冬天真係特別想食辣野🌶真係食完特別暖胃🔥呢一晚係荃灣整完野,又心思思想食辣🤭朋友話有間去過都幾抵食💡所以帶我去試下!係位於荃灣的川味雞烤魚大王📍-主要真係以烤魚同酸菜魚🐠川菜為主❣️仲可以有火鍋配料等唔同呢🥄由於今晚想食烤魚🐠所以我地點了原條海鱸魚💙愛辣既我地揀左重慶麻辣味🌶真係好少會原條食,真係超足料✅ 整條海鱸魚真係啖啖魚肉,而且好少細骨💡所以食落真係更安心! 魚肉又紮實!😋同埋都會有好多配料,好似芽菜、酸菜等💚-我地加配左龍口粉絲🥢放落麻辣湯入晒味🤤愛辣既朋友一定要試!😍朋友怕辣仲點了絲苗白飯配🍚不過呢個份量對2個女仔真係幾多 都難再點其他😆真係好惹味,但當然會有口渴既情況😜-飲品方面,我點了烏龍茶,朋友點了凍檸茶🍋的確有解渴需要💦不過呢個位置唔算最方便,的確要花少少時間搵下❗️但以烤魚泥講真係幾抵食🔍
冬天真係特別想食辣野🌶真係食完特別暖胃🔥
呢一晚係荃灣整完野,又心思思想食辣🤭
朋友話有間去過都幾抵食💡所以帶我去試下!
係位於荃灣的川味雞烤魚大王📍
主要真係以烤魚同酸菜魚🐠川菜為主❣️
仲可以有火鍋配料等唔同呢🥄
由於今晚想食烤魚🐠所以我地點了原條海鱸魚💙
愛辣既我地揀左重慶麻辣味🌶
真係好少會原條食,真係超足料✅
整條海鱸魚真係啖啖魚肉,而且好少細骨💡
所以食落真係更安心! 魚肉又紮實!😋
同埋都會有好多配料,好似芽菜、酸菜等💚
我地加配左龍口粉絲🥢放落麻辣湯入晒味🤤
愛辣既朋友一定要試!😍
朋友怕辣仲點了絲苗白飯配🍚
不過呢個份量對2個女仔真係幾多 都難再點其他😆
真係好惹味,但當然會有口渴既情況😜
飲品方面,我點了烏龍茶,朋友點了凍檸茶🍋
的確有解渴需要💦
不過呢個位置唔算最方便,的確要花少少時間搵下❗️
但以烤魚泥講真係幾抵食🔍
龍口粉絲
烏龍茶
凍檸茶
2023-02-10 107 瀏覽
今日和朋友到荃灣食飯,到達餐廳的時候不需要等位就可以入座。我們叫了一個半隻花雕醉雞煲,火鍋配菜叫了蒙古羊肉片,娃娃菜,炸魚皮和鮮蝦雲吞。首先上的是醉雞煲,它是一個火鍋而不是一個雞煲,會有花雕酒作湯底而加入鮮雞即合蓋煲一陣,之後就再開蓋,雞件肉質非常之滑而且帶點酒味和清甜。那天天氣有點凍,花雕湯又可以暖胃,我們飲了很多湯。再來我們把配料加入去火鍋中,羊肉片味道濃郁但又不會太羶,入口香有肉味。之後炸魚皮香脆又不會太油膩,口感比較其他地方的魚皮好。雲吞大粒入面有碎蝦粒,而且味道鮮甜,又不會太鹹。娃娃菜吸收左花雕酒湯的味道,再加上菜本來的味道清甜。整體而言,味道不錯而且價錢不貴。
今日和朋友到荃灣食飯,到達餐廳的時候不需要等位就可以入座。

