2021-11-11 146 瀏覽
上次個時仲係熱天食緊涼皮涼麵,依家凍咗有熱辣辣嘅酸辣粉食🤩⭐ 酸辣粉(一大辣,一小辣)$28⭐味道:8.5/10👧🏿 👦🏻: 個粉拎到返屋企薯粉吸哂湯汁,平時呢個情況都預咗薯粉浸到淋曬又咸.. 點知食落去依然有咬口,重點兩個辣度都唔會咸!酸度剛好,湯底夠麻夠辣,真心係我哋杯茶🤤😍加埋足料嘅肉碎、酸豆角,炸豌豆好滿足🙌🏻✌🏻⭐麻辣牛𦟌(小辣)$45⭐味道:7/10👧🏿👦🏻: 厚厚嘅牛𦟌牛味出,滷水味夠入味,唔會比辣蓋過!重點係叫小辣都一樣夠麻!⭐涼拌皮蛋(小辣)$20⭐味道:7/10👧🏿👦🏻: 皮蛋嘅辣汁香口又唔會搶咗主角風頭。一貫作風,夠麻!⭐麻辣豬耳(小辣)$35⭐味道:7/10👧🏿👦🏻: 豬耳爽口彈牙,爽脆得黎加埋個麻辣,超開胃,仲要超大份!
上次個時仲係熱天食緊涼皮涼麵,依家凍咗有熱辣辣嘅酸辣粉食🤩

⭐ 酸辣粉(一大辣,一小辣)$28⭐

味道:8.5/10

⭐麻辣牛𦟌(小辣)$45⭐

⭐涼拌皮蛋(小辣)$20⭐

⭐麻辣豬耳(小辣)$35⭐

2021-10-29 89 瀏覽
今日去旺角辦啲事,臨走之前諗住買啲外賣返屋企食!因為有啲口痕想食辣野,就諗返起之前嚟過一次嘅川長,性價比真係好高!🍡川味滑豆腐 HK$25自從上次食完佢個豆腐之後,就一直對佢念念不忘!豆腐依然重豆味,辣度都唔算太辣,啱晒我呢啲唔食得辣但又想食川菜嘅人🤣🤣🍡口水雞髀HK$40估唔到雞髀肉比我想像中滑好多,雞肉好大塊,而且咬落去啖啖都係肉,口感好正!🍡花雕雞翼 HK$38一盒有六隻,好香嘅酒香味,雞肉都尚算嫩滑,但係就冇口水雞髀咁滑😜🍡重慶酸辣粉 HK$28記得上次都仲未有呢個菜式,見係新野就即刻試吓!酸辣粉嘅質地好似紅薯粉,比較彈牙,而且份量真係好多,就算叫一份都可以兩個人share嚟食!辣度方面叫咗小辣,但依然都係覺得好辣🙈而味道方面,我覺得佢嘅酸辣比例做得好好,我本身都比較鍾意食酸酸地嘅嘢,佢係酸得黎又食到辣味,而唔係淨係偏酸或者偏咁!真心覺得唔錯!👍🏻

🍡川味滑豆腐 HK$25

🍡口水雞髀HK$40

🍡花雕雞翼 HK$38

🍡重慶酸辣粉 HK$28

2021-09-06 25 瀏覽
今日同朋友行完街之後就行去旺角火車站返屋企,沿途經過一間唔算太起眼嘅四川小店,見到價錢都好平民,就諗住買幾個涼菜返屋企同屋企人食!🍡涼拌雲耳 HK$25雲耳好爽脆,超好咬口,味道帶微酸,作為前菜好開胃!🍡川味滑豆腐 HK$25豆腐真係超級滑!而且好有豆味!凍食涼涼地好正!🍡麻辣牛展 HK$50麻辣牛展好大塊,底層仲有小青瓜作伴菜,可惜牛展食落有啲韌!🍡雞絲涼皮 HK$35面頭好多花生粒,仲有我最愛嘅辣菜脯😍涼皮好闊好長,而且咬落好脆身,有啲似食緊海蜇咁!但雞絲嘅份量就比我想像中少🥲🍡麻辣芫荽雞絲涼麵 HK$40又到咗我最鍾意嘅芫荽🥰🥰芫荽份量好浮誇,真係一直食極都有🤣🤣涼麵夠軟身,加上麻辣嘅醬料,真係一路食啲麻辣一路湧出黎🥵🥵但整體嚟講真係惹味十足!

