大學嘅時候同學推薦嚟食呢間仙草,果然一試難忘,每份仙草都只係$2X,係學生恩物😍 必要嘅係招牌仙草,甜甜嘅花奶配上滑嫩嘅仙草,仙草帶着微微的香味,再加上煙靭好食嘅芋圓🤤 唔怪之得次次去都好多人排隊,舖頭雖小麻雀俱全🤣🤣

2022-05-23 155 瀏覽
康瑞甜品簡直就係深水埗嘅名物 每一次同媽咪去買餸都要去食💕唔使$30就有一碗 喺邊度搵!!揀咗個特色仙草百倍 配料真係超級多除咗有仙草之外 仲有芋圓,地瓜圓,西米,珍珠,小丸子同薏米 成碗真係超足料 口感非常之豐富😍
2022-05-21 191 瀏覽
初時康瑞其實係中醫館,舖頭位置比較偏僻喺內街入面,只係係旁晚時段開賣糖水,而且只有數款供選擇,儘管如此,仍然有好多街坊支持!因為空間有限,只放到大約3-4張格仔,想堂食唔係易事,所以我成日會買外賣依家換咗大鋪專門做糖水,水準都保持得好好,但唔知點解總係覺得好似以前好食啲,或者係嗰份小店人情味😆特式仙草配 $27仙草好嫩,滑脫脫,帶有微甜芋圓有地瓜圓同芋頭圓,口感好煙韌彈牙,仲食到蕃薯味,而且唔會過份膠感其他配料仲有紅豆、薏仁、西米、小丸子、珍珠,整體感覺好豐富,全部食材好夾,呢款真係百食不厭👍🏻養生紫米配 $27紫米煮得軟軟糯糯,再配上芋圓呢度嘅招牌係芋圓,但其他中式糖水都有返咁上下水準,其中紫米露都好出色,好香好滑👍🏻香滑腐竹蓮子配 $27腐竹比較碎,正常腐竹糖水再加上芋圓糖不甩 $21平時好少叫糖不甩,因為驚好甜呢到嘅對我黎講啱啱好,花生芝麻粉比得好多鋪成滿滿一層,粉團口感亦好好,煙韌得黎唔痴牙如果你係少甜愛好者,康瑞係一個不錯之選❤️如果你係第一次食,仙草配係不二之選❤️康瑞甜品 (深水埗)深水埗荔枝角道323號地舖

特式仙草配 $27
仙草好嫩,滑脫脫,帶有微甜
其他配料仲有紅豆、薏仁、西米、小丸子、珍珠,
整體感覺好豐富,全部食材好夾,呢款真係百食不厭👍🏻

養生紫米配 $27
紫米煮得軟軟糯糯,再配上芋圓

香滑腐竹蓮子配 $27
腐竹比較碎,正常腐竹糖水再加上芋圓

糖不甩 $21
平時好少叫糖不甩,因為驚好甜

如果你係少甜愛好者,康瑞係一個不錯之選❤️
如果你係第一次食,仙草配係不二之選❤️

康瑞甜品 (深水埗)
深水埗荔枝角道323號地舖

2022-05-15 154 瀏覽
喺荔枝角道食芋圓出名喺深水埗地鐵站行過去嗰條大馬路普遍價錢有20到40不等養顏紫米露配小丸子,芋圓,珍珠$27紅豆沙配小丸子🍡,芋圓,珍珠$27另外+4粒湯圓都係$6有芝麻或者花生味道選擇
喺荔枝角道食芋圓出名
喺深水埗地鐵站行過去嗰條大馬路
普遍價錢有20到40不等

養顏紫米露配小丸子,芋圓,珍珠

紅豆沙配小丸子🍡,芋圓,珍珠

另外+4粒湯圓都係$6
有芝麻或者花生味道選擇
2022-05-09 194 瀏覽
呢間糖水鋪位於深水埗 款款糖水都平過$30 超級抵食 尤其出名芋圓系列 芋圓口感煙煙韌韌好有嚵口🤤酒釀桂花配 芋圓、地瓜圓、小丸子 $27呢款只會熱飲 不得不佩服呢款糖水既蛋花打得超靚 一條條好有層次 再加酒釀既甜味濃度適中 再配合好有煙韌口感既芋圓、地瓜圓、小丸子 超QQ🤤特式仙草百配 芋圓、地瓜圓、小丸子 $27冰凍既仙草解渴解熱一流 滿滿一碗超級足料 手工製作既芋圓真係好QQ好好食平時都要排隊入座 人氣滿滿 同埋員工服務都好好📸 Credit to Instagram: @mroolong

