餐廳: 張三
資訊:

2024-05-20 28 瀏覽
睇得出,食得出佢哋嘅心機。推介!🤤👍🏻快豬扒好好食係厚切好難煎得靚但係通透但係又唔過熟。開嗰兩碗湯都好好飲唔係靠cream唔係靠糖。服務裝修都一流仲要見到每張枱擺一瓶小小的嘅花好有心機。
2024-02-08 262 瀏覽
一直都bookmark低{張三},今日終於有機會過嚟試吓~餐廳氣氛清幽,主要係街坊幫襯🙌🏻一人廚房,落單後好快就有得食,廚房犀利👨🏻‍🍳✴️拿坡里牛柳絲螺絲粉✴️螺絲粉有咬口,軟硬適中👍🏻拿坡里醬汁唔太夠茄味,而且醬汁量較少,有啲螺絲粉沾唔到~牛柳絲份量亦較少,質地比較軟,唔算有牛味☹️✴️張三醬油豬扒煎蛋飯✴️份量比想像中細,但隻蛋煎得幾靚仔🤩醬油帶甜味,撈飯食幾正~豬扒就普普通通,有少少失望☹️

拿坡里牛柳絲螺絲粉

✴️拿坡里牛柳絲螺絲粉✴️

張三醬油豬扒煎蛋飯

✴️張三醬油豬扒煎蛋飯✴️

2024-01-21 183 瀏覽
今次踩界去試嗰家餐廳,真係有驚喜咁。首先點咗個有機三色藜麥沙律,清新嘅綠色一上枱,個感覺已經好正🥗。啲蔬菜爽口得滯,藜麥帶嚟嗰種幼滑嘅質感,好夾!跟住上嘅紐西蘭肉眼扒就更加令人撲口水。五成熟果塊實在係腍得嚟又juicy,腌得嘅味道啱啱好,唔駁腳。扒邊嘅藜麥粟米蓉夠創意,試下新口味都唔錯呀。個羊架令人滿足到不得了,外面燒得啱啱好嘅焦香,入面仲保持住肉汁。啲肉香得嚟一啲都唔羶,好入味。意粉部分,雖然香蒜欖油虎蝦意粉啲醬汁比較少,不過虎蝦爽滑,有彈性,啱啱好嘅鹽香就已經好吸引。來到甜品,朱古力心太軟就真係有啲心太軟咗,朱古力流得太勁,但效果仲好,朱古力愛好者肯定會愛死佢!總括落嚟,呢餐飯食得好滿足,有開心嘅聚會,又有好味嘅食物,真係食在真味,記住長記味道底🍽️💕。

2024-01-05 245 瀏覽
來過這間小店兩次,坐得幾舒服,都唔會話有大冷氣長期吹住個頭。坐位算是闊落,夜晚靜靜地,用餐時間亦唔限時,感覺幾閒適。聽聞這家餐廳是由張家一家三口打理的,所以叫張三。老闆娘服務態度都不錯,誠懇有笑容唔會黑口黑面。今次點嘅係dinner set芝士番茄天使麵,跟沙律,一杯嘢飲同tiramisu。食物好快就整好,沙律感覺清新,不過不失;麵條散發炒香嘅香氣,軟硬度剛剛好,份量都幾大份,加上番茄十分開胃。熱飲要咗熱阿華田,沖得比好多茶餐廳好飲(誤) 👍 Tiramisu正常質素,餅底幾脆。食唔哂打包咗天使麵。全部總共一百四十幾蚊,唔收加一服務費,整體感覺都唔錯。

