2021-09-14 28 瀏覽
成日都聽人講小曼谷好出名 但係一直都冇去食 見到終於開到嚟銅鑼灣 然後有咁耐冇去過泰國 就冇理由唔食吓佢㗎我哋叫咗泰式金邊粉 一堆串燒 同埋重頭戲 咖喱軟殼蟹配農夫包泰式金邊粉真係好有泰國風味 蝦仁大大粒爽口彈牙又有蝦味 同埋炒到啱啱好嘅金邊粉食到好似喺泰國咁串燒就有司華力腸 雞全翼 配埋秘製嘅沙嗲汁食到咁上下都要留返個肚食重頭戲 就係呢一個大大份嘅咖喱軟殼蟹農夫包農夫包脆卜卜 吸收晒咖喱汁嘅精華估唔到兩個人都食得晒成個包

泰式金邊粉真係好有泰國風味 蝦仁大大粒
爽口彈牙又有蝦味 同埋炒到啱啱好嘅金邊粉
食到好似喺泰國咁

串燒就有司華力腸 雞全翼 配埋秘製嘅沙嗲汁

農夫包脆卜卜 吸收晒咖喱汁嘅精華
估唔到兩個人都食得晒成個包

2021-09-14 20 瀏覽
今晚又出城來到銅鑼灣食泰菜🥰🥰泰式鮮蝦炒金邊粉~我覺得呢個最好食😋,唔會太乾,唔會太油,而且好足料✌️泰式鐵板蠔餅~即叫即製,熱辣辣,份量十足,蠔餅表面煎到金黃香脆😋😋每啖都充滿蛋香及蠔仔的鮮甜,蠔餅底仲墊住啲爽脆的牙菜👍泰皇咖喱法包軟殼蟹~咖喱好香唔辣😋軟殼蟹都好多,脆口又大隻👍明爐香檸汁蒸桂花魚~平時食開多數都係烏頭魚,今次就桂花魚🐟魚肉厚身鮮甜且好滑,啖啖肉,不過就貴啲同埋叫咗小辣之後都仲係好辣🤣餐廳仲會額外上多碗湯汁,等大家可以慢慢一路食一路滾👍👍好有心
今晚又出城來到銅鑼灣食泰菜🥰🥰
2021-09-13 17 瀏覽
最近好想食泰國菜!同朋友離左cwb既依間小曼谷泰國菜到trytry新野啦🤩💕 之前已經聽過依個名,今次第一次食,一離到餐廳裝修好靚,出而擺左一架火車頭,好有去左泰渣既感覺啊,而且餐飯職員服務態度都好好,唔講咁多,一於食下睇下點啦🤟🏻首先我地叫左個泰式青咖喱 再叫多個薄餅青咖喱咖唔會太辣,岩晒香港人口味,而且裡面有帶子、蝦、魷魚🦑 岩晒鍾意食海鮮既我!最後青咖喱汁都唔好浪費,點埋薄餅食,飽肚又好食😋之後我地叫左個生菜豬肉包🥬豬肉配生菜🥬估唔到係咁好食!口感一流,配搭亦到好出色,配埋一齊食,唔會好油膩👍🏻😊最後仲有一份泰式生蠔✌🏻裡面既生蠔超新鮮,非常肥美,仲有外層炸到好香脆🦪

首先我地叫左個泰式青咖喱 再叫多個薄餅

最後青咖喱汁都唔好浪費,點埋薄餅食,飽肚又好食😋

之後我地叫左個生菜豬肉包🥬

最後仲有一份泰式生蠔✌🏻
裡面既生蠔超新鮮,非常肥美,仲有外層炸到好香脆🦪
2021-09-12 21 瀏覽
聽說一個人待久了,會上癮的。終於像劉喻書中寫的那樣,一個人過得像一直隊伍。隨心所欲,吃飯也是很自由,吃自己最愛的小曼谷。我幾乎是每一兩個月,就會想念泰國菜。 珍寶腸沙爹串燒 28突然想吃腸仔,沒想到還挺大的。外皮酥脆內心柔軟,甜甜蜜蜜的。 椰汁雞湯 102好大一鍋,喝完湯,就飽了。發現一個減少食慾的好方法,就是飯前喝湯。 泰式马拉盞炒椰菜苗 92每次必點菜式,椰菜苗也只有在這裡可以吃到,喜歡它的口感,緊實又新鮮。聽說將食物換成新鮮蔬菜,可以減少身體的疲倦。提高體力和效率。 極上小牛排沙律 138要來全熟,特別勁道。麻辣的沾料,口味簡直就是最愛❤小曼谷泰國美食站銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖

