2017-07-13 214 瀏覽
今日同朋友去烏溪沙睇日落,見都有d時間先日出就睇下附近有邊可以食個tea坐下咁見到居子生活個環境都幾好,就入左去,入面有個落地玻璃,雖然無咩景可言,但係餐廳內環境幾清靜而座位有平時d枱凳,都有個地台區,d人要除鞋先上得去,坐地墊,不過去到時地台d位滿晒,就坐返正常d枱,都好,見到人地坐得耐睇見都腳痺講返野食先,一拎尼餐牌幾特別既,係細個寫字果d簿仔咁,一揭開都有唔同款既野食,價錢放面都偏貴咁我地嗌左個三文魚加值日生飯團,8十幾蚊,但成舊野就無咩味仲嗌左至愛蘋果金寶,但就唔多特別,同份量都少整體尼講,尼坐下食個tea都幾舒服既
咁我地嗌左個三文魚加值日生飯團,8十幾蚊,但成舊野就無咩味
仲嗌左至愛蘋果金寶,但就唔多特別,同份量都少
整體尼講,尼坐下食個tea都幾舒服既
2017-07-12
2017-07-09 245 瀏覽
今晚原本打算到烏溪沙站的「屋子生活」吃飯慶祝生日,因為上次跟老公拍拖來這裡吃午餐時沒算上兒子的份。今次一家三口來吃晚飯吧。店子要求客人在外排隊等候安排入座的。站在我們後的一家三口偶然遇見一位已入座的相熟朋友,朋友竟跟店員說稍後將會有另外三位朋友入座,要求店方將自己的桌子連同另一張剛有客人結帳的桌子合併,好讓他們六人一桌。店方竟非常合作地執枱給他們。但如此一來,除了我們被插隊外,還有是我們失去了低地台的景觀較優的位置。入座是由當時人靜靜地進行,帶位員期間又不知怎地不再走出來給我們帶位!明顯是心中有鬼!全個過程都讓我們知道得一清二楚。這個做法十分不公平!所以,老公已經第一時間向該帶位員反映,對方不置可否,但強調已有位俾我地。最後我們被安排坐場中間的大枱(一枱坐十幾人那種)。我沒有甚麼,反而是老公越想越氣,他提議到另一家店吃。我見今日的目的是慶祝,所以也接受這個決定。臨走時,他向店長再反映一次。雖然,對方說再安排座位給我們,但是我們沒有接受。而以後我們也不會再光顧這間沒有原則的、不公平的餐廳了。
2017-06-26 280 瀏覽
Uchi Coffee is an exceptionally lovely coffee house located in the so-called food desert area of Ma On Shan. Seating by a ceiling to floor window, you can embrace the sunshine and relax with a cup of coffee in a tranquil environment. The design of this cafe resonates a Japanese minimalist aura and integrates the lovely classroom element. You can find the menus all in childish handwriting and presented as old school children notebook, which is really cute. For food, I recommend their homemade mat

For food, I recommend their homemade matcha dessert for those with sweet tooth.
淋漿抹茶千層塔 is soft and smooth in texture, with refreshing but light matcha aroma. The cake is in mild flavour itself, but comes perfectly with its strong and sweet green tea sauce.
淋漿抹茶千層塔

A black coffee is right pairing with any sweet dish!

You can choose to sit on the Tatami or wooden chairs

For those who love a calming afternoon tea, uchi won't disappoint you.
淋漿抹茶千層塔
2017-06-26 190 瀏覽
平時好少來呢頭,咁岩做野經過,係出面見到有間餐廳有大落地玻璃,好似幾特別,就供左入去試,叫左個吉列豬扒定食,味道ok,冇特別驚喜,但係入面環境好文青好休閒,都坐得好舒服好hea,係頭頂個冷氣勁左小小,有機會會再來。
清酒香梨荔枝窩夫🍐又到屋子生活了!我發誓我一定會找一個下午來讀書!📚兩層落地玻璃窗太屈機!!!🌞滿滿的清酒煮香梨有點甜,反而不太覺清酒的味,荔枝藏了一些在窩夫中間,但和窩夫的融合度有待加強。我還是推薦大家點有柚子雪葩的窩夫,清新極了美味的手工司康餅🍪Handmade Scone ☕️ With a cup of coffee, you can have the world. 🌎 司康餅,伴着咖啡或茶,一流。Cream Cheese 給得超大方,最有驚喜的是草莓醬,完完全全不甜膩呀!!! 草莓果醬要是不狠下糖,便會容易變酸,而且醬汁十分細滑,跟一般半流質的果醬不同呀!到底下了甚麼?魚膠粉?果膠?明膠?我吃完了果醬中的所有草莓,對,大概有十顆。
兩層落地玻璃窗太屈機!!!🌞

