2020-09-13 0 瀏覽
黎新都會商場行街,順便食個tea,俾佢門口個優惠吸引,但係一入去都知中伏。waiter全部零笑容,入到門口唔係你叫到都唔過黎帶位,態度敷衍,完全零服務可言。叫咗個菠蘿炒飯冬蔭功湯同蠔餅。菠蘿炒飯啲雞粒雪藏味勁濃,啲飯又咸。個冬蔭功湯啲料勁少,超多味精,飲到一半已經覺得好“確”,完全唔想再飲落去(事實上離開餐廳唔洗十分鐘已經口乾到要買野飲)。成餐得個蠔餅叫正常少少。呀仲有,啲碗啲匙羹勁污糟,直情係有黑點,唔好話依家疫情期間,平時都唔接受唔到啦。我記得幾年前黎食都冇咁差,依家完全係terrible,一定blacklist唔會再嚟。

叫咗個菠蘿炒飯冬蔭功湯同蠔餅。
菠蘿炒飯啲雞粒雪藏味勁濃,啲飯又咸。
成餐得個蠔餅叫正常少少。

2020-09-12
2020-08-04 257 瀏覽
諗住疫情有個地方一個人靜靜地食野,廢事去多人地方,碗生蝦都未食完就想拎走碗野。食飯好似幾對眼監督您食飯,食到好唔舒服,食到火都黎,唔好係度扮到要有效率囉!!好似趕緊人走,仲有咁多空枱,食餐飯啫。餐飯平既,都好食,印尼炒飯隻蝦無咩味但都大隻。
2020-08-04
  • 印尼炒飯
2020-07-23 219 瀏覽
因為公司少爺仔返咗嚟視察環境, 所以老闆要搵間坐得好好哋, 又唔多客既餐廳 (咁講好似有啲太衰, 不過係事實) ! 所以明知呢間餐廳啲飯硬到癲, 都要再度光顧! 我食蔥油豬扒 + 煎蛋飯, 同事食炸大雞肶 + 煎蛋飯, 再來一客肉骨茶! 豬扒幾好, 無乜鬆肉粉, 肉夠厚! 雞肶好大一隻, 炸得幾脆! 煎蛋有燶邊, 正! 只係飯一如以往超硬!  肉骨茶藥味濃, 排骨有三條, 肉質唔嚡, 好多豆腐卜及冬菇絲, 還不錯啊! 入口唔會太嗆味, 有驚喜! 註: 冷氣唔夠之餘勁曬係一個幾難處理嘅問題

所以明知呢間餐廳啲飯硬到癲, 都要再度光顧!

註: 冷氣唔夠之餘勁曬係一個幾難處理嘅問題
2020-07-08 265 瀏覽
見到間野甘多人幫襯就試下啦,早知就上黎睇下評語先啦,叫咗個印尼炒飯,個飯OK,但個 沙爹雞肉串燒完全冇雞味,得個鹹字仲要 好咸,即係好吾新鮮。 滷水小食拼盤豬手唔好食,又吾林又無味,吾知係米非常冰鮮煮到無哂原味。豆腐冇豆腐味,服務態度又差好泠淡,水都自己行出去拎,叫打包比盒吾比袋,之後叫紙袋又比個吾0岩size個袋又要再換。整係得個環境靚.....,食物同價錢/服務都吾成正比。
2020-07-07
2020-06-30 186 瀏覽
公司搬到葵芳, 又係逐間餐廳試試的時候! 今次試星馬泰餐! 以商場舖來說, 價錢唔貴, 算幾抵! 泰式豬手、滷水蛋、酸菜配白飯 $72 包熱飲 ~ 個賣相好靚啊, 特別係個蛋, 好難得係用糖心蛋, 而全碟飯最好食只係個蛋! 個飯硬到根本完全食唔到, 用咩米可以煮到咁硬呢? 豬手又係硬到不得了, 完全唔淋,  咬落去好似煲湯瘦肉咁硬! 呢碟飯名符其實 “金玉其外,敗絮其中”! 印尼炒飯配沙嗲串燒 $72 包熱飲 ~ 同樣, 個飯堅硬, 不過因為用醬油炒, 所以較白飯好! 串燒不俗!

