2010-09-22 500 瀏覽
TRY TO AVOID THIS RESTAURANT. My family really disapointed went to this restaurant. Our group is 3 adult 1 toddler. After we get the table the waitress take out one chair. I asked him for baby chair. He said no room because i bring baby stroller. He make us have to fold and put under table. The waiters really rude. Becauce we not really not familiar with chinese food. We asking him a bit . Her really lazy and unpleasent to serve us. When her serve our order look like just wanna throw the p
TRY TO AVOID THIS RESTAURANT.
My family really disapointed went to this restaurant. Our group is 3 adult 1 toddler. After we get the table the waitress take out one chair. I asked him for baby chair. He said no room because i bring baby stroller. He make us have to fold and put under table. The waiters really rude. Becauce we not really not familiar with chinese food. We asking him a bit . Her really lazy and unpleasent to serve us. When her serve our order look like just wanna throw the plate to the table. Really scarry. some food with sauce just spilled up. Actually the food not really bad. But the waitress attitude really rude. I hope this restaurant management see this reviews.
2010-09-05
20 分鐘 (堂食)
2010-07-15 320 瀏覽
Seafood quality - soso although they looked nice.at VIP room, we could watch 幻彩詠香江 in the meal. spacious and comfortable temperature. however still heard noise outside. if you need comfort & privacy at convenient location, it's a good choice
2010-07-15 186 瀏覽
- advance booking with VIP room reservation to hv victoria harbour view.- convenient location & comfortable environment.- more expensive with VIP roomforget the name of the dishes, general quality was fair with no surprise. fried noodle was the bad option. Food portion relatively small so quite expensive. this restaurant served dim sum even in the evening so we have a lot of options.

15 分鐘 (堂食)
我平時晚飯好多時都黎呢度食...因為放工近...同D 野食真係幾好食...不過經過今晚...真係好難再幫襯佢囉...今日男朋友生日...同一班舊同事黎同佢一齊慶祝...買埋旦糕黎...食完晒...就叫waiter 拎個旦糕出黎...點知原來要收切餅服務費$100...完全唔知...算啦...生日由佢收啦...到埋單...cashier 居然將切餅服務費$100 on top 再加10%服務費...what...服務費既服務費...好唔make sense...我地成班叫個waitress 改...佢居然話...收銀機pre-set 左...改唔到...我地堅持...佢居然一手搶左張單...大聲叫cashier將$100 改外賣...之後超黑面...服務態度真係好差囉...叫我以後點敢再幫襯呀...

不過經過今晚...真係好難再幫襯佢囉...

服務態度真係好差囉...叫我以後點敢再幫襯呀...
2010-06-10
慶祝紀念
生日
如果想一家人經濟少少食餐有質素嘅中菜,又唔想熱到死咁去大排檔的話,今次介紹呢間廣東茶居都唔錯,地點喺尖沙咀海港城入面夠晒方便,又唔會好似去得龍大酒樓咁隔涉,所以都值得去架~!白灼爽滑鮮腰膶($68) - 豬膶意外地爽口,內裏油潤帶甘香,比起深水埗維記絕對更勝一籌,不過同"信得過"相比就輸左少少,差左乜野?就係醬油...豉油王煎大蝦($88) - 蝦身雖然唔算好大隻,但煎得好入味,豉油濃度亦剛剛好,如果好中意食蝦就要試下喇~花膠海鮮豆腐煲($78) - 呢味菜相對其他黎講無乜特色,只係本人中意食豆腐同埋花膠先叫,不過勝在用料足,味道亦不過不失咁啦~!秘製避風塘豬手($78) - 呢個係我推介之一,用一貫避風塘炒法去整海鮮就食得多,但豬手就較為少見,豬手整得較為乾身,食落完全唔覺得有肥膩感覺,少少辣辣地,送飯食最過癮~哈!冰梅烤小骨($68) - 呢度名物之一,食落去酸酸甜甜,夾雜少少梅味,好鬼醒胃,加上肉排半肥瘦,炸得內軟外脆,掂呀!梅菜扒芥蘭($65) - 聽落好似平平無奇,不過呢種配搭真係幾有神來之筆,大家返到屋企都可以自己試下整。呢度其實都整得幾好食,當然梅菜質素可以提升一下就會更

梅菜扒芥蘭($65) - 聽落好似平平無奇,不過呢種配搭真係幾有神來之筆,大家返到屋企都可以自己試下整。呢度其實都整得幾好食,當然梅菜質素可以提升一下就會更加精彩...

