早幾日去開荃灣呢頭突然想食豬潤😅知道呢度有間開24小時既老字號粥店就行過黎試下😂因為唔太餓所以淨係叫左個及弟粥 ($27)及弟粥有五款配料,豬肉片,豬肉丸,豬潤,豬粉腸同埋豬肚,每樣都有兩件,好足料👍豬肉片同豬潤都係偏厚身,豬肉肉質好滑,豬潤爽口唔腥,出色!👏😋豬肉丸就比較鬆散,唔算彈牙,比較普通豬肚一件係深色爽口啲,一件係淺色韌啲,不過都明白好難會俾到全部都係深色爽口既,所以ok啦😬豬粉腸洗得都幾乾淨,但個人認為仲有輕微既腥臭味 (我本身對呢樣野都麻麻,所以試下一啖就放棄左🙈)粥底都算綿滑,但印象中之前食過呢度既即熟粥好似再綿啲😅 唔知係水準退步左丁丁定係生滾係無即熟咁綿架呢?!🤔不過呢度真心抵食,我呢個及弟粥有十件配料先$27,艇仔粥唔知$16定$18,性價比的確係幾高既👍(可惜食完口渴左幾粒鐘🙈🙈 我諗未必會再黎🙈🙈)
早幾日去開荃灣呢頭突然想食豬潤😅
知道呢度有間開24小時既老字號粥店就行過黎試下😂

因為唔太餓所以淨係叫左個及弟粥 ($27)

豬肉片

豬潤

豬肉丸

豬肉丸就比較鬆散,唔算彈牙,比較普通

及弟粥

粥底都算綿滑,但印象中之前食過呢度既即熟粥好似再綿啲😅
唔知係水準退步左丁丁定係生滾係無即熟咁綿架呢?!🤔

(可惜食完口渴左幾粒鐘🙈🙈 我諗未必會再黎🙈🙈)
2021-09-02
$27 (早餐)
豬肉片
豬潤
2021-08-08 185 瀏覽
呢間粥店堪稱係我食過最好食嘅粥鋪👍早幾日訓唔著勁早醒左,未夠朝早六點半已經黎到,叫咗個皮蛋瘦肉粥同炸兩~粥底勁綿滑!材料豐富👍由第一啖食到最後嗰啖都係滿滿嘅皮蛋同瘦肉,調味剛好唔會太鹹亦唔覺得有味精,性價比超高!👏👏平時我未必食得曬一碗粥因為食到最後總會覺得成肚水,但係呢度唔會,係會好食到食得曬🙊炸兩係預先整好所以好快黎到,炸兩唔脆,腸粉唔滑,真心麻麻地😅 (不過如果唔係太高要求$10算係咁)食過呢間之後我諗以後我對其他粥都未必睇得上眼😂😂
呢間粥店堪稱係我食過最好食嘅粥鋪👍
皮蛋瘦肉粥

粥底勁綿滑!材料豐富👍

食過呢間之後我諗以後我對其他粥都未必睇得上眼😂😂
2021-08-02
$28 (早餐)
皮蛋瘦肉粥
2021-07-28 204 瀏覽
發現自己文筆愈來愈唔通順,想慢慢寫返多啲野,見橫掂自己又鍾意食,就由食評入手啦!第一篇食評就係呢間粥店,聽聞係良心店所以有日經開就黎試下。坐低發現食品數量都唔少,除左粥品炒麵腸粉果啲仲有魚蛋燒賣食。價錢亦都非常便宜。呢碗及第粥好足料,每樣食材都有成三四件,食完唔怕口乾應該無落味精,唔錯唔錯呢碗及第粥好足料,每樣食材都有成三四件,食完唔怕口乾應該無落味精,唔錯唔錯我地一行兩人食左呢四樣野已經好飽,真係好抵食,係糧尾之選

