相信「岩浪🍤」依個名對大家來講都唔會陌生,集壽司、刺身同天婦羅於一身,喺𝗳𝗼𝗼𝗱𝗶𝗲介無人不曉而且頗有名氣🤣🤣🤣 舊址我就無去過,今次係初體驗😛星期日去到都差唔多滿座,餐廳寬闊空間感好大。第一次嚟,梗係要試齊佢❣️揀咗『岩』 𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗛𝗸$𝟭𝟴𝟴𝟬,有齊晒刺身、天婦羅、壽司🤩 總共有多於𝟮𝟱款食物🤤🤤🤤🤤🤤 飽到捧住個肚走🫨🫨師傅見到我哋係愛洒之人,就即刻準備左幾款佐酒小吃俾我哋🥰🥰 全部材料都好新鮮!第一次食日本醬油蟹,師傅話係季尾所以無咁肥美。比起平時食開韓國醬油蟹無咁重味。另外,華漣生蠔、𝘁𝗼𝗿𝗼、𝘂𝗻𝗶都超正🤤😚😚😚我就認為天婦羅係最出色❤️‍🔥❤️‍🔥 唔怪得個個都大推!食到好飽都𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿咗「天丼」😍 哇!加埋隻炸蘭王蛋🥚真係冇得輸,一百分🤤🤤🤤 下次必定會試𝗳𝘂𝗹𝗹 𝘁𝗲𝗺𝗽𝘂𝗿𝗮 🍤‼️ 而家岩浪無以前咁難訂座,有興趣就去試下啦😉𝑺𝒐 𝒇𝒖𝒍𝒍 𝒂𝒏𝒅 𝒔𝒂𝒕𝒊𝒔𝒇𝒚𝒊𝒏𝒈 🥰🥰🥰

相信「岩浪🍤」依個名對大家來講都唔會陌生,集壽司刺身同天婦羅於一身,喺𝗳𝗼𝗼𝗱𝗶𝗲介無人不曉而且頗有名氣🤣🤣🤣 舊址我就無去過,今次係初體驗😛

𝑺𝒐 𝒇𝒖𝒍𝒍 𝒂𝒏𝒅 𝒔𝒂𝒕𝒊𝒔𝒇𝒚𝒊𝒏𝒈 🥰🥰🥰
2023-03-14 998 瀏覽
睇過好多食評都話呢到性價比好高,所以就決定同老婆一齊黎食喇,原本想訂晚餐,點知full哂,無辦法就唯有食lunch喇!老婆就點左12貫壽司,我就要12貫壽司+4貫天婦羅,經理招呼都好殷勤,又好好咁介紹今日有d咩好,又或記低我地有d咩唔食之類。好喇,坐左一陣開始上菜,壽司真係唔錯,飯既醋比例剛剛好,食材亦都夠新鮮。食到咁上下,心諗點解仲未有天婦羅呢,諗住再等等,等到上哂12件壽司都未有,咁就問下喇,點知原來搞錯左(唔知係我講錯,定經理聽錯喇),落單落左12貫,無落天婦羅,咁唯有算喇,叫多件海膽食就算數~