🍡涼拌雲耳 HK$25

雲耳好爽脆,超好咬口,味道帶微酸,作為前菜好開胃!

🍡川味滑豆腐 HK$25

豆腐真係超級滑!而且好有豆味!凍食涼涼地好正!

🍡麻辣牛展 HK$50

麻辣牛展好大塊,底層仲有小青瓜作伴菜,可惜牛展食落有啲韌!

🍡雞絲涼皮 HK$35

面頭好多花生粒,仲有我最愛嘅辣菜脯😍

🍡麻辣芫荽雞絲涼麵 HK$40

🐽口水雞髀 $40雞髀好大隻,好多肉,好抵食😋雞肉未去到好嫩滑,但口水汁惹味,小麻,連埋花生同芫茜食好香,下面仲墊左啲青瓜,lunch或者dinner可以當一餐,有得配埋飯或者涼皮🤣🐽涼拌皮蛋 $25小編係皮蛋控,平時食米線,小食一定會叫皮蛋,所以今次都唔例外要試試😌皮蛋新鮮,蛋心軟嫩,小編一個人都可以食哂一份😝🐽泡椒鳳爪 $33個樣好似平平無其,但食落好驚喜,好入味,而且鳳爪唔會硬,啲泡椒都幾辣😈🐽川長麻辣拼盤 $45有哂雞腎、牛肚、豬耳、豬大腸同牛柏葉,款款都可食到,但味道比較淡,可以再鹹啲🙊,基本上所有餸都好爽口,唔會切得太細🐽雞絲涼皮 $35夏天最適合食涼拌,配埋麻醬加小辣,涼皮好彈牙而且好滑,呢度每塊都好闊身,掛到汁😳撈埋雞絲、青瓜絲同脆黃豆食口感好豐富🤣旺角四川涼拌外賣小店🌶🌶

🐽口水雞髀 $40

🐽涼拌皮蛋 $25

🐽泡椒鳳爪 $33

🐽川長麻辣拼盤 $45

🐽雞絲涼皮 $35

5 分鐘 (外賣自取)
  • 雞絲涼皮
2021-08-09 42 瀏覽
< 川長 >📍旺角前幾日去旺角想食下川菜 就去買咗呢間外賣😛🍜川長涼麵好大盒嘅涼麵都只係三十幾蚊🤩🤩 好抵食😋 用油麵配脆花生、青瓜、菜甫等等 有唔同辣度揀 叫咗小辣 有麻香 唔會好辣 加埋麻醬撈好惹味😆 另外佢個雞絲粉皮同口水雞髀都好吸引 下次再試下😛🌶涼拌雲耳雲耳份量好多 大約有二十塊 叫咗小辣 雲耳好爽口大塊 唔會辣到食唔到😛 另外仲有芫荽喺面 索晒麻辣汁好入味😋😋另外套餐仲有飲品 飲支烏龍茶解下辣就啱晒😆
< 川長 >📍旺角
前幾日去旺角想食下川菜 就去買咗呢間外賣😛

🍜川長涼麵

🌶涼拌雲耳

另外套餐仲有飲品 飲支烏龍茶解下辣就啱晒😆
2021-08-07 41 瀏覽
川長涼麵涼麵掛汁,加上我地叫左小辣,又香又惹味。涼麵配料有青瓜絲、花生、芫荽、蔥花同埋辣菜圃,令整體口感增加,味道層次豐富。雞絲涼皮涼皮比一般闊少少,同樣掛汁。另外口感有驚喜,非常爽口,我自己就喜歡涼皮多過涼麵。加埋青瓜、芫荽等配料,就算唔食辣,都覺得好清爽,夏天食好適合。麻辣牛𦟌價錢較其他小食稍貴,但一分錢一分貨。牛展先滷水後再加麻辣汁,滷水入味,冇比麻辣味完全遮蓋,但麻辣亦都非常之吸引。麻辣豬耳豬耳爽口。呢一份就揀咗中辣,個辣味真係唔野少,好彩係買外賣返屋企食,可以係咁飲汽水。

