2020-04-06 44 瀏覽
本來今個用放大假係去布吉,因為肺炎取消左,唯有食下泰國菜餐廳裝修都幾特別,門口有個火車頭可以影下相。兩個人叫左5樣野食,好大份又好味,完全食唔晒😅馬拉盞炒通菜 - 炒得好有水準,唔會太咸或者乾生菜包叫左少辣,岩晒唔食得太辣但又想原汁原味既我地😂,啲肉碎唔會太多肥豬肉,同啲香料勁夾,生菜有10塊倒炸豬餅- 蝦肉彈牙,外皮炸到好脆風味燒豬頸肉-推薦!!勁juicy ,外層仲要脆脆地,加埋個秘製醬汁,令人食唔停口冬陰公湯(二人份)-唔記得小辣,有兩隻虎蝦,好大隻新鮮,湯有香矛,蘑菇,洋蔥等配料,酸酸辣辣咁,飲完個人暖晒🥰Overall ,佢價錢唔算平,但每份食物都大份,推介!
本來今個用放大假係去布吉,因為肺炎取消左,唯有食下泰國菜

餐廳裝修都幾特別,門口有個火車頭可以影下相。

兩個人叫左5樣野食,好大份又好味,完全食唔晒😅

馬拉盞炒通菜 - 炒得好有水準,唔會太咸或者乾

炸豬餅- 蝦肉彈牙,外皮炸到好脆

Overall ,佢價錢唔算平,但每份食物都大份,推介!
2020-04-06 35 瀏覽
太耐冇去泰國啦同埋而家疫情都唔夠膽去只能夠留港消費呢間泰國餐廳做得好好入鋪頭之前要量體溫同用搓手液做得非常好 而且物資又足仲準備買紙袋俾我哋放口罩讚而且座位安排得好好相隔一台先安排坐 非常之放心唔會坐到好迫一去到門口見到架大火車 啱晒打卡影相用好有特色啊 之後見到牆上面都有幾架嘅小火車 好特別啊好啦講返食物質素先叫咗個袖子大蝦沙律首先個份量好多 袖子嘅酸甜味再加上有花生味道好新鮮 適合 開胃之後叫咗份海鮮炒金邊粉金邊粉嘅硬度適中唔會軟同太硬而且味道好夠 好香有當地的特色再叫咗個青咖喱雞加一份薄餅咖喱唔會太淡 再加上薄餅新鮮製造好香熱辣辣 配合埋個咖喱簡直一流再叫咗一杯菠蘿青檸沙冰酸酸甜甜 正正子
太耐冇去泰國啦

咖喱唔會太淡 再加上薄餅新鮮製造
好香熱辣辣 配合埋個咖喱簡直一流

再叫咗一杯菠蘿青檸沙冰
酸酸甜甜 正正子

開喺香港嘅泰國美食餐廳真係多不勝數,不過「小曼谷泰國美食站」係最令我印象深刻嘅餐廳之一,佢嘅環境設計好有心思,店面擺放住火車裝飾,非常吸睛,可以打下卡影相,環境乾淨,仲有泰籍駐場歌手唱Live聽下。泰式燒盲鰽,魚皮燒得好香脆,魚肉嫩滑,味道偏重口味、充滿鮮味,食落好有咸香,魚肚放左斑蘭葉、南薑、香茅、檸檬葉等香料,再以粗鹽包裹燒製,鮮味全鎖曬落魚身,啖啖肉,配上魚露、泰式醬汁食用,味道更正宗。泰式酸辣鳳爪,鳳爪好入味,食落惹味、酸酸甜甜開胃,配搭芹菜、洋葱條食用,口感、味道更清爽。泰式炸蝦餅,口感外脆內軟,蝦肉好彈牙,配搭泰式辣醬味道更佳。菠蘿雞肉炒飯,炒飯放左適量咖喱粉,加上香甜嘅鮮菠蘿粒、爽彈嘅鮮蝦、魷魚、腰果、肉鬆,非常足料,飯粒夠乾身、粒粒分明,雞肉肉汁滲入炒飯之中,所以味道都幾香口,菠蘿令成個炒飯食落好清新。泰式干炒海鮮米粉,海鮮鮮甜,米粉炒得好乾爽。泰式龍眼冰,味道清甜,有幾粒桂圓乾。

