2009-06-19 19 瀏覽
朋友住在附近, 常提到這一間非常好食, 今日就特地帶我去試下環境是大排檔, 不過不是露天, 好似西貢海鮮檔咁, 都好清潔. 不過就好嘈, 所有聲音都被圍著, 好似一個擴音機咁.服務 : 快而準, 不論落單 / 上菜/ 收碟, 好有港式大排檔feel 食物 : 所有的菜色都是可以用來佐酒, 三五知已下來豪情一下最佳之選見網友話蒸魚腸好食, 就必叫來試一試1.)蒸魚腸 : 好傳統, 有油炸鬼, 果皮, 粉絲, 外面是焗的而內裡的蛋還是嫩而有汁, 不會老. 好食 !! 魚腸又多. 相比”石岐佬”的, 都做得好好, 但就太少魚腸和果皮又沒有粉絲2.)白飯魚 : 朋友推介, 網友又推介, 做得好乾身, 一條條沒有爛, 外脆內滑, 正 !!3.)腐乳通菜 : 當然正啦, 在這地方鑊氣十足, 炒出來一定好食, 值得一提是有好香腐乳味4.)燒豬頸肉 : 燒到外面脆脆地又有肉汁, 好香燒烤味又不油膩. 但配泰國甜酸醬有點不合
見網友話蒸魚腸好食, 就必叫來試一試
2009-06-14 359 瀏覽
今晚提早慶祝爸爸節前幾晚特定在openrice翻查一翻繼上回試了『泰屋』令人回味萬分之後openrice 的食評也是不賴的 !最終拍板決定試試『小菜王』小菜王位於深水步與石硤尾交界由於大排檔多為晚上開檔所以在夜深人靜的深水步實在不好找去到的時候 因為星期六的關係還是需要等位的等位其間 還有膠"鄧"提供而且伙計不像平時去開的那樣粗豪還算得上有禮! 等候不到十五分鐘就能入座了!對於一般平民大排檔來說 這種服務質素確實有點驚喜但又失去幾分風味未知是否出名的關係 轉角連續幾間鋪位都是屬於它的而且不是路邊攤的關係 環境確實比我預期好坐下不久 已急不及待拿起餐牌落單先來個黃金蝦 這個應該是全晚之冠除了是味道之冠也是價錢之冠盛惠$100蝦是屬於大蝦 但蝦肉不會太老最好味的是炸蝦面那咸蛋黃汁 正!恨不得連殼都"損"埋再來是電視也介紹過的饅魚炒飯看樣子像是沒甚驚喜但用湯匙盛起飯時發現材料豐富得很饅魚已經不少 還有炒蛋 大粒蝦仁和草菇飯的干濕度是可接受的 唯獨是有些飯粒未有上到醬料吧$68 這個價是可接受的接下來是黑椒牛油炒聖子看食評後是沒甚意慾叫聖子因為聽說肉很瘦但爸爸想試就叫了黑椒炒 有別平時吃的豉椒
今晚提早慶祝爸爸節
前幾晚特定在openrice翻查一翻
繼上回試了『泰屋』令人回味萬分之後
openrice 的食評也是不賴的 !
最終拍板決定試試『小菜王』
小菜王位於深水步與石硤尾交界
由於大排檔多為晚上開檔
所以在夜深人靜的深水步實在不好找
去到的時候 因為星期六的關係
還是需要等位的
等位其間 還有膠"鄧"提供
而且伙計不像平時去開的那樣粗豪
還算得上有禮! 等候不到十五分鐘就能入座了!
對於一般平民大排檔來說 這種服務質素確實有點驚喜
先來個黃金蝦 這個應該是全晚之冠
除了是味道之冠也是價錢之冠
盛惠$100
蝦是屬於大蝦 但蝦肉不會太老
最好味的是炸蝦面那咸蛋黃汁 正!
恨不得連殼都"損"埋

