2014-05-01 1094 瀏覽
再別巴別橋@巴別橋大坑安庶庇街16號地下有人放工一直糜爛到近9點才找晚餐吃,幸好我肚子沒有投訴作響!!再去銅鑼灣為時已晚,將就到徒步可達的大坑。說是徒步可到,竟然開車去?!Like facebook送飲品,懶到出汁兼後知後覺,又唔想LIKE完UNLIKE,付費叫一罐可樂解味精。MENU海鮮類 – 由店主每天到菜市場入新貨,因此有大半海鮮都會是”海鮮價”,沒有固定售價。白酒煮蜆 $58湯色半奶白帶點混沌,出街食蜆點會把湯浪費,喝出有少許白酒但並沒有想像中的鮮甜味,而蜆有近1/3是沒開口(死蜆不新鮮是也)開了口的蜆肉也掉了為數不少肉了出來。有個小碗讓食客放蜆殼,算體貼不用食到一臺殼,亦是方便店家收拾的做法。燒秘汁廣島蠔 $26一隻個秘汁似是由口急汁混成,微酸的同時有蒜香,廣島蠔本身鮮甜而不腥,多汁又CREAMY。燒蟶子 $時價肉地結實身也舖上了很多蔥花粒,咀嚼時沒肉汁,幾煙韌要花多些牙力時間嚼,燒得乾身,從殼內見到水份蒸發後留下的啡黃色焦痕。燒秋刀魚 $30比小碟子更長,是店中性價比高的一道燒物,原條燒,皮肉筷子輕力一夾就可以除去,魚肉沒因燒製而變乾或老,掌握火候精準,另外提一提魚皮不建議
再別巴別橋@巴別橋
大坑安庶庇街16號地下
有人放工一直糜爛到近9點才找晚餐吃,
幸好我肚子沒有投訴作響!!
再去銅鑼灣為時已晚,將就到徒步可達的大坑。
說是徒步可到,竟然開車去?!
Like facebook送飲品,懶到出汁兼後知後覺,
又唔想LIKE完UNLIKE,付費叫一罐可樂解味精。
MENU
海鮮類 – 由店主每天到菜市場入新貨,
因此有大半海鮮都會是”海鮮價”,沒有固定售價。
白酒煮蜆 $58
湯色半奶白帶點混沌,出街食蜆點會把湯浪費,
喝出有少許白酒但並沒有想像中的鮮甜味,
而蜆有近1/3是沒開口(死蜆不新鮮是也)
開了口的蜆肉也掉了為數不少肉了出來。
有個小碗讓食客放蜆殼,算體貼不用食到一臺殼,
亦是方便店家收拾的做法。
燒秘汁廣島蠔 $26一隻
個秘汁似是由口急汁混成,微酸的同時有蒜香,
廣島蠔本身鮮甜而不腥,多汁又CREAMY。
燒蟶子 $時價
肉地結實身也舖上了很多蔥花粒,
咀嚼時沒肉汁,幾煙韌要花多些牙力時間嚼,
燒得乾身,從殼內見到水份蒸發後留下的啡黃色焦痕。
燒秋刀魚 $30
比小碟子更長,是店中
性價比高的一道燒物,
原條燒,皮肉筷子輕力一夾就可以除去,
魚肉沒因燒製而變乾或老,掌握火候精準,
另外提一提魚皮不建議吃,
