2019-12-30 412 瀏覽
彌敦左岸集地方就腳,氣氛熱鬧,美酒佳餚於一身比較傳統既西餐廳裝修,燈光亦比較暗,氣氛唔錯會翻放比較大聲既音樂,夜少少重會有live band表演去廁所中途重發現有波枱,同大電視可以睇波__________🔹威靈頓美國特級牛柳 $368USDA Prime Beef Wellington 老公話可能係佢食過最好食既威寧頓個皮夠酥夠脆,唔會好厚,牛肉非常嫩,少少韌位都無係老公食過最唔伏既牛,沒有之一個牛肉汁係青胡椒燒汁,調配得好輕怡點左之後以為無咩味,慢慢嗒又會有陣陣香味唔知你有無試過食啲個汁好濃好香,一野淋上牛扒面,我都唔知食個汁定食個牛呢個就完全襯托到牛先係主角.伴碟用既嫩菠菜都幾好食,旁邊既手指薯好脆皮,個人好鍾意.🔹12小時低溫慢煮烤乳豬件 $24812 hours sous vide roasted suckling pig 配煙肉皺菜甘藍蘭度豆, 手指薯, 同無花果蜜糖燒汁.無諗過咁大份咁厚身,油脂豐腴而且一陣陣焦香,入口在口裡面融化,滑嫩肉質,皮薄得黎頗脆,不過要盡快食,放耐左就冇咁脆.可惜係乳豬食多咗有少少膩,建議可以好似德國感豬手咁配啲酸菜或者有啲酸味既醬汁配搭解下膩先更

彌敦左岸集地方就腳,氣氛熱鬧,美酒佳餚於一身
比較傳統既西餐廳裝修,燈光亦比較暗,氣氛唔錯
會翻放比較大聲既音樂,夜少少重會有live band表演
去廁所中途重發現有波枱,同大電視可以睇波
__________
🔹威靈頓美國特級牛柳 $368
USDA Prime Beef Wellington

老公話可能係佢食過最好食既威寧頓
個皮夠酥夠脆,唔會好厚,牛肉非常嫩,少少韌位都無

係老公食過最唔伏既牛,沒有之一
個牛肉汁係青胡椒燒汁,調配得好輕怡
點左之後以為無咩味,慢慢嗒又會有陣陣香味
呢個就完全襯托到牛先係主角
伴碟用既嫩菠菜都幾好食,旁邊既手指薯好脆皮,個人好鍾意
🔹12小時低溫慢煮烤乳豬件 $248

配煙肉皺菜甘藍蘭度豆, 手指薯, 同無花果蜜糖燒汁

可惜係乳豬食多咗有少少膩,建議可以好似德國感豬手咁配啲酸菜或者有啲酸味既醬汁配搭解下膩先更加加分
🔹Marry me $138
Gin + Cointreau + flower blossom syrup + jasmine tea + Prosecco

無幅圖咁靚,以為會有啲金粉係杯野入邊閃閃下🤣
要讚一下個杯既設計,菊花插係杯邊,飲嘅時候啱啱係個鼻嘅位,聞住陣陣雛菊嘅幽香,令花香味更提升,飲落幾易入口,幾岩女仔飲
2019-12-29 293 瀏覽
朋友為我慶祝生日,有幾個選擇給我選,我見有live band, 諗住可以聽音樂,和朋友輕鬆傾計。我們7:30到餐廳,全晚都無live band無音樂,而且餐廳較嘈吵。雖然食物飲品質素還可以,但餐廳職員態度麻麻,以每人300多元來說,性價比較低。
2019-12-16
慶祝紀念
生日
2019-12-27 276 瀏覽
前排同另一pair情侶一齊double date,去左尖沙咀既Nathan Left。餐廳職員特登按排我地坐梳化位等我地可以坐得舒服啲,非常貼心。一坐低見到menu有個nachos 就好想食,到實物上枱時發現比我想像中份量大。芝士份量量好慷慨,nachos炸得好香脆,mix埋牛油果醬,sour cream同蕃茄醬一齊食超好食!黑松露手工意粉整碟都鋪滿黑松露既薄片,黑松露味好香濃,連埋手工意粉食好有口感,非常出色。煙三文魚pizza同樣有好多我最愛既芝士,pizza薄派外脆內軟,加埋煙三文魚少少鹹,調味得啱啱好。整體嚟講呢間餐廳啲嘢全部都好好食好有水準,價錢合理,會再來食!