我們叫了一個半隻花雕醉雞煲火鍋配菜叫了蒙古羊肉片,娃娃菜,炸魚皮和鮮蝦雲吞。

之後炸魚皮香脆又不會太油膩,口感比較其他地方的魚皮好。

雲吞大粒入面有碎蝦粒,而且味道鮮甜,又不會太鹹。

娃娃菜吸收左花雕酒湯的味道,再加上菜本來的味道清甜。

整體而言,味道不錯而且價錢不貴。
2023-01-31
2023-02-04 174 瀏覽
天寒地凍我們選了吃泡椒烤魚$268一直聽到說魽魚好吃.但很少有之前阿爺廚房都介紹過。估不到這烤魚店有魽魚我們即刻問服務員魽魚多不多碎骨。服務員說只有大骨中間1條沒有碎骨。魽魚味道鮮美滑溜,重要少骨.  酸辣湯底很適合。魚鯕部份烤焦好香魚皮真的一流啖啖肉嫩滑外皮焦香非常好食。內裡有少量芽菜、娃娃菜、薯仔片、白蘿蔔片、芫荽、芹菜……泡椒有青色幼身和紅色圓身2種。湯底味道酸辣惹味見到烤魚上枱真係好吸引 魚皮和邊位烤到焦焦好香!份量比我們想像中大盤。適合3人以上我們蠢蠢選了芽菜 原來本身已經有芽菜幼身薯粉和蓮藕餃有驚喜!食烤魚鍋一定加薯粉.軟身煙韌吸收酸辣味道.完全美味!特別蓮藕餃內爽脆粒粒口感不錯,外皮吸了酸辣味道特別惹味!炸鮮蝦雲吞 粒粒脹卜卜 蝦肉彈牙足料 有淡淡醶水味道涼拌海浙 有青瓜絲相配麻辣味道好惹味!
天寒地凍我們選了吃泡椒烤魚$268
一直聽到說魽魚好吃.但很少有之前阿爺廚房都介紹過。

泡椒烤魽魚

魽魚味道鮮美滑溜,重要少骨.  酸辣湯底很適合。

魚鯕部份烤焦好香魚皮真的一流

啖啖肉嫩滑外皮焦香非常好食。
內裡有少量芽菜、娃娃菜、薯仔片、白蘿蔔片、芫荽、芹菜……
泡椒有青色幼身和紅色圓身2種。湯底味道酸辣惹味

見到烤魚上枱真係好吸引 魚皮和邊位烤到焦焦好香!

份量比我們想像中大盤。適合3人以上
我們蠢蠢選了芽菜 原來本身已經有芽菜

薯粉

幼身薯粉和蓮藕餃有驚喜!
食烤魚鍋一定加薯粉.軟身煙韌吸收酸辣味道.完全美味!

蓮藕餃

特別蓮藕餃內爽脆粒粒口感不錯,外皮吸了酸辣味道特別惹味

炸鮮蝦雲吞

炸鮮蝦雲吞 粒粒脹卜卜 蝦肉彈牙足料
有淡淡醶水味道

涼拌海浙 有青瓜絲相配麻辣味道好惹味!

