2010-05-13 2267 瀏覽
母親節想中午到這間食肆慶祝,怎知到了一間x窩,怪不得大時大節都有空檯啦。其實我在數天前已查詢了這間食肆有原價$1,888之母親節套餐,職員說在母親節當天中午特價為$1,388,在與家人商量後我便在兩天後確認訂檯,怎料當時另一個職員竟然說優惠只在星期一至五才提供,於是我便要求對方傳真套餐單張先看看並同時留座,但套餐單張竟然寫$1,888之母親節套餐只在晚飯時段供應,沒有任何之中午特價為$1,388的字樣,但單張內說明套餐在星期日及公眾假期都有效。由於其他食肆都比較旺場,我和家人便按原來計劃中午到這間食肆慶祝母親節,由於沒有點$1,888的套餐,我們只點了一份個人鮑翅套餐(其中包括炒飯及炒蝦仁各一份)給母親及點了其他點心。怎料上菜時是先上一大碟炒飯及一大碟炒蝦仁,我當然立即召待應來查問,待應竟然說我們點了12份鮑翅餐,後來又說我們點了6份,我們即時跟待應理論要求把炒飯及炒蝦仁先拿走,怎知在混亂間另一名待應放下一大碟我們沒有點的菜心,給我們發現後,我亦要求把它退回。稍後,竟然又有待應想把一碟金銀蛋莧菜放在檯上,但給我們阻止。在結帳時,我們小心查閱賬單,竟然發現除茶芥費外,這間食肆還收取放在檯
在結帳時,我們小心查閱賬單,竟然發現除茶芥費外,這間食肆還收取放在檯上兩碟鼓油碟般大小(直徑3cm)的花生酸菜費$60,待應說花生酸菜費是按12個人頭計算(包括無開茶的兩個小孩)而不是按碟頭計,我們即時召見部長,我們提出你們這間食肆打算收12碟花生酸菜錢只給2碟花生而且沒有提供酸菜是否合理,對方竟狡辯這是母親節的特別安排及公司的收費政策,我們說餐檯上沒有標示任何新收費告示,而且餐檯上的推廣單張亦說明所有標價星星期日及公眾假期都適用,部長竟然於於在門口已經貼上是日沒有特價的告示,後來經我們不斷糾纏後部長才免收我們$60的花生酸菜費,還扮可憐說是從我們員工的貼士回扣給我們。
所以奉勸大家過時過節時找數千祈不要爭,要看清楚賬單先好找數,免被人家有機可乘。:huffy:

2010-05-09
慶祝紀念
母親節
2010-01-12 1990 瀏覽
阿媽有好介紹,請大家來到北京道一號.聽就聽得多黎就第一次.個view果然唔錯,可以望到全海景.如果邊食飯邊放煙花就一流咯!整個下午都未有滿座,唔需要訂位.四個人的是日午餐:- 海蜇配燒腩>> 海蜇好長呀,好心cut斷少少啦.....燒腩太細件,唔算好脆,一般 叉燒包>> 叉燒夠多, 個包都鬆. 排骨蒸南瓜>> 去到邊都要食排骨.唔夠入味,但就啖啖肉.南瓜好味. 小籠包>> 皮厚左d, 不過肉汁多, 算唔錯啦~ 蒸魚雲>> 阿媽一個人食晒.... 燒賣>> 我諗正常燒賣會好食d 炸明蝦角>> 太過普通喇, 冇特色.黎到有d凍. 炒什菌>> 俾我食晒d蓮藕,哈!好多人都只係記得上面有間朗廷酒店,不過冇乜人知道北京道一號有間帝廷酒家.事實上食物質數只屬一般,冇驚喜.不過服務態度都可以,起碼換水唔洗等先啦~
阿媽有好介紹,請大家來到北京道一號.聽就聽得多黎就第一次.
整個下午都未有滿座,唔需要訂位.

