2022-08-17 15 瀏覽
九龍城泰國菜泰國菜除了串燒、咖喱等外,原來海鮮也是不錯的選擇呢!小曼谷推出了海鮮孖寶套餐,滿抵吃的!《海鮮孖寶》$219可以從餐牌上,A類和B類各選出一款海鮮。牛油蒜蓉燒蟶子各牛油蒜蓉燒青口,蟶子有三隻和青口有半打。相當吸引的海鮮,香噴噴的牛油蒜蓉味,海鮮新鮮美味!菜餐牌上寫着廚師推介的餸菜,包括以下這個,很吸引!《明爐蒸烏頭魚》$172以明爐上菜的蒸烏頭魚,湯底超香濃美味!非常足料的湯底,配上肉質鮮嫩的烏頭魚,很滿足的!《雞全翼沙嗲串燒》$23燒得很脆口美味,配上正宗泰國沙嗲醬,非常美味!《椰青》$40總結:泰國菜盡在九龍城,這間傳統又美味!
九龍城泰國菜

泰國菜除了串燒、咖喱等外,原來海鮮也是不錯的選擇呢!

小曼谷推出了海鮮孖寶套餐,滿抵吃的!
《海鮮孖寶》$219
可以從餐牌上,A類和B類各選出一款海鮮。
牛油蒜蓉燒蟶子各牛油蒜蓉燒青口,蟶子有三隻和青口有半打。
相當吸引的海鮮,香噴噴的牛油蒜蓉味,海鮮新鮮美味!

菜餐牌上寫着廚師推介的餸菜,包括以下這個,很吸引!
《明爐蒸烏頭魚》$172

《雞全翼沙嗲串燒》$23
燒得很脆口美味,配上正宗泰國沙嗲醬,非常美味!

《椰青》$40

總結:泰國菜盡在九龍城,這間傳統又美味!
2022-08-11 26 瀏覽
「小曼谷泰國美食」喺九龍城好出名🤩今次試下總店質素點先😬.牛油蒜蓉燒蟶子(3隻)🐚蟶子真係超大隻😍肉質彈牙鮮甜😋加上脆口白飯魚🐟同埋牛油、蒜蓉🧈🧄非常香口.鹽燒鮑魚(2隻)🌊鮑魚同樣加咗白飯魚、蒜蓉同鹽燒🧂🔥點啲酸辣汁幾惹味🤤肉質少少韌😔.泰式炸芝士蝦丸🍤蝦丸有3大粒😉外層薄得尼又脆卜卜😆內裡芝士都好多🧀不過芝士奶香唔夠濃🥺好有口感,點泰式甜辣醬好正🌶.椰皇🥥充滿椰香,椰肉幾嫩👍🏻
「小曼谷泰國美食」喺九龍城好出名🤩今次試下總店質素點先😬
椰皇🥥充滿椰香,椰肉幾嫩👍🏻
  • 炸芝士蝦丸
  • 牛油蒜蓉燒蟶子(3隻)
  • 鹽燒鮑魚(2隻)
  • 椰皇
2022-08-09 921 瀏覽
食泰國嘢梗係嚟九龍城啦,當中梗係要食最出名嘅小曼谷啦😍七點幾嚟到餐廳,出面已經企滿晒人,好彩有預先book位,等咗10分鐘左右就安排到座位🥰餐廳地方唔算好大,坐滿晒人,相當熱鬧食物方面,呢度你講得出嘅泰國嘢都有得食,冬陰功,生蝦,蝦餅,咖喱、生菜包,其中比較特別嘅就係佢嘅串燒,款式比其他餐廳多,仲有就係有個叫做海鮮孖寶,可以自己揀兩款海鮮👍🏻我哋就叫咗個泰王咖喱炒大頭蝦:呢個泰王咖喱佢嘅咖喱味真係一試難忘,唔會好辣,有好香嘅椰香味,而佢嘅大頭蝦真係名副其實,超級大隻,蝦頭仲有膏添,用嚟點薄餅,薄餅鬆脆,真係超級正😍海鮮孖寶:我哋揀咗蒜蓉燒蟶子王同埋燒扇貝,呢個海鮮都相當新鮮,燒嘅時間掌握得啱啱好,剛剛熟,肉質仲好彈牙添😋串燒:我哋揀咗珍寶腸、牛肉、雞腎同牛筋丸串,佢嘅串燒上枱熱辣辣火候掌握得相當好,仲有就係一定要點埋佢嘅特製醬料,超惹味😝食泰國嘢一定要來呢一啲有風味嘅餐廳,咁至食得到泰國嘅風味😉
食泰國嘢梗係嚟九龍城啦,當中梗係要食最出名嘅小曼谷啦😍