涼拌海浙

薯粉
蓮藕餃
炸鮮蝦雲吞
涼拌海浙
2023-01-29 105 瀏覽
疫情期間, 嗜辣的我,荃灣區的水煮魚很多都試過, 雖然沒有深圳做得正宗,但大都不過不失,叫做可以止下癮。今日經過號稱什麼水煮魚大王, 叫到咁大, 姑且試一下, 就點了個水煮魚,打算食完魚再試下其他火鍋配菜, 水煮魚端來的時候, 份量少不特止,而且全是碎魚塊, 心已經涼了一截,打算点個白飯湊合吃飽走人,等了十分鐘飯未到, 問一下服務員才跟我說剛剛賣完而家㷛緊!重贈多我一句:”好少人食白飯",卒之等到白飯出籠,又硬又乾, 連個白飯都做得唔好,匆匆扒完半碗飯走人……出品唔得,服務更加差勁, 浪費了一頓飯的時間!
  • 沒有
2023-01-20 98 瀏覽
估唔到荃灣有一間咁高質嘅烤魚 無論係味道份量都喜出望外😆🔥🐟原條烤爐魚一上枱即刻嘩一聲 份量絕冇馬虎 足足有手臂咁長😍 魚肉厚身應該有5cm 食落啖啖肉🥹 肉質厚實得嚟仍然保留嫩滑 原來餐廳會先煎封鎖緊肉汁 所以食嘅時候魚皮脆卜卜 哩下真心欣賞🥰🥰重慶麻辣食落好鬼過癮 成堆辣椒🌶️見到都流汗😂 麻香夠辣 越食越上癮 正呀喂🍹🐣醉雞酒味好濃好香 醃得好 夠 味😏 雞件夠滑 鍾意佢唔算話好肥 最緊要係夠凍🤓🐷豬頸肉 不過不失啦🥬油麥菜 份量好多 配麻辣湯底一流🍝闊薯粉 偏林身 但依然好Q彈
估唔到荃灣有一間咁高質嘅烤魚 無論係味道份量都喜出望外😆

🔥🐟原條烤爐魚

🍹🐣醉雞

🐷豬頸肉 不過不失啦
🥬油麥菜 份量好多 配麻辣湯底一流
🍝闊薯粉 偏林身 但依然好Q彈
2023-01-18 1305 瀏覽
天氣突然又急降,有一段時間沒有吃烤魚,今天記得朋友介紹過這家在荃灣的川味雞烤魚大王,就和太太一起來試試。餐廳主打麻辣烤魚,亦有重慶雞煲可選擇,另外餐廳另有多種前菜小食可供選擇,亦有多款不同啤酒。藍妹 $35吃麻辣烤魚,少了不一杯啤酒,個人偏愛藍妹啤酒,入口順喉而富有麥香,同時十分解辣。茴味雞翼 $30先點一客小食,炸雞翼外層焦香酥脆而內裡嫩滑,雞肉肉質軟嫩不乾澀,最令人有驚喜是店家的調味,辛香微辣,令人吃完一口又一口,十分惹味。重慶麻辣烤魚(海鱸魚) $268侍者端上桌後會以電爐持續加熱,一股麻辣香氣撲鼻而來,點了最經典的的重慶麻辣味道,湯底麻辣鮮香,層次分明,不腥不燥,回味悠長。烤魚選擇了海鱸魚,江團魚魚肉厚實而少刺,皮滑肉嫩,肉質肥美魚味濃郁,十分適合麻辣烤魚的食法。黑毛豬肉片 $68吃完烤魚可以直接加入火鍋料,黑毛豬肉油脂分布恰如其分,厚薄適中,輕嚼一下,肉質鮮嫩,豬肉味濃郁。萵筍 $42其實很怕火鍋吃有菜葉的蔬菜,因為會把油脂及辣油完全吸收,故此以萵荀這類不吸油份的蔬菜似乎會更適合及健康,同時能吃到食材自身獨特的味道和口感,萵筍切成小片,味道清新,口感爽脆。寬薯粉 $28最後點

藍妹

黑毛豬肉片 $68

萵筍
萵筍 $42

寬薯粉 $28
最後點了一客寬薯粉,放入鍋底吸收味道,薯粉口感煙韌,伴以湯底同吃一流,正好為這餐作結。
2023-01-18
藍妹
茴味雞翼
黑毛豬肉片
萵筍
2023-01-16 105 瀏覽
荃灣美食多,今日跟朋友食烤魚,附近食肆林立,餐廳香氣十足,選擇頗多又親民,店員有禮主動,會叫我們先挑選好魚再慢慢叫其他,枱上已放置好電爐方便。👍🏻原條海鱸魚🐟🌟預先煎香表面再原條上枱,加上泡椒bb辣湯底,慢慢滾起,魚肉一梳一梳地咬開,魚肉嫩滑入味,骨刺較大條亦不算多,怕骨人士都可以放心食用,一邊煮魚香味依舊,肉質保持滑溜。紅油肚絲豬肚切成一條條再用紅油泡過,肉質會較為厚實有彈性。涼拌海哲麻香味十足,海哲滑身入味,酸咸和辣度適中,會令人吃過不停的前菜!蒜蓉炒娃娃菜有大排檔十足穫氣的炒菜,蒜片極多調味十足,娃娃菜炒至軟淋又帶一點油香。整體餐廳帶有熱鬧的氣氛,食物份量足夠,除了烤魚下次會再想食雞煲和火鍋,會再支持!👍🏻👍🏻

