2005-12-04 8 瀏覽
2/12/2005 6:30pm 朋友請客, 問我去那兒吃晚飯. 我就想起這裡, 既方便大家又似乎食評不錯.我們點了3 個菜和2 個飲品: 椰青焗海鮮飯, 越式傳統蒸粉包, 清炒露筍竹笙雜菌, 椰林樹影和薄荷檸蜜. 3個菜也很好, 份量也足. 椰青焗海鮮飯的賣相一流, 蝦, 青口, 魷魚, 帶子各2 隻, 有青豆和粟米粒做配料的飯帶有椰子香味. 多吃也有點膩. 不過, 真的很美味. 從椰盅內挖出的椰青很清甜, 有驚喜! 越式傳統蒸粉包上面鋪了扎肉, 內有蝦, 冬菇絲等, 配上我至愛的魚露, 很滿足了! 朋友叫了椰林樹影, 他說口感極濃, 像椰槳般. 喝完那飲品, 他就飽上加飽. 我的薄荷檸蜜賣相討好, 竟然有點薑味! 有點奇怪!論環境, 食物質素和服務, 整體不錯. 不過, 枱與枱的距離太近, 我們未能暢所欲言呢! 因為太多人輪侯入座, 我們也得遵守8 時還枱的承諾. 看來, 生意很好喔!P.S. 明年7月, 我幫朋友慶祝生日, 同時將會慶祝他榮升爸爸! ^_^ Congratulations!
2/12/2005 6:30pm

2005-11-07 1 瀏覽
做嘢方面有D煩, 無冇mood, 二個人叫左:1. 炸魷魚圈, quite oily but 唔靱2. 炭燒豬頸肉- quite tender 但唔夠香口3. 燒牛扒拼糯米飯- 叫左medium but still quite靱, 糯米唔夠煙靱, not good4. 炒通菜- oily but not 香.just average this time, dunno whether it is affected by my bad mood
做嘢方面有D煩, 無冇mood, 二個人叫左:
1. 炸魷魚圈, quite oily but 唔靱
2. 炭燒豬頸肉- quite tender 但唔夠香口
4. 炒通菜- oily but not 香.

2005-10-26 21 瀏覽
週末同大衛食飯, 由我選擇食肆同點菜, 此店假日只有一款二人套餐, 包括有小菜白飯, 份量看似不少, 把餐牌"咀嚼"後, 只散點了三款, 小吃,小炒加飯各一客。 炸蝦餅~ 原先想點的是前菜,特色鮮三文魚, 但侍應妹妹說新鮮三文魚尚未運到, 所以就改點了此個小食, 一碟共有五塊, 很足碼也帶有點蝦味, 食落爽口, 件件炸得顏色均勻又脆口, 碟底不盛油, 另有一小碟甜梅醬配食, 梅醬味不過甜又有梅子味道, 飯後還餘下半碟也給我清埋得乾乾淨淨, 大衛還問我夠未, 未夠的話可以叫多一碟醬打包^^ 四季豆炒煙鴨胸~ 此款很有港式小炒風味, 也炒得有鑊氣, 鴨胸被切成薄片, 與四季豆及欖肉配炒, 每條豆及鴨胸也平均沾上了醬料, 惹味得來又不過咸, 比起一般中式食肆的師傅還好手勢。 椰青海鮮焗飯~ 主料包括有青口帶子各兩件, 蝦子,魷魚混於原個椰青的飯內。青口沒吃, 大衛說質素可以, 帶子當然沒有新鮮貨給你, 但以冷藏的品質來說巳算不錯, 在飯面還淋上椰漿及灑上了炸椰絲, 椰香味不單於飯面可找到, 就算吃到椰青底部的飯時, 仍散著香濃椰味。 此店地方坐得舒適, 味道又不失色, 仍有吸引力令我再來

此店地方坐得舒適, 味道又不失色, 仍有吸引力令我再來一次。
2005-10-17 18 瀏覽
夜晚去左食御泰坊一家6口......噢....6送一湯.....甜咖喱羊排骨(好味.....岩唔辣既朋友食)麵包咖喱雞(賣相可愛)被切的麵包咖喱雞(麵包都幾好味..但係雞翼d骨俾人鎚都爛晒,食d薯仔可以食到骨)原隻南瓜焗海鮮(第一個叫,最遲黎,南瓜好硬...如果可以俾人食埋個南瓜就更好,個汁有dd咸)炸軟殼蟹配芒果菠蘿汁(一般....)三文魚他他卷紙卷(個皮幾薄....)牛扒配糯米飯配紅辣椒汁(牛扒叫左8成熟,仁係有血,幾韌)冬蔭公湯(都辣下....不過家姐話好咸)位置方面...入口好凍...但係入到最入既話好焗囉....d油煙焗晒係入面...有d熱....個經理都幾好人...每張table都有個apple...可以食的...6個人食左$582

甜咖喱羊排骨(好味.....岩唔辣既朋友食)

麵包咖喱雞(賣相可愛)

炸軟殼蟹配芒果菠蘿汁(一般....)