2023-09-07 444 瀏覽
我們於6/9(三)早上11:30左右到達餐廳,餐廳應該剛開門不久,位置挺多,黑色為主色,主打溫馨路線。我們叫了2個午餐lunch set,配飲品。❶燒鰻魚炒飯($80):有紫菜、粟米🌽粒,蔥及洋蔥🧅碎,鰻魚🐟亦較大塊,而飯🍚底較淋身。❷醬油炒鮮帶子意粉($80):少辣,有一個大帶子及數粒小帶子,較惹味,亦有蘑菇片🍄,意粉為幼意面🍝。食物略深色及少咸,價格👌🏻,餐廳應是家庭式經營的,大廚為爸爸,水吧位置是母女。
我們叫了2個午餐lunch set,配飲品。
燒鰻魚炒飯
醬油炒鮮帶子意粉
2023-09-06
2023-04-20 714 瀏覽
難得放假, 就同老公出去食個 lunch! 見menu 都幾多選擇, 又唔駛等位, 所以就揀左呢間!叫左兩個餐, 兩份都唔算大份, 男人食可以唔太飽肚🍴咖喱雞飯-味道少少辣, 雞件有7-8件都唔錯!🍴蕃茄牛肋腩飯-牛肋腩腍, 但根位多, 味道正常!不過, 餐廳有個姨姨就趕客式咁收野, 入座到佢想趕我地都係 30mins 既事, 雖然其他店員服務ok, 又主動送左個薯條俾我地, 但感覺真係唔太好!地址 : 張三西環西營盤第三街133號豐盛大廈地下A號舖評分 : 6/10

叫左兩個餐, 兩份都唔算大份, 男人食可以唔太飽肚
🍴咖喱雞飯
-味道少少辣, 雞件有7-8件都唔錯!
🍴蕃茄牛肋腩飯
-牛肋腩腍, 但根位多, 味道正常!

地址 : 張三
西環西營盤第三街133號豐盛大廈地下A號舖
評分 : 6/10
2023-04-20
睇報導得知餐廳由張氏一家三口👨‍👩‍👧爸爸、媽媽、女兒家庭式經營,爸爸入廚四十年,曾任職多間酒店、私人會所及高級餐廳;年資多唔代表一定好食,反之年資淺又未必差啲😗拿破崙牛柳絲炒意粉,平凡港式西餐味道,份量適中,牛柳絲唔韌當嬴;意粉不算彈牙🍝略嫌醬汁太少,調味淡口,符合潮流興嘅少鹹少甜?👀出品對返價錢中規中矩;凍咖啡係驚喜,水準拍得住專業咖啡店出品(甚至好過),估佢唔到👏🏻👏🏻地方企理,坐得舒適,招呼有禮貌☺️

拿破崙牛柳絲炒意粉
拿破崙牛柳絲炒意粉
2022-07-30 1290 瀏覽
港島西食評系列 ~關鍵詞:1個人、工作日午餐第7站:第三街133號A店名:張三餐廳類型:西式--意粉屋提前訂座:沒有,該店午市不設訂座COVID--19全球大流行,疫情反覆,沒完沒了!經濟受重創,餐飲業更是重災區,相對大集團連鎖店,我更支持用心經營的小店。西營盤第三街上,有家小店:張三張氏一家三口經營的小店。來試試午餐,Set lunch 包括以下的:#是日餐湯:加10元配了大葱薯仔忌廉湯,質感creamy,好喝。#主菜:檸檬香蒜虎蝦意粉,檸檬汁很開胃,很適合酷暑天氣吃,有3隻虎蝦,蝦肉爽口有咬勁,加分。#餐飲:凍檸檬茶要加2元,少冰少甜,very nice!總體感覺:店面比較小,間隔是長方形,坐在最裡面的話,光線會有點暗。
港島西食評系列 ~
關鍵詞:1個人、工作日午餐

第7站:第三街133號A
店名:張三
餐廳類型:西式--意粉屋
提前訂座:沒有,該店午市不設訂座

西營盤第三街上,有家小店:張三
張氏一家三口經營的小店。

來試試午餐,Set lunch 包括以下的:
#餐飲:凍檸檬茶要加2元,少冰少甜,very nice!