酒釀桂花配 芋圓、地瓜圓、小丸子 $27

特式仙草百配 芋圓、地瓜圓、小丸子 $27

平時都要排隊入座 人氣滿滿 同埋員工服務都好好

幫襯勁買💛HONG’S DESSERT 康瑞甜品🟥@hongs_dessert餐廳前身係一間位於醫局街嘅中醫診療所兼涼茶店,出身中醫世家嘅老闆娘向台灣朋友拜師學藝🇹🇼 成功轉型,兼賣加入仙草、芋圓做搭配嘅糖水,做出口碑👍🏼 由每日嘅下午4點就開始供應甜品,更係夜晚7點後可以堂食🪑芋圓,係1938年出生於台灣九份🏝 當年由嫁到九份嘅蔡林保雲女士所創,為左氹孫仔,利用便宜嘅芋頭地瓜,混合樹薯粉同水💦 又蒸又去皮又拌又搓又切又煮🫕 經過16輪工序,製成一粒粒口感q彈嘅芋圓💓餐廳延續傳統口味,咁多年黎都淨係賣芋圓同地瓜圓🟠🟣 江湖傳聞康瑞每日賣超過一萬粒粉圓,晚上特別經常爆場,連外賣都要排長龍!🐉 凍特色仙草百配由至少9種材料製成,包括芋圓、地瓜圓、小丸子、西米、紅豆、薏米、仙草、珍珠、奶等,相當足料🤩手工制作嘅芋圓煙煙靭靭,手指頭嘅大小,咀嚼中散發出清香嘅芋頭味同地瓜味🍠 果然係真材實料!而紅豆和薏米都煮得夠腍,十分有口感。整體唔算太甜,容易入口😋凍滑嫩淨仙草仙草又稱仙人草、涼粉草,是相當常見的中草藥🌿 味甘性寒,能清熱、利濕。根據《本草綱目拾遺》嘅記載,仙草可以「療飢澤顏」,而且對治療中暑
幫襯勁買💛

HONG’S DESSERT 康瑞甜品🟥
@hongs_dessert

凍滑嫩淨仙草

仙草又稱仙人草、涼粉草,是相當常見的中草藥🌿 味甘性寒,能清熱、利濕。根據《本草綱目拾遺》嘅記載,仙草可以「療飢澤顏」,而且對治療中暑、火氣大、皮膚發炎、牙痛等熱性體質引起的不適症狀好有效用🥵 原來仙草係中藥裏面咁有藥用價值,唔掛得知由涼茶舖變身都絕不突兀😆

凍滑嫩淨仙草

由於唔太好紅豆同薏米,所以都係揀返淨仙草🤫 仙草大大舊滑捋捋,係平實又清甜的古早風味!UCC奶仔係分開上嘅,落幾多,自己話事😎 不過同百配價錢只係相差$5,如果唔係咁偏食嘅話,強烈建議揀返百配🤣🤣

