2020-03-01 49 瀏覽
過了農曆新年一段日子,現在才可以約到很久不見的朋友出來吃一頓 "開年飯"。平時我們一般都是相約在潮州菜館吃飯相聚,有見及此,我們今次特意改變一下,去吃呢排都好興的酸菜魚。我們於尖沙咀游走,發現一間新開的川菜餐館,便決定入去試一試。我們一坐下,侍應殷勤地為我們遞上餐牌及向我地介紹。於他的介紹之後,我們選了酸菜魚,碧綠脆筍 及 蔥油撈豬肚。等了十分鐘左右,第一道菜來的是酸菜魚,此道菜的魚肉鮮嫩,酸菜不會太老,湯底不會非常辣,再加上其他配料,完美地可以發揮出所有食材的味美!在酸菜魚到了不久,碧綠脆筍就也到了,當侍應擺放此菜時,我們見到此菜賣相看似十分簡單,開頭有點失望,但當我地夾來吃時,發現此菜入口爽脆,烚的時間又恰到好處,加上餐館以上湯來烚,顯得非常好吃。最後的一道菜,蔥油撈豬肚也來了,蔥油明顯是餐館自行調製,豬肚爽口彈牙,非常好吃。餐後,我們叫了一道雨露均沾作為甜品,即是平時的磁芭,甜味適中,加上沾上黃豆粉,食落不會黐牙。

2020-01-14
2020-02-26 39 瀏覽
朋友介紹呢間酸菜魚係最好食既,今日就約埋幾個閏蜜一齊食😋佢d涼菜既名好特別,我地就叫左個刀拍前男友(刀拍青瓜)同不開心的黑木耳。都幾辣下,好開胃🤣之後就到主菜啦,有得揀2/3/4人份,同埋配菜。辣度就無得揀既。食酸菜魚我個人就中意落金菇,萵筍,土豆片再加一大碗白飯😋魚就夠滑,無食到骨👍🏻👍🏻👍🏻辣度方面10分有7分辣(個人係食bb辣程度)呢間真係數一數二好食既酸菜魚,朋友無介紹錯,下次都會再黎食😍😍😍
朋友介紹呢間酸菜魚係最好食既,今日就約埋幾個閏蜜一齊食😋

之後就到主菜啦,有得揀2/3/4人份,同埋配菜。

2020-02-18
  • 酸菜魚
2020-02-22 49 瀏覽
最近,香港突然間多咗好多食酸菜魚嘅餐廳,而呢一間就係之前係大陸好出名嘅太二,來香港開嘅過江龍分店。環境方面佢坐落於尖沙咀近北京道,一出地鐵過條馬路就係。裝潢休閒簡約,有唔少卡位,就坐舒服。一入去餐廳嘅員工服務態度好,上菜速度亦都好快。在餐牌方面,晚市其實選擇不多,我們二人也很快可以決定要一盤小份酸菜魚。這是小份的份量,另外加了萵筍和土豆片。魚肉很嫩滑,先呷一口魚湯,湯底鮮甜不會太酸,小辣的程度適合我們兩個囗味剛剛好。