2019-12-26 187 瀏覽
香港人面對既壓力唔細,有時落bar放鬆下都係一種樂趣,今次同朋友搵到呢間Nathan left, 環境幾chill下,9點後好似重有Live Band睇架~西班牙野生珍寶紅蝦自家製手造闊條麵 $248Spanish Jumbo Red King Prawn Hand-curved tagliatelle 好鐘意闊條麵既質地,帶點煙韌之餘相當入味,滿有蕃茄同海鮮汁既味道。紅蝦鮮香彈牙,調味唔錯。季節野黑松露菌北海道鮮帶子意大利飯 $298Seasonal Black Truffle Hokkaido Scallop Risotto 帶子口感彈牙,飯粒軟硬度剛剛好,黑松露味突出。酒既選擇幾特別,每款代表愛情唔同既階段,同情侶飲岩哂。朋友叫左 Broke up $138Be back together $138比我相像中清新,好似飲緊果酒咁,易入口。

西班牙野生珍寶紅蝦自家製手造闊條麵 $248

季節野黑松露菌北海道鮮帶子意大利飯 $298
帶子口感彈牙,飯粒軟硬度剛剛好,黑松露味突出。

酒既選擇幾特別,每款代表愛情唔同既階段,同情侶飲岩哂。

朋友叫左 Broke up $138

Be back together $138
比我相像中清新,好似飲緊果酒咁,易入口。
2019-12-25 152 瀏覽
.赫德道係尖沙咀酒吧嘅集中地之一經過一間酒吧餐廳 - 彌敦左岸 Nathan Left 外面望入去見到裝飾優雅又有個stage 感覺不錯❣️。Nathan Left 共有兩層,下層清靜,上層熱鬧更有VIP房提供,迎合不同需要的顧客店內裝修以80年代香港為主題令我突然想起一首歌的歌詞:來忘掉錯對來懷念過去......😂😂😂🤓上層設有Beer Pong及桌球枱8點後更有Live Band表演!!。Appetizer: 慢煑三文魚 x 香芒黎麥沙律。Soup: 法式龍蝦濃湯 +牛菌野菌濃湯好 creamy! 。Main Course: 北海道帶子扁意粉配香蒜辣片汁帶子香軟鮮味, 醬汁的油香味配上酸酸甜甜的蕃茄蓉及惹味蒜片為意粉帶來獨特的味道。Dessert: 法式芒果拿破崙配上自家製雪糕味道一絕! 。晚餐到一半的時候開始有live music show幾有氣氛❣️令整個晚餐畫上一個完美的句號💓。Puppy love $118 (cocktails) 慢煑三文魚 x 香芒黎麥沙律$158法式龍蝦濃湯$68牛菌野菌濃湯$65北海道帶子扁意粉配香蒜辣片汁$188法式芒果拿破崙$68。
赫德道係尖沙咀酒吧嘅集中地之一
經過一間酒吧餐廳 - 彌敦左岸 Nathan Left
外面望入去見到裝飾優雅又有個stage
感覺不錯❣️

Nathan Left 共有兩層,下層清靜,上層熱鬧
更有VIP房提供,迎合不同需要的顧客
店內裝修以80年代香港為主題
令我突然想起一首歌的歌詞:
來忘掉錯對來懷念過去......😂😂😂🤓
上層設有Beer Pong及桌球枱
8點後更有Live Band表演!!