泰式干炒海鮮米粉,海鮮鮮甜,米粉炒得好乾爽。

泰式龍眼冰,味道清甜,有幾粒桂圓乾。
2020-04-01 113 瀏覽
以前係九龍城就成日去小曼谷到食泰國菜,終於等到佢開黎港島區啦,仲要係銅鑼灣,好方便呀餐廳都幾大喎,就算而家要隔枱坐都絕對handle 到,仲有個area 俾live music 喎,唔知平時有咩歌手架呢黃咖哩雞肉 📍$98初初食覺得唔係好辣,點知愈食愈辣 🙈 都幾過癮,用黎送個烤酥餅超正呀! 食完仲有剩,我地再加咗個白飯,唔好浪費咗啲咁好食嘅咖喱牛油蒜蓉燒大蜆 (半打)📍$122蜆肉真係好大粒 😋 牛油味同蒜蓉味都好重,上面放咗啲炸白飯魚,口感同平時好唔同,脆脆地幾特別泰式原味烤酥餅 (2塊)📍$45同平時啲印度烤餅唔同,呢個唔係煙韌個種,反而好香好脆口,岩岩炸起就即刻上枱 ,岩哂用黎送咖哩呀泰式鮮蝦炒金邊粉 📍$98炒得好乾身又唔會太酸,啲蝦都應該係新鮮嘅,幾彈牙

黃咖哩雞肉 📍$98

牛油蒜蓉燒大蜆 (半打)📍$122

泰式原味烤酥餅 (2塊)📍$45

泰式鮮蝦炒金邊粉 📍$98
炒得好乾身又唔會太酸,啲蝦都應該係新鮮嘅,幾彈牙
牛油蒜蓉燒大蜆 (半打)
黃咖哩雞肉
泰式鮮蝦炒金邊粉
牛油蒜蓉燒大蜆 (半打)
黃咖哩雞肉
泰式鮮蝦炒金邊粉
  • 牛油蒜蓉燒大蜆
2020-04-01 52 瀏覽
小時候已經很喜歡去小曼谷九龍城分店吃,飯菜份量大而且價錢超值,而且味道夠地道,所以當知道銅鑼灣開了一間分店後趁著有空就馬上去試一下。🍽大蝦炒金邊粉來到泰國餐廳一定要吃金邊粉!這裡的金邊粉超大份,而且有很多炒蛋。吃下去偏甜,但加上旁邊的青檸汁吃下去就會更清新。我也喜歡店家加了很多豆角,而且不要忘了要把花生碎拌進面裡面。雖然美中不足是大蝦只有兩隻,但是整體味道都很好吃。🍽青咖喱豬頸肉🍽蒜蓉包另一個不能錯過的泰國美食就是青咖喱。今天我們選了豬頸肉,一開始有小鍋端上來的時候以為份量不多,但是其實吃到最後我們兩個完全吃不完!豬頸肉份量超級多,而且吸光了青咖喱汁,肥美又好吃。裡面還有很多紅椒、青豆和茄子作為配菜。點咖喱一定要叫蒜蓉包作為配菜,用來沾咖喱汁。蒜蓉包超級大塊,而且蒜蓉味很重,但是又不會太油,配上青咖喱的香非常好味😋🍽明爐烏頭另外一個主角就是明爐煮魚。我們選了烏頭魚,因為魚骨不多而且很鮮。店家會附上多一碗魚湯,不夠的時候我們可以自己加。這個魚湯很好喝,很重香茅和辣椒味,但是一點都不辣,酸酸的很開胃。烏頭魚很大條,而且魚肉很容易挑。肉質一點都不老,很嫩,我們兩個很快就清光了。底下還有一些生