2020-02-20 1405 瀏覽
我雖不嗜辣,但卻極愛吃魚,所以得知這間以一道「老壇酸菜魚」在國內薄有名氣的川菜館來港開業之後,便早想一試。而這一夜,我就與老婆仔兩人來到這間「廚十三老壇酸菜魚」的尖沙咀新店,一嚐它的招牌菜。新店果然是新店,店內窗明几淨,光線明亮,餐具簇新,店舖入口的綠色植物也十分養眼。先來兩杯店舖新開張免費贈送的飲品。「芒果風味梳打特飲」(原價$30)和「荔枝風味梳打特飲」(原價$28)。兩杯特飲中,前者味道比後者淡,兩者比較,荔枝味較濃的一杯味道就稍勝一籌。名字特別的「不開心的黑木耳」($58),看餐牌有兩隻辣椒的辣度,其實只要避開被泡椒沾過的部分,其實算不得辣,不過老婆仔一時不慎,誤中泡椒,就難免深深地記往這涼菜的味道。其實即是拍青瓜的「刀拍前男友」($58)名字看似兇狠,其實只得一隻辣椒的辣度,辣度跡近沒有,吃的是青瓜的爽,既是吃酸菜魚的良伴,也是吃酸菜魚的涼伴。作為這館子當然主角的「老壇酸菜魚」有三種份量:可供4人享用的土豪份($598)、可供3人享用的大份($478)和可供2人享用的小份($338)。這晚只得兩夫妻撐檯腳,當然只是吃小份。原來這酸菜魚雖說是小份,實際上也非常大份,大海碗裡除了
原來這酸菜魚雖說是小份,實際上也非常大份,大海碗裡除了有白雪雪的鱸魚片和酸滋滋的酸菜外,還有腐竹、泡椒、胡椒、菊花等物。因為我點了少辣程度,初時不覺,吃到半途便覺得舌頭發麻,頸後冒汗,但酸香辣燙的味道卻又令我感到開胃過癮,直教人對它又愛又恨。
冰冰涼涼,滑滑溜溜,酸酸甜甜,味道挺好的「紅糖冰粉」($28)是解辣的妙品,是免費贈送的,對吃辣程度只是小學生級的我來說,實在最好不過。
其實這兒的午市有兩款分別單人和雙人的套餐供應,價錢分別是 $88和 $168,便可品嚐到「老壇酸菜魚」配米線或白飯 + 酸梅湯或汽水,看來都幾抵食呢!
  • 老壇酸菜魚
  • 紅糖冰粉
  • 刀拍前男友
  • 荔枝風味梳打特飲
香港咩都有得食,唔洗番上中國食既。酸菜魚近來被炒得熱烘烘!香港都有,試左呢間好正宗。...佢個茶係好好飲,綠茶,又keep到暖,到臨走都仲暖,大家可以啪番2壺先走!值得飲!佢係清香,甘甜,淡淡茶香,甜味可以解辣。.老壇酸菜魚🐟🐟 (推薦指數:😋😋😋😋😋)我叫左個小份少辣 ,唔食得辣既呢個辣度岩岩好ga la.🌶🌶🌶最值得讚既係師傅幫我地去晒骨,真係一dd碎骨都食唔到,真係值得比個👍🏼師傅。講番條魚,係好滑,應該係貴花魚,真係啖啖肉,小朋友都可以放心食。個湯都飲得,川味的咸酸菜湯,可能係我地叫左少辣的關係,所以係飲到。係落單果陣仲可以要求加唔同的配料落去一齊煮。我今次就加左蓮藕同埋腐竹,啲蓮藕好爽脆,食得出都好新鮮。唯一美中不足嘅係,佢啲配料唔係用個茶包袋入起,所以周不時會咬到嗰啲細細粒嘅香料,不過呢個始終都係小問題。.隔壁小孩饞哭了(推薦指數:😋😋😋)呢個係一個炸肉碎炒椰菜,令到d椰菜好惹味。.正經的雞被撕🐔(推薦指數:😋😋😋😋😋)即係手撕雞,但其實唔係好辣,佢個汁有少少麻的感覺,麻比辣重啦!雞同芫茜的比例係5:3,咁可以每一啖都食到芫茜,好香,當然喜歡芫茜的朋友可以一試。.避風塘魚腩

老壇酸菜魚🐟🐟 (推薦指數:😋😋😋😋😋)

隔壁小孩饞哭了(推薦指數:😋😋😋)
呢個係一個炸肉碎炒椰菜,令到d椰菜好惹味。

正經的雞被撕🐔(推薦指數:😋😋😋😋😋)
避風塘魚腩🐠 (推薦指數:😋😋😋😋)
呢個避風塘的感覺可以再辣一點,即避風塘沙未夠掛係魚腩上,但啲魚腩都揸得好香脆好香口。

隔壁小孩饞哭了(推薦指數:😋😋😋)
呢個係佢哋其中一個廚師推薦,椰菜用砂鍋同葉肉炒成。每條嘅椰菜都癡咗醃肉嘅肉汁
2020-02-09 32 瀏覽
一直都搵緊一間好味嘅酸菜魚,今晚就決定咗去廚十三酸菜魚。試下佢嘅酸菜魚!一間廚十三酸菜魚喺尖沙咀,好近站, 好方便,好容易搵到。呢一間嘅環境非常之唔錯,好闊落,坐得好舒服。餐牌點會少得有酸菜魚,同埋各種嘅小食呢。每一台嘅客人都會有一支茶 ,呢個茶好濃味, 好好味又能夠解辣!我同朋友一齊飲咗兩大枝茶,飲完又飲,真係好中意呢度嘅茶,茶香味濃。嚟到呢度點少得叫盤主打嘅酸菜魚呢, 叫咗小辣 ,小辣對於我嚟講啱啱好!酸菜魚嘅份量一啲都唔少, 下面就有好多嘅涼皮同埋萵筍, 呢啲魚片勁滑, 又冇骨,啖啖肉 ,配埋兩皮食 ,酸酸辣辣好過癮!叫咗一碟手拍青瓜,辣辣地, 好滋味。呢一碟係酥炸雞翼,為咗方便客人食用 ,全部都係單邊嘅,咁咬嘅時候就會比較方便啦! 呢個雞翼真係炸得好香脆 ,又醃得入味 ,如果想有另一種風味嘅話 ,就可以點佢附送嘅麻辣粉 ,滋味升級!

