2019-09-18 2010 瀏覽
新都會廣場開了很多不同食肆,原來已經整整兩年多沒有食過少爺18。今日屋企人點名要食,便拜訪了久違了的他。入座時看到匯豐信用卡有85折,資料顯示不包括茶位及套餐,但最後付款時是全單都有85折喔。我們點了「滋味2人餐」,留意是沒有主食飯麵的,職員都會提醒是否需要加點飯麵。沙爹串(豬肉、牛肉、雞肉各兩串)沙嗲串醃料味道均勻,出菜時保持溫度蝦棗、腐皮卷(各兩件)蝦棗是豬肉及蝦肉混合來炸,非常惹味腐皮卷夠脆,但是留有過多的油份,吃下口滿口都是油海南雞海南雞有去骨,而且各個部位都保持肉質嫩滑有雞味肉骨茶(兩盅)我們一家都喜歡飲新加坡胡椒口味肉骨茶,每次到新加坡都會買幾盒肉骨茶湯料回來煲。今晚這份肉骨茶胡椒味非常濃,有點太辣,但同時煲得肉味很是濃郁的魚湯浸時蔬整餐飯下來,就是魚湯浸時蔬的品質需要改善。菜心非常老每一條都是太硬的呢。最後要一提,他們的中式茶加入了玫瑰,而且茶的質地很順滑,值得一讚

沙爹串(豬肉、牛肉、雞肉各兩串)
沙嗲串醃料味道均勻,出菜時保持溫度

蝦棗、腐皮卷(各兩件)
蝦棗是豬肉及蝦肉混合來炸,非常惹味
腐皮卷夠脆,但是留有過多的油份,吃下口滿口都是油

海南雞
海南雞有去骨,而且各個部位都保持肉質嫩滑有雞味

肉骨茶(兩盅)

魚湯浸時蔬

• 海南雞
2019-08-21 423 瀏覽
之前幾年都曾經在這一區工作過,其實葵芳區,有時候你說有很多餐廳食肆,但合心水的都不太多,可能到最尾都是食平時吃開那些麵店。🤷🏿‍♂️以前這間是西廊,但是不久之後便結業了,這一間也絕對不是便宜的鋪頭。這一間少爺18 ,是類似星加坡馬來西亞式的食品,價錢比起以前的西廊,有過之無不及。但亦見到有不少辦公一族慕名而來,可以將桌子分開成兩座位、四座位話好像長桌一般,大夥兒來吃,座位尚算寬闊。看一看,有星加坡以及馬來西亞式的肉骨茶,色水都有所不同,但肉骨茶動輒都要$90多$100 ,另外就是海南雞,好像也不便宜。但我也絕非純粹為了省錢而叫了個炒飯,只是因為,肉骨茶恐怕不會太美味,海南雞賭博的風險甚高,同桌有人加錢配脾,因為如果沒有加錢要雞脾,可能給你整碟雞胸,那就貼錢買難受。結果我這碟炒飯,賣相獨特,碟子傾斜一邊,名字叫做喇沙蝦炒飯,但其實和喇沙沒有什麼關係,蝦粒也只好將雪藏蝦粒般,雖然夠大隻亦夠多肉,但是蝦味不算濃郁,旁邊有些椰絲以及其他配料,但炒飯亦都不覺得鑊氣強,因此只屬一般。另外配了一杯熱的白咖啡,味道同樣極為普通,沒有太香濃的咖啡味,亦都只有微甜。可以這樣說,如果用一條現成買回來的舊街場白

