2024-04-18 16 瀏覽
同老公慶祝結婚週年紀念💖今年兩個人想食下海鮮啤啤佢🍻最後揀左呢間位於大坑既小店,訂座時店員會問我哋需唔需要預訂特別海鮮☺️☺️😌 店員介紹話鍾意海鮮既話,聖子王係必點,我哋就預訂左3隻,堅係好正好鮮甜🤤🤤另外我哋order左大頭蝦🥳 都好正,雖然細隻少少,不過都有膏,新鮮既海鮮係特別正同老公一路🍻🍻一路食串燒好正 by the way, Orion生啤原來好好飲😁留港消費,支持土地經濟😸😸
同老公慶祝結婚週年紀念💖
今年兩個人想食下海鮮啤啤佢🍻

大頭蝦

同老公一路🍻🍻一路食串燒好正
by the way, Orion生啤原來好好飲😁

留港消費,支持土地經濟😸😸
2024-04-04
紀念日
大頭蝦
今日返工好煩,約咗女朋友s啤啤佢🤣🤣係大坑路過見到間嘢叫巴別橋好得意(barbecue??)😂😂幾條女食得唔多,但食食下越食越多😂叫咗好多海鮮,海鮮真係呃唔到人,真係好新鮮😍😍😍有蟶子,扇貝,燒蠔,清酒煮蜆(個湯底好多蒜好啱我口味!),同魚,同成班朋友一邊傾一邊食,越飲越多🍻🍻🍻🤣🤣哩間真係可以有下次,越簡單嘅嘢越難keep,希望哩啲小店可以一直越做越好🙌🏻有下次,會翻兜🍻
今日返工好煩,約咗女朋友s啤啤佢🤣🤣
馬友魚
蟶子
燒蠔
扇貝
牛舌&茄子
食左十年既串燒店👍🏻👍🏻店舖主打新鮮海鮮每次聖子王+清酒煮蜆必食😍😍聖子王好鮮甜清酒煮蜆一樣鮮甜,無沙👍🏻 個湯好好飲👍🏻日本芝士年糕,芝士味好香好濃🤭食完要再叫🤭 魚肉春卷燒到好脆,辣辣地 好惹味一路食一路飲啤酒🍻好正啤酒夠曬凍🍻朋友最鍾意食燒鴨舌+蒜蓉茄子🍆🍆食咗咁多年,仍然會繼續過嚟食嘅串燒店👍🏻👍🏻店員好nice 👍🏻👍🏻 好細心👍🏻 繼續加油💪🏻水準仍然保持到
食左十年既串燒店👍🏻👍🏻

店舖主打新鮮海鮮
每次聖子王+清酒煮蜆必食😍😍

聖子王好鮮甜

清酒煮蜆

清酒煮蜆一樣鮮甜,無沙👍🏻
個湯好好飲👍🏻

日本芝士年糕

日本芝士年糕,芝士味好香好濃🤭
食完要再叫🤭

魚肉春卷

魚肉春卷燒到好脆,辣辣地
好惹味
一路食一路飲啤酒🍻好正
啤酒夠曬凍🍻

朋友最鍾意食燒鴨舌+蒜蓉茄子🍆🍆

食咗咁多年,仍然會繼續過嚟食嘅串燒店👍🏻👍🏻
店員好nice 👍🏻👍🏻 好細心👍🏻 繼續加油💪🏻
水準仍然保持到

2023-12-20
2023-01-13 682 瀏覽
以前同老公一想食串燒都一定黎巴別橋幫襯自從住遠左 就一段時間冇黎今日串燒癮起 就再黎食佢感覺食物選擇比以前少左好多燒牛舌每次都必點 口感依然好軟淋 唔錯的汁燒豬頸肉不過不失 燒廣島蠔 好食 多蒜蓉好惹味 但係隻蠔殼好大 蠔肉就偏細鹽燒白鱔味道偏淡 冇咩油香 燒到好乾 特別係層皮蜜糖雞翼雞翼好似冇醃過咁 只有外面既蜜糖甜味燒咖喱魷魚魷魚好入味 口感爽脆整體來說 食物即叫即整 樣樣都熱辣辣但係味道就真係不如以前 真係幾失望而且座位好迫 坐得唔太舒服放完袋 基本上都已經郁唔到
以前同老公一想食串燒都一定黎巴別橋幫襯