餐廳地方唔算好大,坐滿晒人,相當熱鬧

食泰國嘢一定要來呢一啲有風味嘅餐廳,咁至食得到泰國嘅風味😉

2022-08-04
2022-08-08 22 瀏覽
小曼谷泰國美食Mini Bangkok Thai Food九龍城南角道8-10號開通了MTR 確是方便好多, 以往只有巴士小巴, MTR 站貫通了九龍城及土瓜灣, 帶動了附近一帶都熱鬧了。而九龍城昨是食泰國菜的集中地, 收到女朋友一聲令下, 即刻使命必達,做個專屬外賣仔。$90 豬肉生菜包 簡單好肉,混入了肥豬肉碎,用生菜包住食,齋食肉碎會鹹了點,夾生菜平衡返岩岩好$85 泰式炸蝦餅 (細),似mini donut ,金黃色外皮,中心彈牙,當然要點埋泰式甜酸醬啦$86 泰式海鮮炒飯,入面有蝦帶子呀,魷魚粒等。個炒飯有蛋,加分串燒$19 一串要了,雞牛豬各2串,satay 醬係好味架源頭落大雨就打風,買外賣返去食安全又唔驚濕身。
小曼谷泰國美食Mini Bangkok Thai Food
九龍城南角道8-10號

落大雨就打風,買外賣返去食安全又唔驚濕身。
2022-08-08 32 瀏覽
印象中以前南角道的<<小曼谷>>好像橫跨幾個舖位,不過應是對面街,對面成條街都已經清空,上邊的大廈已經沒有了,下邊的地舖更加完全不復存在,完全圍上了圍板。冬蔭公湯,細細碗,少香辣的味道,配料就有幾種菇類,因為見到菇類,我都不太吃得多,於是只喝了幾口試一試味道、開開胃就算了。咖哩燒雞扒飯和它出名那些咖喱海鮮的大拼盤有所不同,那種咖喱好像甜味為主,還煮得較杰稠,以及內裏會有些蛋,可能因為那種咖喱用來醮麵包食更加可口。這個咖喱汁比較稀,可能用來伴飯會比較方便,不過咖喱汁不算太多;另外的燒雞扒,可以見到雞扒切得細緻,而且面頭、底部亦都有燒焦過的感覺。因為屬燒雞扒,有點燒焦的香氣,自然不會太過滑溜,不過配合咖哩來吃,也不太差。凍泰式啡,是都係點輕微酸味的那種泰式咖啡,比起港式或是麥當勞的咖啡,都覺不算太濃香,用來當作特飲可能比較好,只是作為咖啡類就不太香濃
印象中以前南角道的<<小曼谷>>好像橫跨幾個舖位

燒雞扒,可以見到雞扒切得細緻,而且
自然不會太過滑溜,不過配合咖哩來吃,也不太差。

午餐
2022-08-05 25 瀏覽
晚飯時間同朋友仔一齊黎到九龍城,大家第一時間都諗起食泰國菜,呢間喺宋王臺地鐵站一上就到嘅小曼谷泰菜都幾地道美味!#牛油蒜蓉燒蟶子皇 (3隻)蟶子皇大隻爽口又彈牙,再加埋牛油蒜蓉炸魚仔,鮮味又惹味! #燒脆皮白鱔 (2串) 白鱔嘅外皮燒到好香脆,入邊肉質嫩滑,十分高質!#鹽燒東風螺鹽燒鹹香十足,螺肉鮮甜爽嫩,點泰式辣汁食辣辣地幾惹味!#鹽燒鮑魚 (2隻)鮑魚大大隻,鹹香風味佳,肉質爽滑,加上上面嘅小魚乾,好鮮甜美味!#泰皇咖喱法包軟殼蟹法式農夫包好大個,挖空咗佢之後入邊裝滿咖喱汁,咖喱汁甜而不辣,軟殼蟹肥美香脆!#芒果糯米飯我哋叫咗呢個小曼谷🇹🇭原隻芒果🥭糯米飯🍚做甜品,糯米飯🍚熱辣辣軟糯香甜,配上香濃嘅椰汁🥥同埋芒果🥭一齊食有冰🧊火🔥二重奏嘅感覺,層次豐富好好味😋!#小曼谷泰國美食 (南角道)地址: 九龍城南角道9-11號地下