四個人的是日午餐:-
叉燒包>> 叉燒夠多, 個包都鬆.
小籠包>> 皮厚左d, 不過肉汁多, 算唔錯啦~
蒸魚雲>> 阿媽一個人食晒....
燒賣>> 我諗正常燒賣會好食d
炸明蝦角>> 太過普通喇, 冇特色.黎到有d凍.
炒什菌>> 俾我食晒d蓮藕,哈!
2010-01-10
2009-12-30 1763 瀏覽
Came here with some friends to catch up. We came here solely because of the view and the price! I had come once before, and really liked their custard buns and ma lai go so i was looking forward to ordering them...but guess what? NONE. So we ordered: Fried Shrimp RollsShrimp har-gowDeep fried glutinous rice ball with chicken and mushroom (ham-sui gok)Cha Siu Chan bao (baked char-siu buns)Shrimp Cheung Fun Curried SquidSteamed "ho yeep fan" - chicken with glutinous rice rolls. Assorted veggies wi

So we ordered:
Fried Shrimp Rolls
Shrimp har-gow
Shrimp Cheung Fun
Curried Squid
Assorted veggies with vermicelli pot
Mini egg-tarts
Steamed milk custard (serng pei-nai)

Everything was yummy, especially the har-gow (there were 3 pieces inside!) The serng pei-nai turned out to be geung-jup dun-nai i.e. ginger milk custard, which takes much less time to make. Nonetheless it was still good.

The steamed squid in satay sauce could have been less oily, and the squid was too chewy for my liking.

The veggie pot was good..

the bill came to $400 for 5, and only then had i realised everything we ordered had no price on it! the dim sum sheet did not have prices nor did the other menus.... weird, no?

2009-12-30
  • Har Gow
  • Egg tarts
  • Ginger milk custard
  • Deep fried glutinous dumplings with chicken and mushroom
(非會員)
原以为在"北京道1号"的餐厅都有很高水准, 看来错了. 一进门,就感到像一家主营旅行团生意的酒楼, 嘈杂的环境; 轻慢的服务;当天好象有客人办喜宴,但来宾的脸上多是一种"茫然"的表情,可能同我们一样在想"为什么选了这间?"既来之则点之. 饮料只有可乐,和橙汁(还是罐装,不是鲜榨噢). 肠粉尚可;椒盐九肚鱼还行;粉果黏黏的;叉烧包普通;虾饺马马虎虎;凤爪,猪手姜很难吃;青菜很咸,想叫碗粥,回答:什么粥都没有;糖水难喝, 彻底摧毁了我和朋友对香港点心的美好印象服务和素质,差到爆!!!1)叫服务,没人理, 有服务员在附近,她说"路窄过不去",闻所未闻!2)埋单时到挺快,埋完单还有很多服务员(不知从哪窜出来的?服务时怎不见人影?)追着问"埋单没", 简直荒谬至极!!!回来到网上一看,也是恶评如潮, 只能怪自己之前没做功课, 下此选餐厅一定上openrice 好好查看

2009-10-05
  • Nothing
2009-02-06 1040 瀏覽
在公司工作了差不多年半….還是第一次和同事們一起出外午餐…..特別選了尖沙咀的酒樓…可能是嫌ICC的太貴了吧…雖然老細請食開年飯…不過budget不多…在相片中可以見到好像山一樣多的點心…好誇張…點心方面其實普普通通…中規中矩….不過流沙奶皇飽就做得不錯…吃流沙奶皇飽就好像吃心太軟…不流出來就是失敗…這裡的流沙奶皇飽是繼我在新星和西貢某酒樓吃過後又一值得推介的…蛋黃味和奶味配搭剛剛好…夠香亦夠滑…真想多吃幾個…另外炸魷魚鬚都十分香脆…脆漿不會過多…魷魚鬚很肥很彈牙…而且上檯的時熱辣辣的…所以味道當然會加分…最後的福建炒飯都不錯…份量大而且足料…有蝦有帶子…炒飯有鑊氣…米飯夠乾身又有蛋味…醬汁份量剛好而且不會太鹹…

2009-01-13 760 瀏覽
呢日地盤總工會請食飯,我呢0的低下階層第一次走到北京道一號吃飯,格外興奮﹗環境不錯,對住維港,當然我呢0的做鑽地的沒有窗口位啦,不過也可從遠遠看到彼岸情況﹗圍體餐都係翅、乳豬、魚、冬菇、榣柱脯,最好味就係呢個炸蟹鉗,爽口又彈牙﹗最難食係個翅,唔見有翅針,只係得一碗生粉水,我見到有0的工友食左一半之後直頭唔要﹗