麻辣豬耳
  • 麻辣牛𦟌
2021-08-04 27 瀏覽
-川長🥡-🥢雞絲粉皮 $35小編最愛食涼皮有人行過見到新間四川野就試下🤣食涼皮最夾就係雞絲所以就揀左呢個😋今次試左小辣但其實唔算好辣如果想有d辣度既朋友可以叫中辣😉涼皮就好薄身都算滑但就冇白色涼皮個d咁滑🤣雞絲份量都多每啖都食到👍-🥢川北涼粉 $20呢個幾特別如果鐘意食大菜糕既人可以試下😂佢切到一條條長方形咁口感就好爽脆🧐但就咁太索d辣汁所以冇乜味🤣-🥢麻辣豬耳 $40如果想食大份d既小食就可以唔跟麵加配就另外叫一份😉豬耳都有一碗滿麻辣度都幾夠😋-🥢麻辣牛碾 $50牛碾幾有驚喜大大塊但好在切得薄所以好易咬同幾林😉-🥤王老吉$9 / 烏龍茶$10
川長🥡
🥢雞絲粉皮 $35

🥢川北涼粉 $20

🥢麻辣豬耳 $40

🥢麻辣牛碾 $50
牛碾幾有驚喜大大塊但好在切得薄所以好易咬同幾林😉

🥤王老吉$9 / 烏龍茶$10
2021-07-31
15 分鐘 (外賣自取)
  • 麻辣牛𦟌
  • 雞絲涼皮
搭小巴前先買啲嘢食返屋企,我間唔時會去幫襯黑布街間台式小店,但今日去到發現店舖已轉咗手😳。新店名叫「川長」,再加埋川字隻辣椒🌶️,就知道佢係主打川辣食物。小店位於轉角處,如果要堂食都可以嘅,但就未必舒服🙈,所以大部份人應該係嚟買外賣🥡。女店主主動介紹有乜招牌菜以及唔同涼菜嘅分別。我哋叫咗兩個麵食同兩款小食,麵食感覺抵食啲,因為小食定價仲貴,哈哈😆。雞絲涼皮($35),涼皮近年喺香港變得常見咗好多,不過唔同店嘅出品各有不同。呢度嘅涼皮好特別,寬度有如皮帶一樣,形式有啲不規則;質感非常滑溜,咬落帶點彈性。由於涼皮夠闊,掛汁效果強,醬汁用上麻醬,好搭調,又唔膩😋。川長涼麵($30),🍜涼麵都唔錯,加分位係麵條清爽,條條分明,有嚼勁。涼麵配以青瓜絲、花生、炸黃豆、芫荽、蔥以及辣菜甫等,黃豆粒超脆,正。辣度有得揀,我要咗BB辣,辣度明顯㗎,但食食吓習慣咗都覺得算易接受。花雕雞翼($38),一客有六隻,每隻都係加大碼,性價比高。🐔雞翼大啖肉當然好,但隱患係驚入面會唔熟,不過呢度嘅雞翼令我好放心,每隻都浸到熟哂,酒味非常濃郁,但唔會過烈。酒香控制得好好,雞肉又夠滑,推介!麻辣牛𦟌($50),🐮牛𦟌好大
花雕雞翼
麻辣牛𦟌
麻辣牛𦟌($50),🐮牛𦟌好大片,牛味幾出,有咬口。麻辣汁望落偏油,但浸辣味好香,底部啲青瓜索哂味,勁惹味,幾乎搶咗主角風頭,哈。
總括嚟講,川長係一間幾有自家特色嘅川辣小店👍,呢類舖近嚟開到成行成市,但佢難得能令人留下印象深刻,起碼食嗰陣會覺得佢係與眾不同。下次經過我都會再買嚟食!
2021-07-14
5 分鐘 (外賣自取)
花雕雞翼
2021-07-30 31 瀏覽
旺角新開嘅小店老闆娘同老闆勁Nice,希望大家可以用最抵嘅價錢食到高質川菜,最近仲想推出唔辣嘅款式,話唔食得辣嘅人都可以享受到!🍜麻辣雞絲芫茜涼麵原來有得揀走辣咖!芝麻醬會落多啲喎~芫茜滿滿超香啊!涼麵超彈牙!比起平時食嘅涼麵彈牙十倍! 雞絲嫩滑一啲都唔榎,仲有花生粒粒作配料添🍖麻辣牛展🌶️牛展大大塊,落足料啊!睇落去好似紅卜卜好辣咁,其實連我食十小辣都食得到吖!個麻味較重,辣味較輕手🍗花雕酒醉雞中翼 $38老闆娘話雞翼有啫喱,叫我啜得開心啲😂雞翼有成6隻咁多,仲要每隻都大大隻肉質嫩滑,花雕酒醉味道超香濃,食完有少少醉意添😂🍳花雕酒醉溏心蛋2隻酒醉味道好香,飽肚之選吖!
麻辣雞絲芫茜涼麵