🍽大蝦炒金邊粉

🍽青咖喱豬頸肉
🍽蒜蓉包

🍽明爐烏頭
另外一個主角就是明爐煮魚。我們選了烏頭魚,因為魚骨不多而且很鮮。店家會附上多一碗魚湯,不夠的時候我們可以自己加。這個魚湯很好喝,很重香茅和辣椒味,但是一點都不辣,酸酸的很開胃。烏頭魚很大條,而且魚肉很容易挑。肉質一點都不老,很嫩,我們兩個很快就清光了。底下還有一些生菜和豬肉碎,到最後把湯的精華都吸收掉後也很好吃。

🍹青檸菠蘿沙冰
當然要叫一杯飲料送飯。這裡的沙冰超級大杯,而且冰都打得夠碎。青檸和菠蘿的味道都突出,不會很假或過甜,喝下去很清新。

❗️值得一提的是餐廳近來為消費滿$500的客人送贈口罩,而且入座前一定會量度體溫和用酒精為客人消毒。也會提供口罩袋裝著口罩,店員也會提醒我們吃東西的時候才脫口罩

2020-03-30 147 瀏覽
小曼谷的泰國菜就是特別香口惹味,咖哩或者泰式炒河都一樣好出色。香而不油,炒得十分惹味,恰到好處。首先叫了一個香葉雞肉泰國炒河。炒河粉帶辣味,但炒河並不會痴成一舊,反而是每一條河粉都分明,但又吾會油膩。加上河粉相當吸味,香葉加辣椒的香氣就更加突出。而且不會油,實在好食。青咖哩豬頸肉亦相當不錯👍青咖哩比黃咖哩少見,所以一揀就揀左佢。青咖哩吾係好辣,但香味十足。絆飯食更加是一流,會令你愛不釋手。豬頸肉又爽口。串燒,今日叫了雞肉,豬肉,仲有雞髀荷。在上菜的小時候,已經有陣陣串燒燒烤的香味。加上全部都是新鮮燒好。肉類本身的油香,加上燒烤味已經正。再加上沙嗲醬汁。香口,好味。蒜蓉包。新鮮焗好的蒜蓉包,香脆無比,加上粒粒蒜蓉,又可以沾青咖哩食。回味無窮。泰式冰奶茶。這杯冰奶茶不輸港色奶茶。香,滑,但不會太甜。比例調得好,加上冰,一口串燒,一口奶茶香。在疫情期間,亦見到店家努力做好衛生。亦會提供紙袋比食客放口罩。
小曼谷的泰國菜就是特別香口惹味,
咖哩或者泰式炒河都一樣好出色。
香而不油,炒得十分惹味,恰到好處。

香葉雞肉泰式炒河

青咖哩豬頸肉亦相當不錯👍
青咖哩豬頸肉

泰式冰奶茶

香葉雞肉泰式炒河
青咖哩豬頸肉
泰式冰奶茶
2020-03-30 1002 瀏覽
小曼谷係幾年前已經喺九龍城幫襯開朋友就想喺銅鑼灣食泰國嘢,所以上網搜尋,發現小曼谷喺銅鑼灣開咗分店,印象好所以就揀番小曼谷啦!一落地庫就見到火車頭在門口出入處過往喺九龍城幫襯多,第一次嚟銅鑼灣,依間原來有live Music見到有煲仔翅,可惜主角冇乜興趣,所以留待下次雞腎沙嗲串燒$24、燒牛筋丸$28一定要配埋秘製沙嗲醬汁鐵板豬頸肉炒椰菜苗(馬拉盞)$102香口惹味熱辣辣,不過略嫌油咗少少辣椒膏炒海鮮$248泰式原味烤薄餅$45香酥鬆脆泰式蒜蓉包(4片)$45香脆可口蒜茸包要趁熱吃辣椒膏醬汁超級正食到手指都要噀埋烤薄餅或者蒜蓉包一齊食,簡直係十全十美食到自己個碟有青口殼、蜆殼、蝦殼等,店員主動幫我地換碟雞腎串燒要配埋沙嗲同食,沙嗲裏面有花生碎粒好正蜜糖燒菠蘿$78對燒菠蘿有一種情,所以是必點的飯後甜品,燒過後的菠蘿香味和甜度更集中!另外自己還準備了生日蛋糕比壽星,壽星超滿意這一頓生日飯安排呢原來消費滿$500送一盒口罩,依排係送小朋友版嘅口罩(原來無定)意外驚喜嘅禮物,雖然自己唔啱用但也開心
小曼谷係幾年前已經喺九龍城幫襯開