一間廚十三酸菜魚喺尖沙咀,好近站, 好方便,好容易搵到。

呢一間嘅環境非常之唔錯,好闊落,坐得好舒服。

餐牌點會少得有酸菜魚,同埋各種嘅小食呢。

叫咗一碟手拍青瓜,辣辣地, 好滋味。

2020-02-05 44 瀏覽
太耐無食酸菜魚,見到呢間店主話自己會用成個月去食酸菜魚,之後自己開左呢間餐廳,當然要試下環境優美衛新,又夠光猛餐廳提供既玄米茶好香,又唔會太熱,清清口腔一流,店員見你就飲哂仲會好快換支新既比你,值得一讚!雙人份量既酸菜魚都好多,總結一下:酸菜夠哂酸,但唔會假,唔似食緊化學野湯夠哂香,撈飯一流,但配菜估唔到有咁多,所以無叫到個飯,專心食魚魚夠哂滑,份量又夠多,正!配菜揀左午餐肉同闊條紅薯粉,配菜黎講,數量好多,好抵食午餐肉入哂味,又夠厚切,好有口感闊條紅薯粉同樣吸哂酸菜魚既香味,每一條都入哂味同埋超級彈牙,好好食食酸菜魚當然要叫返杯梳打飲下,巨鋒提子梳打同荔枝梳打同樣超香果味,絕對唔會比種甜味蓋過,十分推介!

環境優美衛新,又夠光猛

雙人份量既酸菜魚都好多,
總結一下:
酸菜夠哂酸,但唔會假,唔似食緊化學野
魚夠哂滑,份量又夠多,正!

配菜揀左午餐肉同闊條紅薯粉,配菜黎講,數量好多,好抵食
午餐肉入哂味,又夠厚切,好有口感

2020-02-04
2020-02-04 44 瀏覽
今日收工約埋同事到尖沙咀新店廚十三老壇酸菜魚 晚飯,晚飯時間座無虛脫,入座時已聞到陣陣酸菜魚香味道, 已經讓我垂涎三尺。我地點左兩份小份酸菜魚,一份加辣配午餐肉、腐竹、金針茹,湯底不會辣到搶喉,十份惹味。魚片薄切,無骨,肉質非常幼滑,不帶猩味。一份原味配寬粉、腐竹、青筍片,湯底甜甜酸酸非常醒胃,飲多幾啖亦唔覺有味精口乾感覺。寬粉有咬口配湯底吃一流;青筍片爽口,口感清新。餐牌菜名改得別有心思,「正經的雞被撕」即手撕雞,雞肉新鮮肉質唔會好乾,醬汁有麻醬味道之餘亦有少少辣味調配得十分惹味。清炒萵荀絲,萵荀清甜,口感爽口,不而加任何調味已經好好吃,清清味蕾。「刀拍前男友」,即手拍青瓜,青瓜吃得出非常新鮮,清新爽口,不像平常吃放隔夜的感覺,配上汁料倍覺醒胃。最後飯後甜品 紅糖冰粉晶瑩剔透,口感滑嘟嘟,配上彩色蒟蒻粒,紅糖撈混一齊食唔會太甜,給整頓飯來一個refresh。這裡每道菜都好有水準,食材用料有質數,製作不馬虎。雖然晚餐時段比較繁忙但侍應的服務仍保持有效率,好快回應食客需求,埋單時經理還熱情跟我們介紹食店衷心感謝及誠邀食客再次惠顧,感覺很窩心呢。

