第一次在香港食小肥羊在3年前旺角店,食後感是:返大陸食好味D!同埋價錢平5倍左右.近年甚少在荃灣區出沒,對咐近食肆印象不深,十個人見到望落呢個招牌最熟口熟臉,諗住唔會差得去邊啩!原來而家仲做埋百零蚊任食,試吓無壞!原來羊肉除咗入座計人頭每人「送」3両比你外,Order紙上係無嘅!並唔係任食!如果想再食就俾錢另外Order!丸類大部份係街外雪藏行貨,只得一款手打三寶丸!Size同麥提沙一樣!仲要味道痳麻!肉類選擇不多,最特別是黑豚肉!你會見到一堆好似韓燒食果隻黑椒牛肉…肥牛肉質不算差,每次落單10碟但上枱份量少得可憐!原來就算你寫20碟都好,每次只會比5碟份量你, 但5碟嘅份量係20片!(每片捲到箱頭筆咁粗),十個人都唔知點分?「海鮮」類墨魚仔結晒冰!一放落湯即刻唔滾,其它反而唔算難食.蔬菜類選擇算多,仲要上到枱都幾靚!集團式經營招牌湯底應該間間分別不大,但加熱爐具真係唔掂!成晚個煲除咗一開始同食完後大滚過之外,其它時間一放嘢落去淥就郁都唔郁無咩滚過!服務就一般啦,起碼要茶加水等一陣就有,全場滿座都算係咁!不過就喺小肥羊食咗一餐無咩食過羊嘅火煱喇!如果想食羊肉呢,散叫啦!
如果想食羊肉呢,散叫啦!
2009-01-21 13 瀏覽
和同事一早約好試小肥羊,本來五人去,但兩人病了,餘下三人.....照食!一早訂了六點鐘檯,由於太早,我們是第一檯顧客,所以招呼服務不錯,禮貌周周!價錢係108放題式,大家可從點名紙選擇自已喜愛的配料,當然另有些貴價配料就另收費!湯底選了鴛鴦,一邊雖然滿晒辣椒,但都唔係太辣,反而係味濃,越食個湯底會越咸!所以我發覺港式鴛鴦湯底 or 譚魚頭的蕃茄湯底較出色。其他大家點了有:羊肉(一卷卷,不過不失,羊味不濃)、牛肉(其實雪到冇牛味)、花雕雞件(三人份量少得可憐啊)、餃類(一般)、麵條及肥羊粉(反而最好味,可能一般火鍋店未必有,尤其是肥羊粉,很滑)......另外order了一jar銀菊露,不太甜,下火ok!到了八點鐘,伙記好準時同我哋講夠鐘,搞到我哋拿拿淋「對」埋其他嘢,其實應該夠鐘前15mins比客人一個提示,會比較好點!不夠細心!埋單:每位$108+$9(茶錢) 小吃(必屈)$10,$10蚊雖然唔貴,但你唔好比啲已經林晒嘅什果呀! 銀菊露(一jar)$32

埋單:每位$108+$9(茶錢)

銀菊露(一jar)$32
2008-12-30
家住荃灣,但小肥羊的四間分店,只有荃灣呢間未試過,說起來都覺得慚愧。約左朋友食飯,在荃灣等,人家係好辣之士,又話想打邊爐,即時諗起小肥羊。有套餐,不過價錢頗貴而且不合口胃,索性散叫。睇睇餐牌,左想右想,結果都係叫埋些行貨野,如手切肥牛、羊肉、粟米、蘿蔔、手攪麵等等,另外點了一客涼菜,是四川蒜泥白肉。馳名的鴛鴦鍋底一定走唔甩。說實在,本人並不喜歡小肥羊的辣鍋底,辣是夠辣,但感覺是死辣,辣得很不舒服的。亦因為這樣,全程我都只係對住白湯底那邊烚下烚下。涼菜先到,始終不是由四川師傅出手,蒜泥白肉做得不倫不類的。肉質已經唔妥,"梅梅"地咁,醬油像是辣椒油,毫不正宗。羊肉是這裡的主打,從蒙古運送過來的羊,點都唔會太差。先講賣相,一塊一塊捲起,再細心擺放,是花了心思的。羊肉不會太"蘇",肉質不錯,幾有咬口,最欣賞還是其肥瘦肉的分佈適中,有油香。手切肥牛相比之下變得遜色。雪花紋雖然幾靚,肉質卻太韌,也有根,稱不上好牛。吃過肉,也該吃點素菜。粟米、蘿蔔幾鮮甜爽口,大家都食左唔少。至於全晚最滿意的,並不是羊肉,而是手攪麵。麵條的擺盆好有心思,好吸引,是我在坊間未見過的擺法。麵條本身質地較粗身,爽口彈牙,是