因焦黑又苦兼仍有魚鱗未完全清理好。
內臟沒去除,吃到一半挑出了魚腸,
而內臟附近的肉也因受影響而帶苦味。
比想像好的是腥味很微,可以添點日式七味粉更香。
豬骨湯烏冬 $25
豬骨湯是味道粉沖成的,湯中見到浮著白芝麻,
喝一口靈光一閃,是出前一丁豬骨湯粉沖開而成,
但味很淡,有奶色而沒味道,很人工化的湯。
法式蒜蓉多士 $20 3伴/鵝肝多士 $38 一件
塗抹上少許蒜蓉牛油香,
再灑上乾ROSEMARY香料調味。
麵包燒得脆身,其實懷疑是烘焗,
因麵包很易燒焦,可口脆身,因為竟然很平均
鵝肝多士我沒有吃,肉眼見到鵝肝甚厚,
表面油光閃爍,應該幾甘香。
燒鵪鶉蛋 $14
一串4粒,令我回憶到台灣都有賣這種燒鵪鶉蛋,
這台灣街頭小食隨處可見。
外層蛋白燒到起了一層衣,
口感似是薄如蟬翼的乾腐皮,
蛋白部份有蛋香咬下微彈,
味道如台灣吃到的如出一徹。
雞肶菇 $14
不太抵食,只有3少片,
燒製時沒上調味,所以第一啖咬落清淡,
桌上有一味及七味粉,不妨灑上點來令味道豐富點。
芝士雞肉串$20
得一串,取價略進取,
芝士落得慷慨,教我這芝士怪樂了一會,
把去皮雞肉塊串起,溶化掉芝士入口芳香
牛舌$ (沒影相,因為慢了手,爭取不到相機食先)
燒菲菜牛肉卷 $26
有3件,忍不住也破例嚐了一件,
整齊排好長短也切到差不多,
再用薄肥牛片包著及竹纖串連起唔會散開。
菲菜爽口又有汁,牛肉本身的油脂令到肉易咬。
當日一起來的人,還會緣再見嗎?
  • 燒菲菜牛肉卷
  • 燒秋刀魚
  • 燒秘汁廣島蠔
2014-02-22 1214 瀏覽
經常來大坑搵食, 一直想試串燒燒烤, 但是總是很難book位. 這裡可以於TableMap 訂枱, 非常方便, 決定試一試.一來到, 黑板有多種今日新鮮海鮮任君選擇1) 清酒煮白蜆很清甜(2) 海虎蝦超大隻, 超多膏(3) 蟶子皇中規中矩另外大力推介(4) 廣島蠔超級肥美! 必食必食! 還有厚燒牛脷, 肉質爽口, 牛肉的味道十分突出; 燒羊架, 好Juicy.店員更態度殷切, 見你枱上尚有食物, 會叫廚房暫停燒烤, 非常貼心! 上社交網站like, 還有飲品送!美中不足之處是只收現金, 不過我一定會再來"巴別橋"barbecue!
一來到, 黑板有多種今日新鮮海鮮任君選擇:
(1) 清酒煮白蜆很清甜
(2) 海虎蝦超大隻, 超多膏
多膏海虎蝦
(3) 蟶子皇中規中矩
另外大力推介
(4) 廣島蠔超級肥美! 必食必食!
Juicy羊架