我還是推薦大家點有柚子雪葩的窩夫,清新極了

司康餅,伴着咖啡或茶,一流。
我吃完了果醬中的所有草莓,對,大概有十顆。

2017-06-22 180 瀏覽
睇相見好似幾好味就去試下,食左1)關西牛肉定食$89,2)吉烈豚扒定食$76關西牛肉既品質差過吉吉家吉烈豚肉食落口好硬,大家快樂早餐果啲仲好味過佢,重點係佢有三個醬汁(沙拉, 芥辣,似 梅子醬), 幻想下芥辣完全係唔岩吉烈豚肉。真心比錢買難受,最後原本想食甜品都冇食。真係好嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲
關西牛肉既品質差過吉吉家
真心比錢買難受,最後原本想食甜品都冇食。
真係好嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲

• 關西牛肉定食
  • 吉列豚扒定食
2017-06-16 136 瀏覽
今日我同兩個麵包,山長水又遠走到黎烏溪沙,係因為我姐姐佢話呢度好食,我地即管同佢地又試試佢……今日星期日我地計埋兩個麵包一行五人,去到要排隊丫,等左大概十五分鐘左右,有位啦…係疊疊米👈(係咪咁寫😂)我地坐呢個位原來係好錯因為我個小麵包爬行技術真係好西利,我要不停捉佢,不過唔知係咪因為比較多人所以好似冇乜冷氣咁我地叫左一個叉燒烏冬係幾好味既再叫左一個吉列蝦烏冬都係ok既一個牛肉定食係好味既,有牛肉味仲叫左個吉列豬扒定食,豬扒好香脆而且肉質都好嫩仲叫左個櫻花蝦飯團同三文魚飯團定食,呢個就真係唔太好味,冇乜味道而且食落去感覺好乾爭爭好似好大食咁丫……湊住兩個麵包我係要食好多野既不過食咁多都係五百蚊埋單,好抵丫
因為我個小麵包爬行技術真係好西利
,我要不停捉佢
,不過唔知係咪因為比較多人所以好似冇乜冷氣咁

我地叫左一個叉燒烏冬係幾好味既

再叫左一個吉列蝦烏冬都係ok既

一個牛肉定食係好味既,有牛肉味

仲叫左個吉列豬扒定食,豬扒好香脆而且肉質都好嫩

好似好大食咁
丫……湊住兩個麵包我係要食好多野既
不過食咁多都係五百蚊埋單
,好抵丫
2017-06-13 186 瀏覽
做了新手媽媽後,特別珍惜與朋友相處的時光,一來平時少時間找朋友傾訴,二來照顧小朋友的確身心疲累,數數手指,原來已有大半年未出來與朋友聚餐,因此在大圍吃過晚餐後,瘋狂的時間到了,我們決定坐回頭車,到迎海薈食個甜品,為這夜添上完美的句號,才結束這久約成的小聚會,這次位置非常方便,就近於馬鐵終點站,走過天橋後,餐廳位於地下那層,人流蠻多的,等了大概十多分鐘後,便能入坐,由於餐牌以習作簿為主題,像回到小學的時光,很有熟悉的感覺,我們點了以下的甜品:草莓曲奇窩夫,窩夫口感像雞蛋仔,蛋香十足而且彈牙,配上雲呢嗱味雪糕,一冷一熱加上OREA曲奇,層次豐富布朗尼,入口不會很甜很膩,配上榛子朱古力醬和雪糕,使蛋糕更香更滑,有驚喜焦糖杏仁芭菲,配上藍莓,味道剛剛好,唯一不足是餅底用上梳打餅,不酥脆而且過硬,有點失色芒果千層塔,忌廉內有芒果粒粒,而且很香滑,用料大方,pancake有咬口

