川淮居🤩松子黃魚💛x北京填鴨🦆.松子黃魚💛🐠賣相永遠都咁靚,煎到外皮脆卜卜,魚肉又多肉又嫩滑,同埋無骨😍👍🏻淋埋啲酸汁真係勁開胃!粒粒松子都係小編至愛😙好味道二人KO咁大條魚都無難度😂.北京填鴨🦆有半隻同全隻,半隻其實已經好多肉啦!皮脆肉嫩,唔會有好多肥膏!放兩件落去粉皮道,加埋青瓜同少許甜醬,包埋黎食,啖啖滋味😋🤩超欣賞個粉皮,留有少少水份令到質感好軟滑,就算之後攤凍左d都唔乾👍🏻😌.小籠包🥟一籠有六隻,裡面既湯好滾熱辣🔥,夠鮮甜,不過舊肉就一般般好似唔太夠味😅個皮厚度都滿意,如果再薄身啲會更好!.牛肉餡餅🥙一份係三隻起,外層煎到好脆口,小心慢慢咬,入面既湯超級熱,一咬就爆汁了‼️🤤入面牛肉好入味,湯汁滲入牛肉好鮮甜🥰下次會encore!!
川淮居🤩松子黃魚💛x北京填鴨🦆
松子黃魚💛🐠
北京填鴨🦆
小籠包🥟
牛肉餡餅🥙
2018-12-19 1104 瀏覽
我今晚八點左右打黎訂位 聽電話既女士話唔需要預約直接黎到有位,到黎到係要等位既。。。電話順便問佢有冇折扣佢話 恆生enjoy白金卡半價(我明明記得係九折,問左幾次佢話半價,我信以為真,當然埋單時係九折)講番食物先,餐牌好似唔同左,以前款素鵝係炸既,依家收左唔知咩煙燻,我叫左一個試,細細一齊一啖食得曬,食落第一感覺好重煙燻味甜甜地 好爽口,幾好食水煮牛肉,仍然好食但同以前比質素差左,以前食有好多配料例如蓮藕片、萵筍、西芹同少量薯粉條,牛肉份量亦十足,今晚叫既上台時聞落好香 食落冇之前咁有味,牛肉少左好多 配料少左勁多,蓮藕片我食左一片,萵筍2件就冇啦(因為好中意食所以有留意),薯粉條有大量 ,依個味道可以,會再叫,希望下次質素好番,因為依間野依個菜必食最後一個菜等左我一個鐘多喲,仲要唔好食,好唔開心 8:30pm等到9:40pm 我知佢要等既,烤填鴨佢話等45分鐘我等,點知等左咁耐結果好失望,皮未完全蒸到(有喲都係咁我接受到),青瓜有喲怪味,似洗完碗消毒既味,鴨肉有喲乾;有喲皮好硬咬唔到,總之等左咁耐出到黎咁一般真係好失望,上次食就喲皮連既全部係肥膏今次就肉唔到,我下次食依未必再點啦,除

最後一個菜等左我一個鐘多喲,仲要唔好食,好唔開心 8:30pm等到9:40pm 我知佢要等既,烤填鴨佢話等45分鐘我等,點知等左咁耐結果好失望,皮未完全蒸到(有喲都係咁我接受到),青瓜有喲怪味,似洗完碗消毒既味,鴨肉有喲乾;有喲皮好硬咬唔到,總之等左咁耐出到黎咁一般真係好失望,上次食就喲皮連既全部係肥膏今次就肉唔到,我下次食依未必再點啦,除左第一次之後都係失望,尤其係今次可能因為等得太耐我期待更高。