2014-02-22
  • 廣島蠔
  • 厚燒牛脷
2013-12-14 657 瀏覽
記得好耐食過一次亦都有寫食評,不過寫多次,係因為隔左幾年再食覺得有進步.芝士丸----好芝味,夠Liquid!雞翼---保持水準!墨魚筒飯---正,好好食!一定要食燒海鮮,食得出唔係冰鮮貨.其他燒肉類整體OK!欣賞這種小店,夠親民.....
記得好耐食過一次亦都有寫食評,
不過寫多次,係因為隔左幾年再食覺得有進步.

芝士丸----好芝味,夠Liquid!

雞翼---保持水準!

墨魚筒飯---正,好好食!

一定要食燒海鮮,食得出唔係冰鮮貨.

其他燒肉類整體OK!

欣賞這種小店,夠親民.....

• 芝士丸
  • 墨魚筒飯
  • 雞翼
2013-10-10 504 瀏覽
話說今日放工後跟飯伴打算乘巴士到銅鑼灣吃晚飯,點知巴士去到中央圖書館的位置附近塞車塞到唔郁...等左好耐決定落車, 沒有目的地到大坑找東西吃。行行下見到轉角位有間細細間既燒烤店, 門口貼住唔少名星同雜誌的照片/報告,睇埋個價錢覺得算合理, 所以入去試試看。串燒都是自己下點單紙的, 有一些特別推介的海鮮會寫在牆上的一塊小小的黑板上。燒豬頸肉 & 翠肉瓜 - 豬頸肉好味, 燒得剛好不會硬, 但又夠鎖住肉汁, 至於翠肉瓜可能來貨不夠好, 其中一件吃到了苦味, 但另外2件則沒有事。燒蒜蓉包 - 感覺不似"燒出來的", 怎麼說好呢....它是很脆, 但整個包都是"死脆", 沒有了中間應該要有的鬆軟感覺, 反而這個覺得一般。燒菲菜牛肉卷 - 由於飯伴不吃牛, 所以我們把菲菜和牛肉分開食哈哈! 出奇地分開2樣野食都幾好食喎! 佢唔會燒到中間既菲菜唔夠熱, 牛肉的味道都不錯! 吃得出有點兒質素。菲菜又唔會被燒得太乾, 這個我是滿喜歡的。燒粟米 - 我記得佢都唔平架, 好似係$2X, 不過呢佢係甜栗米既來貨黎既, 我自己就覺得好好味喇! 至於飯伴就覺得乾左少少, 唔夠JUICY~芝士丸 & 墨丸 - 芝
話說今日放工後跟飯伴打算乘巴士到銅鑼灣吃晚飯,

點知巴士去到中央圖書館的位置附近塞車塞到唔郁...

等左好耐決定落車, 沒有目的地到大坑找東西吃。

睇埋個價錢覺得算合理, 所以入去試試看。
豬頸肉 & 翠肉瓜
蒜蓉包
菲菜牛肉卷
粟米
芝士丸 & 墨丸
芝士丸 & 墨丸 - 芝士丸有好大驚喜, 入面既芝心係真係流心架! 佢個芝士心真係好多, 而且係比較Liquid既"芝士汁", 唔會話有D燒得太熱而"痴"埋左一舊咁, 的確係比較特別的。

至於墨丸, 感覺到佢個心好實, 可能係真材實料, 不過變得有點難咬; 又不過佢其實幾香墨丸味!
清酒煮白蜆
清酒煮白蜆 - 酒味好濃, 蜆的份量都算多, 店員的服務很好, 食到中段已經會幫我地換走碟入面D殼。
帶子
燒帶子 - 比較普通, 沒有燒得夠香口, 燒汁又好像有點不夠的...
午餐肉
燒午餐肉 - 佢上菜既時候我地第一個反應係: 哇! 唔切咁大塊既....?! 同埋呢個係我地後加既食物, 因為見到店入面貼左好多其他客人既Comments都話呢個好好食, 所以就打算試下...! 好在有試咋! 佢呢個午餐肉真係好好味!, 個午餐肉真係做到外脆內軟, 而且佢個面好似加左蜜糖燒, 有D甜甜地既味道。呢個真係要特別推薦呢!
菜心
燒菜心 - 呢個都係因為見到多好評而追加的食物, 不過我同飯伴都覺得唔太特別, 可能我自己比較中意軟身既菜多一點, 呢個比較爽口, 不太岩我的口味。
白汁磨菇丸
白汁磨菇丸 - 見佢個名出面未見過, 所以味打算叫黎食下, 不過今次就中伏了...中間的白汁磨菇不好吃, 就好像罐頭入邊果D白汁加左入一粒丸度...又唔香口又唔夾, 不過, 我覺得呢個係一個大膽既嘗試! 有其他好多整得好食既野, 其實都可以off-set番的
2013-10-02
菲菜牛肉卷
粟米
午餐肉
2013-09-12 295 瀏覽
話說,今日同好友專登去大坑食飯,點解? 因為果度都幾多好野食。同my fd食完dinner 周圍行下吹下水,突然心血來潮想食串燒wor!咁就去搵下啦,其實都幾多間架,最後我地諗住試下呢間巴別橋,因為佢價錢比其他平少少咁多啦,同埋我地未食過!不過無位,然後店員就叫我地留低電話號碼,有位就打比我地,所以唔洗企係門口等!事關我地食完飯唔係好好好好好好耐,所以唔肚餓,叫幾樣野就算lu!我地order左鵝肝多士啦,豬頸肉啦,韮茶肥牛卷啦,帶子啦,廣島蠔啦,仲有墨魚丸tim!份鵝肝多士都算係幾平架, $38/1件, 比起我係某間食既細件好多, mini版來的!味道點呢? 就麻麻地囉! 冇乜調味料,但件鵝肝又不太香, 整體黎講,我好似食緊一堆冇味既脂肪...豬頸肉就正正常常啦,但有點硬! 燒過龍?!墨魚丸就正常啦,幾好味既!燒帶子就幫佢拉番少少分啦,係幾好味既,牛油香加上帶子本身味道,不錯不錯!係張menu到呢,韮茶肥牛卷係寫住"推介"既! 於是我就叫左1份,點知都係冇乜驚喜,韮茶有點過硬,又無乜味道... not very good!  廣島蠔賣相非常吸引~~~ 上面鋪滿蒜蓉等等調味料, 好香好香