吃過肉,也該吃點素菜。粟米、蘿蔔幾鮮甜爽口,大家都食左唔少。至於全晚最滿意的,並不是羊肉,而是手攪麵。麵條的擺盆好有心思,好吸引,是我在坊間未見過的擺法。麵條本身質地較粗身,爽口彈牙,是十分出色的一味。

食飽飽,帶著陣陣的羊肉味回家。
我最滿意的手攪麵
不倫不類的蒜泥白肉
我最滿意的手攪麵
  • 羊肉、手搞麵
2008-12-24 3 瀏覽
上次去呢間小肥羊食~好似都係1,2個月前了~早前佢的羊肉差左~但今次去~又好返d啦~今次d肥牛同上次一樣~都係唔得可能係假期前吧~唔經唔覺咁個任食貴左依家係$118 唔包茶芥我地叫多渣酸梅湯$32 渣~ 貴左~而且淡左~佢味道同之前有分別唔夠酸~唔拖唔水~~怪怪的~今次d肥羊寬粉又係奇怪左平時係要有排煲嫁ma~今次一落水就透明但咬落去又未食得嫁wo~但山根粒真係好味~細細粒~易熟又好食另外~今次D蘿蔔切得好薄~好快熟個湯底呢~~~唔知係唔係經濟的影響~佢湯底淡左~姐係加左幾次水~就食落冇乜咩了~而辣嗰邊亦冇之前咁辣~~~而且依家比起之前仲迫人...4人枱加大到俾8個人坐手都唔夠位舉起呀~~~好彩我係4個人姐~哈哈~今次覺得佢有D嘢做好左~有D又差返~~其實佢係有能力做得更好的呢~~
上次去呢間小肥羊食~好似都係1,2個月前了~
早前佢的羊肉差左~

但今次去~又好返d啦~
今次d肥牛同上次一樣~都係唔得

可能係假期前吧~
唔經唔覺咁個任食貴左
依家係$118 唔包茶芥

我地叫多渣酸梅湯
$32 渣~ 貴左~
而且淡左~佢味道同之前有分別
唔夠酸~唔拖唔水~~怪怪的~

今次d肥羊寬粉又係奇怪左
平時係要有排煲嫁ma~
今次一落水就透明
但咬落去又未食得嫁wo~

但山根粒真係好味~細細粒~易熟又好食

另外~今次D蘿蔔切得好薄~好快熟

個湯底呢~~~唔知係唔係經濟的影響~
佢湯底淡左~姐係加左幾次水~就食落冇乜咩了~
而辣嗰邊亦冇之前咁辣~~~

而且依家比起之前仲迫人...
4人枱加大到俾8個人坐
手都唔夠位舉起呀~~~好彩我係4個人姐~哈哈~

今次覺得佢有D嘢做好左~有D又差返~~
其實佢係有能力做得更好的呢~~
2008-12-20 5 瀏覽
個人身體差所以就唔多鍾意.因為次次食完都喉痛!!! 不過我都承認呢間係抵食的88元任食.料仲係好既wow!有凍豆腐、爆丸等等.雖然唔包飲品.不過你可以自己係七仔買上去!唔好咁張揚就得啦 甜品都唔差wow.有次叫左楊枝金露同紫米露.食得下wow 所以有年既除夕飯都係度食呀
個人身體差
所以就唔多鍾意.因為次次食完都喉痛!!!

不過我都承認呢間係抵食的
88元任食.料仲係好既wow!
有凍豆腐、爆丸等等.
雖然唔包飲品.不過你可以自己係七仔買上去!
唔好咁張揚就得啦

甜品都唔差wow.
有次叫左楊枝金露同紫米露.食得下wow

所以有年既除夕飯都係度食呀
2008-12-03
朋友生日都小肥羊打邊爐,雖然訂了位,但也要足足等一個小時,真的同沒訂位沒分別。等了一個鐘,由原本不太餓而變得好肚餓,一坐下便有好豐富的羊肉和羊架送,好好味。不過都是肥牛做主打。不停叫肥牛,肥牛真的很好味。但每次都來很少(預左),另一款我最喜歡的是燕餃‧超爽口。好笑的是點了雞子,但完全無人食,哈哈!8個人不停叫又不停食,開心地慶祝了友人生日,亦吃了一餐有質素的火鍋。至於服務,因為人太多了,所以完全是沒服務可言,但都是預計之內了!