一落地庫就見到火車頭在門口出入處

見到有煲仔翅,可惜主角冇乜興趣,所以留待下次

雞腎沙嗲串燒$24、燒牛筋丸$28
一定要配埋秘製沙嗲醬汁

鐵板豬頸肉炒椰菜苗102

鐵板豬頸肉炒椰菜苗(馬拉盞)$102
香口惹味熱辣辣,不過略嫌油咗少少

辣椒膏炒海鮮

泰式蒜蓉包(4片)$45

香脆可口蒜茸包要趁熱吃

辣椒膏醬汁超級正
食到手指都要噀埋

烤薄餅或者蒜蓉包一齊食,簡直係十全十美

食到自己個碟有青口殼、蜆殼、蝦殼等,店員主動幫我地換碟

雞腎串燒要配埋沙嗲同食,沙嗲裏面有花生碎粒好正

蜜糖燒菠蘿

蜜糖燒菠蘿$78

意外驚喜嘅禮物,雖然自己唔啱用但也開心

2020-03-12
慶祝紀念
生日
鐵板豬頸肉炒椰菜苗102
辣椒膏炒海鮮
泰式原味烤薄餅
泰式蒜茸包
蜜糖燒菠蘿
呢間九龍城泰菜喺銅鑼灣開咗分店。平日都會有個corner比表演者唱歌。我去嗰日嘅表演者(應該係老闆?)唱咗首十八送俾梁天琦,同路人無誤!!🤧唉,天生帶有政治風采嘅領袖啊。·講返嘢食,講咗食芒果糯米飯幾個月之後終於終於食到。佢嘅糯米飯係熱糯米, 配埋香甜嘅原隻芒果同椰奶,好邪惡🤤·香芒蟹肉炒飯整體出色,香甜嘅芒果又再一次令個飯昇華咗。果然係推介美食🤤·豬肉碎生菜包同馬拉盞炒通菜整體來講都幾辣,但又忍唔住食落去🤣·環境幾chill,有音樂聽,有pepe黑膠碟裝飾。嗰日去到滿滿的人,個live共鳴100%!黃店果然係唔同啲💕-豬肉碎生菜包|$92泰式馬拉盞炒通菜|$89香芒蟹肉炒飯|$98小曼谷原隻芒果糯米飯|$88-小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖-
小曼谷原隻芒果糯米飯

香芒蟹肉炒飯

豬肉碎生菜包

豬肉碎生菜包|$92
泰式馬拉盞炒通菜|$89
香芒蟹肉炒飯|$98
小曼谷原隻芒果糯米飯|$88
小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
小曼谷原隻芒果糯米飯
香芒蟹肉炒飯
豬肉碎生菜包
2020-03-22 43 瀏覽
想食正宗泰菜?但九龍城又吾就腳?🤔咁就要去扎根九龍城18年的小曼谷😋,最近佢地殺入銅鑼灣開分店,「小曼谷美食站」,以後港島區放工又多個地方吃泰菜。😚❤️這裡最大賣點,就更像是一所迷你夜市🌉。小曼谷美食站竟安裝了有泰國火車夜市的大火車在餐廳內🚋!是絕讚打卡位,晚市還有live band,請來泰籍歌手自彈自唱🎤,氣氛的確好。銅鑼灣小曼谷美食站新增數樣獨家新菜式,較為迎合香港人口味🥢。例如我今次叫左鹹蛋黃金炸雞翼,咸香味重,個人認為新菜式十分吸引又出色,值得一試。👍👍小曼谷泰國美食站地址:銅鑼灣謝斐道535號地庫B02鋪