慶祝紀念
紀念日
2023-02-26 968 瀏覽
岩浪简直堪称omakase届的戒毒吧。三年前抵食的错觉让我误给了他第二次机会,11件刺身➕4件天妇罗(甚至不配入镜)➕7件寿司的普通食物直接把我吃闷头导致半年不想再看到日料🙏🏻寿司饭普通到好像在家里吃饭,天妇罗炸虾也算是吃过里面最普通的程度,从头到尾竟然没有一个出彩的也可以说是很难做到的程度了🙏🏻最离谱的是雪糕,甜到我直接开除他日籍,法餐甜品看到都自愧不如🙏🏻oh btw,人均达2k hkd的餐厅卫生间这个环境的也不多见,洗手液甚至掺水使用omg,堪称节约大师🙏🏻
2023-01-24 941 瀏覽
擂沙💬:上年夏天初訪後,半年內幾乎月訪,因為總能在價錢相宜的情況下滿足到omakase crave。不得不說另一個原因是每次匡師傅的細心準備,以及純粹觀察便能捉摸到客人喜好的用心。特別難忘的是十月份以光物魚為題的午餐omakase ($540+10%)。光物五連發是從小肌開始,三日熟成後稍為退去醋酸,肉質半軟,清新而不尖銳。第一次吃新鮮的希靈魚,原來是如此富油香,旨味重但後勁不會太持久,點到即止,好吃。那時剛踏入秋刀的季節,雖然未夠肥美,但秋刀的濃郁總帶著令我不能抵抗的魅力。天草的小池魚,以caviar的咸香引岀其精緻的魚香,比我想像的更為爽脆。最後是鹽醋漬過3小時的鯖魚,配以微甜的白昆布及芝麻,香氣添加了層次,亦令鯖魚的魚香突岀。每次到訪都有開眼界的地方,食材上的、岀產地方的、製法的等等。沿路皆有不同風景,再訪總有驚喜。

2022-10-01
2023-01-04 2604 瀏覽
2 counters- one at either side of the restaurant. One counter served tempura. The opposite counter, facing the window served assorted sashimi and tempura; headed by chef Ricky. The shorter end of this L-shaped counter could be partitioned off into a private room. Dinner. Our host was insistent to be served raw fish by Chef Ricky; whilst Brother was insistent in trying as many tempura dishes as possible. So we Ate. A. Lot. Here’s what we had. -Cod wafers -Cuttlefish salad-急流明石鯛- very Q彈-象拔蚌from

Here’s what we had.
-Cod wafers
-Cuttlefish salad
-急流明石鯛- very Q彈
-象拔蚌from Hokkaido

-Charcoal grilled kinki 一夜干
-針魚 (big fish weighing 120g)
-Wild Hoikkado scallops in butter
-Sardine
-響螺- very sweet

-liver wrapped in 剝皮魚
-烏魚子

-Grilled long crab legs
-鮟鱇魚乾 topped with fermented mini watermelon from Nara

-鱈魚白子粥: very yummy
-石鯛魚

-Hoikkado 户井Toro
-烏賊

-Grilled 雞泡魚白子. Texture was like marshmallow
-池魚

-北寄貝 skewer
-松葉蟹

-Uni
-Shrimp

-Toro roll with fried toro skin and onions. Very crispy and unique indeed.
-小尊 creamy soup

As for tempura- was definitely one of the best I’ve tried. Chef used Japanese sesame oil- very light and fresh. We had:
-king crab
-沙錐魚 (kisu)
-oyster
-Shirako
-賴尿蝦、蠶豆
-Abalone 、persimmon

Dessert: fruits and sesame IceCream

In summary: good nite out. Lively atmosphere as everyone sitting at the counter was sake lovers. We ended up swapping bottles to try. Food was good. Brother was already planning his dinner at the tempura counter.
2022-11-17 1531 瀏覽
之前已經幫襯過舊舖一直都覺得佢哋性價比非常高😋知道佢搬咗舖之後即刻過嚟幫襯支持新店裝修更勝從前環境非常闊落仲有景睇😍晚市有兩個set可以選擇分別係$1880(岩) 同$1680(浪)過得嚟搵Ricky San 當然就直接叫佢發辦由於太多嘢食嘅關係相片upload唔晒!唯有精選啲嚟介紹🙈🙈頭盤呢個最難忘嘅係生雞肉丸當然日本雞生絕對可以放心食用💙味道非常唔錯,而且香港好少地方有得食之後仲有白子😍我哋個set係有天婦羅+sushi+刺身廚師亦都非常貼心地梅花間竹咁上俾我哋呢一個係剝皮魚再加埋佢嘅肝捲埋一齊非常好味😋刺身仲食咗螺仲有另外幾款魚生已經唔記得咗啦因為實在款式太多😋去到壽司嘅部份一樣吸引特別鍾情佢嘅美國海膽真係甜到飛起!🤪仲有深海池魚壽司都非常新鮮當然唔少得而家當季嘅秋刀魚壽司🍣天婦羅方面我哋食咗鮑魚、蝦、大蜆肉仲有呢兩個精美嘅卷物🥰同埋第一次食日本西蘭花用天婦羅個做法又出奇地好食其實仲有幾款拖羅同埋特色嘅小食最尾仲有一個非常有創意嘅白子粥!不過太多相upload唔晒上嚟🥲食埋個甜品我同男朋友都飽到差啲企唔到起身😂
之前已經幫襯過舊舖
一直都覺得佢哋性價比非常高😋
知道佢搬咗舖之後即刻過嚟幫襯支持

