週末的銅鑼灣以人山人海來形容應該不為過吧? 上星期日距離晚餐還有兩~三個小時的空檔Dayz 跟男人本來想到 Coffee Shop 買杯咖啡消磨一下時間卻找不到位子 所以我們決定到樓上 Cafe 去剛剛-直在Times Square 附近打轉偶然發現在波斯富街有-間小桃咖啡室Hehee...聽起來很日系,很可愛呢!小桃咖啡室在波斯富大廈的2樓有-個可以觀望 Times Square 的 Balcony景色非常不錯喔!不過天氣太熱了~還是坐在室内吧!! 一開始 Dayz 以為小桃咖啡室只有甜品及咖啡...看到厚厚的 Menu 實在嚇了一跳呢!由 All Day Breakfast 至意粉焗飯都一一俱全!Drink List 也有佔了好幾頁...除了咖啡、花茶、特調之外連 Cocktail 也有呢!! 我們點了招牌龍蝦早餐、小桃蛋包飯拼香煎雞扒、焦糖咖啡及西柚沙冰甜而不膩的焦糖咖啡咖啡味亦相當濃郁很不錯 另外,杯子真的好漂亮呢~Dayz 好想帶回家喔!整個造型就很夢幻的西柚沙冰甜甜酸酸的很清新的味道~很適合炎炎夏日享用呢! 由於當天的服務生只有一位,所以食物上菜的速度較一般餐廳
週末的銅鑼灣以人山人海來形容

卻找不到位子

所以我們決定到樓上 Cafe 去

剛剛-直在Times Square 附近打轉
偶然發現在波斯富街有-間小桃咖啡室
Hehee...聽起來很日系,很可愛呢!
小桃咖啡室在波斯富大廈的2樓
景色非常不錯喔!
不過天氣太熱了~還是坐在室内吧!!

一開始 Dayz 以為小桃咖啡室只有甜品及咖啡...
看到厚厚的 Menu 實在嚇了一跳呢!
連 Cocktail 也有呢!!

甜而不膩的焦糖咖啡
咖啡味亦相當濃郁
很不錯

另外,杯子真的好漂亮呢~Dayz 好想帶回家喔!
整個造型就很夢幻的西柚沙冰
甜甜酸酸的
很清新的味道~
很適合炎炎夏日享用呢!

由於當天的服務生只有一位,所以食物上菜的速度較一般餐廳慢
不過沒關係啦~這裡有好多好多娛樂呢!

不但有一整櫃的漫畫可以讓客人自由翻閱
亦有大量 Board-game、 X-box及 Wii 遊戲機可以玩
嘿~ Dayz 找到了最喜歡的 Slam Dunk 漫畫喔!
馬上就來重溫一下吧!!

先上來的是招牌龍蝦早餐
包括半隻波士頓龍蝦、炒雜菌奄列、香脆煙肉、兩個火腿芝士燕包、兩條雞肉腸、茄汁焗豆、粟米粒及車厘茄沙律
值得一讚的是雜菌奄列炒得香滑

波士頓龍蝦的肉質爽滑
如果把芝士及白汁淋在上面
一定更加出色呢!
小桃蛋包飯所使用的
是跟雜菌奄列一樣嫩滑的炒蛋
上面還用蕃茄醬寫着 Little Tomato 的字樣耶~
感覺好萌!!

薄薄的炒蛋下,包着的是茄汁炒飯
以濕炒的方式去烹調
口感像極了 Risotto 呢~
其實蛋包飯的份量頗大的~
足夠兩至三人分着吃
結果我們一邊吃蛋包飯,一邊玩 [花見小路] Card Game
每一舖只有四個 Move
看似簡單的遊戲,其實需要智慧去捉對手的心理
玩到我們都捨不得離開呢...下次—定要再找朋友-起來呀!!