#牛油蒜蓉燒蟶子皇 (3隻)
蟶子皇大隻爽口又彈牙,再加埋牛油蒜蓉炸魚仔,鮮味又惹味!

#燒脆皮白鱔 (2串)
白鱔嘅外皮燒到好香脆,入邊肉質嫩滑,十分高質!

#鹽燒東風螺
鹽燒鹹香十足,螺肉鮮甜爽嫩,點泰式辣汁食辣辣地幾惹味!

#鹽燒鮑魚 (2隻)

#泰皇咖喱法包軟殼蟹

#芒果糯米飯

#小曼谷泰國美食 (南角道)
地址: 九龍城南角道9-11號地下
九龍城眾多🇹🇭泰國菜館之中🤩小曼谷都幾💰抵食,而且水準👍穩定!🧂鹽燒🔥東風螺🐚鹹香😋鮮甜並重,肉質又爽嫩🤤,點啲🤏泰式辣汁🌶一齊食更加惹味!🧄蒜蓉🔥燒蟶子皇好🥰鮮甜爽口又肥美,🧄蒜蓉咸香🤤十足,而且上面仲有啲香脆嘅🐟小魚乾提鮮👍,沾少少🇹🇭泰式辣汁🌶食好開胃😋。🧂鹽燒🔥鮑魚夠大隻🤩肉質爽滑,上面嘅🐟小魚乾再加添左啲🤤鹹香風味,好鮮甜美味😋!🔥燒脆皮白鱔,👍外皮好脆又鬆化🤩,下層嘅皮有啲煙韌又鮮味🤤,肉嫩多汁😋,係必食推介!🇹🇭泰皇咖喱🍛法包🥖軟殼蟹🦀份量十足,大大個法式農夫包🥖入面裝滿香甜而不太🌶辣嘅咖喱🍛,農夫包吸晒🥰咖喱汁好好味🤤,軟殼蟹🦀都幾肥美😋而且好鬆脆👍!上菜速度💁都幾快,值得一讚👍,我仲叫咗個芒果🥭椰汁🥥沙冰🍹,香甜好飲🤤十分解暑!我哋叫咗呢個小曼谷🇹🇭原隻芒果🥭糯米飯🍚做甜品,糯米飯🍚熱辣辣軟糯香甜,配上香濃嘅椰汁🥥同埋芒果🥭一齊食有冰🧊火🔥二重奏嘅感覺,層次豐富好好味😋!

• 泰皇咖喱法包軟殼蟹
  • 小曼谷原隻芒果糯米飯
  • 燒脆皮白鱔
2022-08-05 18 瀏覽
九龍城嘅泰國餐廳出哂名,今日又黎食好嘢,其實之前已經食過啦🙈無計,食過返尋味🤩今日又黎食🤭海鮮孖寶:揀左蟶子同扇貝,果然好鮮好美味!啲牛油香滿滿之餘,上面嗰啲配料完全係畫龍點睛😍尤其係啲炸魚仔,好好味!泰皇咖哩大頭蝦:咖哩果然好重椰奶味,又滑又綿,啲大頭蝦夠哂彈牙又新鮮😊仲要勁大隻又大膏添!我哋叫多份薄餅黎襯咖哩食,佢哋簡直係絕配🫡串燒:牛肉,雞肉,雞腎,牛筋丸同埋珍寶腸😈燒得勁入味,配埋佢哋比嘅醬汁一齊食,無得頂呢👏🏻特別想讚雞肉同雞腎,超級正!嘢飲就叫左龍眼冰同泰式奶茶,泰式奶茶夠地道,奶味濃又香甜,值得推介!而龍眼冰多龍眼好鮮甜!走果陣仲有勁多人排緊隊呢👍🏻