新店裝修更勝從前

環境非常闊落仲有景睇😍
晚市有兩個set可以選擇

分別係$1880(岩) 同$1680(浪)
過得嚟搵Ricky San 當然就直接叫佢發辦

由於太多嘢食嘅關係相片upload唔晒!
唯有精選啲嚟介紹🙈🙈
頭盤呢個最難忘嘅係生雞肉丸
當然日本雞生絕對可以放心食用💙
味道非常唔錯,而且香港好少地方有得食

之後仲有白子😍

真係甜到飛起!🤪
仲有深海池魚壽司都非常新鮮
當然唔少得而家當季嘅秋刀魚壽司🍣

天婦羅方面
我哋食咗鮑魚、蝦、大蜆肉
仲有呢兩個精美嘅卷物🥰

同埋第一次食日本西蘭花
用天婦羅個做法又出奇地好食

其實仲有幾款拖羅同埋特色嘅小食
最尾仲有一個非常有創意嘅白子粥!
不過太多相upload唔晒上嚟🥲

食埋個甜品
我同男朋友都飽到差啲企唔到起身😂

2022-11-15 1495 瀏覽
#joyfood_銅鑼灣岩浪天扶良日本料理 (銅鑼灣) 📍銅鑼灣糖街31號SUGAR+ 17樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━係搬鋪之前食一餐壽司天婦羅自由餐 宜家應該set死咗件數冇咁flexible啦🥲今次午餐時段嗌咗廚師發辦十四件壽司套餐 ($580 +10%) 可以攞兩件壽司換一個手卷 亦都可以攞一件壽司換一件天婦羅 我就叫咗5壽司1手卷7天婦羅 真心豐富!━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥗沙律🥗 ▶︎ 正正常常~🍵茶碗蒸 ▶︎ 略嫌蛋嘅口感太過實 唔夠嫩滑🤏🏻▶︎ 入面有冬菇 菜 蝦 雞肉 銀杏 內容物夠豐富 不過都會覺得鮮味差咁啲🧆 前菜 ▶︎ 某兩種魚 好似炸過 調味甜甜鹹鹹 幾開胃!━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍣 深海池魚 ▶︎ 大分縣出產 熟成四晚 食上去的確比未熟成嘅鮮味更突出 亦都更加軟糯有嚼口▶︎ 另外有淡淡嘅鹹味 不過個人鐘意再清淡少少好味指數:●●●●○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍣 赤貝 ▶︎ 大阪灣出產 色澤睇上去其實唔係好吸引 幸好食上去都係爽脆彈牙嘅 不過肉就唔
#joyfood_銅鑼灣
岩浪天扶良日本料理 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣糖街31號SUGAR+ 17樓
🥗沙律🥗
▶︎ 正正常常~