2016-05-29
  • 小桃蛋包飯
  • 西柚沙冰
  • 焦糖咖啡
2016-06-01 235 瀏覽
選擇了小桃來享受今天的炎炎下午這裡有下午茶套餐供應我點了燒豬肋骨配薯條這個餐份量很大薯條上配上肉汁, 芝士和CREAM肥膩但感覺極度滿足燒豬肋骨不愧是得獎菜色肉質軟嫩而且完全入味朋友的茄汁蘑姑煙肉意粉也不錯味道十分濃郁而且意粉軟硬度適中我加了28元轉特飲這杯白騎士有香蕉菠蘿味道配搭得很好而且擺設也很用心一個快樂的下午渡過了又再要次回到殘酷現實
選擇了小桃來享受今天的炎炎下午
這裡有下午茶套餐供應
我點了燒豬肋骨配薯條
這個餐份量很大
薯條上配上肉汁, 芝士和CREAM
肥膩但感覺極度滿足
一個快樂的下午渡過了
又再要次回到殘酷現實
2016-06-01
2016-05-31 548 瀏覽
放假先黎落雨,躲進室內是常識吧~上週末,就逃入時代廣場前的樓上cafe,意外換來快樂的時光。果然,「落雨,又有咩好怕喎」。正正對著時代廣場,還有露台。地方不大,但佔盡地利。意粉、pizza、小食等,食物選擇不少。卡邦尼白菌煙肉意粉 ($88),原以為是「行貨」。意粉夠彈牙,每條都能沾滿杰身的白汁,質素有驚喜。加$48轉餐,除了蒜蓉包、沙律,飲品可選單點較貴的花茶呢~桂花釀一整壺,連美美的杯子送上,可惜偏清淡。平日吃All Day Breakfast,多半為了那軟滑的雞蛋。這次,為的卻是龍蝦!對!這份龍蝦All Day Breakfast ($158),就有半隻波士頓龍蝦。肉質爽口,更附隨一大堆龍蝦膏。若作為早餐,太邪惡了吧? =P周邊配料中,火腿芝士燕麥包有烤過,但稍為乾了點。雜菌奄列略嫌未夠軟滑,反而牛仔腸甜甜的挺喜歡。跟餐是一般咖啡或茶,但奶茶……居然有健康奶綠。台式奶綠的味道,若濃一點會較好。吃飽後,店員友善的介紹了幾款board game,還抽空講解玩法。閒坐梳化上,跟閏密邊聊天邊玩,很relax呢!小結作為樓上cafe,該有的都有,而且地點「就腳」。服務親切,board ga
放假先黎落雨,躲進室內是常識吧~
果然,「落雨,又有咩好怕喎」。

正正對著時代廣場,還有露台。地方不大,但佔盡地利。
意粉、pizza、小食等,食物選擇不少。

卡邦尼白菌煙肉意粉 ($88),原以為是「行貨」。
意粉夠彈牙,每條都能沾滿杰身的白汁,質素有驚喜。
卡邦尼白菌煙肉意粉
加$48轉餐,除了蒜蓉包、沙律,飲品可選單點較貴的花茶呢~
卡邦尼白菌煙肉意粉
桂花釀一整壺,連美美的杯子送上,可惜偏清淡。
桂花釀
龍蝦All Day Breakfast
周邊配料中,火腿芝士燕麥包有烤過,但稍為乾了點。
雜菌奄列略嫌未夠軟滑,反而牛仔腸甜甜的挺喜歡。
龍蝦All Day Breakfast
跟餐是一般咖啡或茶,但奶茶……居然有健康奶綠
台式奶綠的味道,若濃一點會較好。
健康奶綠
閒坐梳化上,跟閏密邊聊天邊玩,很relax呢!
小結