🍜麻辣雞絲芫茜涼麵
原來有得揀走辣咖!芝麻醬會落多啲喎~
芫茜滿滿超香啊!涼麵超彈牙!比起平時食嘅涼麵彈牙十倍!
雞絲嫩滑一啲都唔榎,仲有花生粒粒作配料添
麻辣牛展

🍖麻辣牛展🌶️
花雕酒醉雞中翼

🍗花雕酒醉雞中翼 $38
老闆娘話雞翼有啫喱,叫我啜得開心啲😂
花雕酒醉溏心蛋

🍳花雕酒醉溏心蛋2隻
酒醉味道好香,飽肚之選吖!
麻辣雞絲芫茜涼麵
麻辣牛展
花雕酒醉雞中翼
花雕酒醉溏心蛋
2021-07-28 33 瀏覽
川長 - 經濟川菜外賣今日介紹一間位於旺角新開的川菜餐廳,餐廳地方細細,以外賣為主,主打麻辣風味、四川涼麵,而且價錢經濟,午餐外賣或晚餐加餸一流。川長涼麵材料有青瓜絲、花生、芫荽、蔥、辣菜脯,麵底是油麵類別,最精髓是麻辣醬汁,食落又香又麻,十分開胃。雞絲涼皮涼皮大大片,口感滑滑的而且爽彈,醬汁酸酸辣辣,還有麻醬香,雞絲和涼皮索滿了醬汁。涼拌皮蛋晶瑩剔透仲有塘心的涼伴皮蛋。麻辣牛𦟌軟腍入味的牛𦟌,麻辣椒香味濃。飲品當然要清熱的王老吉啦!
川長 - 經濟川菜外賣

涼拌皮蛋
晶瑩剔透仲有塘心的涼伴皮蛋。

麻辣牛𦟌
軟腍入味的牛𦟌,麻辣椒香味濃。

飲品當然要清熱的王老吉啦!
2021-07-28 31 瀏覽
番完醫院同男朋友係旺角行下!但唔知食乜好,行街發現依到開左間川菜小食!買番屋企食ε-(´∀`; )-🍜雞絲涼皮|💰35|川長涼面|💰30涼皮大大塊爽口好滑,仲有少少麻醬,涼面幾彈牙重麵味兩者都有🌟脆碗豆,花生,青瓜,雞絲,辣菜脯,蔥,芫茜仲有得加配其他配料🥰撈埋哂香口又脆口又爽口!ε-(´∀`; )碗豆同花生自己炒,特別香口脆身菜脯好惹味!辣帶少少甜,碗豆都酥甜雞絲都唔少,而且唔鞋口,掛哂汁好惹味.🐮麻辣牛𦟌|💰50重牛味又夠厚身,仲好入味.🥚涼拌皮蛋|💰25入味,麻香夠重,皮蛋好香!好好食🥰🥰推薦.🌟有得揀走辣,小辣,中辣,大辣唔食得辣既朋友仔都唔洗驚ε-(´∀`; ).我食小辣但都夠麻香辣香又唔係太辣夠川夠麻,食材新鮮!行街經過會再幫趁(。・ω・。).下次要食口水雞飯ε-(´∀`; )

🍜雞絲涼皮|💰35|川長涼面|💰30
涼皮大大塊爽口好滑,仲有少少麻醬,
涼面幾彈牙重麵味

兩者都有🌟脆碗豆,花生,青瓜,雞絲,辣菜脯,蔥,芫茜
仲有得加配其他配料🥰
撈埋哂香口又脆口又爽口!ε-(´∀`; )
碗豆同花生自己炒,特別香口脆身
菜脯好惹味!辣帶少少甜,碗豆都酥甜
雞絲都唔少,而且唔鞋口,掛哂汁好惹味
🐮麻辣牛𦟌|💰50
重牛味又夠厚身,仲好入味

🥚涼拌皮蛋|💰25
入味,麻香夠重,皮蛋好香!好好食🥰🥰推薦

🌟有得揀走辣,小辣,中辣,大辣
唔食得辣既朋友仔都唔洗驚ε-(´∀`; )