蟹肉燴伊麵($88) - 純粹想有澱粉質到肚,但又唔想食飯而叫。味道中規中矩,蟹肉份量偏少,不過燴伊麵就整得唔錯,當然呢個價就似乎貴左少少啦~

茶錢每位盛惠$6,茶款都幾多,價錢尚算合理。順帶一提呢度晚市都有點心,大家有興趣可以試下,唔錯架...

白灼爽滑鮮腰膶
梅菜扒芥蘭
  • 冰梅烤小骨
  • 秘製避風塘豬手
2010-05-24 33 瀏覽
家中糧倉告急,向來對日本產的即食麵情有獨鍾!於是這天放工後便往尖沙咀City'super逛逛順便入貨,順道找咐近工作的友人吃飯.誰不知友人要開夜,只能溜半小時出來吃飯,於是便來了這間離辦公室最近,又不用等位的來個短飯聚.兩人被安排坐在近入單電腦櫃位後面的卡位,坐起來尚算舒適,不過侍應們的對話就聽得一清二楚.迅速點了一個有湯有小菜的套餐及另外加了兩款點心.不到五分鐘已有食物上檯.蜜汁义燒酥----外觀看起來不錯但吃起來是另一回事!酥皮非常黏口,內裡餡料太乾及調味不足.鮮蝦燒賣----八分蝦二分豬肉,有點以為在吃的是一隻蝦餃!但蝦肉爽而不鮮,還是喜歡老式的冬菇加豬肉多一點.西湖牛肉羹----羹的調味適中,牛肉是切細粒而不是免治,沒有經師傅特別招呼過,有在"吃牛肉"的感覺.蔥油雞----炸過的乾蔥鋪在雞面再淋上熟油,香味十足,單是蔥油已可吃一碗飯!雞的皮下脂肪不多,處理得有點過熟,雖不是嫩滑但亦未至於柴皮.南乳豬手----件數不少每隻也很厚身,皮層炆得軟淋吃起來頗黏口,中心位置也很入味.椰汁糕----對套餐的甜品通常不存寄望,這個也不例外!味道淡淡質感尚算有彈性.本來這餐可算在無風無浪下完成

本來這餐可算在無風無浪下完成,但侍應態度有改改的必要,換骨碟時不會出聲提示,在吃豬手時剛要吐骨突然伸手取走骨碟,骨頭含在口中吐還是不吐?結賬時把賬單丟在檯面不發一言便轉身離去.還有幾位女侍應不知在談論甚麼,總之是粗口橫飛.食客聽到應不會特別開胃吧!
蜜汁义燒酥
鮮蝦燒賣
西湖牛肉羹
蔥油雞
尚算嫩滑
南乳豬手
椰汁糕
2010-05-19 14 瀏覽
看見別人桌上的這一碟,問侍應才知道是「秘製避風塘豬手」,雖然怕肥,但忍不住也叫了一碟.豬手乾身不肥膩,味道辣得來又不太鹹,送飯一流.「啫啫通菜煲」,在海港城吃飯少有便宜的,這菜 $58 份量卻算很足夠,味道也很香,夠鑊氣. 「鮑魚汁花膠扣鵝掌」是某人的喜愛.有大大件花膠,鵝掌用鮑魚汁煮得亦不會太過鹹,味道剛剛好.最近在國金軒吃過,我覺得這更好吃!環境還好,有點嘈,但算坐得舒服.下次一定再去!

環境還好,有點嘈,但算坐得舒服.
下次一定再去!
鮑魚汁花膠扣鵝掌
秘製避風塘豬手
啫啫通菜煲
2010-05-06 2 瀏覽
很久沒有飲茶,但又想找一間沒有試過的酒樓,最後決定到尖咀的「廣東茶居」,因為聽聞此店的點心頗有舊式茶樓的風味。雖然是星期天,但由於時間尚早,人客不多,找個卡座坐下來,開了一壺壽媚($12.00),茶味不太香,感覺一般。看看點心紙,種類頗多,不過仍然是一般大路的廣東點心。最後決定點筍尖鮮蝦餃 ($30.00)、香茜牛肉腸($30.00)、安蝦咸水角( $23.00)、香滑馬拉糕($23.00)及菠蘿叉燒包( $25.00)。菠蘿叉燒包的菠蘿皮夠脆,餡料的味道不太重,不會蓋過菠蘿包的原味,整體的味道算是合格,未算驚喜。香茜牛肉腸的腸皮夠薄,可惜不太夠滑,芫茜及牛肉餡薄薄的分佈在內,加上一點豉油熟油,合格有餘。筍尖鮮蝦餃,其實是與燒賣二選一下的勝出者。外皮夠薄,一眼已可看見內裡的餡料。鮮蝦新鮮彈牙,鮮味十足,是有水準的一籠蝦餃。一心想著香滑馬拉糕會有一點功架,可惜只是不過不失,甜味雖然剛好,不過鬆度不夠,彈力不足,是有形無實之作。最後來的是安蝦咸水角,隔油功夫足,令其油份不多,餡料味濃與炸香了的外皮相配,是交足功課的炸點。地方整潔,服務合格,不過此店除了裝修及環境外,食物水準只是不過不失,若