作為樓上cafe,該有的都有,而且地點「就腳」。
服務親切,board game款式多,食物算中規中矩。
適合跟朋友一起,轉換心情,是下雨天的好去處。
2016-05-28
卡邦尼白菌煙肉意粉
與好朋友在銅鑼灣shopping完,於是在附近找吃的樓上的這家小桃咖啡室,地方小小,卻環境清靜,適合與朋友閨蜜聊聊天向外望出去,就看見剛shopping完的時代廣場呢點了龍蝦奄烈全日早餐,豪一次,蠻豐富的,可以兩個朋友一起享用龍蝦煎得剛剛好,肉很嫩,帶鮮甜滋味奄烈亦做得夠嫩滑,強味香濃,裡邊夾着蘑菇粒粒,蠻有口感煙三文魚芝士漢堡,小小一個,不會太heavy,微脆的漢堡夾着煙三文魚和芝士一起吃芝士的香味與煙三文魚的薰味微妙地煣合起來,蠻不錯的還有烘香腸,外皮烘得香脆,吃到裡邊的小肉粒蜜糖雞翼配沙律姐姐最愛吃雞翼,尤其是用蜜糖做的雞翼香甜的蜜糖裹着烤香的雞翼,肉質嫩滑,不太油配上旁邊的長通粉沙律,滋味清爽粉紅野莓酸酸甜甜的,伴有野莓的小顆粒,喝起來不單調,清新消膩看見有薰衣草茶order,二話不說就要點這個,因為姐姐是蠻喜歡薰衣草的泡出來的薰衣草很香,喝起來,微甘舒服,有放鬆的感覺這與朋友在這裡,閒着共渡這個下午茶啦
與好朋友在銅鑼灣shopping完,於是在附近找吃的

向外望出去,就看見剛shopping完的時代廣場呢
龍蝦奄烈全日早餐
龍蝦煎得剛剛好,肉很嫩,帶鮮甜滋味
龍蝦奄烈全日早餐
奄烈亦做得夠嫩滑,強味香濃,裡邊夾着蘑菇粒粒,蠻有口感
龍蝦奄烈全日早餐

芝士的香味與煙三文魚的薰味微妙地煣合起來,蠻不錯的

還有烘香腸,外皮烘得香脆,吃到裡邊的小肉粒
蜜糖雞翼配沙律
姐姐最愛吃雞翼,尤其是用蜜糖做的雞翼

香甜的蜜糖裹着烤香的雞翼,肉質嫩滑,不太油

配上旁邊的長通粉沙律,滋味清爽
粉紅野莓
粉紅野莓

酸酸甜甜的,伴有野莓的小顆粒,喝起來不單調,清新消膩
薰衣草茶

泡出來的薰衣草很香,喝起來,微甘舒服,有放鬆的感覺

這與朋友在這裡,閒着共渡這個下午茶啦
2016-05-21
2 分鐘 (堂食)
  • 龍蝦奄烈全日早餐
2016-05-11 532 瀏覽
SHOPPING 完最好就是找一間CAFE 坐坐, 吃點東西補充體力。這次揀了有一個開揚露台的上樓咖啡室, 初時打算一邊看街一邊飲杯咖啡"扮"寫意, 但結果我們是玩CARD GAME 玩到不亦樂乎。位處TIMES SQUARE 對面的CAFE, 本可以一覽周圍街景, 可惜近期工程進行中, 搭棚壞了風景。幸好CAFE 中有不少娛樂設施可供選擇, 除了一般的GAMES, 還有得睇漫畫雜誌和打機。而最特別的是他們引進了不少香港獨家的桌上遊戲 (特別喜愛那款台灣美女紙牌GAME) 令我們要一邊吃一邊玩, 好不"忙碌"沒有靚景不打緊, 因為我們發現可以吃個"上等人"早餐, 有龍蝦的ALL DAY BREAKFAST。這份BREAKFAST SET一點也不少, 有餐湯, 甜品及餐飲。先來的雜菜湯味道夠濃夠多料, 是真正煲出來的湯, 不是罐頭貨色。而蒜茸包亦烤很香脆可口, 咬下去還感到熱力, 看得出廚房頗有心做食物。有龍蝦作主菜吸睛, 當然要讓相機食先。半邊的波士頓龍蝦的肉質爽滑彈牙, 加上有不少龍蝦膏, 吃起來十分甘香。當然如果有整隻龍蝦就更開心 (但價錢一定很可能要貴很多了)炒雜菌大田山奄列也做

有龍蝦作主菜吸睛, 當然要讓相機食先。
炒雜菌大田山奄列也做得幾嫩滑, 很有蛋味。而我更愛那個火腿芝士小包, 味道咸香, 包又焗得剛好暖暖的, 吃完真的很像食早餐的感覺。其他的早餐食品也正常水準, 當吃完龍蝦後, 我們即時變回平民, 繼續食焗豆和沙律菜。