Appetizer: 慢煑三文魚 x 香芒黎麥沙律

Soup: 法式龍蝦濃湯 +牛菌野菌濃湯
好 creamy! 。
Main Course: 北海道帶子扁意粉配香蒜辣片汁
帶子香軟鮮味, 醬汁的油香味
配上酸酸甜甜的蕃茄蓉及惹味蒜片
為意粉帶來獨特的味道

Dessert: 法式芒果拿破崙
配上自家製雪糕
味道一絕! 。
晚餐到一半的時候
開始有live music show幾有氣氛❣️
令整個晚餐畫上一個完美的句號💓

Puppy love $118 (cocktails)
慢煑三文魚 x 香芒黎麥沙律$158
法式龍蝦濃湯$68
牛菌野菌濃湯$65
北海道帶子扁意粉配香蒜辣片汁$188
法式芒果拿破崙$68

2019-12-19 148 瀏覽
約左朋友去尖沙咀食飯,試下呢間Nathan Left, 都幾多人食,環境幾大幾舒服。食物款式多,叫左3樣食物同2杯cocktail。香蒜辣椒欖油煎虎蝦,味道好香,用熱pan上碟確保唔會變凍,最怕係海鮮變凍有腥味,呢到無呢個問題,蝦都好爽好彈牙!威靈頓美國特級牛柳,切開5成熟,牛柳1d都唔韌,即叫即整所以等嘅時間較長。黑松露菌帶子意大利飯,黑松露好重好香,帶子夠大隻又鮮甜,幾有驚喜,cp值高!仲有2杯飲品,分別係Broke up同Argue, 飲品名幾得意,用戀愛黎命名,飲落都幾易入口。

食物款式多,叫左3樣食物同2杯cocktail。

平時同屋企人又或者friends去食西餐又或者飲下嘢都會揀尼依間喺尖沙咀嘅彌敦左岸,貪佢性價比高又易去!炸雞拼盤,份量好大,有雞翼、雞槌、雞寶、沙律、日式甜蕃薯條,所有嘢食落都好香脆又唔油膩,而且仲要D食物炸得幾好,D雞肉食落keep住係好juicy;甜蕃薯條,食落甜甜地,幾刷嘴、好啱餸酒食,點埋沙律醬一齊食更加加分,份量雖然唔算多,但都好易令人覺得飽;沙律,喺食完D炸物後食就啱喇,可以轉下口味;泰式羅望子醬,帶點辣度,同炸雞一齊食就夠曬惹味。澳洲藍青口,隻隻都好肥美、零腥味,以白酒忌廉汁去煮藍青口,令藍青口食落更加鮮甜,配埋火箭菜、乾蕃茄一齊食,味道會更加清爽,仲有多2件脆口嘅蒜蓉法包。手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽,要趁熱快D食,因為依個自家製意大利粉萬一索曬汁就會變腍㗎,意大利粉食落好有咬口,蟹粉汁香濃又Creamy,海膽、蟹肉、蟹黃鮮味濃郁。King Of Grapes,蜜糖調液同巨蜂提子嘅味道混合,味道香甜,用梳打水做基底,成杯嘢飲落好清爽。Yellow Punch,果香味濃,飲落幾清新。

