川粵軒

川粵軒

(已結業)
川粵軒 (已結業)
deeapril
必試--招牌家鄉碌鵝
deeapril
2023-03-18
關注
舊區一間中式小炒菜館,有兩層。菜式有驚喜,大眾化小炒,又有秘制懷舊家鄉菜任君選擇。-- 芥末掠拌鮑魚片-- 時價鮑魚片肉質新鮮彈牙,用芥末,香葱,青紅辣椒粒撈起,味道在口中層次分明,但又出奇地配合-- 椒鹽瀨尿蝦 -- 時價-- 菠蘿生炒骨 -- $88雖然不是啖啖肉,但整體味道也不錯-- 椒鹽豆腐拼鮮鱿 -- $108豆腐粒外皮超乾脆,內裹軟绵椒鹽鮮魷,沒有魷魚鬚的部分,而係用最多肉的主要部份,入口香彈-- 川粤軒小炒王 --$108腰果超多,再加大蝦乾,菲菜等炒煮,口感乾身,送酒一流--招牌家鄉碌鵝-- $198 半隻半隻上碟,目測份量也超多。啖啖肉,肉質肥美適中,再用家鄉秘製醬汁,味道非常獨特美味-- 酥炸珍珠蠔 --$118第一次食咁袖珍嘅炸蠔,一啖幾粒,又幾爽。而且要廚師好功力才能夠炸到剛剛熟,又不會縮到更小。查看更多
+ 5
抵食川菜x小炒
eatingguide
2023-01-14
關注
前晚同屋企人去咗行深水埗,之後就喺附近食呢間新開嘅川粵軒。餐廳有川菜同港式小炒,夜晚都幾多人食。🤣我地四個人叫咗半隻招牌碌鵝,一上枱真係嚇親,半隻有成三份一張枱咁大碟。碌鵝鵝肉嫩滑,每件都好大件,冇乜細骨。之後仲叫咗黃金鮮魷、小炒王、醬爆雜菌炒蝦仁同味菜豬大腸。黃金鮮魷好香鹹蛋黃味,鮮魷大大條,一定要叫。而小炒王都好足料,炒得夠鑊氣。醬爆雜菌炒蝦仁嘅份量都好多,味菜豬大腸好惹味,好好送飯。四個人都係食咗6百幾,同朋友或者屋企人黎食就啱。查看更多
+ 3
高夫人
價格相宜的街坊小店
高夫人
2023-01-08
關注
是夜到鴨寮街購置新春飾品,掃貨後當然是要找地吃個飯,休息一下!逛著逛著的,來到川粵軒門前,見人流不多,價格相宜,隨即入內晚膳。雖是街坊小店,環境尚算乾淨企理,座位空間寬濶,輕鬆舒適。備有大圓枱,一大班朋友一起吃飯也可以同坐!店內汽水櫃,發現有玻璃瓶裝汽水,懷舊興致突發,即點一瓶,懷舊一番!依舊是可樂的味道,但瓶裝飲起來就是不一樣 😂😂😂😂小食點了青椒皮蛋$58,皮蛋是流心的,一隻開六件,刀功了得 👍攞盤也有點心思,抵讚!小食以外,點了幾款家常菜式,先是家鄉樟茶鴨半隻$118,鴨肉薰得頗香,鴨肉乾身,香氣撲鼻,鴨肉唔韌,甚有特式!海味雜菜煲$88,家常小菜,份量足料,蔬菜新鮮,味道不錯!黑椒薯仔安格斯 $108,黐滿了異常惹味的醬汁,不論薯仔還是牛肉粒,都非常好食!牛肉唔韌,更是值得一讚!梅菜扣肉$68,又是另一道十分鍾愛的菜式,自煮實在功夫重重,到餐廳食才是王道!豬腩肉軟腍入味,吸滿了肉汁的梅菜,亦是美味非常。隨便一叫已經放滿一桌,有菜有肉,實在豐富得很!令人相當滿意!查看更多
kennethto1220
鑊氣十足
kennethto1220
關注
川粵軒 深水埗基隆街176號地舖G/F, 176 Ki Lung Street, Sham Shui Po小炒是超級抵食, 全日不用加一服務費, 家常菜式吃得實在, 2個人不知不覺叫了5樣菜式, 估不到埋單一個人先二百多, 比起深水埗有間食少炒但霸估曬行人路那間, 這裡衛生又抵食。中菜主要食鑊氣同濃味$48 乳鴿點了一隻兩個人分, 醃得入味, 乳鴿肉都充滿香味,越嚼越有味。如果打算喝啤酒, $108 小炒皇也要點, 爽口的韭菜, 其他配料有蝦乾, 腰果酸酸甜甜$88 生炒骨, 那個年齡層也愛, 吃了鹹濃食物, 生炒骨的酸甜味, 是用來平衡一下味蕾的。冬氣冷叫一份$88 乾蔥豆豉雞煲, 濃香$88 金銀蛋菜下下火,因肺炎好返後仲見喉嚨痛成日咳,食清d, 鹹蛋皮蛋有助下火街坊小店,價值實惠食物有鑊氣水準,食完仲方便我去深水埗行街買男人野查看更多
食家眉清
川粵菜好有驚喜!