黑椒牛油聖子
焗魚腸
椒鹽九肚魚
2009-06-09 25 瀏覽
我們去小菜王吃晚飯, 可能是因為個鋪太細太大回音, 又加上有一台好吵, 成個環境都好吵, 吃得好唔舒服。我地想叫店員換台,但是被拒絕,好無奈。唯有'拿拿林'吃完走。至於味道方面, 在大排檔來講就唔ok囉!1. 豉椒炒蜆, 啲蜆有沙又多空殼2. 東江豆腐煲, 無咩味道3. 西蘭花炒珊瑚蚌, 味道都可以, 但是珊瑚蚌份量較少4. 上湯菜心, 味道ok, 但是賣相唔得, 啲菜好似好老

至於味道方面, 在大排檔來講就唔ok囉!
1. 豉椒炒蜆, 啲蜆有沙又多空殼
2. 東江豆腐煲, 無咩味道
3. 西蘭花炒珊瑚蚌, 味道都可以, 但是珊瑚蚌份量較少
4. 上湯菜心, 味道ok, 但是賣相唔得, 啲菜好似好老

2009-06-09
  • 其他菜可能好吃掛..
2009-05-10 57 瀏覽
可能呢間食肆已經退步,不過未嚟過始終都係唔甘心。剛好友人識途,決定嚟試一試。四丁友叫咗:脆炸鬼、馬拉盞豆角炒豬青、芝士牛油白飯魚、油浸筍殼、黃金蝦 + 白飯白粥 + 汽水脆炸鬼係油炸鬼釀入蝦膠再炸脆,幾香口,味道就一般。馬拉盞豆角炒豬青絕對送飯之選,豬青爽口,豆角夠爽脆,馬拉盞味道夠濃又炒得脆口。掂!芝士牛油白飯魚失敗到暈,好似將一舊冇味、油淋淋o既炸粉放入口...筍殼魚風聞已久,終於有機會一試。友人話清蒸最好味,但油浸都唔錯喎!做到皮脆,而肉質仲keep得幾幼滑,唔錯唔錯!黃金蝦一定係全晚之最,咸蛋份量比例算適中,起碼唔會搶晒啲味。剛剛食過勁難食o既蝦,呢碟蝦馬上變成一百分咁滯,不過啲蝦肉確實係夠實淨,感覺亦夠新鮮!!總算冇失望而回。

脆炸鬼係油炸鬼釀入蝦膠再炸脆,幾香口,味道就一般。

總算冇失望而回。
正斗油浸筍殼 + 一般般脆炸鬼
正斗油浸筍殼 + 一般般脆炸鬼
絕對惹味馬拉盞豆角炒豬青
好味之選黃金蝦
2009-04-12 20 瀏覽
6人1) 個$120拼盤又真係超唔抵食嘅.......唉.........點錯咗啦! 都唔知點解各份量只有少少law.......乾憎憎嘅豬脛肉勁難食!2) $98蒸斑腩ok.....但每人約只有1-1.5片3) $8碗白飯????4) $58絲瓜雙滑....又係份量少law5) 唔記得幾$中式牛柳.....ok6) $68豉椒炒聖子......一碟只有約17條肉......一斤要幾錢呀?都唔敢再試lu........
6人
2) $98蒸斑腩ok.....但每人約只有1-1.5片
3) $8碗白飯????
4) $58絲瓜雙滑....又係份量少law
5) 唔記得幾$中式牛柳.....ok