鵝肝多士

豬頸肉,帶子,墨魚丸
豬頸肉就正正常常啦,但有點硬! 燒過龍?!

墨魚丸就正常啦,幾好味既!

韮茶肥牛卷
廣島蠔

廣島蠔賣相非常吸引~~~ 上面鋪滿蒜蓉等等調味料, 好香好香, 唯一一碟令我流口水既燒物!
好惹味,燒得岩岩好, 冇燒乾仲好嫩tim!

2013-09-09
$130 (宵夜)
廣島蠔
2013-08-02 211 瀏覽
我哋論個人來的staff幾nice,會介紹佢哋好食的食物上得有點慢,但還好,我和朋友一路吹水一路食幾鮮甜調味好,但聖子鮮味普通粟米不錯牛舌厚但硬同韌,矮瓜好食蠔調味太重魚不過不失雞皮好食,燒白鱔好正尖椒其中兩舊辣死人仲點咗燒叉燒:好食燒翠玉瓜:一般燒菜心:好食燒金菇肥牛:不過不失
我哋論個人來的
staff幾nice,會介紹佢哋好食的食物
上得有點慢,但還好,我和朋友一路吹水一路食
幾鮮甜
調味好,但聖子鮮味普通
粟米不錯
牛舌厚但硬同韌,矮瓜好食
蠔調味太重
魚不過不失
雞皮好食,燒白鱔好正
尖椒其中兩舊辣死人

• 白鱔
  • 矮瓜
  • 粟米
2013-02-07 154 瀏覽
星期五晚十一點的大坑泊車頗為容易,係附近兜左一圈,決定入蒞哩度試下。作為宵夜兼晚飯,同朋友兩個人點左不多不少,其中推介的有:燒牛脷﹣﹣唔太咸,肉質軟冧厚燒午餐肉﹣﹣用左特別的味粉蒞燒,帶甜,加上厚切,口感十足。燒白鱔﹣﹣尐皮燒到好似薯片咁脆,肉質爽口。埋單每人接近二百,有點小貴,但值!
作為宵夜兼晚飯,同朋友兩個人點左不多不少,其中推介的有:
燒牛脷﹣﹣唔太咸,肉質軟冧
燒白鱔﹣﹣尐皮燒到好似薯片咁脆,肉質爽口。
埋單每人接近二百,有點小貴,但值!
2013-02-01
$190 (宵夜)
2013-01-23 101 瀏覽
其實試過好多間串燒店, 只有呢間令我想寫食評通想食串燒時, 必叫的是牛舌和燒鱔牛舌黎到,燒的程度剛剛好入口時有油份滲緊出黎, 香口到不得之了!!! 真的100分!!和牛就入口融化, 帶點肥膏, 無一啖都有肉汁滲出黎!特大蟶子皇, 呢個必試呢!! 蟶子非常新鮮, 生熟程度剛好, 令到個燒蟶子甜爽口燒白鱔, 呢個又係好味到喊, 因為佢d 鱔新鮮, 然後燒到個皮好香脆, 又啖啖肉, 好味!店員推介的燒魚, 雖然等得耐左d, 不過真係值得等啊, 魚肉又係好清甜, 配埋個醬汁, 不得了!!!最後係燒菜, 平時比較少食, 不過燒得唔錯, 配埋d 七味粉幾香, 可以一試喔!!
其實試過好多間串燒店, 只有呢間令我想寫食評

通想食串燒時, 必叫的是牛舌和燒鱔
牛舌黎到,燒的程度剛剛好

和牛就入口融化, 帶點肥膏, 無一啖都有肉汁滲出黎!
店員推介的燒魚, 雖然等得耐左d, 不過真係值得等啊,

魚肉又係好清甜, 配埋個醬汁, 不得了!!!