小曼谷泰國美食站
地址:銅鑼灣謝斐道535號地庫B02鋪
2020-03-21 32 瀏覽
餐廳既店員服務非常有禮貌,用餐時會不時主動幫忙和加熱水。泰式海南雞,肉質十分嫩而入味,醬汁配搭十分夾。 燒雞全翼,外皮燒到脆卜卜,鎖住哂d肉汁,雞肉嫩滑。配上特製既沙嗲醬,非常滋味。之後再來一個泰式明爐魚呀,魚非常多肉,而且還會另外附上一碗湯,滾的時間可以再添加長期保持濕潤,魚肉鮮甜,而且帶陣陣鮮味,到最後還可以作湯一起喝。原隻芒果糯米飯,芒果非常大份,好甜,,椰汁有濃郁既椰香味,配上熱辣辣既糯米飯,真係停唔到口。
餐廳既店員服務非常有禮貌,用餐時會不時主動幫忙和加熱水。

泰式海南雞,肉質十分嫩而入味,醬汁配搭十分夾。

2020-03-21 88 瀏覽
最近同同事黎到CWB 買化妝品, 順便食埋飯~佢帶我黎CWB Tower 535地庫 食泰國菜, 估唔到CWB 有個旺中帶靜既地方!叫左個黃咖喱配豬肉,咖喱味非常香濃但又不辣,而且甜甜地,用來拌飯/ 蒜蓉包一流~~泰式炒蝦金邊粉,賣相OK,食落夠乾身之餘口味酸甜十分開胃,能夠一條一條分開食,唔會一餅野咁;蝦份量都幾多,食落爽口彈牙~咸魚炒芥蘭都幾惹味, 同我地中式既有d唔同, 無咁咸, 煮得岩岩好!蒜蓉包脆脆的, 勁好食, 可以就咁食, 又可以撈咖哩汁食, 唔錯~呢度仲有LIVE BAND, 好有氣氛~
最近同同事黎到CWB 買化妝品, 順便食埋飯~

呢度仲有LIVE BAND, 好有氣氛~
2020-03-16
2020-03-19 29 瀏覽
聽講呢間小曼谷有非常正宗嘅泰式菜 入面有火車頭嘅裝飾佢嘅裝修都好有泰國嘅味道呢排冇得去旅行唯有感受下啦😂😂入面可以揀嘅嘢食有好多有咖喱全消唔同嘅炒飯炒麵仲有泰式同越式飲品 簡直係花多眼亂😍😍我哋得兩個人但係叫咗好多嘢食所以食到好飽 第一個就係黃咖喱豬頸肉呢未送好岩唔食得辣嘅朋友叫 佢有少少甜咖喱味亦都有好香嘅黃咖喱 🍛煮得好香唔係嗰啲求其用咖喱粉沖出嚟嘅 入面有好多豬頸肉同埋薯仔仲有唔同嘅蔬菜一煲兩個人share都好夠飽 一定要叫埋麵包點嚟食 個人覺得芝士味同個咖喱非常夾簡直係將個味道昇華到另一個層次😳😳😳除咗煮食之外我哋都叫咗一個泰式蝦餅呢個只係本分但係都有好多 泰式辣醬同平時唔同應該係自家製嘅更加香口同埋惹味 😍佢嘅沙嗲串燒 都唔錯尤其是一口牛柳粒加埋啲蕃茄仔 特別推介下牛舌同埋雞軟骨最後仲飲咗一杯椰青超級大杯 非常滿足因為我哋嗌多過$500餐廳仲送咗10個口罩俾我哋添🥰🥰