2021-07-22
2022-06-16 1121 瀏覽
今日經過西營盤時見到,比佢嘅餐牌📋同裝修✨吸引左入去。午餐都多選擇但人少少就試兩道菜😄1️⃣張三醬油豬扒煎蛋飯🐖🍳🍚好開心隻蛋係太陽蛋🍳🤩,仲要有少少燶邊脆卜卜😚,豬扒🐖方面肉質嫩滑易入口👍🏼,肥肉瘦肉分布均勻,而且煎過後咬入 口都唔覺好乾,配埋張三醬油🫗,醬油帶夠味並有輕微鮮甜味😙,送飯一流😁2️⃣張三醬油炒鮮帶子意粉🐚🍝睇相都知道張三醬油夠哂份量,每一條意粉都掛滿醬油😍,可惜嘅係帶子大粒嘅就得一粒,其餘嘅就用細粒伴上😓,意粉另外都有甘荀絲🥕同菇🍄,佢地嘅鮮甜味融入番意粉入面,好食得黎又健康😉。不過食到最後反而覺得佢醬油多左少少,但整體係好味😍。張三其實仲有好多野食揀,午餐同晚餐又好似會有唔同選擇😳,有機會要黎試多幾次😝。
今日經過西營盤時見到,比佢嘅餐牌📋同裝修✨吸引左入去。

午餐都多選擇但人少少就試兩道菜😄

1️⃣張三醬油豬扒煎蛋飯🐖🍳🍚

2️⃣張三醬油炒鮮帶子意粉🐚🍝

2022-06-12
2021-11-04 1824 瀏覽
住西環朋友介紹黎食,朋友之前食過2次都覺得好食,所以今次約黎呢度食DINNER SET 由$142起至$298湯/沙律 + 主食 + 甜品 + 餐飲3個人叫咗2個DINNER SET加散叫1份羊扒雜菜沙律檸檬虎蝦意粉,味道特別,酸酸地幾清新,但虎蝦有D細隻 忌廉蟹肉意大利飯,忌廉汁無得輸,好濃郁味道羊扒,一D羶味都無,肉唔乾,好嫩好JUICE跟餐甜品係tiramisu,好食~另外加錢轉咗法式陳皮焦糖燉蛋,估佢唔到又幾夾,不過燉蛋底甜左少少,未食過值得一試另外加多一個心太軟$68,超流心,一吉太快!太突然!!爆漿都未黎得切反應,有別於其他CAFE嘅心太軟,蛋糕厚D乾身,蛋糕偏薄軟身,個人覺得好好食,但朋友鍾意蛋糕厚D朱古力漿杰D 餐廳係家庭式經營,服務親切,店內裝潢簡約,開放式廚房,食完唔會成身油煙味食物味道幾好,價格尚可唔算貴餐廳感覺好舒暢平靜,可以慢慢食同朋友傾計
住西環朋友介紹黎食,朋友之前食過2次都覺得好食,
所以今次約黎呢度食

DINNER SET 由$142起至$298
湯/沙律 + 主食 + 甜品 + 餐飲

3個人叫咗2個DINNER SET加散叫1份羊扒
雜菜沙律
檸檬虎蝦意粉,味道特別,酸酸地幾清新,但虎蝦有D細隻
忌廉蟹肉意大利飯,忌廉汁無得輸,好濃郁味道
羊扒,一D羶味都無,肉唔乾,好嫩好JUICE

跟餐甜品係tiramisu,好食~

餐廳係家庭式經營,服務親切,
店內裝潢簡約,開放式廚房,食完唔會成身油煙味
食物味道幾好,價格尚可唔算貴
餐廳感覺好舒暢平靜,可以慢慢食同朋友傾計
2021-10-29
2021-04-03 2491 瀏覽
早排係openrice搵西營盤餐廳,已經見呢間無乜負評,幾多好評,同埋話有人情味,所以就lunch就去試下。係街度唔係好顯眼,好易擦身而過。入去入面,裝修都係行昏暗格局。當時12nn,未算有太多人。一入去就有好友善既姨姨招呼坐低。留意冷氣較大,建議自備衣物。聽個名以為係食台灣野,原來都係食西式、意粉之類。叫左個菠菜雞意粉set,有湯同野飲。意粉幾好,唔會太淋,挺身;雞肉算好味,仲有d菠菜。汁唔錯。整體幾好食。南瓜湯略淡熱啡中規中距;隻碟好靚食完都幾飽。而且服務周到,姐姐經常會問你洗唔洗落單,幫你收走餐具等,唔洗擔心應接不暇。開頭覺得冷氣大都會安排入面冷氣細d既位比你(雖然都差不多...)整體幾好,之後都會再黎試下其他食物
一入去就有好友善既姨姨招呼坐低。
留意冷氣較大,建議自備衣物。