原條海鱸魚🐟🌟

紅油肚絲
豬肚切成一條條再用紅油泡過,肉質會較為厚實有彈性。

涼拌海哲

蒜蓉炒娃娃菜

整體餐廳帶有熱鬧的氣氛,食物份量足夠,除了烤魚下次會再想食雞煲火鍋,會再支持!👍🏻👍🏻
  • 涼拌海蜇
2023-01-02 117 瀏覽
我2小口子真係好鐘意食辣,之前聽朋友推介荃灣呢間❤️‍🔥‘’川味雞烤魚大王‘’,叫我一定要去試下.... 店子面積不算大,有2個鋪位,呢晚坐無虛席。餐廳主打烤魚及雞煲,提供不同食材、配料及辣度供選擇。烤魚可以邊烤邊加配料打邊爐。我地揀左🐟原條海鱸魚 $268,配上少辣的泡椒湯底,辣度剛剛好,真係好惹味!!原條烤魚好大條好厚肉,烤完放在配料豐富的湯鍋內,唔覺得腥,肉嫩仲鮮甜嫩滑。泡椒湯汁加上鹹酸菜,酸辣令人胃口大開,愈吃愈過癮。我另外點左🥣韓國年糕$22,放入烤魚湯鍋內,盡情吸收酸辣魚湯嘅精華,口感煙靭,真係好正。小食點左🫕涼拌海蜇$38,紅油肚絲$42,店舖秘制嘅麻辣醬汁,夠麻辣夠惹味,拌以香葱,爽口海蜇及肚絲,真係食唔停口。好辣嘅朋友仔不能錯過川味雞烤魚大王,真係要嚟試試喇!

好辣嘅朋友仔不能錯過川味雞烤魚大王,真係要嚟試試喇!

• 原條海鱸魚 (泡椒湯底)
2022-12-27 86 瀏覽
📍川味雞烤魚大王荃灣大河道91號天保大廈地下F1號舖我食過呢一間烤魚超過20次 今日仲嗌咗2條烤魚😂😂😂的起心肝要寫返一次食評😂😂😂-茴味雞翼熱辣辣 脆卜卜好多肉汁好Juice-涼拌川辣味魚皮 口感爽滑帶脆 魚皮如再薄身會更佳-泡椒鳳爪皮韌肉香 酸辣爽口 開胃生津小食 可惜今次份量太少-麻辣小龍蝦小龍蝦肉質彈牙鮮甜 麻辣醬汁 好食到停唔到口烤魚可以揀泡椒/麻辣/剁椒/酸菜辣度:大/中/小/無辣-泡椒烤魚 原條海鱸魚(中辣)-泡椒烤魚 原條海鱸魚(大辣)魚外皮先煎過 唔會有腥味魚肉嫰滑 無咩細骨 配菜有薯仔 芽菜 娃娃菜 酸菜 蘿蔔 吸盡湯汁 惹味開胃 好好食-鮮蝦雲吞 爆滿嘅蝦肉 彈牙有口感-龍口粉絲 食烤魚必點推介 -萵筍 食烤魚點埋萵筍先對得住自己架🌟總結🌟整體用餐體驗💯烤魚非常有水準👍🏾環境舒適👍🏾服務親切友善👍🏾
📍川味雞烤魚大王