另外我們還點了一客PIZZA, 豪華至尊。
即叫即焗的薄餅其實都等了點時間, 雖然不算很有特色, 但熱辣辣的薄批加上沙樂美腸, 磨菇和芝士等, 味道已經很不錯。
我個人就較喜歡這種傳統簡單的, 吃起來也沒有那麽油膩。

餐飲方面我很興幸加了錢點了花茶, 因為又是十分漂亮。
仿古的英倫風茶杯SET, 加上清香的LEMONGLASS TEA, 為週末更添優閒。
最後跟餐的甜品賣相也很不錯, 四粒泡芙也裝飾得美美。加上了鮮忌廉和朱古力漿等, 就令味道更豐富。其實有少少意外是跟餐的都有畫花裝飾, 真的幾有心。
看真一些原來是芒果雪糕泡芙, 味道又比普通的多了香甜, 是夏日的好選擇。

想不到我們吃完玩完離開竟是兩個小時後, 看來我們真的太貪玩了。

2016-04-30
星期六的下午,和媽媽囡囡行完街街就去左尼度休息下~原來呢度之前係Maiddate女僕餐廳酒吧, 不過家下只係一間普通CAFE 啦~呢度有個小陽台,可以望住時代廣場,可惜家下大維修中,全部封住左~話明係CAFE, 當然有好多好玩既野,阿囡野食都未點就開始玩啦~呢度既遊戲都幾特別,仲有得賣添~呢度仲有一間好別緻的房間,問過店主,仲無MINI CHARGE 架 (每次點單可以玩3個鐘) 幾個朋友約埋黎呢度有間房坐下玩下,幾唔錯~呢度竟然有ALL DAY BREAKFAST ,望落都好吸引喎~當然,仲有唔少2人套餐~ 由最平的 $158 到最貴的 $278 ~ 份量都幾多架~(溫馨提示,價錢係PER HEAD 計, 必須要點2個人既份架,) 除左套餐,當然仲有得散叫D主食, 然後仲有得加錢變套餐~叫得CAFE, 飲品當然唔少得,呢度既DRINK LIST 有幾版的~最後叫左2個散叫,再加錢變套餐~因為之前我落錯單,叫左個2人餐,但又怕食唔哂,店主都好好人的幫我改於是,前菜既沙律就變左套餐的沙律 法式酥皮焗田螺+凱撒沙律~ 酥皮好鬆化,入面的釀田螺有好濃香的芝士味~ 凱撒沙律雖然唔太正宗,不過整
星期六的下午,和媽媽囡囡行完街街就去左尼度休息下~
呢度既遊戲都幾特別,仲有得賣添~
幾個朋友約埋黎呢度有間房坐下玩下,幾唔錯~
除左套餐,當然仲有得散叫D主食, 然後仲有得加錢變套餐~
最後叫左2個散叫,再加錢變套餐~

於是,前菜既沙律就變左套餐的沙律
法式酥皮焗田螺+凱撒沙律~
酥皮好鬆化,入面的釀田螺有好濃香的芝士味~
凱撒沙律雖然唔太正宗,不過整體味道配合得不錯,個汁有少少甜酸,幾醒胃~

叫左個B 既ALL DAY BREAKFAST
蛋煎得幾干,唔算滑, 不過啱小朋友食, 一片片蛋皮幾得意
腸仔/煙肉都係炸,唔係煎的, 尤其煙肉有D唔夠香脆~
蒜蓉包反而幾有驚喜,有很香的芝士味,而且仲好香脆
粟米就感覺唔太飽滿,亦唔太甜,加番D牛油會好D~

再黎就食個阿囡既最愛
卡幫尼白菌煙肉意粉
意粉味道唔錯,但略嫌有點兒過濕,如果再干身D就更好~
飲品叫左一個 黃昏里米尼
芒果梳打+雲呢拿雪糕+忌廉泡
可惜呢,我唔係幾識欣賞呢杯飲品
雖然佢係少甜,但連芒果味都好似走埋
梳打得黎又唔夠氣咁,實在有點兒奇怪~