我食小辣但都夠麻香辣香又唔係太辣
夠川夠麻,食材新鮮!行街經過會再幫趁(。・ω・。)
下次要食口水雞飯ε-(´∀`; )
2021-07-24 29 瀏覽
第一次係OpenRice叫外賣,試左哩間新開小店。店員非常好,我一行到去已經拎定俾我!叫左一個雞絲涼麵,四川涼粉,仲有蓮藕,一供85蚊。涼粉口感好得意,好味!蓮藕嗌咗大辣,真係辣,好好食!唔知係唔係網上訂嘢食,撳咗不加配料,所以涼粉冇咗青瓜,花生同菜寶失左色,少咗口感。選擇當中有好多其他配料可以揀,但我想試original,點知搞成咁Overall 係好食,但份量比較少我呢啲大食嘅人要再加其他嘢食

叫左一個雞絲涼麵,四川涼粉,仲有蓮藕,一供85蚊。

涼粉口感好得意,好味!

蓮藕嗌咗大辣,真係辣,好好食!

2021-07-24
2021-07-23 16 瀏覽
旺角平價四川小食 — 川長▫️呢一間位於旺角黑布街嘅四川小食專門店,主打多款麻辣四川小食,今次就試左佢地嘅雞絲粉皮($35) 同麻辣牛𦟌($50)。呢兩款都係叫咗小辣,呢兩款雖然話就話係小辣🌶但係其實都好辣🥵!就連平時食開小辣、中辣嘅為食兔都食到我不停飲水!💦佢哋嘅辣真係唔講得笑!鍾意食辣嘅朋友可以挑戰佢哋嘅中辣大辣😂雞絲粉皮就食落好涼爽,份量亦都好大兜,夠曬足料!而麻辣牛𦟌嘅辣油份量亦比得好多😂好豪爽!牛𦟌夠曬淋,亦都做得好入味!整體來講,性價比都幾高,下次會想試吓雞絲涼麵~▫️地址:川長 (旺角)旺角黑布街104號地下D號舖
旺角平價四川小食 — 川長
▫️
▫️
地址:川長 (旺角)
旺角黑布街104號地下D號舖
2021-07-21 41 瀏覽
消暑降溫涼拌麵🍜-氣温日日keep住30幾度 陽光底下 個人頹頹地食lunch唔知買乜好 最後幫襯四川涼拌麵加小吃入口清涼又有辣勁 希望食完醒番吓🤣🤣-⭐️#川長涼麵 $30招牌拌麵只此一款 簡單用油麵配脆花生脆黃豆同埋青瓜 想食得豐富啲 追加蓮藕片海帶之類 每款$6 如果都係習慣入口要食熱嘅麵食可以買川味大腸撈烏冬 兩款都係小辣 幾滋味㗎😋-⭐️#雞絲涼皮 $35涼皮大塊薄身 片片晶瑩剔透 入口感覺涼浸浸好舒服呢個消暑小食唔辣 如果雞絲多啲就更好😝-⭐️#涼拌雲耳 $25⭐️#脆辣藕片 $25小食可以走辣 唔辣嘅黑木耳爽口好食話咁快就食晒😋 蓮藕片我就要求小辣 ,件件食落嗦嗦聲又辣辣地 過足口癮-
消暑降溫涼拌麵🍜

呢個消暑小食唔辣 如果雞絲多啲就更好😝
⭐️#涼拌雲耳 $25
⭐️#脆辣藕片 $25

小食可以走辣 唔辣嘅黑木耳爽口好食
話咁快就食晒😋 蓮藕片我就要求小辣 ,
件件食落嗦嗦聲又辣辣地 過足口癮
2021-07-20 27 瀏覽
旺角愈開愈多四川小吃店,不過大部分味道一般,不夠辣或不夠麻,食四川菜最重要又辣又麻才好味。我十分喜歡吃口水雞和涼麵,川長的涼麵和口水雞脾沒有令我失望。口水雞脾可以跟飯,口水汁撈飯好好食,而且雞脾都算大隻,女仔可以share食。涼麵真係超好食,可以加錢加雞絲或其他餸,麵質彈牙又掛汁,淨係食一個麵都好飽,涼麵有跟小量脆豆 花生同菜莆,撈埋麵食十分夾。拼盤都好抵食,不過我一般內臟,淨係鍾意牛栢葉,如果可以有自選拼盤就好,因為我唔食豬耳。如果唔太食得辣,可以叫雞絲涼皮,涼皮係彈牙口感,煙煙韌韌,醬汁好好味,唔覺太辣。

• 川長涼麵