地方整潔,服務合格,不過此店除了裝修及環境外,食物水準只是不過不失,若以每款點心的價錢來比較,的確是有點過高,或許這就是吃在尖咀的代價。
「菠蘿叉燒包」
「香茜牛肉腸」
「筍尖鮮蝦餃」
「香滑馬拉糕」
「安蝦咸水角」
2010-04-04
2010-02-20
同朋友去團年, 所以打算食中菜, 上黎搜尋下有乜推介, 結果選左呢間, 地點就腳好易搵, 睇左食評先去食, 叫左食評有人推介的菜, 結果真係唔錯, 當晚發現周圍好多都係遊客, d服務都幾好~, 又坐"卡位"好舒服, 成晚都可以盡興~
, 又坐"卡位"好舒服, 成晚都可以盡興~
好好食的"海鮮炒麵" , d麵煎得好香~~仲有帶子添~
冰梅排骨, 用黎送飯一流!!
宮保雞丁, 唔係好夠辣, 但都ok~
2010-02-19
好好食的"海鮮炒麵" , d麵煎得好香~~仲有帶子添~
冰梅排骨, 用黎送飯一流!!
宮保雞丁, 唔係好夠辣, 但都ok~
2009-11-15 14 瀏覽
呢一間茶居係我同HONEY既飯堂,我地好多時WEEKDAY都黎,因為佢地有下午茶餐(2:30-5:30),好抵,免茶介免加一,而且有好多卡位,坐得好舒服:當日我地ORDER左一個餐再加一碗肉丸粥,份量足夠兩個人食呢個套餐包括($88)一) 2隻蝦餃,2隻如意上素餃: 雖然係跟餐,但係一D都唔馬虎二) 2個菠蘿叉燒包: 熱辣辣,軟綿綿,超正三) 1碟叉燒腸同1碟油菜: 叉燒腸係我老公至愛,皮做得好薄其實呢間茶居食物水準不俗,佢地既粥底好綿,食到最後都唔會變稀,我地次次都會叫

呢個套餐包括($88)

二) 2個菠蘿叉燒包: 熱辣辣,軟綿綿,超正

菠蘿叉燒包
叉燒腸
如意上素餃,蝦餃
肉丸粥
去過呢間都好幾次了, 呢度既點心不錯的.內裡裝修好有中國色彩, 不過可能樓底不高, 比較嘈雜. 如意上素餃 ~ 外形晶瑩剔透, 皮薄餡多, 餡係素的, 清清地, 好好食的 蔥花炸兩腸 ~ 呢度既炸兩不錯架, 粉皮薄, 包著的油炸鬼好脆架, 呢個差不多每次都叫 虎珀素丁炒飯 ~ 呢個係用素炒的, 大大碟, 而且d飯炒到好靚, 整碟不覺油膩, 而且味道都唔錯架 流沙麻蓉包 & 叉燒腸粉 – ok啦, 不過不失 其實該店既點心炒嘢不錯架, 服務態度都ok的.
去過呢間都好幾次了, 呢度既點心不錯的.
內裡裝修好有中國色彩, 不過可能樓底不高, 比較嘈雜.