但我也絕非純粹為了省錢而叫了個

結果我這碟
炒飯,賣相獨特,碟子傾斜一邊,名字叫做

另外配了一杯熱的
白咖啡,味道同樣極為普通,沒有太香濃的咖啡味,亦都只有微甜。可以這樣說,如果用一條現成買回來的舊街場白咖啡,和這杯比較,閉上眼睛來嘗試,可能會覺得舊街場的味道更好
2019-08-16 365 瀏覽
有次去馬來西亞旅行,當地導遊介紹了肉骨茶,平時聽得多人講肉骨茶好好飲,而家就試下當地肉骨茶味道如何,未開始飲時,肉骨茶既香味已經吸引了我的味覺,開始飲第一啖,好濃味好香口,從此就愛上肉骨荼,回到香港好想再飲肉骨茶,聽說少爺18有肉骨茶,就和家人一起來到新都會試試這間少爺18食晚飯,首先點選的是肉骨茶,哈哈,還點選了金絲網蝦春卷、串燒等等..期待的肉茶到了,香味濃厚,飲上去係我最愛飲的肉骨茶,好像身處馬來西亞飲肉骨茶情景一樣,下次會再來飲馬來風肉骨茶。
2019-08-12 373 瀏覽
—睇完戲食埋飯先返屋企撳飛仔等咗陣 座位多但侍應少招牌海南雞飯($99)雞肉都嫩滑嘅 雞皮肥厚但而家都盡量唔食個飯唔錯但有點兒鬆散沙茶牛肉湯米線($82)試咗啖肉 都腍身蔥油手拍酥餅配咖喱汁($48/2塊)食唔出蔥油味 只見到灑咗蔥花喺面頭咖喱汁香濃配酥餅一流炸蝦棗($55/半份)好細粒之餘 完全唔好食碎肉多過蝦膠 咬落去個質感超級奇怪—————————————少爺18葵芳興芳路223號新都會廣場4樓410-412號舖

睇完戲食埋飯先返屋企
撳飛仔等咗陣 座位多但侍應
招牌海南雞飯($99)
雞肉都嫩滑嘅 雞皮肥厚但而家都盡量唔食
個飯唔錯但有點兒鬆散
沙茶牛肉湯米線($82)
試咗啖肉 都腍身
蔥油手拍酥餅配咖喱汁($48/2塊)
食唔出蔥油味 只見到灑咗蔥花喺面頭
咖喱汁香濃配酥餅一流
炸蝦棗($55/半份)

好細粒之餘 完全唔好食
碎肉多過蝦膠 咬落去個質感超級奇怪
—————————————
少爺18
葵芳興芳路223號新都會廣場4樓410-412號舖
2019-07-31 377 瀏覽
餐廳裝修很colourful比較像新加坡餐廳,地板用上有花紋的地磚,有點復古的味道。碟都好精緻。我們點了2樣餐點😋,第一樣是印尼炒飯配串燒,第2樣是炒貴刁。印尼炒飯同出面食嘅炒飯,有dd 唔同,可能係用了馬拉嘅甜醬油去炒,飯粒較深色,味道較甜,但配上煎蛋嘅蛋汁同串燒一齊食,味道都好夾。🤤炒貴刁就比較少海鮮,如果加多少少落去炒會更好。😌因為2樣都是用甜醬油去炒,味道都好單一,所以下次會試試海南雞🤓

炒貴刁就比較少海鮮,如果加多少少落去炒會更好。😌

已經有一年多沒有光顧這間食肆,原因食物味道偏甜,上菜速度慢。今次因為家人提議想試一試在這間分店食晚飯,所以再次重臨。先是打了兩天電話完全接不通又或是留言信箱已滿,在不能預約訂枱情況下唯有walk-in。晚上8:15到達, 在店舖門外等了大約15分鐘便能入席,我們一行三人點了五個菜,不久職員到來通知,兩個「撈起」菜色已沽清而停止供應,取消後我們沒有再加單。這次餸菜上得頗有效率, 先上來蔥油酥餅,$48.00有兩小塊,剛好填一填我正在雷嗚的肚皮,再來香茅蜜糖單骨雞翼, 雞翼炸得鬆脆可口, $68.00全份有12隻。正在享用雞翼的時候,遠處傳來職員不停大喊「唔該借借!」「唔該借借」⋯⋯,原來是一位傳菜女職員左右手各捧着一盤海南雞飯套餐,她邊大喊著借借走到我身旁,叫喊仍然沒有停止,並大聲的呼喝我們將枱面上的菜移過一邊,讓他有足夠位置放下那個約有12吋的托盤連海南雞飯套餐!就連隔鄰枱現在為客人下單的職員也看得目定口呆。套餐雞湯非常肥膩,油飯味道不錯。心想那職員可能是情緒上有點問題,所以我並未有為她惡劣的態度追究;最後上來參巴醬炒蘿蔔糕,那蘿蔔糕口感太濕,份量也少。結帳時職員將單據送上,我們發現之