麻辣小龍蝦

-麻辣小龍蝦

小龍蝦肉質彈牙鮮甜
麻辣醬汁 好食到停唔到口
泡椒烤魚 原條海鱸魚(中辣)

烤魚可以揀泡椒/麻辣/剁椒/酸菜
辣度:大/中/小/無辣
-泡椒烤魚 原條海鱸魚(中辣)
泡椒烤魚 原條海鱸魚(大辣)

-泡椒烤魚 原條海鱸魚(大辣)

魚外皮先煎過 唔會有腥味

烤魚非常有水準👍🏾
環境舒適👍🏾服務親切友善👍🏾
2022-12-20
麻辣小龍蝦
泡椒烤魚 原條海鱸魚(中辣)
泡椒烤魚 原條海鱸魚(大辣)
  • 泡椒烤魚
2022-12-20 124 瀏覽
呢個星期天氣真的太凍,差不多日日都打邊爐,吃到有點悶,今晚決定轉吃烤魚,吃辛辣食物可以補暖暖胃。原來大河道一帶都有幾間烤魚店,今晚這間有齊烤魚,雞煲,小吃等等,都挺多選擇。烤魚都有幾款魚類選擇,我們揀了海鱸魚,細骨不算太多,而且魚肉比較結實,湯底揀了泡椒小辣,酸酸辣辣味道應該很夾。原條海鱸魚先烤熟再放入爐中,先試試泡椒湯底,酸酸辣辣非常惹味,魚皮烤到焦香酥脆,而且有一點點孜然香氣,魚肉鮮甜嫩滑,肉質細嫩鮮美,而且營養價值也極為豐富,魚肉比較實淨,做烤魚最適合,不太容易散開,魚肉吸收了湯汁味道更加鮮美。湯底加入大豆芽,蘿蔔片,酸菜等等材料,令到湯底更加蔬菜鮮甜味。蓮藕配上酸辣湯底特別滋味,口感爽脆,味道清甜。米缐米缐同平時吃到的有點不一樣,質地比較爽口,而且沒有漂染過,所以顏色有點近似蝦肉色,吸收了大量湯汁,酸酸辣辣,味道一流。夫妻肺片材料有牛展、牛脷,牛肚等等,各款材料都鮮嫩多汁,Q彈可口,而且醬汁香濃辛辣,質地軟嫩,口味麻辣濃香。

蓮藕
配上酸辣湯底特別滋味,口感爽脆,味道清甜。

米缐

夫妻肺片

1K
2022-12-19 86 瀏覽
川味雞烤魚大王 (大河道) (荃灣)荃灣大河道91號天保大廈地下F1號舖今日同Wendy 係荃灣食好嘢👏🏻真係要為呢一間烤魚打call,非常多街坊幫襯,眼見三五知己圍埋一台,吹水食烤魚,小炒,雞煲,你望到都覺得人生一大樂事,咁就睇吓佢有幾好食😋勁多人一齊睇波。重慶麻辣烤魚小辣$268原條海鱸魚揀左條靚魚食,即叫即煎到佢皮脆肉嫩,成條魚得一條大骨零骨絲,貼近骨嘅肉特別滑嫩,啲魚皮都係脆口嘅😋食到停唔到口,值得推介。黑毛豬肉片$68 性價比好高,入口鹹香吸引,刀工一流,油脂分布均勻,甘香濃郁。手打鮮蝦滑$80 爽滑有嚼勁,鮮蝦鮮甜爽脆,蟹籽豐富口感。萵筍$42爽口鮮甜鮮淮山$42新鮮健脾天地1號 $42事實上,真係好耐冇一個人飲晒一支,好爽,解辣一流,女漢子嘅味道。凍檸茶 兩杯$36爽呀,解辣!飲到兩杯先夠,特別地方係有好多龍眼!
川味雞烤魚大王 (大河道) (荃灣)