流沙麻蓉包 & 叉燒腸粉 – ok啦, 不過不失

其實該店既點心炒嘢不錯架, 服務態度都ok的.
2009-10-30
2009-10-21 6 瀏覽
原本一心來試試聽聞已久的廣東茶居, 落單時, 叫左<錦老>雲吞, + 楊洲炒飯, 點知隔左一陣個waiter 話<錦老>雲吞已經冇做好耐, 奇怪的是menu 都唔改仍然有出現. 我地話唔要個炒飯諗住叫小菜+白飯, 點知佢地話已經落左單, 即係冇得改, 咁我叫左<錦老>雲吞又隔左咁耐先話比我聽冇, 即係自己錯就冇所謂, 知會d一聲就得, d客因為冇果樣嘢而要改單就話唔得, 其實如果落單時冇應即刻hold住張單然後去問客人有冇需要改單. 咁小小ge 服務技巧都唔識....唉雖然d食物都ok....但咁 ge 服務在旅客區做生意絕對會影響香港ge聲譽. 檢討下啦!
2009-10-19
2009-10-13 10 瀏覽
久不久會來這裡飲茶食點心,價錢方面雖較其他酒樓貴,她勝在多卡位坐,最適合慢慢歎記得第一次光顧身體不舒服,點了數款點心及瑤柱白粥,粥味香濃味道很好而且粥底十綿好好食,一連吃掉兩碗再加數件點心,別人還以為我在裝病怎麼會那麼好胃口而每次到此必點以下點心再加其他瑤柱白粥: 今次不知是第幾次來光顧了,雖然食過魚片粥,及底粥,但還是想再食瑤柱白粥,粥底靚,無論白粥有料粥都是很綿很好食點心:鮮帶子腸粉: 腸粉十分幼滑似是自家制,即叫即蒸腸最好食,帶子也很鮮味,沒有鯹味馬拉糕: 熱騰騰上台聞到陣陣蛋和味,雖然不像傳統馬拉糕般啡色,也沒有直紋棋孔(蒸糕會蒸出點點孔)分明,但很香味味道不會很甜剛剛好服務員基本上是沒有什麼服務,沖茶要客人叫才到,埋單總算快三款食物埋單連茶位共 $105

而每次到此必點以下點心再加其他

點心:
鮮帶子腸粉:

服務員基本上是沒有什麼服務,沖茶要客人叫才到,埋單總算快

三款食物埋單連茶位共 $105
鮮帶子腸粉
馬拉糕
  • 帶子腸粉
2009-07-17 7 瀏覽
本來想去太子食潮州打冷(晚飯),但一出門口就落大雨就改咗去食呢間。鐵觀音 x2 $12 唔太特別黃金焗蝦球 $72 因為女皇愛食蝦,都幾香口,蝦都好大隻但唔似係焗同多咗D油。啫啫通菜煲 $58 唔覺有香濃啫啫味唔知係咪我叫佢少油,所以好淡白灼爽滑鮮腰潤$68呢個係重點,如果你話深水涉維記好嘅,你就眞係要嚟呢度試下,豬潤夠大塊、又爽脆、又嫩滑,超勁好味雖然價錢唔同,但眞係好有質素至於豬腰都好爽,我我偏愛豬潤多D老火湯 $38 個湯冇肥油,冇落味精,都幾好圓肉桂花糕(送) 唔見有圓肉,只有少量桂花不過送就算啦Summary:其實中午嚟飲茶D點心都OK,但愛吃豬潤就不能不試。

本來想去太子食潮州打冷(晚飯),但一出門口就落大雨
就改咗去食呢間。
鐵觀音 x2 $12 唔太特別
黃金焗蝦球 $72 因為女皇愛食蝦,都幾香口,蝦都好大隻
但唔似係焗同多咗
D油。
啫啫通菜煲 $58 唔覺有香濃啫啫味
唔知係咪我叫佢少油,所以好淡

試下,豬潤夠大塊、又爽脆、又嫩滑,超勁好味
雖然價錢唔同,但眞係好有質素

至於豬腰都好爽,我我偏愛豬潤多D

老火湯 $38 個湯冇肥油,冇落味精,都幾好

圓肉桂花糕(送) 唔見有圓肉,只有少量桂花
不過送就算啦

2009-07-16
不能錯過嘅豬潤
老火湯
2009-06-14 12 瀏覽
2009.06.13 晚餐叫了以下菜式1. 西蘭花炒帶子 --> 味道不過不失 2. 蝦醬蒸豬爽肉 -> 味道算好, 不過D豬肉色水好紅, 大家明啦。 3. 啫啫通菜煲 -> 是廚師推介菜式之一,好多、不過沒味,好失望。 叫了白飯好久才送上,服務好一般,叫價$282.00。好不抵,不會再來。
2009.06.13 晚餐

叫了以下菜式