走果陣仲有勁多人排緊隊呢👍🏻
2022-08-04
15 分鐘 (堂食)
  • 海鮮孖寶
  • 泰皇咖哩大頭蝦
  • 串燒
2022-08-03 31 瀏覽
九龍城食泰國餐,大多間都不知道怎樣選擇?今日介紹你一間每次都保持水準的泰國餐廳!~小曼谷泰國美食😬😬泰式拼盤,即叫即炸~熱乎乎上枱,已經流曬口水!🤤🤤樣樣都非常出色椰汁冰可以解渴及解辣(可以選擇少甜👍🏻👍🏻)岩晒減肥嘅我😎香葉肉碎炒飯(有荷包蛋)這個是我最愛,微辣又飽肚😂😂😂生蝦刺身十分大隻和新鮮,加埋個汁,簡直不得了,食成碟都得(每碟有6隻)平日都好多人架,最好早少少去!比較穩陣😜

椰汁冰可以解渴及解辣(可以選擇少甜👍🏻👍🏻)岩晒減肥嘅我😎

香葉肉碎炒飯(有荷包蛋)這個是我最愛,微辣又飽肚😂😂😂

平日都好多人架,最好早少少去!比較穩陣😜
2022-07-27 28 瀏覽
幾年無出國旅行既我 十分掛住去泰國既日子啊~身為前九龍城人,決定返九龍城小泰國食返餐地道晚餐~今日難得收工,同朋友相約到位於南角道既小曼谷泰國美食小曼谷貴為傳統老字號泰國餐館~ 從細已經知道好有名,今日終於有幸來試一次!出面條街熱到咁,絕對要整返杯泰式飲料黎解解渴!朋友點左杯泰式冰奶茶($29,左), 而我就叫左杯珍多冰($35,右)珍多冰既椰奶base椰味十足,配埋彩色既珍多啫喱, 有咬口又好飲而泰式冰奶茶亦同樣整得十分地道,唔會過甜~ 正!小食方面,我地叫左一客泰式炸芝士蝦丸 ($105, 三粒)一上菜,我同朋友都感到十分有驚喜! 芝士蝦丸每一粒都勁大粒! 隻個掌頭咁大 而且丸入面既芝士係流心嫁! 超級好食~ 蝦丸外層炸得十分香脆, 而入面既芝士亦都很香濃! 必點啊!另外我地亦叫左一客風味燒豬頸肉 ($96)豬頸肉烤得很香 肉質鮮嫩 不會選用過肥既豬頸肉~ 配埋餐廳既特調燒汁,絕對令你有去左曼谷旅行既feel 主食方面,我地叫左一客黃咖哩牛腩($95)牛腩份量很足夠, 而且牛腩炆得十分腍 口感非常軟~ 十分出色黃咖哩亦烹調得十分好,  入口帶甜,也食到唔同香料既味道, 讚!另一客主
幾年無出國旅行既我 十分掛住去泰國既日子啊~
身為前九龍城人,決定返九龍城小泰國食返餐地道晚餐~
今日難得收工,同朋友相約到位於南角道既小曼谷泰國美食

出面條街熱到咁,絕對要整返杯泰式飲料黎解解渴!

而泰式冰奶茶亦同樣整得十分地道,唔會過甜~ 正!

小食方面,我地叫左一客泰式炸芝士蝦丸 ($105, 三粒)

而且丸入面既芝士係流心嫁! 超級好食~
蝦丸外層炸得十分香脆, 而入面既芝士亦都很香濃! 必點啊!

另外我地亦叫左一客風味燒豬頸肉 ($96)
豬頸肉烤得很香 肉質鮮嫩 不會選用過肥既豬頸肉~
配埋餐廳既特調燒汁,絕對令你有去左曼谷旅行既feel

主食方面,我地叫左一客黃咖哩牛腩($95)

另一客主食我地揀左泰皇咖哩法包軟殼蟹($172)
軟殼蟹炸得好脆口,絕對唔乾!

而且法包完全索曬咖哩汁既精華, 食既時候令人不禁興奮起來!