聽個名以為係食台灣野,原來都係食西式、意粉之類。
叫左個菠菜雞意粉set,有湯同野飲。

南瓜湯
南瓜湯略淡
熱咖啡

熱啡中規中距;隻碟好靚

整體幾好,之後都會再黎試下其他食物

2021-03-31
熱咖啡
2020-11-21 1941 瀏覽
I ordered duck breast spaghetti, and it looked OK. The tasted was pretty good as I love eating duck breast 😋 spaghetti was chewy and I think that the sauce was enough, the flavour wasn't too strong. Duck breast was yummy even though a bit salty. It matched well with spaghetti. I think the price is quite cheap considering that it is located in Sai Wan. However, it took me a while to find the restaurant.
2020-11-01 1345 瀏覽
自備餐具,外賣自取,等待時間不用太耐。有set lunch,加$5 有餐湯或飲品,星期一至五有學生優惠。點了卡邦尼意大利粉,煮法唔太難,都係忌廉汁加洋蔥火腿,所以味道正常就可以了。再點了水波蛋芝士辣醬意粉,其實都係燴意大利粉,但意粉有炒底,味道比用水煮熟等好。水波蛋亦一吉即穿,流出蛋王撈意大利粉,味道不錯。餐湯要了一紅一白湯。兩者都非常淡,像溝了很多水一樣。環看四周,西餐廳都是貴價和高質素,張三靠等是平價,應該可以短時間站得住腳。但要突圍,就要提高食物質數。
自備餐具,外賣自取,等待時間不用太耐。
餐湯要了一紅一白湯。兩者都非常淡,像溝了很多水一樣。
卡邦尼意大利粉
水煮波辣肉醬意粉
白湯
2020-11-01
10 分鐘 (外賣自取)
卡邦尼意大利粉
水煮波辣肉醬意粉
白湯
  • 水波蛋辣肉醬意粉
2020-07-25 1967 瀏覽
由一家三口開嘅餐廳💕呢間小店真係好推介個日我同朋友坐左係到傾Project 傾左好耐 點知原來我地已經傾到人地山左門30分鐘以上都唔知 (仲要佢地冇趕我地走)食物方面都好好味 揀左紅湯 入面超足料 卡邦尼意粉軟硬適中 汁唔會太稀 黑松露意大利飯 飯身一般 呢個麻麻地 不過係!!!幾香黑松露味 😂友手食嘅豬手好香口 脆身 但又唔會冇哂肉汁甜品個日係tiramisu 好soft好香咖啡味 而且佢星期一至四 滿400蚊仲有85折 堅抵
由一家三口開嘅餐廳💕
呢間小店真係好推介
個日我同朋友坐左係到傾Project 傾左好耐
食物方面都好好味 揀左紅湯 入面超足料
卡邦尼意粉軟硬適中 汁唔會太稀
友手食嘅豬手好香口 脆身 但又唔會冇哂肉汁
甜品個日係tiramisu 好soft好香咖啡味
而且佢星期一至四 滿400蚊仲有85折 堅抵
長話短說1)海膽意大利飯啲飯煮到好爛,完全唔係意大利飯那一回事,另外竟然將舊海膽煮熟左變咗黑色之後仲有腥臭味😩個飯就完全沒有海膽味還要收$160,完全唔會推介2)鴨腿豉油炒意粉試咗一啖意粉,沒有食鴨腿所以不知道鴨腿如何。豉油炒意粉來講沒有鑊氣,純粹似甜豉油撈意粉。另外加咗$50而家轉咗做餐,甜品係Tiramisu,唔好意思冇影到相,味道OK,可惜細到好似試食裝咁總結,價錢太高,味道太低,不會有下次
長話短說
1)海膽意大利飯

2)鴨腿豉油炒意粉

總結,價錢太高,味道太低,不會有下次

海膽意大利飯
鴨腿豉油撈意粉