2007-01-30 67 瀏覽
20070130有同事轉職,雖然還會再見,但怎麼說也是要離開我們的team,所以一眾人商量著吃一頓臨別午餐。十一個人,兵分兩路,浩浩蕩蕩殺將過來,從寫菜起筷到埋單走人,不到一個鐘,店家手腳快,我們則如風捲殘雲,當然,這也從側面證明了這裏的美味。一坐下就有細細杯的潮州功夫茶奉上,一口灌下去,大家都笑言下午一定精力充沛如有神助:)很快來了一大窩蠔仔肉碎粥,分了足足十三碗,最喜歡它肉碎中肥瘦比例適當,不會令人難以入口,粥底的咸淡也得宜。出名的蠔仔餅、鹵水鵝與甜酸面都被我們叫齊。這裏的蠔仔餅的確不同一般,粉很少,蠔仔大大粒堆得很高;鹵水鵝拼了墨魚、鵝腸和豆腐,像一座小山;甜酸面的賣相有點奇怪,把一名鬼佬同事嚇了一跳,口感也很特別,最後也清了碟。不過其實我們是碟碟都清:)名菜都在水準之上,其他的也令人滿意。例如川椒雞、椒鹽九肚魚、麵醬唐生菜,盤上都是只見筷子此起彼落:)我只另外吃了一碗上湯豆苗,清清的也很不錯,而且用煲上,還在滾著,看起來分外溫暖。餐後店家送上每人一碗清心丸綠豆爽,是意外之喜,也為這頓潮州大餐劃上完美句號:)
20070130

2006-12-13 71 瀏覽
打烊前。要的是鹵水鵝碟頭飯扣底:除了有切得粗粗但細細的鹵水鵝件外,還有滷得入味的豆腐,和大大片的味菜(芥菜)襯在中間;陳年鹵水,滲透在軟爛且熱的米飯中間,香氣、香味相匯,滋味感覺,實在難以形容。還有一個壞習慣- 就把東西吃到一半,把那一丁兒伴食的蒜蓉白醋,豪氣地倒在飯上,之後洋洋灑灑,大口大口地嚼。加一碗意外贈送、粗粗的清心丸綠豆爽,和四杯剛沏好的功夫茶,果真有潮客風味。
打烊前。

2006-11-17 38 瀏覽
幾鍾意去老字號,因為食物質素有保證。同7個朋友去,訂咗位都要等4個字,冇法,太旺場而又唔係常來的熟客,又唔想去新果邊,所以等(其實預咗係咁,你如果去慣老店你會知。)點咗以下幾味:1. 蠔蛋d蠔幾大同幾鮮,有鴨蛋香,個質感唔似百樂潮州咁「煙un」,不過冇咁膩。2. 凍蟹(唔係$300/$400嗰種,好似是而$50隻)一定要試。雖然係平版,不過唔係水蟹,係有"黃"嘅海蟹,好好肉,好鮮。3. 九菜盒佢用九菜同d粉一齊造,所以食唔到好濃嘅九菜味,不過新鮮熱烘烘,好鬆。4. 川椒雞- ok5. 蠔仔肉碎粥- 好鲜,唔腥,冇蠔殼,有冬菜有中芹,好足料。6. 清炒菜苗- ok7. 滷水鵝片- ok,唔係特別出色。8. 咸菜豬肚湯- 好9. 水瓜洛- 好。10. 芋泥- 好香,唔過甜,唔膩,好"綿"之前去仲叫過魚飯,要咗烏頭,半條,好大碟,條魚本身好大,魚肉中滲魚油出來,好甘,唔腥,新鮮,一定要試。服務:咁啱我去嗰幾次d叔叔同嬸嬸都ok wor,冇話唔叫$300隻蟹黑面。不過真係有d唔夠人,有時要加啤酒好難加,同埋都冇話趕你走咁。不過,你又唔好expect你食坐住咁hea成晚,因為一來果度坐得唔舒服,
幾鍾意去老字號,因為食物質素有保證。

點咗以下幾味:
1. 蠔蛋

2. 凍蟹(唔係$300/$400嗰種,好似是而$50隻)