三文魚他他卷紙卷(個皮幾薄....)

牛扒配糯米飯配紅辣椒汁(牛扒叫左8成熟,仁係有血,幾韌)

冬蔭公湯(都辣下....不過家姐話好咸)

個經理都幾好人...
每張table都有個apple...可以食的...
6個人食左$582
2005-10-10 6 瀏覽
記得睇過d人對呢間既評價不錯, 所以星期六晚來左試, 環境不錯! 由於得兩個人, 只點了以下兩款:1. 甜咖喱羊排骨2. 三鮮紅(醋)米飯兩者味道皆不錯, 而且份量足, 不會像和民那樣俾勁細碟你! 海鮮飯有青口兩只, 帶子兩粒, 蝦同尤魚圈, 算係有交待啦!!!整體都不錯, 我見人叫左個麵包雞, 個賣相好得意!! 有機會都會試!!!~不過最唔明佢打正旗號賣泰國野, 但menu 反而唔係好多泰菜的選擇, 反而有vietnam food, 好奇怪!!!!
1. 甜咖喱羊排骨
2. 三鮮紅(醋)米飯

2005-09-29 16 瀏覽
見食評都ok,所以去試下!點了星洲大蝦,南瓜焗海鮮,蒜容包,串燒.大蝦-ok啦!蝦都算新鮮,但味道只有辡味.沒有特色!南瓜-味道一般蒜容包-最好味,新鮮,有蒜容味,軟棉棉.串燒-都幾好,可惜沙汁,不夠味!還是小曼谷好食!
見食評都ok,所以去試下!
點了星洲大蝦,南瓜焗海鮮,蒜容包,串燒.
大蝦-ok啦!蝦都算新鮮,但味道只有辡味.沒有特色!
南瓜-味道一般
蒜容包-最好味,新鮮,有蒜容味,軟棉棉.
串燒-都幾好,可惜沙汁,不夠味!

還是小曼谷好食!
2005-09-23 10 瀏覽
叫左個lamb salad, D sauce 唔得正宗, 泰唔係泰咁. 三不像.
2005-09-23 9 瀏覽
點了$228(另加一)二人晚餐\:包括:白雲鳳爪沙律豆腐粉絲湯炭燒豬頸肉綠o加o厘鴨胸炭燒牛油大蝦炒什菜白飯2碗甜品(2件椰汁紫米糕)份量十足, 一般會食唔哂.味道好, 食香味俱佳, 值得一試再試.
點了$228(另加一)二人晚餐\:

綠o加o厘鴨胸
炭燒牛油大蝦
炒什菜
白飯2碗
甜品(2件椰汁紫米糕)

份量十足, 一般會食唔哂.
味道好, 食香味俱佳, 值得一試再試.
2005-09-18 6 瀏覽
下午食lunch,2人點了四季豆鴨胸- 惹味大蝦酸辣湯- 足料夠味道越南粉卷- 一般炸蝦卷- 連菜包住食,v good3鮮紅造米飯- ok
下午食lunch,2人點了

四季豆鴨胸- 惹味
大蝦酸辣湯- 足料夠味道
越南粉卷- 一般
炸蝦卷- 連菜包住食,v good
3鮮紅造米飯- ok
2005-09-03 13 瀏覽
同班朋友去到APM,班FRIEND就提議不如食這間,於是我地就試吓,唔係等左好耐就有位,或者是平日LUNCH掛.哈哈哈...我地每人都點左自己的心頭好香茅豬排凍檬粉-D汁酸酸地好開胃,不過豬排就硬咗少少海南雞飯-雞好滑,好嫩,油飯夠入味青咖哩魚柳-有香濃的椰汁味,都幾辣,鍾意食辣一定喜歡青檸冰-太青,熟些好更加好飲我地點的全是套餐,有前菜,主菜,飲品,如果有甜品就正啦
香茅豬排凍檬粉-D汁酸酸地好開胃,不過豬排就硬咗少少
海南雞飯-雞好滑,好嫩,油飯夠入味
青咖哩魚柳-有香濃的椰汁味,都幾辣,鍾意食辣一定喜歡
青檸冰-太青,熟些好更加好飲

我地點的全是套餐,有前菜,主菜,飲品,如果有甜品就正啦
2005-08-28 10 瀏覽
星期五晚同朋友去行apm,順理成章係入面食埋dinner,之前已經知apm 到到都好多人要等,於是我地就同一時間等兩個,最後係呢間快比到檯我地,所以就決定食呢間。當晚我地差不多8:45開始等位,大約9:15就入座啦。同朋友兩個人(2個女仔)叫左三樣野,跟住各自都叫左一個湯︰1)炒蟹肉粉絲(越南粉絲) -- 都ok好味,有少少胡椒既味,可惜蟹肉比例上少!2)唔記得咩名,係有d牛肉,配一小藤竹筒既糯米飯!最好味係用來點牛肉既配汁,酸酸地,幾開胃。3)馬拉盞炒通菜-- 一般水平,不過不失!4)酸辣大蝦湯-- 好正!而且份量岩岩好,下次一定會再叫。至於環境,比較嘈,可能d檯較密,所以都幾多人聲,想靜靜地傾計一定唔得。侍應們既態度好好,主動幫你換碟,都幾醒目。上菜時間唔需要等太耐(繁忙時間計)!