2009-01-06 367 瀏覽
身在北京道一號,室內環境很有皇氣,落地玻璃,對著維多利亞港的大海景,只是酒樓,氣勢也高人一籌。場內輕播音樂,音樂應該是新人們的選擇。照相播片,感動的話也說完,就來到上菜的時候。鴻運脆皮乳豬全體,宴會的常菜,做得很脆皮香口,薄薄的一片片上,沒有很多肥膏,做得不差。邊邊兩旁的海蜇,是幾爽口。腐皮卷是為素食者特上,腐皮炸得很脆口,入面的餡料也很多,令到卷物不會太乾,比較我們吃的,這碟有新鮮感也好吃。不好意思,我也吃了很多呢。金巢海中寶,是鳥巢,大家也沒有吃,上面的海鮮幾爽口好吃。西芹也是不錯。百花釀蟹拑,百花是吃不到的雕花,蟹拑大大粒,咬下去算是脆口多蝦味,收貨。翡翠玉環瑤柱甫,比較清的一碟菜,宴會常見菜式,不會差,也不特別吧。紅燒菜胆大排翅,翅的份量還可,菜是有的,不知有沒有紅燒,因為有人不吃,吃了兩碗,很久沒吃翅,不知如何評,味道就一般而已。翡翠北菰鮮鮑片,鮑片很大塊,汁也很對胃。厚厚的冬菇也很有口感。清蒸大海星斑,又來蒸魚,一向是魚怪的我沒有放過吃魚的機會,今次的也是用上多蔥去蒸,很滑的魚肉令我又忍不住口了。當紅脆皮燒雞,燒雞也是常菜之一,也是一樣很多吃的菜式,是油膩一點,不過只吃兩件
們的選擇。照相播片,感動的話也說完,就來到上菜的時候。

有很多肥膏,做得不差。邊邊兩旁的海蜇,是幾爽口。

腐皮卷是為素食者特上,
腐皮炸得很脆口,入面的餡料也很多,
我也吃了很多呢。

不吃,吃了兩碗,很久沒吃翅,不知如何評,味道就一般而已。

用上多蔥去蒸,很滑的魚肉令我又忍不住口了。

不過只吃兩件,也不介意吧。皮香脆好吃,也很入味,是水準之作,總是
覺得要有飯才配合。

幸福炒飯和雙喜金菇炆伊麵,太飽,一向都不會吃,除非很少菜式。

百年好合,紅豆沙百合湯水,個人覺得太甜了,可以加少些糖。

美點雙輝,很有心思的一碟飯後甜點,椰絲棉花糖口感也是如此,不過一
隻隻小白兔可以用兩三下手勢做出來,有心思也很簡單,有機會也試下做出來。
中間的心心想錯是朱古力,原來是糕點,味道不特別,"好睇唔好食"。
我們有個問題,到底十二隻一抬,二十七抬共三百二十四隻小白兔要
做多少時間呢?

合時鮮果,橙多個,沒話可說。

婚宴的確要做很多的準備,結婚真的不容易,快快為我們家加添新成員吧。
婚宴
腐皮卷正
魚好食
幾得意的兔仔
  • 腐皮卷,清蒸大海星斑
2008-09-20 247 瀏覽
(15/9/08)假期尖沙咀度度都大把人,知道這集團食物麻麻,但不用等位,便入去飲飲茶。環境有點驚訝,好正!北京道一號係好view既~ 大大張枱坐得舒服,細看前兩張枱,張衛健也是坐上客。Order了一套餐,有鴛鴦飯、點心拚盤。飯太多汁,味道尚可。我們還吃了咖哩牛筋、鳳爪、生竹牛肉、煎魚餅、义燒包等…..。點心真係唔得,鳳爪更是有雪味,我地食淨兩隻,說道有味,叫侍應收左佢,跟住估唔到佢話換過另一樣o野,我地選左千層糕。唉…….好多糖冬瓜,椰絲,好難食!賣單仲送左五張點心coupon。呢度真係做酒席才可有點作為罷。
大大張枱坐得舒服,細看前兩張枱,張衛健也是坐上客。
鴛鴦飯
點心拚盤
千層糕
(非會員)
2008-05-25 233 瀏覽
今晚去飲.野食方面,都預左佢d cost 落左o係鋪租度,唔方好食,結果如我所料,都幾難食.最奇怪o既係...登登登鄧!!!!!唔分餸!!!!!自己夾!!!!!有冇搞錯???? 咩年代???? 其一原因係佢地都冇assign到一張抬1個waiter/witress.總之唔係係死1個serve我地.至於waiter/witress o既質素,差到爆!睇得出有幾個應該係for 飲宴請返黎o既散工.10宗罪如下,1) 換換下碟,懶,埋低3隻碟,佢對住我地講:自己黎!2) Waitress A加燈汁時,我地禮貌地講聲唔該,佢竟然話:唔駛唔該,d野都唔係我o既! (咁,部plasma都唔係你o既,我可否拎走?)3) 加燈汁落杯時,成日都瀉,成隻杯都係!4) 佢收spoon時,行唔到埋去埋d o既位,order式叫我地比隻spoon 佢.5) 佢拎到隻spoon後,隻spoon係咁飛埋去佢個盤到,完全冇諗過會有汁飛出黎! (好彩冇)6) waiter A叫waiter B幫佢拎d野過黎,B 唔肯,對住A講: X你! 自己拎啦! (全抬聽到晒,好彩冇細路)7) 分糖水,d 湯丸1粒粒痴住晒(首先係食
今晚去飲.
最奇怪o既係...
登登登鄧!!!!!
唔分餸!!!!!
自己夾!!!!!
有冇搞錯???? 咩年代????
總之唔係係死1個serve我地.