第一篇食評就係呢間粥店,聽聞係良心店所以有日經開就黎試下。

及第粥

炸兩同煎堆

我地一行兩人食左呢四樣野已經好飽,真係好抵食,係糧尾之選

及第粥
炸兩同煎堆
  • 炸兩
之前經過呢間粥店已經覺得好懷舊好熱鬧好抵食,早兩日出左荃灣又想食清啲就諗起呢間粥舖~我叫左個艇仔粥走青($16)加即蒸香蔥蝦米炸兩($22)好欣賞呢度既粥底!👍 綿得黎食到少少米粒,幾香米味,而且完全零味精味👍👍十幾蚊既艇仔粥黎講都幾足料,有魷魚,豬皮,碎牛同花生,魷魚唔UN,豬皮乾淨,碎牛正常,花生香脆,幾滿意!👏因為我好憎食唔脆既炸兩,所以唔敢搏叫普通炸兩($10)而叫左個即蒸既~我見即蒸普通炸兩都要$20,就決定俾多$2試個特別D既即蒸香蔥蝦米版~即蒸等左大約5分鐘,不過一黎到已經覺得就唔係好見到蔥花,蝦米份量都偏少~食落去炸兩唔夠脆,腸粉皮唔算滑亦唔夠薄,專登俾$22去試既呢個炸兩令我有D失望。。。唔太值~其實呢度都幾多選擇,有糖水,魚蛋燒賣,缽仔糕等等,仲有粥店比較少見到貌似幾吸引既炒河同炒油麵(通常都係得炒米同炒麵揀)整體黎講性價比都算高,下次再黎既話粥一定係首選!👍👍
我叫左個艇仔粥走青($16)加即蒸香蔥蝦米炸兩($22)

即蒸香蔥蝦米炸兩

即蒸香蔥蝦米炸兩

整體黎講性價比都算高,下次再黎既話粥一定係首選!👍👍
2021-07-05
2021-06-08 348 瀏覽
嗰日唔知發生咩事腦細叫咗勁多餸,佢好似係食艇仔粥,我就叫炒米粉,另外再加咗炸兩、牛利蘇、油炸鬼同蒸蘿蔔糕🤰🏻每樣嘢份量都極多,搞手蝕住做咁,月尾絕對可以嚟幫襯🍲🍲艇仔粥 $15🍜炒米粉 $9🥖油炸鬼 $7🥐牛利蘇 $7🥖炸兩 $9🥕蘿蔔糕 $9

🍲艇仔粥 $15
🍜炒米粉 $9
🥖油炸鬼 $7
🥐牛利蘇 $7
🥖炸兩 $9
🥕蘿蔔糕 $9
2021-03-30 609 瀏覽
💬:⁣⁣⁣⁣ 依間係荃灣既粥店絕對係老字號,而且仲係24小時營業,岩哂宵夜去買碗粥!⁣⁣▫️皮蛋瘦肉粥($19)⁣⁣⁣⁣粥底非常綿,味道岩岩好,唔會好淡亦唔會太咸,不過入面既料就唔算多,但甘既價錢其實質素都叫唔錯!⁣⁣▫️炸兩 ($10)⁣勁抵食!大大份都係十蚊,一定要嗌!⁣

▫️皮蛋瘦肉粥($19)⁣

▫️炸兩 ($10)⁣
勁抵食!大大份都係十蚊,一定要嗌!⁣
2021-03-23 508 瀏覽
今日收工行過得華公園見到呢間粥舖好多人所以就走左入去試下。入到去d職員都好似打仗錦去應付d客。幾經辛苦先搵到位。我叫左碗雞粥同炸兩。炸兩入面嘅油炸鬼仲係脆嘅雞粥d雞鮮嫩,錦嘅組合都係47,抵食

炸兩入面嘅油炸鬼仲係脆嘅
雞粥d雞鮮嫩,錦嘅組合都係47,抵食
2021-01-25 617 瀏覽
話說平均每星期都一定會幫襯,次次嗌嘅野都一樣,但價錢就成日唔同。諗住唔係咩錢都冇叫佢對價錢,但每次d阿姐都叫人零頭換燒賣,一蚊一粒,尾數8蚊又叫人加2粒,1蚊尾數又叫人加9粒。每次都問每次都拒絕又俾佢黑面係咩玩法😥平時d態度都唔係好架喇,成日唔理面前排隊嘅人,俾d欄杆外大嗌嘅人打尖兼做後來嘅單先。今晚仲衰,學人寫飛仔落單,先收錢話後找續,唔明點解唔可以即找。之後越嚟越多人你又要出餐又唔記得邊個打邊個咁點找錢先?最後咪同人地拗囉我仲慘,飛仔就45,出餐嗰時就出晒後面嗰d,出到5x都冇我份。諗住可能人地單少食物d就唔催啦,點知最後一問,竟然話整緊?我都係兩粥一炸両一小食啫,即係點?乖乖排隊就唔值得認真對待嘅?即係以後靠打尖靠嗌就得?P.S. 仲未計冇俾匙羹冇走青嗰d,唉