整體來說 食物即叫即整 樣樣都熱辣辣
但係味道就真係不如以前 真係幾失望
而且座位好迫 坐得唔太舒服
放完袋 基本上都已經郁唔到

食過好多次嘅串燒店,呢到嘅串燒絕對係「善待自己」串燒之選——食完唔會咯喉、海鮮夠新鮮juicy, 用料高質(相對當然會高價位少少~但係一次半次善待自己是必須的😝)嚟到全部海鮮必點!蠔、帶子、蟶子⋯⋯全部都大隻嘅,對得住價錢,燒到剛剛好唔會太乾。另外調味都唔會話蓋過本身鮮甜,好味。佢地啲蒜蓉應該係煮過,唔會好辣口,淡淡蒜香好吊到味。鹽燒花螺:超級正,大大粒乾身唔會韌,配鼓油同wasabi, 逐粒dap吓慢慢吹吓水好正。清酒煮蜆:甘甜酒香,個湯底飲埋滋潤返,同串燒嚟個中和。其他肉類都好出食,燒到剛好,基本上嚟到好似款款都會叫吓😂因為無樣伏,全部都信心之選。小店得嚟,店員好好招呼,係好親切嗰種會同你傾偈但又唔會打擾到同朋友之間嘅對話同空間,食得好窩心。

佢地啲蒜蓉應該係煮過,唔會好辣口,淡淡蒜香好吊到味。

清酒煮蜆:甘甜酒香,個湯底飲埋滋潤返,同串燒嚟個中和。

2021-09-20 786 瀏覽
💛大坑有好多燒烤舖,但港式又夠吸引既好似就係佢地,舖細但d人都好多咁,所以就決定揀佢因為買外賣番去,雖然打左折扣但個味道真係幾好,而且食得出 唔 係 炸!好憎d串燒求其炸熟完燒番就當係,係咁既唔洗做啦!揀左娃娃菜,牛仔骨,雞翼,韮菜,雞皮同冬菇;肉類既醃料唔會太重,所以燒左都唔會太鹹而且食得到原本既肉味菜就夠新鮮,食完都唔會苦口而且加左味粉都夠香,正可惜既係自己外賣令到個熱同味打左dd折扣,其他都好好😛要搵次堂食!
揀左娃娃菜,牛仔骨,雞翼,韮菜,雞皮同冬菇;
肉類既醃料唔會太重,所以燒左都唔會太鹹而且食得到原本既肉味
菜就夠新鮮,食完都唔會苦口而且加左味粉都夠香,正

