2014-02-28
放工7點幾, 諗住買燒味加餸, 想買燒肉同海哲, 埋去佢個金毛收銀阿姐度落單.我: 唔該半斤燒肉, 半斤海哲.收銀: 半斤燒腩仔!! (向廚房大叫)我: 我係要燒肉喎, 唔係燒腩仔.收銀: 無燒肉我諗左陣我: 好啦, 半斤腩仔, 半斤海哲收銀: 考慮清楚?我: 係, 幾多錢? 係唔係要開張單俾我拎俾廚房? (太興係咁運作)我問左第二次, 個金毛收銀阿姐先有回應. 我已從銀包拎出一疊錢預備數俾佢.收銀: 你都未俾錢, 點俾單你呀?我: 咁幾多錢? (你唔講幾錢我點知俾幾多你? 當然我可以自己計, 但你去餐廳食完飯埋單會自己計嗎? 況且, 買燒味, 有時師傅斬多左, 收多幾蚊都好平常, 呢個客人係計唔到既)收銀: $48, 燒腩仔半斤咪$48蚊!! (極唔耐煩,唔友善)我: 仲有半斤海哲呢?收銀: 無海哲.我: 算喇, 我乜都唔買喇.呢個收銀, 明明自己發緊夢, 仲要咁既服務態度, 叫我點幫襯? 而且果個時間雖然係晚市, 但店內並不繁忙, 只坐滿約4成枱.最後我一肚氣咁走左
我: 唔該半斤燒肉, 半斤海哲.
收銀: 半斤燒腩仔!! (向廚房大叫)
我: 我係要燒肉喎, 唔係燒腩仔.
收銀: 無燒肉
我諗左陣
我: 好啦, 半斤腩仔, 半斤海哲
收銀: 考慮清楚?
收銀: 你都未俾錢, 點俾單你呀?
我: 仲有半斤海哲呢?
收銀: 無海哲.
我: 算喇, 我乜都唔買喇.
最後我一肚氣咁走左
題外話/補充資料:
我俾錢幫襯你, 要我受你氣, 傻的嗎?
你好, OPENRICE編輯:
我寫的食評絕對是親身光顧之經驗, 雖然最後交易沒有完成, 但我不認為這是食評不能被刊登的理由. 因為收銀職員的惡劣服務態度, 令我不願光顧該餐廳, 理由充分合理. 而且, 貴網站亦將服務態度列為評審標準之一, 沒有食過該餐廳的食物, 不代表不能就餐廳的服務態度分享意見吧? 外賣的生意, 也是生意, 遇著一個這樣的服務員, 相信沒有人還會付鈔, 更何況去進食餐廳的食物.
我是貴網站的長期讀者, 只是一直沒有註冊用戶名稱. 如今開戶, 是因為此事件不吐不快. 希望編輯先生能盡快批核這個食評. 謝謝.
讀者
FXCLOWN