P.S. 仲未計冇俾匙羹冇走青嗰d,唉
2021-01-25
30 分鐘 (外賣自取)
2021-01-08 565 瀏覽
德發粥店24小時營業 而且有30年歷史!!足料又抵食 $30有找 仲好有良心 宜家凍冰冰食碗熱辣辣嘅粥真係好滿足🥰.👉🏻皮蛋瘦肉粥($18)粥底綿密 上枱嗰陣仲係熱辣辣配料份量都好足夠 調味適中食到接近碗底 都仲有皮蛋瘦肉🤤👉🏻炸兩($10)炸兩食落幾香口 腸粉皮質感嫩滑内裏偏鬆軟 如果脆番少少更加好但呢個價錢性價比係幾高!可以自己加芝麻 甜醬等等調味🤪—————德發粥品專家 (荃灣)荃灣四陂坊9B號地舖

👉🏻皮蛋瘦肉粥($18)
粥底綿密 上枱嗰陣仲係熱辣辣
配料份量都好足夠 調味適中
食到接近碗底 都仲有皮蛋瘦肉🤤

👉🏻炸兩($10)
炸兩食落幾香口 腸粉皮質感嫩滑
内裏偏鬆軟 如果脆番少少更加好
但呢個價錢性價比係幾高!
可以自己加芝麻 甜醬等等調味🤪
—————
德發粥品專家 (荃灣)
荃灣四陂坊9B號地舖
2021-01-07
  • 炸兩
晚上行經該店,見多人,諗住去試下啦。去到見個個都排緊隊,甘我就跟隊尾,前面有4-5人,之後,排到前面得1個客人時,又開始有人,點知,店面個2個人,原全無事我,系甘點新來的客人要什麼,有個客人還是站左欄杆後大叫,店務個2個都照做!甘排緊隊既我,點丫,好啦,個2個客都算,我以為大叫先可買啦,之後,我行去店務人員前面大叫,無應我,照問新來既客人!!!甘姐系點丫,之後,佢話無“癡飯”買!甘你講句“無”,好難咩,你忙,你手忙,個口都答到我姐!!!!超差!!!多人幫襯都吾系甘嫁
外賣自取
2020-12-10 473 瀏覽
呢排天氣涼左,成日食茶記想轉下口味,所以就去下D傳統粥店食下!!想食碗熱辣辣既粥我揀左皮蛋粹牛粥, 炒麵, 炸両!!講真味道同巿面上粥鋪差唔多,出面有既呢度都有得食!!不過呢度價錢真係街坊良心價!!粥18蚊, 炒麵10蚊, 炸両10蚊!!TOTAL都係38蚊咋!!仲要飽到LUNCH都唔駛食,而且呢D老鋪又有人情味,D落單姐姐個個都好傾得整體黎講好抵食, 正!!
呢排天氣涼左,
成日食茶記想轉下口味,
所以就去下D傳統粥店食下!!
想食碗熱辣辣既粥

我揀左皮蛋粹牛粥, 炒麵, 炸両!!
講真味道同巿面上粥鋪差唔多,
出面有既呢度都有得食!!
不過呢度價錢真係街坊良心價!!
粥18蚊, 炒麵10蚊, 炸両10蚊!!
TOTAL都係38蚊咋!!
仲要飽到LUNCH都唔駛食,
而且呢D老鋪又有人情味,
D落單姐姐個個都好傾得

整體黎講好抵食, 正!!
2020-12-10
$38 (早餐)
2020-12-03 296 瀏覽
兩個人60蚊晚餐可以食到啲咩?一碗皮蛋瘦肉粥一碗皮蛋碎牛粥一個煎堆一條新鮮炸起牛脷酥一碟自己可以瘋狂落醬同芝麻嘅白布腸粉食到咁飽平均一個人都只不過係30蚊絕對係儲錢/糧尾人士嘅福音