外賣自取
2021-08-01 618 瀏覽
30/7/2021夜晚,姨媽請我食生日飯佢熱烈地推介呢間餐廳好好味本身我見細細間 唔抱太大期望但一開始已經比老闆感動咗因為我同auntie用唔到個app點餐老闆直接攞佢自己部電話幫我地點餐然後又幫我地加單服務態度好好最後 我梗係要讚下佢啲燒烤啦我同auntie最中意佢嘅牛舌,鴨舌,雞皮真心好好味其他嘢其實都好食嘅不過牛舌會讓你想再回頭嘅感覺啦哈哈 下次一定再去
30/7/2021
夜晚,姨媽請我食生日飯
佢熱烈地推介呢間餐廳好好味
本身我見細細間 唔抱太大期望
但一開始已經比老闆感動咗
因為我同auntie用唔到個app點餐
老闆直接攞佢自己部電話幫我地點餐
然後又幫我地加單
服務態度好好
最後 我梗係要讚下佢啲燒烤啦
我同auntie最中意佢嘅牛舌,鴨舌,雞皮
真心好好味
豆腐
豬手
蒜蓉扇貝
2021-07-22 452 瀏覽
慶祝朋友生日,預早幾星期就訂了這間餐廳店面不大,如果多人的話最好預訂訂座時也預留了一些海鮮,有魚、蠔、鮑魚、龍蝦、聖子等等推薦啊!大家如果book位都記得要留海鮮!落單係用QR code,都好簡單方便蠔龍蝦大隻扇貝,鮮聖子沙嗲金菇,依個好吃!鮑魚黃花魚第一次係串燒店叫燒魚吃,又真係幾正燒鵪鶉蛋,依個好食到要encore!嘩!依個燒辣椒仔真係要講一講我地幾個平時都會叫燒辣椒仔但依度既燒辣椒仔真心辣老闆一開始有提我地小心辣,我地仲大安旨志咁講:最鍾意就係辣哈哈 太口響了頭幾啖還好,越食越辣,特別係食左辣椒籽連忙飲返幾啖生啤解辣後面串豆卜都好正總括黎講佢d野食都燒得好味調味岩岩好,唔會好口渴可能因為我地食得多海鮮的關係,食串燒黎講價格係較高,不過好食呀嘛!值得推薦會回頭
慶祝朋友生日,預早幾星期就訂了這間餐廳
店面不大,如果多人的話最好預訂
訂座時也預留了一些海鮮,有魚、蠔、鮑魚、龍蝦、聖子等等
推薦啊!大家如果book位都記得要留海鮮!

落單係用QR code,都好簡單方便

龍蝦

大隻扇貝,鮮

聖子

沙嗲金菇,依個好吃!

鮑魚

黃花魚
第一次係串燒店叫燒魚吃,又真係幾正

燒鵪鶉蛋,依個好食到要encore!

嘩!依個燒辣椒仔真係要講一講
我地幾個平時都會叫燒辣椒仔
但依度既燒辣椒仔真心辣

老闆一開始有提我地小心辣,我地仲大安旨志咁講:最鍾意就係辣
哈哈 太口響了
頭幾啖還好,越食越辣,特別係食左辣椒籽
連忙飲返幾啖生啤解辣

後面串豆卜都好正

總括黎講佢d野食都燒得好味
調味岩岩好,唔會好口渴
值得推薦
會回頭
2021-07-10
生日
  • 海鮮,燒辣椒仔,燒豆卜
2020-11-27 882 瀏覽
串燒整體都十分惹味。老闆十分好客,雖然忙碌但間中也會陪每枱客人談天。••••••••••••••••••••••••••••••肉和海鮮類 和風帶子串 $36帶子燒得剛好,不會韌,醬汁令帶子變得十分惹味。 蜜糖雞中翼 $25燒得香脆,加上蜜糖的味道,簡單的美味。 香辣孜然雞中翼 $28孜然粉味道濃,有點辣味,外皮燒得香脆,有肉汁。 香草雞中翼$25香草味香,燒得剛好沒有紅色又不會老掉,肉質鮮嫩多汁。 芝士豬頸肉串$25芝士味香濃,豬頸肉厚身,芝士味豐富了豬頸肉的味道。 煙肉車厘卷$28煙肉燒得乾身配上濕潤的車厘茄剛剛好。 厚燒牛舌$35厚度十分厚,肉質林身,加上調味粉,燒得剛剛好,既不會韌又惹味。 黑椒牛仔骨$38味道剛剛好。 煙鴨胸$20燒得蠻好的,不會乾。 鹽燒多春魚(4條)$35燒得剛好,不會太腥。 生燒香蒜蟶子王$58蟶子大而且十分新鮮,燒得剛剛好,不會韌。 汁燒豬頸肉串$22厚切豬頸肉,醬汁不但中和了豬頸肉帶來的膩還增添了它的惹味。 金菇肥牛卷$28個人認為太乾,肥牛包得太厚,較韌又咬不開••••••••••••••••••••••••••••••丸類 脆皮芝士腸 $15燒得