食家眉清
關注
今日同女朋友黎到深水埗我地經過見到呢間川粵菜覺得好吸引就決定入去試下餐牌好多選擇,豬雞牛海鮮都有煮法百羅萬有全部都係傳統菜式貴紀雞雞做到皮滑肉嫩食落好嫩滑,咸度剛好加上葱油一齊食風味十足椒鹽鮮魷+茄子鮮魷做到好酥脆,外脆內軟同時都好新鮮,食落口感好爽口彈牙茄子一樣美味乾煸四季豆用肉碎將四季豆炒香肉碎既脂肪令四季豆充滿油香好香口好惹味黑椒薯仔安格斯牛肉好高質,食落好重肉味薯仔充滿黑椒味,好好送飯食到停唔到查看更多
+ 2
law2022
扺食
law2022
關注
🔥🔥🔥真係間隱世寶藏店🔥🔥🔥水煮桂花魚🐟太好食啦招牌水煮桂花魚🐟香噴噴一大鍋🤩色香味俱全👍魚肉冇骨,口感新鮮嫩滑!麻辣鮮香!配菜寬紅薯粉好惹味,薯粉可以當主食,正👍川粵軒小炒皇搭配非常豐富,有蝦仁、腰果、韭菜花、魷魚、份量十足!好味道😍椒鹽溫室南瓜卜卜脆!又香又糯,一口一塊好吃到停不下來🔥海味雜菜煲海味有蝦米、魷魚、同各種新鮮蔬菜🥬 整體口感特別清甜!都係我哋最愛😋📍川粵軒深水埗基隆街176號地舖查看更多
+ 6
Maggie and Kitty
美食當前川菜鍋.份量又足滋味多
Maggie and Kitty
2023-01-04
關注
深水埗區美食多呢句說話講得非常無錯,所以我時不時也會來這區找美食,香港這個美食天堂去到港九新界甚至離島都一樣咁多美食,而深水埗區隨了平民價錢外,食物質素更是大師級,就好似呢間川粵軒,真係非常抵食➕好食,就呢個酸菜桂花魚鍋,真係4-6人都勁夠食👍👍👍👍👍😋😋😋😋😋—————————🥣例湯:🪵蓮藕雞腳煲豬骨:煲得好夠火喉,材料足,份量夠,濃郁夠味,完全有家的感覺煲的湯水👍😋——————————🐟酸菜桂花魚鍋:估唔到個份量係咁大,相信四至六人都夠食,條魚勁大條,配料亦好足,魚🐟肉滑溜溜,配上勁多配料,有芋絲、金菇、竹荀、冬菇、芫茜、酸菜、大豆芽、仲有其他配料……….. 等等👍勁👍👍👍👍————————-🐷脆炸豬手:熱辣辣,脆卜卜,炸得又香又脆,入口即溶化的骨膠原,軟熟好味😋—————————-🥒翡翠炒帶子:新鮮蔬菜窩荀,又爽又甜,帶子炒得嫩口,又炒得夠鑊氣,當然又時廚師👨‍🍳的精湛廚藝👍😋—————————-美食當前川菜鍋.份量又足滋味多😋其實開心🥳簡…單就在你身邊..·食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶—————————-查看更多
kkkatherineee
好食川菜😋
kkkatherineee
2023-01-01
關注
今日我地去左間川菜館食野,呢道出面好多錶位,好快等到錶位,方便揸車既朋友來食。兩個人好肚餓既關係,我地叫左5樣野食😂。招牌水煮桂花魚超級大碗!入面除左魚既份量多,仲有好多配菜,有青瓜、豬紅、芽菜、紅薯粉、竹筍!好抵食!海味雜菜煲滿滿既一煲!賣相吸引,份量多!椒鹽鮮魷就食得多,拼茄子就真係未試過。兩樣既份量都勁多!即叫即整,外脆內軟😋涼拌萵筍絲開胃菜,食落涼涼地,個汁又酸酸地!好開胃😊推薦石岐炸BB鴿😋兩個人叫一隻岩岩好,一人一邊,平時出去食好多時放到上枱都涼涼地,今次係即叫即整,新鮮滾熱辣!全日免收加一!每個餸菜嘅份量都超級多!😎好抵食!味道👍🏽!超級推介!查看更多
