御瀧軒

Royal Cascade Chinese Restaurant
kopatata147
傳統+創新,銅鑼灣新開中式菜館
kopatata147
2025-11-04
關注
傳統+創新,銅鑼灣新開中式菜館銅鑼灣新開了一家中式菜館,以傳統粵菜融合創新元素為主打,裝潢典雅,環境舒適適合家庭聚餐或商務宴請。精緻菜餚。滋補燉湯,用烏雞、雞腳、瘦肉、紅棗和杞子慢火燉成。湯頭清澈不油膩,入口鮮甜,藥材香氣撲鼻,烏雞肉嫩滑多汁,雞腳膠質豐富,瘦肉入口即化,紅棗杞子增添甘甜,喝完感覺全身暖和,適合秋冬進補。價格親民,絕對是開胃首選。鑊仔薑米即燒叉燒炒飯上桌時熱氣騰騰,薑米香氣四溢。叉燒選用上乘,外脆內嫩,切成丁與米飯炒勻,微微焦香,薑米提鮮解膩,不油不膩,吃起來回味無窮。比起傳統炒飯,火候掌握精準,絕對是飯類中的亮點。惹味蝦球蟹籽粉絲煲蝦球彈牙鮮美,裹上蟹籽增添奢華感,粉絲吸滿汁醬,醬料辣中帶甜,微微麻辣,配上蒜蓉和青蔥,層次豐富。份量大,適合分享。娘惹咖哩汁配脆皮豬手融合南洋風味的菜餚,豬手皮脆肉嫩,炸至金黃,咖哩香辣適中,椰奶香氣濃郁,不會過火,豬手膠質豐盈,創新中不失中式本味。菜式新穎,用料新鮮,服務周到,性價比高,直得一試。查看更多
+ 7
lamlamleefooddee
中菜聚餐新選擇
lamlamleefooddee
2025-11-02
關注
去完南華會打保齡之後唔知食咩好,見到新開咗間咗中菜廳,就一於try try佢雙冬羊腩煲🐑天氣入秋涼涼地,侍應推介時令羊腩煲,羊腩選用「蝴蝶腩」,係羊腩煲中最矜貴的部位,稀少而且肉質極佳。羊腩炆得夠腍,但不失咬口,羊腩煲夠足料,配料有馬蹄、枝竹、冬菇、冬筍等,非常豐富古法桂花炒瑤柱🍳呢道菜睇落好家常,但其實係心機菜,精髓在於將瑤柱蒸熟後人手撕成絲,與打散的雞蛋液混合,在鍋中炒至類似「桂花」狀的蛋碎,再加入其他配料翻炒而成。蛋碎炒得岩岩好,配上炸得香脆嘅瑤柱絲同芽菜,口感非常豐富鹽泥肉爆炒花菜🥦鹽泥肉即係鹹豬肉,呢道餸主要利用鹹豬肉嘅鹹鮮味嚟提味,搭配爆炒椰菜花,咬落爽脆鹹鮮,好岩送飯查看更多
+ 5
ElizaChan4662
精致中菜有驚喜😘😘
ElizaChan4662
2025-10-28
關注
很久沒來南華會消遣,以前是會員常來運動,現在運動的場地多了,這裡就要靠食肆吸引。😋😋今天的晚餐非常出色,果然沒來錯,中菜水準高,創意新穎,服務周到,環境好,是一次很舒服的用餐體驗。👍👍秋天滋補燉湯,天子蘭花燉烏雞🐔,每人一盅,真材實料,份量足足有兩碗餘,石斛蘭花獨有的香味,烏雞螺頭鮮美,燉湯清甜,喝得暖暖的,入秋第一補。😋😋XO醬露筍爆松坂肉,絕對是高水准製作,最好的食材,靚露筍,鮮黃耳,爽脆松坂肉,青紅黃椒,炒得乾身香口,XO醬將各種食材的味道提升至最高境界。😋😋惹味蝦球蟹籽粉絲煲,海鮮的陪伴令粉絲升級,再加椰菜,芹菜,炒蛋,賣相和味道都一流。蒜蓉炒靚菜心苗,最靚最嫩的菜心苗,蒜蓉配搭是最好吃的做法。🤩🤩最後還奉上一杯陳皮姜茶,為美好的一餐增添色彩。🥰🥰查看更多