2008-10-02 5 瀏覽
今晚既一餐dinner,真係好耐無食過。~*so gd feel~*今晚既係好似$118一位(另外加1)。任飲任食,2個hrs,都okay呀~*mama 6點半到左...但我同家姐又未到....一陣之後,father到去左個度,gum佢地就叫地野食先。~*因為d單可能太多,有時有d野係我地無叫既~xd不過無所謂啦~照食~xdxd~*>>炸魚皮>叫左2次,但2次都唔好食,好臨,一d都唔脆。~*>>雲吞>都okay好食,不過d蝦係好細同埋有d似蝦干,hhahahah。~*>>芝士腸>okay啦~*>>燒賣>我第一次try呀,幾特別同好食,煙煙unun gum,推薦~xdxd~*>>午餐肉>um,都幾好食,唔會好bad 既quality....hhaha~*>>皇帝菜>好好食,不過如果係放響辣個邊既湯底....就會變得超超超辣,大家要小心~*>>金菇菜>好clean,唔會好似其他地方gum,個底個度係黑色的~*>

今晚既一餐dinner,真係好耐無食過。~*
so gd feel~*
>>芝士腸>okay啦~*
>>墨魚"wa">呢個次次會食,好好食,好爽口架。~*
>>蟹柳>好食,唔會係好散好粉個d~*
>>凍豆腐>呢個好特別架,會吸哂d湯~~超好食~*
>>羊肉>好,唔會有"show"味~*
>>鮮冬菇>好食~*
>>脆肉鯇>呢個唔好,因為實在係太多bone,最後連father都放棄左~*
>>炸魚ball>好粉....."""~*
>>雞片>幾新鮮,唔會有雪味~*
>>豬頸肉>okay~~幾好食,不過太細條,hahahh"""~*
另外有d唔記得...同埋佢會送燒羊架,好食呀~!!!加埋mustard 食,VY GOOOOD~*
我地仲要左西瓜汁,唔甜,不過都幾fresh。~*

服務幾好呀,不過有d 經理惡惡地gum對住其他waitress...."""""不過其實普遍lei講,都幾好~
2008-09-17
第二次黎食啦~~中秋節大家都想打笨爐即刻諗起小肥羊~~選擇都好多最正的是墨魚滑, 肥牛, 手打麵~~正正正!!!鴛鴦湯底都好正~辣辣辣, 辣到流鼻水都要辣~$108 任食加一之後都係$130 左右呢個價錢, 呢個質素真係好抵食!!!!p.s. 掛住食, 無乜點影相tim.... ^^"
第二次黎食啦~~

中秋節
大家都想打笨爐
即刻諗起小肥羊~~

選擇都好多
最正的是墨魚滑, 肥牛, 手打麵~~
正正正!!!

鴛鴦湯底都好正~
辣辣辣, 辣到流鼻水都要辣~

$108 任食
加一之後都係$130 左右
呢個價錢, 呢個質素真係好抵食!!!!

p.s. 掛住食, 無乜點影相tim.... ^^"
2008-08-25 7 瀏覽
去小肥羊打邊爐, 覺得佢地既服務同手法都好好好需要改善!一坐底, 部長姐姐先幫我落湯底. 我話鴛鴦啦,仲順便問係咪即係麻辣加清湯(因為有d火鍋店係提供沙爹加清湯既). 佢話係. 後黎有個阿姐攞個湯底黎, 係清湯. 我話我叫鴛鴦果喎, 個阿姐即時面黑咁同隔離既阿姐講: 佢話叫鴛鴦果喎! 然後極面燶咁攞番個湯底入去. 落錯單既係佢地, 仲要俾面色我睇???!!填點心紙叫野食, 又係一肚氣. 限食2個鐘, 我地落左3次單, 每次都要等半個鐘! 係半個鐘加半個鐘再加半個鐘! 我地人少, 每次緊唔會叫好多, 結果就等到眼光光, 食晒d野下一輪既野都未黎. 我們捉個伙計追單啦, 個阿叔話疊單好厚, 要等. 成個場得6成多人都要等半個鐘, 咁坐滿晒咪要等一粒鐘??? 少人執單咪搵多d人手o羅, 用呢d橋黎令人叫少d野, 好唔得 o羅!送野食又係有問題, 有d我地無叫既野會放低(x2次), 叫左既又無啦啦會多左(x2次). 好似肥牛咁, 因為最後一輪叫, 只叫一碟, 阿姐放低2碟, 我話: 我地叫左一碟o乍喎, 2碟食唔晒. 個阿姐攞番碟肥牛,仲即時係我地面前同隔離個伙計吱o尋, 好似我地錯咁.貴為一
去小肥羊打邊爐, 覺得佢地既服務同手法都好好好需要改善!