+ 1
石岐Bb鴿
agnes.gourmet
✨功夫小菜✨
agnes.gourmet
2022-12-29
關注
深水埗有唔少平民美食,所以👩🏻‍❤️‍👨🏻一向鐘意去深水埗食嘢。呢間中菜館有唔少特式菜,仲包括少見嘅客家碌鵝。✨招牌家鄉碌鵝$128以生抽、薑、蒜味,味道純樸,鵝油香十足。鵝皮油潤有光澤。脂肪唔多但肉質嫩滑,同一般滷水鵝嗰種緊實彈牙嘅質地好唔同。✨法國長豆炒帶子$168長豆炒得乾身香口,帶子份量唔少又鮮甜。✨上湯豆苗$88豆苗脆嫩清甜,加上大量瑤柱絲同爆香嘅蒜頭🧄,一啲都唔單調。📍川粵軒 (深水埗)深水埗基隆街176號地舖 uh查看更多
+ 1
Foodie_mCnNi
性價比高的小菜
Foodie_mCnNi
2022-12-26
關注
今日去了黃金買電子用品,順便約了朋友食飯,早早地開餐,兩個人去了食川菜,餐廳價錢貼地,而且份量十足,全部都新鮮即煮。先要了個招牌水煮桂花魚,桂花魚全部都起了魚柳去骨,入口啖啖肉,而且十分嫩滑,辣度適中,可加辣,裏面還有大量芽菜、薯粉、鴨血、筍等,十分豐富。之後叫了個小食,椒鹽豆腐拼鮮魷,炸至金黃香脆,鮮魷新鮮爽嫩。海味雜菜煲有菜心、白菜仔、娃娃菜及生菜等,另外還有雜菌、蝦米及鮮魷,份量超多,而且不油膩。黑椒薯仔安格斯十分惹味,牛柳粒炒至剛熟,保持嫩腍,亦都無加鬆肉粉,真材實料。最後飲返杯檸樂下火。查看更多
wingkeiso
深水埗的特色惹味酸菜魚
wingkeiso
2022-12-25
關注
深水埗基隆街的川粵軒,聽餐廳名已經知道是食川菜,食完感覺質素不錯。餐廳裝修企理舒適。Menu都是地道的中式菜、川菜……酸菜桂花魚$248平時有食過的酸菜魚都是大魚或鯇魚,所以今日揀了個桂花魚試下。裏面有頗多酸菜、芽菜、鮮筍、寬粉……,面上還有頗多的芫荽、蔥……等。桂花魚切得很薄,肉質軟嫩新鮮, 小小辣好惹味!寬粉的份量都頗多,煙煙靭靭的,吸收魚的鮮甜,很有川菜的特色味道。星洲炒米$48星洲炒米面有火腿、芽菜、蔥段及少少芝麻,炒米帶清淡的咖哩味及帶爽口,是較特色的香港特色炒米。翡翠炒帶子$148廚師將帶子一開2,經輕煎過,所以帶子較為香口,雖是急凍帶子,也頗香甜。伴碟的萵筍非常翠綠,切成三角形,所以特別爽口。飲品要了檸檬可樂及檸檬菜蜜,酸酸甜甜令今晚食得更開胃。查看更多
BellaMbaby
特式鑊氣小炒+川粵菜😍
BellaMbaby
2022-12-23
關注
👯路經基隆街, 見到這間新食店, 燈火通明, 座位舒適, 決定入去醫下肚仔先🥰🌟多款地道小菜, 價錢貼地, 全日免收加一📝特價街坊小菜,優惠特式小炒, 招牌海鮮菜式, 四川菜式及冷盤涼菜, 超多菜式選擇🧑‍💼店員服務殷勤有禮, 入座後, 奉上茶水及餐牌比我哋點餐, 選餐後隨即奉上熱辣辣嘅例湯🥣合掌瓜紅蘿蔔肉排湯真材實料嘅老火湯, 冇味精, 飲落有家嘅味道😍🌶️麻辣鴨舌 $58麻辣味道適中,十分惹味💫翡翠炒帶子 $148幼青豆鮮嫩脆口, 帶子炒得香口入味, 份量十足😋💫溫室南瓜炒鮑魚 $158鮑魚用咗切片嘅做法, 用咗醬汁炒南瓜片, 味道有點偏鹹, 尚好南瓜味帶甜, 中和咗帶鹹嘅醬汁味🦐醬王雜菌爆蝦球 $118蝦球爽口彈牙, 配萵筍雜菌, 鑊氣十足💫豉椒鹹菜炒大腸 $68用紅青尖椒+鹹菜做配料炒嘅大腸, 非常香口惹味😋💫星洲炒米 $48勁多配料及蝦仁, 味道及賣相超班😍查看更多