都唔敢再試lu
........
2009-04-12
2009-04-12 30 瀏覽
$128什錦拼盤一D都唔好食,炸大腸乾腸,豬頸肉乾豬:,豉椒炒蟶子殼多過肉$68,豉椒炒蟶子一早整好大量上碟,連勝瓜浸雙滑這樣基本的小菜也弄得難吃,今晚菜式的水準實在是不能以筆墨形容的差食-小菜王(失望):
$128什錦拼盤一D都唔好食,炸大腸乾腸,豬頸肉乾豬
:,豉椒炒蟶子殼多過肉$68,豉椒炒蟶子一早整好大量上碟
2009-04-12
  • 中式牛柳
追看蔡生的節目,知道深水埗有這間好吃的大牌檔,所以和九龍及新界區的舊同學吃飯,也提議試試這兒吧,平平地食番餐。來到已是大概七點左右,但其門如市,多人得很呢,最後要等上近四十分鐘,才被安排入座,究竟等這四十分鐘是值得的嗎?甫入座,大家也很肚餓的了,所以也立即點菜了,在剛才等位時和朋友見到好像花甲挺新鮮的,大大隻,決定先點油鹽水煮花甲,也知道這兒的羊腩煲很有名,所以也點了個小的來試試,當然也點了馳名連蔡生也說喜歡吃的鰻魚炒飯,另外再加椒鹽白飯魚及一味蔬菜,最後大家以不時不食的原則,所以點了冬季盛產的豆苗,就來一個瑤柱扖豆苗吧,五個人先吃吃,不夠再加。有小菜吃也當然要啤一啤先夠爽,開始時點了一枝大青島,在吃的中途再加碼來一枝大朝日,雪得冰凍,也當然是喝得痛快的。先來的是羊腩煲,小的羊腩煲不小,但索價一百二十元,便宜與否,見仁見智,從圖大家可見,羊腩連皮也帶着肥肉脂肪的部份,是沒理由難吃的,而汁夠濃,也吃得出加上了花椒八角的,所以連不吃羊的同學們也吃了兩件,說羊件真的不是太羶,也由於夠味的關係,也沒有蘸腐乳吃了,畢竟這兒的腐乳也沒啥香味的,而煲內的有生菜、馬蹄及枝竹吸盡濃汁,也很入味不錯,吃一

先來的是羊腩煲,小的羊腩煲不小,但索價一百二十元,便宜與否,見仁見智,從圖大家可見,羊腩連皮也帶着肥肉脂肪的部份,是沒理由難吃的,而汁夠濃,也吃得出加上了花椒八角的,所以連不吃羊的同學們也吃了兩件,說羊件真的不是太羶,也由於夠味的關係,也沒有蘸腐乳吃了,畢竟這兒的腐乳也沒啥香味的,而煲內的有生菜、馬蹄及枝竹吸盡濃汁,也很入味不錯,吃一口羊肉,來一啖啤酒,是人生一大享受。

油鹽水煮花甲,花甲果然是大大隻,肉厚質感佳,也沒有太多沙,以清清的鹽水煮熟的後,鹹度也是剛好的,然後配以蔥段、薑片、草菇及粉絲同煮,確實不錯,但稍嫌花甲數量小,所以也無奈轉而吃了很多粉絲,但其實吸了鹽水後的粉絲也是好吃的。

吃過頭兩味後,惡夢要開始了,椒鹽白飯魚本來是下酒的良品,而且好的大牌檔,做此品也必不會太差,但可惜是事與願違,白飯魚每條也夠大,而也沒有什麼異味的,材料上是很好的,但此處的炸功是奇差的,白白浪費了這些質素不錯的白飯魚,令它們枉死了,真的對不起它們。

瑤柱扖豆苗也沒有好得到哪裡,抵讚的是瑤柱下得夠多,絕對慷慨,豆苗也頗鮮嫩,大家可能會問,那此菜理應是不錯的吧,對!是理應,但事實上這個世界就是充滿驚奇及荒謬的,問題又是出在廚房了,瑤柱汁下得厚,但很鹹,好好的材料又被糟蹋了。

終於有些澱粉質下肚了,而且是蔡生極力推介的,所以也滿有期望的吃這個鰻魚炒飯,可惜在以匙羹盛飯時,已經發覺是很不對勁的,飯是異常的濕身的,而且是濕得黏在一起的,心想自己是否正在吃用來做飯團的米飯呢?而扣在飯身的醬汁也好像是單薄了點,夠鹹但是味道不夠,沒有香氣撲鼻的感覺,唯一抵讚的又是材料中最貴的鰻魚也是下得慷慨的。