貴為一間上市公司, 咁既服務態度實在有檢討的必要!!
(非會員)
尋晚同d fd去左呢間小肥羊打邊爐, 唔知係咪任食o既關於, 湯底得鴛鴦湯底同滋保清湯揀, 我地眼見好多人都叫左鴛鴦湯底, 所以就有樣學樣叫左個鴛鴦湯底!!個湯底同d料一齊黎到, 咁我地拿拿淋掉晒d野落個湯度打啦, 我有個fd話, 呢間野d湯好夠味, 所以係冇豉油比架!!一見到辣果邊d野都熟啦, 就即刻夾舊魚皮餃, 點知"趙"多幾"趙", d辣味開始走晒出黎, 簡直就係辣到攞命, 我都算係食得辣o既人, 都唔係幾頂得順佢d辣!!清湯果邊都可以接受到, 不過都係太咸啦!!唔知係呢間野唔想就返香港人d口味, 我諗佢d味係跟返北方口味架囉!!至於d料方面, 可能係任食o既關係, 除左羊肉同菜心之外, 差唔多全部都有勁重o既雪味囉!!就算個湯濃到咁, 都蓋唔晒d雪味!!呢間野唯一比較好o既就係佢o既服務, d阿姐會好主動咁加湯同茶囉~~d侍應唔會叫極都唔應你果隻囉~~

2008-07-30 8 瀏覽
前幾日三人行來哩喥打邊爐,因為好喜歡佢嘅清湯底,配上皇帝菜,清清甜甜,簡直一流.其次係肥羊粉,好滑,我鐘意!其它食物都唔錯,可以一試.服務好好,侍應都好親切, 美中不足的是﹔食物都來了,我壺茶都未到.好在投訴完之後,好快就有.
  • 皇帝菜 肥羊粉 黑粉皮
2008-07-13 6 瀏覽
小肥羊打邊爐,幸好等位不是等了太久。食物出色,連不太喜歡吃肥牛的我也好喜歡這裡的肥牛,不停吃肥牛。還有這裡的頁丸條,細細條好易入口,而且很香,好好味!其實的食物都ok,不過不失。週末&108 連加一也只不過是大約$130,絕對超值!
小肥羊打邊爐,幸好等位不是等了太久。

週末&108 連加一也只不過是大約$130,絕對超值!
小肥羊午市同下午茶市有個任點任食,好多人都知唔使點講,但好似唯獨荃灣分店無咁做,點知原來佢個下午茶市一樣有筍嘢,係朋友介紹,真係大鄉里!逢星期一至六,下午茶市(2:00-4:30)有個下午茶大優「胃」,大中小點心一律$7.8,仲有個大大碗滋補湯米線(蒙牛或羔羊),都係$6.8,份量唔會將價就貨,果然大大碗,話得滋補湯,湯底果然有朕藥材香味,唔算好濃,都易入口,老實講,補唔補?補乜嘢?就真係唔知,不過$6.8一碗,凈食米線都抵啦!況且,加多兩個點心,計埋茶介加一,都係三十幾蚊,諗得過啦!另外,點心試咗個棗泥拉糕,賣相唔算好靚仔,但食落又算幾香棗味,係韌咗D咁!

大大碗滋補湯米線
棗泥拉糕
2008-06-09 1 瀏覽
服務絕對係好好好!!! 完全唔係d人講得咁差wor, 可能係鬧得多, 改善左都唔奇.食物亦絕對係水準以上上上, 好好食, 湯又唔係之前d人話到冇味, 同mainland食過既小肥羊差唔多, 只係香港麻辣湯底既chili oil少d啦!$108一位另加加一同茶$+醬芥-- 一位先至$130左右, Super worth eating ar~~~

2008-06-05 9 瀏覽
我去過間已經數次~ 貪佢唔駛勁等位~ 今個月去過一次發現個湯底個味淡左~ 可能迎合食得無咁咸朋友~但我就覺得無咁好味呢~ 不過多出左幾個火鍋料, 大家可以去試試~瑤柱羊肉滑~ 意想不到想佢都幾彈牙~ waitress姐姐仲幫我地攪拌佢~羊粉 - 佢得粗, 無幼呢~ 好想試呀!!! 我個人覺得超"林"身好味d.....其他就不過不失啦~!
我去過間已經數次~ 貪佢唔駛勁等位~

羊粉 - 佢得粗, 無幼呢~ 好想試呀!!!
我個人覺得超"林"身好味d.....

其他就不過不失啦~!
  • 瑤柱羊肉滑