這裡每道菜都好有水準,食材用料有質數,製作不馬虎。

2020-02-01 53 瀏覽
幾個月前食過銅鑼灣廚十三嘅酸菜魚,有種「終於喺香港都搵到好食酸菜魚」嘅感覺!知道尖沙咀新開左分店,放工仲近左,所以再嚟食一次!上次嚟嘅時候只係食咗酸菜魚,冇食其他前菜,今次一於叫多幾個前菜試一試!涼拌木耳涼拌木耳香香麻麻,唔會好辣,亦都有少少帶酸嘅味道,非常開胃,作為涼菜小食一流啊!碧綠脆筍呢間餐廳做嘅小菜都好精緻,唔好睇呢一道菜青綠色就覺得佢淡而無味,原來亦都係帶少辣,非常開胃,口感爽口,作為涼菜同埋餐前小食份量唔會好大,卻做到恰到好處,唔錯!酥炸豬肉呢一道菜上枱嘅時候香脆又熱,證明係新鮮製造。酥脆嘅豬肉帶點麻辣嘅味道,香口得來又惹味,令人食唔停口!話到明嚟食酸菜魚,又點少得主角酸菜魚呢酸菜魚有分大中小份,適合唔同人數來點。而且仲可以加好多配料入去,我哋當然都選擇加咗唔少配料,因為咁樣先會更豐富,配料吸收埋湯底嘅精華,更好味!我哋加咗金針菇、土豆片、豆腐、腐竹、木耳,當然唔少得粉絲啦!未開始食嘅時候首先要飲一啖個湯底,果然保持水準!湯頭清甜,帶酸辣味道,唔會好咸、一味死辣,反而俾人一種舒適中和嘅味道!亦都見到湯底用咗好多材料淆製而成,非常足料!魚肉本身嘅肉質好嫩滑,而且份量亦都唔少,

涼拌木耳

碧綠脆筍

酥炸豬肉

話到明嚟食酸菜魚,又點少得主角酸菜魚呢

魚肉本身嘅肉質好嫩滑,而且份量亦都唔少,將魚肉連埋其他配料同埋湯一齊食,真係好正呀!酸酸辣辣之餘,亦都食到魚肉本身嘅鮮甜香味,口感味道再多一個層次!

好開心尖沙咀分店都有同一個高水準,咁之後就可以嚟呢一間近啲嘅分店啦!

唔知好唔好食,但需要blacklist. 激到吐血差評又到lunch時間,今日想試下呢間廚十三酸菜魚湯麵。我地4人應該係1點10分左右到,落左單后隔左12分鐘左右,侍應過來話雞蛋掛面冇啦,好吧轉其他面麵,之後見到侍應去機到落單,好想知中間十幾分鐘佢去左邊囉等到1點40分 來左2碗面啦,,另外2個又繼續等等等等。。。1點50分時侍應又來啦,米線冇啦,轉唔轉其他面火都來啦,大佬,我得1個鐘食飯時間炸,叫左經理來質問佢,佢話68蚊餐係要等耐d,2人餐快d問我要唔要轉,5分鐘可以搞掂, 仲食都傻啦,走人。冇下次,唔值再來。
唔知好唔好食,但需要blacklist. 激到吐血
差評
又到lunch時間,今日想試下呢間廚十三酸菜魚湯麵。