先是打了兩天電話完全接不通又或是留言信箱已滿

,再來香茅蜜糖單骨雞翼, 雞翼炸得鬆脆可口
!就連隔鄰枱現在為客人下單的職員也看得目定口呆
。套餐雞湯非常肥膩
,油飯味道不錯。

心想那職員可能是情緒上有點問題
,份量也少。

結帳時職員將單據送上,我們發現之前沽清的「撈起」並未有取消
(若果沒有查單便多付百多元了),用匯豐、恒生或者渣打信用卡結帳可享有八五折。折扣後價錢尚算合理。
香茅蜜糖單骨雞翼全份
海南雞飯套餐
參巴醬炒蘿蔔糕
香茅蜜糖單骨雞翼全份
2019-07-01 522 瀏覽
海南雞本身都幾夠味道,但油味重了點,伴碟的三個醬反而冇咩味道馬拉盞通菜ok,婆婆話有少少辣我反而食唔到伴碟的咖哩醬好味,呢碟蔥油餅十分適合點醬食用溏心蛋和酸菜好味,鹵水味道唔會淡同過度其實ok,但係食多咗就會滯,必須點辣椒醬送胡椒蝦唔係太入味,蝦肉本身就唔係鮮甜味,d胡椒佐料好似去扒房食黑椒汁牛扒噶d,但係呢碟蝦的胡椒味堅係淡,唔推以為噶十來隻蜆會係隻隻肉,但係有空殼,不過味道ok下次可以再嚟食~

馬拉盞通菜ok,婆婆話有少少辣我反而食唔到

伴碟的咖哩醬好味,呢碟蔥油餅十分適合點醬食用

溏心蛋和酸菜好味,鹵水味道唔會淡同過度

其實ok,但係食多咗就會滯,必須點辣椒醬送

以為噶十來隻蜆會係隻隻肉,但係有空殼,不過味道ok
下次可以再嚟食~

2019-06-30 434 瀏覽
呢間假假地都有兩間分店,但我完全冇諗過各方面都可以咁差事緣姐夫生日飯,我地一家就諗住呢間同佢慶祝一星期前,我打去book位,足足打左兩整天、留左三次voice mail都冇人聽/覆終於打到,book到位,又冇同我姓咩到當日拎位時,唔知點解會被安排姓林😌我地坐梳化位,座位離奇咁污糟要鋪紙巾先坐地下奇多垃圾、又成地水,要開口要求拖地先抺乾收茶芥,但從來冇人俾茶我地蛋糕冇得雪野食方面:海南雞 -even點晒醬汁都冇味蘿蔔糕 - 冇味貴刁 - 好食,但超油印尼炒飯 - 好食,多料,但超油蝦丸 - 怪味腐皮卷 -冇味肉碎蛋餅 -還可以上湯菜芯 - 還可以飲品方面叫仙草紅豆冰 -冇仙草 唔好飲最後 茶杯仲有怪味
呢間假假地都有兩間分店,但我完全冇諗過各方面都可以咁差

事緣姐夫生日飯,我地一家就諗住呢間同佢慶祝

終於打到,book到位,又冇同我姓咩

到當日拎位時,唔知點解會被安排姓林😌

我地坐梳化位,座位離奇咁污糟
要鋪紙巾先坐

地下奇多垃圾、又成地水,要開口要求拖地先抺乾

收茶芥,但從來冇人俾茶我地

蛋糕冇得雪

野食方面:
海南雞 -even點晒醬汁都冇味
蘿蔔糕 - 冇味
貴刁 - 好食,但超油
印尼炒飯 - 好食,多料,但超油
蝦丸 - 怪味
腐皮卷 -冇味
肉碎蛋餅 -還可以
上湯菜芯 - 還可以

飲品方面叫仙草紅豆冰 -冇仙草 唔好飲

最後 茶杯仲有怪味

生日
2019-06-20 422 瀏覽
「少爺18」位於葵芳新都會商場4樓,主要食新加坡,馬來西亞菜式,位置近於地鐵站,方便到達。環境方面,少爺18 地方寬闊,坐枱之間有空間,可以讓食客行走,地面整齊清潔,好舒服,有部分座位望向商場空地,空地有漂亮既擺設,食完可以外出打卡影相。食物方面,點了2個菜式,印尼炒飯及豬軟骨湯麵。印尼炒飯份量充足,適合大食既朋友進食,加上有串燒及蝦片,可以滿足到三心兩意既朋友,炒飯不太濕,味道可口,至於豬軟骨湯麵,湯底濃郁,有越式味道,豬軟骨好入味,軟林林,好食!整體而言,環境食物都唔錯,所以大家不妨到呢間星馬餐廳一試!
整體而言,環境食物都唔錯,所以大家不妨到呢間星馬餐廳一試!
2019-06-19 336 瀏覽
星期日晚飯時段佢,人比較多,大概等了10分鐘才有位置。 點了:馬拉盞通菜 (菜偏硬,味道夠)海南雞飯 (味道可以)馬來西亞肉骨茶 (藥材味夠,不過超級無敵咸)到埋單嘅時候個 waiter 叫我 check 單,我見收我加一服務費之外還有茶錢。 心諗飲清水都要收咁貴茶錢? 然後望望左右先發覺每枱都有一壺茶。 問個 waiter 佢大大聲咁話“得啦今次扣咗啦,不過平時一定唔會咁做,你出去飲茶都唔會唔比茶錢啦” 。當我答佢“但係問題係你地冇比過茶我” 佢仲大大聲聲同好晦氣咁回應 其實前兩年去食過兩次都冇咩嘢,今次去到大部分都換哂年紀比較大嘅大叔做樓面,customer service 真係差咗好多。
星期日晚飯時段佢,人比較多,大概等了10分鐘才有位置。