加68蚊的套餐包埋甜品
呢個甜品係雪糕泡芺,當然又係阿囡的至愛
泡芺的皮有點兒薄,不過雪糕是很美味的雲呢拿~
還有很細心的 " LITTLE TOMATO"
臨走前先發現原來呢度仲有2個玩具櫃, 書櫃,係度坐成日都唔會悶呀~~
店主除左提供免費水外,仲有紅茶/綠茶任斟~店主咁慷慨,點搵錢呢~HAHA
題外話/補充資料: 樓下的門鐘壞左,要問左幾次看更先肯開門俾我地入~
2016-04-23
2016-04-07 298 瀏覽
今日男朋友同咗我去銅鑼灣二人世界, 佢話呢度平時都係同朋友上嚟吹吓水玩CARD GAME,啤啤佢,今日就同我上嚟但專登唔叫佢啲兄弟上嚟 間嘢係時代廣場對面,位置其實唔錯,但好可惜呢排佢答棚,所以個景擋住小小,真係陰公豬! 講吓個餐牌先,我哋叫咗個至尊套餐,淨係睇個餐牌都知一定飽到上心口!嚟咗個頭盤先,串燒同沙律。店長破例畀我哋轉咗一半雞同一半牛,我哋可以兩樣都食啦~個沙律啱晒女孩子食,做開胃菜真係一流。因為男朋友係食肉怪,所以我哋叫咗個ribs,仲好多排架佢哋!你知平時去啲連鎖食都係得幾排架啦!佢哋係用肉醬加上去薯條度,好野味架!最後一個菜係意粉,本身好鍾意食carbonara,見到呢度有,諗都唔諗就點咗!佢呢度個汁好香口,好creamy,真係唔錯!仲好大碟,兩個人夠晒食。總結︰非常豐富嘅一餐,兩個人都好滿足咁離開!好希望之後拆棚後見到個靚view,到時叫班女仔FD 嚟girl's talk~

嚟咗個頭盤先,串燒同沙律。
店長破例畀我哋轉咗一半雞同一半牛,我哋可以兩樣都食啦~
個沙律啱晒女孩子食,做開胃菜真係一流。
雜錦串燒
salad
燒豬仔全骨
卡邦尼白菌煙肉意粉
題外話/補充資料: ribs 真係必食,平時鍾時去開連鎖美式餐廳嘅朋友嚟呢度一定會好開心~
2016-03-17
雜錦串燒
燒豬仔全骨
  • Full Ribs
2016-03-29 357 瀏覽
星期六約咗女友一齊到咗銅鑼灣行街shopping,去到大約2-3點,梗係食個all day breakfast 啦。係openrice 搵咗一陣,又唔想去啲連鎖嘅餐廳,見到有間要上樓嘅,就走嚟一試啦。呢間餐廳叫小桃咖啡室,其實佢係一間好似酒吧嘅餐廳 (或者似餐廳嘅酒吧 ),最令男人們開心嘅係佢有波睇!今日嚟到,可以save 低佢準備第日同啲老死嚟呢度嚟個man's meeting~~ 哈哈!入番正題,我到個目的係all day breakfast, 佢呢度都有幾隻揀,最後我揀嘅係set C。見到佢呢度有個brunch 係食海鮮,我哋無揀到,第二次先嚟試啦。到咗個set 先,佢呢度都算乜都齊,要有嘅都有。順便提一提佢哋啲腸好油香四溢,個包好香口,真係唔錯。呢度咖啡都係即磨嘅,所以香真係唔洗講,面頭有層咖啡油。慢慢食,慢慢坐,好寫意。咁啱做緊promotion,只要係facebook share 呢度嘅相就可以免費得到一枝啤酒或者甜品。我哋叫咗枝青島飲。嘩! 全部加埋唔駛一舊, 性價比一流~
早午餐set C
regular coffee
我哋叫咗枝青島飲。嘩! 全部加埋唔駛一舊, 性價比一流~