最後大家當然是吃得不滿意的,所以抱着心存僥倖的在店內來一個溝貨,點了一個砵酒牛仔骨,誰不知真的是好戲在後頭,鑊鑊新鮮鑊鑊甘,以油爆過的牛仔骨加上大量的洋蔥快兜,看樣子是對版的,但牛仔骨的肉就好像被生化武器襲擊過一樣,是化學得要命的,肉質軟鬆得不像肉了,而此菜的味道是砵酒來的嗎?舌頭已被鹽巴轟炸得體無完膚,真的懷疑他們用了海水來炒,勁鹹!

今晚菜式的水準實在是不能以筆墨形容的差,是今年以來吃過最難吃的一餐,簡直有辱深水埗大牌檔天下這個地區性的良好招牌,也為這個深水埗之行畫上一個不能磨滅的黑豬印,所以最後也當然要去吃糖水,溝一溝貨,好!下一站是綠林,出發。
霸了條街做廚房
吃小菜,也要啤一啤
羊腩也算是肥美的
花甲也是大大隻的
炸功是奇差的
糟蹋了那麼多的瑤柱
我是否在吃用來做飯團的米飯呢?
勁鹹!
2009-02-07
霸了條街做廚房
吃小菜,也要啤一啤
  • 啤酒
嘩!佢愈開愈多間喎!d野要搬曬出黎條街煮,成條街都係佢d煮野味!好香呀~我屋企最人鐘意食佢椒鹽魷魚/細羊腩煲/豉汁蒸鱔/砵仔焗魚腸/啫啫雞煲 /豉汁蒸大鱔其實唔好計佢環境,d野食算幾好架啦~夠火侯又夠料,大家都去試下啦~
嘩!佢愈開愈多間喎!d野要搬曬出黎條街煮,

成條街都係佢d煮野味!

好香呀~

我屋企最人鐘意食佢

其實唔好計佢環境,d野食算幾好架啦~

夠火侯又夠料,大家都去試下啦~
2009-01-30 43 瀏覽
正值金融海嘯,連團年飯都要食慳點。以往去開牛記食海鮮,每人起碼要$250。今年改了地方去了經濟實惠的小菜王。一行8人,食咗900蚊,雖然無食海鮮,但都好飽。椒鹽魷魚:炸得出色;椒鹽味甚濃。脆漿唔會太厚,剛好包住魷魚。魷魚有咬口唔算韌。鰻魚炒飯:好正,雖然油d,但係味道真係好正;好香好惹味;鰻魚很肥美,油脂在口內溢出來。仲有蝦同冬菇粒。咸度適中,很好!芝士牛油白飯魚:唔脆,無芝士又無牛油味;白飯魚幾粗身,可能因為咁所以炸得唔夠脆油浸荀殼x2:呢個我覺得好味。唔會炸得好油;雖然魚骨無炸到脆晒,唔可以連骨都食埋,但味道好好,好惹味。魚肉好滑很嫩。細羊腩煲:用一個鑊仔不停煮呀煮,好夠熱;份量不少,好多羊腩同枝竹,仲有碟生菜,同埋一人一小碟腐乳。羊腩汁味濃但唔會咸,用黎送飯就一流。羊腩已被炆到好入味,又好稔身,好正,好保身。枝竹起初食有點硬,但越煮越淋,又吸晒d汁,正。韭菜豬紅:我無食粟米魚肚羹:魚肚奇少;粟米多,亦算甜。稀稠適中,起碼唔會杰tak tak。清炒豆苗:炒得唔肥膩,豆苗炒後顏色依然翠綠。
正值金融海嘯,連團年飯都要食慳點。
以往去開牛記食海鮮,每人起碼要$250。
今年改了地方去了經濟實惠的小菜王。
一行8人,食咗900蚊,雖然無食海鮮,但都好飽。

椒鹽魷魚:
炸得出色;椒鹽味甚濃。
脆漿唔會太厚,剛好包住魷魚。
魷魚有咬口唔算韌。

鰻魚炒飯:
好正,雖然油d,但係味道真係好正;
好香好惹味;鰻魚很肥美,油脂在口內溢出來。
仲有蝦同冬菇粒。咸度適中,很好!

