2019-01-12
跟朋友們去食川菜, 我們來到位於銅鑼灣金利文廣場的一間樓上舖, 一出電梯便見到一間叫”巢私廚”的食肆, 入到去, 裡面裝修新穎, 中西合壁, 既有中國的古香古色又有西方的富麗堂皇, 給人的感覺非常的舒適, 入到店內在闊落的卡座位坐低, 飲上一啖剛剛沖好的香片茶, 未食嘢已感覺非常relax, 店內散發住陣陣川菜特有的麻辣香, 頓時我個人食欲大振, 好想大食一餐.我們叫了幾個普通的川菜, 其中一個是秘制酸菜鲩魚,超大個豌裝住的酸菜魚上枱, 眼見到就有好多塊又大又厚的魚片, 在我的印象中, 鯇魚是多骨的, 但這間的酸菜鲩魚食起上來, 魚肉嫩滑, 好神奇的, 這厚厚的鯇魚片食起上來並不是太多魚骨, 而且啖啖肉, 魚片肉索晒酸菜的酸, 小小麻及小小辣, 超好味道! 我食完一舊魚肉后, 真的是由衷的佩服這間廚師的刀功及煮法, 將鯇魚片切到避開晒的魚骨, 竟然將個普普通通的鯇魚做得咁出色, 又嫩又滑又入味, 超正! 酸菜魚的碗底仲有好多薯粉, 材料相當豐富!一味酸菜鲩魚已經令我們對這間川菜舘的手勢刮目相看, 全部人都食到津津有味, 跟住上來的一道蟹黃豆腐, 又令我們大家覺得一碗米飯都好似唔夠喉,
一味酸菜鲩魚已經令我們對這間川菜舘的手勢刮目相看, 全部人都食到津津有味, 跟住上來的一道蟹黃豆腐, 又令我們大家覺得一碗米飯都好似唔夠喉, 因為這道菜送飯真是一流, 鮮香的蟹黃及滑嫩的豆腐令大家唔覺唔覺已扒了一碗飯落肚, 仲食到舐舐脷.
之後的勝瓜煮魚滑及椒塩排骨都非常好食, 仲有夫妻肺片, 這味地道的川菜聞起上來非常香, 有濃郁的花椒香, 但食起上來卻是小小麻, 小小辣及有小小甜, 很適合香港人的口味, 很是惹味!
大家食了非常美味又非常滿足的一餐, 大家約定會再來食, 下次會再食下這間”巢私廚”的其他菜式, 但我下次會再食酸菜鮠魚, 因為真的好好味! ha ha ha….