兩款甜品熱食凍食都得,不過個人覺得仙草同熱食唔太夾,熱辣辣好似飲緊涼茶咁🤢 消暑解渴嘅甜品,梗係揀凍食啦🥶

相比連鎖芋圓專門店,呢到價錢平左接近一半,而家真係冇咩地方可以唔洗$30食到碗糖水🥺

另外一個貼心位係餐廳門外有個洗手盤,方便食完甜品對手總會黐𥹉𥹉嘅顧客💓

支持良心小店💛
2022-05-02 140 瀏覽
1️⃣ 特式仙草百配 $27 (7/10)讀大學嗰幾年見好多人影過食過,Pooh終於試到🤣 仙草非常滑,唔會死甜👍🏻 芋圓地瓜丸都好煙韌♥️ 仲有紅豆薏米西米,超級豐富🥳 不過好似唔太覺有小丸子🥲 整題都唔錯不過冇想像中咁好食😗2️⃣ 香滑腐竹蓮子配 $27 (7/10)一見有大量腐竹就知足料😍 食落好滑少少甜,估唔到配芋圓又幾夾💕 雞蛋另上,蛋黃唔食太老,撈埋食一流👍🏻 蓮子得幾粒,對於唔鍾意食蓮子嘅朋友表示太好了🤣3️⃣ 糖不甩 $21 (6/10)好耐無食過,見平平地決定食下😛 有6粒細細地,每粒裏面都有芝麻蓉☺️ 唔會煮到淋晒👍🏻 不過Pooh略厭唔夠甜😗

1️⃣ 特式仙草百配 $27 (7/10)

2️⃣ 香滑腐竹蓮子配 $27 (7/10)

3️⃣ 糖不甩 $21 (6/10)
是日行程: 午餐@鳳鳴居➡️逛街@旺角➡️嘉頓山➡️甜品@康瑞🍡建議可以食完糖水再係日落🌄時分去嘉頓山 因為3點🌞仲好猛 最後一站也是充滿期待的😻呢間都係聽友人推薦 本身也很愛吃芋圓!週末4點多到訪都有點人潮 等咗10ᴍɪɴs入座 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✨特色仙草百 配 芋圓 地瓜圓 仙草 (凍) $27:圓類都係人工手作的 口感煙韌 味道就無乜特別 不過配搭埋薏米+西米+紅豆+仙草 好豐富🤩而且甜度恰到好處 ✨貴妃楊枝甘露 配 芋圓 地瓜圓 仙草(凍) $37:楊枝甘露又係不會很甜喔 而且兩款糖水雖然係凍 但係唔係冰凍個隻🥶對女生而言感覺良好👐🏻芒果反而偏酸 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 結帳💲64 好抵食呀‼️2字頭又好食足料的糖水可遇不可求🥺ᴍᴇɴᴜ一目了然仲有涼茶賣 店面有個洗手盤進店離店都可以洗洗手👏🏻 Follow my instagram 📍tr.eatday
是日行程:

進店離店都可以洗洗手👏🏻

2022-04-25
  • 特色仙草百配
  • 貴妃楊枝甘露
💛康瑞甜品 @hongs_dessert [特色仙草百配 $26💜💛🖤 ](7/10)🥳超足料:紅豆、薏米、芋圓、小丸子、蕃薯圓、珍珠、西米、仙草⋯⋯仙草超滑~🖤😍珍珠、芋圓、小丸子、蕃薯圓都很煙韌🥰經過深水埗值得一試!回頭率:✅✅✅(經過深水埗可以一試)#深水埗foodhealsme#九龍foodhealsme#甜品foodhealsme#平價foodhealsme📍康瑞甜品 (深水埗)深水埗荔枝角道323號地舖
💛康瑞甜品 @hongs_dessert

[特色仙草百配 $26💜💛🖤 ](7/10)
仙草超滑~🖤😍
珍珠、芋圓、小丸子、蕃薯圓都很煙韌🥰
經過深水埗值得一試!

回頭率:✅✅✅(經過深水埗可以一試)