Yellow Punch,果香味濃,飲落幾清新。

• 手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽
2019-12-18 158 瀏覽
尖沙咀一向都多酒吧,但原來有間樓上bar係有live band聽☺️餐廳有兩層,下層主要比客人睇波傾計,上層主要係聽live band,今次去live band 9點開始,我都聽到11點多🤣------菜式1. 墨西哥辣牛肉芝士焗粟米脆片3.8/52. 西班牙黑毛豬火腿菠蘿Pizza 4.2/5👍🏻3. 烤黑松露菌醬海鱸魚柳手工貝殼粉 4/5酸忌廉醬、蕃茄莎莎、牛油梨醬一次過放哂上粟米脆片到,中間部分好多都已經唔脆😕芝士偏向右邊的脆片才有,如果醬可以分開上會較好,但味道是不錯的,配酒一流🥳兩件海鱸魚柳煎得很好,皮脆肉鮮嫩,沒腥味之餘仲要冇骨😋但油比較多,可以見到碟底都滲出好多牛油😖而貝殼粉口感幾好,煙煙韌韌,幾特別薄餅真心推介🥰我覺得邊位做得最好,帶脆之餘批心軟綿,而且唔似美式咁厚實,我同朋友每人食左3-4件,都唔會有飽飽滯滯既感覺,菠蘿甜ham帶咸,兩者中和得恰到好處,下次去都要再叫🤤⭐️餐廳有點歌環節,大家可以問服務員攞紙寫低想聽咩歌,佢地就會交比表演者☺️

------
菜式
1. 墨西哥辣牛肉芝士焗粟米脆片3.8/5
2. 西班牙黑毛豬火腿菠蘿Pizza 4.2/5👍🏻
3. 烤黑松露菌醬海鱸魚柳手工貝殼粉 4/5

2019-12-14
2019-12-17 195 瀏覽
朋友帶我黎到尖沙咀呢間餐廳食嘢😁呢度嘅環境好正,係一間好有Feel嘅餐廳🍝🍲啲食物好正,超多款式選擇👏仲有Live band show😄輕輕鬆鬆享受晚餐😄燈飾好有氣氛。推介呢款Pizza🍕勁香濃,好有芝士味。🧀帶子意粉好爽口😄呢個豬肋骨必食!甜甜地,夠哂惹味!
2019-12-17
10 分鐘 (堂食)
黑松露菌醬野菌比薩
北海道鮮帶子扁意粉
燒西班牙黑毛豬肋骨配捲心菜沙律,薯條
2019-12-17 122 瀏覽
今日放工想去尖沙咀買d嘢,所以同男朋友出左黎食,見到openrice評分咁高就諗住試下lee間樓下望唔算大,有個大電視,d人睇波真係一流,但原來仲有樓上,樓上別有洞天,有個live show台,咁岩嗰日去遇唔上,下次想去試下睇樓上環境更大,又坐得舒服餐牌以西餐為主,d pasta好有特色,比較創新我地嗌左個青口做snacks,跟兩塊蒜蓉包,點青口個白汁幾正,青口d肉又夠肥美👍🏻American Ribs🐷都好正,仲有得揀大細,我地兩個人嗌細就岩岩好,d肉又冧👍🏻魷魚意大利粉個汁好好味,雖然好肥🙈pasta都唔似坊間買返黎咁lee個係海膽手拆蟹肉手做闊條麵,真心正,海膽唔腥,又足料,𥚃面仲食好大舊蟹膏,好鮮好正👍🏻總括黎講,pasta嘅菜式都幾新穎,環境又幾好,下次想黎睇band show

樓上環境更大,又坐得舒服

餐牌以西餐為主,d pasta好有特色,比較創新

2019-12-12
2019-12-17 99 瀏覽
拍拖拍耐左,會慢慢建立左好多習慣—去開既餐廳、活動既地點..所以有時都要特登揾下新餐廳、約會下,保持情侶間既小情趣💑今次同👦🏻就揀左尖沙咀既Nathan left試下🥂平日夜晚人唔算超多,個場睇落大約三分二滿,可以慢慢坐慢慢傾💕🔸Argue $128入面混合左gin,西柚蜜同檸檬汁🍋入口先有西柚既香味,然後慢慢係口入面先滲出酒既甘香,幾易入口🔸Fall in love $128個賣相非常吸引!我亦係被餐牌既相引左點依杯🤣Fall in love,酒如其名,係杯幾複雜同幾有層次既酒。個樣咁似無害既朱古力,但其實入面係有whisky!面頭明明有滿滿cream但入口又比想像中濃烈🤔同愛情一樣令人猜唔透🤣最欣賞係佢粒冰係伯爵茶冰!一開始冰未溶,飲到朱古力既甜、whisky既烈,但當差不多飲到尾粒冰開始溶,又有淡淡茶味,係杯幾特別既酒啊☺️🔸炸雞拼盤 bite$128要讚下佢啲炸雞🍗個皮炸得超級脆!入面既肉依然夠嫩,又熱辣辣,配埋個泰式辣醬超好下酒🤩🔸墨西哥香辣牛肉芝士焗粟片 bite $98個名好長🤣🤣但粟米片永遠傻好好既下酒菜🤣仲要佢個粟米片加左芝士係面可以拉到絲😮同埋面頭有三種醬,個人就最鐘
今次同👦🏻就揀左尖沙咀既Nathan left試下🥂