+ 6
Janice111
小炒夠鑊氣
Janice111
2022-12-22
關注
放工同朋友去食小炒,第一次試呢間小店,整體嚟講都幾出色。我地點咗4道菜,包括燒汁牛仔骨($108)、海味雜菜煲 ($88)、翡翠炒帶子 ($148)同埋宮廷炸子雞 半隻($148)。朋友最鍾意係炸子雞,外皮油亮香脆,雞肉嫩滑多汁,即使係雞胸肉都完全唔嚡口。我比較喜歡燒汁牛仔骨,鍾意佢d肉唔會太un,而且燒汁甜甜地唔會過鹹,加埋洋蔥嚟食就更惹味。翡翠炒帶子好夠鑊氣,萵筍炒出嚟顏色翠綠,食落唔怕油膩,夠哂健康。海味雜菜煲好抵食,成個煲有唔少蔬菜,仲有菇類同魷魚、蝦米等,十分豐富,最重要係食哂成煲都唔會有罪惡感!除咗例湯,我地仲點咗忌廉嚟飲~查看更多
+ 3
海味雜菜煲
宮廷炸子雞
R SUPPER
四川風味菜及小菜
R SUPPER
2022-12-19
關注
好想推介下依間酸菜魚(桂花魚), 份量超足料,除左魚片之外,仲有薯粉、香荀、青瓜、芽菜,幾特別既係面頭放左炸魚骨,幾香口。 湯底酸辣度剛剛好,酸味不會嗆喉, 魚肉去左骨,肉質嫩滑鮮味,湯底充滿濃湯魚味,忍唔住飲左幾啖,最緊要係飲完唔會好口渴。招牌家鄉碌鵝(例牌)店員推介依個招牌菜,鵝肉好香肉嫩, 個家鄉醬汁好好味,無得彈,醬汁同鵝肉好夾。黃金鮮魷剛剛炸起熱辣辣,咸蛋黃好足料,完完全全包住鮮魷。 鮮魷新鮮,好鮮味肥, 又唔會被咸蛋黃搶晒味,外脆內嫩, 味道處理得好好。餐牌選擇好多,食飯途中,見到隔離叫左個水煮牛小排,份量十足,辣椒同牛肉份量多,食客讚不絕口,下次一定再黎食下。查看更多
King Ngai
超值川粵菜
King Ngai
2022-12-13
關注
今日同朋友去深水埗shopping, 行下行下覺得肚仔餓,就去揾嘢食,但係又唔想去食cafe. 行過基隆街見到間食川菜+粵菜館,好似好特別,而且在門口見到餐牌,價錢都好實惠,就入去試下!店員服務殷勤,我們一坐低就送上兩碗熱辣辣例湯,好窩心,愛心滿滿。例湯好夠味,絕對唔係滾水例湯!😁💢涼伴蔴辣魚皮 HK$58魚皮爽口,脆卜卜。蔴辣味夠香!👍💢酸菜桂花魚HK$248 小辣天氣凍凍地,梗係要叫返盤熱辣辣的酸菜魚食下!攞上枱發現好大盤,我諗4個人都夠食😁餐廳係用左桂花魚片去做,魚片好滑,無骨!湯底煲到金黃色,是真正金湯酸菜魚,而且湯底鮮甜,有魚味,正😋!配菜豐富,有大豆芽,芛,青瓜和寬粉(寬薯粉)。配菜入味,我尤其喜歡芛片,又嫩又爽脆,薯粉索哂金湯,好好食! 💢家鄉樟茶鴨半隻 HK$118估唔到深水埗小店都有樟茶鴨。這個菜不是間間做得好食,有些過鹹,有些過乾!但間餐廳控制得好好,不但外皮香脆,鴨肉不會乾,而且肉厚,帶鹹香味,鹹香味剛剛好,好好食!😋💢川粵軒小炒皇 HK$118碟頭好大,炒得好夠鑊氣,有大排檔風味。除了韮菜花外,小炒皇配料豐富,有帶子粒,蝦,鮮魷魚,豬肉粒和脆卜卜的腰果。味帶微辣,非常惹味!👍👍😋😋另外,值得一提是他們的下午茶餐,價錢非常優惠,30幾蚊就食到!有機會一定會去試下😁😁查看更多
+ 7
川粵軒小炒皇