題外話/補充資料: 店員招呼很好, 很有禮貌, 我見到有3-4個師傅幫手燒野, 好落力, 非常欣賞這小店, 繼續努力啦!
2012-12-22
  • 牛舌
  • 燒鱔
  • 蟶子皇
2013-01-18 73 瀏覽
yo ~ 第一次的食評就俾左巴別橋 ~ 恭喜哂 !!!串燒唔係第一次食,但巴別橋就係第一次食喇 !!!食左咩就逐一話同大家分享下啦 !!!牛脷 燒到好乾.... 麻麻地 ~不過佢真係厚切既 ~炸蝦多士.... 配芝麻醬 ~好油... 食唔到炸蝦 ~不過愛芝麻醬,哈 ~清酒煮白蜆,份量足,不過味道可能爭少少 ~~金菇肥牛卷 n 燒雞腎 []肥牛卷做得出色..... 肉汁滿滿的,而且滿滿的把金菇包著 ~ 好味呀 ~~燒白鱔都好好味 !!! 燒完仲保持肉質鮮嫩,唔會"鞋"口的 ~讚 ~~ 燒叉燒....食到叉燒的醬汁.... 但舊肉就.....魷魚筒飯 ~ 好味 !!! 真係好味呀 !!! 飯也充滿魷魚香,正 ~~ []鵝肝多士就一般啦,燒得有d乾好彩只係叫左一份,哈哈 !!!!最後叫左個芝士丸 n 磨菇丸芝士丸同平時食開的唔同就係.....呢粒芝士丸真係有好多芝士流出,正 !!!!!![] 芝士丸 ~~ 反而磨菇丸就係因為俾店內的「磨菇丸有磨菇味」的一張留言呃左 ~哈哈...... 我覺得粒磨菇丸 d 磨菇俾d白汁搶走哂d味 ~雖然叫的款式唔多,但總算一嚐過 ~~下次可以去第二間再試過
yo ~ 第一次的食評就俾左巴別橋 ~ 恭喜哂 !!!
串燒唔係第一次食,但巴別橋就係第一次食喇 !!!
食左咩就逐一話同大家分享下啦 !!!

牛脷 燒到好乾.... 麻麻地 ~
不過佢真係厚切既 ~
炸蝦多士.... 配芝麻醬 ~
好油... 食唔到炸蝦 ~
不過愛芝麻醬,哈 ~
清酒煮白蜆,份量足,不過味道可能爭少少 ~~
金菇肥牛卷 n 燒雞腎 [[推介]]

好味呀 ~~
讚 ~~
燒叉燒....
食到叉燒的醬汁.... 但舊肉就.....
魷魚筒飯 ~ 好味 !!!

真係好味呀 !!!

飯也充滿魷魚香,正 ~~ [[推介]]
鵝肝多士就一般啦,燒得有d乾
好彩只係叫左一份,哈哈 !!!!
最後叫左個芝士丸 n 磨菇丸
芝士丸同平時食開的唔同就係.....
呢粒芝士丸真係有好多芝士流出,正 !!!!!!
[[推介]] 芝士丸 ~~

雖然叫的款式唔多,但總算一嚐過 ~~
下次可以去第二間再試過 ~~
題外話/補充資料: 餐廳比較細 n 迫,但不限時間..... 任你坐 ~~ 人多最好早 d 去,人少.... 都可以等下位既 ~~ 我見到有個叔叔一個人都係咁去食,好享受啊 !!!!
2013-01-14
  • 金菇肥牛卷
  • 魷魚筒飯
  • 芝士丸
2012-11-06 32 瀏覽
今次支持一下港式串燒(^O^), 在大坑隨便選了這一間, 邊飲邊食, 平均都幾好味,味道很像我和班朋友搞嘅海鮮BBQ風味。港式燒烤食品試了白鱔,蟶子王,秋刀,螺,蠔,金菇牛肉卷,牛肉,牛舌,茄子,翠玉瓜,釀青椒,洋蔥,鵪春蛋,流心丸....還有很多。燒白鱔皮很脆, 下了蒜蓉燒的蟶子王很出色, 燒蠔都不錯, 但汁有點過甜, 洋蔥和鵪春蛋也值得一吃。 還有一個丸咬下是白汁蘑菇湯心的, 本人是第一次吃, 不過自己本身不是丸的Fans, 所以可能是我孤陋寡聞。