以上純粹個人感受
2018-10-19 1655 瀏覽
星期日嘅朝頭早,如果係美心皇宮或者係翠苑,都有機會等入座飲茶等到下午lu。不過呢間就唔使等好耐,其實佢都係同翠苑同一個點心廚房嘅,質素可能差不多。如果大家早上去新城市廣場飲茶,尤其係星期六日,建議可以黎依度。坐低嘅時候佢會比前菜,但係我同屋企人都習慣唔要,因為一來唔太啱口味,二來慳返啲。今日我哋叫咗嘅點心之中較鍾意食嘅有呢兩款:好鍾意食馬拉糕,依款定係一件件嘅都鍾意食,要趁熱食先感覺到佢好香甜。阿爸就鍾意食炸雲吞,幾乎每一次嚟到佢都會叫。雲吞嘅皮好香脆,點埋酸甜醬好夾。仲有叫咗雞包仔、炸魚球、雞扎等等。食飽再坐下傾計,開開心心過family day^^
今日我哋叫咗嘅點心之中較鍾意食嘅有呢兩款:

2018-10-14
早餐
2018-10-18 1200 瀏覽
環境寬敞寧靜, 裝修有懷舊上海的感覺。片皮鴨 每隻$300元片皮鴨外皮燒得脆卜卜, 鴨肉仍然保持肉汁豐富嫩滑 , 用軟熟的粉皮 包著韭黃絲, 青瓜絲, 甜甜地的醬汁, 一口咬落去口感非常豐富 , 十分搭配, 完全沒有肥膩的感覺 😋小籠包六隻$68元小籠包外皮薄薄, 晶瑩通透, 看得到 很多湯汁鎖在小籠包裏面, 入口肉汁四濺, 回味無窮👍大紅袍松子黃魚$238黃魚魚身了斜紋, 炸起炸好像一像跳起來的黃魚, 十分可愛。外皮鬆脆, 嫩滑鮮甜, 配埋甜酸汁 , 非常惹味 。松子入口有獨特嘅香味, 好特別。😘宮保明蝦球蝦球又大又彈牙, 配埋甜酸汁 , 酸酸辣辣, 非常開胃。😋

環境寬敞寧靜, 裝修有懷舊上海的
感覺。

片皮鴨 每隻$300元

小籠包六隻$68元

大紅袍松子黃魚$238

宮保明蝦球
蝦球又大又彈牙, 配埋甜酸汁 , 酸酸辣辣, 非常開胃。😋

• 片皮鴨
  • 無錫灌湯小籠包
由於有信用咭優惠,又想吃水煮菜式,所以去了川淮居晚餐。以下係我對當晚「餸菜」的感覺:餐前小食:有雲耳,豆乾,青瓜,全餐飯最好味水煮斑塊:魚有極度濃烈的腥味,簡直腥得令人作嘔,而且魚肉非常堅硬,麻辣味薄弱,完全不能掩蓋強勁的腥味跳水雞:雞完全沒有雞味,取而代之係好大陣雪味,辣汁的味道也不能蓋過雪味上海粗炒:炒成糊狀,令人提不起食慾酸辣湯:味道正常,份量足結論:其實半價也不值得吃,因為味道實在非常非常差

餐前小食:有雲耳,豆乾,青瓜,全餐飯最好味

上海粗炒:炒成糊狀,令人提不起食慾

酸辣湯:味道正常,份量足

結論:其實半價也不值得吃,因為味道實在非常非常差
2018-06-26 2233 瀏覽
因為常到沙田 如果要同家人飲茶黎黎去去其實都係得個幾間因為翠苑同潮庭成日都要等成幾十至一百個位有次就貪川淮居有位先就試左裝修幾好 都新同感覺舒服但位同位之間既位真係好少 好逼都係嗌左d平時飲茶會嗌既野食 都係包點 腸粉 個d但味道非常一般 但價錢吾係平 食物選擇又吾多 再幫襯既機會真係吾大
因為常到沙田 如果要同家人飲茶黎黎去去其實都係得個幾間