🔸Argue $128
🔸Fall in love $128
個賣相非常吸引!我亦係被餐牌既相引左點依杯🤣

🔸炸雞拼盤 bite$128
🔸墨西哥香辣牛肉芝士焗粟片 bite $98
個名好長🤣🤣但粟米片永遠傻好好既下酒菜🤣仲要佢個粟米片加左芝士係面可以拉到絲😮同埋面頭有三種醬,個人就最鐘意酸忌廉😋

慢慢食下野傾下計,係個幾唔錯既晚上🙂
2019-12-16 6365 瀏覽
放了一星期假,明天星期一便要上班,心情未能平復,決定夜晚要去彌敦左岸食飯、喝酒、聽歌來為我的假期作一個完美的句號!Mocktail:《Spicy Cat HH$70 NH$88》(Peppermint & Ginger Tea,Home-Made Spicy Ginger Syrup,Nata de Coco,Ginger Beer)味道是果汁加上薑味,我喜歡薑味,所以還覺不錯。Signature Cocktail:《Fall In Love $128》(Whiskey, White Cacao Liqueur, Coffee Liqueur, Pop Corn Syup, Egg White, Earl Grey Ice)有咖啡的淡香配上Whiskey,帶點微甜,我十分喜歡。《香烤智利白鱈魚柳 $318》擺盤精緻,兩片墨汁脆片十分搶眼,白鱈魚柳皮十分香脆,輕輕便可切開,魚肉汁潤極嫩滑,而且又夠熱度,配上嫩菠菜忌廉汁夠特別,紫心蕃薯蓉好夠滑又軟糯,且帶點飽肚。《西班牙黑毛豬火腿菠蘿比薩 $158》西班牙火腿●莫薩里拉芝士●帕馬臣芝士●菠蘿●白菌●火箭菜●俄勒岡Pizza新鮮製作上桌好夠

Mocktail:

《Spicy Cat HH$70 NH$88》
Ginger Beer)
味道是果汁加上薑味,我喜歡薑味,所以還覺不錯。

Signature Cocktail:

《Fall In Love $128》
有咖啡的淡香配上Whiskey,帶點微甜,我十分喜歡。

《香烤智利白鱈魚柳 $318》

《西班牙黑毛豬火腿菠蘿比薩 $158》
Pizza新鮮製作上桌好夠熱,芝士拉絲好吸引,整體配搭好夾,有黑毛豬咸香,菠蘿甜酸,火箭菜的獨特香味,整體十分不錯。

《蘋果撻 自家製開心果雪糕 $68》
即點即焗夠新鮮,所以需時請自行預計時間下單。
蘋果撻外層酥脆,皮軟糯,內層蘋果肉豐富,還有提子乾,甜度適中,再配上自家製開心果雪糕,十分滿足。
2019-12-15
2019-12-14 148 瀏覽
Happy Friday!!!! 終於又到星期五,收工梗係食餐好慰勞下自己啦!同朋友去左尖沙咀諗住happy hour左先~於是就是但搵左間酒吧飲野~有live band環境唔錯~Cocktail Menu🍸 🍹 好有意思~由相識到結婚🥰但係朋友揸左車 最後叫左兩杯mocktail 🍹🍹黃色:Mango Punch 有少少菠蘿味 幾清新紅色:King of Grapes 我個人比較鍾意依杯 因為冇咁甜同提子味好重原本只係諗全happy hour算 但見其他人D野好似好好食 勁吸引🤩於是就食埋晚飯頭盤虎蝦:四隻大大粒 都好新鮮 因為啲肉好爽 有少少辣椒同蒜頭 好香!西班牙黑毛豬:因為係豬所以叫左全熟 不過都唔會好老 反而仲好juicy 好淋~海膽蟹肉忌廉手打意粉:因為係手打意粉 所以口感好好!仲有好多蟹膏 撈埋海膽食好新鮮!蘋果批配開心果雪糕:蘋果批即叫即焗 佢自製開心果雪糕勁濃開心果味仲食咗粒粒開心果滿足滿足☺️☺️最後仲有live band~ perfect!

有live band環境唔錯~

Cocktail Menu🍸 🍹 好有意思~由相識到結婚🥰

但係朋友揸左車 最後叫左兩杯mocktail 🍹🍹
黃色:Mango Punch 有少少菠蘿味 幾清新

滿足滿足☺️☺️

最後仲有live band~ perfect!

2019-12-13
  • 烤西班牙黑毛豬扒
  • 手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽
2019-12-11 142 瀏覽
首先依間餐廳菜式非常豐富,每樣都好吸引是日生蠔藍寶石綠寶石,兩款生蠔味道都係海水味比較濃郁鵝肝多士鵝肝唔算肥身,唔多油份,所以食落甘口完全唔油膩,如果想試下鵝肝又驚腥依個岩曬,多士好香脆,同埋鵝肝面配左無花果醬都黑醋味道岩岩好,食多幾件都唔怕法式薯蓉田螺每粒都大大隻,田螺用香草焗,味覺好好👍🏻👍🏻可惜係薯蓉底無薯容,如果多少少就好墨西哥簿餅(牛肉)墨西哥簿餅非常好吃,入面加入多款芝士,牛肉,蕃茄,簿餅一咬口完全做到拉絲效果🤤配牛油果醬,番茄他他,忌㾾醬,絕配👍🏻👍🏻Argue完全俾外表呃左,友人以為係好淡酒味🤣點知原來唔易入口,如果飲開酒嘅可以一試Yellow punch 小編個杯完全冇酒精嘅,梳打水配啲雜果果肉味道都幾特別,有啲好似飲雞尾酒嘅感覺

首先依間餐廳菜式非常豐富,每樣都好吸引

是日生蠔
藍寶石綠寶石,兩款生蠔味道都係海水味比較濃郁

鵝肝多士

法式薯蓉田螺

墨西哥簿餅(牛肉)
Argue

Yellow punch
2019-12-08 186 瀏覽
我哋四個人嚟到呢間餐廳,有朋友介紹話氣氛唔錯幾好食。我哋每人叫咗一杯野飲,除咗啤酒之外,cocktail mocktail都極難飲,一係好那喉好苦,一係就涼茶味咁。叫左個大蝦捲捲粉 $188,味道唔錯,大蝦亦都唔會霉或者唔新鮮,粉都彈牙唔會overcook。黑松露帶子risotto $298,成碟飯冇乜味,帶子亦煎得唔香口,呢碟飯極度普通,亦食唔出有黑松露嘅味道,帶唔出黑松露香味。龍利柳risotto 好似$188,呢碟飯極度難食,魚又腥又臭又有泥味,個個食完都話極度難食,成碟地獄黑暗料理咁款。飯又無乜味,加左d絲瓜落碟飯到簡直係畫蛇添足,完全唔match。成啲飯個個食咗一兩啖就冇食放咗喺度,真係放唔入口。埋單$1600 四個人,性價比奇低,因為野飲野食質素都好差,唯一可以講係9點後有live band氣氛ok,但9點前未有live band成間餐廳得個嘈字,要好大聲先聽到大家講乜。