• 白鱔
  • 蟶子王
  • 洋蔥
  • 鵪春蛋
2012-09-11 14 瀏覽
星期一的晚上, 7時多, 不用等位. 專程來吃鵝肝多士, $62/2件, 喜歡鵝肝的一定要試! 金菇牛肉卷也是必食之選, 一碟有6小件, 好抵食.西冷牛肉串一般, 個汁太甜.燒牛舌, 好鬆軟, 未食過咁腍既牛舌, 超讚!聖子$48一隻手掌咁大隻, 不夠味, 還可以.羊架好香, 不過太油, 食完好滯. 如果貴店可以提供熱茶, 消一消油膩就perfect啦! 希望可以改善一下. 食物等候時間比較長, 如果等位就真係會好耐, 所以人多最好訂位.下次想試下佢地既大蝦同燒魚....
星期一的晚上, 7時多, 不用等位.
專程來吃鵝肝多士, $62/2件, 喜歡鵝肝的一定要試!

金菇牛肉卷也是必食之選, 一碟有6小件, 好抵食.

西冷牛肉串一般, 個汁太甜.

燒牛舌, 好鬆軟, 未食過咁腍既牛舌, 超讚!

聖子$48一隻手掌咁大隻, 不夠味, 還可以.

下次想試下佢地既大蝦同燒魚....

2012-09-10
  • 鵝肝多士
  • 金菇牛肉卷
  • 燒牛舌
2012-08-19 13 瀏覽
今日去左 Food Expo 血拼一輪, 行到好倦, 要食返D好野補充下. 之前經過呢間巴別橋有好多人等位, 一直都未試過, 今日好早六點鐘黎, 唔洗等位即刻有得食. 我地八個人叫左好多好多野食. 個 staff 同我地講佢地最出名係燒海鮮, 全部都係新鮮係街市買的. 有花竹蝦, 清酒煮蜆, 燒魚等等, 我地揀左燒聖子皇. 真係好大隻, 成隻手板咁長, 加左蒜蓉同蔥花, 燒得恰到好處, 鮮甜彈牙, 又juicy. 每隻$48, 咁大隻算幾抵食. 仲有好多好多其他美食:燒番薯 - 細細粒一串有五粒, 每粒好似粒欖咁大, 又香又甜, 應該係日本番薯, 連皮食的, 好味到要再 encore.燒牛脷 - 切得厚厚的, 絕無欺場, 軟軟腍腍, 好味.燒白鱔 - 塊皮燒到脆卜卜, D魚油滲晒出黎, 好香滑.芝士焗雜菌 - 用錫紙包住燒, D芝士溶得黎仲燒到有小小金黃色, 脆脆地, 火候一流.燒脆玉瓜 - 上面放有木魚絲, 味道竟然好夾.燒粟米 - 金黃色的, 超甜粟好清甜.炸蝦多士 - 唔會好油, 十分酥脆, 蝦膠亦新鮮.炸雞軟骨 - 雖然油左小小, 但炸得剛剛好, 十分香口又夠味.燒秋刀魚 -

仲有好多好多其他美食:
燒牛脷 - 切得厚厚的, 絕無欺場, 軟軟腍腍, 好味.
燒白鱔 - 塊皮燒到脆卜卜, D魚油滲晒出黎, 好香滑.
燒脆玉瓜 - 上面放有木魚絲, 味道竟然好夾.
燒粟米 - 金黃色的, 超甜粟好清甜.
炸蝦多士 - 唔會好油, 十分酥脆, 蝦膠亦新鮮.
燒秋刀魚 - 好難得可以燒得咁乾身, 而且個肚唔會苦, 手勢好好.

比較遜色的係燒多春魚, 雞翼同燒牛肉, 多春魚廋廋的, 雞翼太熟又細隻, 牛肉好 UN, 無咩味.