兩個人60蚊晚餐可以食到啲咩?
一碗皮蛋瘦肉粥
一碗皮蛋碎牛粥
一個煎堆
一條新鮮炸起牛脷酥
一碟自己可以瘋狂落醬同芝麻嘅白布腸粉
食到咁飽平均一個人都只不過係30蚊
絕對係儲錢/糧尾人士嘅福音
2020-11-27 272 瀏覽
呢一間粥舖啲嘢真係好抵食呀!皮蛋瘦肉粥+皮蛋碎牛粥+腸粉+煎堆+牛脷酥=60蚊😱而且味道好好😋最開心係腸粉啲醬係自己落,可以落勁多麻醬同芝麻👍🏻另外樓面叔叔嘅服務態度都好值得一讚😊
呢一間粥舖啲嘢真係好抵食呀!
皮蛋瘦肉粥+皮蛋碎牛粥+腸粉+煎堆+牛脷酥=60蚊😱
而且味道好好😋
最開心係腸粉啲醬係自己落,
可以落勁多麻醬同芝麻👍🏻
另外樓面叔叔嘅服務態度都好值得一讚😊

• 豬潤粥
  • 牛脷酥
2020-11-15 322 瀏覽
星期日晚喺荃灣搵食,難過登天,間間都大排長龍,於是把心一橫,走咗去食粥。德發係通宵營業嘅傳統粥店,雖然裝修老舊,但估唔到都幾注重衛生,溫度計搓手液一應俱全。一坐低,見到枱枱都有碟炸兩,就知係必食正品,再睇餐牌,一碟只賣十蚊😮,抵到冇朋友,即叫,另外再加碗艇仔粥。炸兩上枱,醬汁芝麻自己加,一啖入口,入面嘅油炸鬼熱辣辣脆卜卜,好新鮮,外面嘅腸粉雖然唔算好滑,但夠薄,配埋醬汁芝麻一齊食,非常滋味😋。至於碗艇仔粥,粥底夠綿,配料豐富(碎牛,土魷,豬皮,花生等),大大碗只賣十六蚊,又係抵到冇朋友😂。一路食,耳邊一路傳嚟阿姐喺砧板上面斬炸兩嘅聲音,一路冇停過,可想而知,炸兩有幾咁受歡迎,唔怪之得咁新鮮咁好食啦😁。

2020-10-12 578 瀏覽
所謂老店,其實就係承傳與堅持,背後要有人守業開拓。因為要付出努力,所以才得以尊重。德發粥品至少已經第三代,由我細細個見老闆娘掌舵,到後來嘅大少,到而家見到個孫出嚟幫手。幾代人服務附近街坊、鄰近醫院病友、連我自己病都一定過嚟買粥,食完真係覺得好啲喎!😅 咁多年價格加幅唔多,比坊間連鎖粥店平好多!店內由幾蚊一碟嘅腸粉、各式油器、糕點、粥品、炒粉麵、鹹肉糉都係自家製作,誠意滿分!今日等我介紹一下幾款必食推介炸兩($10)油炸鬼同腸粉都係自家出品,因為銷量高,流量多又快,幾乎係即叫即做,所以每碟炸兩都皮嫰餡脆,香到不得了!而且每碟炸兩分量足,但只賣良心價$10,邊度搵?鹹肉糉($16)我個人鍾意多綠豆嘅鹹肉糉,冇咁滯。店內嘅鹹肉糉質感結實,綠豆超多,仲有肥豬肉同蛋黃,咁足料都只係$16,抵抵抵!艇仔粥($16) 店內嘅粥品種類越來越多,仲久唔久就出新粥品,好似海鮮粥、粟米粥、菜乾粥之類。粥底好綿但又食到米粒,好有質感。艇仔粥有牛肉碎、豬皮、水魷、魚蛋片、花生。材料足,味道好,係我嘅必點之一。另一推介係牛肉粥(碎牛),皮蛋鹹瘦肉粥。店內阿姐雖然大大聲,但效率奇高,一般粥品,叫完30秒內就到你枱面

($10)

鹹肉糉
($16)

($16)

。而且超細心,外賣包得好紮實。疫情關係,店內雖小,但衛生打掃防疫步驟都做足
。對於咁用心嘅小店,點會唔支持呢?

鹹肉糭

鹹肉糭