點了:
馬拉盞通菜 (菜偏硬,味道夠)
海南雞飯 (味道可以)
馬來西亞肉骨茶 (藥材味夠,不過超級無敵咸)

2019-06-06 377 瀏覽
🐷💬每一篇食評都好認真打架—————————————————————📍少爺18總括黎講,唔值得呢個價錢,想食馬拉過下口癮都okay ge! 味道中規中矩冇話好好食,但唔難食~環境幾好,裝修幾好,坐得舒服嘅!碟都幾靚—————————————————————❣️麻香素三鮮($38)有萵筍雲耳同鮮淮山,三樣都係🐷嘅favourite,冷盤黎嘅,幾開胃,雖然好細碟但大半碟都係我食🙈.❣️少爺小食拼盤($188)有蝦棗雞翼釀油炸鬼同春卷,樣樣都炸得太乾,好似乾柴咁,油Lumlum,no good,不過味道就還好,唔係好差.❣️招牌海南雞飯($99)普通海南雞飯,唔特出,油飯都ok,但唔夠香,湯都唔差唔夠熱姐 ,不過唔抵食....❣️椰香海鮮喇沙($98)湯底的椰汁味濃,質地稠密,用油麵mix米粉,做法正宗 ,不過海鮮冇鮮味,應該係雪藏.❣️馬拉盞通菜($65)正常發揮,佢既味道偏淡,但幾香口.❣️沙嗲拼盤($82@6串)嗌左🐷同🐥,因為叔叔唔食牛,不過肉質味道都幾好,沙嗲醬都夠香,不過都燒得有d乾—————————————————————不專業評分👅好味指數:2.5/5💰性價比:3.5/5👍🏻推薦:1/5

🐷💬每一篇食評都好認真打架
📍少爺18
味道中規中矩冇話好好食,但唔難食~

環境幾好,裝修幾好,坐得舒服嘅!碟都幾靚

—————————————————————
❣️麻香素三鮮($38)

❣️少爺小食拼盤($188)

❣️招牌海南雞飯($99)

❣️椰香海鮮喇沙($98)

❣️馬拉盞通菜($65)
正常發揮,佢既味道偏淡,但幾香口

❣️沙嗲拼盤($82@6串)

不專業評分
👅好味指數:2.5/5
💰性價比:3.5/5
👍🏻推薦:1/5
—————————————————————
🏡地址:少爺18 (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場4樓410-412號舖
2019-05-09
用餐優惠
信用卡優惠
2019-06-03 415 瀏覽
4個女生飯聚,揸唔定主意,最後唯有揀間就近餐廳。以前覺得葵芳葵興都係大集團嘅餐廳居多,約食飯都會避開呢區。冇諗到今次呢間星馬菜有驚喜。由於當中有素食人士,我地一黎就照顧左呢位朋友嘅口味先!蔥油手拍酥餅($48),酥餅最緊要冇油益味,呢個就香口得黎唔油,所以食過翻尋味又叫左另外一個酥餅。奶油肉鬆夾酥餅($56),完全唔同口感,可能因為加左肉鬆既關係,個人認為蔥油好食一點。其實仲叫左個炒菜,炒得好香,可惜唔記得影相。滷水拼盤($108),整體都幾入味,配搭唔錯,份量都算多。新台幣椰香海觧喇沙($98),麵條粗實,個辣就返港人口味,唔會太辣,不過椰香唔夠重。馬來西亞肉骨茶($128)係黎到你面前先開火,滾滾下燒晒就會自己熄火。都係有就返少少香港人口味調節,冇好重藥味,鍾意星馬菜既人可能會嫌唔夠正中。總括黎講間餐廳既野食都唔錯,水準中上,服務態度都ok,加水都加得幾密,同埋環境係舒服適合傾計。