肉和海鮮類

和風帶子串 $36
帶子燒得剛好,不會韌,醬汁令帶子變得十分惹味。

蜜糖雞中翼 $25
燒得香脆,加上蜜糖的味道,簡單的美味。

香辣孜然雞中翼 $28
孜然粉味道濃,有點辣味,外皮燒得香脆,有肉汁。

香草雞中翼$25
香草味香,燒得剛好沒有紅色又不會老掉,肉質鮮嫩多汁。

芝士豬頸肉串$25
芝士味香濃,豬頸肉厚身,芝士味豐富了豬頸肉的味道。

煙肉車厘卷$28
煙肉燒得乾身配上濕潤的車厘茄剛剛好。

厚燒牛舌$35

黑椒牛仔骨$38
味道剛剛好。

煙鴨胸$20
燒得蠻好的,不會乾。

鹽燒多春魚(4條)$35
燒得剛好,不會太腥。

生燒香蒜蟶子王$58
蟶子大而且十分新鮮,燒得剛剛好,不會韌。

汁燒豬頸肉串$22
厚切豬頸肉,醬汁不但中和了豬頸肉帶來的膩還增添了它的惹味。

金菇肥牛卷$28
丸類

脆皮芝士腸 $15
燒得很脆皮,美味。

香口墨魚丸 $19
墨魚丸彈牙

爆汁蟹粉丸$23
丸的外層乾乾的,但吃到蟹粉的部份的確爆汁了。

彈牙白魚蛋$17
十分彈牙

香菇貢丸$17
燒得香口但不會太乾身。

燒豆腐卜$13
鹹鹹辣辣的,有點像吃椒鹽豆卜,表皮香脆,但咬下又不會太乾。

特濃芝士丸$23
芝士味香濃,咬下即爆漿。

甜品和水果類

黑糖菠蘿串$18
酸酸甜甜,作為飯後果十分解膩,略嫌吃不到黑糖的味道。

牛乳布甸$15
牛乳味濃郁,布甸十分滑身順口,十分惹味。推薦!!!
其他

豬骨濃湯烏冬$25
湯底一般

芝士沙律汁冷烏冬$22
烏冬彈牙配麻醬絕對的絕配的。

日式芝士海鮮燒餅 $58
大量木魚絲和椰菜絲,像大阪燒一樣,剛燒完會過林身。

炸蝦多士$35
炸得十分香脆,蝦膠份量足,但味道與淋上的芝麻醬不太相配。

鹽燒秋葵$22
燒得剛好不會太乾,最常見的黏液也不會太多,可接受。
大家繼續支持同路人喔!
2020-11-11 543 瀏覽
同朋友去飲野之前,我地揾間野填下肚先😛一聽個名「巴別橋」就知係食燒烤😌😌間店細細間,個格調都幾WARM  👾牛油芝士燒扇貝✨啲色澤都好靚芝士唔會太多冇影響到扇貝嘅鮮味👍👾原條牛油粟米✨粟米都好甜😍雖然見到佢黑黑地但其實唔會一大陣燶味👾秘汁燒菜心✨菜心爽口唔老👍加上秘汁(雖然唔知係咩汁)同孜然粉,令到成個菜好野味!😌👾焗沙茶金菇✨喱個可以話係全晚最愛平時好少會食到😳焗沙茶金菇,好多時都係牛油同蒜所以可以喺小店食到唔同口味嘅金菇真係好正!而且金菇好入味!💕👾鹽燒多春魚✨唔太喜歡食多春魚因為怕腥,所以只有大友人食唔知佢點評價呢🧐👾清酒煮蜆✨喱個可以話係最fail 😣😣清酒煮到有陣苦味蜆都算多,冇乜空殼不過苦左嘅湯真係飲唔落口 👾厚燒芝士牛舌✨芝士好太舊芝士舖面不過可能因為燒烤店怕熱親啲客所以冷氣都開得好大芝士好快凍左,冇嗰種流心嘅感覺😕👾燒菠蘿✨燒菠蘿嘅評價都好高主要因為佢酸甜又消濟冇當佢主菜食而係飯後生果咁食🤪仲有雞翼都好好食孜然粉好香,可惜冇影到相冇得分享比大家睇@meatymonsters
同朋友去飲野之前,我地揾間野填下肚先😛
一聽個名「巴別橋」就知係食燒烤😌😌
間店細細間,個格調都幾WARM