3. 九菜盒

4. 川椒雞- ok

6. 清炒菜苗- ok

7. 滷水鵝片- ok,唔係特別出色。

8. 咸菜豬肚湯- 好

9. 水瓜洛- 好。

10. 芋泥- 好香,唔過甜,唔膩,好"綿"

服務:
咁啱我去嗰幾次d叔叔同嬸嬸都ok wor,冇話唔叫$300隻蟹黑面。不過真係有d唔夠人,有時要加啤酒好難加,同埋都冇話趕你走咁。不過,你又唔好expect你食坐住咁hea成晚,因為一來果度坐得唔舒服,2 來又真係好多人等。
2006-11-12 45 瀏覽
向灣仔睇完話劇, 8點幾來左上環隔離果間尚興, 可惜冇位坐,於是轉左來呢間食。兩個人叫左勁多野食, 食完飽到上心口....哈哈Lemon鴨湯-幾重lemon味, 不過個人來講唔係好飲得慣..蠔仔粥-D蠔幾新鮮大粒,唔錯鵝片-幾大碟, 同埋真係幾好食~~伴碟既豆腐都幾好味呢~~粉絲節瓜蝦-好清,蝦勁大隻~~gd!黑草羊腩煲-^^今年第一次食羊腩煲, 羊腩連皮勁香!雖然唔算好"so", 但就好入味!! 不過d生菜係要另外order而非一set,由於太飽所以最後都冇叫到...有少少生菜食下會更好本來打算來食反沙戶,但係叫得太多野食所以到最後都係怕食唔哂冇order度。食食下時有侍應向全埸人士宣佈有差人抄牌,每張台有揸車既人都拿拿聲衝哂落樓下。好彩有佢地先唔洗食多張牛肉乾~~^^~~p.s 不過下次都係想坐番過隔離果間,感覺上舒服+乾淨d咁。總括而言,食潮洲野食一個唔錯既選擇~~^^ total食左咁多野都係$360....都算幾抵~~^^

蠔仔粥-D蠔幾新鮮大粒,唔錯
鵝片-幾大碟, 同埋真係幾好食~~伴碟既豆腐都幾好味呢~~
粉絲節瓜蝦-好清,蝦勁大隻~~gd!

BAD
2006-11-09 63 瀏覽
潮洲凍蟹是我的favourites 之一,所以慕名去幫襯。果然,食物及服務態度跟以上的食評一樣-連滷水鵝都可以淡而無味,凍蟹又不鮮甜,鱔片細細塊仲無味嘅。見到在座同常是一台台生意人,該是來慣了。平時去開百樂潮洲的我不會再來。
2006-11-09 37 瀏覽
平常多是與家人來大吃特吃的,今天和老朋友(對,又是那個老朋友)兩個人吃了一頓中國菜。叫了梅羔骨﹑蠔烙﹑蒜頭豆苗和倉魚片粥。小菜有點過油,但粥很有媽媽的味道~梅羔骨很熱,炸了的葉片好好味,但我比較喜歡川椒雞。整體水準是有的。如果有人和我一樣喜歡吃甜,就可以吃甜三寶了。有糖水浸白果﹑番薯和芋頭,好味道的~!但,像我這樣嚐甜的人不多吧....