珍寶腸沙爹串燒 28

椰汁雞湯 102
好大一鍋,喝完湯,就飽了。
發現一個減少食慾的好方法,就是飯前喝湯。

泰式马拉盞炒椰菜苗 92

極上小牛排沙律 138
要來全熟,特別勁道。麻辣的沾料,口味簡直就是最愛❤

小曼谷泰國美食站
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
2021-09-12 15 瀏覽
小曼谷餐廳既燈光好有泰國夜市既感覺,但係呢度食,好明顯係舒服整潔高級d la. 叫左燒既海鮮combo,有三隻蟶子加兩隻帶子,因為個toppings加左好多銀魚仔乾,味道好豐富,同中式燒海鮮感覺好唔同,充滿左魚既香氣。combo既價值好抵食。另外仲叫左一串燒牛肉,配返個自家制既satay sauce,味道一流呀!飲品就叫左大大個既鮮椰青,香甜多汁,解膩。欣賞呢度既火車頭設計,好岩火車友黎影相打卡呀!
2021-08-31
2021-09-12 21 瀏覽
要傳統又要keep返泰國風味既餐廳係香港真心好多,但個人喜愛老字號,銅鑼灣呢間「小曼谷泰國美食站」餐廳覺得佢用泰國火車為主題比較特別,除了卡位都扮成車廂佈置之外,仲有小朋友最愛既大型火車頭,一行到門口感覺返哂黎,真心好似置身於泰國火車夜市咁,好有feel 😆而眼見佢d廚師大部分為泰國人,口味點都會正宗既🥲我地3個友人點左啲特式野食試試:🥢澳洲龍蝦椰青海鮮焗飯:呢個絕對係打卡之選,一上到枱全場矚目😆有啲fusion嘅感覺,但係絕對係考功夫之作,所以要預番少少時間去等,但係等待係絕對值得嘅!先將龍蝦起肉輕輕炸左,再放落椰青飯度焗,椰汁、椰青、龍蝦嘅味,完全索晒入飯裏面,香噴噴!🥢牛油蒜蓉燒大蜆:朋友誠意推介,食得出蒜蓉牛油先起鑊,再舖上大蜆逐隻燒,大蜆好新鮮,蒜蓉牛油亦都好搶鏡!🥢風味燒豬頸肉:呢個一上枱已經十分之香,唔怪得係推介之選!燒到剛剛好,豬肉好淋,點埋佢個汁簡直無敵!🥢冬陰功湯:我每逢吃泰國菜都必須點一鍋冬陰公。呢度用左海鮮煞製而成,加埋其他香料調配,香辣酸甜都有,味道很正宗!大蝦都鮮甜,肉質又腍!🥢泰式拼盤:份量很足夠,蝦餅、魚餅、春卷同雞棗拼埋,脆卜卜,雞棗幾煙韌,好特別!

而眼見佢d廚師大部分為泰國人,口味點都會正宗既🥲
我地3個友人點左啲特式野食試試:

2021-09-11 18 瀏覽
自助落單,好!唔怕有出錯,又唔會有人騷擾自己同朋友傾偈!讃👍🏻見到有live bang唔知仲有冇呢?叫了青咖喱豬頸肉,就梗係要叫個碗白飯嚟送咖喱啦,不辣,好香,好好味😋!豬頸肉仲有好多添。抵食👌又叫個滷水豬手煲,豬手軟淋,亦都係餸飯一流,食食吓才見到煲底有好多芥蘭呀!可以慳返叫碟菜嘅錢添😉所以叫多串雞翼、蝦球串嚟飲下啤酒😍😍!串燒火喉控制恰到好處,完全唔會乾身,仲可以保留食材嘅鮮肉汁💪🏻💪🏻
見到有live bang唔知仲有冇呢?

2021-09-10 24 瀏覽
Book左星期四6點,一行4人到達,環境舒服,食物水準好,價錢可以,但服務態度有待改善,訂完食物15分鐘全部到齊,張4人枱跟本放不落,我建議推隔離張枱來放一放食物(話吾可以😐)只要我地夾埋一碟,一係放曬落自己食碟,再拎走空碟,再放一碟下來(無言)叫左兩煲翅,各餘一半,又要我倒埋一煲😅又拎走再放碟飯,跟本無時間品嚐味道….只係趕你快快食完,想影相時間都冇,6:45已食完全部
2021-09-08
慶祝紀念
生日
2021-09-09 16 瀏覽
Gathering 食泰國野,見到門口咁大個火車頭🚞,就諗起曼谷個火車夜市,成間鋪都係火車車廂theme,有啲行李架🧳同路軌做裝飾;平日放工都唔少人,7點半左右可能要等位。野食種類好多選擇,有串燒、炸物、同不同煮法既海鮮,淨係諗食咩都揀左好耐。先揀左唔辣既生菜包,唔好睇佢顏色好淺,食落好惹味,好多香料,夾埋生菜食🥬。有鐘意食魚既人所以叫左明爐香檸汁烏頭,黎到仲有埋魚湯送魚肉,咁大條幾個人分啖啖肉,不過點都會有骨同食到最後好辣。

