啲醬係自己落,
可以落勁多麻醬同芝麻👍🏻
另外樓面叔叔嘅服務態度都好值得一讚😊

• 豬潤粥
  • 炸兩
  • 牛脷酥
2020-11-15 295 瀏覽
星期日晚喺荃灣搵食,難過登天,間間都大排長龍,於是把心一橫,走咗去食粥。德發係通宵營業嘅傳統粥店,雖然裝修老舊,但估唔到都幾注重衛生,溫度計搓手液一應俱全。一坐低,見到枱枱都有碟炸兩,就知係必食正品,再睇餐牌,一碟只賣十蚊😮,抵到冇朋友,即叫,另外再加碗艇仔粥。炸兩上枱,醬汁芝麻自己加,一啖入口,入面嘅油炸鬼熱辣辣脆卜卜,好新鮮,外面嘅腸粉雖然唔算好滑,但夠薄,配埋醬汁芝麻一齊食,非常滋味😋。至於碗艇仔粥,粥底夠綿,配料豐富(碎牛,土魷,豬皮,花生等),大大碗只賣十六蚊,又係抵到冇朋友😂。一路食,耳邊一路傳嚟阿姐喺砧板上面斬炸兩嘅聲音,一路冇停過,可想而知,炸兩有幾咁受歡迎,唔怪之得咁新鮮咁好食啦😁。

2020-10-12 531 瀏覽
所謂老店,其實就係承傳與堅持,背後要有人守業開拓。因為要付出努力,所以才得以尊重。德發粥品至少已經第三代,由我細細個見老闆娘掌舵,到後來嘅大少,到而家見到個孫出嚟幫手。幾代人服務附近街坊、鄰近醫院病友、連我自己病都一定過嚟買粥,食完真係覺得好啲喎!😅 咁多年價格加幅唔多,比坊間連鎖粥店平好多!店內由幾蚊一碟嘅腸粉、各式油器、糕點、粥品、炒粉麵、鹹肉糉都係自家製作,誠意滿分!今日等我介紹一下幾款必食推介炸兩($10)油炸鬼同腸粉都係自家出品,因為銷量高,流量多又快,幾乎係即叫即做,所以每碟炸兩都皮嫰餡脆,香到不得了!而且每碟炸兩分量足,但只賣良心價$10,邊度搵?鹹肉糉($16)我個人鍾意多綠豆嘅鹹肉糉,冇咁滯。店內嘅鹹肉糉質感結實,綠豆超多,仲有肥豬肉同蛋黃,咁足料都只係$16,抵抵抵!艇仔粥($16) 店內嘅粥品種類越來越多,仲久唔久就出新粥品,好似海鮮粥、粟米粥、菜乾粥之類。粥底好綿但又食到米粒,好有質感。艇仔粥有牛肉碎、豬皮、水魷、魚蛋片、花生。材料足,味道好,係我嘅必點之一。另一推介係牛肉粥(碎牛),皮蛋鹹瘦肉粥。店內阿姐雖然大大聲,但效率奇高,一般粥品,叫完30秒內就到你枱面

($10)

鹹肉糉
($16)

($16)

。而且超細心,外賣包得好紮實。疫情關係,店內雖小,但衛生打掃防疫步驟都做足
。對於咁用心嘅小店,點會唔支持呢?

鹹肉糭

鹹肉糭
  • 炒麵
2020-10-03 290 瀏覽
中秋佳節相信大家都食左不少好西 吾少月餅🥮😆 係時候解下膩 清清腸胃 哩間粥店我由細食到大 即使搬左屋 食過好多其他粥鋪 都依然鐘情於佢!對我黎講各項小品都不錯😆又扺食 皮蛋碎牛粥 💰18幾乎次次食粥都揀佢😂 平淡奢華😆佢既粥好夠熱 又吾會太咸 食完吾會覺得好重味精好頸渴 我習慣落啲胡椒粉 簡簡單單都可以好滿足 😊蔥花蝦米腸 💰18 一上枱好香 賣相又好靚 份量都吾少! 你哋都要試下呀牛脷酥 💰8 好中意牛脷酥 甜甜地❤️不過如果再熱啲 脆啲就好了🥺咸肉粽 $16 我表示我屬於砂糖派 🧂有冇人同我一樣😆💁🏻‍♀️佢既粽texture 幾好架 不過餡料少左啲啲 多啲 豐富啲 就好了🤭CP: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻回購: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