vikkichoiiii
铜锣湾隐世诚意中菜
vikkichoiiii
2025-10-23
關注
是网红店,没有浮夸摆盘但每一道菜,都吃得出厨师的温柔力道🦐 惹味虾球蟹籽粉丝煲虾球弹牙,蟹籽在舌尖噗噗爆开粉丝吸饱了鲜汁,是会上瘾的绵密口感🍖 娘惹咖喱汁配脆皮猪手猪手脆皮咔嚓响,肉质却软烂入味娘惹咖喱温柔不呛喉,偷偷用勺子清空了汤汁🥬 淮杞珍珠浸菜苗清新得像在舌尖落了一场春雨枸杞珍珠如露珠,在清淡汤里微微甜🍍 泰式菠萝海鲜炒饭镬气足,菠萝块水灵灵海鲜给得大方,是诚意满满的主食担当下次还会再来的!查看更多
+ 3
ChloeWingg
經典中菜餐廳👀👍🏻
ChloeWingg
2025-10-20
關注
位於銅鑼灣南華體育會,環境簡約雅致,座位布局寬敞舒適,適合小聚或家庭聚餐。🌿·`♡· 360牛乳黑松露滑蛋蝦球🥚滑蛋色澤鮮黃,點綴黑色松露碎,好吸引😍混合彈牙蝦球,加埋碎青蔥增添香氣味道鮮甜滑嫩🥳·`♡· 松露香煎安格斯柳擺盤精緻🤤有安格斯牛柳、芦笋、彩椒、洋葱,旁邊有細緻生菜和花卉點綴。味道鮮嫩多汁,帶有黑松露獨特香氣,口感層次豐富。🥩·`♡· 淮杞珍珠浸菜苗份量好多🥬配料有菜苗、淮山、枸杞和Q彈珍珠🫧味道清淡鮮甜,淮山和枸杞嘅天然香甜,口感柔嫩滑順😗·`♡· 十二年老菜甫火腩炒飯🍚色澤金黃,滿佈肉鬆,配料主要有火腩肉、米飯、蔥花。味道香濃肉汁十足,肉鬆帶微甜鹹,炒飯香脆彈牙,層次豐富😎✔️加一服務費查看更多
360牛乳黑松露滑蛋蝦球
松露香煎安格斯柳
淮杞珍珠浸菜苗
十二年老菜甫火腩炒飯
Heidy tam
小菜大碟😋有水準!
Heidy tam
2025-10-20
關注
唔係朋友帶路都唔知原來銅鑼灣南華會下面有一間酒樓~而且午市好熱鬧,全場座無虛席,真係估佢唔到!叫咗御瀧荀鮮蝦餃王+菜鯪魚球,新鮮即蒸,熱辣辣大大粒!蝦餃皮薄有韌性,而且蝦肉彈牙.鯪魚球新鮮又冇魚腥味!加上叫了幾款小菜,都比預期中有水準!惹味蝦球蟹籽粉絲煲,煮得濕潤度剛好,蝦球彈牙而且調味很好,確實很惹味!美極蔥香煎牛仔,香口而牛仔肉軟腍,配搭蔬菜菇菌份量足!淮杞珍珠浸菜苗上枱賣相好吸引!珍珠係薏米,粒粒飽滿圓潤脹卜卜真係好似珍珠一樣,加上百合杞子等湯汁清甜配搭白菜仔很不錯!查看更多
+ 6
aushekhim
新裝修的中菜廳
aushekhim
2025-10-11
關注