最後仲飲咗一杯椰青超級大杯 非常滿足
因為我哋嗌多過$500餐廳仲送咗10個口罩俾我哋添🥰🥰
2020-03-15 38 瀏覽
本來計劃到曼谷告吹,只好留港消費去食地道泰國泰國菜,才想起銅鑼灣有一間在地庫頗有名堂,名叫小曼谷,佈置特色,入到去已經聽到炒鑊的聲,惹味的香,想必有質素。晚餐如下:沙嗲一牛一雞,燒白鱔,菠蘿炒飯,小曼谷炒米粉。小曼谷炒米粉先來,豬肉丸及牛筋丸粒唔錯,收水好,味道都好,稍為乾身,建議添加備用的辣椒粉,辣油及魚露,成功提味。最欣賞燒白鱔,皮脆肉嫩。菠蘿炒飯,有少許甜味,與肉鬆之鹹成對比,蝦有幾隻,調味唔錯,豐富飽肚。

晚餐如下:沙嗲一牛一雞,燒白鱔,菠蘿炒飯,小曼谷炒米粉。

最欣賞燒白鱔,皮脆肉嫩。

2020-03-15 38 瀏覽
餐具幾靚泰式鳳爪:口感爽脆,酸酸甜甜,份量多蝦醬炒芥蘭苗,菜苗十分新鮮,蝦醬的香味撲鼻牛舌串燒:牛舌嘅表面燒得脆脆的,但裏面好林,配埋佢嘅特製醬汁,好好味炒金邊粉,有蝦有蛋有咖喱粉去炒嘅金邊粉味道很香,金邊粉炒到很乾爽貪得意試吓呢個炸豬皮,食落去嘅口感意外地好,味道似炸魚皮多啲最後呢度甜品,椰汁西米糕同班蘭椰汁糕,椰汁味10分出,好濃郁,正!
餐具幾靚

泰式鳳爪:口感爽脆,酸酸甜甜,份量多

蝦醬炒芥蘭苗,菜苗十分新鮮,蝦醬的香味撲鼻

2020-01-09
以前食泰國菜間唔中都會專登入九龍城食小曼谷,近一年小曼谷係銅鑼灣幢新商廈 — Tower 535地庫開左香港區第一間分店,平時午餐間唔中都有與同事食,Lunch Set幾抵食,今次終於食Dinner門口有間火車,可以打下卡影相。呢幢商廈幾新淨,所以連帶小曼谷內裡都覺得潔淨舒適,比九龍城店稍好,座位仲幾寬敞添。另外,餐廳仲有駐場歌手,撞岩仲有Live聽下,都幾有氣氛。泰式燒盲鰽: 晚市$288孖寶都幾抵,另外仲可搭配半隻海南雞或其他海鮮。盲鰽魚肚放左唔少香茅及檸檬葉等香料,再以粗鹽包住燒製,因此有陣陣香氣。魚無打鱗所以一掀就掀得開,內裡嘅魚肉非常嫩滑,魚肉鮮味,鹽味適中唔會太鹹,都幾好食。風味燒豬頸肉 ($118): 燒得幾Juicy惹味,肉汁幾豐富,肉質夠滑又唔會乾,真係幾好食。另外,配埋其秘製嘅泰式醬汁,濃郁帶微微辛香!黃咖喱牛腩 ($98) & 泰式原味酥餅 ($45): 呢個組合絕對係必點,首先小曼谷嘅黃咖喱整得幾好食,約有馬來風味,偏椰香奶滑,個味調得非常唔錯。另外,酥餅真係好好食,香滑酥軟,帶少少牛油香,配埋咖喱一齊食,真係好融合,一定要試!鮮菠蘿海鮮炒飯 ($93): 炒飯

鮮菠蘿海鮮炒飯 ($93): 炒飯放左適量咖喱粉,加上大量鮮菠蘿粒、海鮮,包括鮮蝦及魷魚等,仲有腰果及肉鬆等等,非常足料,啖啖都係肉。飯粒夠乾食,粒粒分明,都算okay,但就無乜特別之處。

以下係餐牌資料:

2020-03-05