題外話/補充資料: 喺銅鑼灣食嘢唔一定要趕頭趕命,有個地方可以好寫意咁畀你慢慢食嘢,睇吓波同朋友吹吓水。 如果係一大班男仔,仲有得啤啤佢,真係推介!
2016-03-19
早午餐set C
regular coffee
  • all day breakfast set C
2016-01-31 404 瀏覽
本人逢星期六都會過海上堂,但咁啱今日呢堂cancel class,但車已答,就梗係搵間好嘢食嚟TUM 吓自己啦! 本身好鍾意樓上cafe 及 all day breakfast,嚟到銅鑼灣真係好多選擇,途中又想試啲非連鎖嘅cafe,希望會有啲驚喜,唔洗千編一律食同樣嘅嘢嘛。當由SOGO 行過去Times square,途經電車路地下門口位見到個牌,就上咗嚟試咗呢個奢華嘅all day breakfast小桃咖啡室門口真係唔係好特出,應該話係難搵呀! 佢嘅入口係電車路格離,因為係樓上鋪,同係大廈入面,基本上你唔係熟架部,你都唔會無啦啦走到上去。(又係土地問題,啲地鋪畀晒大財團)anyway,上到去其實幾驚喜,佢好大個open window 望住time square,可以望住啲人係樓下走嚟走去 (你知香港人行路幾快架,坐係度睇住啲人趕住唔知去邊我個人覺得幾爽)。本身係間酒吧x café,相信tea time 會有happy hour offer。見到佢個menu,無睇錯喎,竟然係龍蝦all day breakfast!?咁誇張嘅全日早餐真係少見!但擇日不如撞日,就叫咗呢個嚟食!其實好多地
其實好多地方嘅all day breakfast 都好hea,收你百幾二百蚊,但就淨係畀啲菇呀,蛋呀你食,其實嬲起上嚟真係可以返屋企煮,煮得好由自可,煮得唔好真係會嬲嬲豬。
但呢度嘅早餐真係好抵食,碟上半隻波士頓龍蝦,配菜仲會有其他normal breakfast 畀到嘅嘢你,呢個價錢係無得頂!
試佢隻龍蝦入口好鮮,好甜,明顯係靚嘢,雖然我唔係太熟海鮮,但呢隻應該都係唔錯嘅嘢!
再食佢個包,包住咗芝士同火腿。其實都係好一般嘅嘢,但都算熱騰騰,唔會好似一般淨係提供果jam 包。
佢呢度真係好酒吧feel,仲有得叫串燒食,先頭唔知佢個餐本身都好full,所以特地叫咗個串燒。燒得好香口,啱啱出爐即刻有得食個感覺實在very good。但價錢本人覺得小小貴,或者因為太飽了~
最後比較失望嘅係佢冇特別嘅咖啡,呢排好鍾意飲flat white,但佢呢度得Regular,所以差咁啲嘢囉。
招牌龍蝦早餐
串燒
全家幅
題外話/補充資料: 好多時食all day breakfast 最緊要都係食環境,食間cafe 嘅feel 多過食佢啲食物。 但呢度畀到你嘅係佢open view 嘅time square (雖然佢依家出面有棚架,希望快啲拆) 仲要係樓上小店非連鎖,講真真係買小見小,仲要龍蝦咁上碟,真係好難搵。
2016-01-16
招牌龍蝦早餐
串燒
全家幅
  • 龍蝦全日早餐
老實說,如果不是有團購優惠的話,很難留意得了這間在銅鑼灣時代廣場附近的Cafe Little Tomato。它在波斯富大廈的二樓,一座非常老舊的大廈,連升降機也是趟門式的。可能Cafe Little Tomato是偏向辦包場派對的小餐廳,所以地點也比一般的餐廳隱蔽。推門內進,客人一如想像般不太多,但內裡的裝潢真的不俗。整齊的書架,潔淨的枱椅,也有供朋友聯誼的玩樂架。 這裡的典雅環境真的能令人享受用餐,與朋友來這裡休憩談心,這裡是不錯的選擇。這裡還有小露台供客人在外面用餐的,面對著對面時代廣場的喧囂,這裡就好似鬧市中的綠州一樣。坐下來之後侍應知悉我是用團購券的,也親切的為我介紹餐牌上飲料,收費等等也解釋得很清楚。最後補了差價享用了這杯特飲,就是在餐牌上最後的一版下方的那些,名字我就忘記了。下面是水果味的梳打,上面即是雲呢拿雪糕加忌廉;入口意外地不太甜,非常解渴,在夏天喝這個完全消暑了。這是All Day Breakfast的團購券,團購券上標明的東西都有:煙三文魚、香腸奄列 、迷你火雞芝士麥包、焗豆 、意大利栗米沙律 。炒蛋有點老,不過味道就沒甚麼問題,算是不過不失。茄汁豆和粟米,伴碟菜