見到呢間中菜廳係南華體育中心新裝修當然要入嚟試吓泰式菠蘿海鮮炒飯炒飯粒粒分明,炒得好香口仲食到帶子粒+蝦🍤粒+菠蘿🍍粒+提子🍇乾旁邊仲配上一片片的菠蘿🍍清甜juicyXO醬蘆筍爆松板肉松板豬肉煙韌爽口,配上XO醬一起炒,辣辣哋尤其惹味!再配上爽脆的蘆筍一起吃,中和一下口腔的肥膩感~美極蔥香煎牛仔肉牛仔肉嫩滑,很濃郁的牛肉味配上美極醬調味,更有穫氣淮杞珍珠浸菜苗採用鮮甜新鮮的白菜🥬仔放上杞子粒及薏米粒一起吃,尤其養生~查看更多
+ 6
shakeshakee
南華會地庫餐廳新發現
shakeshakee
2025-10-10
關注
同班朋友搵食,嚟到呢間喺南華會地庫嘅餐廳。裝修成個格局都唔錯,絕對唔會話坐得好迫,非常適合家人或者朋友聚會!而且侍應都非常客氣,令到我哋都有賓至如歸嘅感覺!餐廳位置方便,喺銅鑼灣地鐵站行過去都唔使10分鐘,而且亦都有停車場方便泊位!我哋坐低無耐,餸菜就一個個上枱,食完大家都覺得,水準真係唔錯。💥十二年老菜甫火腩炒飯個名聽落好勁,食落仲勁。碟飯一上枱,個種香氣就知唔係流嘅。飯炒到乾身,粒粒分明,最正係啲老菜甫,鹹香十足,但唔會死鹹,同啲脆口嘅火腩粒好夾。成碟飯食到尾都唔見油,鑊氣夠,簡單直接好味道。💥鹽泥肉爆炒花菜花菜食得多,用鹽泥肉炒就真係第一次。啲肉片鹹鹹地,有啲似臘肉但又冇咁硬,咬落仲有肉汁。啲花菜索咗啲肉嘅油香,但自己依然保持爽脆,味道剛剛好,好送飯。💥娘惹咖哩汁配脆皮豬手個配搭幾有新意。豬手個皮真係炸到脆卜卜,入面嘅肉就好淋好滑。個咖哩汁同平時食開嘅港式咖哩好唔同,冇咁辣,多咗陣香茅同椰奶嘅香味,點豬手食又幾夾,唔會覺得膩。💥古法桂花炒瑤柱呢個係考功夫嘅菜。睇落好似好簡單,就係啲蛋炒到一絲絲,好似桂花咁。食落就知功架,啲蛋好滑,仲食到一絲絲嘅瑤柱絲,鮮味出。加埋啲銀芽增加口感,成個菜感覺好輕盈,但係味道一啲都唔單薄。總括來講,呢餐飯食得好滿足。唔使乜嘢花巧嘢,由炒飯到個豬手,每樣都睇到師傅嘅功力同用心,味道實在,係一班人想食餐好嘅唔錯選擇。查看更多
+ 5
sia_the_bot1
高質中菜🔥
sia_the_bot1
2025-10-08
關注
御瀧軒(8/10/2025)今日約咗朋友去銅鑼灣行街和晚膳,朋友提議去南華體育會內的中餐廳食飯;御瀧軒位於體育中心高座UB樓! 餐廳裝潢簡約,富有中式酒樓食肆的色彩,地方寬敞;坐得舒適!🪿滷水鵝片是潮式經典鹵水名菜! 起骨的鵝片啖啖肉, 肉味清淡鮮香,肉質细腻!豆腐吸收了滷水鵝汁的味道,軟綿可口;豆味香濃! 鵝肉全起骨,皮和肉相連來切,每件鵝肉肉質细腻軟嫩,肉的纖维不柴,能保持多汁感;鵝皮滑嫩帶彈性,脂肪適中,膠質豐富,有口感! 配上蒜蓉白醋來吃,更加清新不油不膩!🐷XO 醬露荀爆松板肉擺盤極精緻,賣相一流! 松板肉有好多件,用XO醬爆炒得好香口和很惹味!