芝士牛油白飯魚:

油浸荀殼x2:
呢個我覺得好味。
魚肉好滑很嫩。

細羊腩煲:
用一個鑊仔不停煮呀煮,好夠熱;
份量不少,好多羊腩同枝竹,仲有碟生菜,同埋一人一小碟腐乳。
羊腩汁味濃但唔會咸,用黎送飯就一流。
羊腩已被炆到好入味,又好稔身,好正,好保身。
枝竹起初食有點硬,但越煮越淋,又吸晒d汁,正。

韭菜豬紅:我無食

粟米魚肚羹:
魚肚奇少;粟米多,亦算甜。
稀稠適中,起碼唔會杰tak tak。

清炒豆苗:
炒得唔肥膩,豆苗炒後顏色依然翠綠。
  • 油浸荀殼
2009-01-21 15 瀏覽
雖然鋪位越開越多, 但人龍仍然是每晚準時出現. 兩個人在街邊呆了近半個小時, 終於等到了職工二圍用膳. 胃口只屬一般, 菜不能多吃卻不忍不吃, 居然也吃點了五個.這邊的香口菜水準都相當穩定. 椒鹽魷魚定檔之極. 油浸荀瞉也出色, 細細條炸個皮脆肉嫩, 68蚊實在相當抵食. 黑椒牛油炒蟶子, 風味較一般用鼓椒特別, 奈何蟶子太瘦, 吃起來不夠肉也不夠味. 蒜蓉蒸勝瓜向來是道招牌菜, 可惜瓜不是時候. 以後點菜得更小心不時不食. 鰻魚炒飯最好, 炒飯的濕軟和鰻魚粒的口感很相配, 蒲燒汁的甜味本來就惹人胃口, 很輕易便清掉一碟 加上大啤兩枝, 好不豪爽的一餐.

蠻扺食
油炸功夫出色
不時不食, 很老...
蠻扺食
油炸功夫出色
  • 鰻魚炒飯
2008-12-21 34 瀏覽
突然想起你。。。曾經有個人極力推介小菜王,今晚冬至。一於黎試下!$148(細)$188(大)羊腩煲:試左呢度出名唔羶既羊腩煲,好大煲啊,羊腩又多又大舊,唔會肥,羊肉質感又淋又香,仲一D羶味都無,汁味濃,食到好香既花椒八角味,另配有腐乳,煲內有馬蹄、枝竹,D枝竹吸埋羊肉D精華,連我呢個向來怕羊肉羶味既人都覺超正!另外,羊腩煲仲送生菜,滾滾下超過癮,又係吸盡D汁,讚!羊肉益氣補虛,促進血液循環,增強禦寒能力。呢個時候食岩晒!$68豉汁蒸鱔:好正呢個,鱔又滑又大件,勁香豉汁味,又夠晒入味!gd~$68豉椒炒蟶子:聖子唔多但肥美,都可以接受,但唔太入味,有D砂!$38蒜蓉蒸勝瓜:好香蒜蓉味,瓜蒸得夠淋,好味!服務超好,有禮,雖然有時忙到嗌都無人應,但仍可體諒…連續—三四間鋪位,人多旺場嘛,無計喇!P.S:一睇就知我地傻啦,兩個人嗌左四樣野,有病……HAHA兩個人埋單$322
$148(細)$188(大)
另外,羊腩煲仲送生菜,滾滾下超過癮,又係吸盡D汁,讚!
羊肉益氣補虛,促進血液循環,增強禦寒能力。呢個時候食岩晒!
$38蒜蓉蒸勝瓜:好香蒜蓉味,瓜蒸得夠淋,好味!