但味道非常一般
但價錢吾係平
食物選擇又吾多 再幫襯既機會真係吾大
2018-05-06 2488 瀏覽
菜品不错,点的三个菜都很合口味。但是隐性收费又多又贵!而且没有事先告知!白开水30,茶水35,小菜(并没有问我们要不要,直接上来的)22,服务费34,这还没开始吃菜呢,100多块钱就没了。
2018-04-08 2336 瀏覽
高水準平民上海菜,裝修格局招呼近乎四星級 可同 高級上海菜爭一日之長短, 估唔到入到嚟 沙田可以有意外驚喜, 必食推介無錫小籠包生煎包, 如喜歡辣的紅油抄手簡直冇得輸,京式師傅手勢簡直係無 弦結他。
2018-04-08
2018-03-16 2380 瀏覽
AE信用卡怎能浪費! 今次再來美心集團旗下餐廳, 晚餐可以50% off, 某程度上算是划算吧!餐廳環境不錯, 由於時間較晚, 食客明顯較稀少, 今次點了:砂鍋雲吞雞好香, 但雞湯味道較淡, 雞件肉質有點過嚡, 另外雖說是4-6人份量, 但雲吞比較少,兩人食只是勉強足夠, 雲吞餡調味都是偏淡, 肉味不是太濃, 不是難食, 但整體一般。帶子海鮮生包帶子絲, 蝦肉碎, 馬蹄, 西芹和蔥粒炒成, 用生菜伴食。 餸料夠鑊氣, 可惜太油膩, 而且西芹味太搶, 海鮮變了配角 (其實帶子絲單吃有鮮甜味, 可惜)。 整體一般。蘋果沙律奇味蝦球賣相對辦, 大大隻蝦球沾上橙色醬汁, 蝦肉爽口, 不過略嫌醬汁不夠酸甜醒胃, 醬汁味道偏淡, 只有微酸, 味道其實不夠濃, 有點失望。 青蘋果絲清甜, 但上面淋上太多沙律醬了, 好酸, 影響整體味道, 麻麻。牛肉餡餅外層薄而香脆, 不錯! 牛肉餡調味夠濃, 而且能保留豐富肉汁, 本屬不錯, 可惜它的餡料口感像山竹牛肉球, 有點削, 口感怪怪的。 整體都很一般。侍應服務不錯, 不過上菜速度就真的頗慢, 要注意改善!是次埋單AE卡有半價, 大約400多元, 還未到難食

砂鍋雲吞雞
砂鍋雲吞雞

帶子海鮮生包
海鮮生菜包

蘋果沙律奇味蝦球
蘋果沙律奇味蝦球

牛肉餡餅
牛肉餡餅

侍應服務不錯, 不過上菜速度就真的頗慢, 要注意改善!

是次埋單AE卡有半價, 大約400多元, 還未到難食, 只能說如果是原價, 這個食物質素就不值了, 那半價會不會再來? 我會說, 400多元可以有更好選擇。

用餐優惠
信用卡優惠
2018-03-07 1524 瀏覽
今日公司食開年飯,梗係揀飲茶,揀左沙田新城市8樓川准居。琴晚book 位,都仲有位,所以唔洗walk in 等。 今次叫左好多點心同小食,其中較為出色嘅有鮑汁鳳爪,流沙包,口水雞,蝦餃,煎堆同拔絲香蕉! 喱幾款品道唔錯,但其他點心如燒賣,蘿蔔糕都普普通通。川准居係沙田黎講價位正常,平常人均消費150左右。
2018-03-07
2018-02-26 1237 瀏覽
今晚一行8人book左張枱食開年飯第一次黎呢間開餐 地方好闊落可能比較晏食 唔爆場 仲有好多台淨叫左一隻片皮鴨 中規中矩 風砂雞 味道比較咸 麻麻地小寵包 皮薄 爆汁 好好食 最後忍唔住再叫多寵銀絲卷 每次見到都必嗌 點煉奶食一流最印象深刻係水煮牛肉 估唔到咁好食 牛肉好滑又易咬 薯粉好索味 下次一定會再叫仲叫左魚 咕嚕肉 菜 不過不失(掛住食野無乜影相)最後太多野食 搞到食唔落甜品整體黎講幾好 上菜速度快 服務態度好如果再經過沙田 都會再幫襯 仲要試埋佢d甜品
今晚一行8人book左張枱食開年飯
第一次黎呢間開餐 地方好闊落
可能比較晏食 唔爆場 仲有好多台淨
叫左一隻片皮鴨 中規中矩