豬肉煙韌有咬口,唔會太乾;肉汁豐盈! 配上新鮮露荀和黃椒同炒,清甜爽脆;更能提昇食物味道的層次!🍍泰式菠蘿海鮮炒飯好有泰式炒飯的風味! 飯炒得很乾身,好有鑊氣! 有菜粒、海鮮碎的蝦和魷魚等、提子乾、粟米粒等和大量的香料同炒! 上面放滿豬肉菘,配搭很有特色;令炒飯更豐富和味道更佳! 再配上烤的燒鮮菠蘿,口感清新和豐富 ,超正!🥦鹽泥肉爆炒花菜這是一道清爽和鹹香風味的炒蔬菜,口感與味道層次鮮明;非常惹味和開胃! 鹹肉丁鮮嫩多汁有咬口,花菜炒得剛好;鮮嫩清甜爽口! 高温快令菜餚濃郁香氣提昇,入味卻不膩口! 花菜很新鮮爽脆多汁,無纖維粗糙感,十分好吃的!這間隱世的中菜餐廳的菜式講究,食材質數高! 最適合一大班朋友們來食飯歡聚!查看更多
or#tm67795949
御瀧軒晚飯
or#tm67795949
2025-09-16
關注
14/9/2025晚飯整晚所有餸菜都很出色,全部都超出我哋預期,超好吃😋工作人員服務態度又好👍🏻金湯乳酪龍吐珠😋好震撼超好味👍🏻XO醬露荀爆安格斯😋好有鑊氣又嫩滑👍🏻龍皇冰鎮爆汁咕嚕肉😋有創意👍🏻德國脆皮豬手😋外脆內嫩又十分入味👍🏻川貝椰皇燉鷓鴣😋超好飲👍🏻古法蟠龍東星班😋鮮又入味👍🏻濃雞湯珍珠菜苗浸手工蛋餃😋有創意👍🏻黑松露生煎無骨雞😋十二年老菜甫腩肉炒飯😋桃膠蛋白杏仁茶湯丸😋😋😋查看更多
古法蟠龍東星班/金湯乳酪龍吐珠
御瀧軒晚飯
2025-09-08
關注
5/9/2025 我和朋友們12人去御瀧軒晚飯已經一早訂枱, 參考菜式之後訂咗招牌菜試吓成餐飯都十分驚喜,冇諗過又好食又靚,個個見到都嘩嘩!大廚真係煮得非常有心機又有創意!醉蝦好爽好鮮味去骨魚喜出望外又好吃冰鎮咕嚕肉包菠蘿經典與創新嘅融合豬手外脆內嫩安格斯牛肉非常嫩滑燒雞符合期望Fusion 濃湯鮮茄白菜,正👍🏻仲有最後糖水,送上桃膠蛋白杏仁茶 ,寫上完美一餐!下次試吓其他好食一定要介紹俾朋友啦,我們會再去!查看更多
艇王爆汁冰鎮咕嚕肉
脆皮德國豬手配娘惹咖喱汁
玫瑰鹽蒸珍珠花味
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
晚飯小菜
2025-09-06
關注
5/9/2025 晚飯整體晚飯所有小菜都很出色,全部都超出預期、喜出望外、勁好好好吃😋啊!仲有靚仔一位米芝蓮大廚 👨‍🍳主場呀!工作人員服務態度又好呢!👍🏻醉蝦好爽好鮮味👍🏻、去骨的魚喜出望外又鮮又入味👍🏻、咕嚕肉包住菠蘿經典與創新嘅融合👍🏻、去骨豬手外脆內嫩又十分入味👍🏻、安格斯牛肉好有鑊氣又嫩滑👍🏻、叉燒和燒雞都很出色👍🏻、仲有fusion白菜珍珠薏米,非常有創意👍🏻、仲有桃膠蛋白杏仁茶非常喜歡!😋😋😋查看更多
+ 4
艇皇冰鎮爆汁咕嚕肉