兩個人埋單
2008-12-03 34 瀏覽
作為深水埗差不多最多人識的大排檔,人擠得水洩不通,自然是必然了。但經小弟多月前跟老友記光顧後,便覺其水準已是今非昔比了。是晚跟太座一家來吃個晚飯,吃完過後,更證實可以將之永遠列入黑名單了....店子大了,人多了,水準往往很難keep得到。這兒就是活生生的一個例子....前一晚外父外母到了隔鄰的增輝,吃過其羊腩煲後大讚。這夜在這兒再下一城,水準可就差遠了。小弟近來有點燥熱,故沒有多吃,只吃點枝竹及菜便算,所以不能多作評論。但看外父及外母邊吃邊大搖其頭,便可知其水準了...姑勿論那羊腩煲之水平如何,但單論那些小菜的質素,要稱之為"王",實在是貽笑大方....砵仔焗魚腸的主角魚腸雖然份量頗足,但卻是腥得有點過份,陳皮也下得不夠,蛋是死實實的,唯獨是表皮弄得頗脆,是將整個焗起後連砵放入滾油走油的結果。但很可惜,卻是"金玉其外,敗絮其中"....豉椒炒蟶子就更是過份。端上枱時竟是凍冰冰的,鑊氣全無,整碟菜好像是隔夜炒起的,看見那個啫喱狀的獻汁,真係搖到頭都甩,頻呼 :"有冇攪錯" ?若果連勝瓜浸雙滑這樣基本的小菜也弄得難吃,怎出來見人 ? 最惡劣的是,那些鯪魚滑吃落像吃魚粉,勝瓜也煑得硬崩崩的,

若果連勝瓜浸雙滑這樣基本的小菜也弄得難吃,怎出來見人 ? 最惡劣的是,那些鯪魚滑吃落像吃魚粉,勝瓜也煑得硬崩崩的,佩服佩服

吃得一肚子氣,小弟吃完後肚子還是空空的。忽然太座建議到車品品吃糖水,精神登時為之一振....

恨不得馬上離開這傷心地,驅車去探探老闆娘吧....
2008-11-26 17 瀏覽
星期日去小菜王度食晚飯。嘩,好勁囉,成條街都有幾間分舖,由街頭到街尾都有。三個人叫了五個。韭菜豬紅:豬紅很滑,無異味;且配上辣汁惹味得很墨魚餅:無預期中咁好。不算太彈牙;有墨魚粒,但就無乜墨魚味。清炒豆苗:非常好味,豆苗很嫩,亦沒有炒過火。不算太油。菜膽雞半隻:隻雞都算多肉,但唔算好嫩滑,且雞不算太鮮甜。伴菜的芥菜就好嫩。西湖牛肉羹:好大窩,我地三個人都飲唔晒。有少許牛肉粒、草菇同很多蛋花和芫茜。味道尚算不錯。埋單$270,幾經濟。環境同服務都不錯,有個伙記超有禮貌!
星期日去小菜王度食晚飯。
嘩,好勁囉,成條街都有幾間分舖,由街頭到街尾都有。
三個人叫了五個。