👾牛油芝士燒扇貝✨

雖然見到佢黑黑地
但其實唔會一大陣燶味

👾秘汁燒菜心✨
菜心爽口唔老👍
加上秘汁(雖然唔知係咩汁)
同孜然粉,令到成個菜好野味!😌

👾焗沙茶金菇✨
喱個可以話係全晚最愛
平時好少會食到😳
焗沙茶金菇,好多時都係牛油同蒜
所以可以喺小店食到唔同口味嘅金菇
真係好正!而且金菇好入味!💕

👾鹽燒多春魚✨
唔太喜歡食多春魚
因為怕腥,所以只有大友人食
唔知佢點評價呢🧐

👾厚燒芝士牛舌✨
芝士好太舊芝士舖面
不過可能因為燒烤店怕熱親啲客
所以冷氣都開得好大
芝士好快凍左,冇嗰種流心嘅感覺😕

👾燒菠蘿✨
燒菠蘿嘅評價都好高
主要因為佢酸甜又消濟
冇當佢主菜食
而係飯後生果咁食🤪

仲有雞翼都好好食
孜然粉好香,可惜冇影到相
冇得分享比大家睇

@meatymonsters
2020-09-16
  • 焗沙茶金菇
早排朋友介紹大坑呢一間串燒店,提早左兩天預訂。好彩預訂到,入到去先知呢間舖頭好受歡迎。嘢食固然好味老闆亦都非常好客同埋好健談,呢一餐飯食得非常開心。這裏食飯10分方便全部可以用手機落單,既環保又方便。我哋差唔多將餐牌裏面所有嘅嘢食都試咗一次。雞翼燒得非常好味有辣有唔辣適合唔同嘅顧客。燒西冷牛扒同埋燒羊架亦都非常好味,可惜呢兩樣野食唔記得咗影相一放喺枱面好快就已經俾人清左。燒魷魚同埋清酒煮蜆亦都非常美味。環境一流配小菜同埋日本生啤非常適合幾個朋友一齊食飯兼吹水。
環境一流配小菜同埋日本生啤非常適合幾個朋友一齊食飯兼吹水。
2020-07-25 817 瀏覽
今次外賣串燒, 至怕乾爭爭⋯⋯呢間真係超好味😋食到人情味不再話, 啲串燒水準好得👍🏼因為疫情關係所以外賣, 過$300有八五折優惠👍🏼👍🏼👍🏼請預35分鐘時間預備. 必吃:肥美脆皮白鱔, 真心皮脆又厚肉😄大蝦, 真係好大隻㗎蒜蓉聖子, 好好新鮮, 好細心碎上, 超懶嘅我用筷子一粒粒咁夾就得, 唔使整污糟隻手真係好窩心😍蝦多士😋鵝肝多士😋牛舌, 食牛嘅朋友一定要食牛舌好厚肉🖐🏼🙌🏼🖐🏼🖐🏼🙌🏼🖐🏼