🍵茶碗蒸
▶︎ 略嫌蛋嘅口感太過實 唔夠嫩滑🤏🏻

🧆 前菜
▶︎ 某兩種魚 好似炸過 調味甜甜鹹鹹 幾開胃!
🍣 深海池魚
▶︎ 另外有淡淡嘅鹹味 不過個人鐘意再清淡少少
🍣 赤貝
▶︎ 大阪灣出產 色澤睇上去其實唔係好吸引 幸好食上去都係爽脆彈牙嘅 不過肉就唔夠厚啦
▶︎ 可惜係師傅wasabi重手咗啲 爭啲流眼水🥲
🍣 大拖羅
▶︎ 鳥取縣出產 來自一個210kg嘅吞拿魚嘅蛇腹位
▶︎ 師傅用嘅醋飯特登比較高溫 激發咗同凸顯咗拖羅嘅油香 唔錯🙌🏻
▶︎ 無可避免地有筋 但係唔多 整體上都係入口即化👍🏻

🍣 白海膽
▶︎ 青森縣出產 個人覺得有啲腥味 不過質感夠creamy
好味指數:●●●○○
🍣 赤蝦配櫻花蝦
▶︎ 赤蝦上面鋪住櫻花蝦 炸得好脆 蝦味好濃並且有陣蒜味 重口味人士一定鐘意😉
▶︎ 赤蝦軟糯得嚟都鮮甜 不過味道稍稍被櫻花蝦蓋過🥹

🍣 海鰻
▶︎ 口感上嚟講好有驚喜! 雖然係海鰻不過唔會食到刺 一入口感受到魚肉嘅纖維感 一抿就已經化開 肉厚又嫩滑 係壽司入面我最鐘意嘅🤤
▶︎ 調味亦都適中 汁唔會蓋過魚嘅味道 又可以提鮮😌

▶︎ 鬚無可避免地有啲位太鹹 至於芯就唔錯 保存到汁水🙌🏻

🍤 蝦蛄
▶︎ 點鹽食或者點汁食都得
▶︎ 本地出產 師傅話一個太細 所以就將兩個癡埋炸
▶︎ 肉質緊實 入面有蝦膏 唔錯!

🐟 小香魚

🍨 菠蘿雪芭
▶︎ 淡淡菠蘿味 可以再濃少少😚
▶︎ 口感都唔錯 唔會有冰晶
好味指數:●●●●○
#香港美食 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣餐廳 #銅鑼灣 #岩浪 #岩浪天扶良日本料理
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#omakase #廚師發辦 #日本菜 #壽司 #天婦羅
2022-10-26 1035 瀏覽
#天婦羅見朋友們去日本咁高興,想紀錄返九月去食天婦羅omakase 😋😋 小女見識小,對天婦羅既認識仲停留係厚厚炸漿既蝦/南瓜,所以呢餐真係大開眼界~當日有榮師傅坐鎮,所有天婦羅都炸得好鬆脆冇油!以$465個午餐來講算非常之抵食,不過聽講最近加咗價,午餐加咗$50,不過都抵食。當日我覺得最好食三甲係賴尿蝦,筋子同追加既秋刀魚卷😍 賴尿蝦好有鮮味,估唔到做天婦羅又幾夾。筋子卷輕輕炸過,更食到魚油香。秋刀魚好滑好好味😋
#天婦羅

當日我覺得最好食三甲係賴尿蝦,筋子同追加既秋刀魚卷😍

2022-09-20
2022-10-18 963 瀏覽
𝙾𝙼𝙰𝙺𝙰𝚂𝙴シ 𝙷𝙾𝙽𝙶 𝙺𝙾𝙽𝙶 シ 𝙲𝙰𝚄𝚂𝙴𝚆𝙰𝚈 𝙱𝙰𝚈我哋叫咗16件嘅set(14件壽司+2件天婦羅) $520除咗壽司仲有前菜沙律茶碗蒸雪糕魚類鮮甜 個人認為海膽一般 但整體食材好新鮮 絕對可以食到勁飽同好滿足 ♡´・ᴗ・`♡可以自由選擇要幾多件天婦羅強烈建議大家可以試吓💕天婦羅著名㗎 尤其係鮑魚因為真係好有鮮味同鬆脆!!—————————————————佢哋依家搬咗新鋪(仲有海景睇💖)岩浪天扶良日本料理 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街31號SUGAR+ 17樓@iwanamijapaneserestaurant 記得去之前要預訂啊!!——————————————————Overall ❤️❤️❤️❤️🤍 #omakase #omakasehk #銅鑼灣美食 #香港日本菜 #廚師發板 #壽司 #sushi #hkfoodieIG @hk.luv.sharing

我哋叫咗16件嘅set

♡´・ᴗ・`♡

可以自由選擇要幾多件天婦羅
強烈建議大家可以試吓💕
天婦羅著名㗎 尤其係鮑魚
因為真係好有鮮味同鬆脆!!