2006-10-30 49 瀏覽
由於朋友極力推薦,上星期終於去咗呢間咁”出名”嘅潮州菜館.但係真係好失望,除咗個沙爹牛肉好味外(其實我唔知,係個friend話好味,因為我唔食牛),真係樣樣都咁難食.連最基本的滷水鵝都唔得.最重要係服務態度奇差,未食完已經想趕你起身,一定唔會再去!!
The food quality is not as good as its in the past. The environment is very crowded. The satay beef fried with vegetable was not properly cooked. The cold crab was not fresh. It cost us HKD1,500 to have the meal for four. I will not go there again considering the price performance.
2006-09-06 73 瀏覽
上星期與老婆及外母大人幫趁。由於我們先行訂了檯,兼且早到廿分鐘及齊人,所以即刻可以就座。入了間房,有兩檯客。一檯約十人係自由行;另一檯一男一女,男的西裝畢挺女的餘韻猶存,看來係中環上班的上等人。點了墨魚拼鵝片、絲瓜胳、沙茶炒河、炸雙棗與珍肝,普通菜式。自由行一檯就食翅,一男一女的一檯就點了片蚌,都是貴價菜。墨魚拼鵝片尚算滿意,墨魚冇用色素,不過鵝片比較肥。沙茶炒河與絲瓜胳都好好味。餸菜方面都大致滿意。除了老闆經常走入來視察我們的「進度」外,侍應儀容整潔,多次主動斟茶,印象都幾好。不過,食到中途,突然有個男侍應走入來對鄰檯個西裝友話:「抄牌」,看來個西裝友係熟客。由於我也是駕駛前往(不過並非泊在尚興門口外),當然本能反應地渣走架車。不料,個侍應指住我話,「冇你嘅事,你坐翻低。」我外母沉不住氣,與他理論左兩句。雖然那侍應最後也有道歉,唉,食普通菜色原來真的是受白眼。
上星期與老婆及外母大人幫趁。

雖然那侍應最後也有道歉,唉,食普通菜色原來真的是受白眼。
2006-08-05 92 瀏覽
尚興是我從細到大食過最難食的潮州菜! 不論食物,環境,服務都是最劣等的.咕嘮肉-"淋"吾新鮮,"UN"咬吾開,"溜"食完之後好滯.滷水鵝- 味鹹,肉"鞋".薦底豆腐更是不能食用. 芋頭炒飯- 有前人推介的芋頭炒飯,只是平平冇奇的炒飯,加上, 不合比例的芋頭粒,食左兩碗便有飽滯的感覺.總結:浪費金錢,時間和品嚐一餐更好美食的機會.永遠不再光顧!!

咕嘮肉-"淋"吾新鮮,"UN"咬吾開,"溜"食完之後好滯.
滷水鵝- 味鹹,肉"鞋".薦底豆腐更是不能食用.

2006-07-29 61 瀏覽
從環境到食物到服務... 冇一樣係可以叫ok. 已經同"好"相差好遠. 先講食物. 魚頭豆腐湯冇魚頭, 得好多魚骨,d魚味太勁..好"醒". 滷水鵝吾好味,好肥.等左30mins 先有得上.環境- 冇環境.吾清潔,一個茶壺張張table 都用,冇人要茶把個茶壺放0係其中一個table到. d碗破的,要求換過, 吾換仲同你講話隻隻碗都係咁.服務- 差勁!吾知點形容, 臉口差,樣子差,衣服差,最重要的態度是最差. d人做野是是但但. 好像自己家咁,係度食cake.最後, 我為什麼會去呢間野都係因為magazine 報導過,一心試下. 但真的完全吾值得去.
2006-07-07 46 瀏覽
第一次來..訂了位,但人很多所以都等了約十分鐘才有位.我們四人點了:-鹵水鵝拼鴨翼: 好入味,不會得個咸字! 肉很新鮮,好嫩,肉多過肥,還有几件鹵水豆腐薦底! 好好味!-蠔仔粥: 嘩...蠔仔好新鮮,咬落很肥美,一點腥都沒有! -水瓜烙: 像煎薄餅,用蛋, 加水瓜,蝦, 等配料煎成一塊薄餅,但略油.-排骨芥菜煲: 芥菜不苦而且很嫩, 排骨食得出不是冷藏貨. ok油,但味道好!-芋頭炒飯:最直得囋!!! 先炒, 然後入煲仔煲,所以有飯焦!! 好香芋頭味, 有咸豬肉,蝦米作配料. 但份量不多, 全因飯及芋頭才是主角! 很難食到這麼靚的芋頭,入口會溶的!!! 大大粒..我吃了很多呢..~ 直得一提是這個"炒飯"一點也不油!!-綠豆清心丸:這個是送的, 正中潮洲風味, 開邊綠豆加一粒清心丸(可能是送的關係吧), 但清心丸很煙韌! 最正就是其"溫度"!!入口熱辣辣, 這是吃熱糖水應有的重要條件之一! (現在很多糖水專門店也做不到這點..) 開邊綠豆煲得很淋..好粉呀!好好味!!!真不明白為何之前會有食評說其服務差, 因是晚服務真的好好, 前菜小碟和糖水是送的, 但佰佰還會問我們夠不夠吃, 不夠可
第一次來..