必吃:
肥美脆皮白鱔, 真心皮脆又厚肉😄
大蝦, 真係好大隻㗎
蝦多士😋
鵝肝多士😋
牛舌, 食牛嘅朋友一定要食牛舌好厚肉

🖐🏼🙌🏼🖐🏼
脆卜卜大白鱔
🖐🏼🙌🏼🖐🏼
蒜蓉聖子
2020-07-25
5 分鐘 (外賣自取)
脆卜卜大白鱔
蒜蓉聖子
  • 串燒
cyt: //#黃店地圖系列間野叫:巴別橋地道燒烤邊度黎:大坑安庶庇街16號地下——————————————————————————🅰️肉類串燒▪厚燒牛舌 $358分堅厚切 調味恰到好處 味粉唔會太多 食到牛舌嘅餘韻 好想即刻瘋狂地打個車輪先▪香草雞中翼 $24/2串7.5分可以走辣 仲有少少肉汁 唔會見紅 不過不失▪椒鹽雞軟骨 $24/2串7.5分調味都幾重手 燒到外脆內軟 雞軟骨附近嘅油脂 連禾甘討厭肥膏刀接受到 ▪汁燒豬頸肉串 $228.5分十分厚切 成口本身都係孜然粉 汁燒嘅突襲滋潤左口腔嘅乾旱 鹹甜醬汁平衡豬頸肉嘅油膩 值得一嗌▪風味羊肉串 大約$1x-2x6分騷就唔係好騷 敗筆係太多肥膏 略韌 不推薦——————————————————————————🅱️蔬菜類串燒▪燒香辣韭菜 $187.5分食串燒你唔嗌韭菜 你不如唔好食 同樣地串燒店連韭菜都做唔好 就不如執鬼左佢 呢間做得不過不失 調味唔會太重手 保持到韭菜嘅爽甜 不過切成段就相對上無咁多汁▪黑糖燒菠蘿 $188分出曬水 掂!甜!不過黑糖味就唔係太食得出 做唔到焦糖脆卜卜嘅效果▪燒大燒烤菇 $28/份8分大啡菇重菇味 唔會
[7:44 PM, 7/13/2020] cyt: //

燒香辣韭菜 $18

黑糖燒菠蘿 $18

燒大燒烤菇 $28/份
8分
大啡菇重菇味 唔會燒到乾水 不過建議原隻菇上 汁汁無咁容易流失

燒鮮冬菇 $16
冬菇係用汁燒的 相對上無咁重口味 清甜好多

木魚絲茄子串 $18
8.5分
出乎意料地好食 多汁又夠淋 茄子索曬個汁汁 木魚絲又帶點鹹味同口感 值得一嗌
$150 (宵夜)
2020-07-11 325 瀏覽
一直想試呢間係大坑嘅小店今日一試真係幾唔錯No.1 一定係佢嘅牛舌咬落去勁入味勁juicy唔係平日燒到硬曬個種另外試咗2款雞翼我比較喜歡香草而朋就鐘意蜜糖仲有芝士帶子芝士唔會蓋過帶子嘅鮮味仲有牛油香順帶一題佢餐牌勁多芝士配搭嘅選擇呢間舖都幾繁忙但都仲係好好服務卑個like佢地👍
一直想試呢間係大坑嘅小店

2020-07-10
香草雞翼 蜜糖雞翼
芝士帶子
2019-11-26 962 瀏覽
椒鹽雞皮串 $16/2串調味粉落左唔少 幾重味 都ok 當然雞皮呢家野始終會有人怕肥 食落都唔係好實在因為無肉 不過脆口就有既燒車厘茄串 $15好食! 上檯特登提小心熱 我都格外留神外皮博微焦 內裡多汁鮮甜 反正咁平 推薦叫返串燒鮮冬菇 $16非常juicy既燒冬菇冬菇唔算厚身大份 咬落去係啜到汁 燒冬菇至怕乾身 過關加上啲可能係辣粉調味 其實唔會好辣 調左味幾好食 最有印象始終係佢既juicy燒香蔬娃娃菜 $15第一碟上檯就係娃娃菜 多汁高質食燒娃娃菜我會諗起之前北上某出名串燒 唔係最好食 係最重口味 呢碟就唔會話酸到咩咁 但又確實味濃 平平地一定要試下法式蒜蓉多士 $24邊個話黎串燒店淨係可以食串燒 呢份多士叫得過蒜蓉多士本身都ok嫁喇 只要夠蒜味都唔會差 呢碟三塊多士烘得唔錯 黃金面帶微焦 香脆可口 可以一戰!....巴別橋地道燒烤 (大坑)大坑安庶庇街16號地下 .
椒鹽雞皮串 $16/2串

燒香蔬娃娃菜 $15
第一碟上檯就係娃娃菜 多汁高質

法式蒜蓉多士 $24
邊個話黎串燒店淨係可以食串燒 呢份多士叫得過
巴別橋地道燒烤 (大坑)
大坑安庶庇街16號地下 .