—————————————————
佢哋依家搬咗新鋪(仲有海景睇💖)

岩浪天扶良日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街31號SUGAR+ 17樓

@iwanamijapaneserestaurant

記得去之前要預訂啊!!

——————————————————

Overall ❤️❤️❤️❤️🤍

IG @hk.luv.sharing
2022-10-04 1155 瀏覽
這間餐廳,演活了香港人做日本餐的商業頭腦🧠1. 一入舖頭,第一感覺是裝修唔錯,成間高級日本餐廳的格局:裝修係,價錢係。門口擺放着一個巨大的雪櫃,裏面佈滿了Sake(正正話俾你聽,賣的重點是酒)2. 每個位亦很窄,膊頭對膊頭,正正食神所講:個位有咁窄得咁窄。當晚喺隔籬既食客,佢會對佢個女有幾好,佢搵到好多錢,點樣將個生意發大來做(應該係家長飯),我都一清二楚。3. 服務員最勤力嘅地方,佢幫你不斷加酒,你每一次飲完一啖Sake,服務員即時幫你加酒,感覺同酒吧的啤酒妹服務不相伯仲(如上文講,重點係賣酒)。4. 最精彩嘅係,大廚表演雜耍(谷德昭食神上身),嗰把刀又可以點點點….將吧刀舞來舞去,大大聲高談闊論,又話啲壽司乜乜物物….講到啲嘢食會飛咁。我對佢講嘅一啲都冇興趣,不過你成晚食餐飯就對住佢,假笑呀。假回應呀,點都要掛。5. 食物就唔講啦, 千兩個friend。6. 整體上,這間高級日本餐廳,如果你同時想食日本嘢,又想有旺角酒吧feel的話,這間絕對是你的首選,呢度仲會加埋海底撈嗰啲表現添….其實我都係想靜靜地享受下食日本餐,一生中有一次這樣的經歷……~~便已足夠~~
這間餐廳,演活了香港人做日本餐的商業頭腦🧠

5. 食物就唔講啦, 千兩個friend。

2022-09-30 756 瀏覽
訂位入錯電話,收唔到booking confirmation, 要致電多次才發現,電話中對住客人面鬧做錯嘅同事。到晚飯時,師傅係客人面前鬧廚房。食完飯,發現留咗嘢,打番去,麻煩樓面睇吓有無,推三推四,-時又話未有發現,-時又話尋晚負責我哋果邊個同事未返,同佢講有冇都覆個電話,因為要去報失。完全無蹤影無回覆,最後都係要我哋打返去問先回覆都係未有發現。食物唔錯係事實,但係咁嘅價錢咁嘅服務,應該有更多嘅選擇。

食物唔錯係事實,但係咁嘅價錢咁嘅服務,應該有更多嘅選擇。
2022-09-23 940 瀏覽
岩浪搬咗新鋪後第一次嚟好難預約呀!足足要等1個月😖新鋪更大,更寬敞舒適,景觀更靚午市omakase有4款套餐今次食「星月」$7804款刺身加12件壽司前菜係無花果配甜粟米第一次食無花果 酸酸甜甜好開胃茶碗蒸鱈魚乾到主角了1.目一鯛 (刺身)2.深海池魚配烏魚子 3.北海道鰤魚配柚子4.木草煙燻鰆魚5.北海道仙鳯趾生蠔 (刺身)6.松葉小肌魚7.愛爾蘭吞拿魚腩Toro 8.醬油漬赤身配淮山醬 (刺身)9.赤鱸魚配魚子醬10.石垣貝 (刺身)11.鯖魚配炸蔥絲12.赤貝配青柚子皮13.沙甸魚卷14.牡丹蝦配櫻花蝦乾15.海膽飯16.炸洋蔥吞拿魚腩蓉手卷岩浪一如既往的好,不單單食材新鮮,廚師對於如何配搭每款食材和調味都很出色,每次食完都好滿足☺️午市性價比又高😍手卷更係最愛,每次食到最尾好飽但都想encore😋最尾甜品有焦糖玉子同雪糕或者咖啡
岩浪搬咗新鋪後第一次嚟
好難預約呀!足足要等1個月😖
新鋪更大,更寬敞舒適,景觀更靚