題外話/補充資料: 本以為芭菲是以高杯裝入不同的糕點雪糕,而芒果千層塔,我們以為是酥餅配上芒果,點後有點感到被名字誤導了
2017-06-12
10 分鐘 (堂食)
  • 草莓曲奇窩夫,布朗尼
2017-06-06 101 瀏覽
悠悠閒閒 放假的時候晏就未食野 諗到有間係馬鞍山烏溪山站既文青店 屋子生活 好多人認知烏溪沙只有心形石😍😍 影相打卡景點 其實仲有間好野咖Menu用返小學簿子 好特別😮😮😮日式既坐墊 全落地玻璃 如果天氣好過黎 有太陽曬入黎 日光影相正爆😎😎😎牛肉飯定食加一杯抺茶綠色飲品 一人份量剛好😁😁😁我朋友叫左個豬扒定食 豬肉外脆內軟😋😋😋最後叫左個甜品 士多啤梨蛋糕 溫馨提示 屋子生活位置沿線有單車徑如果有興趣可以單車到上址 再泊車門外 全落地玻璃看管 安全食飯!!
悠悠閒閒 放假的時候
Menu用返小學簿子 好特別😮😮😮
牛肉飯定食加一杯抺茶綠色飲品 一人份量剛好😁😁😁
我朋友叫左個豬扒定食 豬肉外脆內軟😋😋😋
最後叫左個甜品 士多啤梨蛋糕
溫馨提示 屋子生活位置沿線有單車徑
2017-06-03 110 瀏覽
係人都知馬鞍山無咩好餐廳食,專程行過烏溪沙果邊望望有咩餐廳。一望到餐牌我既童年回憶返晒黎。其實我食過好多次,回頭率算高,設計好得意,岩晒一家大細黎食,餐廳不設訂座不設派飛輪候,要客人要在餐廳門外等候入座。餐廳設計好warm而且近門口位置有些甜品好吸引,有些是手作甜品,店員服務廳度不錯,好快手見到客人就立即過去。我們點了便當定食,都好豐富,份量剛剛好,想叫個甜品食,但我們己經食不下了下次再來試試甜品。
下次再來試試甜品
2017-05-31 146 瀏覽
呢間野一開張嘅時候好多人,我好耐之前食過一次,排隊都排左半個鐘,依家開咗一排情況就好少少。佢啲枱櫈全部都好得意,Menu又整到好似小學生啲簿咁,環境係幾好嘅。今次呢度嘅甜品好吸引,不過主食方面,份量就真係有啲少,好似個飯團餐,其實真係食兩啖就ko 左,而另外一個五花腩都唔係話特別吸引,其他小食份量都小。講返甜品,有個伯爵茶千層蛋糕又真係幾好食,入面有d nuts ,好有口感,造型都靚。另外嘅甜品唔食得都睇得!總括嚟講,呢度嘅環境同甜品係ok 但主食就真係份量太小,最好食飽先過嚟食甜品!

2017-05-31 90 瀏覽
見好多朋友話呢間餐廳唔錯, 今日專程搭車入來試試,餐廳位於電梯底, 比較唔顯眼, 餐廳內部裝修比較簡潔,落地大玻璃好開陽。 餐牌好特別,印於小學時期的功課簿。 我點了燒靖魚定食, 包飲品我選了蘋果茶。過了5分鐘, 侍應奉上了定食, 有前菜, 麵豉湯和主菜。 前菜是木耳, 加入了麻油和芝麻, 又香又爽口。 麵豉湯普普通通, 無加入其他材料, 只有昆布, 不過唔太鹹也是值得一贊。 最後到主菜, 燒靖魚有兩大嚿, 汁甜甜哋, 魚肉仍保持鬆化, 而且幾入味, 白飯加了飯素,非常惹味, 總體來說,食物質素唔錯,而且這裡感覺很悠閒,值得推介。
2017-05-25
2017-05-30 124 瀏覽
週日活動去郊遊行完泥涌出番黎烏溪沙搵啲野食去左連結住烏溪沙站既迎海薈呢個商場個環境比人感覺好舒服發現屋子生活分店原來係響度一直記錯左響馬鞍山呢間大過大圍總店好多 啲位好鬆動話為左坐大玻璃幕牆既塔塔米位等左一陣望住靚景食野真係會開心啲咖叫左鮭魚飯團+值日飯團餐包指定幾款野飲 我嗰杯係抹綠奶茶朋友叫既係鮭魚綜合泡丼加冷泡柳橙紅茶先講我個set 跟沙律麵豉湯胡麻豆腐螺肉值日飯團係櫻花蝦飯團飯團太乾嚕 如果可以加啲飯素會好味好多所以自己用沙律既胡麻醬點飯團沙律好大碗岩哂我其他野同杯抹綠奶茶好好味(詞窮)食哂成個set好飽朋友仔個鮭魚綜合泡丼係有好多配料類似湯飯既野出面唔係好多地方有呢種野食好值得推介但杯野就有啲淡其實呢間野d甜品都好特別又好味不過因為太飽食唔落嚕好中意呢度既環境 比人感覺好悠閒舒適留意番進餐時間限時90分鐘
週日活動去郊遊

值日飯團係櫻花蝦飯團
飯團太乾嚕 如果可以加啲飯素會好味好多
所以自己用沙律既胡麻醬點飯團
沙律好大碗岩哂我
其他野同杯抹綠奶茶好好味(詞窮)
食哂成個set好飽