至於waiter/witress o既質素,差到爆!
睇得出有幾個應該係for 飲宴請返黎o既散工.
10宗罪如下,
1) 換換下碟,懶,埋低3隻碟,佢對住我地講:自己黎!
3) 加燈汁落杯時,成日都瀉,成隻杯都係!
7) 分糖水,d 湯丸1粒粒痴住晒(首先係食物質素問題),跟住waiter A極不耐煩地擰轉身同waitress A講: 邊個整嫁??? 痴住晒!! (1,佢冇可能咁樣o係客面前話d 食物,2,食物就當然係廚房整嫁啦,咁都要問?)
8) 繼續分糖水,由於唔耐煩,分到瀉晒,成個轉盤都係,仲有粒湯丸o係盤上面.
9) 分糖水冇比spoon,問佢先比,佢一手拎10隻黎,一野隊落d 可愛o既白兔仔身上,真可憐!
10) waiter A 涉及性別歧視,o係我地o個抬,較照顧女士,主動加野飲.但佢更加照顧隔離抬,因為隔離抬大部份是女士.

整晚感覺似回歸了祖國!

平時飲茶者,o係屋企叮公仔點心算吧啦!
已經落訂者,god bless you! 同最好request佢分餸啦! (但我唔包保會有咩發生!)
未落訂者,寧願唔結婚,都唔好o係度擺!
  • 可愛白兔仔棉花糖
2008-04-10 109 瀏覽
昨晚參加婚宴, 做左咁多錢人情, 諗住有餐好o既食下, 點知超失望~首先招呼唔好, 坐左好耐, 茶都冇杯飲下, 要叫waiter俾先有野飲。場又細, 好逼gip, 台又細, 企多幾個人影相都唔得, 搞到好混亂。等左好耐終於上菜。先講乳豬, 凍的,而且又肥, 從未試過食乳豬要吐肥膏。金巢海中寶, 即係西芹帶子貴妃蚌, 普普通通咁啦~富貴黃金卷, 即係海鮮卷, 入面只有西芹、紅蘿蔔及沙律醬, 連蝦都冇一隻...發財多子柱甫, d髮菜一pat pat, 散修修, 都唔知係唔係假野黎~到個翅啦, 只係一碗豆粉水, 杰撻撻, 雞絲幼幼的, 翅好難先搵到, 最後我用筷子夾左d所謂渣(其實都夾唔到d咩出黎)出黎食就算數。翡翠北菇鮮鮑片, d菇冇味o既, 得個大字, 我食左半粒就冇食。魚, 算係成晚最好味o既一道菜, 但可能係青班啦, 都係鞋o既。最後到燒雞, 好咸...到飯啦, 我冇食, 伊麵, 好肥膩~至於個甜品, 紅豆沙, 普通野, 無話好唔好食, 美點雙輝, 好睇唔好食, 椰汁糕唔夠軟, 兔仔棉花糖, 質感怪怪的, 整體黎講, 好唔得~最後講服務, 個waiter好多時要我地遞碟, 其實係有好

最後講服務, 個waiter好多時要我地遞碟, 其實係有好多空位俾佢行佢都唔願行, 講野又冇禮貌。到最後食橙, 每盤橙只係附有一個膠袋, 想問佢地拎膠袋, 問第一個都唔知佢講左句乜就走左去唔理, 問第二個, 佢竟然話佢都唔知係邊度有, 而且個個都露出好不耐煩o既表情, 都唔知咩服務態度。最後就係我地兩個穿裙o既女仕係底都俾蚊咬, 可想而知衛生情況幾差~
菜譜
乳豬
雞絲翅
2008-03-26 69 瀏覽
上星期到此飲宴! 真失望透了!向來對食要求唔高既我! 真要彈...燒豬算係OK了! 帶子不知所謂... 我家平時食的都大粒過佢! 翅亦不足料!新娘房出奇地大.... 婚宴怖置亦OK甜品好睇唔好食一圍酒席只需四千幾, 有海景算是唯一值回票價!
上星期到此飲宴! 真失望透了!