推門內進,客人一如想像般不太多,但內裡的裝潢真的不俗。
整齊的書架,潔淨的枱椅,也有供朋友聯誼的玩樂架。

炒蛋有點老,不過味道就沒甚麼問題,算是不過不失。
茄汁豆和粟米,伴碟菜還真不能要求太多;中間的沙律用我最愛吃的日式麻醬,加回不少分數。
最後是煙三文魚及餐包,反而這個餐包有點驚喜!
這個餐包除了是麥包之外,面包白色那邊有微微烘過,中間夾著芝士及火雞肉,估計整個包也有用焗爐焗了一會,包的外皮是脆的,芝士是半溶狀態,外脆內軟的面包反而成了整盤All Day Breakfast的亮點,還真是有點意外。

原本就是想在這裡處理一下東西及畫圖,就帶了電腦坐在這裡待一兩小時,的確優美的環境令我可以更快處理好要做的東西,雖然這個All Day Breakfast有點雞肋,但這張團購券也只是數十元,不能用太高的尺去量度其美味。

侍應服務也非常親切,知道我要使用電腦的時候也主動走過來幫忙整理桌面,這或許是令人舒暢的地方。整體來說,之後就算沒有團購券,還是會再過來用餐,在銅鑼灣的鬧市內,能找到一處如此寧靜而優雅的地方,相信屈指可數了。

2015-10-01
2015-10-10 684 瀏覽
偶然下午到銅鑼灣做野,想試下樓上cafe,正好有團購就試下。地點其實就腳,但波斯富大廈比較舊,很難想像原來有一間咁正既cafe。兩點開門 ,我2:15到,平日應該很少呢個時候到黎,所以工作人員仍收拾當中,但非常有善跟我傾計,招呼我坐下,很親切團購食物就是一種,我喜愛的all day breakfast, 上枱時多士既牛油香味撲鼻,食入口真係好香,而煙肉碎又煎得好脆,咬入口脆卜卜,師傅好用心去煎。中間既沙律菜很fresh而醋汁好醒胃,不太酸,味道令人想再食下去。粟米跟茄汁豆就正常,整份餐既份量好足,食完很滿足,美中不足係蛋煎得老左一點! 環境很舒服,沒有玻璃阻隔,更能望上街外景色,呢d環境最好跟朋happy hour飲野吹下水!飲住香濃既咖啡,坐在梳化好寫意。食完充滿力量工作去!

飲住香濃既咖啡,坐在梳化好寫意。食完充滿力量工作去!
全日早餐份量足
街外景色
咖啡
全日早餐份量足
2015-10-01 529 瀏覽
 成日見times square 對面嘅小桃咖啡室招牌,膽粗粗上去試吓咩料。入口係一坐幾舊嘅大廈,內面decoration都幾modern同型格,仲有一個大露台,入秋天氣嚟特別舒服懶得諗就叫咗個海鮮餐餐湯,不過不失,夠熱,反個包甜甜地又鬆軟,有d驚喜appetizer 係三文魚沙律! 沙律菜好fresh, 三文魚份量都好多仲大大塊,令我地食慾大增~very nice然後係我好喜歡嘅法國鵝肝!賣相幾好,鵝肝都幾大塊吓!煎到外脆內軟,入口即溶,無諗過可以喺喥食到好味鵝肝架海鮮拼盤,有螺啦,青口啦,龍蝦啦同虎蝦,件件都新鮮,蝦同龍蝦都好好好好大隻!跟檸檬汁同辣椒汁仲好味!食到捀住個肚都未食哂啦!總括而言,美麗的意外,撞咗上嚟食咗餐好!應該會再嚟!

懶得諗就叫咗個海鮮餐
餐湯,不過不失,夠熱,反個包甜甜地又鬆軟,有d驚喜

總括而言,美麗的意外,撞咗上嚟食咗餐好!應該會再嚟!