服務態度十分良好, 是一間好有心的小店. 除左上面咁多樣, 其實我地仲食左好多其他野的, 每人都飲左兩至三罐啤酒或汽水, 平均每人都只係二百三十蚊, 好抵食呀.
燒聖子皇
2012-08-18
燒聖子皇
  • 燒番薯
  • 燒白鱔
2011-11-13 8 瀏覽
前排.. 放假去左大坑"* 之後去左巴別橋地道燒烤 食野'' 1去到.. 我地4個大人. 1個BB '' 咁細地方都可以比我放到BB車^^ 1叫就叫左個海螺.. 1碟約有16隻到啦` 大大小小既'' 好好味.. 再叫左大蝦. 2隻夠4個人食.. 夠新鮮.隻隻有羔 " 1定唔係死既.. 仲叫左香草雞翼* 芝士扇貝* 牛仔骨" 茄子" 芝士雜菌 "金菇肥牛卷 等芝士扇貝同海螺最正'' 下次去1定再叫.. 可以叫下朋友試下..最衰冇羊架.. 試唔到.. '; 不過 個菠菜雞翼冇乜特別;; * <3 到依加.. 都好想去食下. " D人都唔錯..好LIKE.. 1睇就知.. 成班都係自己人.. 自己創業,, 幾好'' "努力!! 每人都係100 多D '' 唔錯唔錯"
前排.. 放假去左大坑"*

之後去左巴別橋地道燒烤 食野''

每人都係100 多D '' 唔錯唔錯"
2011-01-21 21 瀏覽
今日大約8:00pm同老婆去大坑搵串燒食,都有好幾間...(家陣d串燒店真係愈開愈多!!!)見倒"巴別橋地道燒烤 "個店舖design幾得意就去試下!!!!點知...(其實客人都唔係好多)等下十五分鐘, .等下三十分鐘,等下一個鐘???!!!!!! 搞咩ar?冇材料要去街市買? 定係因為我地唔係叫最貴果d野食就唔煮俾我地先???答案原來係...之後, 後面無啦啦多左班c 奶...入到黎就話要燒魚、蠔、蟹、元貝....(總之係貴野+聽口敏係熟客)0係佢地入黎之前我地叫左6樣野...eg.司華力, 豬頸meat...點知....等...等等...等等等...好肚餓ar...班c 奶的腸竟然黎先..!!!我地的呢???我地再等!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!結果人地d蟹都黎埋...我地條腸都未黎><最後只食左3碟....走10點啦唔該...宜家做餐廳,唔可以咁啦...服務唔好, 唔一視同人, d 野又出得慢.....食物幾好味都冇用啦!!!今餐食完都好似冇食過咁!!!!!我地唔會再幫襯!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
今日大約8:00pm同老婆去大坑搵串燒食,都有好幾間...
(家陣d串燒店真係愈開愈多!!!)

點知...(其實客人都唔係好多)

搞咩ar?
冇材料要去街市買?
定係因為我地唔係叫最貴果d野食就唔煮俾我地先???

答案原來係...

之後, 後面無啦啦多左班c 奶...
點知....
等...
等等...
等等等...好肚餓ar...

班c 奶的腸竟然黎先..!!!
我地的呢???
我地再等!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

結果人地d蟹都黎埋...

我地條腸都未黎><
最後只食左3碟....走

10點啦

唔該...
宜家做餐廳,唔可以咁啦...
服務唔好, 唔一視同人, d 野又出得慢.....
食物幾好味都冇用啦!!!

今餐食完都好似冇食過咁!!!!!