#深水埗foodhealsme
#九龍foodhealsme

#甜品foodhealsme
#平價foodhealsme

📍康瑞甜品 (深水埗)
深水埗荔枝角道323號地舖
  • 特式仙草百配
2022-04-23 126 瀏覽
老遠慕名而來的,卻令人感到失望!小店最有信心的,招牌大字寫的⋯自家製芋圓專門店,當中嘅芋圓及地瓜圓⋯我只食到類似糯米粉/木薯粉嘅味道,芋頭味呢?蕃薯味呢?咀嚼咗好耐都好難食得出,可能內裡芋頭/蕃薯成份極少,粒粒都係粉,好似食梗無餡嘅白湯圓一樣。至於仙草呢⋯亦係淡而無味!仙草一入口要含住耐啲唔好即刻吞,才感覺到嗰陣草青味,有啲似無味嘅白良粉。最尾值得稱讚嘅係,店員好有禮貌!疫情下店舖坐位適中,唔會太迫。
老遠慕名而來的,卻令人感到失望!
最尾值得稱讚嘅係,店員好有禮貌!
疫情下店舖坐位適中,唔會太迫。
特色仙草百配
2022-04-20
2022-04-22 68 瀏覽
康瑞一定係香港最平靚正芋圓!!超級多芋圓 仙草滑捋捋而且甜度岩岩好!次次係油尖旺附近食完嘢想食堂水首選一定係佢就算無咗堂食都要叫外賣每次都係合埋眼落單1️⃣號冬天叫熱嘅 夏天叫凍嘅~
康瑞一定係香港最平靚正芋圓!!
超級多芋圓 仙草滑捋捋
而且甜度岩岩好!
次次係油尖旺附近食完嘢
想食堂水首選一定係佢
就算無咗堂食都要叫外賣
每次都係合埋眼落單1️⃣號
冬天叫熱嘅 夏天叫凍嘅~
2022-04-21 75 瀏覽
每次經過深水埗都想試吓,今次終於食到啦😚門口有個洗手盤可以洗手幾搞笑😂估唔到平日下午都幾多客,同埋真係好平🤣,好多款都30蚊有找.特式仙草百配 $27 (芋圓、地瓜圓、小丸子🍡)非常足料嘅一碗糖水,食極都有咁🤣芋圓好煙韌,QQ彈彈,口感好好,見到牆身poster仲寫係手工製作,幾有心思。仙草好滑,糖水整體唔會死甜,食完唔會頸渴。.酒釀桂花配芋圓、地瓜圓、小丸子🌼 $27食落清香,陣陣桂花味,清甜又唔會腬,仲有啲蛋花,感覺好fresh😚

特式仙草百配 $27 (芋圓、地瓜圓、小丸子🍡)

酒釀桂花配芋圓、地瓜圓、小丸子🌼 $27

今日下午冇嘢做,行下行下行到深水埗的康瑞,可能午餐没有喝奶茶咖啡,突然間非常想吃 dessert, 行咗入康瑞。坐抵打開餐牌,大致上他有24種甜品,有熱有凍,也有滋味小食啫哩和糖不甩。康瑞主打甜品加台式芋圓、地瓜圓和小丸子,每樣丸子都QQ彈弹的。今次叫咗養生紫米露配丸子,traditional 得來又有新意,可選熱或凍,雖然天氣熱,但店内冷氣凍,要了熱的。果然保持水準,不很甜,紫米香滑有層次,丸子Q彈,爽爽的,真的好味,連不爱吃甜品的我,也說like👍👍👍,最後還買多兩個外賣一支清肝茶回家慢慢歎下😎😎😎。A gentle reminder, 康瑞下午3pm才開門營業,唔好咁早去呀!平日會少人些,星期六、日拍拖男女會多些。

養生紫米露加竽圓、地瓜圓和小丸子
養生紫米露加竽圓、地瓜圓和小丸子
2022-04-09 107 瀏覽
由以前涼茶鋪食到而家,依然好味🥰真係爆CP 值。以前食康瑞排粒幾鐘都試過,真係好顛。但康瑞真係好正,價錢唔貴,份量又多,好貼地。對我黎講仲有個優點,就係可以走甜。每次例牌就係特式仙草百配,芋圓、地瓜圓、西米、丸子、仙草🫰🏻🫰🏻一次過滿足曬幾個願望,一碗先廿幾蚊,邊度搵♥️

✅深水埗名物 特式仙草百配我已經幫襯呢度勁多次 永遠對 "仙草百配" 念念不忘🍡🥣$26 特式仙草百配配料有仙草 芋圓 地瓜圓 小丸子 薏米 西米 珍珠聽到甘多配料已經知道勁足料三色芋圓口感煙韌 仙草份量多 而且係我食過最滑溜既仙草 質感係唔會好硬一大舊 糖水唔會好甜 主要係食材本身既甜味及奶味仙草連同其他配料一齊食 層次感非常豐富$26既出色仙草芋圓 性價比極高我想講 未食過既請去試! 係必食 唔會令大家失望康瑞甜品 📍深水埗荔枝角道323號地舖💰人均$30❎加一
✅深水埗名物 特式仙草百配
我已經幫襯呢度勁多次 永遠對 "仙草百配" 念念不忘