風砂雞 味道比較咸 麻麻地

小寵包 皮薄 爆汁 好好食 最後忍唔住再叫多寵
銀絲卷 每次見到都必嗌 點煉奶食一流

仲叫左魚 咕嚕肉 菜 不過不失
(掛住食野無乜影相)
最後太多野食 搞到食唔落甜品
整體黎講幾好 上菜速度快 服務態度好
如果再經過沙田 都會再幫襯 仲要試埋佢d甜品
2018-02-25
2018-01-03 1932 瀏覽
平安夜,撞正星期日去飲茶預左多人,見川淮居無人等位心諗正呀,點知.............入到去吾計食前菜吹水個part都十幾廿分鐘.............落完order,....兩點半上第一樣,跟住每隔十分鐘上一樣(有d計少左time呀)..一樣一樣甘上...去到三點半都未黎齊(只係order左7樣點心)係喇,留意返:係點心,吾係小菜!但成個場係吾多人...最後決定埋單走人....cancel左2樣.....但公平講句,d野係好食既!下次仲會再黎!
落完order,....
兩點半上第一樣,
跟住每隔十分鐘上一樣(有d計少左time呀)..
一樣一樣甘上...
去到三點半都未黎齊(只係order左7樣點心)
係喇,留意返:係點心,吾係小菜!
但成個場係吾多人...
最後決定埋單走人....cancel左2樣.....
但公平講句,d野係好食既!

下次仲會再黎!
2017-12-24
2017-12-19 1704 瀏覽
第一次到川淮居飲茶,雖然服務員比較冷淡,但食物真的十分足料同好食!煎釀三寶真的太好吃了 青椒少許辣,但味道十分好,原本不吃青椒的也吃得下! 蝦蛟,腸粉十分足料,珍珠雞也很正!
!煎釀三寶真的太好吃了
青椒少許辣,但味道十分好,原本不吃青椒的也吃得下!
蝦蛟,腸粉十分足料,珍珠雞也很正!
煎釀三寶
2017-12-06
$300 (早餐)
煎釀三寶
2017-09-08 2796 瀏覽
We ordered two dishes and waited for 1 hour and 15 mins for the Peking Duck. The duck meat was dried and cold, it's the worst I've every eaten! It's not even one whole duck as written on the menu. I'm sure you will be disappointed.
Peking  Duck
2017-09-07
2017-08-28 2573 瀏覽
終於搵到間又平又抵食片皮鴨用匯豐卡仲有8折 抵蒜泥白肉 個樣係紅色 其實唔辣個汁甜甜地 食到停唔到一碟有8塊 我地岩岩8個人 一人一塊前菜冷盤無折 但都唔太貴舊肉最初以為係肥膏後尾先知係精華 係潔左的汁成晚重點 片皮鴨要等40分鐘 即叫即烤好肥美 一食D汁溜晒出黎條魚好大條 熟度岩岩好好滑味道甜甜酸酸 送飯一流水煮牛肉 有小小辣但個牛肉好嫩滑入面仲薯粉個包入要饟肉碎去食脆脆地 個芝麻好香肉碎同個包好夾芝麻醬加菜絲最後甜品係炸包 岩岩炸起 熱辣辣加埋練奶一齊食 甜甜地 正
終於搵到間又平又抵食片皮鴨
用匯豐卡仲有8折 抵