2020-06-27 314 瀏覽
今日朝早電話訂枱,想同個朋友食lunch.打去book左2位,我想請佢安排坐邊位或靜d既位,個接線生話:全日都咁多人全場都咁嘈架喇!嘩!呢個咩態度…無咪無,安排唔到咪同我講。咁既回應真係聽到燥左…不過算啦,廢事搵個間。去到等帶位又嬲多鑊我企門口等探熱,個侍應A探緊前面2位熱既時候問我係咪一齊,我話:唔係,book左1點。個侍應A即刻轉身然後背住我講:等等啦~相當無禮貌…泰式蝦醬炒飯$58個飯食落濕濕地,炒得唔夠乾身。真係麻麻地…食完嗌埋單,又係侍應A黎,我簽完卡俾佢met返張單俾我啦,佢周圍望懶懶閒咁慢慢met張單俾我。然後佢俾張卡同單我既時候係望住第二度咁俾我,然後聲都無聲就走左…如果唔想見識d咁差勁態度,可以唔洗去…
今日朝早電話訂枱,想同個朋友食lunch.

不過算啦,廢事搵個間。

去到等帶位又嬲多鑊

侍應A即刻轉身然後背住我講:等等啦~
相當無禮貌…

泰式蝦醬炒飯$58
個飯食落濕濕地,炒得唔夠乾身。真係麻麻地…

如果唔想見識d咁差勁態度,可以唔洗去…
2020-06-23 323 瀏覽
少爺18二人餐,不用三百元都抵食所以我地就入去食二人餐,入去裝潢都不錯,朋友都了不少相片,因朋友不吃肉關係所以我們選擇不多,要了一個蠔餅,蠔份量不多都可以,蛋都幾香,不錯。蘿蔔糕有口感有點硬身,味道偏咸。麥片蝦球勁難食,一食落去竟然是甜的,但有點咸,蝦球本身不錯,但配上甜我地2人都唔想食,食了一半放下。飯勁搞笑,一個二人餐竟得一碗飯。湯要了肉骨茶,如果沒有咁咸好會點,飲品正常,再加十蚊位茶,每人約一百五十元不太貴但食物講真有失望。
2020-06-10 430 瀏覽
呢度環境好舒適,餐具及茶具看得出花了不少心思,今次叫了幾款美食,炸蝦🍤餅,乾身彈牙,還有賣相十分吸晴的炒飯,有蛋有串燒,串燒甜甜地好惹味👍,馬拉盞炒通菜,是我必然之選👍,而值得一提的是,那壺茶很香荔枝味,我很鐘意❤️
2020-06-02 409 瀏覽
好肚餓,行過見到呢間店,見唔使等位,就唔理,走咗入去了😂呢個係海南雞飯,隻雞嘅份量都幾多,每舊雞都煮得好嫩滑,雞皮唔會話連住好多肥膏,仲有三個醬俾你點嚟食,不錯不錯呢個油飯都不錯,好夠味,又香,啲飯濕濕地,容易入口第一次食肉骨茶,原來就係呢個味,第一啖嘅感覺係好補身,因為會食到少少藥材味,但係唔苦的,係甘甘地,我鐘意呢個係冬陰功湯,唔會話辣到飲唔到,酸酸地,又有少少椰香味,好開胃泰式生蝦,係虎蝦黎的,每個虎蝦上邊都會有一塊蒜頭,我會夾住塊蒜頭同埋舊蝦,跟住點個生蝦醬,成日都好想自己整到生蝦醬出嚟,但係真係好難整得似炒通菜,菜夠綠夠新鮮,食落爽口,調味唔會太咸,送飯一流蠔餅,係比較似煎蛋+蠔嘅質感,唔會話好脆,但蠔肉都幾多,差唔多每一啖都可以食到蠔,又有好香蛋味,個人覺得唔使點魚露食都得,點左就會太鹹,唔點都已經夠好食,可以食到蛋香味滷水三寶都唔錯,幾隻蛋的火㗋都做得好好,蛋黃唔會全熟,保留少少糖心嘅質感,滷水雞腳同豬手都炆得夠林,但係花生就太過軟身了,有少少偏粉。
好肚餓,行過見到呢間店,見唔使等位,就唔理,走咗入去了😂

呢個油飯都不錯,好夠味,又香,啲飯濕濕地,容易入口

炒通菜,菜夠綠夠新鮮,食落爽口,調味唔會太咸,送飯一流

2020-05-26
2020-04-28 615 瀏覽
今日中午同朋友到少爺18食。上open rice搵諗住環境靚坐得舒服而揀。叫左個海南雞飯同馬拉盞炒牛肉河。海南雞80幾蚊勁肥又無味。牛河俾70幾蚊,出來時勁細碟好似食下午茶份量。先發覺原來隔離枱叫同一碟,人哋果份大啲。好明顯係一齊炒完分唔勻。牛河淡而無味又多油🤦🏻‍♂️牛河又硬。食物質素完全一般。如果為左坐得舒服都ok,食物就真係好一般。應該以後唔再考慮呢間餐廳了。完全無驚喜,比茶餐廳味道更差!
2020-04-21 503 瀏覽
Foodpanda叫左少爺18食下,因為自己本身好鐘意食串燒,今次食雞肉串燒同牛肉串燒,雞肉唔錯幾好味,但牛肉太難咬開,下次唔洗叫,個醬完全唔需要,本身已經好夠味