今一餐食得好開心 好滿足

泰國野真係要去返小曼谷食先至得! 好有心既烹飪~
  • 泰皇咖哩法包軟殼蟹
  • 黃咖哩牛腩
  • 風味燒豬頸肉
  • 泰式炸芝士蝦丸
2022-07-27 57 瀏覽
🕖時段-星期二夜晚8點到有幾個人係門口等緊 大約10分鐘入得 _▫️泰式拼盤 $133有齊✔️蝦餅✔️魚餅✔️春卷✔️雞棗 每款2件 多款得來2人都可以食得哂 好抵食😋(平時2個人食泰國野 嗌一碟蝦餅每人要食2,3舊都幾多 呢個拼盤份量較貼心又可以咩都食少少😙)_▫️鮮芒蟹肉炒飯 $96芒果好鮮甜🥭同肉鬆炒飯幾夾 炒飯粒粒分明 唔算太油芒果同肉鬆份量足 唔洗慳住慳住來餸飯食😂_▫️泰式馬拉盞炒椰菜苗 $91食泰國野通常都會嗌椰菜苗因為平時唔係周圍有得點😛好香蒜蓉味_🍽環境基本上地鐵站一出就到😀好方便小曼谷夜晚會用埋隔離餐廳BTS美食站既座位 我地被安排坐BTS個邊 用qr code落單 食物就由隔離小曼谷拎過來 上菜都好快手👍🏻收銀後面有一大張曼谷地下鐵路線圖 一路食一路回味之前泰國旅行🥲
🕖時段-星期二夜晚

泰式拼盤
鮮芒蟹肉炒飯
泰式馬拉盞炒椰菜苗
2022-07-27 33 瀏覽
自從開左屯門線🚇真係超方便了,小曼谷泰國美食 (南角道) 就位於宋皇臺站Exit B出口,一出站望對面就見到間餐廳,開開❤️❤️去九龍城食泰國菜👯‍♀️✔️豬肉碎生菜包 (HK$90)豬肉碎用咗蒜頭洋蔥🧅香茅青檸🍋等不同配料炒香,加上味道酸酸辣辣,配上新鮮蔬菜🥬,清新又醒胃。✔️泰式串燒🍢 (HK$23 / HK$19)雞全翼➕雞腎 🐔串燒有陣陣炭火香味,雞全翼燒得剛好,雞肉嫩口,雞腎嚼口得黎又唔會過韌,加上店家特製沙嗲汁,香口惹味😋✔️明爐蒸烏頭🐟(HK$172)烏頭大條厚肉,肉質仍很滑很嫩。湯底酸酸辣辣甜甜,加上爐底有細火慢慢滾著,熱🔥辣辣,令人開胃。😋另外點了青檸菠蘿沙冰(HK$39),炎炎夏天飲返快杯冰凍沙冰,超爽🤩

✔️豬肉碎生菜包 (HK$90)

✔️泰式串燒🍢 (HK$23 / HK$19)
雞全翼➕雞腎 🐔

✔️明爐蒸烏頭🐟(HK$172)

2022-07-22 35 瀏覽
網上見到人推介佢個咖哩軟殼蟹☺️為食既我即刻約左家姐黎食☺️估唔到平日夜晚咁多人排隊☺️好可愛兩個女仔睇完menu就叫左咖哩軟殼蟹同馬拉盞豬頸肉通菜通☺️泰式奶茶同椰青都好好飲☺️馬拉盞豬頸肉通菜,好大碟!原本見到佢個價錢比其他泰國菜貴啲但估唔到個份量咁多!超抵!哩個超正,有兩隻完整既軟殼蟹仲好脆,而且個咖哩唔辣仲好香!夾麵包岩岩好!食過返尋味!本身怕唔夠飽仲叫左串牛肉串燒!兩個女仔飽到食唔晒☺️埋單仲要每人二百左右!我會為左個軟殼蟹再去過☺️☺️
網上見到人推介佢個咖哩軟殼蟹☺️
為食既我即刻約左家姐黎食☺️

估唔到平日夜晚咁多人排隊☺️

好可愛

泰式奶茶同椰青都好好飲☺️

馬拉盞豬頸肉通菜,好大碟!
原本見到佢個價錢比其他泰國菜貴啲但估唔到個份量咁多!超抵!