訂了位,但人很多所以都等了約十分鐘才有位.

我們四人點了:

-蠔仔粥: 嘩...蠔仔好新鮮,咬落很肥美,一點腥都沒有!

真不明白為何之前會有食評說其服務差, 因是晚服務真的好好, 前菜小碟和糖水是送的, 但佰佰還會問我們夠不夠吃, 不夠可再送多些. 每碟菜上桌也會說潮洲話"吃!" 伏務好得不得了! 這頓飯吃得很愉快!!
2006-06-26 53 瀏覽
之前都試過幾次係尚興到食, 食物同服務都可以, 但上兩個星期再去簡直係另一回事. 待應既態度好粗魯, 放D杯碟係檯又大力又嘈, 仲衰過去大排檔到食.到落ORDER, D待應見你ORDER D普通價食物, 就立即比面色你睇, 猛問係咁多喇, 跟著黑晒口面咁走開, 食到咁上下就成日想趕客咁, 又猛問齊晒未呀, 跟住又係黑晒面咁走開, 到埋單又話送糖水, 但見你ORDER D平野食,又即刻話送晒囉. 仲之食晚飯既成個過程就一肚氣喇, 之後都唔駛旨意會再幫襯佢囉.

2006-03-31 45 瀏覽
今日我們一家人到呢間尚興(白色門面)晚飯, 我已訂了5位7:30pm,首先我們2人已在7:25pm到達並坐下, 當時已發覺, 為何給一張8人枱給我呢? 伙計叫我們照坐, 因我們已訂枱, 所以我們便照坐下來. 我屋企人7:35pm仍未到, 但尚興的老闆娘及他的仔(著便裝的)就不停行過來,問我們要否先點菜, 因為另外3人未到, 所以我們未有點菜. 之後過了1分鐘後, 又問可唔可以搭枱, 我覺得明明我訂了5位, 又給我8人枱, 但依家又話要搭枱, 真係好奇怪, 不過最後佢地都冇搭枱. 之後再過了一陣, 那位老闆娘直頭行過黎我張枱邊說:"到依家仲未黎呀, 我門口有廿幾三十人等位" 佢講完之後, 就行開o左. 嘩! 我從未去過一間飯店會聽到呢d說話! 隔了一陣, 我屋企人已到, 佢地話門口都冇人等位. 呢個老闆娘真係好黑人憎!我在等屋企人黎期間, 那位老闆娘成日問伙計每枱食飯的進度, 當佢一知道食客已經到齊餸或食完甜品, 佢就會立即行埋去扮晒野問食客d餸到齊未,夠唔夠食, 擺明就係迫人食飽立即埋單!我細細個已經o係度食, d野係幾好食, 伙計都好好, 就係老闆對食客態度好唔ok!!!! 完全係趕
我細細個已經o係度食, d野係幾好食, 伙計都好好, 就係老闆對食客態度好唔ok!!!! 完全係趕客走!如果你地想食飯坐耐d, 千祈唔好揀呢間!
呢餐飯真係食得好唔開心!!!!!
2005-05-17 52 瀏覽
因為上次無食牛河同芋泥,今次補番飛。不負所望,係咸左小小。不過芋泥真係好正,食過全香港咁多間都係呢個最好。例牌有個翅浪口,隻凍蟹亦唔野先,膏同肉都多。最後要鳴謝蝦頭妹!
因為上次無食牛河同芋泥,今次補番飛。
不負所望,係咸左小小。
不過芋泥真係好正,食過全香港咁多間都係呢個最好。
例牌有個翅浪口,隻凍蟹亦唔野先,膏同肉都多。
最後要鳴謝蝦頭妹!