仲食都傻啦,走人。
冇下次,唔值再來。

2020-01-24
60 分鐘 (堂食)
2020-01-26 36 瀏覽
今日同老公去食一間食辣野嘅餐廳,位於尖沙咀餐廳, 老壇十三酸菜魚,由於鍾意食辣野,而且鍾意食酸菜魚,呢度嘅裝修,乾淨整齊,所以我哋就嗌左黎試吓,基本上一半嘅配菜佢都有齊, 例如金菇、豆腐、腐竹、豆卜、木耳、飯、粉絲、米線,侍應嘅服務水平非常好,有禮貌招呼周到,等左一陣,一睇個賣相就知道色香重點係佢招牌嘅酸菜, 酸菜確實係比與好食嘅。
2020-01-26 34 瀏覽
今日突然間老婆叫我去尖沙咀 ,佢話搵到一間食辣野嘅餐廳,呢間位於尖沙咀嘅樓上鋪餐廳, 叫做老壇十三酸菜魚,由於鍾意食辣野,再加上鍾意試新嘢嘅心態,酸菜魚我嚟啦,開門就見到唔錯嘅裝修,乾淨整齊, 原來呢間餐廳主打就係酸菜魚,所以我哋就嗌左黎試吓,基本上一半嘅配菜佢都有齊, 例如金菇、豆腐、腐竹、豆卜、木耳、飯、粉絲、米線,仲有我最鍾意嘅午餐肉, 原來呢間餐廳有四間鋪喺香港,上到去一般晚餐時間已經爆曬棚,侍應嘅服務水平非常好,有禮貌招呼周到,等咗大概15分鐘, 一睇個賣相就知道色香味俱全,啲料好足,重點係佢招牌嘅酸菜, 酸菜確實係比與好食嘅,如果你問我100分係滿分,我會比90分以上,其他嘅食物水準都最少有80分以上,平心而論,呢個價錢食到咁高質素嘅食物, CP值超高, 行過尖沙咀, 如果你唔去試吓真係一種損失, 因為佢嘅酸菜魚, 已經有13種道地做法, 食神嘅程度, 佢仲要讓你愛上食成‘ 世’ ,一啲都冇誇張,真係會食上癮,好啦今次就講住咁多先,拜拜
2020-01-24 41 瀏覽
心血來潮來食飯其實這餐飯足足說了兩年多今日才實行就選上一家跟他們公司比較近的一家在漢口道入 位於18樓的川菜魚窩餐廳是忙到一種地步即使訂了位置也一樣要等所以其實可以直接考慮walk in在繁忙時段大概等的時間不會太大差距我們5個人點了份3人份的大份老壇酸菜魚再額外亂來點了九款配料哇~大大鍋看到就已經食指大動滿滿的菜 辣椒 還有匊花眼睛就先吃飽啦喝一口熱湯 清清又濃郁淡淡的微辣又附上點酸味好開胃啊最緊要是魚肉無骨 💖真的很適合狼吞虎嚥的在下五個人吃個大份沒想到也有點飽最後來一份雨露均沾飽飽又滿足
心血來潮來食飯

2020-01-24
慶祝紀念
團年飯
2020-01-21 36 瀏覽
上星期五去了位於尖沙咀的廚十三老壇酸菜魚餐廳再食酸菜魚,好耐之前黎過食,已經令我回味無窮!小份老壇酸菜魚(2人享用)$338:酸菜魚辣度可以跟職員溝通從而選擇辣度,我們選了少辣,辣度可接受。一片片既老壇酸菜魚魚質好嫩滑,需要小心夾;要飲埋酸菜魚既湯底,味道酸酸辣辣,真的很推介啊!另外,我們自行加了午餐肉和米線配菜。午餐肉份量很多帶少少咸味,而米線份量如二人享用,份量不算多,但口感很滑啊!芒果風味梳打特飲:味道甜甜地,需把芒果醬攪拌;可有讓解辣及解渴之用。荔枝風味梳打特飲:味道同樣甜甜。麻辣豬耳仔:麻辣味不算很強,豬耳仔數量也不少,雖然是薄片,但也有口感的!贈送:刀拍前男友:青瓜口感很爽口,味道清清地同樣有助解辣!紅糖冰粉:味道甜甜地,口感好得意,推介!

荔枝風味梳打特飲:味道同樣甜甜。

贈送:刀拍前男友:青瓜口感很爽口,味道清清地同樣有助解辣!

紅糖冰粉:味道甜甜地,口感好得意,推介!
2020-01-20 33 瀏覽
不得不讚賞這個OpenRice 每次打開app 搜尋附近的餐廳就好快找到好吃的地方平時係深圳搵食 就會食呢d 估吾到香港都開左間比較流行有質素食酸菜的餐廳👍點左一盤四人土豪份量 酸菜魚 非常大盤 而且酸酸甜甜香味非常撲鼻 未食在口邊已經流曬口水 師傅用的是新鮮鱸魚 🐟湯底濃厚而不油膩 好味到停吾到口 還可以配白飯+湯底吃 非常開胃架 魚質吃落好滑 沒有半點的骨 滑得黎要好小心地夾。它的配料是可以自選的 我覺得這樣更加可以迎合不同人的喜好 看看這張酸菜魚圖片已經流口水😋炸酥肉 — 外脆內軟 是豬肉做的 好味哦 點上辣椒🌶別有四川的風味碧綠脆筍 — 第一次食切得比較簿的脆筍 仍然咁爽口 鮮甜,感覺好健康😋😋😋

點左一盤四人土豪份量 酸菜魚