2)唔記得咩名,係有d牛肉,配一小藤竹筒既糯米飯!
最好味係用來點牛肉既配汁,酸酸地,幾開胃。

3)馬拉盞炒通菜-- 一般水平,不過不失!

4)酸辣大蝦湯-- 好正!而且份量岩岩好,下次一定會再叫。

2005-08-27 10 瀏覽
食左3樣野:1) 札肉紙米卷: 幾得意, 入面隻蝦幾好味2) 蒜蓉包: 較為"um"3) 青咖哩豬頸肉: 幾好味另外叫左個名, 用個滕桶入住, 幾得意哈!值得一讚係d野食上得好快,另外服務都唔錯!
食左3樣野:
1) 札肉紙米卷: 幾得意, 入面隻蝦幾好味
2) 蒜蓉包: 較為"um"
3) 青咖哩豬頸肉: 幾好味
另外叫左個名, 用個滕桶入住, 幾得意哈!

值得一讚係d野食上得好快,
另外服務都唔錯!

2005-08-25 4 瀏覽
每次來都係午飯時候,佢地有set lunch,都有好多選擇,其中有海南雞飯,比其他套餐貴要63蚊,不過都好大份,一個普通女子應該食唔晒,我最鐘意叫呢個,因為啲雞肉好滑,同啲雞飯好味而且唔油。其他套餐大概要四五十蚊到,包杯野飯及一小碟前菜(通常都係沙律)。我同事試過佢地既咖哩,就話都唔錯。來食晏最好都係訂位先,都幾多人,唔訂就要等成10分鐘,成晏都等唔到咁耐。呢到服務都唔錯,不過有啲侍應係thai,唔係好明我地想叫啲乜,試過叫佢攞飲品既糖水,佢俾咗飲管我,搞笑。環境都唔差,幾舒服。
環境都唔差,幾舒服。

2005-08-04 7 瀏覽
今晚同兩個朋友,三個人一起黎試試。我地點了以下菜式。1)越南粉皮包($40) 賣相幾靚,粉皮包上舖上扎肉一片,好味道2)牛油果蟹肉米紙卷($58) 內裏牛油果好味道3)泰式炭燒沙爹($40) 好香呀4)青口配山竹配淡紅咖喱($58) 好味道,山竹吸了咖喱汁,所以好入味,比青口更辣5)馬拉盏通菜($40)(唔辣) 因為其中一位朋友怕辣,所以叫唔辣,但待應都提議我地加少許\\\辣,哈哈,點知最後連唔食辣朋友都嫌唔夠辣,下次都係叫番辣好d6)菠蘿麵包牛油布甸($38) 味道唔錯,有點似疏夫厘7)芒果椰汁珍多($35) 其實係珍多冰,都okay總体食物不俗,值得再黎!
今晚同兩個朋友,三個人一起黎試試。我地點了以下菜式。

1)越南粉皮包($40)
賣相幾靚,粉皮包上舖上扎肉一片,好味道

2)牛油果蟹肉米紙卷($58)
內裏牛油果好味道

3)泰式炭燒沙爹($40)
好香呀

4)青口配山竹配淡紅咖喱($58)
好味道,山竹吸了咖喱汁,所以好入味,比青口更辣

5)馬拉盏通菜($40)(唔辣)

6)菠蘿麵包牛油布甸($38)
味道唔錯,有點似疏夫厘

7)芒果椰汁珍多($35)
其實係珍多冰,都okay

總体食物不俗,值得再黎!
2005-07-30 9 瀏覽
五個人食左以下幾樣野:蒜蓉飽- 好好味,外脆內軟,有足夠嘅蒜蓉香炸越南米卷- 唔錯,唔太油;配食嘅生菜塊塊都好靚,好新鮮,大塊冇洞三文魚青咖喱燴麵- 有啲辣,佢係個三文魚粒唔錯,唔會過老;個麵係意粉,整體都幾好味山竹配青口(紅咖哩) - 叫左少辣,所以一啲都唔辣,啱我!=) 煮左嘅山竹都幾得意,甜甜地;青口都有味巴東羊扒- 少少羶,ok露荀竹笙炒雜菌- 好多雜菌,清清地,幾好食菠蘿雞絲炒飯- 普普通通,可能因為後加,黎到時已經食飽左多人嘅時候個個侍應都好忙,嗌左幾次都冇水飲!兩男三女(包括一個大食男) total $404 食左咁多樣野,幾抵!
五個人食左以下幾樣野:

蒜蓉飽- 好好味,外脆內軟,有足夠嘅蒜蓉香

巴東羊扒- 少少羶,ok

露荀竹笙炒雜菌- 好多雜菌,清清地,幾好食

菠蘿雞絲炒飯- 普普通通,可能因為後加,黎到時已經食飽左

多人嘅時候個個侍應都好忙,嗌左幾次都冇水飲!