向來對食要求唔高既我! 真要彈...

新娘房出奇地大.... 婚宴怖置亦OK

甜品好睇唔好食

一圍酒席只需四千幾, 有海景算是唯一值回票價!

椰絲棉花糖
椰絲棉花糖
2007-10-29 57 瀏覽
座落於北京道一號, 諗住間間食肆都係高檔高水準既. 落地大玻璃, 維港景緻, 預料之內, 亦無令人失望. 但講到店內裝修格局, 似係殘舊了一點, 服務工作人員還會不時大呼小叫, 氣氛破壞了不少, 真係有d估唔到, 感覺變得唔高尚lu.食物方面, 一般既點心小菜, 款式選擇都多, 味道算是不錯啦. 蝦餃,腸粉,泡飯,炸魷魚鬚, 都做得唔錯. 而價錢又唔係想像中貴wo, 份量又唔算細, 咁都算合理價錢呀. 唯一好處係, 唔洗等位囉, 我相信肯等位既人都上左去上面"三免"酒樓啦.

2007-10-27 67 瀏覽
不嬲好怕食飲宴嘅菜....乳豬、熱葷、翅.....睇見嗰D流水作業嘅嘢,根本完全難以入口....最大鑊嘅係,呢度差唔多係小弟食嗰最難食嘅....乳豬肥肉多過乜,仲係凍嘅,翅仲衰過街邊碗仔翅,炸子雞鹹到暈,D炒飯麵好似人哋D餸頭餸尾....唉...人間悲劇
不嬲好怕食飲宴嘅菜....

最大鑊嘅係,呢度差唔多係小弟食嗰最難食嘅....

唉...人間悲劇
2007-07-24 82 瀏覽
相隔無耐朋友既喜宴o係呢度擺服務態度唔錯有禮貌而且decoration做得幾好打麻將時段亦有不斷出點心小食起碼全部熱辣辣聽聞味道都唔錯因為地方唔大所以成晚係包場唔駛同人share更good雖然而家有d大廈擋住但夜晚個view都幾好但音響就唔多得喇播片都搞左好耐食物味道一般勝在唔會油淋淋乳豬太肥西芹炒海鮮相對較油,但味道幾鮮翅無乜料,只係食到啖啖豬肉絲雞唔韌有d雞味魚蒸得太老,肉韌蟹柑炸得唔油,蟹肉又彈牙冬菇夠大隻厚肉,舖底生菜亦新鮮,醬汁唔會太杰炒飯太少料紅豆沙糖水有湯圓,可惜湯圓唔夠煙韌最尾既棉花糖最正,鬆軟唔太甜上菜亦算快手希望朋友白頭到老,老公錫晒佢
相隔無耐朋友既喜宴o係呢度擺
播片都搞左好耐
食物味道一般
勝在唔會油淋淋
乳豬太肥
西芹炒海鮮相對較油,但味道幾鮮
翅無乜料,只係食到啖啖豬肉絲
雞唔韌有d雞味
魚蒸得太老,肉韌
蟹柑炸得唔油,蟹肉又彈牙
冬菇夠大隻厚肉,舖底生菜亦新鮮,醬汁唔會太杰
炒飯太少料
紅豆沙糖水有湯圓,可惜湯圓唔夠煙韌
最尾既棉花糖最正,鬆軟唔太甜
上菜亦算快手
希望朋友白頭到老,老公錫晒佢
2007-07-23 41 瀏覽
星期日下午飲茶叫左好多食物試左蝦餃(皮薄蝦多又夠鮮),楊枝甘露(偏向多奶同稀,芒果底味唔重,可以),木瓜雪耳糖水(唔太甜料多),榴槤酥(皮夠厚但鬆化,中間既榴槤餡甜又軟滑),叉燒包(餡多汁多,包夠鬆軟),灌湯餃(湯清皮薄,但餡料較含糊,味道一般),XO醬炒腸粉(較油又無XO醬味,似豉油王腸粉多D)服務良好但因為即叫即蒸等左一陣先有得食
星期日下午飲茶叫左好多食物
服務良好