不過因為太飽食唔落嚕
好中意呢度既環境 比人感覺好悠閒舒適
留意番進餐時間限時90分鐘
2017-05-27
20 分鐘 (堂食)
午餐
2017-05-29 118 瀏覽
係悠閒的星期日同屋企人去左馬鞍山食lunch😋呢間餐廳之前有朋友推薦同埋網上都有介紹,見到餐廳裝修都幾靚,位置又黎屋企唔太遠,就決定weekend搵日去lu~地點位於烏溪沙迎海薈(馬鐵站最尾出口一出就到),嗰度都有商場可以泊車,食飯/買完嘢可以享用停車優惠。我地早左到,11:30時餐廳都未開門,到左12點先可以入座。餐廳裝修似日本/台灣民宿,枱同凳都係木傢俬為主,白色的牆上有小黑板寫住是日食物推介及specials,另外有啲簡單嘅畫同燈飾,好清新嘅感覺。有6張枱係窗口位(要除鞋坐墊/cushion),我地有幸早坐左其中一張😝係一個超級好嘅影相位!!!建議想坐窗口位嘅人12點前要到喇!餐牌用學校簿印~嘢食方面我地叫左2個牛肉定食同牛肉蕎麥麵。(定食餐有醃菜、麵豉湯同嘢飲)蕎麥麵餐無包括嘢飲所以要散叫。啲嘢食賣相幾吸引,味道淡淡地但都幾健康。啲服務員都好有禮貌,招呼又周到。👍🏻我個蕎麥麵餐散叫嘅cappuccino,個spoon好cute😆咖啡啲奶打到好fluffy,飲起黎啲奶亦唔會好膩☕️總括黎講呢度係一個好舒服嘅環境黎享受放假,下次會再黎👍🏻😊

餐牌用學校簿印~

Cappuccino

總括黎講呢度係一個好舒服嘅環境黎享受放假,下次會再黎👍🏻😊
2017-05-28
  • 關西牛肉定食
2017-05-27 133 瀏覽
烏溪沙這邊我真的好少機會來,但差不多每次來到就是吃屋子生活我差不多要吃齊這裡的食物了但是這一次卻有一點兒失望和友人來到這邊一如既往找了一個塔塔米的位置今天是陰天,所以不會太熱我先點了這個宮城明太子飯糰($89)價錢比較貴,這個Set包含了湯、沙律還有配菜湯稍鹹,沙律則用了芝麻醬佐著,我非常的喜歡呢! (就是有點兒肥就是了可是飯糰卻令人非常失望,兩個飯糰分吃是明太子和值日飯糰儘管兩者的顏色不一樣,可是它們的味道、口感都是一樣的一吃下去就覺得硬硬的,感覺像是隔夜的飯糰的外貌一邊是正正常常的,另一邊則包得不好,起曬角而且飯糰入面沒有餡,亦沒有米飯本來的香味,整個淡而無味明太子就只有上面的一顆,也不是特吃的鮮甜不值得這樣的價錢而友人所叫的溫泉玉子牛肉飯($78)則是一如既往的大碗牛肉、飯和上方配料入份量都很多飯被牛肉汁弄得很入味,就是有一點兒水汪汪👍🏻最後和友人叫了個淋醬抹茶千層塔($52)一上到枱的感覺就是好醜😐千層弄得矮矮的,配上了抹茶醬和紅豆將抹茶醬淋落千層蛋糕的上面,再配上紅豆來吃,整個感覺就是很甜更不要說靜食紅豆會是多麼的甜吃下蛋糕,抹茶味道不算濃,反則抹茶醬和蛋糕忌廉層的奶味覆過
但是這一次卻有一點兒失望
和友人來到這邊一如既往找了一個塔塔米的位置
今天是陰天,所以不會太熱
宮城明太子飯糰

我先點了這個宮城明太子飯糰($89)
價錢比較貴,這個Set包含了湯、沙律還有配菜
可是飯糰卻令人非常失望,兩個飯糰分吃是明太子和值日飯糰
儘管兩者的顏色不一樣,可是它們的味道、口感都是一樣的
一吃下去就覺得硬硬的,感覺像是隔夜的
飯糰的外貌一邊是正正常常的,另一邊則包得不好,起曬角
而且飯糰入面沒有餡,亦沒有米飯本來的香味,整個淡而無味
明太子就只有上面的一顆,也不是特吃的鮮甜
不值得這樣的價錢
溫泉玉子牛肉飯

而友人所叫的溫泉玉子牛肉飯($78)則是一如既往的大碗
牛肉、飯和上方配料入份量都很多
飯被牛肉汁弄得很入味,就是有一點兒水汪汪👍🏻
淋醬抹茶千層塔

最後和友人叫了個淋醬抹茶千層塔($52)
一上到枱的感覺就是好醜😐
千層弄得矮矮的,配上了抹茶醬和紅豆
更不要說靜食紅豆會是多麼的甜
吃下蛋糕,抹茶味道不算濃,反則抹茶醬和蛋糕忌廉層的奶味覆過了抹茶味,有點失望
不過價錢來說,也不是貴得令人接受不到

要是再有下次的話,大概就是要提醒自己千萬不要再點這家的飯糰來吃吧
2017-05-25
溫泉玉子牛肉飯