2020-03-12 820 瀏覽
去葵芳醫肚,見到呢間少爺18有promotion做緊,而且疫情下都仲有9成以上入座率,應該靠得住,就入去試下。茶位$6,荔枝茶好飲。印尼炒飯,雞肉串燒,蝦,都好食😋感謝節加配價,原本想食烏頭,點知話賣晒,所以轉牛肋條。咖哩牛肋條,有d咸,而且似牛腩多過牛肋條。唔太肚蝕,食兩碟就夠☺食評話侍應生服務唔好,個人覺得幾好,唔知關唔關疫情事啦😝

茶位$6,荔枝茶好飲。

印尼炒飯,雞肉串燒,蝦,都好食😋
印尼炒飯

感謝節加配價,原本想食烏頭,點知話賣晒,所以轉牛肋條。

咖哩牛肋條,有d咸,而且似牛腩多過牛肋條。
咖哩牛肋條

唔太肚蝕,食兩碟就夠☺
食評話侍應生服務唔好,個人覺得幾好,唔知關唔關疫情事啦😝
2020-03-11
印尼炒飯
咖哩牛肋條
2020-03-11 503 瀏覽
就是見到感謝祭中有$68烏頭魚,所以就進來一試。叫了海南雞飯加原條胡椒湯烏頭。海南雞飯很快便到,但原條烏頭只來了火爐,所以只有飲住碗湯,試了一啖,發現超超咸,放棄了;其實好討厭上菜速度相差太遠,烏頭實在等得好耐,幸好海南雞可以冷食,如果唔係等得條魚上又煲熱,D餸又凍。條魚終於上,配菜較少,但糊椒湯好飲。整體唔錯,之於海南雞,都算滑,反而係焦汁出色,薑一茸,辣醬及甜豉油各有味道。服務上就一般,在疫情期間其實客與客可以坐開點,但侍應就常常把食客緊貼大家而座。最後由於鄰座又咳又流鼻水,我們都要求調位。
2020-03-09
2020-02-23 536 瀏覽
最近係好朋友生日,於是少爺請我地食飯。揀左間主打東南亞地區菜式既餐廳。招牌海南雞 $268 全隻配雞油飯及雞湯各2碗雞肉幼滑,而且新鮮,點埋醬油味道一流。果然係呢度既招牌雞湯味清甜椰香海鮮喇沙 $98喇沙味濃,蝦肉鲜甜印尼炒飯配沙嗲 $92串燒風味十足,跟朋友的第一口搶的是脆蝦片 芒果開心果拉昔 $38啜一口,開心果既滋味溶入芒果奶昔中,簡直係一場味覺饗宴環境都唔錯 打卡之選文青感覺,另一個背景令人心情好舒服一家大細食得,同朋友情人食都得茶具都充滿風味隻碗花紋都幾靚
最近係好朋友生日,於是少爺請我地食飯。

揀左間主打東南亞地區菜式既餐廳。

招牌海南雞 $268 全隻

配雞油飯及雞湯各2碗

雞肉幼滑,而且新鮮,點埋醬油味道一流。果然係呢度既招牌

雞湯味清甜

椰香海鮮喇沙 $98
喇沙味濃,蝦肉鲜甜

印尼炒飯配沙嗲 $92
串燒風味十足,跟朋友的第一口搶的是脆蝦片

芒果開心果拉昔 $38
啜一口,開心果既滋味溶入芒果奶昔中,簡直係一場味覺饗宴

環境都唔錯 打卡之選
文青感覺,另一個背景令人心情好舒服
一家大細食得,同朋友情人食都得
茶具都充滿風味
隻碗花紋都幾靚

2020-01-18 433 瀏覽
約左中學老師聚聚搵個地方近大家又可以傾偈吾洗趕住走呢間晚市都吾少人 可以book定👉🏻招牌xo醬蘿蔔糕味道吾錯送飯都ok但糕炒得未夠乾👉🏻招牌海南雞套餐 (有飯同湯)雞夠滑份量多三個人食半隻都食唔哂👉🏻炒通菜呢個推介👉🏻印度薄餅揀左肉鬆煉奶 兩樣幾夾襯熱食好惹味❤️但留意都有漏單情況啊
約左中學老師聚聚
搵個地方近大家又可以傾偈吾洗趕住走
呢間晚市都吾少人 可以book定

👉🏻招牌xo醬蘿蔔糕
味道吾錯
送飯都ok
但糕炒得未夠乾

👉🏻招牌海南雞套餐 (有飯同湯)
雞夠滑
份量多