重慶麻辣烤魚小辣$268
原條海鱸魚

黑毛豬肉片$68

手打鮮蝦滑$80
爽滑有嚼勁,鮮蝦鮮甜爽脆,蟹籽豐富口感。

萵筍$42
爽口鮮甜

鮮淮山$42
新鮮健脾

天地1號 $42

凍檸茶 兩杯$36
爽呀,解辣!飲到兩杯先夠,特別地方係有好多龍眼!
2022-12-19 64 瀏覽
早前經過荃灣餐廳,看到很多都有烤魚!冬天季節,最適合就是約朋友相聚,再邊吃著熱騰騰的食物邊聊天!於是,這次約朋友一試荃灣烤魚餐廳,隨意就入了一間。而我們選擇了原條烤鱸魚剁椒(指天椒)小辣,另外再加了時蔬,二人都吃得很飽呢~

原條烤鱸魚剁椒(指天椒)小辣

鱸魚很大條魚,表面更鋪滿鮮紅指天椒、芫茜、蔥等
賣相吸引
隨著烤魚湯底開始煮滾,指天椒香辣味道不斷散發出來
不太嚐辣的我也感到很吸引

湯底裡有些配菜,包括酸菜、白蘿蔔、娃娃菜等等
白蘿蔔煮至軟稔並吸收了湯底味道
非常開胃
魚肉沒有腥味,肉質札實又厚肉即使湯底煮滾一段時候時間,魚肉口感也沒有變粗糙魚骨不多,又不會過幼怕骨人直都不怕看不見川味雞烤魚大王 (大河道) 荃灣大河道91號天保大廈地下F1號舖

原條烤鱸魚剁椒(指天椒)小辣

鱸魚很大條魚,表面更鋪滿鮮紅指天椒、芫茜、蔥等
賣相吸引
隨著烤魚湯底開始煮滾,指天椒香辣味道不斷散發出來
不太嚐辣的我也感到很吸引

湯底裡有些配菜,包括酸菜、白蘿蔔、娃娃菜等等
白蘿蔔煮至軟稔並吸收了湯底味道
非常開胃

魚肉沒有腥味,肉質札實又厚肉
即使湯底煮滾一段時候時間,魚肉口感也沒有變粗糙
魚骨不多,又不會過幼
怕骨人直都不怕看不見

川味雞烤魚大王 (大河道)

2022-12-18 892 瀏覽
氣溫驟降,不嗜辣嘅友人聽聞吃辣可保暖,竟然提議食川辣烤魚,愛辣嘅我梗係奉陪啦!佢話荃灣有間烤魚店,朋友食過都話得,一於食呢間啦!店面不大,幸好我哋早到,唔難揾位;因坐低不到十五分鐘,不太大的店面便坐滿客人,熱鬧非常!有烤魚又有雞煲,好多選擇呀,最後我哋都係食烤魚,叫了半條鯇魚,另外加了豆腐同蓮藕餃子,主食是紅薯粉!方盆上桌,朋友見到盤中的紅油及辣椒,有點擔心;但我就覺得叫中辣會更正!先試試個湯汁,好鮮味,肯定落足料去煮,有馬鈴薯片、蘿蔔、大豆芽同大量酸菜、芹菜等等⋯再食魚肉,肉質一梳梳的,夠哂新鮮;鮮甜魚味,並沒有被辣味掩蓋、反而更加突出;望望有些猶豫的友人,慢慢將沾了很少湯汁辣油的魚肉放入口,樣子煞是有趣,吃過第一口之後,一箸又一箸的吃,看似越吃越過癮,半邊鯇魚竟被佢食咗一半以上,他說原來川式烤魚咁好食,之前一直錯過了!冰豆腐索飽湯汁之後,入口嗰種感覺無與倫比,鮮甜到一個點,但切記小心,勁熱會燙咀!喜試新嘢嘅我哋,見到極罕有嘅蓮藕餃,即點!餃子呈飽滿嘅元寶狀,包得好靚!大量蓮藕切成超細粒,真的服了負責切的師傅,刀功細膩!加入適量的豬肉及調味料,令味道及口感異常清新,從未想過餃子餡可用

佢話荃灣有間烤魚店,朋友食過都話得,一於食呢間啦!