皮蛋碎牛粥 💰18

😋:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
回購: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2020-10-03
2020-06-27 754 瀏覽
好吃又便宜!整個晚餐才$27 叉燒腸即叫即蒸, 十分嫩滑,醬油深色但又不會太甜。隱世突色小店,保留傳統風格。老闆善談,人情味濃郁。粥好香,也是即叫即煮,點餐至到餐時間只需5分鐘之內。好快手。帳單還是人手伙記寫。枱上有 花生醬,甜醬,辣醬,海鮮醬(貌似甜醬),放落炒麵入面好夾,芝麻樽都是用完的膠樽做出來,十分環保!快子也是自助型式。因疫情仲未過,店鋪都有實施量度體溫才可進店,讓食客放心用餐,還標籤(自己用過紙巾,自己帶走)語句。可見店舖有衛生意識。
2020-06-06 663 瀏覽
我由細細個就同屋企人開始上閣樓食,食到而家~好彩佢係黃🤪 價錢抵、份量足、味道好、開24小時、最重要係黃,夫復何求😫🍚 皮蛋瘦肉/碎牛粥 $18 我每次的必點😙 皮蛋分量多好!仲要好多都係蛋黃,唔係皮🤤 瘦肉或者碎牛一樣唔吝嗇,食到最後都包你啖啖係餸😌 粥底味道唔會太鹹😙 題外話:點解皮蛋瘦肉叫<下火>🤨🍚 及第粥 $27呢個唔只好食,仲要係抵到爛😗 佢係分開粥底自己連餸再煮一碗,粥底味道會同其他粥唔同,我覺得清d😌 每碗及第粥有肉丸x2、肉片x2、豬潤x2、粉腸x2同豬肚x2~ 多到爆,個人最喜歡肉片🤤 🍝 炒麵/米/河/油麵 $10全部都不錯,我就成日嗌炒米的😌 本身份量已經唔少😂 外賣份量仲嚇人,見識過就明😂😂🥖 <— 有啲似油炸鬼😌 油器$8我平時都好夜先去,但佢哋嘅油器都唔會淋晒,有時仲會脆~ (講緊係凌晨時分)😱當然如果晏晝就會食到新鮮炸起,更正😙另外煎堆係我必叫嘅,外脆內軟,正😗🌯 腸粉 $8 炸兩 $10全部都不錯,我最喜歡係每枱都有芝麻、甜醬、麻醬、辣醬同豉油任你自己加,加到滿晒都得😙有時仲會飲豆漿🤤 呢間真係我食堂嚟,凌晨去見到有個2x歲嘅

🍚 皮蛋瘦肉/碎牛粥 $18

🍚 及第粥 $27

🍝 炒麵/米/河/油麵 $10

🥖 <— 有啲似油炸鬼😌 油器$8

🌯 腸粉 $8 炸兩 $10

有時仲會飲豆漿🤤 呢間真係我食堂嚟,凌晨去見到有個2x歲嘅人就應該係我🤡 佢除咗粥仲有糖水,小食㗎😙 我愛德發~~🤪
2020-05-23 609 瀏覽
德發粥品專家係一間有30年歷史嘅老派廣東粥舖,生滾粥、熟料粥、油器、糕點、糖水都有。呢一類傳統老店喺香港絕對有保留嘅價值,除咗足料高質夠懷舊之外,仲因為呢啲良心粥舖真係買少見少😤因為生滾粥要即刻煮啲料,所以一般都比叫熟料粥等得耐。德發嘅粥粥底好綿,無味精嘅,好香米味,仲要勁足料同好新鮮,除咗每碗都有花生同蔥粒,豬潤粥啲豬潤多到數唔到😂 而及第粥入面就有豬腰、豬潤、豬腸、肉丸等等。10蚊炸兩真係平到痴線⋯⋯炸兩即係用腸粉包住條油炸鬼,德發嘅油炸鬼係絕對正宗嘅,口感煙韌鬆軟🤩 佢哋用大豆油炸,用油量大所以成日都換油,唔會用千年油嘅,超抵讚。雖然包咗腸粉皮,但食得出入面條油炸鬼仲有啲啲脆嘅,唔會擺好耐擺到淋晒!食炸兩最緊要係啲混醬,同埋一定要多芝麻😆食嘅時候見唔少人買粉麵外賣,10蚊超大包!簡直係窮人同肥人嘅恩物🤣

及第粥
2020-05-19
$32 (早餐)
及第粥
  • 生滾粥