2011-01-21
2K
2011-01-15 37 瀏覽
11-1-2011即興捉了朋友食 dinner, 又去了大坑, 天寒地凍本來想打邊爐的, 但諗諗吓兩條友打邊爐又似乎唔多過癮, 兜了幾圈最後嚟了呢度食串燒. 2 人叫了 10 幾款 share 食, 海鮮 / 紅肉 / 白肉 / 蔬菜 / 水果乜都有 d, 整體都幾滿意:-牛舌: 粒粒 cube 狀, 幾厚切, 不過質地極腍, 簡單捽了鹽及黑胡椒調味, 食落則有點羶, 唔太喜歡.牛柳串: 嚡口, 咬落亦好韌, 掃上的醬汁味道似照燒汁, 不過太甜, 份量又太多了, 幾唔好食. 香草椒鹽雞翼: 勁熱辣, 雞皮乾脆鹹香, 雞肉則嫩滑多汁, herbs 味清香, 其實「燒雞翼」幾難唔好食?燒茄子: 以為係「原條」又燒到軟腍腍嗰隻, 嚟到先知原來係「圓形一餅餅」狀 食落係較少遇到的「爽脆」及多汁, 味道卻十分清甜, 配上面頭少量木魚絲, 好好食喎. 豬頸肉: 燒得幾燶, 質地爽身, 油香豐盛, 就咁食十分飽膩, 好在旁邊有生菜包住同吃, 亦好在生菜十分新鮮爽脆, 幾認真的.燒菠蘿: 面頭灑了 cinnamon 粉, 食落則預期的多汁, 及意料之外的酸到阿媽都唔認得 不過食完
牛舌調味 ok, 但質地太軟撻撻了
幾唔掂的牛柳串 vs 好好食的香草椒鹽雞翼
燒茄子清甜到你唔信
爽口又唔膩的豬頸肉
面頭灑了 cinnamon 粉的燒菠蘿, 酸到呢 @_@
蒜蓉包 ok
脆皮但無芝士的芝士腸 vs 好甜的燒蠔
清甜嫩滑的燒貴妃蚌
又係燒粟米咁橋?
第 2 round 的白鱔與鵪鶉蛋
燒豚肉味道似足日式叉燒...
又蒜蓉牛油又芝士又雜菌, 差得去邊?
11-1-2011

不過食完油膩的豬頸肉後整返支酸一酸, 當清一清味蕾都 ok 的.

蒜蓉包: 外圍幾鬆脆, 中間就好軟熟, 蒜蓉味及香草味都點到即止, 味道還不錯, 不過我還是較喜歡蒜味濃一點, 食完個口勁臭的

芝士腸: 完全食唔到芝士 / 芝士味, 係燒時已漏晒出來? 不過腸仔本身係燒到脆卜卜, 帶少少甜, 都幾討好的.

燒蠔: 食落未算十分濃鮮, 不過新鮮度不錯的, 加埋以蒜蓉為主的調味, 食落有輕輕的辛辣味, 及多多的甜味, 都滿意了.

貴妃蚌: 呢個就很不錯, 食落爽脆嫩滑, 味道清甜得很, 絕對比一般海鮮酒家食到的 e.g. 蒸蚌有過之而無不及, 是日只售 $35 一隻, 值得一試的.

燒粟米: 無預期中的 "popcorn" feel, 不過燒得夠香口, 食落清甜又帶點鹹牛油的味道, 勁快清碟

燒白鱔: 皮薄脆, 肉厚身亦香軟, 配上甜甜的照燒汁, 幾惹味, 幾好食的.

燒鵪鶉蛋: 面頭掃上燒汁及捽了點七味粉 (?), 食落就同一般「烚」/「鹽焗」etc 的鵪鶉蛋無分別 -- 不過鵪鶉蛋又可以有幾特別?

燒上級豚肉: 又係照燒汁 @_@ 比起超韌牛柳串, 呢個鬆化得多, 黐住點肥的部分當然更香, 而整體味道係似足日式「叉燒」

芝士牛油焗雜菌: 又蒜蓉又牛油又 stringy 的芝士, 夠晒香口, 多款菇中最喜歡金菇及粟米仔, 後者十分清甜爽脆, 正

小店 ventilation 不錯, 離開時完全唔會成身「燒嘢」味; 店員們亦友善有禮, 配套不錯的.

連凍飲兩款, 每人埋單約 $175, 食至 80 成飽, 食物亦不錯, 可以一試.
2011-01-11
燒茄子清甜到你唔信
爽口又唔膩的豬頸肉
脆皮但無芝士的芝士腸 vs 好甜的燒蠔
清甜嫩滑的燒貴妃蚌
又係燒粟米咁橋?
又蒜蓉牛油又芝士又雜菌, 差得去邊?
  • 燒貴妃蚌