2015-09-15
2015-08-05 676 瀏覽
下雨天了怎麼辦?唔擔心,都可以同friend 邊chill邊relax聚聚。友人帶我上咗小桃咖啡室,好近時代廣場就算落雨都唔驚好容易去小桃咖啡室細細間,有一個對正times square嘅露天位置,唔落雨嘅話其實坐出去幾舒服飲品種類繁多!要酒有酒,要特飲有特飲,我點咗杯heogarden~友人點呢杯叫小桃特飲,睇落去好似藥水,佢話好欣賞,因為好消暑同好有桃味,同埋唔會甜得濟好似飲糖水咁,我都試咗啖又ok 喎我地叫咗個all day breakfast share食。特別欣賞個腸仔蛋,炒得非常滑,食極都想再食。沙律都好fresh, 夏日消暑之選。粟米有落牛油煮,甜甜咸咸好味道。仲有仲芝士火腿燕麥包,唔大特別,但總算新鮮出爐,同埋可以飽肚,至於茄汁豆呢... 一向唔太好,如果佢可以比我轉做煙三文魚就好啦!由於係下午,無咩其他客人,我地食得好輕鬆自在,小桃咖啡室朋友仔真係無介紹錯。放假應該就算係咁嘅,就算落雨又有咩好怕喎,係咪先?
友人帶我上咗小桃咖啡室,好近時代廣場就算落雨都唔驚好容易去
2015-07-23
2015-06-22 1088 瀏覽
時不時行過見到時代廣場旁邊, Little Tomato嘅招牌,今日終於有同事同我試吓!無刻意book定位, 不過好彩唔使等,入面都已經唔小人..2個人order咗個seafood platter 同 Ribs !~ 海鮮拼盤,有藍青口,蝦,同海螺!睇吓幾大盤!非常非常新鮮,全部都好鮮甜,有咗檸檬同COCKTAIL醬,更帶出海鮮嘅鮮味~ 好食仲有呢一味肉醬薯條豬肋骨,店員話呢個係得獎嘅菜式!豬仔骨味道係甜甜地嘅好開胃嘅,雖然係豬仔骨但都啖啖肉,果然係得獎。個肉醬薯條係剛炸起嘅,上面我地再加咗d tobasco!加咗辣更惹味!如果佢d cream cheese可另上就更好,因為我朋友唔鐘意....晚餐仲可以配$1啤酒架!一齊啤啤吓吹住水,賞心樂事!嘢幾好食,服務又唔錯,又近公司,有$1啤酒會成日上嚟!
無刻意book定位, 不過好彩唔使等,入面都已經唔小人..
~ 海鮮拼盤,有藍青口,蝦,同海螺!睇吓幾大盤!
非常非常新鮮,全部都好鮮甜,有咗檸檬同COCKTAIL醬,
更帶出海鮮嘅鮮味~ 好食
仲有呢一味肉醬薯條豬肋骨,店員話呢個係得獎嘅菜式!
晚餐仲可以配$1啤酒架!一齊啤啤吓吹住水,賞心樂事!
嘢幾好食,服務又唔錯,又近公司,有$1啤酒會成日上嚟!
2015-06-18
2015-06-20 1415 瀏覽
 下晝3點幾約咗個Friend catch up 吓, openrice 搵到little tomato就貢咗上去.閒日tea time 好舒服, 唔多人!環境唔錯, 幾decent, 仲有一個露台位置對住times square, happy hour 黎飲吓野都幾爽~本來淨係諗住飲野, 但見到佢有all day breakfast 食, 又試吓! 其實銅鑼灣好少ALL DAY BREAKFAST. 重要咁就腳~果然係all-day-breakfast, 好健康, 有好新鮮嘅沙律, 粟米粒, 同茄汁豆! 粟米粒 同茄汁都大大杯!香腸奄列炒蛋炒得好滑, 個芝士火雞包個皮都幾脆, 仲有兩件煙3文魚! 賣相都ok,如果好肚餓嘅話都應該夠飽!  整體黎講都覺得好食, 有誠意!仲有餐茶一杯, order 咗凍檸茶, 我地就邊食邊飲傾吓計就到夜晚~簡簡單單好開心嘅一個下午!

閒日tea time 好舒服, 唔多人!

簡簡單單好開心嘅一個下午!

2015-06-09