本身怕唔夠飽仲叫左串牛肉串燒!

兩個女仔飽到食唔晒☺️
埋單仲要每人二百左右!
我會為左個軟殼蟹再去過☺️☺️
  • 泰皇咖喱法包軟殼蟹
2022-07-21 28 瀏覽
今日嚟九龍城食泰國菜,呢間小曼谷好出名,好多地區都有分店。泰式干炒豬肉片河- 分量幾大碟,除咗肉片仲有蔬菜同雞蛋等配料- 河粉炒到滑lulu又唔會太油膩- 味道有啲似中式嘅乾炒牛河,不過更鹹香惹味泰式燒原隻鮮魷- 魷魚幾大隻,燒得好香- 魷魚口感爽脆有嚼勁,邊位燒焦左有少少脆口- 配上特製酸辣汁好醒胃好惹味泰式炸蝦餅(細)- 細份嘅份量都幾多,有六件蝦餅,件件都好大舊- 外皮差到金黃色好香脆,內裏爽口彈牙,蝦膠打得好滑- 配上泰式甜辣醬好開胃椰汁西米糕拼泰式千層糕- 賣相吸引- 椰汁西米糕係凍的;泰式千層糕係暖的,冰火二重- 味道正宗,椰汁西米糕椰汁味香濃配上粒粒西米同粟米,清甜解膩- 泰式千層糕碧綠,層次分明,有椰汁香味同斑斕香味,咬落去煙煙韌韌又唔會太硬
今日嚟九龍城食泰國菜,呢間小曼谷好出名,好多地區都有分店。

泰式干炒豬肉片河
- 分量幾大碟,除咗肉片仲有蔬菜同雞蛋等配料
- 河粉炒到滑lulu又唔會太油膩
- 味道有啲似中式嘅乾炒牛河,不過更鹹香惹味

泰式燒原隻鮮魷
- 魷魚幾大隻,燒得好香
- 魷魚口感爽脆有嚼勁,邊位燒焦左有少少脆口
- 配上特製酸辣汁好醒胃好惹味

泰式炸蝦餅(細)
- 細份嘅份量都幾多,有六件蝦餅,件件都好大舊
- 外皮差到金黃色好香脆,內裏爽口彈牙,蝦膠打得好滑
- 配上泰式甜辣醬好開胃

椰汁西米糕拼泰式千層糕
- 賣相吸引
- 椰汁西米糕係凍的;泰式千層糕係暖的,冰火二重
2022-07-20 22 瀏覽
🔥今次去左九龍城店 屯馬線宋皇臺站一分鐘到達 位置勁方便其實好耐無去過小曼谷 今次一試有驚喜 入座時會主動貼心安排洗碗兜比客洗碗 餐廳與時並進可以比客用QR code下單店內環境 小店黎講亦都明亮整潔 店員會講 "小心熱"之類 唔會西面 有禮又有人情味星期四 19:00去到已經接近滿座 人氣多年不減既泰國菜😋🐟明爐烏頭魚$172烏頭超大條厚肉 魚肉嫩滑 泰式汁酸甜少少辣超開胃 一直有細火加熱著 一路滾一路食 散發香濃青檸味 青檸亦中和左魚腥味 仲有生菜 酸菜 菇類作為配菜超入味🍛菠蘿海鮮炒飯$96配料豐富 除左菠蘿 仲有帶子 鮮蝦 魷魚圈 肉鬆 米飯炒得粒粒分明 味道酸酸甜甜 菠蘿炒飯真係百吃不厭🥗泰式柚子沙律$98味道清新好味 清甜肉厚多汁柚子 加埋鮮蝦 再配合鹹香酸甜醬汁(泰式配料蒜頭 炸紅蔥頭及花生) 地道又好食 推薦❣️小曼谷泰國美食 (南角道) 📍九龍城南角道9-11號地下
🔥今次去左九龍城店 屯馬線宋皇臺站一分鐘到達 位置勁方便

仲有生菜 酸菜 菇類作為配菜超入味

🍛菠蘿海鮮炒飯$96
味道酸酸甜甜 菠蘿炒飯真係百吃不厭

🥗泰式柚子沙律$98

小曼谷泰國美食 (南角道)
📍九龍城南角道9-11號地下