生菜包

檸檬烏頭

2021-08-23
生菜包
檸檬烏頭
  • 明爐香檸汁蒸烏頭
  • 豬肉碎生菜包
2021-09-09 18 瀏覽
以前夏天一定會去泰國旅行,今年疫情去唔到唯有去香港小曼谷食泰國美食過下隱先🇹🇭 餐廳睇落都幾闊落同有氣紛,有個小小既live band舞台係中間,野食份量都算多,都幾岩一大班朋友黎聚餐!我同朋友叫左冬陰功湯,佢有個熱鍋爐熱住湯,夠哂細心唔怕涷,味道酸辣,好正好好飲👍 之後叫埋必食泰式生蝦,生蝦處理得衛生,食落新鮮無伏👌 叫左兩種海鮮,分別係牛油蒜蓉炒蜆同蟶子,香氣十足!亦都有叫必食嘅沙嗲串燒,有雞肉,牛肉同豬肉,仲有虾同埋蕃茄仔,好有BBQ feel 😛 主食叫多左一個Padthai 麵,都係酸酸甜甜,好開胃既☺️ 其他嘢食種類都好多,例如咖喱軟殼蟹等等都好吸引,但實在食唔落等下次先😂而且餐廳服務態度都好好,好nice👏下次再食過

2021-09-09 82 瀏覽
🔻生蝦刺身 $128正正常常,但朋友話唔係太新鮮,蝦肉唔夠彈牙🔻 極上燒安格斯西冷牛小排 $238🚁韌過樹皮,咬極都咬唔爛🤯🔻馬拉盞炒椰菜苗 $92唯一啱胃口既得碟椰菜苗😅幾新鮮爽口——————————————————細細個就聽過佢個名😂但今次先第一次食如無意外都應該冇下次🙈想食好食泰國菜,建議去返泰金國❤️…………………………………………………………..by C
🔻生蝦刺身 $128
正正常常,但朋友話唔係太新鮮,蝦肉唔夠彈牙

🔻 極上燒安格斯西冷牛小排 $238🚁
韌過樹皮,咬極都咬唔爛🤯

🔻馬拉盞炒椰菜苗 $92
唯一啱胃口既得碟椰菜苗😅
幾新鮮爽口

——————————————————
細細個就聽過佢個名😂但今次先第一次食
如無意外都應該冇下次🙈
想食好食泰國菜,建議去返泰金國❤️
…………………………………………………………..
by C
2021-09-09 14 瀏覽
位於銅鑼灣的泰國餐廳,餐廳在地庫,全層都是餐廳。餐廳內部裝修走工業風格,座位是仿照火車及車廂設計。餐牌附照片,讓客人看到什麼菜式。炒河類:泰式鮮蝦炒金邊粉加入了羅望子醬一起烹調的泰式炒粉,酸酸甜甜,夾雜豆腐乾、豆芽等,增添口感。入面有幾只鮮蝦,肉質彈牙。飲品類:榴槤沙冰榴槤愛好者不妨一試,陣陣榴槤香味,濃稠,出色驚喜的沙冰,而且很消暑解渴。甜品類:小曼谷原隻芒果糯米飯原個大芒果,切開兩邊,甜中帶點酸,配上甜椰汁及新鮮蒸熱的糯米飯,上枱時煙還在冒。鹹香的糯米飯,煙煙韌韌,很有嚼勁。
位於銅鑼灣的泰國餐廳,餐廳在地庫,全層都是餐廳。
餐廳內部裝修走工業風格,座位是仿照火車及車廂設計。
餐牌附照片,讓客人看到什麼菜式。
炒河類:泰式鮮蝦炒金邊粉

入面有幾只鮮蝦,肉質彈牙。
飲品類:榴槤沙冰

甜品類:小曼谷原隻芒果糯米飯

鹹香的糯米飯,煙煙韌韌,很有嚼勁。
2021-09-09 22 瀏覽
小曼谷泰國美食站地址: 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖 門口有木車頭,極之搶眼,行入去食飯,就有如身處火車內用餐的體驗$288combo set 泰式燒盲鰽加牛油蒜蓉燒大蜆魚一尾燒好,中間塞了香草能去掉魚腥味架!蜆好鮮甜且富蒜香,真係好小食到咁大隻蜆,嚼勁十足。$128 泰式生蝦刺身,6隻以此定價我覺得有點貴,不過勝在蝦好質感,個醬亦調得滋味,$138 鐵板蠔餅堆到成座小山,蠔肉肥美有蛋香,加埋個是拉差辣醬食足4樣海鮮,香港食海鮮一向唔平,今次人均$300 食到,比去西貢食更相宜
小曼谷泰國美食站
地址: 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖

$288combo set 泰式燒盲鰽加
牛油蒜蓉燒大蜆

2021-09-09 20 瀏覽
今日收工同朋友去銅鑼灣食晚飯,諗住食泰國嘢,所以就去咗小曼谷🤤餐廳環境同燈光都幾有feel,出面仲有個大大既火車頭俾大家打卡📸店員服務都好好,好有禮貌✨泰式生蝦刺身 $128呢個生蝦刺身擺設幾靚,每隻蝦上面都擺放咗蒜片同辣椒🌶️啲生蝦好新鮮,咬落去幾彈牙幾爽。另外佢仲有個泰式辣汁俾你點蝦,點完味道會更加突出。原本已經辣辣地,再加埋蒜片同辣椒,係辣上加辣🔥雖然食完好辣,但感覺好正,最重要係啲生蝦好新鮮,當做前菜幾啱🤤豬肉碎生菜包 $92呢個菜式有得俾你揀少辣同加辣,唔係好食得辣既朋友完全唔使擔心😆 佢既豬肉碎份量都幾多,大大粒幾有咬口。味道甜甜地之餘仲有啲辣,啱啱好中和番。入面仲有洋蔥,所以成個菜式既味道幾濃。但配埋生菜一齊食,口感層次提升,而且仲可以減低豬肉碎辣度,同朋友一齊share食就啱晒啦✨冬蔭公湯 $138呢泰式餐廳就點都要叫番個冬蔭公湯先盡興既🤣呢個湯都係有得俾你自己揀辣度,我地就揀咗加辣。味道酸酸地仲好辣,飲完都要飲番啖沙冰先得🥵雖然好辣,但咁先至有好似去咗泰國食野既feel!另外入面仲有蝦,蝦都吸收晒湯既精華,所以食落去佢既冬蔭公味都幾重🦐榴槤糯米飯 $98食完啲辣野就食番

泰式生蝦刺身 $128

豬肉碎生菜包 $92

冬蔭公湯 $138

榴槤糯米飯 $98
食完啲辣野就食番啲甜嘢,我地叫咗呢個榴槤糯米飯😋榴槤好甜,而且都幾creamy。佢既糯米飯都好正,有一大碟椰漿俾你自己落,mix埋一齊甜甜地仲有少少鹹。加埋榴槤一齊食,味道就更加甜。份量都幾大,糯米飯仲係心型形狀幾有心思🥰

芒果椰汁沙冰 $41
呢杯沙冰好大杯,而且仲幾好味😋椰汁味幾濃,芒果味又唔太重。最正係餐廳打得幾好,啲冰唔會好大粒,好平均。呢杯沙冰仲可以解渴同解辣,夏日炎炎飲番杯就啱晒啦🤤
同朋友想食泰國嘢好耐 所以我哋揾咗間出名既餐廳 - 小曼谷泰國美食站 呢間餐廳啲野食幾吸引 幾有泰國風味🤩 門口仲有大大架火車模型泰皇咖喱炒大蜆 $168呢個菜式好大碟 入面有好多咖喱 同朋友share 一齊食就正啦🤤咖喱甜甜地唔會好辣 幾好味 裏面仲有蜆肉係裏面 蜆肉大大隻 仲有甜甜地既味道😋而且望落仲好靚 好吸引泰式原味烤薄餅 $45因為上面既咖喱實咗太大碟 淨係撈蜆根本食唔晒 所以我地仲叫咗呢個烤薄餅點嚟食 薄餅係即叫即整 熱辣辣仲脆脆地😍有兩大塊 點埋咖喱一齊食好正好好味 香芒蟹肉炒飯 $98因為本身好鍾意芒果加蟹肉呢個配搭 鹹鹹哋又甜甜地 所以就叫咗呢個炒飯 份量好多 同朋友食就好fit 😋呢個飯既蟹肉都算多 仲冇好多材料 有蛋 粟米 蔥等等 但芒果就比較少 如果多啲芒果就更加吸引~ 整理嚟講都ok泰式馬拉盞炒椰菜苗 $92我哋另外仲叫咗椰菜苗 佢既份量幾多食落爽爽地而且幾濃味 唯獨油咗啲🙈冇咁油就更好更美味芒果椰汁沙冰 $41呢杯椰汁好大杯 見到朋友叫所以就跟埋一齊叫 椰汁味幾濃 mix埋芒果幾好飲🥭而且又夠晒凍 夏天飲就啱晒🤩

泰皇咖喱炒大蜆 $168

泰式原味烤薄餅 $45