有烤魚又有雞煲,好多選擇呀,

剁椒小半條鯇魚

蜂巢豆腐

喜試新嘢嘅我哋,見到極罕有嘅蓮藕餃,即點!
自製蓮藕餃

加入適量的豬肉及調味料,令味道及口感異常清新,從未想過餃子餡可用蓮藕,而且做出來仲要咁好食!
不過也要注意,因方盤較淺,要用多點點時間去煮,確保餃子全熟才吃!
食埋超級彈牙嘅薯粉,我倆飽到捧住個肚走!
幼薯粉

食埋超級彈牙嘅薯粉,我倆飽到捧住個肚走!
臨離開時,友人還卜了下星期的枱食麻辣雞煲
2022-12-13
剁椒小半條鯇魚
自製蓮藕餃
幼薯粉
天氣凍凍地,諗起去打邊爐,行過荃灣就簡左呢間,肥到好多人食烤魚,但最後都簡左滋補椰子雞煲,半隻雞再散叫其他野。個湯底好多椰子,仲有桂圓紅棗南北杏,飲左一啖好清甜,再落埋半隻雞落去,煲一煲,鮮甜味天上一層樓。另外仲叫左:魚皮餃呢個正常水準,老公喜歡吃蜂巢豆腐打邊爐必點,吸晒啲湯汁,正,份量都多響铃(有兩層的)同樣打邊爐必點,吸湯之選,我自己鍾意浸到淋晒最好食雜菜藍有油麥菜,生菜同埋津白黑毛豬腩肉呢個有驚喜,份量都幾多,豬肉味好濃厚豬頸肉(都是兩層的)薄切,熟左好爽口彈牙呢間餐廳有卡位,都夠闊落,啲火窩料既份量都算多,仲有電視,選擇又多,有烤魚雞煲,見人地食烤魚都好吸引,下次再試。

另外仲叫左:

魚皮餃
呢個正常水準,老公喜歡吃

蜂巢豆腐
打邊爐必點,吸晒啲湯汁,正,份量都多

響铃(有兩層的)
同樣打邊爐必點,吸湯之選,我自己鍾意浸到淋晒最好食

雜菜藍
有油麥菜,生菜同埋津白

黑毛豬腩肉
呢個有驚喜,份量都幾多,豬肉味好濃厚

豬頸肉(都是兩層的)
薄切,熟左好爽口彈牙

2022-11-24 150 瀏覽
今日相約朋友係荃灣做野+食飯聚舊,無意中見到呢間烤魚,聞到香香的烤魚味道吸引,剛好8點鐘不用等位就可以安排入座👍🏻首先湯底方面點了泡椒烤魚,辣度方面可以選大、中、小辣,我地點了小辣,惹味又唔會太過刺激!主角 - 魚方面點了原條海爐魚$268,一條大骨(怕吐骨人士必選!!)一上魚時香氣撲鼻,食慾大增,魚皮預先調味烤過,十分惹味,魚肉又非常嫩滑,忍唔住一口接一口🤤有咁好味的湯底當然要加配料當打邊爐咁食,點咗竹笙 $68、墨魚嘴丸 $52、特級雪花肥牛(細) $108、龍口粉絲 $18仲有手打鮮蝦滑 $80。唔好睇好似好少嘢咁,其實兩個女生好夠食😋識揀一定係揀d索湯的東西,吸盡湯底的精華!!墨魚嘴丸都係第一次叫,出奇地好好食,好彈牙😳下次一定會encore的!

有咁好味的湯底當然要加配料當打邊爐咁食,