1962 瀏覽

第一次食無花果 酸酸甜甜好開胃

茶碗蒸

鱈魚乾

到主角了

1.目一鯛 (刺身)
2.深海池魚配烏魚子
3.北海道鰤魚配柚子
4.木草煙燻鰆魚

5.北海道仙鳯趾生蠔 (刺身)
6.松葉小肌魚
7.愛爾蘭吞拿魚腩Toro
8.醬油漬赤身配淮山醬 (刺身)

9.赤鱸魚配魚子醬
10.石垣貝 (刺身)
11.鯖魚配炸蔥絲

最尾甜品有焦糖玉子
同雪糕或者咖啡

2022-09-11
2022-09-02 1043 瀏覽
知道是長龍店,已於7月頭打電話booking,店員於17/7 11:20am致電,由於新店座位吧檯setting 太狹窄,所以要將所有booking 順延,經過一輪商討,終於confirm 4/9 lunch booking, 今天致電打算reconfirm booking,接電話職員態度十分傲慢無禮,‘你booking on waiting 喎’,‘我哋真係冇打電話俾你呀嘛’,用茶餐廳夥計態度大嗌 ‘你哋有冇人打電話俾佢呀’,從未見過高級餐廳態度咁差,booking 已取消,但罄竹難書,長龍店又如何,食完識飛又如何?
2022-09-02
2022-08-28 943 瀏覽
食物&價錢:食omakase,around 2千一位。佢地個style同出面omakase唔同,係冷熱盤隔住食,食幾點刺身,上一道熱食例如天婦羅,再上刺身壽司… 茶碗蒸都係中後期先上。一開頭幾道覺得好一般,例如有「dry aged」左幾日既拖羅..我真係唔識欣賞,同埋象拔蚌果啲都係我平時去街市都會買番屋企整刺身,仲有一道係炸青椒&紅椒…就係煎釀三寶咁既樣,所以first impression就覺得唔係好抵食。但後來有幾道都有驚喜,例如深海池魚壽司、拖羅蓉手卷,除左dry aged拖羅其他都係新鮮貨👍🏻客觀講係愈食後期愈好食既,feel到係Ricky師傅用心機設計既,最後都係攬住個肚走。環境:地理優勢佢係高層、留底高望海景,哩個加分。但係佢張枱大到企到起碼4-6個廚師,咁多客坐埋一齊,就嘈到爆炸。果晚有熟客黎坐我地隔離,成晚超級無敵大聲同廚師傾計完全無停過,比二千幾蚊一個人聲量嘈到好似大排檔咁,加上晚市個燈都勁光,對成個dining experience都好大影響。服務:員工好helpful,禮貌同埋細心,主動留意到加水果啲都做足。Overall: 因為係新開一兩個月,我諗好多野可以改善

Overall: 因為係新開一兩個月,我諗好多野可以改善,唔差但建議過耐啲等營運好啲先去。
2022-08-03 1392 瀏覽
搬左去銅鑼灣新店對住無敵大海景食,真係無得頂!每件壽司都有師傅同你講解,好有心思,服務態度超級好!每件壽司都好美,好特別,食下去會有唔同的層次味道!合起來真的配合得好好!
廚師發牌