由於當中有素食人士,我地一黎就照顧左呢位朋友嘅口味先!
蔥油手拍酥餅

奶油肉鬆夾酥餅

其實仲叫左個炒菜,炒得好香,可惜唔記得影相。
滷水拼盤

滷水拼盤($108),整體都幾入味,配搭唔錯,份量都算多。
新加坡椰香海觧喇沙

馬來西亞肉骨茶

馬來西亞肉骨茶($128)

題外話/補充資料: 當時恒生信用卡有優惠,85折。
2019-03-13
2019-05-27 359 瀏覽
今日約左閨蜜去葵芳行街街,血拼完後當然要醫肚補充體力啦!閨蜜提議食這間有佢中意食嘅肉骨茶餐廳。見餐廳入面有咁多人食,應該也不錯吧,於是㩒飛排隊!等到不消十分鐘便有位了-坐下便有壺荔枝紅茶飲,茶好香有荔枝味,我中意茶位$6-位,另有加一收費!我地點左: 肉鬆練奶夾酥餅$56 - 熱辣辣的酥餅內裡夾住肉鬆,味道不錯!但略嫌酥餅油酥太重,食到成咀油,感覺不太舒服!柚子沙葛蝦沙律$62 - 雖然沒有沙律醬,連沙律醋也不覺得有,味道比較淡。不過食到柚子清甜,沙葛清新!新加坡肉骨茶$128 - 肉骨茶味香濃,排骨肉質軟淋,蘿蔔淋甜,豆卜吸收了湯汁,好入味咸蛋黃軟殼蟹$172 - 上枱時已經聞到好香咸蛋黃味口水直流!味道果然不負衆望,咸蛋黃甘香配上香脆可口的軟殼蟹,!不過只可以1舊起2舊止,因為好快就食膩了!另外值得讚是上菜速度快,而且餸菜重熱辣辣的,加分!

-坐下便有壺荔枝紅茶飲,茶好香有荔枝味,我中意
茶位$6-位,另有加一收費!
我地點左:

咸蛋黃軟殼蟹$172 - 上枱時已經聞到好香咸蛋黃味
!不過只可以1舊起2舊止,因為好快就食膩了!
另外值得讚是上菜速度快,而且餸菜重熱辣辣的,加分!
肉鬆練奶夾酥餅
新加坡肉骨茶
柚子沙葛蝦沙律
咸蛋黃軟殼蟹
2019-05-25
第一次食少爺18,感覺係一般大集團式既餐廳模式,但上網搵左下,佢係得兩間分店原來。内裏裝修好繽紛,充滿東南亞風情。炒貴刁($92)混合左油麵同河粉一齊炒。貴刁攤開既樣,同menu上一樣有3只蝦,唔多亦唔少 XD將真都幾惹味既,不過哩個菜多油就少不免既,唔係就唔好食了黑醬油肉碎雞蛋 夾酥餅($56)哩個酥餅真係無敵好食,好酥好鬆化。不過入面既肉就無咩味,所以比較推薦點無餡既仲好D馬拉盞炒通菜($65)哩個菜係無得輸既沙爹拼盤(雞肉、牛肉,$82@6串)串燒都幾好,不過蝶醬好難點到。整體來講,裝修舒服好坐,薹之間無怕痴得好埋。D食物味道幾好,但略嫌油膩,如果係夜晚去食,真係唔建議點太多。仲有就係食完之後,超級口渴,飲左兩大杯水,都係不宜經常來食,為個腎著想一下。
内裏裝修好繽紛,充滿東南亞風情。
炒貴刁
炒貴刁($92)
混合左油麵同河粉一齊炒。

貴刁攤開既樣,同menu上一樣有3只蝦,唔多亦唔少 XD
將真都幾惹味既,不過哩個菜多油就少不免既,唔係就唔好食了
黑醬油肉碎雞蛋 夾酥餅($56)
馬拉盞炒通菜($65)
哩個菜係無得輸既
沙爹拼盤(雞肉、牛肉,$82@6串)
串燒都幾好,不過蝶醬好難點到。

2019-05-20
炒貴刁
2019-05-23 204 瀏覽
今晚一家3口於葵芳分店食晚飯,負責招待我們的男服務員態度有禮。但埋單後準備離開之際,有一位女職員黑住面行埋嚟,講: 唔好意思同事比錯8折您,S.C.信用卡只有85折', 亦好無禮貌地要求攞番剛才簽帳單及信用卡,話要取消再碌過。 這絕對唔係客人既錯,點解個女職員態度如此惡劣? 。真係要再培訓一下該員工服務態度
2019-05-23