韭菜豬紅:豬紅很滑,無異味;且配上辣汁惹味得很
清炒豆苗:非常好味,豆苗很嫩,亦沒有炒過火。不算太油。

埋單$270,幾經濟。
環境同服務都不錯,有個伙記超有禮貌!
2008-10-22 20 瀏覽
這大排檔實在也很好生意,除了少部份是街邊的鐵皮檔外,其在附近的石硤尾街,已租置了一個又一個的鋪位作內堂食用,好像一條龍般,佔了半條街有多,也幸好一早有人找了檯,否則人客眾多,能否即時有得吃,也成問題。以鑊氣小菜為主打,七個人試了十款上下的東西,食物水平大抵不錯,加上啤酒汽水、靚仔瀨粉等,每人一百大元有找,勝在環境熱熱鬧鬧,期間眾人也發揮吹水的本領,在這一個處於低沉的世情下,總算得到一點「溫情」的感覺。食物簡介如下:韭菜豬紅,其汁有點辣炒蜆殼多肉少,沒有甚麼吃下去炒蟶子夾了一口,其肉還算甜霸王雞半隻,尚算皮薄肉嫩,淋上了蔥絲和椒絲的有味雞,有沒有半隻,那就見仁見智了 大馬站煲,用油豆腐、豬腩肉、加上蔥蒜共冶一爐的東西,「靈魂」是其內裡加入的馬拉盞 (算係蝦膏的一種),弄得有鹹香炸鯪魚球,最大敗筆是那一小碗蜆介醬,和食開的不同,不鹹也不臭南乳也不只是用來「炆」齋的,用來炒藕片、百合和木耳,也甚有味道金蒜用來蒸 爽甜的翠玉瓜,配合得不錯椒鹽狗肚魚,例牌香口菜一碟同是熱辣香口,這炸雞軟骨,勝在其「口感」夠爽脆炸物拼盤,有豬大腸、豬頸肉、墨魚餅和 百花小棠菜即晚都很愉快,唯出現一些美中不足的事。
食物簡介如下:
韭菜豬紅,其汁有點辣
炒蜆殼多肉少,沒有甚麼吃下去
炒蟶子夾了一口,其肉還算甜
金蒜用來蒸 爽甜的翠玉瓜,配合得不錯
椒鹽狗肚魚,例牌香口菜一碟
同是熱辣香口,這炸雞軟骨,勝在其「口感」夠爽脆
炸物拼盤,有豬大腸、豬頸肉、墨魚餅和 百花小棠菜

即晚都很愉快,唯出現一些美中不足的事。除炒蜆殼多肉少的問題外, 一隻曉飛的生物,未經本人同意,飛入我那喝剩的杯裡,作一個啤酒浴,見它咁想飲酒,唯有成全佢,成杯給予佢又點話..............................
2008-10-20 39 瀏覽
前日是老媽的生日, 照慣例地出外晚飯慶祝. 以往多數去酒樓食飯, 不過今年老媽話想搞搞新意思. o係openrice揾完一輪之後, 決定來深水埗呢間都好出名o既大排檔食食小炒. 我地因為冇訂位, 所以六點幾去到. 先前以為冇咩人, 點知攞位至知大部分已經滿座, 重有好多係留座! 呢間"大排檔"其實已經"入左屋", 重要一條間有四間舖, 認真誇張!我地四個人點左:炸墨魚餅 - 上枱時我地O曬咀 --咁細碟o既! 以為大排檔食物應該係大件夾抵食, 睇見呢碟o野之後, 呢個概念真係要修正一下!! 講番個炸墨魚餅, 真係好一般, 冇咩墨魚, 炸粉又多, 重差過泰國菜館o既炸墨魚餅, 唔掂!啫啫雞煲 - 另一個O曬咀o既菜式. 係好熱騰騰, 不過d餸只有半煲滿! 最奇怪就係雞煲入面居然有豬膶?! 雞件又係bb size咁細, 不過勝味道在夠濃夠味.黑椒牛油炒蟶子 - 全晚最正的一個餸, 比預期中大碟, 而且, 蟶子又新鮮又多, 炒得剛剛好 , 用牛油炒很香, 黑椒帶來了少少辣味, 正!!蒜茸蒸勝瓜 - 蒸勝瓜本身冇咩味, 用炸過的蒜茸一起蒸, 味道出奇地夾, 不錯!可能人客多的關係, 上菜速度不

我地四個人點左:
炸墨魚餅 - 上枱時我地O曬咀
--咁細碟o既
!

, 用牛油炒很香, 黑椒帶來了少少辣味, 正!!

可能人客多的關係, 上菜速度不算快, 食物水準有點參差, 下次再吃的話都是在這裡先做好功課!